Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#7651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 19/06/2023 09:40 Doradjeni zakon za dolazak u njemacku je predat Bundesratu da ga pregleda i dosta ce olaksati dolazak, planirano je i pivecanje izdatih viza sa 25k na 50k za drzave Balkana
Jesil ti citao taj prijedlog zakona?

Ja jesam i iskreno nikakvo prakticno olaksanje u odnosu na sadasnji sistem nisam pronasao.

Nudi se tkz. "Chancen-Karte" - tj. mozes doci u Njemacku i boraviti u Njemackoj "da trazis posao", moras ispuniti mislim nesto od ovih uslova ili vise njih: - da znas njemacki na B1 (ili B2 zaboravio sam) nivou, da si nekad ranije zivio u Njemackoj i da si visokoobrazovan ili imas srednju strucnu spremu nostificiranu u Njemackoj.

U sustini svako ko ispunjava barem jedan od tih uslova (a mislim da oni traze 2 ili 3), a zelio je doci u Njemacku - vec je dosao.

Kazu - mozes doci u Njemacku i boraviti i traziti posao ?

Sigurno neko moze sebi priustiti da dodje u Njemacku, plati avionsku kartu, pronadje stan i tako zivi bez posla i trazi posao. Ko je iz BIH trazio stan u Njemackoj (bez pomoci firme ili nekog iz te zemlje), zna koje su muke naci nekog ko ti je voljan izdati stan. Zamisli nazoves stanodavca iz Egipta i kazes mu - Dolazim u Njemacku da trazim posao, ne znam da li cu ga naci, ali biste li mi izdali stan ? :run:

A i za zapadni Balkan (nekvalifikovana radna snaga, bez skole, bez jezika) to povecanje nista ne donosi ako i dalje imamo ovakve slucajeve:
Pazite. Trenutno imam preko 800 poruka ljudi koji imaju termin, a nemaju posla. Ja cu pokusati koliko mogu da dam kontakt za neki posao. Znam da je vecina poslova mrtvi minimalac i to ja ljudima i kazem. Dodji, snadji se, idi dalje. I sefovi znaju koju fluktuaciju imaju i zasto je imaju. Ali ne mogu ja ubaciti ljude bez jezika, bez smjestaja u neke ozbiljne firme sa satnicama od 18,20,22€ Ali sa druge strane kad ja kazem posaljite mi firme i poslove na mail, i na 216.000 ljudi u grupi dobijem 5 ponuda, onda nema niko pravo, da mi namece da su to losi poslovi ili mala satnica. Ja to radim samovoljno i od DHL, MCD, SyLO i slicno nikad centa nisam dobio, a od radnika ni u najvecoj huji nebi uzeo. Prije bi pogasio ovo sve i smotao kablove.
Melbourne_Australia

#7652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Didier wrote: 19/06/2023 09:35
Melbourne_Australia wrote: 19/06/2023 08:18 Ja kad cujem od dijaspore da financije nisu jedan od najvecih razloga zasto su otisli,odmah mozdani dobijem.A kad odu pricaju o 13 plati kao da su dobili po milion. :D Imaju extra platu za potrositi kuci u BIH :lol:
Većina ih priča da ne idu zbog para, a 99% priče o parama, beneficijama, trinaestoj plati, stanarinama i sl. Cirkus.

I onda još kažu ne može se preživjeti s McDonaldsom... Pa buraz, otišao si zbog sistema, šta ti smeta što si na minimalcu... :D :D :D

:lol: :lol:

Kad ti sistem nije dobar onda ti nije bitna lova vec bezbjednost i manjak korupcije :lol: Plata ti ne bi trebala igrati ulogu u toj situaciji :lol: Ja sam znao bruku ljudi koji su dosli u Australiju iz raznih zemalja svijeta zbog sistema ali ti ljudi nisu vise nikad otisli nazad u svoju zemlju na odmor :lol: Ovi nasi vise vamo nego gore :lol:
Last edited by Melbourne_Australia on 19/06/2023 10:09, edited 1 time in total.
Alles-Tamam

#7654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ozimician wrote: 19/06/2023 09:52
Alles-Tamam wrote: 19/06/2023 09:40 Doradjeni zakon za dolazak u njemacku je predat Bundesratu da ga pregleda i dosta ce olaksati dolazak, planirano je i pivecanje izdatih viza sa 25k na 50k za drzave Balkana
Jesil ti citao taj prijedlog zakona?

Ja jesam i iskreno nikakvo prakticno olaksanje u odnosu na sadasnji sistem nisam pronasao.

Nudi se tkz. "Chancen-Karte" - tj. mozes doci u Njemacku i boraviti u Njemackoj "da trazis posao", moras ispuniti mislim nesto od ovih uslova ili vise njih: - da znas njemacki na B1 (ili B2 zaboravio sam) nivou, da si nekad ranije zivio u Njemackoj i da si visokoobrazovan ili imas srednju strucnu spremu nostificiranu u Njemackoj.

U sustini svako ko ispunjava barem jedan od tih uslova (a mislim da oni traze 2 ili 3), a zelio je doci u Njemacku - vec je dosao.

Kazu - mozes doci u Njemacku i boraviti i traziti posao ?

Sigurno neko moze sebi priustiti da dodje u Njemacku, plati avionsku kartu, pronadje stan i tako zivi bez posla i trazi posao. Ko je iz BIH trazio stan u Njemackoj (bez pomoci firme ili nekog iz te zemlje), zna koje su muke naci nekog ko ti je voljan izdati stan. Zamisli nazoves stanodavca iz Egipta i kazes mu - Dolazim u Njemacku da trazim posao, ne znam da li cu ga naci, ali biste li mi izdali stan ? :run:

A i za zapadni Balkan (nekvalifikovana radna snaga, bez skole, bez jezika) to povecanje nista ne donosi ako i dalje imamo ovakve slucajeve:
Pazite. Trenutno imam preko 800 poruka ljudi koji imaju termin, a nemaju posla. Ja cu pokusati koliko mogu da dam kontakt za neki posao. Znam da je vecina poslova mrtvi minimalac i to ja ljudima i kazem. Dodji, snadji se, idi dalje. I sefovi znaju koju fluktuaciju imaju i zasto je imaju. Ali ne mogu ja ubaciti ljude bez jezika, bez smjestaja u neke ozbiljne firme sa satnicama od 18,20,22€ Ali sa druge strane kad ja kazem posaljite mi firme i poslove na mail, i na 216.000 ljudi u grupi dobijem 5 ponuda, onda nema niko pravo, da mi namece da su to losi poslovi ili mala satnica. Ja to radim samovoljno i od DHL, MCD, SyLO i slicno nikad centa nisam dobio, a od radnika ni u najvecoj huji nebi uzeo. Prije bi pogasio ovo sve i smotao kablove.

Njemacki Bundeskabinett je dao svoju saglasnost na novi zakon o dolasku u Njemacku sa narocitim fokusom na Balkan.

Plan je:

Uduplati broj izdatih viza sa 25k godisnje na 50k.
Plava Karta:
-Smanjivanje minimalnog iznosa plate koji je potreban da se dobije plava karta
-Ukida se provjera znanja njemackog

Priznavanje diploma:
-Ukida se proces priznavanja diploma svima koji imaju dvije godina radnos iskustva u tom zanimanju.
-Povezat ce se poslodavci u Njemackoj i odjel za priznavanje diploma da se diplome mogu tako brze priznati a vi ste vec u Njemackoj i radite.

-Uvodi se takozvana Chancenkarte za ljude koji jos nemaju poslodavca
u obzir ce se uzimati razni faktori po kojima ce se dijeliti bodovi
(poznavanje jezika,strucna sprema,godine,)

Zakon jos nije stupio na snagu ali je kao ovakav predlozen i vidjet cemo koliko ce trajati da ga usvoje.

Kopiras Mi textove iz moje grupe buraz :D

Da je idealan prijedlog Naravno da nije, iznenadio bih se da Politika uradi nesto sto je idealno za ljude
Melbourne_Australia

#7655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

zubi wrote: 17/06/2023 19:22
Rugafet wrote: 17/06/2023 19:18 Joj izdržat :-) šta imam izdržat? Na bolje se lako naviknut. Iskren da budem meni ništa iz BiH ovamo ne nedostaje i fali.
Samo forum.

Naravno da se lako naviknuti na bolje kad velika vecina nasih dolazi iz pizdica i uglavnom su tesko zivjeli.I naravno da sam sebe moras lagati da je tako da ti bude lakse u zivotu..Hajde sad ti odgovori kako si ti dobro zivio ovdje ali ti je muka od sistema :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kupovina stana u BiH od strane nekoga iz dijaspore kao vid investicije govori puno vise od postova na ovoj temi.
Didier

#7657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Melbourne_Australia wrote: 19/06/2023 12:29
Samo forum.

Naravno da se lako naviknuti na bolje kad velika vecina nasih dolazi iz pizdica i uglavnom su tesko zivjeli.I naravno da sam sebe moras lagati da je tako da ti bude lakse u zivotu..Hajde sad ti odgovori kako si ti dobro zivio ovdje ali ti je muka od sistema :lol:
Pa to, a vidiš im po načina pisanja da su šljegli, i onda je normalno da mu je njemačko selo kulturni šok i da želi tu ostati zauvijek, taman radio za kiriju i hranu, i taman mu djeca pričala njemački po kući.
nuki_cika

#7658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Didier wrote: 19/06/2023 13:53

Pa to, a vidiš im po načina pisanja da su šljegli, i onda je normalno da mu je njemačko selo kulturni šok i da želi tu ostati zauvijek, taman radio za kiriju i hranu, i taman mu djeca pričala njemački po kući.
:thumbup:
Bili su takvi i sa mnom tamo, čumezi po Minhenu im premija u odnosu na uslove kakve su ovdje imali.Barem oni tako tvrde.
A upoznao sam lika koji je samo čokolade jeo, bukvalno čovjek je imao u frižideru onih 40 velikih milki..
U jednom prilikom kažem ja njemu "čovječe, pozliće ti od tih čokolada, crijeva će ti blokirati.." a on meni na to "kad je bio mali bio je toliko siromašan da mu njegovi nisu mogli kupiti čokoladu i njemu sad ti toliko znači"..

Ja se okrenuo i samo izašao iz sobe :roll:
512MB

#7659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

_BataZiv_0809 wrote: 19/06/2023 12:31 Kupovina stana u BiH od strane nekoga iz dijaspore kao vid investicije govori puno vise od postova na ovoj temi.
Govori šta tačno?
512MB

#7660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Samo forum.

Ti kao ne dolaziš iz pizdice, nego?
Ozimician

#7661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

nuki_cika wrote: 19/06/2023 14:48

Bili su takvi i sa mnom tamo, čumezi po Minhenu im premija u odnosu na uslove kakve su ovdje imali.Barem oni tako tvrde.
A upoznao sam lika koji je samo čokolade jeo, bukvalno čovjek je imao u frižideru onih 40 velikih milki..
U jednom prilikom kažem ja njemu "čovječe, pozliće ti od tih čokolada, crijeva će ti blokirati.." a on meni na to "kad je bio mali bio je toliko siromašan da mu njegovi nisu mogli kupiti čokoladu i njemu sad ti toliko znači"..

Upravo i o ovome sam pisao, jako bitna stavka pri donosenju odluke o iseljenju jeste: U kakvim uslovima covjek trenutno zivi u BIH.

Ja znam slucajeva zena i djevojaka koje su npr. zivjele same u Sarajevu, gradski zivot full, posao kao nastavnica u skoli, 4h dnevno, slobodnog vremena na pretek, svaki vikend se negdje islo more/planina.

I takva se odluci da ode da radi kao odgajateljica u vrticu u Minhenu full time 8-17h, zivi u WG, radi jos jedan dodatni posao kako bi mogla isfinansirati zivot. Ne vidi dakle sunca ni mjeseca.

I sad nek mi neko kaze da je ona donijela pametnu odluku. :run:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 19/06/2023 15:05
Provjeri za 10 godina je li joj to bila pametna odluka. Pametni ljudi dugorocno gledaju i planiraju.
n+1

#7663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ko ziv ko mrtav za 10 godina
Ozimician

#7665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 19/06/2023 15:07
Provjeri za 10 godina je li joj to bila pametna odluka. Pametni ljudi dugorocno gledaju i planiraju.
Naravno, ali eto 2 god se nije bas maknula s mjesta, postala je depresivna, ide na psihoterapije, tako da, ne znam. Za 10 god. mozda je opali neka luda sreca, pa se nesto desi.

Za sad ima samo jednu dijagnozu vise.
izvrsni direktor

#7666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Wao, i na psihoterapijama zavrsila zbog preseljenja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

bio sam prošle sedmice u nemačku

mislim sve ok, ali bih volio da vidim gdje ste vi to gledali te "jako povoljne cijene" :lol:

ostavio bio pola kufera za visokotarifnu robu, ali kurko, jeftinije kod nas :lol:
izvrsni direktor

#7668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

mk ultra wrote: 19/06/2023 15:14 bio sam prošle sedmice u nemačku

mislim sve ok, ali bih volio da vidim gdje ste vi to gledali te "jako povoljne cijene" :lol:

ostavio bio pola kufera za visokotarifnu robu, ali kurko, jeftinije kod nas :lol:
Cigare, kafa, alkohol? Na to mislis?
Ozimician

#7669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 19/06/2023 15:12 Wao, i na psihoterapijama zavrsila zbog preseljenja
Pa vjerovatno je uticalo na njeno mentalno stanje, utice na svakog, neko se s time dobro izbori, neko slabije. Preseljenje je samo po sebi veliki stres, posebno u drugu drzavu. Tako da je bespredmetno minimizirati uticaj preseljenja na ljudsku psihu, da to ne postoji, ne bi se u dijaspori po kafanama narucivale pjesme o Bosni i razbijale case pri tome. :D

A i to - pitaj za 10 god. kako je - ljudski zivot je ogranicenog vijeka.
mk ultra

#7670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

izvrsni direktor wrote: 19/06/2023 15:15

Cigare, kafa, alkohol? Na to mislis?
ma ne, nego na robu generalne potrošnje

od jebene kole pa na dalje... slabo, al baš slabo sam išta vidio jeftinije :run:
Ozimician

#7671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Moze biti jeftinije ako si lovac na akcije, dakle kupujes samo odredjene proizvode i samo kad su na akciji, eh tad imas sanse da prodjes jeftinije.

A tako kao ti, zaletio se i odmah hoces da prodjes povoljno, neces to docekati. Mozda si mogao dobro proci sa 2-3 artikla max.

Sto se Coca-Cole tice, najjeftinije sto sam ove godine vidio na akcijama jeste 0,57 € po litru. + racunaj da ti za svaku flasu (bez obzira na velicinu flase) naplate +0,25 € Pfand (kaucije), tako da ako si tim flasama ides za BIH, oderat ce te da valja.

Standardna cijena Coca-Cole je preko 1€/l.
Last edited by Ozimician on 19/06/2023 15:20, edited 1 time in total.
512MB

#7672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Upravo i o ovome sam pisao, jako bitna stavka pri donosenju odluke o iseljenju jeste: U kakvim uslovima covjek trenutno zivi u BIH.

Ja znam slucajeva zena i djevojaka koje su npr. zivjele same u Sarajevu, gradski zivot full, posao kao nastavnica u skoli, 4h dnevno, slobodnog vremena na pretek, svaki vikend se negdje islo more/planina.

I takva se odluci da ode da radi kao odgajateljica u vrticu u Minhenu full time 8-17h, zivi u WG, radi jos jedan dodatni posao kako bi mogla isfinansirati zivot. Ne vidi dakle sunca ni mjeseca.

München je otprilike tri svjetlosne godine udaljen od Sarajeva.

I da pere guzice 20 sati na dan, donijela je pametnu odluku.
corei3

#7673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corei3 »

D li je u Njemačkoj gorivo sad trenutno oko 1,5 eura? Je li to dođe kao kod nas 1,5KM s obzirom na plate i sl.,kažu mi uvijek ovi odozgo da ne pretvaram eure u marke.
mk ultra

#7674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

Ozimician wrote: 19/06/2023 15:18

Moze biti jeftinije ako si lovac na akcije, dakle kupujes samo odredjene proizvode i samo kad su na akciji, eh tad imas sanse da prodjes jeftinije.

A tako kao ti, zaletio se i odmah hoces da prodjes povoljno, neces to docekati. Mozda si mogao dobro proci sa 2-3 artikla max.

Sto se Coca-Cole tice, najjeftinije sto sam ove godine vidio na akcijama jeste 0,57 € po litru. + racunaj da ti za svaku flasu (bez obzira na velicinu flase) naplate +0,25 € Pfand (kaucije), tako da ako si tim flasama ides za BIH, oderat ce te da valja.

Standardna cijena Coca-Cole je preko 1€/l.
zajebavam se za nosanje u bosnu, jerbo sam išao avionom

samo hoću reći da naš narod voli slagat dobro da je povoljnije

nisam hamburger našao ispod 12€ da pojedem, o čemu pričamo jbt
pošto se mora biti izbirljiv a 90% svinjetina, bečka (teleća) je oko 24eur
2 kahve + 1 kisela flaširana, 12€

povoljno dakako :mrgreen:

sve u skladu sa standardom, ali nikako drama jeftinije nego u BiH...
Last edited by mk ultra on 19/06/2023 15:24, edited 1 time in total.
512MB

#7675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

corei3 wrote: 19/06/2023 15:20 D li je u Njemačkoj gorivo sad trenutno oko 1,5 eura? Je li to dođe kao kod nas 1,5KM s obzirom na plate i sl.,kažu mi uvijek ovi odozgo da ne pretvaram eure u marke.
Jebeš gorivo, imal u Minkenu kafice i ćevapa, fuce sa rajom 8-)
Post Reply