Jesil ti citao taj prijedlog zakona?Alles-Tamam wrote: ↑19/06/2023 09:40 Doradjeni zakon za dolazak u njemacku je predat Bundesratu da ga pregleda i dosta ce olaksati dolazak, planirano je i pivecanje izdatih viza sa 25k na 50k za drzave Balkana
Ja jesam i iskreno nikakvo prakticno olaksanje u odnosu na sadasnji sistem nisam pronasao.
Nudi se tkz. "Chancen-Karte" - tj. mozes doci u Njemacku i boraviti u Njemackoj "da trazis posao", moras ispuniti mislim nesto od ovih uslova ili vise njih: - da znas njemacki na B1 (ili B2 zaboravio sam) nivou, da si nekad ranije zivio u Njemackoj i da si visokoobrazovan ili imas srednju strucnu spremu nostificiranu u Njemackoj.
U sustini svako ko ispunjava barem jedan od tih uslova (a mislim da oni traze 2 ili 3), a zelio je doci u Njemacku - vec je dosao.
Kazu - mozes doci u Njemacku i boraviti i traziti posao ?
Sigurno neko moze sebi priustiti da dodje u Njemacku, plati avionsku kartu, pronadje stan i tako zivi bez posla i trazi posao. Ko je iz BIH trazio stan u Njemackoj (bez pomoci firme ili nekog iz te zemlje), zna koje su muke naci nekog ko ti je voljan izdati stan. Zamisli nazoves stanodavca iz Egipta i kazes mu - Dolazim u Njemacku da trazim posao, ne znam da li cu ga naci, ali biste li mi izdali stan ?
A i za zapadni Balkan (nekvalifikovana radna snaga, bez skole, bez jezika) to povecanje nista ne donosi ako i dalje imamo ovakve slucajeve:
Pazite. Trenutno imam preko 800 poruka ljudi koji imaju termin, a nemaju posla. Ja cu pokusati koliko mogu da dam kontakt za neki posao. Znam da je vecina poslova mrtvi minimalac i to ja ljudima i kazem. Dodji, snadji se, idi dalje. I sefovi znaju koju fluktuaciju imaju i zasto je imaju. Ali ne mogu ja ubaciti ljude bez jezika, bez smjestaja u neke ozbiljne firme sa satnicama od 18,20,22€ Ali sa druge strane kad ja kazem posaljite mi firme i poslove na mail, i na 216.000 ljudi u grupi dobijem 5 ponuda, onda nema niko pravo, da mi namece da su to losi poslovi ili mala satnica. Ja to radim samovoljno i od DHL, MCD, SyLO i slicno nikad centa nisam dobio, a od radnika ni u najvecoj huji nebi uzeo. Prije bi pogasio ovo sve i smotao kablove.