INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#12776 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Ozimician wrote: 15/06/2023 13:48
moonca wrote: 15/06/2023 13:46

trenutno mu je 'chista' ali. kad dodje vrijeme penzije.. takvi se ovdje pominju kao ..jadnici s 'minimalnom penzijom'. :wink: kako Drzavu nije sramota . tako neshto dozvoliti ...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ja u BIH poznajem samo par osoba koje imaju regularno penziju (i to su svi bili uposlenici u drzavnoj sluzbi), od ovih koji se zale na minimalnu penziju, kad upitas koliko staza, ovoga, onoga... skontas da takav ne bi ni u Njemackoj imao vecu penziju, obzirom koliko je uplacivao, mozda bi i manje dobio cak. xD

Znam i dosta tako "gazdica" koji imaju minimalnu penziju i kukaju na to, a sami sebi nisu htjeli isplacivati vise od minimalca.

Ovdje se onda nadje svako ziv da zali "penzionere s minimalnom penzijom".
I ja znam tipa ima 58 godina i godinama radi na kvadrantu na pijaci drži 4 bixa, rastura odjecu iz turske, kupio 5 stanova... podmirio i unucad a taj biznis prijavio na ženu a on sa ratnim ima ukupno 16 godina staža i na birou je! Kaze nisam budala da placam doprinose kad ima zdravstveno preko biroa a dobice starosnu penziju kad napuni 65 godina a i zena ce imati jer joj placa minimalne doprinise. I njima dosta vec sad 1100 su dvije minimalne penzije.
Do tad ce uzeti jos 5 stanova i napuniti u 5 banaka po 70000 koliko je osigurano.
HelaS

#12777 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

bumerangss wrote: 15/06/2023 21:01
Ozimician wrote: 15/06/2023 13:48 Ja u BIH poznajem samo par osoba koje imaju regularno penziju (i to su svi bili uposlenici u drzavnoj sluzbi), od ovih koji se zale na minimalnu penziju, kad upitas koliko staza, ovoga, onoga... skontas da takav ne bi ni u Njemackoj imao vecu penziju, obzirom koliko je uplacivao, mozda bi i manje dobio cak. xD

Znam i dosta tako "gazdica" koji imaju minimalnu penziju i kukaju na to, a sami sebi nisu htjeli isplacivati vise od minimalca.

Ovdje se onda nadje svako ziv da zali "penzionere s minimalnom penzijom".
I ja znam tipa ima 58 godina i godinama radi na kvadrantu na pijaci drži 4 bixa, rastura odjecu iz turske, kupio 5 stanova... podmirio i unucad a taj biznis prijavio na ženu a on sa ratnim ima ukupno 16 godina staža i na birou je! Kaze nisam budala da placam doprinose kad ima zdravstveno preko biroa a dobice starosnu penziju kad napuni 65 godina a i zena ce imati jer joj placa minimalne doprinise. I njima dosta vec sad 1100 su dvije minimalne penzije.
Do tad ce uzeti jos 5 stanova i napuniti u 5 banaka po 70000 koliko je osigurano.
Je li ovo poruka da treba prodavati tursku odjeću na pijacama bez fiskalizacije i u sivoj zoni uvoza :?
bumerangss

#12778 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Pa on se ušutio dok uzima lopatom... nije on kriv nego sistem tj država sto to dozvoljava.
Isto kao sto je Majkička uzela 30000 otpremnine i bila penzioner i opet se zaposlila da iskoristi blagodati sistema :lol:
Hakiz

#12779 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 15/06/2023 21:11
bumerangss wrote: 15/06/2023 21:01

Je li ovo poruka da treba prodavati tursku odjeću na pijacama bez fiskalizacije i u sivoj zoni uvoza :?
Jeste.

U suprotnom ne bi bio u mogućnosti to da radi.
last mohicans

#12780 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Nokian808 wrote: 15/06/2023 18:20
Hakiz wrote: 15/06/2023 12:40 Nas održava niska cijena rada. Sad radnici bijesni :lol:

Dođe ti vodoinstalater, naplati 40, od toga 20 materijal, radio 1 sat.

Polako dolazi vrijeme kada će doći vodoinstalater, raditi 1 sat i naplatiti 120. 20 za materijal, 100 za sat rada. Ili i više.

E, da, otčepljivanje WC školjke je odavno 100 za oko sat rada. Nužda se skupo plaća :lol:

Ali, ove sitne stvari, promjena česme, čišćenje bojlera, pa čak i izmjena ventila ili cijevi sa malo štemanja su još sa podnošljivim cijenama rada. Samo do kada?

Cijene proizvoda, uvoznih naročito, možda i ne možemo kontrolisati.

Cijene usluga, rada su razlog zašto kod nas i sa 500 eura prosječnom platom može da se preživi. Za sada.

Meni bogme promjena cesme 50 KM vodoinstalater....bio 15 minuta. Nije mi se dalo a i nemam alat za to. Uticnice i plafonjere sam nakon tog iskustva sam promjenio nisam nikog ni pitao koliko je😁
Sto nisi zvao, mogao sam zaraditi petobu. Ja je zamjenio za 5 min.
Isner

#12781 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Što bi se reklo - snašao se... Ništa on nije ukrao, taman da je kupio 17 stanova..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12782 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ja kad cujem mala penzija dobijem proljev
Otisla sa 62 u prijevremenu
9 godina nije radila cuvala djecu
To je vec 12
4 godine u ratu nije radila jelte
To je vec vise od trecine nije uplacivano

Radilo u alhosu prije rata i ko cistacica u sudu poslije rata
I sada ima 520 koliko je minimalna
Pa ljudi rade sad za tolko jebote ja sam na 699 prijavljen :lol:
Pa sta hocete a niko da kaze pa i stan si dobila 1984. sta hoces vise
Ozimician

#12783 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Truba wrote: 15/06/2023 22:30 Ja kad cujem mala penzija dobijem proljev
To je vec 12

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
dječak sa šibicama

#12784 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Pa mala je penzija jer su cijene visoke i zivot je skup, ali moze se prezivjeti sa tih 500 i nesto km. Ako je penzioner sam, ima svoju kucu i stan, moze pregurati nije da ne moze. Samo, kakav je to zivot, umjesto da uzivaju u starosti, oni zivotare.

Svapski penzioneri uzivaju, ono je uzivanje, putuju svijetom, kupe kamper zive u njemu. Tamo ispod Minhena onih par jezera, sve penzioneri u kampovima, skupocjeni kamperi i uzivaju ljudi u luksuzu.
Hakiz

#12785 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 22:55 Pa mala je penzija jer su cijene visoke i zivot je skup, ali moze se prezivjeti sa tih 500 i nesto km. Ako je penzioner sam, ima svoju kucu i stan, moze pregurati nije da ne moze. Samo, kakav je to zivot, umjesto da uzivaju u starosti, oni zivotare.

Svapski penzioneri uzivaju, ono je uzivanje, putuju svijetom, kupe kamper zive u njemu. Tamo ispod Minhena onih par jezera, sve penzioneri u kampovima, skupocjeni kamperi i uzivaju ljudi u luksuzu.
Probaj.
dječak sa šibicama

#12786 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ne moram ja probavati, znam ih nekoliko, ili su dvoje sa tom minimalnom ili samac. Ne cuska im niko, nemaju svi ni djecu a neki imaju ko i da nemaju.
Truba

#12787 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Nije niko reko da je lako
Ali tolko ste uplatili
Dobili ste stanove
Imali ste no stres poslove
Ljetovalista izlete druzenja...u djecu niste ulagali ko danàs skoro sve pare na sebe

Ovo govorim za generaciju 1935 1955
dječak sa šibicama

#12788 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ma masa je njih zaglavilo na najnizu zbog pljackaske privatizacije nakon rata, kad su unistavane firme i ljudi tjerani na biro pa na cekanje pa u penziju bez staza, nisu uplacivani doprinosi, zato imamo tako veliki broj primatelja najnize penzije.
Po tome smo valjda nekakav rekorder.

Nerealno je da sef iz neke firme ima penziju ko i cistacica iz iste, ali tako se radilo.

I te ljude niko ne pita za zdravlje, ceka se da pomru.
Sanjarko

#12789 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 23:11 Ma masa je njih zaglavilo na najnizu zbog pljackaske privatizacije nakon rata, kad su unistavane firme i ljudi tjerani na biro pa na cekanje pa u penziju bez staza, nisu uplacivani doprinosi, zato imamo tako veliki broj primatelja najnize penzije.
Po tome smo valjda nekakav rekorder.

Nerealno je da sef iz neke firme ima penziju ko i cistacica iz iste, ali tako se radilo.

I te ljude niko ne pita za zdravlje, ceka se da pomru.
Sad ce umirat masovno, reda im je, nazalost. Ne zelim niciju smrt ali tako je. Prosjecna starosna dob u Bosni je 74/75 godina. Hem nam je natalitet u KiK-u, hem ce nam i mortalitet biti.
emotivac

#12790 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by emotivac »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 22:55 Pa mala je penzija jer su cijene visoke i zivot je skup, ali moze se prezivjeti sa tih 500 i nesto km. Ako je penzioner sam, ima svoju kucu i stan, moze pregurati nije da ne moze. Samo, kakav je to zivot, umjesto da uzivaju u starosti, oni zivotare.

Druže moj, preživit' sa 500 KM se može ako penzioner nije previše bolestan, a 90% njih je bolesno, pije lijekove koji koštaju puno u odnosu na penziju. Druga stvar, imaš struju, vodu, smeće, GRIJANJE, pa i internet je danas postao "potreba", telefon... Internet ti hajmo reći i ne treba, može se preživiti bez njega, ali saberi to sve ostalo, pogotovo grijanje, koliko te ispadne mjesečno, a gdje je tu hrana, odjeća, obuća, taxi do npr bolnice i nazad, pijace čega već sve... To je abnormalna mala penzija u odnosu na naše retardirane cijene, tj. to je naš standard, karina obična.

Ne kažem da penzioner mora uživati, nego bi trebao da ima normalan pristojan život, da mu ništa od toga što sam nabrojao ne fali i ne za'fali, a ne da se plaši da li će moći kupiti sebi dovoljno hrane i platiti režije poslije lijekova koje je kupio...
VladaFBiH

#12791 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Isner wrote: 15/06/2023 21:44 Što bi se reklo - snašao se... Ništa on nije ukrao, taman da je kupio 17 stanova..
kako nije ukrao? krao je direktno od tebe jer se iz tog istog poreza plaća školstvo, policija, vatrogasci,... ako si ti sretan da ništa ne funkcioniše i da *ebeš državi sve jer ti ništa nije obezbijedila pitaj se gdje griješiš.

Na žalost u ovdje ulaze i plaće nesposobnih političara i svih beneficija koje imaju ali to nije razlog da se krade od ovih drugih
Truba

#12792 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 23:11 Nerealno je da sef iz neke firme ima penziju ko i cistacica iz iste, ali tako se radilo.
meni je pričala kolegica kako je preko studentske zadruge jedno ljeto čistila školu nakon krečenja jer su im čistačice na bolovanju :D
para nije vidjela nikad...odustala... a žene se vratile u septembru normala na poso

eto to je bila ta jaka socijalistička ekonomija :D i to su ti poslovi što sad kukaju kako su male penzije: NISTE RADILE danas bi noga trans bila iz svakog preduzeca

jeste bilo je pljacke ali svi su pljačkali na svoj način
Dope_Man

#12793 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dope_Man »

Hakiz wrote: 15/06/2023 19:32
dječak sa šibicama wrote: 15/06/2023 18:50 Mnogi majstori nece ni doci za manje popravke, ili je lijen ili mu je mala zarada ili ima veci posao.

elektricari bi trebali, ja ne znam sta je njemu veci posao, ako se vec stavio u oglase onda valjda ne racuna da ce ga musterije zvati samo na razvodjenje struje po kuci ili servis transformatora

Ovi keramicari, ako nije po preporuci, nece nikada doci za nekakvih 10-20 kvadrata.

Bezobrazni su oni jako, ali pratim onu grupu majstori na FB i ima jako dobrih majstora. Ja sam nasao jednog, frajer iz Zenice dosao, samo on htio raditi stubiste na kuci sa granitnim plocama, poplocavanje. Ostali nece, kao treba im poseban rezac za fleksericu, ovo ono, ovaj dosao napravio cakum pakum, jos nije bio skup. I nije mu bilo mrsko doci iz Zenice.

Ili onaj Demsulov, lik dosao u 12 navece da "navari" wc solju, ja nisam imao busilicu a nemamo gdje kenjati :D svaka mu cast. Takvim dam na kafu i vise nego ocekuju.
Zato bi bilo dobro da ima neki "spisak majstora" i mjesto za ocjenjivanje, da ima nešto kao sistem na Tripadvisor za hotele.

Da možeš napisati samo činjenice, bez davanja "pridjeva" o majstoru.

U fazonu, možeš napisati "Zvao sam majstora X na ove datume, svaki put je naveo razlog da ne dođe". Ili "Majstor X je uradio posao. Mjesec poslije majstor Y je ponovo radio istu stvar".

Ne možeš napisati "Ne zovite majstora X, lik me izlevatio, prevarant itd".

Sredile bi se stvari donekle na taj način.
Eto ti ideje za neku platformu. Airbnb samo za majstore, ti budes posrednik u placanju i uzmes procenat (kao airbnb i slicne stranice).
fortaleza

#12794 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Znam par primjera, minimalna mirovina, vlastita kuća s minimalnim troškovima, bašta s povrćem i voćkama, kupuje se samo osnovno, od hrane, računa, pokoje sitno ulaganje u kuću i to je to. I opet da netko sa strane ne uleti na što bi to ličilo.
n+1

#12795 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

To je vec 12

Ili što meni kaže komšija

Djeco, vi ne znate kakva je ono država bila, i kako smo se družili. Po cijeli dan kartali na poslu. :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12796 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

n+1 wrote: 16/06/2023 09:50

Djeco, vi ne znate kakva je ono država bila, i kako smo se družili. Po cijeli dan kartali na poslu. :D
Zato danas Džambić(i) plate Enisu možda i bianco čekom da bi jahte ostale mirno ukotvljene dok kasirke drežde 8 + za 12 stoja i pravdaju se kad se ne slaže cijena na polici i kasi.

Moraš da shvatis da je socijalizam u prvom planu imao LJUDE a ne profite , zarade , prihode , slamarice , kamate , konzumerizam i "kampanje" , "promocije" , " akcije" i sl.
n+1

#12797 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 09:54

Zato danas Džambić(i) plate Enisu možda i bianco čekom da bi jahte ostale mirno ukotvljene dok kasirke drežde 8 + za 12 stoja i pravdaju se kad se ne slaže cijena na polici i kasi.

Moraš da shvatis da je socijalizam u prvom planu imao LJUDE a ne profite , zarade , prihode , slamarice , kamate , konzumerizam i "kampanje" , "promocije" , " akcije" i sl.
To što imaš ljude u prvom planu ne znači kako ti radnici mogu kartati po cijeli dan, ili ne dolaziti uopće na posao. I kada imaš ljude u planu firma mora biti profitabilna i produktivna, da bi ti ljudi dugoročno imali hljeb. Suština je naći balans između dvoje.
Ozimician

#12798 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

To je vec 12

Meni je tako jedan dalji rodjak iz okoline Zenice pricao kako je u Zeljezari stalno "radio" 3. smjenu i nosio jastuk i jorgan na posao. :D

Bukvalno kaze da je ca. 15 god. dolazio na posao samo da prespava.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12799 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

n+1 wrote: 16/06/2023 10:03
teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 09:54

To što imaš ljude u prvom planu ne znači kako ti radnici mogu kartati po cijeli dan, ili ne dolaziti uopće na posao. I kada imaš ljude u planu firma mora biti profitabilna i produktivna, da bi ti ljudi dugoročno imali hljeb. Suština je naći balans između dvoje.
Upravo tako.

A onda naiđeš na debilne komentare koji ismijavaju (našu) socijalističku ekonomiju ponukani isključivo ideološkim (antikomunističkim , antijugoslovenskim) motivima.

Naravno da se trebalo "utezati" i da su bile potrebne brojne modifikacije ali da je LJUDIMA , radnicima bilo dobro - o da , bilo je.
Ozimician

#12800 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 16/06/2023 10:22
n+1 wrote: 16/06/2023 10:03

Upravo tako.

A onda naiđeš na debilne komentare koji ismijavaju (našu) socijalističku ekonomiju ponukani isključivo ideološkim (antikomunističkim , antijugoslovenskim) motivima.

Naravno da se trebalo "utezati" i da su bile potrebne brojne modifikacije ali da je LJUDIMA , radnicima bilo dobro - o da , bilo je.
Nema to veze s ideologijom, nego sa "odrzivoscu" tog ekonomskog sistema. Moze funkcionisati kratko vrijeme, kasnije dodje sve to na naplatu, tako su zavrsile (nazalost) sve zemlje s takvim uredjenjem. Stara narodna: "svacije je nicije"
Post Reply