emotivac wrote: ↑16/06/2023 07:31
dječak sa šibicama wrote: ↑15/06/2023 22:55
Pa mala je penzija jer su cijene visoke i zivot je skup, ali moze se prezivjeti sa tih 500 i nesto km. Ako je penzioner sam, ima svoju kucu i stan, moze pregurati nije da ne moze. Samo, kakav je to zivot, umjesto da uzivaju u starosti, oni zivotare.
Svapski penzioneri uzivaju, ono je uzivanje, putuju svijetom, kupe kamper zive u njemu. Tamo ispod Minhena onih par jezera, sve penzioneri u kampovima, skupocjeni kamperi i uzivaju ljudi u luksuzu.
Druže moj,
preživit' sa 500 KM se može ako penzioner nije previše bolestan, a 90% njih je bolesno, pije lijekove koji koštaju puno u odnosu na penziju. Druga stvar, imaš struju, vodu, smeće, GRIJANJE, pa i internet je danas postao "potreba", telefon... Internet ti hajmo reći i ne treba, može se preživiti bez njega, ali saberi to sve ostalo, pogotovo grijanje, koliko te ispadne mjesečno, a gdje je tu hrana, odjeća, obuća, taxi do npr bolnice i nazad, pijace čega već sve... To je abnormalna mala penzija u odnosu na naše retardirane cijene, tj. to je naš standard, karina obična.
Ne kažem da penzioner mora uživati, nego bi trebao da ima normalan pristojan život, da mu ništa od toga što sam nabrojao ne fali i ne za'fali, a ne da se plaši da li će moći kupiti sebi dovoljno hrane i platiti režije poslije lijekova koje je kupio...
Opet ću reći. Ko misli da može, neka proba. Neka godinu živi od 500 KM.
Recimo ovako: Ako je podstanar, platiće kiriju i to neće ući u tih 500 KM (to bi bio ekvivalent penzioneru koji je vlasnik stana). Onda sebi stavi limit na 500 KM i od toga odbije neki iznos koliko bi penzioner platio lijekove. Neka bude 50 KM (ima i skupljih i jeftinijih i besplatnih lijekova, i ne plaćaju se svaki mjesec). Onda od 450 KM plaća račune za komunalije, hranu, obuću, odjeću, plaća majstora kada se nešto pokvari itd, dakle živi. Krediti isto ulaze u tih 500 KM. Veća rata kredita od 500 KM? Dokaz da se sa 500 ne može živjeti, neka prizna da griješi i odusane od eksperimenta. Ko ima djecu neka ne pokušava eksperiment, komplikovano bi bilo "izolovati" djecu da ne utiču na eksperiment. Ima ženu/muža? Neka uradi isto, oboje limit na 500 KM. Paru će malo lakše, komunalije će, barem one fiksne i još neke troškove, podijeliti.
Tako neka živi godinu.
Da, ima penzionera kojima djeca pomažu itd, ali tvrdnja o kojoj je riječ je bila da može penzioner preživjeti sa 500 KM, ne da penzioner može preživjeti uz pomoć drugih.
I beskućnici koji nemaju nikakave prihode preživljavaju. Kako i koliko, ne znam. To bi, ako se površno gleda, značlo da se sa 500 može preživjeti.
Ali, da se sa 500 može preživjeti da čovjek ima koliko-toliko human život? Probajte, pa ćete znati. Ko preživi, evocirat će uspomene.
I da, onaj novac koji za vrijeme eksperimenta ne trošite, dobro čuvajte. Štedite. Trebat će vam u budućnosti za liječenje bolesti koje ćete sebi navući živeći godinu od 500, jedući hranu koja se nakon plaćanja 300 komunalija može kupiti za 200, mislim i na vrstu (povrće možda, voće teško) i kvalitet i na broj obroka i na količinu u jednom obroku, zatime noseći cipele koje možete kupiti kada od tih 200 platite hranu itd.