Pa ne konobarisu svi sto mu gromova. Imas naseg svijeta koji imaju jako dobre poslove.
Ili evo recimo Ceska? Prag je predivan grad za zivot. Cesi su nam jako bliski, kao slavenski narod… Plate bolje nego kod nas, a nije skup za zivot.
Pa ne konobarisu svi sto mu gromova. Imas naseg svijeta koji imaju jako dobre poslove.
Ovisi sta radis. Znam neke nase koji su se odlicno snasli u Spaniji
Mislim da ides maaalkice u krajnost.
U tom slucaju samo financije. Kvalitet zivota je sigurno desetak puta bolji u navedenim ako imas para od Njemacke, ili Skandinavije. Naravno isto se odnosi i na Bosnu ako imas para.
Ne budi bukvalista. Konobari i slična zanimanja.
Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Isti narativ kao i sto imamo najcisce rijeke i najbolju vodu, sto ne znaci da je vise tacno.Dope_Man wrote: ↑03/08/2023 12:05 Ovaj glupi dio diskusije sve svako malo pojavi.
Osoba kada odluci da joj tu gdje se nalazi nije dobro - gdje ce otici? Negdje gdje je slicno tome odakle odlazi, ili negdje gdje smatra da je ponajbolje?
Valjda je jasno da se Njemacka smatra ponajboljom (bar takav narativ i stav o njoj postoji jos od 60tih godina proslog stoljeca) i zbog toga najvise ljudi upravo ide tamo. Naravno, ima ljudi koji dodaju jos kriterija, najcesce gdje imaju nekoga koga vec poznaju, pa tako zavrse u Francuskoj, Svedskoj ili gdje god. Nekome je mrsko uciti jezik mimo engleskog pa ode prema Irskoj itd..
Ali vecina ide u Njemacku jer se ista smatra ponajboljom u smislu primanja, jer je tu vjerovatno vec nekoliko poznanika i/ili clanova porodice, i jer 60 godina postoji narativ u zemljama bivse Juge kako je Njemacka obecana zemlja.
Meni recimo klima navedenih zemalja ne odgovara. Premalo sunca, previse sivila i kise. Ne odgovara mi ni njihov mentalitet.. prehladni i ustogljeni= dosadniDope_Man wrote: ↑03/08/2023 12:08Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Kad mi dijasporac pocne pricati o zivotu vaniDope_Man wrote: ↑03/08/2023 12:08Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Ma drug moj... sto rece doktor, drugaciji je tempo zivota u EU a drugaciji u Bosni, razlike koje ja vidim su iduce:Dope_Man wrote: ↑03/08/2023 12:08Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Pa dobro, to si ti, a za AT zaista ne znam kako zivite.Dope_Man wrote: ↑03/08/2023 12:08
Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Alternative?Didier wrote: ↑03/08/2023 12:25 Njemačka je veoma loš izbor za useljenje. Ne možeš kupiti svoju nekretninu bez nekih 100.000 eura ušteđevine, državljanstvo se dobija tek nakon osam godina, a to obično traje i duže, plus se moraš odreći svog originalnog.
Dovedu te da radiš samo za platu, da plaćaš rentu kod nekog Švabe i da bukvalno budeš čitav život jednu platu od ulice. Fak det šit.
Ovo je realno stvar upoznavanja sa ljudima. Ispocetka sam i ja s posla pravo kuci, jebiga ne znas ljude, osjecas se strano. Ali tako sam i u Sarajevu na novom poslu. A sad vec nakon 7-8 mjeseci samo, znas se sa ljudima, i vidi cuda - nakon posla ova jedna ide skoro svaki suncan dan sa ekipom na golf - zvali i mene da se pridruzim, ovi drugi cesto na termine fudbala - opet zvali i mene, a ni obicna kafa nije nikome strana.. pogotovo u Decembru kad cijela firma ide s posla pravo na vino. A i "ne jede burek ko ima, vec ko je naucio" vazi i ovdje.W0rM wrote: ↑03/08/2023 12:22Ma drug moj... sto rece doktor, drugaciji je tempo zivota u EU a drugaciji u Bosni, razlike koje ja vidim su iduce:Dope_Man wrote: ↑03/08/2023 12:08
U Bosni je normalno otici na fuka poslije posla, vamo nije, nego svak svojoj kuci.
U Bosni je naruciti hranu normala iako si fukara, ovdje nije, sve sto mozes kuhas.
"Ovisi sta radis" i " neki su uspjeli" su recenice koje se mogu primijeniti za svaku zemlju svijeta. To je nikakav argument
BosnaW0rM wrote: ↑03/08/2023 12:37Alternative?Didier wrote: ↑03/08/2023 12:25 Njemačka je veoma loš izbor za useljenje. Ne možeš kupiti svoju nekretninu bez nekih 100.000 eura ušteđevine, državljanstvo se dobija tek nakon osam godina, a to obično traje i duže, plus se moraš odreći svog originalnog.
Dovedu te da radiš samo za platu, da plaćaš rentu kod nekog Švabe i da bukvalno budeš čitav život jednu platu od ulice. Fak det šit.
Oke, kad Bosna ne bi bila izbor, u tom smijeru je islo pitanje.