Ukrajina

Bossona

#178001 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Crvene_brigade wrote: 30/07/2023 19:59 Klaster municija djeluje po fašističkom agresoru...

Kada dostave i avio kasetne bombe, popkorniranje okupatora će imati devastirajuće posljedice.

Bossona

#178002 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Crvene_brigade

#178003 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Opa. Stižu nove dobre vijesti sa fronta...

CrveniKuk

#178004 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Skupljači perja…ups, ustvari ovdje je riječ o skupljačima tenkova.
Excel2

#178005 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

CrveniKuk

#178006 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Dron sa kojim su navodno danas Moskvu gađali.
Excel2

#178007 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

https://youtube.com/watch?v=lseoSSShVys&feature=shareb

Evo vam cuveni video sam protiv svih…

Sta ima sam.
ovo_malo_duse

#178008 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

CrveniKuk wrote: 30/07/2023 19:48 Haubica M-119 105mm….ubila se za naših terena. Šteta, sto nismo ni mi mogli, u našem ratu, doći do ovih haubice. Šta vi mislite, moji dragi artiljerci?
Bilo je 5 kom 105 M2A1 uzetih na Rogoju. Povucene na Igman a onda kad su Cete provalile dodjeljene 4 korpusu. Nije bilo granata za njih do Kraja 94 i pocetka 95 kad su Ameri naredili UZP_ovcima da puste.

https://www.historynet.com/a-brief-hist ... -howitzer/

Kad su dosle Turske i Pakistanske granate za njih, Muhu u oko na 15 -20 km su pogadjale. Na Treski su sa njom Helikopter gadjali. Imao sam cast da ih navodim. Ih da ih je bilo vise i da smo ih ranije imali. Jedna od ovih je vozana okolo sa dvije granate human godinu i pol i ta je 93 pogodila sa Zec planine bez navodjenja pogodila vojarnu u Prozoru kad su se spremali na G. Vakuf . Toliko daleko I zasticeno da su kako su pricali cisterne goriva i municija bile okolo helem taman postrojene bojne kad ih je roknula kamra mrtvih i ranjenih bilo. Nikad poslije toga vise na G vakuf nisu krenuli.
Eeee jah uspomene. Da nam je bilo samo 2% od ovog sta Ukri imaju.
Distortion

#178009 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Udar drona u Taganrogu u Rusiji.
Residents of the settlement of Daraganovka, near Taganrog, Russia, reported about a drone crash/explosion. Judging by the shape of debris it might be Russian Orion drone.

ZSU ima napretka kod Svatova

Kod Orkhiva su zauzeti ruski polozaji, dosta municije i na tom dijelu ZSU napreduje. To je ako se ne varam pravac prema Tokmaku. Pisu na TW da orci imaju problema i sa logistikom u Novodonetske. Ocekujem da ce ZSU osloboditi Urozaine ako ovako nastave.
lajkujMe

#178010 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I tako, "jaka" Ruska ekskurzija kod Svatova zavrsi u opstoj klaonici.
Potuceni nazad cluster municijom i 155mm.
I pjesadijskom kontrom.

I sta sad potrosise Rusi jos ljudi za sta?

Dole kod Zaporozija vrlo zanimljivo, Rusi su fino pod paljbom.
Zajeb s 108 je sranje zesce ali 47 napreduje. Ali definitivno nesto ne stima s Juznom komandom.
Ko uopste komanduje dole?

Ali ide opet cekam potvrde za jos nekoliko oslobobdjenih naselja.
Rusi salju pojacanja jer im front puca. Jos su potisnuti haman kao u Khersonu samo daleko jace.
Ovo ce kad tad puci kod njih vidi se zamor kod Rusa blizu smo.
Takodjer vidi se degradacija Ruske PVO, dronovi prolaze sve lakse i cesce. Necu reci da im ponestaje PVO ali defintivno nemaju dovoljno da pokrivaju kako treba.
A Storm Shadowsi i jos cudesa roka li roka po dubokoj pozadini.

Mora puci to vam garantujem
lajkujMe

#178011 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ovako izgleda to kod Kremine
Honda Rajvosa

#178012 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

lajkujMe wrote: 31/07/2023 00:26 I tako, "jaka" Ruska ekskurzija kod Svatova zavrsi u opstoj klaonici.
I pjesadijskom kontrom.

Zajeb s 108 je sranje zesce ali 47 napreduje. Ali definitivno nesto ne stima s Juznom komandom.

Rusi salju pojacanja jer im front puca. Jos su potisnuti haman kao u Khersonu samo daleko jace.
Takodjer vidi se degradacija Ruske PVO, dronovi prolaze sve lakse i cesce. Necu reci da im ponestaje PVO ali defintivno nemaju dovoljno da pokrivaju kako treba.

Ovaj pravac staromajors i sl je pravac prema mariupolju?po ovome se moze zakljuciti da je to najslabiji dio ruske odbrane. Ali nesto mislim d aje ovdje poprilicno navlacenje rusa i da ce veci napad biti vjerovqtno preko dnjepra.

1.Da li imas informacije sta je sa pravcom kherson i mostobran?da li se perimetar siri

2. Ima li pomaka na pravcu prema energogradu?

Vjerovatno da ce u narednih 7 dana se vidjeti rezultati upotrebe kasetne municije.

Za pvo si upravu, ja sam neki dan pisao da su rusi za manje od 10 dana izgubili 15 komada pvo
A_A_AKCIJA

#178013 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

ovo_malo_duse wrote: 30/07/2023 22:13
CrveniKuk wrote: 30/07/2023 19:48 Haubica M-119 105mm….ubila se za naših terena. Šteta, sto nismo ni mi mogli, u našem ratu, doći do ovih haubice. Šta vi mislite, moji dragi artiljerci?
Bilo je 5 kom 105 M2A1 uzetih na Rogoju. Povucene na Igman a onda kad su Cete provalile dodjeljene 4 korpusu. Nije bilo granata za njih do Kraja 94 i pocetka 95 kad su Ameri naredili UZP_ovcima da puste.

https://www.historynet.com/a-brief-hist ... -howitzer/

Kad su dosle Turske i Pakistanske granate za njih, Muhu u oko na 15 -20 km su pogadjale. Na Treski su sa njom Helikopter gadjali. Imao sam cast da ih navodim. Ih da ih je bilo vise i da smo ih ranije imali. Jedna od ovih je vozana okolo sa dvije granate human godinu i pol i ta je 93 pogodila sa Zec planine bez navodjenja pogodila vojarnu u Prozoru kad su se spremali na G. Vakuf . Toliko daleko I zasticeno da su kako su pricali cisterne goriva i municija bile okolo helem taman postrojene bojne kad ih je roknula kamra mrtvih i ranjenih bilo. Nikad poslije toga vise na G vakuf nisu krenuli.
Eeee jah uspomene. Da nam je bilo samo 2% od ovog sta Ukri imaju.
OS BiH imaju original verziju L118 Light gun, 36 komada. M119 je američka verzija, što dovoljno govori ako su Amerikanci odlučili da kopiraju tuđe oruđe.

Idealno za nas. Mala težina, može je terensko vozilo vući, može helikopter UH1, visoka preciznost, solidan domet, veći od većine oruđa protiv kojeg bi se moglo koristiti...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#178014 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Honda Rajvosa wrote: 31/07/2023 00:49
lajkujMe wrote: 31/07/2023 00:26 I tako, "jaka" Ruska ekskurzija kod Svatova zavrsi u opstoj klaonici.
I pjesadijskom kontrom.

Ovaj pravac staromajors i sl je pravac prema mariupolju?po ovome se moze zakljuciti da je to najslabiji dio ruske odbrane. Ali nesto mislim d aje ovdje poprilicno navlacenje rusa i da ce veci napad biti vjerovqtno preko dnjepra.

1.Da li imas informacije sta je sa pravcom kherson i mostobran?da li se perimetar siri

Vjerovatno da ce u narednih 7 dana se vidjeti rezultati upotrebe kasetne municije.

Za pvo si upravu, ja sam neki dan pisao da su rusi za manje od 10 dana izgubili 15 komada pvo
To je i jedna od najbrzih ruta za presijecanje zeljeznice. Pogledaj mjesto zacativka. To ukoliko im se desi, veliki je logisticki udarac za sve zapadno, jer bi bili odsjeceni.
drug_profi

#178015 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I pjesadijskom kontrom.

Ja rekoh da je glupost žešća trošenje vojske na istoku kad znaš da će ti grunuti na jugu svom silom.

Drugo, ko je mislio da će ofanziva ići glatko i bez lokalnih i povremenih krvavih neuspjeha, taj je o ratu samo u Holivudu učio.
Honda Rajvosa

#178016 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Chmoljo wrote: 31/07/2023 00:58
Honda Rajvosa wrote: 31/07/2023 00:49

To je i jedna od najbrzih ruta za presijecanje zeljeznice. Pogledaj mjesto zacativka. To ukoliko im se desi, veliki je logisticki udarac za sve zapadno, jer bi bili odsjeceni.
Zacativka vidim da je istocno od donjecka?ili sam se zajebao?,btw ako prekinu tu zeljeznicu, i sruse zeljeznicki Chogar most, dolazi do citavog kolapsa kherson i zaporozje. Rusi ne bi mogli slati pojacanja sa krima prema khersonu i dalje, ali ni sa donjecka prema jugu. Kolaps bi bio citavog sredisnjeg i juznog dijela fronta. Za to treba desant uz unistavanje chogagara i presjecanje zeljeznickog koridora.

Gdje su ukrajinci najblizi d apresjeku koridor?

Ima li ukrqjinske aktivnosti oko vuhledara?
drug_profi

#178017 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kara Dag brigada.
Pravac Vasilivka (Energodar).

drug_profi

#178018 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

3/3
i na Istočnom frontu na pravcu prema Bahmutu gdje su rano jutros ušli u naselje Andrivka 7 km od Bahmuta,dok su sjevernije potpuno zatvorili 🇷🇺 prodor između Kovalivke i Karazmjanivke,skoro u potpunosti vrativši izgubljenu teritoriju
emirolini

#178019 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Dosta supljeg su ostavili oko Svatova Rusisticko fasisticki cetnici, mogli bi to Ukrajinci iskoristiti.

Medvjedju uslugu su ucili Ukrajincima sa besmislenim napadom gore.
sumirprimus

#178020 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I pjesadijskom kontrom.

lajkujMe wrote: 24/07/2023 10:08 Moram vam podjeliti jedno moje misljenje

Mislim da od ove ofanzive nema nista
Nemam dokaza za to nego samo osjecaj

Prosle godine August i Septembar sam tacno osjecao nadmoc Ukrajinaca i nemoc Rusa.
Ukrajinci su ih tada imali na koljenina ali ih nisu dovrsili nrgo zaustavili ofanzivu i branili se.

Dozvolili Rusima da se mobilisu dovoljno da sad mogu da se brane kako hoce.

S obzirom da AFU nije stigla ni do prve linije odbrane a oko Bakhmuta se mrcvari za 2 sela vec 2 mjeseca jel razumijete o cemu govorim?

Ja ne vidim uopste naznake bilo kakvog pucanja Ruske odbrane sta vise cini mi se jacom nego ikada.

I nemojte mi navijacke folove to nista bolje nije od Rusa kad su klicali za 10 metara na Bakhmutskim poljima smrti.
Eto napredka sace puci... sano poginulo 100 vojnika za tih 10 metara ali sace puci

Nece prema svemu sudeci
Osjeti se zamor od rata i mislim da ovo ove godine nece ni na sta dobro izaci sta vise ni sljedeca godina nece biti bolja osim ako zapad ne ode all in s opremom.

Ali vidim i problem u Ukrajini

Meni do sada najveci problem u sadasnjem dijelu rata je nemogucnost kombinirane vojne taktike na vecem podrucju s vecim brojem "BRIGADA"

Sve je spalo na cete eventualno maks do bataljona

Nigdje ne vidim siri napad s vecom snagom vecim udarom.
Ovo sto rade je cjepkanje tu i tamo to me nervira.

:mrgreen: dobro jutro druze
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#178021 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Sumi ne jebi čoeka...svako ima pravo na žutu minutu😂
sumirprimus

#178022 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Moram malo, mood swings neko rece :mrgreen:

Dobar tred u spojleru..kakosu napredovali do staromajske
Spoiler
Show
Thread Reader
@MaxRTucker
21h • 20 tweets • 6 min read Twitter logo Read on
I joined the Ares battalion of the Ukrainian Volunteer Army as they and the 35th Marine Brigade assaulted and then liberated Staromaiorske. It was a bruising, infantry on infantry battle after artillery had pounded the village.
The only good use for western vehicles on these narrow streets was to drop off troops and collect casualties. Stay any longer and they are vulnerable to anti-tank weapons. In previous villages the Russians had been hunkered down in building that were levelled...
Image

But this time the Russians dug trenches in gardens, vegetable patches and animal enclosures and waited until the Ukrainians were upon them to open fire. “They let us approach as close as 20 metres before shooting,” UVA soldier Oleh tells me. “They got smarter after Neskuchne."

Neskuchne is where the Russians built their first line of defence on this route to Mariupol. The Ukrainians have had to obliterate it to liberate it. The manoeuvre warfare of the Kyiv and Kharkiv counteroffensives has been replaced by Soviet-style tactics — attrite and advance.
Over the past eight weeks the Ukrainians have fought south down the T01508 road to Mariupol through Blahodatne, Storozheve, then Makarivka, now Staromaiorske. Cottage by cottage, Oleh’s platoon fought the Russians there with rifles, grenades and portable anti-tank weapons.
Image
A trench would be taken one night, then the Russians would hit them the next day with artillery. After that they would come back to try and retake them. Some of the battalion’s positions would be cut off for days, with soldiers eking out an existence on klix sips of water.
For one week, Oleh’s unit experienced hell, he said. He saw his comrades carried away bloodied, concussed or shell-shocked. One was killed. Then, when a Russian armoured personnel carrier rolled into the village, they thought they were done for...
The marines closest were armed only with rifles and a heavy machine-gun, and could only watch as it rolled up to the village school, its gun pointed in the direction of the Ukrainian positions.

They braced for it to fire. Instead, five Russian paratroopers emerged from the building and dashed into the vehicle’s protective hull. The Russians were withdrawing. On Wednesday night the UVA’s thermal imaging drones captured them on camera as they fled.
They shared the livestream with a Ukrainian artillery unit, which hit them as they went. By Thursday the Ukrainian forces were able to pull out those in Oleh’s platoon who were still standing, rotating in fresh troops to fortify the damaged positions they had taken.
By Thursday night, Ukraine controlled every village street and the UVA and the 35th hoisted the Ukrainian flag. President Zelensky commented on the victory: “Our south! Our troops! Glory to Ukraine!”
The Ares battalion of the UVA, a territorial defence unit composed mostly of men and women from the nearby city of Kryvyi Rih, Zelensky’s home town, were sent into Staromaiorske because they are highly motivated. They are also resourceful.
An artillery crew showed me how they had taken launch tubes from a burnt-out Russian Grad rocket launcher and welded them to the back of a pick-up truck to create their own multiple launch rocket system.

In the neighbouring village of Storozheve, we hunkered down with the UVA drone team, the thud and crash of incoming artillery far too close for comfort. An elongated splashing noise denoted the sound of Russian cluster munitions bursting nearby, said Father Serhii, 29.

Occasional bursts of automatic weapons fire startled the team. Then a call came through on the radio — Ukraine had taken casualties inside the village and an armoured vehicle would evacuate the wounded from the battlefield. One pilot, Kipesh, beckoned me over to watch the stream.

We saw a US-supplied armoured vehicle stopped on outskirts.“This is good time to have a drone in the air because Russian artillery tries to hit the medevacs as they leave, we can spot where they are firing from and direct our artillery against them,” Kipesh explained.
Yet the vehicle did not move. More calls came through — Russian drones were operating in the area too, dropping fragmentation grenades on Ukrainian positions where the wounded men were taking cover. A move into the open would be too risky, they would have to wait for nightfall.
That would be too late for us to leave, so we pulled back to where Thor, a Ukrainian special forces team, were waiting impatiently for a mission.
“We have a no-fly zone over our troops now and we can’t use our mortars when they are advancing, said the team leader.
They’re moving quickly and there is a chance of friendly fire.” The UVA and the marines took one week to take the village, he said, and there are 12 more down the road. He looked up and grinned. “At this rate we’ll soon be in Mariupol.”
emirolini

#178023 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Dobro je da ne znamo sta Ukrajinci planiraju ili rade, da mi znamo znali bi i Rusi :lol:

Pisu na twitteru da ih pometose sa artiljerijom dole na jugu i da Rusisti imaju ozbiljnih problema sa logistikom. Ovo ce puci zestoko.
sumirprimus

#178024 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol: pazi dubine glasa, ko daj pickousti himself :lol:
Bossona

#178025 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

RusiSSti zaboravili da i njihova batina kojom su ubijali Gruzine ima dva kraja,....

Post Reply