n+1 wrote: ↑04/07/2023 17:43
Nemoj da mijenjaš teze. Nisi rekao "većina ne završi u IT industriji", nego "ne stiču nikakve računarske vještine i ne radi ništa drugo osim igranja igara". Stoga pitam, još jednom: izvor podatka?
Kao što znaš, ili bi trebao znati, s obzirom da se baviš analitikom, intuicija nije kredibilan izvor.
Teza od pocetka ovog razgovora je da "igrati igrice" za vecinu zaista znaci igranje igrice, a ne provoditi vrijeme u radu na necemu drugom na kompu. I da oni koji samo tako i provode vrijeme, i nece nista nauciti jer za igricu je dovoljno upalit komp i pokrenuti je. Znanje o kompjuterima stjecu oni kojima je "igranje igrica" - kako to vide nekad stariji - zapravo vrijeme koje provedu na kompjuteru radeci puno drugih stvari mimo igrica.
A podatak, naravno izvucen iz moje guzice, je pracenje citavog komsiluka klinaca zadnjih 20 godina, gdje smo svi mi u nekom trenu dobili kompjutere. Rastaviti se usudila dvojica, instaliranje sistema i krekovanje radio jedan u 90% slucajeva (ja). I za svu tu raju iz komsiluka (nekih 20tak djece) igranje igrica je bilo upravo to - igranje igrica. Nikog od njih komp nije zanimao dalje od sljedece sesije PESa, CSa ili GTA. Nikoga nije zanimalo da nesto popravi, nit generalno da sjedi pred kompom ako nije u igrici. Kako su kompovi zastarili, a u medjuvremenu konzole postale pristupacnije, pojavili se i mobiteli, tako su i presli na te stvari za zabavu. Podatak su i svi sa faksa koji su takodjer znali za PES i igrali ga, a nisu znali formatirati seminarski u wordu, a kamoli kakvu formulu u Excelu napisati.
Ko je sta naucio, naucio je ako je morao za skolu, ne u slobodno vrijeme jer tad je sjedio i igrao igrice - samo igrao.