Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Excel2 wrote: ↑24/07/2023 15:23
A ATACMS? Evo godinu pisu da im to treba. Rekli im USA - UK da im to treba i da zapocnu to traziti. Ovi traze vec godinu, ali im sad USA - UK to ne daju?
Stormshadow je taj kapacitet, cak i dosta bolji od ATACMSa.
Stigao je na vrijeme pred ofanzivu i trebao je Ruse poljuljati kao sto je Himars prosle godine.
Dobro, da ponovimo.
Problem sa ovim ocekivanjima je sto se tako gubi podrska javnosti. Ako dodjes i kazes treba nam A B i C, (a to smo ti mi rekli da kazes jer te kontrolisemo) i zavrsit cemo rat, pa dobijes A B i Z i ne postignes previse, teze ces dobiti D i E.
Ukrajinci su veoma blizu da od Neptun antibrodskog oruzja naprave krstarecu za ciljeve na zemlji.Radi se na navigaciji za isti, kazu kao neki chip, tu ima puno opstrukcije, nesto izgleda da se sa Turcima oko toga dogovaraju.
Ovo je i razlog zasto je Cooper postao navijac, strah ga je javno mjenje ne bude previse negativno.
Inace Zapad nema izgleda tacne podatke o gubicima, imamo samo procjene ali UA drzi svoje gubitke tajnim.
To a narocito nakon ekocida i Kahovke kad je sam napisao da mu je posao takav - parafraziram - da mora biti neutralan, objektivan i analitican ali da je to kap koja je prelila casu... drugo bitno nije zelio da ga Rusi koriste za svoju propagandu o tome da ofanziva ne ide po planu i kako treba jer su vec bili poceli da ga citiraju i napravili fake telegram kanal gdje su kontali da ga koriste za svoje potrebe, kanal je uklonjen nakon toga, a on je uveo vremensku odgodu za lose vijesti ili kritike ako ih je bilo pa je dodavao pomalo u naredne upise, sad je vec situacija drugacija jer nisu Rusi u situaciji da se necim hvale a Ukrajinci moraju sami spustati loptu...slicno i Korshak rezonuje a njih dvojica saradjuju imas Korshaka ovdje stavio sam na paste it
Jedini korisno drustveno djelo koje mozemo uraditi u ovome trenutku je prijaviti ga sipi
Koje je konkretno krivicno djelo u pitanju, i jesi li 100% siguran da se ne radi o pogresnom covjeku?
To je on 100% znao sam jos prosle godine da je mali bolnicar i da radi u Mostaru
Nisam nikada uspio njegovo ime naci
Budite uvjereni on ovaj forum cita i sad se usro nestala mu internet zastita da se ne zna ko je.
Obavezno ga SIPI ali i OSI prijaviti mozda nije uradio krivicno djelo "free speech i ta sranja" ali definitivno treba da se nadje na listi za posmatranje mogucih stranih agenata
Čitalac wrote: ↑24/07/2023 00:11
Saveznici su znali da Kijev nema ni dovoljno oružja a ni dovoljno obučene ljude za ofanzivu, ali su računali da će prevagnuti hrabrost i domišljatost. To se ipak nije dogodilo, piše Wall Street Journal.
Ako je istina,onda je najbolje Ukrajincima da potpisu kakav Dejton a da zauzvrat Zapad napravi od njih novu Juznu Koreju.
geralt wrote: ↑24/07/2023 15:52
Koje je konkretno krivicno djelo u pitanju, i jesi li 100% siguran da se ne radi o pogresnom covjeku?
To je on 100% znao sam jos prosle godine da je mali bolnicar i da radi u Mostaru
Budite uvjereni on ovaj forum cita i sad se usro nestala mu internet zastita da se ne zna ko je.
Obavezno ga SIPI ali i OSI prijaviti mozda nije uradio krivicno djelo "free speech i ta sranja" ali definitivno treba da se nadje na listi za posmatranje mogucih stranih agenata
Kako znas da je bolnicar? Upratio sam StarMo, ali ovo nisam bio.
Ova snimka zaslona konceptnog videa tvrtke Lockheed Martin prikazuje F-35 kako leti s autonomnim dronovima s kojima
se udružio. Tvrtkin odjel Skunk Works radi na dvoslojnom putu za koncept američkih zračnih snaga udruživanja pilotiranih
lovaca s autonomnim dronovima koji lete uz njega.
Konceptualni video koji je objavio Lockheed ilustrira kako bi ovaj koncept distribuiranog tima mogao funkcionirati. Prikazuje animaciju F-35 kako leti zajedno s raznim bespilotnim letjelicama, uključujući jednu s oblikom letećih krila sličnim B-21.
U videu, formacija F-35 i pratećih rojeva bespilotnih letjelica lete u vrlo problematičan zračni prostor, pri čemu neke bespilotne letjelice služe kao mamci za neprijateljske rakete zemlja-zrak, odvlačeći im pažnju, dok druge bespilotne letjelice koriste mogućnosti elektroničkog ratovanja protiv protuzračne obrane.
Druge bespilotne letjelice za obavještajne, nadzorne i izviđačke informacije identificiraju lokaciju skrivenih baterija zemlja-zrak i prenose te podatke natrag na pilotirane F-35, pokazuje animirani video. Zatim druga skupina naoružanih dronova, kojima upravljaju piloti F-35, leti naprijed i obara neprijateljske lovce.
Clark je rekao da je važno da napredne bespilotne letjelice koje prate pilotirane letjelice imaju radarske karakteristike i sposobnost preživljavanja koja je usporediva s pilotiranim letjelicama na čelu, tako da bespilotne letjelice nehotice ne uzbune neprijatelja.
*Najveće pojedinačno ograničenje modernog borbenog zrakoplova je to što može podnijeti samo toliko ubrzanja, radi pilota. Dron koji može povući 10G i reagirati 10 puta brže od čovjeka učinit će sve borbene zrakoplove s ljudskom posadom zastarjelima. Veliki skok će biti stvaranje jedinica gdje drugo oružje zapravo služi dronovima, a ne obrnuto. Neke Sci-Fi stvari, ali ne nužno tako daleko u budućnosti.
*RO37 - Zapravo, najvažnija uloga modernog tenka je uništiti neprijateljska oklopna borbena vozila...
Postoje puno bolje i jeftinije opcije za borbu protiv neprijateljskog pješaštva od tenkova. Bradley, CV90 ili Marder uvijek će biti isplativija opcija za uništavanje pješaštva od tenka. Top od 120 mm je pretjeran za ubijanje pješaštva.
Izvodite tenkove tako da oni dominiraju nad neprijateljskim AFV-ovima - ometajući neprijateljske BMP3 i BMP2, i sprječavajući neprijateljska oklopna vozila da se čak i približe položajima, i uništavate neprijateljske tenkove tako da vaši vlastiti IFV-ovi mogu dominirati bojnim poljem.
Također, tenkovi zaštićeni modernim APS-om daleko su manje ranjivi na ATGM, što zapravo nismo vidjeli u ovom ratu. T90M ima neku vrstu usranog APS-a koji se ne nosi dobro s vrhunskim napadnim ATGM-ima poput Javelina, ali moderniji sustav poput Trophy ATS-a može se nositi s takvim prijetnjama i može se pohvaliti stopom borbenog presretanja od 100% protiv ruskih ATGM-ova koji se koriste u Siriji.
Uopće nije jasno da se najnaprednije tenkove još uvijek treba smatrati toliko ranjivima na ATGM ili bespilotne letjelice.
--
Mislim da se podcjenjuje koliko su smrtonosnija minska polja postala u ovom ratu, a uz F-16 dodao bih i Apache, kad već hala gori
Excel2 wrote: ↑24/07/2023 10:52
Lajkujme, jesi ti inace poznat sa tim mood swings? Ne kontam vas. Ovoje 10 km2 i razvale dva tenka i PVO i vi se svi naguzite i ovlazite cajni kolutic.
Zato sto je postavljao privatne slike na twitter jedna kako sjedi u kafani s Geromanom s pogledom na Stari Most
Druga s posla u bolnicarskoj uniformi...
Zato sto je postavljao privatne slike na twitter jedna kako sjedi u kafani s Geromanom s pogledom na Stari Most
Comandini wrote: ↑24/07/2023 17:49
Jesu li skontali ko je Geroman ?
Neko austrijsko govno…
Zanima me je li dio ove HB mreze u Njemackoj i Austriji.
Inace, nista cudno - kod HB varijante bosanskog katolika ta vrsta misli ide kroz neku vrst strahopostovanja prema Srbima zbog nacina na koji oni "resavaju stvari". To onda prenesu na Ruse pa onda imamo ovakav rezultat.