Ukrajina
-
Bossona
- jednonogi_Jack
#178027 Re: Ukrajina
Uf.
Ne mogu knedlu iz grla nikako otjerati.
- SanskiBiser
#178028 Re: Ukrajina
Times je demokratski medij, sa reputacijom, nije to FOX news, nema jednostranosti...pa dakle uvijek nakon ovakvih gostiju idu drugi...laserShow wrote: ↑30/07/2023 12:36Vidi roberta foxa starok vikendasa. Pred vikend govori ono sto sam govorio, pa su me vlasnici ove teme prozali vikend cetnikom. Da ponovim, rat ce stati, ili biti zamrznut onog trenutka kada velikma bude odgovaralo. Nema veze da imaju 100000 ramobo vojnika ukrjainci, kapak, rs je rs.SanskiBiser wrote: ↑28/07/2023 20:06
ako je tacno ovo sto Robert Fox prica, dzaba nam sve prognoze, a on je jedan od "onih" izgleda po zadatku dobio da prica to, a vec i po zapadnim medijima imamo price o pregovorima sa Rusijom koji se vode zakulisno...zanimljiv je osvrt na Njemacku i koliko je Bundeswehr infiltriran ruskim simpovima kao i generalna ocjena da Svabe a narocito iz bivseg DDR ne vole Poljake ni Ukrajince...ima puno zanimljivih detalja...
Citam postavi madner jednog ruskog tenka vs 2 ukrajinska i 6 oklopnjaka, kazu prije dva mjeseca. Pa bubic ekipa, to je samo pokazatelj da su se i rusi prilagodili, imaju dosta tehnike, dronova, ali izgleda i drogiranih, gdje pokazuju "hrabrost" 1 vs ostali. Jos ako ste pogledali klip s prevodom, imate kordinaicju napada, koja stavise, nije losa, dala je rezultat. No ovdje se ne smije napisati nista lose, traziti odgovornost. Tako je kad se stvori kult licnosti, a ne pricamo o putleru
Koliko god da je madner fulao na pocetku, ne znaci da dosta ljudi nije mislilo, jer se sjecam 24.02 sjedim u boksericama u 4 ujutro i gledam live cam napade i ne vjerujem sta se desava. Sjecam se kurvanjskog "never again" i kontam evo ga, opet heljp baznia, ovaj ukrajina.
Nego, odmorit cete mjesec dana od madnera prvoligasa, evo i ja cu vas pustiti mjesec dana, pa cemo da vidimo su spetembru kakvo je stanje.
Last edited by SanskiBiser on 31/07/2023 08:24, edited 2 times in total.
-
sumirprimus
#178029 Re: Ukrajina
Oslobodjeno 37km2
-
sumirprimus
#178030 Re: Ukrajina
Kako lijepo prica o prijateljskim bratskim zemljama mordorustanu, iran recimo
-
sumirprimus
#178031 Re: Ukrajina
Suncokreti
-
sumirprimus
#178032 Re: Ukrajina

Dnevna doza bubova
-
sumirprimus
#178033 Re: Ukrajina
Jel bio ovak snimak?
-
lajkujMe
#178034 Re: Ukrajina
@sumirprimus
Jbg tad je izgledalo zalosno i beznadezno
Nece se ponoviti
Jbg tad je izgledalo zalosno i beznadezno
Nece se ponoviti
-
lajkujMe
#178035 Re: Ukrajina
Kherson Mostobran je jos tu, borbe se vode kod Olehsky.Honda Rajvosa wrote: ↑31/07/2023 00:49Ovaj pravac staromajors i sl je pravac prema mariupolju?po ovome se moze zakljuciti da je to najslabiji dio ruske odbrane. Ali nesto mislim d aje ovdje poprilicno navlacenje rusa i da ce veci napad biti vjerovqtno preko dnjepra.SpoilerShowlajkujMe wrote: ↑31/07/2023 00:26 I tako, "jaka" Ruska ekskurzija kod Svatova zavrsi u opstoj klaonici.
Potuceni nazad cluster municijom i 155mm.
I pjesadijskom kontrom.
I sta sad potrosise Rusi jos ljudi za sta?
Dole kod Zaporozija vrlo zanimljivo, Rusi su fino pod paljbom.
Zajeb s 108 je sranje zesce ali 47 napreduje. Ali definitivno nesto ne stima s Juznom komandom.
Ko uopste komanduje dole?
Ali ide opet cekam potvrde za jos nekoliko oslobobdjenih naselja.
Rusi salju pojacanja jer im front puca. Jos su potisnuti haman kao u Khersonu samo daleko jace.
Ovo ce kad tad puci kod njih vidi se zamor kod Rusa blizu smo.
Takodjer vidi se degradacija Ruske PVO, dronovi prolaze sve lakse i cesce. Necu reci da im ponestaje PVO ali defintivno nemaju dovoljno da pokrivaju kako treba.
A Storm Shadowsi i jos cudesa roka li roka po dubokoj pozadini.
Mora puci to vam garantujem
1.Da li imas informacije sta je sa pravcom kherson i mostobran?da li se perimetar siri
2. Ima li pomaka na pravcu prema energogradu?
Vjerovatno da ce u narednih 7 dana se vidjeti rezultati upotrebe kasetne municije.
Za pvo si upravu, ja sam neki dan pisao da su rusi za manje od 10 dana izgubili 15 komada pvo
Rusi pokusavaju da ih istjeraju na kraju kontra efekat napravili da su izgubili snage da drze. Malo je Rusa dole ali i malo Ukrajinaca u biti SOF radi te operacije dole.
E sad sta je Ukrajinski plan dole ne znam, i dalje je poprilicno neozbiljno i niko ne shvata ta desavanja iole ozbiljno sem okrsaja.
Naravno to se moze promjeniti ali nema naznaka da Ukrajinci postavljaju pontone ili da vrse neke druge pripreme za veliki desant.
Prema Energodaru nema, borbe se vode u blizini Vasilivke tj Luhove. Ima napredak od 1.5 km ali nema jos konkretno info da su Luhove blizu oslobodjenja.
-
sumirprimus
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#178037 Re: Ukrajina
zapadno je.Honda Rajvosa wrote: ↑31/07/2023 01:15Zacativka vidim da je istocno od donjecka?ili sam se zajebao?,btw ako prekinu tu zeljeznicu, i sruse zeljeznicki Chogar most, dolazi do citavog kolapsa kherson i zaporozje. Rusi ne bi mogli slati pojacanja sa krima prema khersonu i dalje, ali ni sa donjecka prema jugu. Kolaps bi bio citavog sredisnjeg i juznog dijela fronta. Za to treba desant uz unistavanje chogagara i presjecanje zeljeznickog koridora.
Gdje su ukrajinci najblizi d apresjeku koridor?
Ima li ukrqjinske aktivnosti oko vuhledara?
prati Staromlinivka koju se nedavno oslobodili. pa onda dalje prema jugu, jugoistoku: Novopetrikivka, Krasna Poljana pa Začativka.
-
Excel2
#178038 Re: Ukrajina
Koliko im treba da ju dovedu pod kontrolu artiljerije? Mislim da su relativno blizu?Chmoljo wrote: ↑31/07/2023 08:55zapadno je.Honda Rajvosa wrote: ↑31/07/2023 01:15
Zacativka vidim da je istocno od donjecka?ili sam se zajebao?,btw ako prekinu tu zeljeznicu, i sruse zeljeznicki Chogar most, dolazi do citavog kolapsa kherson i zaporozje. Rusi ne bi mogli slati pojacanja sa krima prema khersonu i dalje, ali ni sa donjecka prema jugu. Kolaps bi bio citavog sredisnjeg i juznog dijela fronta. Za to treba desant uz unistavanje chogagara i presjecanje zeljeznickog koridora.
Gdje su ukrajinci najblizi d apresjeku koridor?
Ima li ukrqjinske aktivnosti oko vuhledara?
prati Staromlinivka koju se nedavno oslobodili. pa onda dalje prema jugu, jugoistoku: Novopetrikivka, Krasna Poljana pa Začativka.
-
lajkujMe
#178039 Re: Ukrajina
I koja je ono tacno razlika izmedju Orca i Cetnika?
Orci imaju jace igracke za teroriziranje civila
Nek mi neki Rusofil objasni zasto su bas ovu zgradu pogodili i pobili vjerovatno tuce civila, zena djece i staraca
Iskander je pogodio zgradu
- Chmoljo
#178040 Re: Ukrajina
pobrko si me sa Sanskim
-
lajkujMe
#178041 Re: Ukrajina
Ako mislis na zeljeznicu ona je i prije ofanzive bila u dometu Rusi je ne koriste uopste od pocetka rata tj veza Marijupolj-Melitpol.
Ali je putni koridor sad u teoriji pod dometom Himarsa.
U teoriji jer bi se Himars morao pribliziti na 6 do 7 km od fronte da ispali. Ako odu jos jedno 5 km juzno od Staromaoirske onda ce defintivino juzna cesta biti u dometu
- Chmoljo
#178042 Re: Ukrajina
eto koliko sam informisanlajkujMe wrote: ↑31/07/2023 09:05Ako mislis na zeljeznicu ona je i prije ofanzive bila u dometu Rusi je ne koriste uopste od pocetka rata tj veza Marijupolj-Melitpol.
U teoriji jer bi se Himars morao pribliziti na 6 do 7 km od fronte da ispali. Ako odu jos jedno 5 km juzno od Staromaoirske onda ce defintivino juzna cesta biti u dometu
-
Excel2
#178043 Re: Ukrajina
Njima je zeljeznica preko mosta uzasno bitna onda. Da im je to razbiti, sami bi otisli.lajkujMe wrote: ↑31/07/2023 09:05Ako mislis na zeljeznicu ona je i prije ofanzive bila u dometu Rusi je ne koriste uopste od pocetka rata tj veza Marijupolj-Melitpol.
-
lajkujMe
#178044 Re: Ukrajina
Pozitivno kod Kercha je sto samo 1 pruga radi, druga ne radi jos od proslogodisnjeg napada na Kerch.
Onaj voz s gorivom sto je gorio ga je previse termicki ostetio
Onaj voz s gorivom sto je gorio ga je previse termicki ostetio
-
sumirprimus
-
Excel2
#178046 Re: Ukrajina
Kakvu im ulogu ima Chronar bridge?
-
kluz franjo
#178047 Re: Ukrajina
Zadnjih dana se (opet) vodila rasprava o kvalitetu oficirskog kadra ZSU.
Neki ovu raspravu vode tendenciozno "prvoligaški", a opet dosta njih čini mi se da posmatraju čitavu situaciju u laboratorijskim uslovima.
Jedan podatak se u svemu tome nije spominjao.
Oficirski kadar je vojni resurs baš kao i brojnost vojske, opreme, municije i sl.
Polazimo li od evidentiranih gubitaka agresora od verifikovano min. 2.500 poginulih oficira, te uzmemo li u kalkulaciju omjer od npr. 1:6 u korist ZSU, dolazimo do cca. 400 oficira koje je ZSU izgubila u zadnjih 17 mjeseci rata (bez ranjenih, itd.).
Uz već pominjano min. trostruko povećanje ukrajinske vojske, dolazimo do ogromnih potreba ZSU za oficirskim kadrom. Često i bilo kakvim.
Helem, u uslovima u kojima ZSU mora ratovati su gubici neminovni, čak i oni koji su eventualno proizvod lošeg komandovanja.
Ono što se sa druge strane dokazalo u zadnjih skoro godinu i po je da je ZSU u skoro svakom pogledu uspješnija i bolja od agresorske rulje.
Pa i po broju i efektu upitnih -> katastrofalnih komandnih odluka.
Sa protokom vremena je ZSU dokazano sve bolja i efikasnija, a rutalji sve jadniji i očajniji.
Tako će biti i sa oficirima.
Biće nažalost još puno ukrajinske krvi, ali će Ukrajina biti slobodna.
Neki ovu raspravu vode tendenciozno "prvoligaški", a opet dosta njih čini mi se da posmatraju čitavu situaciju u laboratorijskim uslovima.
Oficirski kadar je vojni resurs baš kao i brojnost vojske, opreme, municije i sl.
Polazimo li od evidentiranih gubitaka agresora od verifikovano min. 2.500 poginulih oficira, te uzmemo li u kalkulaciju omjer od npr. 1:6 u korist ZSU, dolazimo do cca. 400 oficira koje je ZSU izgubila u zadnjih 17 mjeseci rata (bez ranjenih, itd.).
Uz već pominjano min. trostruko povećanje ukrajinske vojske, dolazimo do ogromnih potreba ZSU za oficirskim kadrom. Često i bilo kakvim.
Helem, u uslovima u kojima ZSU mora ratovati su gubici neminovni, čak i oni koji su eventualno proizvod lošeg komandovanja.
Ono što se sa druge strane dokazalo u zadnjih skoro godinu i po je da je ZSU u skoro svakom pogledu uspješnija i bolja od agresorske rulje.
Sa protokom vremena je ZSU dokazano sve bolja i efikasnija, a rutalji sve jadniji i očajniji.
-
sumirprimus
#178048 Re: Ukrajina
Gdje su ukri bili devedesetih. I oni su bili kao i mi podijeljeni na ukre i donbasovce vec i tad.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#178050 Re: Ukrajina
Uprqvo tako. Za oficirski kadar treba vise vremena vojska je uvecana nekoliko puta, neko mora preuzeti odgovornost vodstva ,samo se nadam da ce ici sposobni prije podobnih. Kao i da ce same borbe izbqciti najsposobnije na vrh.kluz franjo wrote: ↑31/07/2023 09:42 Zadnjih dana se (opet) vodila rasprava o kvalitetu oficirskog kadra ZSU.