INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#12826 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 16/06/2023 16:33 Ne moze se zivjeti sa tim parama ali sustina price je da vecina gradjana raspolaze sa takvim iznosima, vec stavih racunicu, 4clana porodica mora imati bar 3-4 milje mjesecno da se kaze da ne zivotare a takvi su ipak manjina u prosjeku. Dvije hiljade je malo, a 500 marona kad si sam tesko tesko, sto rece neko penzioneri imaju lijekove, raznorazne vitamine jebiga ko kad su svi slabih kostiju slabe krvi, plus rezije, odera to a gdje je hrana.

Onda se onaj presudjeni konj hvali dobrim penzijama, sto on ne zivi od 530 maraka mjesecno ako je to dobra penzija.

I opet, zive i prezivljavaju. Moze se zivjeti ali ko sirotinja. Jebiga tako i zivimo vecinom, nisi sirotinja nisi gladan ali svaku marku vagas, cjenkas, hocu li kupiti necu li. Sto bi rekla jedna jaranica sto je otisla u Atlantu ima dosta godina, kaze prvi put sam usla u trzni centar da uopce ne razmisljam koliko para imam u novcaniku i sta cu kupiti, sta mi je skupo, kakve su cijene.

Nama je i to sajens fiksn, vecina love neka snizenja da malo ustedis, nebi li mogao malo luksuza priustiti si na drugoj strani, u nekom izlasku i slicno.
Hajde kupiti.

Nego uz te stvari moraš dan da organizuješ tako da ručak kuhaš, veš pereš, kupanje, peglanje, pranje suđa, usisavanje itd, sve to samo dok je jeftina struja.

I to svaki dan, godinama.

Sirotinjo i bogu si teška.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12827 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

NecuVise wrote: 16/06/2023 13:50
Moraš i ti da shvatiš da je samoupravni socijalizam propali eksperiment i propao je jer nije valjao a ne jer se neko urotio protiv njega. Neka smisla da veličamo sistem koji se pokazao neuspješnim.
Prijatelju , samoupravni socijalizam je propao sa jedinom državom koja ga je ikad implementirala jer ga je i smislila - Jugoslavijom.

Možda bi i sistem i država propali i ranije da se Tito nije aktivno okrenuo ka zapadu.

Teoretski , to bi trebalo funkcionisati , praktično nije , Jugoslaviju je osamdesetih drmala velika ekonomska kriza.

Ali se sistem ne može odvojiti od Jugoslavije oni su spojeni s vrlinama i manama.

To ne umanjuje slijedeće :
- da je Tito bio jedan od rijetkih normalnih predsjednika/kraljeva koji je ikada vladao ovom zemljom
- da smo u manje od 40 godina od zemlje sa oko 75 posto funkcionalno nepismenih sa 30 kilometara asfaltnih drumova i 30 kilometara pruga normalnog kolosijeka postali zemlja (uz nesebičnu pomoć bratskih republika) koja je organizovala Olimpijske igre .

To što je neko neradnik ili ima nisku stručnu spremu ili što je bolestan pa se nikako ne nalazi u bilo kom pogledu bolesnih kapitalista koji svoju moć da kupuju silne jahte i mercedese ludački multipliciraju kroz različite oblike , ne znači da neradnik , niskoobrazovan ili bolestan NE ZASLUŽUJE ŽIVOT DOSTOJAN ČOVJEKA i starost DOSTOJNU ČOVJEKA u maloj evropskoj zemlji , prepunoj prirodnih resursa u kojoj raspodjela poreza mora biti neuporedivo pravednija i što veća na račun kapitala odnosno zemlji koja koliko ujutru može stvoriti uslove da svi živimo dostojanstveno , neki će živjeti fantastično jer puno rade , super ali nisu dva brata ista a da bude jednako deset radnika.

Prvenstveno smo ljudi.
Samoupravni socijalizam je to potencirao i neka je.
Da li je mogao opstati u praksi - možda , to ti je pitanje kao da li bi Jugoslavija 1992 pobijedila Dream Team u Barceloni da je otputovala , možda i bi ?

Da izvineš , jebe me se za kapitalističke dobitke i bonuse menadžera svih nivoa.
Resurse imamo , pare imamo , moramo biti solidarni , plaćati zdravstvo i sredstva za život i za one koji NE MOGU ILI NE ZNAJU DA RADE a i oni koji NEĆE su ljudi , nisu životinje.

Pozdrav.
teskeredzic_22

#12828 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

dječak sa šibicama wrote: 16/06/2023 16:16 Vecina je uvoz, napise tamo na pijaci "domaci paradajz" a on iz Albanije, Grcke.

Cak i krompir uvoze iz Hrvatske, pored naseg glamockog ili glasinackog. Pri tome nasi poljoprivrednici se takmice ko ce koga zajebat, oni drzavu ili drzava njih.

A tek sto lazu, nema ni tri mjeseca kako su mljekadzije najavili kolaps, propast, propast, moraju dici cijene jer kolaps propast, a niti su oni propali niti su morali dizati cijene mlijeka. Pa sad moraju spustati. Cijene.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ende.
Hakiz

#12829 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 16:56
Moraš i ti da shvatiš da je samoupravni socijalizam propali eksperiment i propao je jer nije valjao a ne jer se neko urotio protiv njega. Neka smisla da veličamo sistem koji se pokazao neuspješnim.
Prijatelju , samoupravni socijalizam je propao sa jedinom državom koja ga je ikad implementirala jer ga je i smislila - Jugoslavijom.

Možda bi i sistem i država propali i ranije da se Tito nije aktivno okrenuo ka zapadu.

Teoretski , to bi trebalo funkcionisati , praktično nije , Jugoslaviju je osamdesetih drmala velika ekonomska kriza.

Ali se sistem ne može odvojiti od Jugoslavije oni su spojeni s vrlinama i manama.

- da je Tito bio jedan od rijetkih normalnih predsjednika/kraljeva koji je ikada vladao ovom zemljom
- da smo u manje od 40 godina od zemlje sa oko 75 posto funkcionalno nepismenih sa 30 kilometara asfaltnih drumova i 30 kilometara pruga normalnog kolosijeka postali zemlja (uz nesebičnu pomoć bratskih republika) koja je organizovala Olimpijske igre .

To što je neko neradnik ili ima nisku stručnu spremu ili što je bolestan pa se nikako ne nalazi u bilo kom pogledu bolesnih kapitalista koji svoju moć da kupuju silne jahte i mercedese ludački multipliciraju kroz različite oblike , ne znači da neradnik , niskoobrazovan ili bolestan NE ZASLUŽUJE ŽIVOT DOSTOJAN ČOVJEKA i starost DOSTOJNU ČOVJEKA u maloj evropskoj zemlji , prepunoj prirodnih resursa u kojoj raspodjela poreza mora biti neuporedivo pravednija i što veća na račun kapitala odnosno zemlji koja koliko ujutru može stvoriti uslove da svi živimo dostojanstveno , neki će živjeti fantastično jer puno rade , super ali nisu dva brata ista a da bude jednako deset radnika.

Prvenstveno smo ljudi.
Da li je mogao opstati u praksi - možda , to ti je pitanje kao da li bi Jugoslavija 1992 pobijedila Dream Team u Barceloni da je otputovala , možda i bi ?

Da izvineš , jebe me se za kapitalističke dobitke i bonuse menadžera svih nivoa.
Resurse imamo , pare imamo , moramo biti solidarni , plaćati zdravstvo i sredstva za život i za one koji NE MOGU ILI NE ZNAJU DA RADE a i oni koji NEĆE su ljudi , nisu životinje.

Pozdrav.
:thumbup:
Sanjarko

#12830 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Prvenstveno smo ljudi.

Pozdrav.
Svaka čast na komentarima. Ja jučer staroj ili jutros kažem da bi pristao i na eutanaziju kad bi bilo skroz tako loše, ne bi se bunio uopšte.

Ono kad ne bi nikako mogao da ni preživljavam i kad bi se toliko patio i sl.

Kad bi postao toliki teret društvu i njima itd.

Evo nas dvoje s srećom živimo tj životarimo, ali nismo imali ni ova primanja.

Malo je bolje sad, samo da nas nisu dugovi pritisli. Nismo imali skoro nikakva primanja. Samo jedno na nas više. Ni 70 KM po glavi godinama.

Stara govori da će me dati opet na komisiju ali to je sve na dugom štapu.

Nisam nešto optimističan.
Snake Eyes

#12831 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 16:56 .. a i oni koji NEĆE su ljudi , nisu životinje.

Pozdrav.
Naravno da nisu! Zivotinje, tacnije konji, su oni koji rade da bi ovi mogli ne raditi.
Last edited by Snake Eyes on 16/06/2023 18:25, edited 1 time in total.
NecuVise

#12832 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

Prvenstveno smo ljudi.

Pozdrav.
Sam navedeš da je sistem propao jer je bio neefikasan i promašen a onda u nastavku ideš u odbranu tog sistema? Ne razumijem te.

Jugoslavija je najveće građenje imala iza rata kada su u nju pumpane pare sa zapada. Nije ih Tito sa grane brao. Ne znam zašto uopšte o tome govorimo, nisam osporio sve one dobre stvari koje su se desile ovoj državi i ljudima u tom sistemu, odlično što jesu, nego sam taj sistem čije mane i eventualna propast i jesu doveli do raspada države.

Emocije nemaju ništa sa činjenicama tako da nema potrebe da ubacuješ emocije i priče o životu dostojnog čovjeka. Mogu samo ustvrditi da je sreća pa nisi zadužen za ekonomsko uređenje i ekonomske tokove ove države. Ti si više za neke humanitarne organizacije.
dječak sa šibicama

#12833 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Sve bi to bilo ok da po "samoupravnom socijalizmu" ne pljuckaju ljudi koji u isto vrijeme pokusavaju reci da je danasnji BiH sistem famozan i da smo u pet deka sa Njemackom.

I onda se frljaju one teze kako se gradilo jer su dolazili krediti... pa dolazile su donacije i nakon ovog rata, milijarde eura i dolara, pa gdje su? gdje su te pare. Dobile noge. Sto ovi nisu gradili, nego pljackali.

Mene bi bilo sramota braniti danasnji sistem, ali danasnji velmoze sramote nemaju.
Hakiz

#12834 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

NecuVise wrote: 16/06/2023 18:02

Prvenstveno smo ljudi.

Pozdrav.
Sam navedeš da je sistem propao jer je bio neefikasan i promašen a onda u nastavku ideš u odbranu tog sistema? Ne razumijem te.

Jugoslavija je najveće građenje imala iza rata kada su u nju pumpane pare sa zapada. Nije ih Tito sa grane brao. Ne znam zašto uopšte o tome govorimo, nisam osporio sve one dobre stvari koje su se desile ovoj državi i ljudima u tom sistemu, odlično što jesu, nego sam taj sistem čije mane i eventualna propast i jesu doveli do raspada države.

Emocije nemaju ništa sa činjenicama tako da nema potrebe da ubacuješ emocije i priče o životu dostojnog čovjeka. Mogu samo ustvrditi da je sreća pa nisi zadužen za ekonomsko uređenje i ekonomske tokove ove države. Ti si više za neke humanitarne organizacije.
Nije problem ako moj komšija ima Poršea, a ja punog stomaka idem tramvajem. To je OK. Problem je kada on ima novog Poršea, a ja gladan, nemam za hranu. E, to nije dobro.

Države u kojima je malo nasilja su države u kojima bez obzira na to koliko imaju bogati, gleda se da i siromašni mogu koliko-toliko dostojanstveno živjeti. Nasilje siromaha ne nastaje zbog siromaštva, nego zbog osjećaja da je to siromaštvo nepravedno, nije rezultat različitih sposobnosti, nego otimačine i da ako iz bilo kog razloga nisi uspješan (bolest, nedovoljna razvijenost psihička ili fizička itd, pa na kraju i lijenost) trebaš crknuti.

Zato je nasilje u Južnoj i Centralnoj Americi gore nego u Evropi, Kanadi, pa i Sjevernoj Americi, na jugu Evrope gore nego na sjeveru.

Zamisli bogat si u Salvadoru, Meksiku, pa imaš ženu i dvoje djece koji idu u različite škole. Moraš plaćati 4 blindirana automobila, 4 tima bodigarda da vas štite kada ujutro ti kreneš u svoju banku, žena u svoju galeriju na posao, a djeca svako u svoju školu. Pa onda tim koji čuva kuću, betonski zid oko kuće, moraš paziti kako i kuda se krećeš, pa onda plaćati i zaštitu za roditelje, braću i sestre ako ih imaš (osim ako te za njih nije briga) itd. I opet nisi siguran da ti bodigard neće dijete predati nekom kartelu da te ucjenjuju. To dobiješ kada su socijalne razlike prevelike i kada je siromaštvo velikog broja ljudi vještački, brutalno, nehumano nametnuto.

Mi smo još u fazi otimačine. Pa se onda posmatra kako što brže i više doći do love i sve šta to kritikuje je "ekonomska glupost". Pa je logično da se postovi komentarišu "Pusti ba emocije". Neka emocija, šta im fali?
NediM17

#12835 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Hakiz wrote: 16/06/2023 16:51
dječak sa šibicama wrote: 16/06/2023 16:33 Ne moze se zivjeti sa tim parama ali sustina price je da vecina gradjana raspolaze sa takvim iznosima, vec stavih racunicu, 4clana porodica mora imati bar 3-4 milje mjesecno da se kaze da ne zivotare a takvi su ipak manjina u prosjeku. Dvije hiljade je malo, a 500 marona kad si sam tesko tesko, sto rece neko penzioneri imaju lijekove, raznorazne vitamine jebiga ko kad su svi slabih kostiju slabe krvi, plus rezije, odera to a gdje je hrana.

Onda se onaj presudjeni konj hvali dobrim penzijama, sto on ne zivi od 530 maraka mjesecno ako je to dobra penzija.

I opet, zive i prezivljavaju. Moze se zivjeti ali ko sirotinja. Jebiga tako i zivimo vecinom, nisi sirotinja nisi gladan ali svaku marku vagas, cjenkas, hocu li kupiti necu li. Sto bi rekla jedna jaranica sto je otisla u Atlantu ima dosta godina, kaze prvi put sam usla u trzni centar da uopce ne razmisljam koliko para imam u novcaniku i sta cu kupiti, sta mi je skupo, kakve su cijene.

Nama je i to sajens fiksn, vecina love neka snizenja da malo ustedis, nebi li mogao malo luksuza priustiti si na drugoj strani, u nekom izlasku i slicno.
Hajde kupiti.

Nego uz te stvari moraš dan da organizuješ tako da ručak kuhaš, veš pereš, kupanje, peglanje, pranje suđa, usisavanje itd, sve to samo dok je jeftina struja.

Uzmes jednotarifno brojilo i udri. :mrgreen:
Hakiz

#12836 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 16/06/2023 19:37
Hakiz wrote: 16/06/2023 16:51

Hajde kupiti.

Uzmes jednotarifno brojilo i udri. :mrgreen:
:lol: :thumbup:

Opet bude skuplje.

Dvotarifno, imaš struju 4 sata, 2 sata po 1 KM, 2 sata po 2 KM. Za dva sata jeftine potrošiš 2 KM.

Jednotarifno, imaš struju 4 sata po 1,5 KM. Za dva sata potrošiš 3 KM.

Uz to kada koristiš samo jeftinu imaš opravdanje da ne radiš. Taman kada poslije kuhanja ručka itd treba da usisavaš, dođe skupa struja. I nema usisavanja :mrgreen:
teskeredzic_22

#12837 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Prijatelju , nisi shvatio poentu.

Taj sistem je bio ekonomski neefikasan ali dobar za ljude.
Sav taj finansijski "gubitak" sa 50 godina napretka je plaćen pozajmicama a vanjski dug Jugoslavije pred raspad je uz inflaciju bio 6 puta manji od vanjskog duga same Hrvatske.

Nevažno , ekonomista sam po struci i znam sabirati jer živim od toga , u realnom sektoru , kod privatnika 18 godina i jasan mi je cilj svakog profitnog sistema.

Ali šta znam , ekonomski liberali će mrtvi - hladni reći da ih boli dupe za bolesne , nesposobne , neuke , oni ne bi dali cent u zajedničku kasu da to neko koristi za liječenje.

Ljudi su ljudi s razlogom , kao vrsta smo evoluirali jer smo se brinuli o cijelom "čoporu".

Jasne su mi sve manjkavosti samoupravnog sistema i najveća manjkavost su bili ljudi ali bilo koji kapitalistički sistem da se prilagodi potrebama DRUŠTVA , DRUŠTVENE ZAJEDNICE to je super , kako Hakiz reče , ne moramo svi imati puno , potrebno je samo da svi imamo dovoljno.

U socijalizmu država je plaćala 500 dječaka da odu u trening kamp košarke i iz tog kruga je dalje profilisala 10 najboljih.

U kapitalizmu će samo djeca onih koji mogu platiti imati treninge i onda će to roditelji pokušati da naplate.

Pozdrav.
dječak sa šibicama

#12838 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Veci dio vanjskog duga Hrvatske je dug prema bankama, krediti gradjana, to je i bio cilj uostalom. Stvoriti duznicko ropstvo kroz kredite i pozajmice, kojima se stvara lazna slika kapitalistickog blagostanja. A cije su banke, pa naravno, njemacke austrijske talijanske ruske.

Socijalisticki sistem je kao i komunizam, u teoriji dobar, u praksi neizvediv. Samoupravni sistem nije los sam po sebi nego su ljudi losi, zato kapitalizam nikada nece propasti. Uvijek ima onih spremnih da gaze preko leseva, a to je osnova kapitalizma. Daj meni, vas ko jebe.

Teorija samoupravnog socijalizma je da su svi kolektivno posteni i iskreni prema drugima i samim sebi, a toga nema niti ce ikada biti. Jedan radi, dva parazitiraju, famozne cajne kuhinje u svakoj firmi sluzile samo za ispijanje kafa, tracanje, dangubljenje dok ne prodje radno vrijeme. A neko taj nerad pokriva, onaj radnik u pogonu obicno, koji na kraju ostane krivih ledja. Pa i on u nekom momentu skonta ko vas jebe necu ni ja. Pocne hvatati krivine.
Svi kao ravnopravni, jednaki, samo su neki jednakiji. Funkcioneri kao i u svakom sistemu, ko mali begovi. Lider drzave zivio ko kralj, pticije mlijeko mu servirali, a kroz mitove prezentirano kako eto to tako mora.

A i takva, za ovu danasnju drzavu je Kalifornija. Ovo danas trulovina najobicnija. Ekonomski sistem ko koga zajebe.
bumerangss

#12839 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Truba wrote: 15/06/2023 22:30 Ja kad cujem mala penzija dobijem proljev
Otisla sa 62 u prijevremenu
9 godina nije radila cuvala djecu
To je vec 12
4 godine u ratu nije radila jelte
To je vec vise od trecine nije uplacivano

Radilo u alhosu prije rata i ko cistacica u sudu poslije rata
I sada ima 520 koliko je minimalna
Pa ljudi rade sad za tolko jebote ja sam na 699 prijavljen :lol:
Pa sta hocete a niko da kaze pa i stan si dobila 1984. sta hoces vise
Vala si u pravu

Zato sam se ja izclanio iz sindikata

Reko svom sindikalusti haj sto su nas sa platama prestigli radnuci u Bingu nego nas i penzioneri skoro prestigoše :lol:
NecuVise

#12840 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 22:24

Sav taj finansijski "gubitak" sa 50 godina napretka je plaćen pozajmicama a vanjski dug Jugoslavije pred raspad je uz inflaciju bio 6 puta manji od vanjskog duga same Hrvatske.

Nevažno , ekonomista sam po struci i znam sabirati jer živim od toga , u realnom sektoru , kod privatnika 18 godina i jasan mi je cilj svakog profitnog sistema.

Ali šta znam , ekonomski liberali će mrtvi - hladni reći da ih boli dupe za bolesne , nesposobne , neuke , oni ne bi dali cent u zajedničku kasu da to neko koristi za liječenje.

Ljudi su ljudi s razlogom , kao vrsta smo evoluirali jer smo se brinuli o cijelom "čoporu".

Jasne su mi sve manjkavosti samoupravnog sistema i najveća manjkavost su bili ljudi ali bilo koji kapitalistički sistem da se prilagodi potrebama DRUŠTVA , DRUŠTVENE ZAJEDNICE to je super , kako Hakiz reče , ne moramo svi imati puno , potrebno je samo da svi imamo dovoljno.

U socijalizmu država je plaćala 500 dječaka da odu u trening kamp košarke i iz tog kruga je dalje profilisala 10 najboljih.

U kapitalizmu će samo djeca onih koji mogu platiti imati treninge i onda će to roditelji pokušati da naplate.

Pozdrav.
Naravno da je bio dobar kad se moglo lindohanit po vazdan na poslu, kad se na radno mjesto koje može obavljati jedan komotno zapošljavala tri radnika, kad su se proizvodili proizvodi samo da se proizvode pa onda stajali godinama na skladištu jer nisu proizvedeni sa svrhom nego su sami sebi. Dobar jer su neki dobijali stanove ni krivi ni dužni, dobar jer je bio sadaka sistem koji je morao pući. Daj malo realnosti druže. To isto moj šura koji u svojim tridesetim živi kod roditelja, parazitira, iako radi guli roditelje, nikakve koristi od njega ali njemu je dobro u tom sistemu. Čuj dobar bio sistem za ljude. Dobar sistem je održiv sistem a ne sistem koji daje sadaku na razne načine pa bankrotira. Nije bitno koliki je bio dug, bitno je da ga država nije mogla servisirati.

Imaš ti po Evropi masu primjera kapitalističkih država sa socijalnim programima. Naravno da ne treba biti okrutan i hladnokrvan pa gaziti sve i pustiti da nejaki, bolesni i na neki drugi način ugroženi pomru ili se pate, ali ne treba praviti parazite što je sistem u onoj državi napravio pa i sad imamo posljedice toga jer su ljudi navikli tako. Glavni san doći na državne jasle i ispijati kafe po čitav dan, dok u mrskim kapitalistički društvima takvi poslovi nisu poželjni i na njih idu uglavnom ono koji nemaju ambicije i/ili vještine za bolje.

Kapitalizam stvori uslove da većina roditelja može da plati trening la onda uspije onaj najbolji, a ostali imaju niže lige ili druge poslove. Najveća mana onog sistema jeste upravo što je stvorio taj mentalitet da država treba da daje kao da je to neka vučica a mi vučići pa da je sisamo. Država treba da omogući, pa onda koliko ko hoće a ne da država određuje i daje.
Last edited by NecuVise on 16/06/2023 23:39, edited 1 time in total.
Hakiz

#12841 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Pozdrav.
Sa druge strane, države koje su ostvarile koliko toliko socijalne pravde i blagostanja, kole imaju jake socijalne programe, zadnju deceniju polako odustaju. Francuska na primjer.

Gramzivost pobjeđuje nad empatijom i altruizmom, ljudska vrsta ide u tom smjeru.

Bit će interesantno vidjeti kako će se ovi kapitalisti koji misle da je račun sve, emocija nebitna, nositi sa AI koja nije ljuddko biće, nema emocije, sumnje, strahove i ostale ljudske slabosti, samo računa :lol:
teskeredzic_22

#12842 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

NecuVise wrote: 16/06/2023 23:36
Spoiler
Show

Pozdrav.
Naravno da je bio dobar kad se moglo lindohanit po vazdan na poslu, kad se na radno mjesto koje može obavljati jedan komotno zapošljavala tri radnika, kad su se proizvodili proizvodi samo da se proizvode pa onda stajali godinama na skladištu jer nisu proizvedeni sa svrhom nego su sami sebi. Dobar jer su neki dobijali stanove ni krivi ni dužni, dobar jer je bio sadaka sistem koji je morao pući. Daj malo realnosti druže. To isto moj šura koji u svojim tridesetim živi kod roditelja, parazitira, iako radi guli roditelje, nikakve koristi od njega ali njemu je dobro u tom sistemu. Čuj dobar bio sistem za ljude. Dobar sistem je održiv sistem a ne sistem koji daje sadaku na razne načine pa bankrotira. Nije bitno koliki je bio dug, bitno je da ga država nije mogla servisirati.

Imaš ti po Evropi masu primjera kapitalističkih država sa socijalnim programima. Naravno da ne treba biti okrutan i hladnokrvan pa gaziti sve i pustiti da nejaki, bolesni i na neki drugi način ugroženi pomru ili se pate, ali ne treba praviti parazite što je sistem u onoj državi napravio pa i sad imamo posljedice toga jer su ljudi navikli tako. Glavni san doći na državne jasle i ispijati kafe po čitav dan, dok u mrskim kapitalistički društvima takvi poslovi nisu poželjni i na njih idu uglavnom ono koji nemaju ambicije i/ili vještine za bolje.

Prijatelju ,

da ne idemo u dalje rasprave , obojica smo u pravu samo su nam uglovi gledanja različiti.

"Jedina" (naravno da nije jedina , svjesno sam banalan) posljedica tog plandovanja je vanjski dug te zemlje koji je 6 puta manji samo od duga današnje Hrvatske a taj dug nije bio ni stoti dio vrijednosti , industrije i potencijala kojeg je Jugoslavija 1991 imala.

A benefiti su bili : obrazovanje , nauka , industrijalizacija , eleltrifikacija , stvaranje viska vrijednosti ,surova zaštita samo i samo domaćeg proizvoda , i najvažnije - kvalitet života i život dostojan čovjeka pogotovo i u skladu sa standardima sedamdesetih i osamdesetih.

O tome da je pravna država bila funkcionalna u skladu s tadašnjim zakonima i prema najvećem guzonji i najjadnijem siromašku ne treba dodati mi slovo.

Socijalizam je jedini društveni sistem prilagođen čovjeku.
Zašto ?

Pa zato što hrane , para , obrazovanja i zdravstvene zaštite ima za sve a krupni kapitalisti i korporacije to ne dijele nego ljubomorno čuvaju za svoju djecu nadajući se da će preteći za praunučad.

Onaj ko naporno radi nek ima hvala Bogu.
Onaj ko nema neka živi ljudski , to je sve.
Pozdrav.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12843 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Samo koliko je vrijedio novac u doba jugoslavije,..a koliko sad, kad se vec poredi dug juge i hrvatske?? :mrgreen:
teskeredzic_22

#12844 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

[mention]konektovan[/mention]

Sa inflacijom tadašnjeg dolara dug je otprilike 6 puta manji od današnjeg hrvatskog duga no definitivno se ne bih smio kladiti ali i da sam pretjerao Yu dug je uz inflaciju bar dvostruko manji u odnosu na HR.
Hrvatska je u autoceste investirala sredstva , to je legitimno taj novac ostaje njima u cestama.
(I socijalistička Jugoslavija je asfaltirala desetine hiljada kilometara , do zadnjeg zaseoka , ne autoceste ali puteve svakako i to koristimo i danas uz popravke)

Neuporedivi su parametri i ne želim komparirati rezultate jer zamislite da je neko poredio socijalističku Jugoslaviju i Austrougarsku , jednostavno nema smisla , pa sam način protoka informacija je neuporediv jer danas omogućava gotovo momentalne odluke.

Kompariram sistem socijalistički vs kapitalistički , to je sve , da li BiH i sa ovako slabom privredom i sjajnim prirodnim resursima može svim svojim građanima uz domaćinsko upravljanje omogućiti život dostojan čovjeka na svim profitnim modelima uz ciljano oporezivanje ? Može naravno.

Paradoks je da kod nas i danas postoje visoki porezi na rad (plaću) koji je uspostavljen u socijalizmu (baziran na čovjeku) umjesto da su bazirani na - profit , na dobit kapitala koji se kune u slobodu tržišta.
Ozimician

#12845 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Meni su najjači ovi koji se pitaju gdje su poslijeratne donacije, OK znamo svi da je solidan dio pokraden, kao i uvijek kad se donacije dijele.

MIlione je moguce pokrasti, milijarde vec dosta teze i mora se negdje vidjeti.

Kad spomenete donacije, morate racunati da je minimalno 30% donacija - vraceno nazad donatorima (pranje para preko raznih organizacija), gdje oni navedu XY cifru za "konsultantske usluge", predavanja, coaching i slično i to pisu kao donaciju, a ustvari sami sebi uplatili sredstva.

Morate racunati i da je odmah iza rata BIH (FBIH) imala budzet, isplacivane su plate, odrzavana je vojska, policija, zdravstvo, skolstvo, kako-tako, ali postojalo je. Dakle nije postojala privreda koja je to mogla isfinanisirati tada, tako da je dobar dio donacija otisao jednostavno - u budzet i budzetsku potrosnju.

Ne znam gdje ste tada zivjeli, ali bukvalno u skoro svakom gradu (gdje su vodjene borbe) i na glavnim putnim pravcima je poruseno ili tesko osteceno stotine mostova samo, sve se to izgradilo ponovo. Granicni prelazi, pa na Orasju se prelazilo skelom. Infrastruktura Telekoma, Elektrodistribucije, sve je to trebalo skoro od nule praviti ponovo.

I naravno, ogroman dio donacija je otisao u obnovu porusenih objekata.

Tako da onaj ko pita sta se desilo sa tim silnim donacijama, sigurno nije u periodu 1996-2000 putovao po BiH pa vidio na sto je to tada licilo sve. :run:
Nokian808

#12846 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Joj otislo skroz drugom pravcu hajde malo cijene i akcije ovo ono....
I da gdje je plata u Sarajevu 2000 prosjecna? Ja sto znam ljudi i u solidnim firmama npr. Telemach sa svime (topli, staz itd) imaju jedva 1300-1400 KM.
Pravo me zanima kako prosjek 2000 jeste veci dosta nego u drugim gradovima radi koncentracije politicara, menadžmenta raznog, doktora, univerziteta itd ali nema sanse da je prosjek u Sarajevu 2000 KM. Evo supruga i ja zajedno 2500 KM. Vise prezivljavamo nego sto zivimo sa tim novcem i to jos imamo vlastiti stan. Toliko o Sarajevu i da se moze sa penzijom od 530 KM.
Sanjarko

#12847 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 23:51
NecuVise wrote: 16/06/2023 23:36
Spoiler
Show

Spoiler
Show
Prijatelju ,

da ne idemo u dalje rasprave , obojica smo u pravu samo su nam uglovi gledanja različiti.

"Jedina" (naravno da nije jedina , svjesno sam banalan) posljedica tog plandovanja je vanjski dug te zemlje koji je 6 puta manji samo od duga današnje Hrvatske a taj dug nije bio ni stoti dio vrijednosti , industrije i potencijala kojeg je Jugoslavija 1991 imala.

A benefiti su bili : obrazovanje , nauka , industrijalizacija , eleltrifikacija , stvaranje viska vrijednosti ,surova zaštita samo i samo domaćeg proizvoda , i najvažnije - kvalitet života i život dostojan čovjeka pogotovo i u skladu sa standardima sedamdesetih i osamdesetih.

O tome da je pravna država bila funkcionalna u skladu s tadašnjim zakonima i prema najvećem guzonji i najjadnijem siromašku ne treba dodati mi slovo.

Socijalizam je jedini društveni sistem prilagođen čovjeku.
Zašto ?

Pa zato što hrane , para , obrazovanja i zdravstvene zaštite ima za sve a krupni kapitalisti i korporacije to ne dijele nego ljubomorno čuvaju za svoju djecu nadajući se da će preteći za praunučad.

Onaj ko naporno radi nek ima hvala Bogu.
Onaj ko nema neka živi ljudski , to je sve.
Pozdrav.
Nije jedino socijalizam prilagodzen covjeku mozda. Mozda je i moj Miksizam, ali davno sam ja pisao o tome u nekoj svesci ili sveskama, ne znam gdje i sta. Tamo negdje oko krize s recesijom 2008 godine.

50% zastupnika bi se biralo u parlamente/skupstine direktno na izborima, ono kao i sad glasanjem, a ostalo 50% bi se nasumicno biralo lutrijom ili na neki slican drugi nacin uglavnom nasumicno, ono random Joe iz naroda zasjedne kao parlamentarac/skupstinar i to bez znaci dobijenih glasova na izborima.

Dio profita bi firme morale isplacivati radnicima, primjerice 10 ili 20% kao stimulaciju ili kao visak na plate itd.

Ne sjecam se sta sam tad tacno o tome pisao. Od svakog sistema, moj sistem bi uzimao ono sta valja, najbolje.

Ali mene niko ne slusa, jbga.
Sanjarko

#12848 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Evo AM Zenica u Korona sranju profitirao 200 miliona KM sta je prikazao. Ima oko 2 000 zaposlenih radnika. Sad zavisno od drustvenog dogovora ali eto nek bi od tog profita isplatio 20 ili 40 ili vise miliona KM, koliko bi to dodatno novca bilo po svakom radniku?

Evo 20 miliona/2 000 radnika, je 10 000 KM dodatno sta bi godisnje dobili radnici AM Zenica. To je koliko plata?
Sanjarko

#12849 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Nek je on na vjencanje svoje kcerke neke potrosio jedne godine skoro ili oko 100 miliona dolara. :-)
mc-twin

#12850 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mc-twin »

Nokian808 wrote: 17/06/2023 01:04 Joj otislo skroz drugom pravcu hajde malo cijene i akcije ovo ono....
I da gdje je plata u Sarajevu 2000 prosjecna? Ja sto znam ljudi i u solidnim firmama npr. Telemach sa svime (topli, staz itd) imaju jedva 1300-1400 KM.
Pravo me zanima kako prosjek 2000 jeste veci dosta nego u drugim gradovima radi koncentracije politicara, menadžmenta raznog, doktora, univerziteta itd ali nema sanse da je prosjek u Sarajevu 2000 KM. Evo supruga i ja zajedno 2500 KM. Vise prezivljavamo nego sto zivimo sa tim novcem i to jos imamo vlastiti stan. Toliko o Sarajevu i da se moze sa penzijom od 530 KM.
2500KM i "prezivljavate"? E, jbg sad...
Post Reply