Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

Hakiz

#1301 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 00:47
Rene Higuita wrote: 29/05/2023 19:02 Komplikuje se bezveze, kada pijes, pijes za sebe, jer ne zaljevas okolo nikoga alkoholom. Kada pusis, onda trujes x ljudi oko sebe, koji su prisiljeni da trpe.
Nepusaci nisu imali izbora, oni su se morali prilagoditi. Sada bi to trebalo biti vise fer.
A agresivna ponašanja nakon konzumacije alkohola? Sasvim dovoljno razdvojit pušače i nepušače.
Hakiz wrote: 29/05/2023 23:41 Odgovorna i ozbiljna osoba zna da ako popije litar loze maltretirat će sve koji ne piju u prostoriji, ispivraćati se i usmrdjeti i uprljati ga itd. Pa će popiti čašicu ili dvije i neće praviti belaj.

Odgovorna i ozbiljna osoba zna da će ispušivši kutiju cigareta nepušačima usmrdjeti prostoriju i učiniti im disanje teškim, kao i izložiti ih nezdravim tvarima. Pa će zapaliti jednu ili dvije cigarete. Ali, opet će i sa jednom ili dvije cigarete nepušačima usmrdjeti prostor, učiniti im disanje teškim i izložiti ih nezdravim tvarima.

Zato je poređenje alkohola i cigareta promašeno.

To je očajnički potez pušača. Kada više nemaju argumenata.

Ili pokušaj muslimana da vežu zabranu pušenja sa zabranom alkohola i ostvare religijske ciljeve što se alkohola tiče. Pušenje ih, zapravo, ne interesuje, samo im je alat.
Ricken

#1302 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

teskeredzic_22 wrote: 29/05/2023 21:31
Ricken wrote: 29/05/2023 18:50
Štetniji je alkohol, i u medicinskom i u budžetskom i u socijalnom smislu? Na bolesti koje uzrokuje alkohol, i socijalna davanja porodica koje je alkohol razvalio, potroši se više nego na liječenje "pušača". Zašto se alkohol ne zabrani?
Medicinski sigurno nije štetniji "čašicu ujutru" ili "aperitiv" preporučiće 99 posto ljekara , cigaretu neće preporučiti ni najovisniji konzument.

Alkoholizam je bolest , bolest koja stvara ovisnost , alkohol je rasturio brojne porodice , brojni muškarci alkoholičari vrše nasilje nad ženama , alkoholizam je nesumnjiva pošast , pijan vozač je ubica.

Ipak nisu svi konzumenti alkohola - ovisnici i ne rade ništa loše , ne tuku , ne rasturaju porodice , ne voze pijani i ne ubijaju za volanom , govorim o ljudima koji "imaju mjeru" popiju čašu vina ili pivo za večerom ili slično - nevažno.

Svi konzumenti duhana koji "ne fućkaju" su ovisnici , pušenjem cigareta štete direktno vlastitom zdravlju i okolini u kojoj puše iako zbog cigareta nisu nasilnici , zbog cigareta ne tuku žene i sl.

Nisam ni napisao da se ukinu cigarete , Dozer je taj koji je sve zabrane nazvao licemjernim jer niko ne traž potpunu zabranu cigareta ali eto Novi Zeland je krenuo , na kraju će to završiti zabranom.

Zabranom pušenja na javnom mjestu postižu se dva vrlo važna cilja :
1. pušači će manje pušiti
2. nepušači neće indirektno biti trovani , nepušači ne čine ništa loše , zamisli da nepušači s bakljama u rukama ulaze u objekte i postoji mogućnost da zapale pušača , karikiram naravno ali jasna je suština, u javnom prostoru se moraju poštovati zdravstveni propisi koje određuje država ,baš kao što se poštuju sanitarni , higijenski propisi i sl.

Ugostitelji se moraju prilagoditi , ne živimo u svijetu medvjeda i leptirova gdje sve mora ići njima na ruku , javni interes je važniji od flote limuzina na Bjelašnici i Jahorini.
Ta čašica dvije je kao 5 cigara dnevno, potpuno bezazleno.Međutim, teško je ostati na tome.
Pušači neće manje pušiti. Nepušači nemoraju kontaktirati sa pušačima. I to je sloboda izbora.
Ako ćemo o javnom interesu, onda je javni interes napraviti posebne prostorije, i tu se priča završava.
Ako to nije u stanju zakonodavac, neka delegalizira duhan, ali i alkohol, i sve ono što čovjeku šteti.

Nemojmo samo biti licemjerni.
Ricken

#1303 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 00:53
Ricken wrote: 30/05/2023 00:47

A agresivna ponašanja nakon konzumacije alkohola? Sasvim dovoljno razdvojit pušače i nepušače.
Hakiz wrote: 29/05/2023 23:41 Odgovorna i ozbiljna osoba zna da ako popije litar loze maltretirat će sve koji ne piju u prostoriji, ispivraćati se i usmrdjeti i uprljati ga itd. Pa će popiti čašicu ili dvije i neće praviti belaj.

Odgovorna i ozbiljna osoba zna da će ispušivši kutiju cigareta nepušačima usmrdjeti prostoriju i učiniti im disanje teškim, kao i izložiti ih nezdravim tvarima. Pa će zapaliti jednu ili dvije cigarete. Ali, opet će i sa jednom ili dvije cigarete nepušačima usmrdjeti prostor, učiniti im disanje teškim i izložiti ih nezdravim tvarima.

Zato je poređenje alkohola i cigareta promašeno.

To je očajnički potez pušača. Kada više nemaju argumenata.

Ili pokušaj muslimana da vežu zabranu pušenja sa zabranom alkohola i ostvare religijske ciljeve što se alkohola tiče. Pušenje ih, zapravo, ne interesuje, samo im je alat.
Čuj promašeno poređenje. Pa ako držiš do zdravog života, otiđi u park ili planinu, koji ćeš u kafani u zadimljenim prostorijama. Tvoj izbor kao ne pušača je boravak u takvim prostorijama, niko te ne tjera.

Nema to nikakve veze sa javnim zdravljem, čisto nametanje životnih stilova.

Usput prema trenutnim tumačenjima, ICOS se ne smatra pušenjem, pa ćeš imati u kafanama samo drugi oblik pušenja.
Last edited by Ricken on 30/05/2023 01:01, edited 1 time in total.
Hakiz

#1304 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 30/05/2023 00:52
Hakiz wrote: 30/05/2023 00:40

Unutra ili vani?

:wink:

Bez zeze, ja sam svela na 15 kutija mjesečno.....gdje se ne puši i ne nosim cigare. Pušim u svojoj kući u odvojenoj prostoriji da dim ne ide dalje, lijepo vrijeme otvorim prozor i balkonska vrata, zimi onaj pročišćivač zraka. Meni lično smeta biti u društvu onih koji pale jednu na drugu, kafu pijem jednom dnevno i to sama (biram najbolje društvo) :D i tada baš oćeifim.
Što se tiče kafića sada baš rijetko, više volim obilaziti radnje nego sjediti ....ako i sjednem u park i merak mi da zapalim obavezno pogledam ima li oko mene neko, odrasle pitam hoće li im smetati ako su djeca u blizini i ne pomišljam da je palim.
Ja sam počeo sa 14. Sa 18 dimio 3 kutije dnevno, Drina (Niška bez filtera), 57, Morava. Sa 20 smanjio na kutiju sedmično Dunhill, Gauloisse, Rothmans, Monte Carlo (i do njih sam dolazio) itd.

Sa 28 prestao. Jedan dan rekao neću više i od tog trenutka ni jednu. Sada mi je više od 50.

Kada me pitaju zašto prestah, kažem da sam prebolovao dječije bolesti. Nije zdravlje bilo razlog. Postalo mi je besmisleno. I danas mislim da je besmisleno.

Pušenje i pivo su interesantni. Onome ko ih prvi put proba, jedno smrdi i guši, drugo je gorko, oboje neprijatno. Treba se namučiti da se navikne. Čudo je da iko puši i pije pivo kada se to zna :lol:
Hakiz

#1305 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 00:59
Hakiz wrote: 30/05/2023 00:53

Čuj promašeno poređenje. Pa ako držiš do zdravog života, otiđi u park ili planinu, koji ćeš u kafani u zadimljenim prostorijama. Tvoj izbor kao ne pušača je boravak u takvim prostorijama, niko te ne tjera.

Usput prema trenutnim tumačenjima, ICOS se ne smatra pušenjem, pa ćeš imati u kafanama samo drugi oblik pušenja.
Jah.

Tumačenjima čega? Koliko ja pročitah zakon, elektronski oblici konzumiranja duhana su izjednačeni sa cigaretama.
Ricken

#1306 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:00
suspect_zero wrote: 30/05/2023 00:52

Bez zeze, ja sam svela na 15 kutija mjesečno.....gdje se ne puši i ne nosim cigare. Pušim u svojoj kući u odvojenoj prostoriji da dim ne ide dalje, lijepo vrijeme otvorim prozor i balkonska vrata, zimi onaj pročišćivač zraka. Meni lično smeta biti u društvu onih koji pale jednu na drugu, kafu pijem jednom dnevno i to sama (biram najbolje društvo) :D i tada baš oćeifim.
Što se tiče kafića sada baš rijetko, više volim obilaziti radnje nego sjediti ....ako i sjednem u park i merak mi da zapalim obavezno pogledam ima li oko mene neko, odrasle pitam hoće li im smetati ako su djeca u blizini i ne pomišljam da je palim.
Ja sam počeo sa 14. Sa 18 dimio 3 kutije dnevno, Drina (Niška bez filtera), 57, Morava. Sa 20 smanjio na kutiju sedmično Dunhill, Gauloisse, Rothmans, Monte Carlo (i do njih sam dolazio) itd.

Sa 28 prestao. Jedan dan rekao neću više i od tog trenutka ni jednu. Sada mi je više od 50.

Kada me pitaju zašto prestah, kažem da sam prebolovao dječije bolesti. Nije zdravlje bilo razlog. Postalo mi je besmisleno. I danas mislim da je besmisleno.

Pušenje i pivo su interesantni. Onome ko ih prvi put proba, jedno smrdi i guši, drugo je gorko, oboje neprijatno. Treba se namučiti da se navikne. Čudo je da iko puši i pije pivo kada se to zna :lol:
Nema gorih mudrosera po pitanju duhana, od bivših pušača.
Ricken

#1307 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:03
Ricken wrote: 30/05/2023 00:59

Jah.

Tumačenjima čega? Koliko ja pročitah zakon, elektronski oblici konzumiranja duhana su izjednačeni sa cigaretama.
Zakona druže, duhanski lobi, koji svakako prelazi na druge oblike uživanja duhana je imao interes i dobio ga je. ICOS nije elektronska cigara.
moonca

#1308 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

i ICOS je zabranjen.. :-) :-D
Hakiz

#1309 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:04
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:00

To je istina.

Ako si mislio da ću ti oponirati i naduravati se, prešao si se :lol:
Ricken

#1310 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:05
Ricken wrote: 30/05/2023 01:04

To je istina.

Nemaš šta oponirati, kad je to činjenica. Prestajao sam pušiti, i tada sam bio najveći zagovornik zabrane pušenja, a na pušače sam gledao kao na ljude niže vrste i to već nakon 3 dana bez konzumacije cigareta. Ali potpuna glupost, takav stav je samo strah od vlastitih slabosti i prilično izražena crta sebičnosti.
Hakiz

#1311 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:05
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:03

Jah.

Zakona druže, duhanski lobi, koji svakako prelazi na druge oblike uživanja duhana je imao interes i dobio ga je. ICOS nije elektronska cigara.
Nije zabrana cigareta nego duhanskih proizvoda atomatoziranih ili ne, u svakom obliku, uključujući elektronski.

Sve šta koristi bilo koji oblik grijanja i izgaranja duhana podliježe zakonu. Takvu varijantu zakona sam ja pročitao.

I moonca se slaže :wink:
Ricken

#1312 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

moonca wrote: 30/05/2023 01:05 i ICOS je zabranjen.. :-) :-D
Nije. A nema niti dima.
aston_martin

#1313 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by aston_martin »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:08

To je istina.

Nemaš šta oponirati, kad je to činjenica. Prestajao sam pušiti, i tada sam bio najveći zagovornik zabrane pušenja, a na pušače sam gledao kao na ljude niže vrste i to već nakon 3 dana bez konzumacije cigareta. Ali potpuna glupost, takav stav je samo strah od vlastitih slabosti i prilično izražena crta sebičnosti.
sebičan što ne puši? pa tako je u cijeloj evropi. svi su oni sebični što ne daju pušit...
moonca

#1314 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

gdje je zabranjena cigareta , sve alternative su zabranjene :-D
..evo nakon 10 godina zabrane u mom gradu... nikad nigdje nisam vidjela da je neko to zloupotrijebio.. chak i beskuchnici.. kad ulaze u zatvoren prostor. gase cigarete ....i na palazama je zabranjeno. pune plaze.. :-)
Hakiz

#1315 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

To je istina.

Ih, prestajao sam i ja pušiti hiljade puta. Svaki put kada ugasim cigaretu, prestanem pušiti. Do sljedeće :lol:

Nema to "prestajao sam". Ili prestaneš ili ne.

Ja nemam stav o pušačima. Ne smetaju mi pušači. Smetaju mi smrad i zagušljivost. A i zdravlje u ovim godinama je krhkije nego prije 20 i kusur, pa i na to treba misliti.
Hakiz

#1316 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:10
moonca wrote: 30/05/2023 01:05 i ICOS je zabranjen.. :-) :-D
Nije. A nema niti dima.
Ima. Iz usta onoga koji konzumira.

Pročitaj ponovo zakon, mislim da je sve, uključujući ICOS, obuhvaćeno.
moonca

#1317 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

Ja bih lichno preferirala zabranu pushenja u zgradama. . a u restoranima svih tipova.. po izboru vlasnika... :)
Ricken

#1318 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:14
Ricken wrote: 30/05/2023 01:10

Nije. A nema niti dima.

Dim se puši i iz vrele šolje čaja.
Vjerovatno je i čaj obuvaćen.
Ricken

#1319 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:13

Ih, prestajao sam i ja pušiti hiljade puta. Svaki put kada ugasim cigaretu, prestanem pušiti. Do sljedeće :lol:

Ja nemam stav o pušačima. Ne smetaju mi pušači. Smetaju mi smrad i zagušljivost. A i zdravlje u ovim godinama je krhkije nego prije 20 i kusur, pa i na to treba misliti.
Haj ti na planinu, jer realno, zrak u Sarajevu, i ono što izlazi iz auspuha loklnih polovnjaka ne obećava ti dobro zdravlje bez obzira na zakon o pušenju.
Hakiz

#1320 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

moonca wrote: 30/05/2023 01:16 Ja bih lichno preferirala zabranu pushenja u zgradama. . a u restoranima svih tipova.. po izboru vlasnika... :)
Problem sa izborom vlasnika su zaposleni. Objekat koji se opredijeli da bude pušački, ili koji je veći od 50 metara kvaddatnih pa ako želi pušače mora odvojiti nepušački dio, svi oni će morati obezbijediti radno mjesto zaposlenicima slobodno od pušenja. Svi govorimo o gostima, zaboravili smo obavezu prema uposlenicima.

To bi moglo mnoge objekta opredijeliti kao nepušačke. Pravilnik bi tako mogao popraviti zakon.
Ricken

#1321 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

moonca wrote: 30/05/2023 01:13 gdje je zabranjena cigareta , sve alternative su zabranjene :-D
..evo nakon 10 godina zabrane u mom gradu... nikad nigdje nisam vidjela da je neko to zloupotrijebio.. chak i beskuchnici.. kad ulaze u zatvoren prostor. gase cigarete ....i na palazama je zabranjeno. pune plaze.. :-)
Možda negdje vani, u FBiH, za sada nije tako.
Hakiz

#1322 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:19
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:14

Dim se puši i iz vrele šolje čaja.
Vjerovatno je i čaj obuvaćen.
Tačno, puši se i vruć čaj.

Ali, zakon se bavi izgaranjem duhana. Ne čajem, marihuanom, hašišem, ugljem, drvetom, plinom, gumama itd.

Propao ti fazon.
Hakiz

#1323 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:22
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:13

Haj ti na planinu, jer realno, zrak u Sarajevu, i ono što izlazi iz auspuha loklnih polovnjaka ne obećava ti dobro zdravlje bez obzira na zakon o pušenju.
Kao što je lakše nositi 5 kg nego 10, lakše je podnijeti manje zagađenja nego više.

Opet ti propade fazon.
Ricken

#1324 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Ricken »

Hakiz wrote: 30/05/2023 01:23
moonca wrote: 30/05/2023 01:16 Ja bih lichno preferirala zabranu pushenja u zgradama. . a u restoranima svih tipova.. po izboru vlasnika... :)
Problem sa izborom vlasnika su zaposleni. Objekat koji se opredijeli da bude pušački, ili koji je veći od 50 metara kvaddatnih pa ako želi pušače mora odvojiti nepušački dio, svi oni će morati obezbijediti radno mjesto zaposlenicima slobodno od pušenja. Svi govorimo o gostima, zaboravili smo obavezu prema uposlenicima.

To bi moglo mnoge objekta opredijeliti kao nepušačke. Pravilnik bi tako mogao popraviti zakon.
:lol: :lol: Ako se krene u tom smjeru, imaš hrpu radnih mjesta u industriji, o kojima ćeš morati povest računa. Gdje ti je inicijativa za rudnike?
Hakiz

#1325 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Ricken wrote: 30/05/2023 01:27
Hakiz wrote: 30/05/2023 01:23

:lol: :lol: Ako se krene u tom smjeru, imaš hrpu radnih mjesta u industriji, o kojima ćeš morati povest računa. Gdje ti je inicijativa za rudnike?
Za to je HTZ.

Zakon se bavi duhanom.

Vidim da nema racionalne diskusije. Laku noć.
Last edited by Hakiz on 30/05/2023 01:30, edited 1 time in total.
Post Reply