Dozer wrote: ↑29/05/2023 15:00
Ako me ista nervira kod ljudi, to su glupost i licemjerstvo.
Ja sam pusac vec 36 godina. I OK, duhanski dim je stetan po XY osnova, i to svi znamo. Dokazano uzrokuje gomilu bolestina, od kardiovaskularnih do karcinoma. Kao i u svemu drugom, i tu je dosta do individualnog stanja covjeka, pa ce na nekoga taj dim djelovati ovako, na nekoga onako, na nekoga nikako.
Svi znamo ljude koji su dozivjeli preko 90, pa i 100 godina zivota, a pusili cijeli zivot. A imamo i one koji su umrli s 40 od nekakvog karcinoma pluca, pa im se to vezalo za pusenje.
Ali, imamo i one koji nikad nisu pusili, niti im se pusilo u kuci, a nisu nesto ni sjedili u zadimljenim kafanama, pa umrli od karcinoma - pluca.
Dakle, sve je OK, duhanski (kao i svaki drugi dim) jeste stetan po zdravlje, ali - zasto se onda ne delegalizuju cigarete i duhanski proizvodi, s obzirom da jesu toliko stetni? Evo ja bjanko potpisujem delegalizaciju duhanskih proizvoda.
Ah,da... lova je u pitanju. Akcize, profiti industrije, pa onda vezano farmacija, medicina, blabla.
Dakle, manite me se lazne brige za zdravlje ljudi. Jel' stetno? Jeste. Onda zabrani skroz, i neka se ne izmisljaju samo novi nacini da se namire pare u budzete kroz kazne i sl.
Ko je pusio, pusice i dalje ako to hoce. Ko nije, nece ni pocinjati ako nece.
Ko je isao u kafane, bio pusac ili nepucas, i dalje ce ici u njih bez obzira da li se u njima pusi ili ne.
Ali, zato ce promet u kafanama drasticno opasti jer je u ovoj zemlji 50% i vise pusaca. i ako se zabrani potpuno, kako najavljuju, gledacemo zatvaranje dobrog dijela ugostiteljskih objekata. a osjetice se to i na budzetu.
I nemojte mi povlaciti paralele na nekakve Holandije, Njemacke, USA i sl. jer nije uporedivo zbog X razloga. Da ne pricamo o tome da ce kod nas to, po obicaju, biti totalno nakaradno i kako nije nigdje drugo.