INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#12801 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 10:22
n+1 wrote: 16/06/2023 10:03

To što imaš ljude u prvom planu ne znači kako ti radnici mogu kartati po cijeli dan, ili ne dolaziti uopće na posao. I kada imaš ljude u planu firma mora biti profitabilna i produktivna, da bi ti ljudi dugoročno imali hljeb. Suština je naći balans između dvoje.
Upravo tako.

A onda naiđeš na debilne komentare koji ismijavaju (našu) socijalističku ekonomiju ponukani isključivo ideološkim (antikomunističkim , antijugoslovenskim) motivima.

Naravno da se trebalo "utezati" i da su bile potrebne brojne modifikacije ali da je LJUDIMA , radnicima bilo dobro - o da , bilo je.
Nije svima.

Prosvjetni radnici, barem u OŠ su bili dobro potplaćeni.
Hakiz

#12802 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

emotivac wrote: 16/06/2023 07:31
dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 22:55 Pa mala je penzija jer su cijene visoke i zivot je skup, ali moze se prezivjeti sa tih 500 i nesto km. Ako je penzioner sam, ima svoju kucu i stan, moze pregurati nije da ne moze. Samo, kakav je to zivot, umjesto da uzivaju u starosti, oni zivotare.

Svapski penzioneri uzivaju, ono je uzivanje, putuju svijetom, kupe kamper zive u njemu. Tamo ispod Minhena onih par jezera, sve penzioneri u kampovima, skupocjeni kamperi i uzivaju ljudi u luksuzu.
Druže moj, preživit' sa 500 KM se može ako penzioner nije previše bolestan, a 90% njih je bolesno, pije lijekove koji koštaju puno u odnosu na penziju. Druga stvar, imaš struju, vodu, smeće, GRIJANJE, pa i internet je danas postao "potreba", telefon... Internet ti hajmo reći i ne treba, može se preživiti bez njega, ali saberi to sve ostalo, pogotovo grijanje, koliko te ispadne mjesečno, a gdje je tu hrana, odjeća, obuća, taxi do npr bolnice i nazad, pijace čega već sve... To je abnormalna mala penzija u odnosu na naše retardirane cijene, tj. to je naš standard, karina obična.

Ne kažem da penzioner mora uživati, nego bi trebao da ima normalan pristojan život, da mu ništa od toga što sam nabrojao ne fali i ne za'fali, a ne da se plaši da li će moći kupiti sebi dovoljno hrane i platiti režije poslije lijekova koje je kupio...
Opet ću reći. Ko misli da može, neka proba. Neka godinu živi od 500 KM.

Recimo ovako: Ako je podstanar, platiće kiriju i to neće ući u tih 500 KM (to bi bio ekvivalent penzioneru koji je vlasnik stana). Onda sebi stavi limit na 500 KM i od toga odbije neki iznos koliko bi penzioner platio lijekove. Neka bude 50 KM (ima i skupljih i jeftinijih i besplatnih lijekova, i ne plaćaju se svaki mjesec). Onda od 450 KM plaća račune za komunalije, hranu, obuću, odjeću, plaća majstora kada se nešto pokvari itd, dakle živi. Krediti isto ulaze u tih 500 KM. Veća rata kredita od 500 KM? Dokaz da se sa 500 ne može živjeti, neka prizna da griješi i odusane od eksperimenta. Ko ima djecu neka ne pokušava eksperiment, komplikovano bi bilo "izolovati" djecu da ne utiču na eksperiment. Ima ženu/muža? Neka uradi isto, oboje limit na 500 KM. Paru će malo lakše, komunalije će, barem one fiksne i još neke troškove, podijeliti.

Tako neka živi godinu.

Da, ima penzionera kojima djeca pomažu itd, ali tvrdnja o kojoj je riječ je bila da može penzioner preživjeti sa 500 KM, ne da penzioner može preživjeti uz pomoć drugih.

I beskućnici koji nemaju nikakave prihode preživljavaju. Kako i koliko, ne znam. To bi, ako se površno gleda, značlo da se sa 500 može preživjeti.

Ali, da se sa 500 može preživjeti da čovjek ima koliko-toliko human život? Probajte, pa ćete znati. Ko preživi, evocirat će uspomene.

I da, onaj novac koji za vrijeme eksperimenta ne trošite, dobro čuvajte. Štedite. Trebat će vam u budućnosti za liječenje bolesti koje ćete sebi navući živeći godinu od 500, jedući hranu koja se nakon plaćanja 300 komunalija može kupiti za 200, mislim i na vrstu (povrće možda, voće teško) i kvalitet i na broj obroka i na količinu u jednom obroku, zatime noseći cipele koje možete kupiti kada od tih 200 platite hranu itd.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12803 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ozimician wrote: 16/06/2023 10:27 Nema to veze s ideologijom, nego sa "odrzivoscu" tog ekonomskog sistema. Moze funkcionisati kratko vrijeme, kasnije dodje sve to na naplatu, tako su zavrsile (nazalost) sve zemlje s takvim uredjenjem. Stara narodna: "svacije je nicije"
i svima je ista šuplja nije bio to onaj pravi
ona prava verzija koju sad želimo uspostaviti
vidjeti južnu ameriku i dijelove azije

ja bih bio dobar socijalista da sam na vlasti (ne bi bio nego bi te ubio los socijalista u borbi za vlast)
nepass1

#12804 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Hakiz wrote: 16/06/2023 10:54
emotivac wrote: 16/06/2023 07:31

Druže moj, preživit' sa 500 KM se može ako penzioner nije previše bolestan, a 90% njih je bolesno, pije lijekove koji koštaju puno u odnosu na penziju. Druga stvar, imaš struju, vodu, smeće, GRIJANJE, pa i internet je danas postao "potreba", telefon... Internet ti hajmo reći i ne treba, može se preživiti bez njega, ali saberi to sve ostalo, pogotovo grijanje, koliko te ispadne mjesečno, a gdje je tu hrana, odjeća, obuća, taxi do npr bolnice i nazad, pijace čega već sve... To je abnormalna mala penzija u odnosu na naše retardirane cijene, tj. to je naš standard, karina obična.

Ne kažem da penzioner mora uživati, nego bi trebao da ima normalan pristojan život, da mu ništa od toga što sam nabrojao ne fali i ne za'fali, a ne da se plaši da li će moći kupiti sebi dovoljno hrane i platiti režije poslije lijekova koje je kupio...

Recimo ovako: Ako je podstanar, platiće kiriju i to neće ući u tih 500 KM (to bi bio ekvivalent penzioneru koji je vlasnik stana). Onda sebi stavi limit na 500 KM i od toga odbije neki iznos koliko bi penzioner platio lijekove. Neka bude 50 KM (ima i skupljih i jeftinijih i besplatnih lijekova, i ne plaćaju se svaki mjesec). Onda od 450 KM plaća račune za komunalije, hranu, obuću, odjeću, plaća majstora kada se nešto pokvari itd, dakle živi. Krediti isto ulaze u tih 500 KM. Veća rata kredita od 500 KM? Dokaz da se sa 500 ne može živjeti, neka prizna da griješi i odusane od eksperimenta. Ko ima djecu neka ne pokušava eksperiment, komplikovano bi bilo "izolovati" djecu da ne utiču na eksperiment. Ima ženu/muža? Neka uradi isto, oboje limit na 500 KM. Paru će malo lakše, komunalije će, barem one fiksne i još neke troškove, podijeliti.

Tako neka živi godinu.

Da, ima penzionera kojima djeca pomažu itd, ali tvrdnja o kojoj je riječ je bila da može penzioner preživjeti sa 500 KM, ne da penzioner može preživjeti uz pomoć drugih.

I beskućnici koji nemaju nikakave prihode preživljavaju. Kako i koliko, ne znam. To bi, ako se površno gleda, značlo da se sa 500 može preživjeti.

Ali, da se sa 500 može preživjeti da čovjek ima koliko-toliko human život? Probajte, pa ćete znati. Ko preživi, evocirat će uspomene.

I da, onaj novac koji za vrijeme eksperimenta ne trošite, dobro čuvajte. Štedite. Trebat će vam u budućnosti za liječenje bolesti koje ćete sebi navući živeći godinu od 500, jedući hranu koja se nakon plaćanja 300 komunalija može kupiti za 200, mislim i na vrstu (povrće možda, voće teško) i kvalitet i na broj obroka i na količinu u jednom obroku, zatime noseći cipele koje možete kupiti kada od tih 200 platite hranu itd.
Prije 15 godina meni plata bila 600KM, rezije 150, sam zivio. 450KM je bilo ono ako naspem 30 goriva necu par dana doruckovati. Sad nema sanse osim na makaronama i hljebu. Sjecam se voca kupi ako su sljive marka ili breskve 2,5km. Bukvalno zivotarenje. Kafa piva negdje sjesti rucati misaona imenica
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12805 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

cene su baš otišle u nebo
Hakiz

#12806 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

nepass1 wrote: 16/06/2023 11:36
Spoiler
Show
Hakiz wrote: 16/06/2023 10:54

Tako neka živi godinu.

Prije 15 godina meni plata bila 600KM, rezije 150, sam zivio. 450KM je bilo ono ako naspem 30 goriva necu par dana doruckovati. Sad nema sanse osim na makaronama i hljebu. Sjecam se voca kupi ako su sljive marka ili breskve 2,5km. Bukvalno zivotarenje. Kafa piva negdje sjesti rucati misaona imenica
Razumijemo se.

Smo za one koji tvrde da se može, neka probaju. Oni koji imaju 500 KM znaju može li se, ovi koji misle da može, neka probaju pa sami vide. Ako uspiju, dokazali su da može.

Zato sam i napisao godinu. Svako će istrpjeti mjesec iz inata. Ali godinu ili duže, to baš i nije igra.

500 KM. Režije 250. Lijekovi 50. Ostalo za hranu 200. Januar. Pokvario se bojler.

Kupiti malo hrane i nemati toplu vodu ili platiti majstora i nemati za ono malo hrane? U međuvremenu se pokvario šporet.

Život sa 500 KM.
Last edited by Hakiz on 16/06/2023 12:27, edited 1 time in total.
nepass1

#12807 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Ma nestane ti deterdzenta za ves tri mjeseca se oporavljas finansijski :lol:
O kvarovima da ne pricamo

Eh kad je nakon 600KM skocilo na preko 2k. Par mjeseci nisam znao kako potrositi pare. Ne mogu se tacno sjetiti mislim da sam za sest mjeseci skupio/ustedio 5k.
dječak sa šibicama

#12808 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam cemu rasprava, ljudi zive sa 500 km, donedavno su imali 300 i nesto, poenta je da zive sa tim. Kako zive, to nije tema.

Kako zive je tema ove teme i opcenito drustva, u kojem imas masu idiota botovskih koji ce reci da zive dobro jer fodil reko, jer u rs je manja penzija, jer bih i njemacka u pet deka.
Hakiz

#12809 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 16/06/2023 12:16 Ne znam cemu rasprava, ljudi zive sa 500 km, donedavno su imali 300 i nesto, poenta je da zive sa tim. Kako zive, to nije tema.

Kako zive je tema ove teme i opcenito drustva, u kojem imas masu idiota botovskih koji ce reci da zive dobro jer fodil reko, jer u rs je manja penzija, jer bih i njemacka u pet deka.
Eto, sad više nije Fadil, sad ćemo vidjeti da li će ljudi bolje živjeti.

Da li će Nermin biti pošteniji od Fadila pa reći "Ljudi, živite očajno". I pustiti da nastave i dalje tako živjeti.

I jeste tema. Kao što sam rekao, nije izjava bila "Penzioner sa oko 500 KM može preživjeti uz pomoć drugih". Izjava je bila da može preživjeti samo sa 500 KM. Može. K'o pas da živi. I psi danas bolje žive.

Uz to, 500 KM je preveliko primanje da bi onaj koji ga prima bio kvalifikovan za neki oblik socijalne pomoći. Mislim da je oko 425 KM po članu domaćinstva maksimum za pomoć, ko ima više od toga, tih famoznih 500, nema pravo na pomoć od "države".
dječak sa šibicama

#12810 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Iznenadio bi se koliko ljudi zivi i sa manje od 500 km, a tek koliko obitelji zivi sa manje od 500 km po glavi.

Ako muz i zena imaju dvoje djece, njima je 2000 taj potrebni iznos + imaju vece prohtjeve od penzionera.

Sracunaj malo.
Ozimician

#12811 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 16/06/2023 12:16 Ne znam cemu rasprava, ljudi zive sa 500 km, donedavno su imali 300 i nesto, poenta je da zive sa tim. Kako zive, to nije tema.

Fadil je proslost svakako, sad pratimo aktuelnu vlast sta i kako radi. Za vrijeme Fadila se desilo rekordno povecanje penzija u FBIH.

Ukinuli su PDV na doniranu hranu, dakle dobro je krenulo. Pratimo dalje rast penzija i plata. Sretno. :thumbup:
NecuVise

#12812 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 09:54
n+1 wrote: 16/06/2023 09:50
Ili što meni kaže komšija

Djeco, vi ne znate kakva je ono država bila, i kako smo se družili. Po cijeli dan kartali na poslu. :D
Zato danas Džambić(i) plate Enisu možda i bianco čekom da bi jahte ostale mirno ukotvljene dok kasirke drežde 8 + za 12 stoja i pravdaju se kad se ne slaže cijena na polici i kasi.

Moraš da shvatis da je socijalizam u prvom planu imao LJUDE a ne profite , zarade , prihode , slamarice , kamate , konzumerizam i "kampanje" , "promocije" , " akcije" i sl.
Moraš i ti da shvatiš da je samoupravni socijalizam propali eksperiment i propao je jer nije valjao a ne jer se neko urotio protiv njega. Neka smisla da veličamo sistem koji se pokazao neuspješnim.
VladaFBiH

#12813 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

NecuVise wrote: 16/06/2023 13:50

Zato danas Džambić(i) plate Enisu možda i bianco čekom da bi jahte ostale mirno ukotvljene dok kasirke drežde 8 + za 12 stoja i pravdaju se kad se ne slaže cijena na polici i kasi.

Moraš da shvatis da je socijalizam u prvom planu imao LJUDE a ne profite , zarade , prihode , slamarice , kamate , konzumerizam i "kampanje" , "promocije" , " akcije" i sl.
Moraš i ti da shvatiš da je samoupravni socijalizam propali eksperiment i propao je jer nije valjao a ne jer se neko urotio protiv njega. Neka smisla da veličamo sistem koji se pokazao neuspješnim.
Mislim da griješiš jer socijalizam nije uspio jer je iza njega stojao komunizam i ideologija koja ide s tim. Socijalizam će prije ili kasnije morati da "uspije" samo je pitanje iz čega će evoluirati.
Ozimician

#12814 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

VladaFBiH wrote: 16/06/2023 14:09

Mislim da griješiš jer socijalizam nije uspio jer je iza njega stojao komunizam i ideologija koja ide s tim. Socijalizam će prije ili kasnije morati da "uspije" samo je pitanje iz čega će evoluirati.
Nece, socijalizam uspijeva svugdje samo privremeno, tj. dok ima preostalih para da se trose.

Svi su slavili Chaveza i Venecuelu i socijalizam - a sad imamo najgoru zemlju u J. Americi nakon toga.

Svedska je experimentisala sa blazim socijalizmom i nije im uspjelo, sad ponovo desnicari vladaju, jer je drzava postala broj 1 u Evropi po slucajevima nasilja, ubistava, silovanja...

Tako da socijalizam moze da bude super 10-20-30-50 god. ali ima rok trajanja, vec se mnogo puta pokazalo.
Last edited by Ozimician on 16/06/2023 14:13, edited 1 time in total.
Hakiz

#12815 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Nije se urotio protiv njega niko osim SAD i katoličke crkve, poglavito Ivan Pavao II.
Beli belcan

#12816 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Beli belcan »

Baš neki dan razgovaram sa poljoprivrednicima iz srednje bosne, žale se, loše vrijeme uništi usjeve. Očekuju da će nabavne cijene poljoprivrednih proizvoda još poskupiti. Mada trenutno se cijene ok realno , sa poskupljenjima za par mjeseci biće teže. Mada gledajući prosječnu platu u Kantonu Sarajevo koja je 2000 + većina ljudi zaista može još kupovati namirnice, što utiče na tržište da ponuda ostaje i cijene ne padaju.
Hakiz

#12817 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Beli belcan wrote: 16/06/2023 14:33 Baš neki dan razgovaram sa poljoprivrednicima iz srednje bosne, žale se, loše vrijeme uništi usjeve. Očekuju da će nabavne cijene poljoprivrednih proizvoda još poskupiti. Mada trenutno se cijene ok realno , sa poskupljenjima za par mjeseci biće teže. Mada gledajući prosječnu platu u Kantonu Sarajevo koja je 2000 + većina ljudi zaista može još kupovati namirnice, što utiče na tržište da ponuda ostaje i cijene ne padaju.
:shock:

:lol:
Mate_Miso_Kovac

#12818 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Mate_Miso_Kovac »

Malo je to, barem tri milje prosjek u KS 8)
dječak sa šibicama

#12819 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Pa dobro ljudi, elita jede meso narod kupus, u prosjeku to je 2000 sarmi mjesecno.

Inace, vecina povrca i voca se uvozi, poljoprivrednici kao i pcelari, jedu govna na dnevnoj bazi.
shape of despair

#12820 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by shape of despair »

Ne kažem da kiša nije skršila dobar dio uroda, ali šta to znači zemlji koja sve živo uvozi. Kod nas su eno sve zasijane oranice, nepregledna polja voća, povrća i žitarica.
dječak sa šibicama

#12821 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Vecina je uvoz, napise tamo na pijaci "domaci paradajz" a on iz Albanije, Grcke.

Cak i krompir uvoze iz Hrvatske, pored naseg glamockog ili glasinackog. Pri tome nasi poljoprivrednici se takmice ko ce koga zajebat, oni drzavu ili drzava njih.

A tek sto lazu, nema ni tri mjeseca kako su mljekadzije najavili kolaps, propast, propast, moraju dici cijene jer kolaps propast, a niti su oni propali niti su morali dizati cijene mlijeka. Pa sad moraju spustati. Cijene.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12822 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Sva domaca udruzenja, .poljoprivrednika, prevoznika,..sta vec ima jos od tog olosa, treba ukinuti...hebli mater se i vise, gori su od berzanskih spekulanata..
Sanjarko

#12823 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 16/06/2023 16:16 Vecina je uvoz, napise tamo na pijaci "domaci paradajz" a on iz Albanije, Grcke.

Cak i krompir uvoze iz Hrvatske, pored naseg glamockog ili glasinackog. Pri tome nasi poljoprivrednici se takmice ko ce koga zajebat, oni drzavu ili drzava njih.

A tek sto lazu, nema ni tri mjeseca kako su mljekadzije najavili kolaps, propast, propast, moraju dici cijene jer kolaps propast, a niti su oni propali niti su morali dizati cijene mlijeka. Pa sad moraju spustati. Cijene.
Krompir se iz Egipta uvozi ili je se barem uvozio. Sta se tice moze li se zivjeti s 500 KM, moze ali ko ima nekoga ili ko jos radi nesto tj vrti se nekako. Moja stara radi i dalje, da ne radi, ne znam kako bi ista. Nesto smo duga vratili ali vecinom od zaostatka sta nam je isplacen, kako cemo ostatak duga vratit ne znam, srecom moji lijekovi su na listi, da nisu ne znam sta bi.
dječak sa šibicama

#12824 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ne moze se zivjeti sa tim parama ali sustina price je da vecina gradjana raspolaze sa takvim iznosima, vec stavih racunicu, 4clana porodica mora imati bar 3-4 milje mjesecno da se kaze da ne zivotare a takvi su ipak manjina u prosjeku. Dvije hiljade je malo, a 500 marona kad si sam tesko tesko, sto rece neko penzioneri imaju lijekove, raznorazne vitamine jebiga ko kad su svi slabih kostiju slabe krvi, plus rezije, odera to a gdje je hrana.

Onda se onaj presudjeni konj hvali dobrim penzijama, sto on ne zivi od 530 maraka mjesecno ako je to dobra penzija.

I opet, zive i prezivljavaju. Moze se zivjeti ali ko sirotinja. Jebiga tako i zivimo vecinom, nisi sirotinja nisi gladan ali svaku marku vagas, cjenkas, hocu li kupiti necu li. Sto bi rekla jedna jaranica sto je otisla u Atlantu ima dosta godina, kaze prvi put sam usla u trzni centar da uopce ne razmisljam koliko para imam u novcaniku i sta cu kupiti, sta mi je skupo, kakve su cijene.

Nama je i to sajens fiksn, vecina love neka snizenja da malo ustedis, nebi li mogao malo luksuza priustiti si na drugoj strani, u nekom izlasku i slicno.
Isner

#12825 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

VladaFBiH wrote: 16/06/2023 09:18
Isner wrote: 15/06/2023 21:44 Što bi se reklo - snašao se... Ništa on nije ukrao, taman da je kupio 17 stanova..
kako nije ukrao? krao je direktno od tebe jer se iz tog istog poreza plaća školstvo, policija, vatrogasci,... ako si ti sretan da ništa ne funkcioniše i da *ebeš državi sve jer ti ništa nije obezbijedila pitaj se gdje griješiš.

Na žalost u ovdje ulaze i plaće nesposobnih političara i svih beneficija koje imaju ali to nije razlog da se krade od ovih drugih
Nije on ništa ukrao, posebno ne od mene.. Taj neki s pijace ima 58 godina i 16 godina radnog staža, prijavio tezgu na ženu jer je izračunao da mu je tako isplativije.. Šta je tu sporno? Da prijavi sebe, uplaćuje poreze i doprinose još 7 godina, opet bi imao ISTU penziju kao i sa 16 godina radnog staža.. Kome onda uplaćivati?

I nije neka tajna da u Kantonu Sarajevo imaš oooogromnu masu ljudi kojima se više isplati biti na socijali nego da radi.. Nije moralno ali Kanton mu je to obezbjedio.. Moja firma prije XY godina preko Službe za zapošljavanje KS dobila mogućnost da zaposli ove, kako oni formulišu "teško zapošljive kategorije".. Minimalac plata i osiguranje na 6 mjeseci, niko ne želi.. Uglavnom, kako kažu, više im se isplati biti na socijali nego da rade za minimalac.. Još to obrazlože: mjesečna socijalna pomoć + besplatni prevoz + jednokratna pomoć od opštine gdje živi (dva puta godišnje) + subvencije za grijanje i drva od Kantona odnosno Ministarstva za rad i soc. politiku + koristi javnu kuhinju (hljeb i hrana) + najmanje 3 puta godišnje paketi sa hranom i povrćem preko istog ministarstva i Direkcije za robne rezerve KS +još nekoliko socijanih benefita.. Kad sve sabere, to je skoro pa iznos minimalne plate koju bi dobio da radi ali bi mu se ukinulo sve što ima a sjedi kod kuće... Ako ima vojnog staža, to je još oko 200 KM.. Kakav mu je motiv da radi?
Jbg, GRAS-ov kupon za prevoz - ABC zona košta PREKO 100 KM za nekog ko radi za 530 KM a besplatan je ili skoro pa besplatan za nekog ko ne radi ili ne želi da radi... Nije moralno, nije ni normalno ali nije ni nezakonito..
Post Reply