Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#7626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nije samo Njemacka. U svaku zemlju kada se odselis trebaju ti barem dvije godine prilagodbe. I to sa jako dobro placenim poslom. Jednostavno, nije lako. Nekih mjesec dana te drma adrenalin na samom pocetku, kada ti je sve sjajno, super i novo- kada se osjecas jos uvijek kao turista, a zatim dodje realnost.
Vazno je izdrzati. U svakom slucaju vrijedi svako novo iskustvo i to treba tako gledati.
Bodkin

#7627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ne moraju svi ni izdrzati. Svako ide gdje misli da mu je bolje
moimoi

#7628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 17/06/2023 14:11 Ne moraju svi ni izdrzati. Svako ide gdje misli da mu je bolje
Naravno ali isto tako ne treba odmah odustati. Nigdje ti nece biti sve sjano prvih godina. Sa tim se pomiri.
Rugafet

#7629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Joj izdržat :-) šta imam izdržat? Na bolje se lako naviknut. Iskren da budem meni ništa iz BiH ovamo ne nedostaje i fali.
zubi

#7630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Rugafet wrote: 17/06/2023 19:18 Joj izdržat :-) šta imam izdržat? Na bolje se lako naviknut. Iskren da budem meni ništa iz BiH ovamo ne nedostaje i fali.
Samo forum.
melac

#7631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 15/06/2023 15:38
Bodkin wrote: 15/06/2023 15:36

Jesi gledao bruto-neto? U austriji imas 14 plata (plus bonus ili ucesce u dobiti) i 13 i 14 su puno manje oporezovane
Gledao sam brutto godisnju, imao sam ponudu iz Innsbrucka, uglavnom u tu brutto godisnju ulaze i te 13. i 14., kad prebacim u netto to sve, opet sam kratak skoro 1000€ mjesecno. + nudili su mi samo 25 dana godisnjeg, sto je naravno smijesno u poredjenju sa sadasnjih 30 + Brückentage
Jesi gledao GE Renewable energy, Enercon, Nordex, Vestas i sl., oni dosta dobro placaju, ali je terenski rad s nekim rotacijama, ako to tebi ne bi bio problem. Meni su nudili 2020te 550 EURA/dan svi troskovi moji.
Ozimician

#7632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

melac wrote: 17/06/2023 19:35
Ozimician wrote: 15/06/2023 15:38

Gledao sam brutto godisnju, imao sam ponudu iz Innsbrucka, uglavnom u tu brutto godisnju ulaze i te 13. i 14., kad prebacim u netto to sve, opet sam kratak skoro 1000€ mjesecno. + nudili su mi samo 25 dana godisnjeg, sto je naravno smijesno u poredjenju sa sadasnjih 30 + Brückentage
Jesi gledao GE Renewable energy, Enercon, Nordex, Vestas i sl., oni dosta dobro placaju, ali je terenski rad s nekim rotacijama, ako to tebi ne bi bio problem. Meni su nudili 2020te 550 EURA/dan svi troskovi moji.
Hvala na preporuci, raspitat ću se za te kompanije.
Dope_Man

#7633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 17/06/2023 12:11 :lol: :lol: :lol: :lol:

Čuj ocrniti Njemačku. :lol:

Ja od početka do kraja govorim da je Njemačka dobra opcija, ali da se ljudi "ne zalijeću" i da ne nasjedaju na kojekakve priče, jer će ih spucati realnost. Meni također nije cilj da bilo koga odvratim, naprotiv, već da ga upozorim. Ja lično sam zadovoljan Njemačkom, ali mnoge stvari su i mene iznenadile.
Ma zezam se bolan. Moj i tvoj stav su 90% isti - treba biti realan, znati da nije sve zlatno i pogotovo da onaj ko dolazi bez vjestina ne treba ocekivati nesto veliko, a s druge strane da onaj ko dolazi iz jako dobrih uvjeta u BiH nece vidjeti drasticno poboljsanje u svakom aspektu jer problema ima svugdje.

Samo ti znas, po mom misljenju, pretjerati sa izvlacenjem negativnosti u Njemackoj, a istovremeno umanjivat lose strane u BiH. I naravno ne slazem se sa tvojim stavom da apsolutno svi prvenstveno idu zbog para (vecina da, pogotovo NKV, al ne svi).

Mimo ove dvije stavke, ja se slazem sa tvojim stavom - treba sagledat cijelu sliku, al i znati sirok krug ljudi od onih na najnizim, do onih sa visokim pozicijama, i cuti sve strane, da bi covjek znao sta ga ocekuje u startu i sta realno moze imati za 6 mj, godinu, dvije il pet.
Bodkin

#7634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 17/06/2023 19:39
melac wrote: 17/06/2023 19:35

Kako bolan ne znas za te firme :D pa jesi ispod kamena zivio :D
JohnnyS

#7635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kafic-u ... /230617094

Ovakva vijest me više nagoni na razmišljanje o iseljenju nego sav kriminal. Građanska svijest u državi ne da je nula, nego je negativna.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Rugafet wrote: 17/06/2023 19:18 Joj izdržat :-) šta imam izdržat? Na bolje se lako naviknut. Iskren da budem meni ništa iz BiH ovamo ne nedostaje i fali.
Pa dobro, nije svakome tako
Pogotovo kada ides u Ameriku, drugaciji je tamo sistem.

Tvoja djeca su vec ravnopravni Amerikanci, u svakom smislu, dok ovamo preko bare bas i nije tako.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Bodkin wrote: 17/06/2023 20:10
Ozimician wrote: 17/06/2023 19:39

Kako bolan ne znas za te firme :D pa jesi ispod kamena zivio :D
:D
moimoi

#7638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nauci citati. Primjer “funkcionalne nepismenosti”.
skafiskafsnjak

#7639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moimoi wrote: 18/06/2023 20:11
Nauci citati. Primjer “funkcionalne nepismenosti”.
Nista mu iz BiH fali :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

zubi wrote: 17/06/2023 19:22
Samo forum.
:lol: :lol:
Ozimician

#7641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Svjež upis na FB grupi Gastarbajteri:
Pazite. Trenutno imam preko 800 poruka ljudi koji imaju termin, a nemaju posla. Ja cu pokusati koliko mogu da dam kontakt za neki posao. Znam da je vecina poslova mrtvi minimalac i to ja ljudima i kazem. Dodji, snadji se, idi dalje. I sefovi znaju koju fluktuaciju imaju i zasto je imaju. Ali ne mogu ja ubaciti ljude bez jezika, bez smjestaja u neke ozbiljne firme sa satnicama od 18,20,22€ Ali sa druge strane kad ja kazem posaljite mi firme i poslove na mail, i na 216.000 ljudi u grupi dobijem 5 ponuda, onda nema niko pravo, da mi namece da su to losi poslovi ili mala satnica. Ja to radim samovoljno i od DHL, MCD, SyLO i slicno nikad centa nisam dobio, a od radnika ni u najvecoj huji nebi uzeo. Prije bi pogasio ovo sve i smotao kablove.
trinidaditobago

#7642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by trinidaditobago »

Ozimician wrote: 19/06/2023 00:28 Svjež upis na FB grupi Gastarbajteri:
Pazite. Trenutno imam preko 800 poruka ljudi koji imaju termin, a nemaju posla. Ja cu pokusati koliko mogu da dam kontakt za neki posao. Znam da je vecina poslova mrtvi minimalac i to ja ljudima i kazem. Dodji, snadji se, idi dalje. I sefovi znaju koju fluktuaciju imaju i zasto je imaju. Ali ne mogu ja ubaciti ljude bez jezika, bez smjestaja u neke ozbiljne firme sa satnicama od 18,20,22€ Ali sa druge strane kad ja kazem posaljite mi firme i poslove na mail, i na 216.000 ljudi u grupi dobijem 5 ponuda, onda nema niko pravo, da mi namece da su to losi poslovi ili mala satnica. Ja to radim samovoljno i od DHL, MCD, SyLO i slicno nikad centa nisam dobio, a od radnika ni u najvecoj huji nebi uzeo. Prije bi pogasio ovo sve i smotao kablove.
Vracamo se na cinjenicu, bez kvalifikacija i jezika je jako tesko!

Sa kvalifikacijama (cak i bez jezika) se nesto uvijek moze pronaci, problem je to pravilo lutrije gdje vi niste u stanju garantovati ispunjenje jako bitnog uslova: pocetak rada.
Zato bih svima savjetovao da, dok ganjaju tu lutriju, u medjuvremenu podnesu zahtjev za nostrifikaciju i uce jezik, mozda prije dobijete i djelimicno priznatu diplomu, i dodjete do odredjenog nivoa poznavanja jezika nego li vas izvuku za neke od poslova iz kojih se teze izvuci (napredovati).

A ukoliko je neko u IT recimo - tu apsolutno nikakava diploma niti bilo kakav stepen poznavanja jezika (osim radnog iskustva) ne treba.
Od prikupljanja dokumentacije i termina za vizu (koji regularno bookirate) do vize treba nekoliko dana.
Ozimician

#7643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

trinidaditobago wrote: 19/06/2023 02:51
Ozimician wrote: 19/06/2023 00:28 Svjež upis na FB grupi Gastarbajteri:

Sa kvalifikacijama (cak i bez jezika) se nesto uvijek moze pronaci, problem je to pravilo lutrije gdje vi niste u stanju garantovati ispunjenje jako bitnog uslova: pocetak rada.
Zato bih svima savjetovao da, dok ganjaju tu lutriju, u medjuvremenu podnesu zahtjev za nostrifikaciju i uce jezik, mozda prije dobijete i djelimicno priznatu diplomu, i dodjete do odredjenog nivoa poznavanja jezika nego li vas izvuku za neke od poslova iz kojih se teze izvuci (napredovati).

A ukoliko je neko u IT recimo - tu apsolutno nikakava diploma niti bilo kakav stepen poznavanja jezika (osim radnog iskustva) ne treba.
Od prikupljanja dokumentacije i termina za vizu (koji regularno bookirate) do vize treba nekoliko dana.
Naravno, slazem se s tobom.

A ukoliko je neko u IT-u, za njega vaze posebna pravila u cijelom svijetu i mislim da ti ljudi jedini kad sele, sele zbog drugih stvari, a najmanje zbog novca. Jer jedino oni mogu bukvalno da biraju u kojoj zemlji svijeta ce da rade i u svakoj ce vrlo lahko imati najmanje 2x prosjecnu platu. Evo i u slucaju Njemacke, jedino IT ne mora da ima fakultetsku diplomu predocenu da bi dobio Plavu kartu (sto je bitan izuzetak).

Za sve ostale smrtnike put je mnogo tezi. Sama nostrifikacija diplome kosta i sto je jos gore - jako dugo traje.
konami666

#7644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Meni je ova Njemačka lutrija skroz nejasna, čini mi se kao pravo naopak sistem. U Americi kad igraš zelenu kartu lutriju možeš se preseliti pa šta bude. U Njemačkoj kao igraš lutriju ali moraš već imati posao spreman, ko da poslovi padaju sa grane. Svako zna da kvalitetan posao i firmu nije tek tako lako naći bez obzira da li je EU ili Uganda u pitanju.
U zemljama Skandinavije barem kada nađeš posao i poslodavca a iz zemlje si trećeg svijeta, onda samo apliciras za radnu dozvolu. Meni je prvi put kada sam odlazio iz Bosne stiglo rješenje za sedmicu. Sada se nešto duže čeka ali opet nije nekakva tombola u pitanju. Plus sto su zemlje Skandinavije mnogo bolje za život od njemačke.
Melbourne_Australia

#7645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Ja kad cujem od dijaspore da financije nisu jedan od najvecih razloga zasto su otisli,odmah mozdani dobijem.A kad odu pricaju o 13 plati kao da su dobili po milion. :D Imaju extra platu za potrositi kuci u BIH :lol:
konami666

#7646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ozimician wrote: 19/06/2023 07:58
trinidaditobago wrote: 19/06/2023 02:51

A ukoliko je neko u IT-u, za njega vaze posebna pravila u cijelom svijetu i mislim da ti ljudi jedini kad sele, sele zbog drugih stvari, a najmanje zbog novca. Jer jedino oni mogu bukvalno da biraju u kojoj zemlji svijeta ce da rade i u svakoj ce vrlo lahko imati najmanje 2x prosjecnu platu. Evo i u slucaju Njemacke, jedino IT ne mora da ima fakultetsku diplomu predocenu da bi dobio Plavu kartu (sto je bitan izuzetak).

Za sve ostale smrtnike put je mnogo tezi. Sama nostrifikacija diplome kosta i sto je jos gore - jako dugo traje.
U Njemačkoj su pojednostavljeni kriteriji za plavu kartu ako si u IT ili doktor ja mislim. Inače je pravilo u zemljama EU da bi dobio plavu kartu, moraš imati primanja od 1.5 prosječne Plate. U Švedskoj i Danskoj nema tih olakšica tako da ako želiš plavu kartu (za švedsku) onda moraš imati univerzitetsku diplomu i primanja od ca 55K švedskih kruna mjesečno sto i nije neka cifra. Ustvari ako se dobro sjećam Danci i ne učestvuju u “plavoj karti”
Ozimician

#7647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konami666 wrote: 19/06/2023 08:30
Ozimician wrote: 19/06/2023 07:58

U Njemačkoj su pojednostavljeni kriteriji za plavu kartu ako si u IT ili doktor ja mislim. Inače je pravilo u zemljama EU da bi dobio plavu kartu, moraš imati primanja od 1.5 prosječne Plate. U Švedskoj i Danskoj nema tih olakšica tako da ako želiš plavu kartu (za švedsku) onda moraš imati univerzitetsku diplomu i primanja od ca 55K švedskih kruna mjesečno sto i nije neka cifra. Ustvari ako se dobro sjećam Danci i ne učestvuju u “plavoj karti”
Sto se tice visine plate, deficitarna zanimanja imaju nizu granicu od sluzbenog (IT, inzenjeri odredjenih struka, doktori...itd.).

Mada IT se razlikuje po tome sto ne mora skoro nikakvu dokumentaciju da prilaze, cak ni diplomu (ako ima 3 god. iskustva u struci).

Doktori med, stom, vet i farmaceuti moraju pored diplome imati i radnu dozvolu izdatu od nadleznog pokrajinskog ministarstva zdravstva.
Put do te radne dozvole je jako tezak i spor (ogromna papirologija) i moraju se polagati ispiti u ljekarskoj komori (C1+ nivo).

Sto se plave karte konkretno tice, iskreno mislim da su htjeli napraviti nesto po uzoru na americki "Green Card" i svasta su obecavali, na kraju zakomplikovali i svaka drzava vodi svoja pravila, sto onda gubi smisao. Jedina prednost ispade da sa plavom kartom mozes lakse doci do trajne boravisne dozvole i to je to.

Takodjer, godisnju platu od 58.400 Euro brutto (2023) jedino deficitarne struke (za koje je granica niza) mogu ispuniti.

Ja iskreno ne znam da bilo ko, ko nije iz neke od deficitarnih struka (IT, med, ing.), moze dobiti ovoliku pocetnu platu kao stranac koji tek dolazi u Njemacku. Za Njemce koji zavrse fakultet je super ako uspiju naci prvi posao za ovoliku platu.
Didier

#7648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Melbourne_Australia wrote: 19/06/2023 08:18 Ja kad cujem od dijaspore da financije nisu jedan od najvecih razloga zasto su otisli,odmah mozdani dobijem.A kad odu pricaju o 13 plati kao da su dobili po milion. :D Imaju extra platu za potrositi kuci u BIH :lol:
Većina ih priča da ne idu zbog para, a 99% priče o parama, beneficijama, trinaestoj plati, stanarinama i sl. Cirkus.

I onda još kažu ne može se preživjeti s McDonaldsom... Pa buraz, otišao si zbog sistema, šta ti smeta što si na minimalcu... :D :D :D
Dope_Man

#7649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

trinidaditobago wrote: 19/06/2023 02:51 Vracamo se na cinjenicu, bez kvalifikacija i jezika je jako tesko!
Bez ovog si zadnji mis u rupi u rodjenom selu, a kamoli drugom gradu il jos gore drzavi.

Uciti, uciti, uciti.. nije bitna ni skola koliko ucenje samo od sebe. Jer bez znanja/vjestina si niko i nista gdje god da si.
Alles-Tamam

#7650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Doradjeni zakon za dolazak u njemacku je predat Bundeskabinettu da ga pregleda i dosta ce olaksati dolazak, planirano je i pivecanje izdatih viza sa 25k na 50k za drzave Balkana
Post Reply