Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#14301 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

moimoi wrote: 05/06/2023 13:57
moonca wrote: 05/06/2023 13:26

Shta stanar dobiva od te 'zastichene' gradjevine... u sistemu kakav je u Bosni, stanari josh uvijek nisu odgovorni za fasade,da ih sami odrzavaju.
Konkretno ovaj o kojem pishemo je 97 kvadrata.. po danashnim standardima jedva da se uredi 2 spavache i sve ostalo shto ide....
Nije ni cilj svakom kupcu .. 'zaraditi' vech zivjeti ugodno.... jeste centar... .
. a, svi ostali, potencionalni ..koji su.. ? nagadjam .da che to biti samo investitor.koji bi ga opremio za kratkorochno izdavanje.. turistima.
Kojim danasnjim standardima ako su im 50m2 trosobni stanovi? Sve sobe kao vagoni. Dok visoki plafoni cuda cine. Austrougarski salonski stanovi imaju kvadratne prostorije u kojima namjestaj mozes rotirati na bezbroj nacina. Dok si u novijim zgradama ogranicena najcesce na dva zida.
Kazem, uvijek bih prije ovo nego bilo koju gradnju u koju isto treba uloziti ili kosta isto, da imam sad tu lovu.
Da li si živjela u takvom stanu? Život u tim zgradama je jedino dobar ako napraviš kompletnu rekonstrukciju zgrade a ne samo sređivanje svoga stana.

Da li mi se sviđaju stanovi - naravno ali znam koliko treba u njih uložiti da bi bili uslovni i opet živiš u zgradi koja je poluraspadnuta jer komšije ne održavaju a ona zrela za kompletnu rekonstrukciju (da ne spominjem cifre za rekonstrukcije zgrade koje su prestrašne).
moimoi

#14302 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

VladaFBiH wrote: 05/06/2023 14:45
Kojim danasnjim standardima ako su im 50m2 trosobni stanovi? Sve sobe kao vagoni. Dok visoki plafoni cuda cine. Austrougarski salonski stanovi imaju kvadratne prostorije u kojima namjestaj mozes rotirati na bezbroj nacina. Dok si u novijim zgradama ogranicena najcesce na dva zida.
Kazem, uvijek bih prije ovo nego bilo koju gradnju u koju isto treba uloziti ili kosta isto, da imam sad tu lovu.
Da li si živjela u takvom stanu? Život u tim zgradama je jedino dobar ako napraviš kompletnu rekonstrukciju zgrade a ne samo sređivanje svoga stana.

Da li mi se sviđaju stanovi - naravno ali znam koliko treba u njih uložiti da bi bili uslovni i opet živiš u zgradi koja je poluraspadnuta jer komšije ne održavaju a ona zrela za kompletnu rekonstrukciju (da ne spominjem cifre za rekonstrukcije zgrade koje su prestrašne).
Svi smo hvala bogu razliciti :D
Ja bih uvijek prije birala kamenu ruinu nego noviju kucu. Tako je i sa ovim. Meni to sve ima neki sarm koji ne mozes imati u novijoj gradnji.
VladaFBiH

#14303 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

moimoi wrote: 05/06/2023 15:04
VladaFBiH wrote: 05/06/2023 14:45

Ja bih uvijek prije birala kamenu ruinu nego noviju kucu. Tako je i sa ovim. Meni to sve ima neki sarm koji ne mozes imati u novijoj gradnji.
nemoj me pogrešno shvatiti - ja smatram da je posljednja humana gradnja na ovim prostorima nestala s tim zgradama (sad gledamo trosobne smijurije od 40m2 sa plafonom visine tipa 2.10m) samo je problem što se većina nikako ne održava i doslovno su strukturalno ugrožene. Dovođenje istih u stanje da će izdržati narednih 100. godina košta jaaaaakooo puno.
Sid the sloth

#14304 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

AU zgrade imaju sarm na slikama. Kod zivi u istim s porodicom za njega vrlo brzo taj sarm nestane a ostanu problemi oko vlage, dotrajalosti, itd.
Volim Bosnu

#14305 Re: Cijene stanova All about

Post by Volim Bosnu »

Pozdrav svima.Planiram kupiti nov mali stan,nesto kes, vise kredit.Koliko bih trebao dati kesa unaprijed da bih dobio stan jeftinije ? Kako to otprilike ide ?
Dope_Man

#14306 Re: Cijene stanova All about

Post by Dope_Man »

Volim Bosnu wrote: 05/06/2023 15:20 Pozdrav svima.Planiram kupiti nov mali stan,nesto kes, vise kredit.Koliko bih trebao dati kesa unaprijed da bih dobio stan jeftinije ? Kako to otprilike ide ?
Sta ti znaci to da das kesa unaprijed da bi dobio stan jeftinije?

Ako mislis na to koliko da uletis ti, a koliko kredit.. pa sto vise ti mozes, to bolje, jer manji kredit = manje na kraju banci platis za taj kredit.

A eventualno mozes i ustedit ako ti nije mrsko/mozes cekati, jer ako kupujes danas stan koji se tek gradi, mozes ga dobit znatno jeftinije nego da trazis u vec zavrsenoj zgradi. Naravno, tu imas milion rizika i pitanje da li mozes zivjeti gdje trenutno zivis dok se ovo ne zavrsi, al znam slucaj gdje je placeno oko 500 manje po kvadratu na taj nacin.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#14307 Re: Cijene stanova All about

Post by PreWiBa »

Sid the sloth wrote: 05/06/2023 15:17 AU zgrade imaju sarm na slikama. Kod zivi u istim s porodicom za njega vrlo brzo taj sarm nestane a ostanu problemi oko vlage, dotrajalosti, itd.
Jeste vi ikada probali da ugrijete stan sa tolikom visinom zidova, a ujedno bez ikakve izolacije.

Bukvalno svaki pad temperature za 0.1 stepen osjeti, naročito zimi
Volim Bosnu

#14308 Re: Cijene stanova All about

Post by Volim Bosnu »

Zgrada nije ni počela da se gradi,uskoro krece gradnja.Da bih kaparisao moram dati nesto unaprijed.Ostatak koji ide kreditom tek kad zgrada bude pri samom kraju izgradnje. Ma bi bih sretan kad bih dobio 200 maraka jeftinije po kvadratu
team87

#14309 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

Volim Bosnu wrote: 05/06/2023 15:28 Zgrada nije ni počela da se gradi,uskoro krece gradnja.Da bih kaparisao moram dati nesto unaprijed.Ostatak koji ide kreditom tek kad zgrada bude pri samom kraju izgradnje. Ma bi bih sretan kad bih dobio 200 maraka jeftinije po kvadratu
nadam se da nije malta complex
moimoi

#14310 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

VladaFBiH wrote: 05/06/2023 15:12
moimoi wrote: 05/06/2023 15:04

nemoj me pogrešno shvatiti - ja smatram da je posljednja humana gradnja na ovim prostorima nestala s tim zgradama (sad gledamo trosobne smijurije od 40m2 sa plafonom visine tipa 2.10m) samo je problem što se većina nikako ne održava i doslovno su strukturalno ugrožene. Dovođenje istih u stanje da će izdržati narednih 100. godina košta jaaaaakooo puno.
Istina, ali to je nesto sto vrijedi spasavati. Moja zgrada ima 50 god. Liftovi su svi dotrajali-logicno. Ko ce i kada obnoviti moji zgradu? Niko nikad. Prije ce nas sve isplatiti za jedno 20 god ili cemo dobiti duplo manje stanove na istom mjestu u novogradnji. Dok austrougarske od 4-5 spratova imaju sanse da opstanu ili ces biti fino ispacen samo za lokaciju. Neuporedivo je jeftinije obnoviti malu zgradu nego neboder iz socializma
Volim Bosnu

#14311 Re: Cijene stanova All about

Post by Volim Bosnu »

team87 wrote: 05/06/2023 15:30
Volim Bosnu wrote: 05/06/2023 15:28 Zgrada nije ni počela da se gradi,uskoro krece gradnja.Da bih kaparisao moram dati nesto unaprijed.Ostatak koji ide kreditom tek kad zgrada bude pri samom kraju izgradnje. Ma bi bih sretan kad bih dobio 200 maraka jeftinije po kvadratu
nadam se da nije malta complex
Ne, nije, u pitanju je USK.
moonca

#14312 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

moonca wrote: 05/06/2023 13:26

Shta stanar dobiva od te 'zastichene' gradjevine... u sistemu kakav je u Bosni, stanari josh uvijek nisu odgovorni za fasade,da ih sami odrzavaju.
Konkretno ovaj o kojem pishemo je 97 kvadrata.. po danashnim standardima jedva da se uredi 2 spavache i sve ostalo shto ide....
Nije ni cilj svakom kupcu .. 'zaraditi' vech zivjeti ugodno.... jeste centar... .
. a, svi ostali, potencionalni ..koji su.. ? nagadjam .da che to biti samo investitor.koji bi ga opremio za kratkorochno izdavanje.. turistima.
Vech je napisano. visoki plafoni su super. .. vishe zahvalni na moru/ toplim krajevima. u Sarajevu. puno hladnih dana.. treba to sve grijati. posebno kupatilo.. -non-stop.. ako hochemo da uzivamo....
Stanovi od 50 kvadrata i to trosobni.. hm. jesu sobe male. ali i to je bolje za familiju..( dijete odvojeno) kao i za par. gdje je chesta situacija da jedno od ' hrche' .tako imati svako svoju sobu za spavanje i ta trecha npr za office. je nekada idealno. ...
BadBoy

#14313 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Šta vam je ljudi, ovaj stan se kupuje ili da se iznajmljuje na dan jer ima najbolju lokaciju u gradu (titova) ili da se pretvori u polovni prostor. Imaš stranih firmi, međunarodnih projekata kojima nije problem izdvajati nekoliko hiljada mjesečno za kiriju.
citroen xm

#14314 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Joj koliko hvalite te austrougarske ruine. :-)

Šta je tu dobro osim lokacije, i to i nje za posao?

Imaš razbacane kvadrate. Baš ko da je problem danas praviti tako. Lakše je 100 puta isprojektovati takav stan nego neki manji sa više prostorija, a da bude funkcionalan. Zašto se ne pravi tako? Pa zato što treba to neko i da kupi, ali neće niko. Šta će mi razbacani kvadrati i 50 m2 dnevnog boravka. Šta će mi spavaća soba od 20 m2 i kupatilo od 10 m2. To ne treba nikome, niti većina želi.

Ovaj stan nije dobar ni za šta, sem za rentanje kada je napucan i neki izložbeni prostor, galeriju...

Da vas pitam, koliko vas je živjelo u zgradi iz tog perioda? Koliko vas je uopšte kročilo u takav stan? Ja sam "živio" 15 dana, boravio kod prijatelja koji imaju takav stan samo manje kvadrature, u drugom gradu.

Plafoni 3+ metara. Ok, fino dok ne dođe na red krečenje, čišćenje, grijanje...
Zgrada nema ploču već grede koje su nakon toliko godina većinom istrule.
Sve je dotrajalo, a za renoviranje treba duplo više novca nego za renoviranje nekog drugog stana.
Da bi taj stan zadržao svoju čar moraš ga renovirati i opremiti u stilu iz tog vremena.

Ovaj stan je na prvu ok zacjenjen, ali kada se tu uđe u posao, jao majko...
moonca

#14315 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Kako se moze dozvoliti .poslovni prostor u ulazu s privatnim stanovima.. ako nema poseban ulaz... ko che im dozvoliti? ima ih vech u Sarajevu . prvi sptrat uglavnom... i u takvom ulazu ne bih nikada kupila nekretninu
moimoi

#14316 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Citroen, apsolutno se ne slazem.
Zivio moj pradjed, a sad recimo zivi moj rodjak. Bila sam u takvim stanovima mali milion puta.
Ja recimo volim velike prostore. Ne volim male prostore. Ne volim pretrpane prostore, ne volim skucene. Radije 60 m2 dvosoban nego trosoban. 90m2 uopste nije puno za trosoban stan.
A u ovakav prostor apsolutno svaki stil pase, za razliku od novogradnji, a kamoli soc stanova.
vanjki

#14317 Re: Cijene stanova All about

Post by vanjki »

citroen xm wrote: 05/06/2023 16:18 Joj koliko hvalite te austrougarske ruine. :-)

Šta je tu dobro osim lokacije, i to i nje za posao?

Imaš razbacane kvadrate. Baš ko da je problem danas praviti tako. Lakše je 100 puta isprojektovati takav stan nego neki manji sa više prostorija, a da bude funkcionalan. Zašto se ne pravi tako? Pa zato što treba to neko i da kupi, ali neće niko. Šta će mi razbacani kvadrati i 50 m2 dnevnog boravka. Šta će mi spavaća soba od 20 m2 i kupatilo od 10 m2. To ne treba nikome, niti većina želi.

Ovaj stan nije dobar ni za šta, sem za rentanje kada je napucan i neki izložbeni prostor, galeriju...

Da vas pitam, koliko vas je živjelo u zgradi iz tog perioda? Koliko vas je uopšte kročilo u takav stan? Ja sam "živio" 15 dana, boravio kod prijatelja koji imaju takav stan samo manje kvadrature, u drugom gradu.

Plafoni 3+ metara. Ok, fino dok ne dođe na red krečenje, čišćenje, grijanje...
Zgrada nema ploču već grede koje su nakon toliko godina većinom istrule.
Sve je dotrajalo, a za renoviranje treba duplo više novca nego za renoviranje nekog drugog stana.
Da bi taj stan zadržao svoju čar moraš ga renovirati i opremiti u stilu iz tog vremena.

Ovaj stan je na prvu ok zacjenjen, ali kada se tu uđe u posao, jao majko...
Vlaga u hodnicima,zapusteni haustori, zohari..Meni isto nije jasno hvaljenje austrougarske gradnje osim dobre lokacije
citroen xm

#14318 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Bio sam neki dan u jednom od mnogobrojnih stanova novogradnje. Odličan, ODLIČAN stan. Ne znam iskreno koji to stil ne paše u takvom stanu. Ako mu je u odnosu na ovaj jedina mana to što mu je plafon 2.6 umjesto 3, ja mu to ne uzimam uopšte kao manu.

Kažem, za izdavanje ili za neki umjetnički salon je super. Za život, neka hvala.

Ali dobro, ukusi su različiti. :thumbup:
Didier

#14319 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Prvih 28 godina sam proveo u austrougarskoj zgradi.

Ono šta visi, to i otpada. Najgori mogući stanovi za život. Komšije sve neke staronje i firme, ne možeš nikoga uhvatiti da plati održavanje i vodu, cijevi građene ispod temelja, krovovi dotrajali...

Duplo više para ti treba da ga renoviraš. Parking misaona imenica.
moonca

#14320 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Izgleda da che kupac biti . neki samac ili samica... male shase za par.. :oops: :-D
breuer

#14321 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

ogroman problem sa tom gradnjom su i vrlo nezahvalne i nepraktične dispozicije, visina stropova utječe opet na problem grijanja, kao i sve već nrabrojano na ovoj temi...

i da, i lokacijski ti objekti nisu waooo...ev dajte mi dva primjera...ja bih naveo Mis Irbinu iako to nije A-U gradnja (dio oko Varteksa), sve ostalo je il prebučno, il preblizu drugim objektima i sl...

p.s. nedavno sam učestvovao u adaptaciji jednog stana u Mis Irbinoj koji je iz perioda Kraljevine...jao jada i problema...
Haris.ba

#14322 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

breuer wrote: 05/06/2023 18:04 p.s. nedavno sam učestvovao u adaptaciji jednog stana u Mis Irbinoj koji je iz perioda Kraljevine...jao jada i problema...
Koliko je "debeo pod"? Je li 60 cm izmedju spratova? Zanima me zbog nekih radova na polaganju odvodnih cijevi?
Bas zgrada izmedju dva Rata.
breuer

#14323 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

Haris.ba wrote: 05/06/2023 18:43
breuer wrote: 05/06/2023 18:04 p.s. nedavno sam učestvovao u adaptaciji jednog stana u Mis Irbinoj koji je iz perioda Kraljevine...jao jada i problema...
Koliko je "debeo pod"? Je li 60 cm izmedju spratova? Zanima me zbog nekih radova na polaganju odvodnih cijevi?
Bas zgrada izmedju dva Rata.
skoro vjeruj, greda visine 20 cm + sloj šuta od cca 20 cm + podkonstrukcija i zatekli smo dva sloja parketa...tako da je sve bilo između 50 i 60 cm...skinuli to sve do grede, između istih položili izolaciju od staklene vune, ali najvažnije, da bi mogli raditi sloj estriha, odradili čelične kutijaste profile uz svaku gredu gdje je raspon bio preko 4 m...sad je sve ko novo, i zidovi su bili katastrofa, al su investitori morali uložiti dobru lovu zato...

p.s. s tim da je to nadogradnja poslije Drugog svjetskog rata pa možda zbog toga nelogičnosti oko debljine...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14324 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

moimoi wrote: 05/06/2023 13:35
citroen xm wrote: 05/06/2023 12:16 Svaka čast lokaciji za neki posao, ja tu ne bih živio, a posebno ne bih odabrao za život stan u AU zgradi staroj 100+ godina.
Ja bih opet uvijek birala takve stanove jer takvi prostori sve trpe. Od modernog minimalizma do baroknog ultra kica. A posto volim dizajn, nikad mi ne bi bilo dosadno :D kao da si u galeriji a ne stanu
+1 :thumbup:
zecov

#14325 Re: Cijene stanova All about

Post by zecov »

Ako mislis na Bihac tesko ce ti iko dati stan u novogradnji za 200 KM nize. Ja sam prosle godine kupio stan u novogradnji i uspio sam spustiti za 100 km nakon mucnih pregovora i ciganjenja raznih. usput sam morao dati pola novca prije zavrsetka gradnje.
u svakom slucaju nemoj se puno nadati i sretno
Post Reply