Cubase ne ide tako. Ni mnogi drugiJohn Cleese wrote: ↑04/07/2023 18:38Ma nije tu ni bilo bog zna kakvih koraka - po instalaciji iz foldera predmetne aplikacije ukloniti exe fajl i zamijeniti ga onim iz foldera "Crack" sa instalacijskog medija
Ali nebitno - treba ohrabrivati svako interesovanje za novu tehnologiju i njenu primjenu, sta god da je povod. Cak i sticanje navike koristenja kratica na tipkovnici i ovladavanje vjestinom rukovanja misem moze nekome u dogledno vrijeme biti jako korisno u poslu kojim ce se baviti.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
Hakiz
#2876 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Sanjarko
#2877 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nasiroko odoste vi. Tehnologija ima prednosti i mane to stoji, stoji da je sada i lakse sto sta, ali nije vise rad fizicki samo odavno iako i dalje tog takvog rada ima dosta u mnogim bransama, ali sve veca mehanizacija smanjuje fizicki rad uglavnom.
Nije kramp i lopata odavno samo rad. Evo citam izmisljeni dronovi izgleda ako sam dobro procitao naslov za berbu plodova ili nesto tako. Nisam clanak citao.
Nije kramp i lopata odavno samo rad. Evo citam izmisljeni dronovi izgleda ako sam dobro procitao naslov za berbu plodova ili nesto tako. Nisam clanak citao.
-
John Cleese
#2878 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hakiz wrote: ↑04/07/2023 18:40Cubase ne ide tako. Ni mnogi drugiJohn Cleese wrote: ↑04/07/2023 18:38
Ma nije tu ni bilo bog zna kakvih koraka - po instalaciji iz foldera predmetne aplikacije ukloniti exe fajl i zamijeniti ga onim iz foldera "Crack" sa instalacijskog medija
Ali nebitno - treba ohrabrivati svako interesovanje za novu tehnologiju i njenu primjenu, sta god da je povod. Cak i sticanje navike koristenja kratica na tipkovnici i ovladavanje vjestinom rukovanja misem moze nekome u dogledno vrijeme biti jako korisno u poslu kojim ce se baviti.![]()
- n+1
#2879 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa dobro, ali nije tvoja mahala mjera svijeta, da na njenom primjeru možeš generalizirati stvari.Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 18:22Teza od pocetka ovog razgovora je da "igrati igrice" za vecinu zaista znaci igranje igrice, a ne provoditi vrijeme u radu na necemu drugom na kompu. I da oni koji samo tako i provode vrijeme, i nece nista nauciti jer za igricu je dovoljno upalit komp i pokrenuti je. Znanje o kompjuterima stjecu oni kojima je "igranje igrica" - kako to vide nekad stariji - zapravo vrijeme koje provedu na kompjuteru radeci puno drugih stvari mimo igrica.n+1 wrote: ↑04/07/2023 17:43 Nemoj da mijenjaš teze. Nisi rekao "većina ne završi u IT industriji", nego "ne stiču nikakve računarske vještine i ne radi ništa drugo osim igranja igara". Stoga pitam, još jednom: izvor podatka?
Kao što znaš, ili bi trebao znati, s obzirom da se baviš analitikom, intuicija nije kredibilan izvor.
A podatak, naravno izvucen iz moje guzice, je pracenje citavog komsiluka klinaca zadnjih 20 godina, gdje smo svi mi u nekom trenu dobili kompjutere. Rastaviti se usudila dvojica, instaliranje sistema i krekovanje radio jedan u 90% slucajeva (ja). I za svu tu raju iz komsiluka (nekih 20tak djece) igranje igrica je bilo upravo to - igranje igrica. Nikog od njih komp nije zanimao dalje od sljedece sesije PESa, CSa ili GTA. Nikoga nije zanimalo da nesto popravi, nit generalno da sjedi pred kompom ako nije u igrici. Kako su kompovi zastarili, a u medjuvremenu konzole postale pristupacnije, pojavili se i mobiteli, tako su i presli na te stvari za zabavu. Podatak su i svi sa faksa koji su takodjer znali za PES i igrali ga, a nisu znali formatirati seminarski u wordu, a kamoli kakvu formulu u Excelu napisati.
Ko je sta naucio, naucio je ako je morao za skolu, ne u slobodno vrijeme jer tad je sjedio i igrao igrice - samo igrao.
Ako ćemo stvar već svoditi na anegdotalne dokaze, većina kolega s kojima sam radio u IT sektoru su gejmeri ili bivši gejmeri. I kada kažem gejmer, ne mislim da je igrao Flappy Bird na telefonu. Ili, gledam malca od sestre, koji je počeo gejmati sa 4 godine, a sada ima 10. Eno ga priča engleski, upoznao raju na Fortnite, skida torrente i instalira igre/programe, streama utakmice, a onda je otkrio alate za crtanje, i već ih koristi bolje od mene. Sutra ako se uputi u dizajn, korijen svega će biti: kupite mi računar da igram igre.
S druge strane, kad već razgovaramo, sjetih se da te pitam: jesi li ikada pogledao u banci onu distribuciju depozita o kojoj smo pričali?
- n+1
#2880 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma dobro, tako je bilo '98., kasnije je krekovanje postalo kompleksnije. Sve dok nije postalo toliko kompleksno da je prejednostavno.John Cleese wrote: ↑04/07/2023 18:38Ma nije tu ni bilo bog zna kakvih koraka - po instalaciji iz foldera predmetne aplikacije ukloniti exe fajl i zamijeniti ga onim iz foldera "Crack" sa instalacijskog medija
Ali nebitno - treba ohrabrivati svako interesovanje za novu tehnologiju i njenu primjenu, sta god da je povod. Cak i sticanje navike koristenja kratica na tipkovnici i ovladavanje vjestinom rukovanja misem moze nekome u dogledno vrijeme biti jako korisno u poslu kojim ce se baviti.
- Dope_Man
#2881 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Poenta je u dijelu komentara koji sam gore ostavio - a posebno je vazna bas kod umjetnosti gdje skoro niko ne moze u startu samo od toga zivjeti.Paul Gascoigne wrote: ↑04/07/2023 18:29Kako unovčiti vještinu kvalitetnog pisanja? Visoko kvalitetnog, umjetničkog.Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 16:48 Krampa, tacna i sve slicne alatke ce ipak platiti rezije i napuniti frizider za sljedeci mjesec, dok se uporedo gradi nesto novo. Naravno to ne iskljucuje i druge poslove koje covjek zna, ako od njih moze dovoljno zaraditi odmah. Al freelance takodjer, kao i igre, obicno zahtjeva dug period gradjenja posla u kom se mora imati nesto sto ce donositi pare.
Dakle, poceti raditi posao koji ce omoguciti da se prezivljava, a uporedi graditi te vjestine i zaradjivati mozda i ponesto. Recimo, pisac bi mogao vjerovatno najlakse postati novinar. Pisati za novine/portale. Usput slati radove i drugim magazinima koji bi mogli biti zainteresirani za objavu. Sa strane za sebe otvoriti neki blog gdje moze pisati sta zeli, ili pisati roman ili sta vec.. Od obicnih clanaka ce mozda i doci do neke kolumne gdje moze da bude prepoznat i da ima punu slobodu da pise nesto vise, da ga publika prepozna i zapamti ime.
U BiH, ili na Balkanu opcenito sumnjam da moze doci bas na taj nivo, al teoretski eto postane slavan, proda par desetina hiljada primjeraka prve knjige.. onda ima para da ne radi za druge neko vrijeme, da samo sjedi i pise sljedeci roman za koji mu je izdavac vec dao nekih para unaprijed. Al kljucno je da sigurno ne moze od samog pocetka raditi i pisati samo ono sto zeli.
Last edited by Dope_Man on 04/07/2023 19:01, edited 1 time in total.
- Dope_Man
-
John Cleese
#2883 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bilo je ovoga i kasnije, odgovorno tvrdim - ne mogu se bas zakleti dokad tacno, ali bi lako moglo biti i koju godinu poslije '05n+1 wrote: ↑04/07/2023 18:55Ma dobro, tako je bilo '98., kasnije je krekovanje postalo kompleksnije. Sve dok nije postalo toliko kompleksno da je prejednostavno.John Cleese wrote: ↑04/07/2023 18:38
Ma nije tu ni bilo bog zna kakvih koraka - po instalaciji iz foldera predmetne aplikacije ukloniti exe fajl i zamijeniti ga onim iz foldera "Crack" sa instalacijskog medija
Ali nebitno - treba ohrabrivati svako interesovanje za novu tehnologiju i njenu primjenu, sta god da je povod. Cak i sticanje navike koristenja kratica na tipkovnici i ovladavanje vjestinom rukovanja misem moze nekome u dogledno vrijeme biti jako korisno u poslu kojim ce se baviti.![]()
A ni nakon toga nije iziskivalo mnogo vise od osnovnog poznavanja fajl sistema i nesto boljeg znanja engleskog jezika, jer zaista zahtjevne stvari bi uvijek prethodno obavio neko drugi, ko je i pripremio tu instalaciju.
Iz vlastitog iskustva - cesto su zeznutije bile posve legalne instalacije kojekakvog softvera koji sadisticki trazi beskrajni niz nedostajucih dll fajlova, jedan po jedan
Ali opet kazem, nije to ni bitno - uvjeren sam da upoznavanje nove tehnologije i ovladavanje vjestinama njene upotrebe ne moze biti posve beskorisno, o cemu god se konkretno radilo.
-
Paul Gascoigne
#2884 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hvala na detaljnom odgovoru, ali realnost je malo drugačija. Vještina vrhunskog pisanja nije potrebna za novinarstvo, posebno za domaće novinarstvo. Nađi mi jedan bosanski portal sa visokokvalitetnim tekstovima/kolumnama, častim ručkom. Samo jedan će biti dovoljan. Nivo pisanja na jednom Klix-u, a slijedom možemo zamisliti tek male portale, ne premašuje copy-paste članke uz nekoliko šablonskih konstrukcija. I ova teza je lako dokaziva. A riječ je i vještini na kojoj se radilo godinama, deceniju najmanje.Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 18:57Poenta je u dijelu komentara koji sam gore ostavio - a posebno je vazna bas kod umjetnosti gdje skoro niko ne moze u startu samo od toga zivjeti.Paul Gascoigne wrote: ↑04/07/2023 18:29
Kako unovčiti vještinu kvalitetnog pisanja? Visoko kvalitetnog, umjetničkog.
Dakle, poceti raditi posao koji ce omoguciti da se prezivljava, a uporedi graditi te vjestine i zaradjivati mozda i ponesto. Recimo, pisac bi mogao vjerovatno najlakse postati novinar. Pisati za novine/portale. Usput slati radove i drugim magazinima koji bi mogli biti zainteresirani za objavu. Sa strane za sebe otvoriti neki blog gdje moze pisati sta zeli, ili pisati roman ili sta vec.. Od obicnih clanaka ce mozda i doci do neke kolumne gdje moze da bude prepoznat i da ima punu slobodu da pise nesto vise, da ga publika prepozna i zapamti ime.
U BiH, ili na Balkanu opcenito sumnjam da moze doci bas na taj nivo, al teoretski eto postane slavan, proda par desetina hiljada primjeraka prve knjige.. onda ima para da ne radi za druge neko vrijeme, da samo sjedi i pise sljedeci roman za koji mu je izdavac vec dao nekih para unaprijed. Al kljucno je da sigurno ne moze od samog pocetka raditi i pisati samo ono sto zeli.
Što se tiče bavljenja beletristikom, tačno je da je to na ovim prostorima skoro pa nemoguće. Potom, da bi se prodalo "par desetina hiljada primjeraka" nije potrebna vještina vrhunskog pisanja, potreban je dobar klikbejt. Poenta priče - nisu sve vještine unovčive. Mnoge nisu.
-
Hakiz
#2885 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na području na kojem se štampa 500 primjeraka.Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 18:57Poenta je u dijelu komentara koji sam gore ostavio - a posebno je vazna bas kod umjetnosti gdje skoro niko ne moze u startu samo od toga zivjeti.Paul Gascoigne wrote: ↑04/07/2023 18:29
Kako unovčiti vještinu kvalitetnog pisanja? Visoko kvalitetnog, umjetničkog.
- Dope_Man
#2886 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Potpuno si pogresno shvatio poentu. Nisam rekao da novinar mora imati vjestinu pisanja, vec da je za osobu sa vjestinom pisanja potencijalno dobar "posao za prezivljavanje" novinarstvo, samo zato sto ce mu omoguciti da pise (sta god mora) i od toga zaradjuje pare dok mimo posla pise ono sto zeli da pise. Plus moze potencijalno da upozna izdavace, druge pisce itd. Moze on raditi i kao konobar i gradjevinac, al tad je dobra sansa da se nikad ne ostvari kao pisac, zato sam naveo novinarstvo jer tu ce ipak biti placen da pise sta god, dok ne dodje do prilike da bude placen da pise sta zeli da pise. A i ako dobro pise, prepozna se to, upravo zato sto je standard toliko ocajan trenutno.Paul Gascoigne wrote: ↑04/07/2023 19:29Hvala na detaljnom odgovoru, ali realnost je malo drugačija. Vještina vrhunskog pisanja nije potrebna za novinarstvo, posebno za domaće novinarstvo. Nađi mi jedan bosanski portal sa visokokvalitetnim tekstovima/kolumnama, častim ručkom. Samo jedan će biti dovoljan. Nivo pisanja na jednom Klix-u, a slijedom možemo zamisliti tek male portale, ne premašuje copy-paste članke uz nekoliko šablonskih konstrukcija. I ova teza je lako dokaziva. A riječ je i vještini na kojoj se radilo godinama, deceniju najmanje.Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 18:57
Poenta je u dijelu komentara koji sam gore ostavio - a posebno je vazna bas kod umjetnosti gdje skoro niko ne moze u startu samo od toga zivjeti.
Što se tiče bavljenja beletristikom, tačno je da je to na ovim prostorima skoro pa nemoguće. Potom, da bi se prodalo "par desetina hiljada primjeraka" nije potrebna vještina vrhunskog pisanja, potreban je dobar klikbejt. Poenta priče - nisu sve vještine unovčive. Mnoge nisu.
I naravno da za prodaju desetina hiljada primjeraka knjige ne treba vjestina pisanja, Seve bi sa bilo kakvim memoarom rasprodala tiraz, al i to je nebitno za naseg vrlog pisca. Poenta je da on, u svom zivotu, ako zeli da pise i na tome zaradjuje, mora da prvo radi bilo kakav posao dok radi na romanu. Ne moze sve biti odmah i da od danas zaradjujes dobre pare na vjestini koju imas. Karijera, pogotovo u umjetnosti, se dugo gradi. Al dok se ne izgradi mora se i prezivjeti nekako i to za mnogo ljudi znaci poceti na dnu.
Last edited by Dope_Man on 04/07/2023 20:04, edited 4 times in total.
- Dope_Man
- konoplja
#2888 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma naravno da nije bilo bog zna kakvih koraka, i slazem se da treba ohrabrivati interesovanje za novu tehnologiju.John Cleese wrote: ↑04/07/2023 18:38Ma nije tu ni bilo bog zna kakvih koraka - po instalaciji iz foldera predmetne aplikacije ukloniti exe fajl i zamijeniti ga onim iz foldera "Crack" sa instalacijskog medija
Obicno su to bili ti koraci koje se naveo. U nekim slucajevima je malo kompliciranije bilo jer si morao pokrenuti Daemon, pa ubaciti sliku, pa otvorti generator kljuca i tako dalje. Ali opet, tu je bio onaj .txt file naslovljen "READ ME", sto je mnogima bilo previse za uciniti.
Mislim da je vecina djece znala to intuitivno uraditi, ali nisu jer su se plasili da nesto ne zajebu. A zajebati PC koji kosta nekoliko babini placa je losa vijest. To je barem moj dojam i osjecaj zasto to nisu samostalno uradili, i zasto su me prijatelji i kolege iz skole i okolice handrili da im to ja uradim.
Hastra.
-
Hakiz
#2889 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
J. K. Rowling?Dope_Man wrote: ↑04/07/2023 19:46Potpuno si pogresno shvatio poentu. Nisam rekao da novinar mora imati vjestinu pisanja, vec da je za osobu sa vjestinom pisanja potencijalno dobar "posao za prezivljavanje" novinarstvo, samo zato sto ce mu omoguciti da pise (sta god mora) i od toga zaradjuje pare dok mimo posla pise ono sto zeli da pise. Plus moze potencijalno da upozna izdavace, druge pisce itd. Moze on raditi i kao konobar i gradjevinac, al tad je dobra sansa da se nikad ne ostvari kao pisac, zato sam naveo novinarstvo jer tu ce ipak biti placen da pise sta god, dok ne dodje do prilike da bude placen da pise sta zeli da pise. A i ako dobro pise, prepozna se to, upravo zato sto je standard toliko ocajan trenutno.Paul Gascoigne wrote: ↑04/07/2023 19:29
Hvala na detaljnom odgovoru, ali realnost je malo drugačija. Vještina vrhunskog pisanja nije potrebna za novinarstvo, posebno za domaće novinarstvo. Nađi mi jedan bosanski portal sa visokokvalitetnim tekstovima/kolumnama, častim ručkom. Samo jedan će biti dovoljan. Nivo pisanja na jednom Klix-u, a slijedom možemo zamisliti tek male portale, ne premašuje copy-paste članke uz nekoliko šablonskih konstrukcija. I ova teza je lako dokaziva. A riječ je i vještini na kojoj se radilo godinama, deceniju najmanje.
I naravno da za prodaju desetina hiljada primjeraka knjige ne treba vjestina pisanja, Seve bi sa bilo kakvim memoarom rasprodala tiraz, al i to je nebitno za naseg vrlog pisca. Poenta je da on, u svom zivotu, ako zeli da pise i na tome zaradjuje, mora da prvo radi bilo kakav posao dok radi na romanu. Ne moze sve biti odmah i da od danas zaradjujes dobre pare na vjestini koju imas. Karijera, pogotovo u umjetnosti, se dugo gradi. Al dok se ne izgradi mora se i prezivjeti nekako i to za mnogo ljudi znaci poceti na dnu.
-
John Cleese
#2890 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma jasno, bilo je i toga i instalacija uz koje idu i aplikacije za aktivaciju i onih za koje je neophodno i brisati odredjene kljuceve ili vrijednosti u registriju - sta god bi ljudi skontali da zastite intelektualnu svojinu, nasao bi se IT Robin Hud da im to onemogucikonoplja wrote: ↑04/07/2023 19:48 Ma naravno da nije bilo bog zna kakvih koraka, i slazem se da treba ohrabrivati interesovanje za novu tehnologiju.![]()
Obicno su to bili ti koraci koje se naveo. U nekim slucajevima je malo kompliciranije bilo jer si morao pokrenuti Daemon, pa ubaciti sliku, pa otvorti generator kljuca i tako dalje. Ali opet, tu je bio onaj .txt file naslovljen "READ ME", sto je mnogima bilo previse za uciniti.
Mislim da je vecina djece znala to intuitivno uraditi, ali nisu jer su se plasili da nesto ne zajebu. A zajebati PC koji kosta nekoliko babini placa je losa vijest. To je barem moj dojam i osjecaj zasto to nisu samostalno uradili, i zasto su me prijatelji i kolege iz skole i okolice handrili da im to ja uradim.
Hastra.![]()
I vjerojatno si u pravu glede pravog razloga za izbjegavanje samostalnih izleta u sferu nelegalnog instaliranja softvera - istina je da mnogi strahuju da "nesto ne zajebu" i s dobrim razlogom takodje
-
foton
#2891 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Forum je fantasticna stvar. Od metafore "krampa i lopata na 35 stepeni", te "ministarstva gejmerizma", vrlo brzo je izasla teza tipa "pusti kompjuter, hvataj se kopanja". Koliki bih ja samo hipokrit bio da ikome savjetujem da baci kompjuter. Ljudi kroz razlicito razumijevanje iste izreke, pjesme, savjeta, komentara... pokazuju koliko su i karakterno razliciti.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2892 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Upravo kako si rekaon+1 wrote: ↑04/07/2023 17:07 Ni "igranje igrica" nikada nije samo igranje igrica, a pogotovo to nije danas. Osim što podrazumijeva minimum informatičke pismenosti i poznavanja stranog jezika, iste te igrice za veliki broj djece su ujedno i prvo iskustvo nešto naprednijeg rada na računaru: od krekovanja, patchovanja, modovanja, rada sa hex alatima i config fajlovima, pisanja skripti, i drugog.
Cijela moja generacija je naučila sklapati računare, dizati sisteme, i troubleshootati softverske i hardverske probleme jer je primarno željela na njima igrati igre. Neki od njih su kasnije postali sistem administratori ili softver inžinjeri, često i bez završenog fakulteta. Neki su kasnije našli posao u gaming industriji kao dizajneri, analitičari, ili programeri. Mnogo djece kroz online igre, opet, razvija vještine koordinacije, komunikacije, i jezika.
Ono što je zajedničko apsolutno svima jeste da su im roditelji govorili "mani se igara i gluposti". I sada me neko želi uvjeriti da nam je trebalo ugasiti računar, i poslati nas da krampamo, jer rad je ljekovit i jača duh.
Aha.
Ovo boldovano kao da je citat mog pokojnog dida, za njega je sve osim motike, lopate ili kičmanja zajebancija i glupiranje
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2893 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koliko ti godina imaš matere ti? Jesi li ti uopšte upamtio period 2001-2015?foton wrote: ↑04/07/2023 15:29Tako je, bolje da igraju igrice i cekaju da ih neko izabere za ministra gejmerizma.Lajavikrelac wrote: ↑27/06/2023 14:37 Današnja omladina je pametnija od nas, neće da poturaju leđa robovlasnicima za sićui ne trebaju! ja ih podržavam u potpunosti! Eto sreće da se tako razmišljalo prije 15-20 godine, možda bi sad ova zemlja ličila na nešto...
-
nuki_cika
#2894 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jbg sad, idete u krajnost s tim kompjuterima.Svi su u tom lancu bitni i oni koji rade sa kompjuterima ali bogami i oni koji poturaju leđa.Jednako su bitni i oni radnici u trgovinama koji izlažu robu da bi ti ili ja tu istu robu mogli kupiti i jesti, jednako su bitni i ljudi koji se bave poljoprivredom kako bi obezbjedili hranu , sir , kajmak, svježe meso..Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49Upravo kako si rekaon+1 wrote: ↑04/07/2023 17:07 Ni "igranje igrica" nikada nije samo igranje igrica, a pogotovo to nije danas. Osim što podrazumijeva minimum informatičke pismenosti i poznavanja stranog jezika, iste te igrice za veliki broj djece su ujedno i prvo iskustvo nešto naprednijeg rada na računaru: od krekovanja, patchovanja, modovanja, rada sa hex alatima i config fajlovima, pisanja skripti, i drugog.
Cijela moja generacija je naučila sklapati računare, dizati sisteme, i troubleshootati softverske i hardverske probleme jer je primarno željela na njima igrati igre. Neki od njih su kasnije postali sistem administratori ili softver inžinjeri, često i bez završenog fakulteta. Neki su kasnije našli posao u gaming industriji kao dizajneri, analitičari, ili programeri. Mnogo djece kroz online igre, opet, razvija vještine koordinacije, komunikacije, i jezika.
Ono što je zajedničko apsolutno svima jeste da su im roditelji govorili "mani se igara i gluposti". I sada me neko želi uvjeriti da nam je trebalo ugasiti računar, i poslati nas da krampamo, jer rad je ljekovit i jača duh.
Aha.Ja sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
Ovo boldovano kao da je citat mog pokojnog dida, za njega je sve osim motike, lopate ili kičmanja zajebancija i glupiranjeJebeš kompjuter i sve to, ne može se sa njim štijati bašča...ha ja...
Jednako su bitni vozači autobusa i tramvaja koji prevoze putnike do posla, jednako su bitni ljudi koji rade na građevini da bi izgradili i napravili neku novu ili renovirali staru zgradu kao i radnici koji rade na asfaltiranju i gradnji puteva, doktori koji operišu ljude, ljudi koji rade u proizvodnji da bi ti taj proizvod sutra koristio i još milion drugih primjera.
Bogami ja bez aplikacije mogu živjeti ali bez hrane ne mogu
Last edited by nuki_cika on 04/07/2023 22:56, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#2895 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kompjuteri nastaju iz have. Ne trebaju materijali iz zemlje koje kopaju rudari za proizvodnju kompjutera.nuki_cika wrote: ↑04/07/2023 22:06Jbg sad, idete u krajnost s tim kompjuterima.Svi su u tom lancu bitni i oni koji rade sa kompjuterima ali bogami i oni koji poturaju leđa.Jednako su bitni i oni radnici u trgovinama koji izlažu robu da bi ti ili ja tu istu robu mogao kupiti i jesti, jednako su bitni i ljudi koji se bave poljoprivredom kako bi obezbjedili hranu , sir , kajmak, svježe meso..Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49
Upravo kako si rekaoJa sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
Ovo boldovano kao da je citat mog pokojnog dida, za njega je sve osim motike, lopate ili kičmanja zajebancija i glupiranjeJebeš kompjuter i sve to, ne može se sa njim štijati bašča...ha ja...
Jednako su bitni vozači autobusa i tramvaja koji prevoze putnike do posla, jednako su bitni ljudi koji rade na građevini da bi izgradili i napravili neku novu ili renovirali staru zgradu kao i radnici koji rade na asfaltiranju i gradnji puteva, doktori koji operišu ljude, ljudi koji rade u proizvodnji da bi ti taj proizvod sutra koristio i još milion drugih primjera.
Bogami ja bez aplikacije mogu živjeti ali bez hrane ne mogu![]()
- konoplja
#2896 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozes li nam, molim te, navesti nekoliko primjera?Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49 Upravo kako si rekaoJa sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2897 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nova generacija blage veze nema rukama bilo sta da radi...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2898 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Od kompjitora najvise voli dos i xp
- Sanjarko
#2899 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma i ko krampa i lopata mora u danasnje vrijeme da informaticki bude pismen. Vidite i sami da se sve skoro prebacuje polako na online od placanja racuna za rezije pa nadalje. Znaci jednostavno mora, nisam rekao da treba. Mene stara uvijek ispravi kad kazem mora se da to nije tako da je pravilno treba se u nekim recenicama/kontekstu.foton wrote: ↑04/07/2023 20:12 Forum je fantasticna stvar. Od metafore "krampa i lopata na 35 stepeni", te "ministarstva gejmerizma", vrlo brzo je izasla teza tipa "pusti kompjuter, hvataj se kopanja". Koliki bih ja samo hipokrit bio da ikome savjetujem da baci kompjuter. Ljudi kroz razlicito razumijevanje iste izreke, pjesme, savjeta, komentara... pokazuju koliko su i karakterno razliciti.
Sad sam naucio sam da se ispravljam. Jednostavno nas tehnologija tjera na to da se mora, a ne da se treba.
- n+1
#2900 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ko je rekao da nisu bitni? Ako kažemo da je A bitno, ne znači kako je B nebitno.nuki_cika wrote: ↑04/07/2023 22:06Jbg sad, idete u krajnost s tim kompjuterima.Svi su u tom lancu bitni i oni koji rade sa kompjuterima ali bogami i oni koji poturaju leđa.Jednako su bitni i oni radnici u trgovinama koji izlažu robu da bi ti ili ja tu istu robu mogli kupiti i jesti, jednako su bitni i ljudi koji se bave poljoprivredom kako bi obezbjedili hranu , sir , kajmak, svježe meso..Lajavikrelac wrote: ↑04/07/2023 21:49
Upravo kako si rekaoJa sam nekad kao tinejdžer i klapac znao ponekad igrati popularne igrice tog vremena na konzolama i kompu. Međutim, sva ta krekovanja, torrenti, instalacije i slično su mi valjali samo tako, tako sam i naučio raditi sa računarima. Danas kada vidim ove klince šta igraju i kakvo znanje se koristi u gejmingu, da na guzicu padneš
![]()
Bogami ja bez aplikacije mogu živjeti ali bez hrane ne mogu![]()