Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

moonca

#1326 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:23
moonca wrote: 30/05/2023 01:16 Ja bih lichno preferirala zabranu pushenja u zgradama. . a u restoranima svih tipova.. po izboru vlasnika... :)
Problem sa izborom vlasnika su zaposleni. Objekat koji se opredijeli da bude pušački, ili koji je veći od 50 metara kvaddatnih pa ako želi pušače mora odvojiti nepušački dio, svi oni će morati obezbijediti radno mjesto zaposlenicima slobodno od pušenja. Svi govorimo o gostima, zaboravili smo obavezu prema uposlenicima.

To bi moglo mnoge objekta opredijeliti kao nepušačke. Pravilnik bi tako mogao popraviti zakon.
Ne znam za obavezu, za zaposlene.. njima je dozvoljeno .(.opet zavisi od mjesta/ vlasnika. ). da napuste radne mjesto 5-20 minuta. ali ne placheno... i, vjeruj da ih nema puno da koriste te minute.. :wink:
Mislila sam u zgradama.. stambenim jedinicama.
Hakiz

#1327 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

moonca wrote: 30/05/2023 01:30
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:23

Problem sa izborom vlasnika su zaposleni. Objekat koji se opredijeli da bude pušački, ili koji je veći od 50 metara kvaddatnih pa ako želi pušače mora odvojiti nepušački dio, svi oni će morati obezbijediti radno mjesto zaposlenicima slobodno od pušenja. Svi govorimo o gostima, zaboravili smo obavezu prema uposlenicima.

To bi moglo mnoge objekta opredijeliti kao nepušačke. Pravilnik bi tako mogao popraviti zakon.
Ne znam za obavezu, za zaposlene.. njima je dozvoljeno .(.opet zavisi od mjesta/ vlasnika. ). da napuste radne mjesto 5-20 minuta. ali ne placheno... i, vjeruj da ih nema puno da koriste te minute.. :wink:
Mislila sam u zgradama.. stambenim jedinicama.
Moonca, govorimo o zakonu u FBiH. Amerike su druga priča.
Ricken

#1328 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:26
Ricken wrote: 30/05/2023 01:22

Haj ti na planinu, jer realno, zrak u Sarajevu, i ono što izlazi iz auspuha loklnih polovnjaka ne obećava ti dobro zdravlje bez obzira na zakon o pušenju.
Kao što je lakše nositi 5 kg nego 10, lakše je podnijeti manje zagađenja nego više.

Opet ti propade fazon.
Nije fazon nego činjenica. Razmijem ja da bi se ti nadmudrivao, ali je poenta čisto i iskljućivo licemjerje.

Zrak u Sarajevu, u zimskim danima je opasan po zdravlje, i to vlasti nisu riješile, iako je javni interes.
Metali koji se nalaze u zraku tokom zime, ubijaju puno brže i jače od boravka u zapušenoj prostoriji. Na posao se nažalost mora iči.
Tako da sretno sa planom.
Ricken

#1329 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:29
Ricken wrote: 30/05/2023 01:27

:lol: :lol: Ako se krene u tom smjeru, imaš hrpu radnih mjesta u industriji, o kojima ćeš morati povest računa. Gdje ti je inicijativa za rudnike?
Za to je HTZ.

Zakon se bavi duhanom.

Vidim da nema racionalne diskusije. Laku noć.
Pa kad si počeo sa glupostima. :lol:
moonca

#1330 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:27 Ako se krene u tom smjeru, imaš hrpu radnih mjesta u industriji, o kojima ćeš morati povest računa. Gdje ti je inicijativa za rudnike?
jedan primjer.. piloti / stjuardese.. na radnom mjestu su i do 10 sati... koliko jedan let traje . i nema pushenja... i rade i dalje..
Hakiz

#1331 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:31

Kao što je lakše nositi 5 kg nego 10, lakše je podnijeti manje zagađenja nego više.

Opet ti propade fazon.
Nije fazon nego činjenica. Razmijem ja da bi se ti nadmudrivao, ali je poenta čisto i iskljućivo licemjerje.

Zrak u Sarajevu, u zimskim danima je opasan po zdravlje, i to vlasti nisu riješile, iako je javni interes.
Metali koji se nalaze u zraku tokom zime, ubijaju puno brže i jače od boravka u zapušenoj prostoriji. Na posao se nažalost mora iči.
Samo se umrijeti mora.
Hakiz

#1332 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:32
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:29

Za to je HTZ.

Zakon se bavi duhanom.

Vidim da nema racionalne diskusije. Laku noć.
Pa kad si počeo sa glupostima. :lol:
To što si sad rekao psiholozi zovu projekcijom.

Fakat nema više smisla :-)
moonca

#1333 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:31 Moonca, govorimo o zakonu u FBiH. Amerike su druga priča.
:lol: prepisali su ga.. :wink:
Ricken

#1334 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:32

Samo se umrijeti mora.
Moraš ti i kredit vraćati. :D
Ricken

#1335 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

moonca wrote: 30/05/2023 01:32
Ricken wrote: 30/05/2023 01:27 Ako se krene u tom smjeru, imaš hrpu radnih mjesta u industriji, o kojima ćeš morati povest računa. Gdje ti je inicijativa za rudnike?
jedan primjer.. piloti / stjuardese.. na radnom mjestu su i do 10 sati... koliko jedan let traje . i nema pushenja... i rade i dalje..
Što mene citiraš, Hakiz je uveo u priču brigu o zaposlenicima u ugostiteljskim objektima.
Ricken

#1336 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

moonca wrote: 30/05/2023 01:34
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:31 Moonca, govorimo o zakonu u FBiH. Amerike su druga priča.
:lol: prepisali su ga.. :wink:
Jesu, ali su ga usvajali 3 godine, pa su parlamentarci malo trgovali.
aston_martin

#1337 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by aston_martin »

Opet ti propade fazon.

sto mi moramo uvijek biti mimo svijeta, zabranjeno je u evropi i po cemu smo mi drugaciji od njih pa da bi imali drugaciji zakon? ljudi smo, a pusenje steti zdravlju ljudi i mislim da je sve jasno u vezi toga. zabraniti i gotovo.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1338 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by teskeredzic_22 »

Ricken wrote: 30/05/2023 00:54
Ta čašica dvije je kao 5 cigara dnevno, potpuno bezazleno.Međutim, teško je ostati na tome.
Pušači neće manje pušiti. Nepušači nemoraju kontaktirati sa pušačima. I to je sloboda izbora.
Ako ćemo o javnom interesu, onda je javni interes napraviti posebne prostorije, i tu se priča završava.
Ako to nije u stanju zakonodavac, neka delegalizira duhan, ali i alkohol, i sve ono što čovjeku šteti.

Nemojmo samo biti licemjerni.
Čašica dnevno može prerasti u alkoholizam , zavisi od brojnih životnih situacija neke osobe.

Pet cigareta dnevno nije bezazleno jer na prste jedne ruke nabrojiš one koji to čine , jako brzo to postane standard od jedne kutijice (kutijice planski imaju toliko cigareta koliko imaju).

Neuporedivo je svakako mada su činjenice slijedeće :

- Alkohol uzimaju i pušači i nepušači , prekomjernim uzimanjem štete samo sebi , vrlo često se rasturi porodica ili stradaju žene kao žrtve nasilja.

- Cigarete uzimaju samo pušači , pušenjem jako štete sebi i svim drugima koji se nalaze u njihovoj bližoj okolini u zatvorenom prostoru tokom konzumacije , uz direktne posljedice po zdravlje ne prouzrokuje nasilje u porodici.

Od alkohola strada jetra , razum....nemam pojma možda još koja bolest.

Cigarete mogu uzrokovati 60 različitih vrsta raka a gdje su sve ostale bolesti ?

Veće je licemjerje tražiti potpunu zabranu a grčevito se boriti protiv zabrane pušenja na javnom mjestu.

Jedna era je jednostavno završena , kraj , gotovo je , moglo se pušiti 150 godina i ne može više , ljudi oboljevaju i umiru zbog cigareta a poluraspadnuti zdravstveni sistem i da je savršen ne želi da liječi tamo gdje može da prevenira.
Last edited by teskeredzic_22 on 30/05/2023 08:54, edited 1 time in total.
konami666

#1339 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Dozer wrote: 30/05/2023 00:23
konami666 wrote: 29/05/2023 20:20

Pa ne, neću ti ja govoriti šta da radiš sa svojim životom. Svako ima pravo da radi šta hoće sve dok ne pokušava na silu nabijati to svoje drugima.
A sad ovim nepusaci ne nabijaju silom pusacima zabrane konzumiranja legalnog proizvoda?
Jel' te neko puskom tjera u kafane u kojima se pusi? Ne tjera.
Zovnes raju kod sebe kuci gdje se nw pusi, napravis veceru, i niko ti se nece posrati u cejf.

Ali ne, hajde da mi radi svojih novoizmisljenih prava habamo tudja. Top...nema dalje.
Vidi, niko ti ne brani da pušiš. Konzumiraj legalni proizvod. Ne tjera me niko u laganu puškom gdje se puši. Kao ni tebe. Kući zovi raju pa pušite :D
Razlika je ta sto su kafana, restoran javna mjesta. Tvoja kuća nije. Ja ne znam sto je vama pušačima to teško shvatiti, značenje rijeci javno mjesto, dokle ide ta sebičnost.
Sav zapad se navikao, odu ljudi u kafanu, oni koji puse izlete vani ispred, zapale, možda tu i upoznaju neku strastvenu pušačicu/pušača i onda Nazad u kafanu, klub, bar zajedno i još razmijene brojeve.
Ne može pravo pojedinca biti ispred dobra grupe na javnom mjestu.
Ali zato je zapad gdje jeste a isto tako Bosna gdje jeste.
Logovan

#1340 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Logovan »

konoplja wrote: 29/05/2023 16:05 Vlasnik prostora bi trebao imati pravo da odluci kako ce prostor koristiti. Ako ce dozvoliti pusenje onda oni kojima se to ne dopada ne moraju dolaziti.
Sad ti zasto ne? :-)
Ne, ne bi trebao imati pravo taman da je 100 puta vlasnik. Nije rijec kakve ce imati stolice ili stolove, vec o necemu sto ne moze biti njegova odluka.
HelaS

#1341 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 30/05/2023 07:26

Cigarete mogu uzrokovati 60 različitih vrsta raka a gdje su sve ostale bolesti ?

Ja sam nabrojao 56 vrsta, ove 4 nikako da skontam :D

I inače, za ovih 60 vrsta raka je "naučno dokazano" da im je uzrok pušenje cigareta - dim, katran, nikotin, dodaci duhanu, je li tako?
teskeredzic_22

#1342 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by teskeredzic_22 »

HelaS wrote: 30/05/2023 08:52
teskeredzic_22 wrote: 30/05/2023 07:26

I inače, za ovih 60 vrsta raka je "naučno dokazano" da im je uzrok pušenje cigareta - dim, katran, nikotin, dodaci duhanu, je li tako?
Zapravo i nije.
Pušenje je jako korisno za zdravlje.
Brojne doktorske studije to dokazuju.

Teorije zavjera o štetnosti pušenja su samo dio velike urote koja nam ispira mozgove a kojom upravlja Veliki brat iz pozadine.

:roll:
HelaS

#1343 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

konami666 wrote: 30/05/2023 08:03
Ne može pravo pojedinca biti ispred dobra grupe na javnom mjestu.
Ja ovako govorim za imovinsko-materijalna dobra, npr. kod eksproprijacija u izgradnji puteva, ili sl.
HelaS

#1344 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 30/05/2023 08:57
HelaS wrote: 30/05/2023 08:52

Zapravo i nije.

Teorije zavjera o štetnosti pušenja su samo dio velike urote koja nam ispira mozgove a kojom upravlja Veliki brat iz pozadine.

E pa to i ja hoću reći. Sve doktorati zasnovani na dugogodišnjim naučnim istraživanjima, praćenju zdravlja pacijenata u kliničkom ispitivanju, vrlo precizno i vjerodostojno.

:D
teskeredzic_22

#1345 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by teskeredzic_22 »

HelaS wrote: 30/05/2023 09:07
teskeredzic_22 wrote: 30/05/2023 08:57

Zapravo i nije.

E pa to i ja hoću reći. Sve doktorati zasnovani na dugogodišnjim naučnim istraživanjima, praćenju zdravlja pacijenata u kliničkom ispitivanju, vrlo precizno i vjerodostojno.

E to. Veliki brat.
Kakve silne milijarde potrošene na liječenje od bolesti.

HelaS

#1346 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 30/05/2023 09:08
HelaS wrote: 30/05/2023 09:07

E to. Veliki brat.
Kakve silne milijarde potrošene na liječenje od bolesti.

Da, bilo je bolje te novce iskoristiti za uzgoj duhana, pa da se razvija poljoprivreda, da se razvija selo, pa onda prerada duhana, transport, pakovanje, trgovina da cvjeta... Rast ekonomije i privrede. I cigarete bi bile manje cijene, ali bi promet bio veći, akciza, porez, budžet bi se punio brže, itd. Ogromna korist bi bila... :D
foton

#1347 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:31 Zrak u Sarajevu, u zimskim danima je opasan po zdravlje, i to vlasti nisu riješile, iako je javni interes.
Metali koji se nalaze u zraku tokom zime, ubijaju puno brže i jače od boravka u zapušenoj prostoriji.
Zasto se rjesavanje jednog problema uslovljava rjesavanjem drugog? Najbolje je izgleda imati dva problema i odbiti da se rijesi jedan dok se ne rijesi i drugi, i obrnuto? Ili neko misli da je moguce i najjednostavnije rijesiti SVE probleme odjednom? Jedan dan odlucimo rijesiti i saobracaj i ekonomiju, sudstvo, pusenje, zrak, urbanizam, skolstvo, zdravstvo, mentalitet, sve odjednom??? A do tada zasto pusenje a ne zagadjenje, zasto piski a ne kaki...
elk

#1348 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by elk »

Zanimljivo kako svaki dimimjos ima jarana ili barem jarana od jarana koji je umro od raka pluca. A nikad zapalio nije :zzzz: nije silazio sa igmana i treske...
Ja koliko sam vidio isto sve ostalo.
Ocekivano.
Trappist

#1349 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Trappist »

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od milion nepušača godišnje umre zbog bolesti povezanih sa dimom cigareta, koji je među važnim faktorima rizika za više od 20 različitih vrsta karcinoma i mnogih drugih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).
Više od osam miliona ljudi svake godine umre zbog bolesti povezanih sa upotrebom duhana. Od toga, više od sedam miliona direktno je povezano s upotrebom duhana, a više od milion ljudi umire zbog bolesti uzrokovanih izloženošću dimu cigareta, iako ne koriste duhanske proizvode, odnosno pasivnih pušača.

Ova situacija istovremeno predstavlja ozbiljnu opasnost i za djecu. Polovina djece u svijetu udiše zrak zagađen dimom cigareta, a oko 65.000 djece svake godine umire od bolesti povezanih s dimom cigareta. Pušenje kod trudnica uzrokuje zdravstvene probleme bebama od kojih mogu patiti doživotno."

I onda dodju ovdje i kazu sto se zabranjuje pusenje u zatvorenim objektima? Drugovi moji, ako ste protiv alkohola u kaficima napravite peticiju, skupite potpise i u parlament posaljite, a do tada uzivajte u parku ili ispred kafica sa cigarama :thumbup:
emotivac

#1350 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by emotivac »

elk wrote: 30/05/2023 10:01 Zanimljivo kako svaki dimimjos ima jarana ili barem jarana od jarana koji je umro od raka pluca. A nikad zapalio nije :zzzz: nije silazio sa igmana i treske...
Ja koliko sam vidio isto sve ostalo.
Ocekivano.
Očigledno je pojedinim ljudima zanimljivo biti i glup, šta ćeš, ne dao Bog nikom smrti od raka, nebitno pušio ili ne.
Jaran je vala bio sigurno bolji čovjek od tebe. :thumbup: :thumbup: Klasični bošnjo koji misli da zna nešto, a pojma o životu nema. :bih: :bih:
Post Reply