Kako je država zaključila da su droge loše pa zabranila i konzumaciju, to može i sa duhanom. Oni koji puše i ljute se, ne moraju ići daleko u prošlost, tamo negdje do početka 1960-ih mnoge droge su se mogle legalno konzumirati na mnogim mjestima. Kako su se konzumenti tih droga navikli na zabrane, tako ćete i vi koji konzumirate duhan.Dozer wrote: ↑29/05/2023 16:29Ma hajde..... E, upravo zbog ovoga se ugostiteljima istavi na slobodnu volju da li zele pusenje ili ne u SVOM ovjektu.konami666 wrote: ↑29/05/2023 15:44
To je stvarno užasno sto se dogodilo ali na pluća utječe zrak koji se udise. Može sad taj zrak biti pun duhanskog dima ili jednostavno ostalih polutanata koji ima mali milion u npr.Sarajevskoj kotlini svake zime. Nečija pluća su vise osjetljiva na zagađenja a nečija manje. Zato treba zabraniti pušenje jer ove trovače ne zanima sto svjesno ubijaju ostale.
A ti onda fino biras u koji ces objekat - pusacki ili nepusacki.
Pa onda fino hoces negdje na muzikicu, da se malo opustis, a tamo se pusi. A ti fino nemoj tamo, nego negdje na zvucnik i Gibonija. Ha ja.
Ali jok. Ti ces zabraniti svima pusenje jer tebi licno to ne odgovara. Bas onako...demokratski![]()
Ništa to nije novo, čudno, neobično.
Druga stvar, nisi ti pravi cilj zakona. Ti si kolateralna šteta, negdje mora početi, pa si imao "nesreću" da počne sa tobom. Pravi cilj bi trebala biti tvoja djeca, da ne počnu pušiti uopšte.
A to ovakvim zakonom postići neće.
Neke države zabranjuju totalno, čak i u nekim privatnim prostorima, ne samo javnim, zabranjuju prodaju i punoljetnim ljudima koji su mlađi od određenog godišta itd.
Samo takvim, kombinovanim radom, jakim, sveobuhvatnim zabranama, drastičnim povećanjem cijena legalnih proizvoda kroz razne poreze, kao i stroge kazne, zatvorske i novčane, švercerima, pa društvenom stigmom na javnom mjestu, onda i u privatnom prostoru (država, škola i okolina utiču na tvoju djecu, pa da te sin ili kći optužuju i svađaju se sa tobom zato što pušiš u kući (mama, tata, smrdite, ne volite me jer me trujete)), itd pušača, dakle multidisciplinarnim pristupom možemo spasiti djecu.