Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
konami666
#1276 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ako i ovaj zakon propadne, fakat je ova Bosna onda država ali na papiru samo. Znaci svugdje u normalnom svijetu zabranili pušenje na javnim mjestima, gdje se sakuplja svijet jer pasivno pušenje utječe na zdravlje ostalih ali ne, u Bosni odeš na večeru u i seljačka seljačina koja sjedi za stolom do tebe zapali cigaru dok jede. I posere ti se i na veceru, i još se sav usmrdiš na proklete cigare i još te košta zdravlja. Samo zato jer glupa seljačina sebična misli da je najbitniji na svijetu. I onda se još razmišlja i konta dvije godine da li treba se zakon primjenjivati i kad bi se počeo primjenjivati. A i politika koja se vodi je totalno retardirana, znaci ode pola zemlje vani i ne planira se nikad vratiti a ovo sto ostane truje se svakodnevno i niko ne radi na zaštiti zdravlja stanovništva nego samo kako napuniti vlastiti džep, da njemu bude dobro a ko jebe ostale i budućnost zemlje i sve.
-
NediM17
#1277 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ko te tjera da dolazis, koji ces nam qrac.
- konoplja
#1278 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ma moze, naravno da moze. Solucija i kompromisa koliko hoces.piupiu wrote: ↑29/05/2023 19:28Mora se zabraniti jer su kod nas ljudi tvrdoglavi i samoživi. Evo jednog primjera - Sarajevo je jedini aerodrom na svijetu na koji sam ušla gdje se odmah po ulasku u zgradu prvo osjeti ustajali smrad cigareta. To možda domaćim pušačima ništa ne znači, ali je za imidž zemlje baš bezveze da na prvom mjestu u koje sleti svaki gost koji dolazi u Sarajevo prvi utisak bude smrad.konoplja wrote: ↑29/05/2023 19:19
Naravno, to ima i smisla. Ipak govorimo o djeci. Neke drzave imaju slicne zabrane, ali mi ne govorimo o djeci i privatnim prostorima, vec odraslim osobama i privatnim prostorima.
Meni je glupo da se drzava u to mijesa. Pogotovo ovako polovicno. Ako vec zelite iskorjeniti pusenje i neke zabrane uvoditi onda stavite tabak na listu zabranjenih supstanci i zavrsite s tim, a ne ovako infantilno se odnositi prema nama. Ma da znamo da bi to tesko proslo. Sve vise, i vise drzava dekrimnalizira, pa cak i legalizira kanabis, a oni bi sada tabak zabranjivali. Biljka, priroda, gaia. :-)
Smijesno mi je i glupo, eto. Odrasli i slobodni ljudi bi trebali da imaju izbor ako substanca nije ilegalna. Tako da ako neko zeli da otvori viski i tabak degustacijaki klub gdje ce se dimiti nema drzava sta tu da trazi i da se mijesa.
Evo drugog - cigarete su najgori otrov za čovjeka, koji direktno doprinosi upalnim procesima u tijelu, udara na štitnu, na pluća, na srce... i kod nas su, što nije iznenađujuće, sve bolesti dirketno uzrokovane pušenjem na vrhu liste uzroka smrti. Eh, sad, ako se kod nas život odvija po kafanama, zašto pušači smatraju da njihovo pravo da ugrožavaju tudje zdravlje treba biti iznad svega? Objašnjenje je vrlo jasno - samoživost, i to prvog stepena - jer bukvalno uzrokuješ bolesti drugim ljudima. Zašto kompromis ne može biti - dobro, evo ja ću u ta dva sata jednom izaći da zapalim, a ostatak vremena neću pušiti?
Ja samo iznosim svoje misljenje i objasnjavam. Drugaciji su nam aksiomi i ideologije. Ja sam vise libertarijanac i zalazem se za maksimalizaciju ljudske slobode na ustrb sigurnosti i jedankosti, a ideja privatnog vlasnistva mi je veoma bitna. Ne vidim razlog zasto kompromis ne moze biti da je svatko slobodan da odluci za sebe kakve ce privatne prostore otvarati, a ostali kakve ce posjecivati.
U ovom slucaju je tabak dozvoljena substanca, stoga prema mojim ideoloskim osnovama nema razloga da se zabrani u privatnom prostoru gdje su svi odrasli i prisutni su slobodnom voljom.
- konoplja
#1279 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Vidi ovog konamiJa... Cuj mozes se i objesiti.konami666 wrote: ↑29/05/2023 19:32Vidi, ne zanima me šta sebi radiš, možeš se i objesiti sto se mene tiče ali nemoj mene da truješ. Pušači su najsebicnija sorta ljudi na svijetu.Ricken wrote: ↑29/05/2023 18:55
Treba i život zabraniti. Ja sam pušač 20 ak godina, koji sedmično minimalno istrči 40 km.
Ako su tačni navodi nauke, po pitanju utjecaja duhana, to ne bi trebalo biti tako. Pretjerana upotreba duhana, ali i bilo čega drugog je štetna.
Štetniji je utjecaj alkohola na društvo, nego duhana. To su činjenice, ali je pomodarstvo ipak plodno tlo primitivnih sredina.
Pa nije to to bas lijepo.
- piupiu
#1280 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa to dalje ovisi o zakonskoj definiciji javnog mjesta. Jesu li ugostiteljski objekti javna mjesta?konoplja wrote: ↑29/05/2023 19:45 Ma moze, naravno da moze. Solucija i kompromisa koliko hoces.
Ja samo iznosim svoje misljenje i objasnjavam. Drugaciji su nam aksiomi i ideologije. Ja sam vise libertarijanac i zalazem se za maksimalizaciju ljudske slobode na ustrb sigurnosti i jedankosti, a ideja privatnog vlasnistva mi je veoma bitna. Ne vidim razlog zasto kompromis ne moze biti da je svatko slobodan da odluci za sebe kakve ce privatne prostore otvarati, a ostali kakve ce posjecivati.
U ovom slucaju je tabak dozvoljena substanca, stoga prema mojim ideoloskim osnovama nema razloga da se zabrani u privatnom prostoru gdje su svi odrasli i prisutni su slobodnom voljom.
-
konami666
#1281 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa ne, neću ti ja govoriti šta da radiš sa svojim životom. Svako ima pravo da radi šta hoće sve dok ne pokušava na silu nabijati to svoje drugima.
- MehmedPasaMoric
#1282 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Upravo to kazem. To se ne desava cesto jer drzava vlasnicima takvih kuca ponudi 3-4 puta vise nego sto kuca vrijedi, ali kad bi se nasao neko da se zainati apsolutno niko na ovom svijetu mu ne bi mogao oduzeti kucu. Privatna imovina je svetinjaHakiz wrote: ↑29/05/2023 19:04Kažeš da ako država pravi autoput, kaže ti da će ti otkupiti kuću da je sruši jer tu treba da prolazi autoput, ti kažeš nećeš da prodaš i država kaže, OK, izvini, zbog tebe mijenjamo trasu? Ili prekida gradnju, odustaje?MehmedPasaMoric wrote: ↑29/05/2023 18:41 Drzava ne moze uzeti kucu da napravi cestu. Mogla je jedna nekad, ali ova sad ne moze. I ovakva kakva je ni ne treba da moze
Ili kaže, OK, nisi htio da se dogovorimo oko visine, sada ćeš dobiti naknadu koju institucije države odrede i ideš?
-
konami666
#1283 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Naravno da su javna mjesta. Kod kuće nije javno mjesto, ne sakupljaju se mase. Iako u normalnim zemljama na zapadu ne smijes pušiti ni u stanovima ako može ometati druge stanare. Ako hoćeš da dominira i dan i noć najbolje je da takvi kupe zemlju i neke puse koliko hoće.piupiu wrote: ↑29/05/2023 19:48Pa to dalje ovisi o zakonskoj definiciji javnog mjesta. Jesu li ugostiteljski objekti javna mjesta?konoplja wrote: ↑29/05/2023 19:45 Ma moze, naravno da moze. Solucija i kompromisa koliko hoces.
- murga225883
#1284 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nisam pušač ne tangira me ovaj zakon.
Ali ovi pušači su mogli protestirati.
Oduzima im se sloboda .
Meni svejedno.
Oduzima im se sloboda .
Meni svejedno.
-
Hakiz
#1285 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/za ... aciji.htmlMehmedPasaMoric wrote: ↑29/05/2023 20:21Upravo to kazem. To se ne desava cesto jer drzava vlasnicima takvih kuca ponudi 3-4 puta vise nego sto kuca vrijedi, ali kad bi se nasao neko da se zainati apsolutno niko na ovom svijetu mu ne bi mogao oduzeti kucu. Privatna imovina je svetinjaHakiz wrote: ↑29/05/2023 19:04
Kažeš da ako država pravi autoput, kaže ti da će ti otkupiti kuću da je sruši jer tu treba da prolazi autoput, ti kažeš nećeš da prodaš i država kaže, OK, izvini, zbog tebe mijenjamo trasu? Ili prekida gradnju, odustaje?
Ili kaže, OK, nisi htio da se dogovorimo oko visine, sada ćeš dobiti naknadu koju institucije države odrede i ideš?
ZAKON O EKSPROPRIJACIJI ("Sl. novine FBiH", br. 70/2007, 36/2010, 25/2012, 8/2015 - odluka US i 34/2016)
I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1
Ovim Zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak eksproprijacije nekretnina za izgradnju objekata od javnog interesa.
Član 2
Eksproprijacija je oduzimanje ili ograničenje prava vlasništva na nekretninama uz naknadu prema tržišnoj vrijednosti nekretnina.
Član 3
Nekretnina se može eksproprisati kada je to potrebno za izgradnju saobraćajne infrastrukture, poslovnih i industrijskih zona, privrednih, komunalnih, zdravstvenih, prosvjetnih i objekata kulture, objekata odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine za koju se namjerava predložiti eksproprijacija u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na dosadašnji način.
Nekretnina se može eksproprisati i kada je to potrebno radi izvođenja drugih radova od javnog interesa.
Zemljište se ne može eksproprisati u cilju poljoprivredne obrade.
Član 4
Predmet eksproprijacije su nekretnine u vlasništvu fizičkih i pravnih lica.
Član 5
Nekretnina se može eksproprisati nakon što je, na način određen ovim Zakonom, utvrđen javni interes za izgradnju objekta, odnosno izvođenje drugih radova na toj nekretnini.
Izgradnja objekta, odnosno izvođenje radova mora biti u skladu sa planskim dokumentima prostornog uređenja.
Član 6
Eksproprijacija se može vršiti za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, grada, općine, javnih preduzeća, njihovih zavisnih društava u njihovom 100% vlasništvu i javnih ustanova, ako zakonom nije drukčije određeno (u daljnjem tekstu: korisnik eksproprijacije).
Izuzetno, eksproprijacijom se može ustanoviti služnost u korist građana radi postavljanja vodovodnih i kanalizacionih cijevi, električnih i telefonskih kablova, gasovoda i u drugim slučajevima određenim zakonom.
Član 7
Eksproprijacijom nekretnina postaje vlasništvo korisnika eksproprijacije (potpuna eksproprijacija) osim u slučaju ako eksproprisana nekretnina dobiva status dobra od općeg interesa.
Potpunom eksproprijacijom prestaju pored prava vlasništva ranijeg vlasnika i druga prava na toj nekretnini.
Potpuna eksproprijacija zemljišta obuhvata i zgradu i druge građevinske objekte koji se na njemu nalaze.
Član 8
Eksproprijacijom se može ustanoviti služnost na zemljištu i zgradi kao i zakup na zemljištu na određeno vrijeme (nepotpuna eksproprijacija).
Zakup se može ustanoviti samo u slučaju kada se zemljište, s obzirom na svrhu za koju se zakup predlaže, ima koristiti samo na ograničeno vrijeme, a najviše do pet godina (u svrhu: istraživanja rudnog i drugog blaga, korištenja kamenoloma, vađenja gline, pijeska i šljunka i sl.).
Zakup na poljoprivrednom zemljištu za površinsku eksploataciju industrijskih i ostalih mineralnih sirovina ustanovljava se ako se to zemljište nakon završene eksploatacije može privesti prvobitnoj kulturi i ako je ustanovljenje zakupa društveno i ekonomski opravdanije od potpune eksproprijacije tog zemljišta.
Odredbe ovog Zakona koje se odnose na postupak potpune eksproprijacije i postupak naknade za eksproprisanu nekretninu za potpunu eksproprijaciju shodno se primjenjuju i za nepotpunu eksproprijaciju.
-
DonieBrasco
#1286 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Imaju puscku zonu u lokalu gdje borave, ako nema neka puse ipred istog ako opet ima zona za to, ako ne ko ih yebe.murga225883 wrote: ↑29/05/2023 20:28 Nisam pušač ne tangira me ovaj zakon.
Oduzima im se sloboda .
Meni svejedno.
- MehmedPasaMoric
#1287 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Vrijednost nekretnine je uglavnom veca od stete nastale promjenom trase puta, inace bi Budnje, Koldze, Asimi i ostala stoka sitnog zuba do sad poklopila svaciju avliju u ime drzavnog interesa... U blizoj familiji sam imao slucaj pa znam tacno kako to ide, drzavi se ne isplati cekati a ti imas pravo da ides sve do Suda za ljudska prava u Strazburu sto moze potrajati godinamaHakiz wrote: ↑29/05/2023 20:31https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/za ... aciji.htmlMehmedPasaMoric wrote: ↑29/05/2023 20:21
Upravo to kazem. To se ne desava cesto jer drzava vlasnicima takvih kuca ponudi 3-4 puta vise nego sto kuca vrijedi, ali kad bi se nasao neko da se zainati apsolutno niko na ovom svijetu mu ne bi mogao oduzeti kucu. Privatna imovina je svetinja
ZAKON O EKSPROPRIJACIJI ("Sl. novine FBiH", br. 70/2007, 36/2010, 25/2012, 8/2015 - odluka US i 34/2016)
I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1
Ovim Zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak eksproprijacije nekretnina za izgradnju objekata od javnog interesa.
Član 2
Eksproprijacija je oduzimanje ili ograničenje prava vlasništva na nekretninama uz naknadu prema tržišnoj vrijednosti nekretnina.
Član 3
Nekretnina se može eksproprisati kada je to potrebno za izgradnju saobraćajne infrastrukture, poslovnih i industrijskih zona, privrednih, komunalnih, zdravstvenih, prosvjetnih i objekata kulture, objekata odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine za koju se namjerava predložiti eksproprijacija u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na dosadašnji način.
Nekretnina se može eksproprisati i kada je to potrebno radi izvođenja drugih radova od javnog interesa.
Zemljište se ne može eksproprisati u cilju poljoprivredne obrade.
Član 4
Predmet eksproprijacije su nekretnine u vlasništvu fizičkih i pravnih lica.
Član 5
Nekretnina se može eksproprisati nakon što je, na način određen ovim Zakonom, utvrđen javni interes za izgradnju objekta, odnosno izvođenje drugih radova na toj nekretnini.
Izgradnja objekta, odnosno izvođenje radova mora biti u skladu sa planskim dokumentima prostornog uređenja.
Član 6
Eksproprijacija se može vršiti za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, grada, općine, javnih preduzeća, njihovih zavisnih društava u njihovom 100% vlasništvu i javnih ustanova, ako zakonom nije drukčije određeno (u daljnjem tekstu: korisnik eksproprijacije).
Izuzetno, eksproprijacijom se može ustanoviti služnost u korist građana radi postavljanja vodovodnih i kanalizacionih cijevi, električnih i telefonskih kablova, gasovoda i u drugim slučajevima određenim zakonom.
Član 7
Eksproprijacijom nekretnina postaje vlasništvo korisnika eksproprijacije (potpuna eksproprijacija) osim u slučaju ako eksproprisana nekretnina dobiva status dobra od općeg interesa.
Potpunom eksproprijacijom prestaju pored prava vlasništva ranijeg vlasnika i druga prava na toj nekretnini.
Potpuna eksproprijacija zemljišta obuhvata i zgradu i druge građevinske objekte koji se na njemu nalaze.
Član 8
Eksproprijacijom se može ustanoviti služnost na zemljištu i zgradi kao i zakup na zemljištu na određeno vrijeme (nepotpuna eksproprijacija).
Zakup se može ustanoviti samo u slučaju kada se zemljište, s obzirom na svrhu za koju se zakup predlaže, ima koristiti samo na ograničeno vrijeme, a najviše do pet godina (u svrhu: istraživanja rudnog i drugog blaga, korištenja kamenoloma, vađenja gline, pijeska i šljunka i sl.).
Zakup na poljoprivrednom zemljištu za površinsku eksploataciju industrijskih i ostalih mineralnih sirovina ustanovljava se ako se to zemljište nakon završene eksploatacije može privesti prvobitnoj kulturi i ako je ustanovljenje zakupa društveno i ekonomski opravdanije od potpune eksproprijacije tog zemljišta.
Odredbe ovog Zakona koje se odnose na postupak potpune eksproprijacije i postupak naknade za eksproprisanu nekretninu za potpunu eksproprijaciju shodno se primjenjuju i za nepotpunu eksproprijaciju.
-
Hakiz
#1288 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Hm. Možda za lokalni put. Nije koridor 5C bio u pitanju, zar neMehmedPasaMoric wrote: ↑29/05/2023 21:00Vrijednost nekretnine je uglavnom veca od stete nastale promjenom trase puta, inace bi Budnje, Koldze, Asimi i ostala stoka sitnog zuba do sad poklopila svaciju avliju u ime drzavnog interesa... U blizoj familiji sam imao slucaj pa znam tacno kako to ide, drzavi se ne isplati cekati a ti imas pravo da ides sve do Suda za ljudska prava u Strazburu sto moze potrajati godinama
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#1289 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Medicinski sigurno nije štetniji "čašicu ujutru" ili "aperitiv" preporučiće 99 posto ljekara , cigaretu neće preporučiti ni najovisniji konzument.
Alkoholizam je bolest , bolest koja stvara ovisnost , alkohol je rasturio brojne porodice , brojni muškarci alkoholičari vrše nasilje nad ženama , alkoholizam je nesumnjiva pošast , pijan vozač je ubica.
Ipak nisu svi konzumenti alkohola - ovisnici i ne rade ništa loše , ne tuku , ne rasturaju porodice , ne voze pijani i ne ubijaju za volanom , govorim o ljudima koji "imaju mjeru" popiju čašu vina ili pivo za večerom ili slično - nevažno.
Svi konzumenti duhana koji "ne fućkaju" su ovisnici , pušenjem cigareta štete direktno vlastitom zdravlju i okolini u kojoj puše iako zbog cigareta nisu nasilnici , zbog cigareta ne tuku žene i sl.
Nisam ni napisao da se ukinu cigarete , Dozer je taj koji je sve zabrane nazvao licemjernim jer niko ne traž potpunu zabranu cigareta ali eto Novi Zeland je krenuo , na kraju će to završiti zabranom.
Zabranom pušenja na javnom mjestu postižu se dva vrlo važna cilja :
1. pušači će manje pušiti
2. nepušači neće indirektno biti trovani , nepušači ne čine ništa loše , zamisli da nepušači s bakljama u rukama ulaze u objekte i postoji mogućnost da zapale pušača , karikiram naravno ali jasna je suština, u javnom prostoru se moraju poštovati zdravstveni propisi koje određuje država ,baš kao što se poštuju sanitarni , higijenski propisi i sl.
Ugostitelji se moraju prilagoditi , ne živimo u svijetu medvjeda i leptirova gdje sve mora ići njima na ruku , javni interes je važniji od flote limuzina na Bjelašnici i Jahorini.
-
Hakiz
#1290 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Odgovorna i ozbiljna osoba zna da ako popije litar loze maltretirat će sve koji ne piju u prostoriji, ispivraćati se i usmrdjeti i uprljati ga itd. Pa će popiti čašicu ili dvije i neće praviti belaj.
Odgovorna i ozbiljna osoba zna da će ispušivši kutiju cigareta nepušačima usmrdjeti prostoriju i učiniti im disanje teškim, kao i izložiti ih nezdravim tvarima. Pa će zapaliti jednu ili dvije cigarete. Ali, opet će i sa jednom ili dvije cigarete nepušačima usmrdjeti prostor, učiniti im disanje teškim i izložiti ih nezdravim tvarima.
Zato je poređenje alkohola i cigareta promašeno.
To je očajnički potez pušača. Kada više nemaju argumenata.
Ili pokušaj muslimana da vežu zabranu pušenja sa zabranom alkohola i ostvare religijske ciljeve što se alkohola tiče. Pušenje ih, zapravo, ne interesuje, samo im je alat.
Odgovorna i ozbiljna osoba zna da će ispušivši kutiju cigareta nepušačima usmrdjeti prostoriju i učiniti im disanje teškim, kao i izložiti ih nezdravim tvarima. Pa će zapaliti jednu ili dvije cigarete. Ali, opet će i sa jednom ili dvije cigarete nepušačima usmrdjeti prostor, učiniti im disanje teškim i izložiti ih nezdravim tvarima.
Zato je poređenje alkohola i cigareta promašeno.
To je očajnički potez pušača. Kada više nemaju argumenata.
Ili pokušaj muslimana da vežu zabranu pušenja sa zabranom alkohola i ostvare religijske ciljeve što se alkohola tiče. Pušenje ih, zapravo, ne interesuje, samo im je alat.
-
moonca
-
suspect_zero
#1292 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Vala meni veći ćeif zapaliti u Atmejdanu u onoj hladovini nego u kakvom kafiću.....ovo ako se potrefi da ne sjedi niko pored mene i nema želju da se "ispričamo" k'o da se znamo. (joj kako me ova pojava nervira kad ti se naklati kakva žena sa svojim nebulozama a ti hoćeš samo da sjediš u miru).
- Dozer
#1293 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ama sve je to ok. Kako rekoh, pisim 36 godina. Moj izbor. I prihvatam eventualne posljedice.Trappist wrote: ↑29/05/2023 19:12za lika koji ljudima daje savjete za lijecenje od karcinoma, ovi upisi na ovoj temi ti bas ne idu u prilog nikako prijatelju. Niko ti ne zabranjuje pusenje, samo ti zabranjuje pusenje u zatvorenom objektu iz hiljadu razloga, sto zdravstvenih sto estetskih. Ako ti se pusi, fino izadjes ispred, ispusis i kutiju ako hoces i vratis se unutra.Dozer wrote: ↑29/05/2023 16:29
Ma hajde..... E, upravo zbog ovoga se ugostiteljima istavi na slobodnu volju da li zele pusenje ili ne u SVOM ovjektu.
A ti onda fino biras u koji ces objekat - pusacki ili nepusacki.
Pa onda fino hoces negdje na muzikicu, da se malo opustis, a tamo se pusi. A ti fino nemoj tamo, nego negdje na zvucnik i Gibonija. Ha ja.
Ali jok. Ti ces zabraniti svima pusenje jer tebi licno to ne odgovara. Bas onako...demokratski![]()
Ali, licemjerstvo je problem.
Neka delegalizuju duhan kao sto su marihuanu (koja uopste nije droga jer ne izaziva ovisnost, za razliku od duhana), a onda i teske droge poput heroina, kokaina, itd., i rijesena stvar.
Ako cemo realno i iskreno, i dihan se bez ikakvih problema moze klasificirati kao laka droga jer izaziva ovisnost. Sta se ba izmisljaju gluposti s kojekakvim zabranama i ogranicenjima, sve fol radi brige za zdravlje.... Delegalizacija, i gotovo.
-
Hakiz
#1294 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ti i takvi ste najgorisuspect_zero wrote: ↑30/05/2023 00:12 Vala meni veći ćeif zapaliti u Atmejdanu u onoj hladovini nego u kakvom kafiću.....ovo ako se potrefi da ne sjedi niko pored mene i nema želju da se "ispričamo" k'o da se znamo. (joj kako me ova pojava nervira kad ti se naklati kakva žena sa svojim nebulozama a ti hoćeš samo da sjediš u miru).
Nepušač, ne ulazim u kafiće zbog pušenja, sjednem u baštu da popijem kafu i neko sjedne stol pored mog i zapali. Vjerar mi nosi dim u lice. Smrdi unutra, smrdi vani
Ma, u @$&+&$&+((--&_##$1@@$$#___$$@@$&$@#
- Dozer
#1295 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
A sad ovim nepusaci ne nabijaju silom pusacima zabrane konzumiranja legalnog proizvoda?
Jel' te neko puskom tjera u kafane u kojima se pusi? Ne tjera.
Zovnes raju kod sebe kuci gdje se nw pusi, napravis veceru, i niko ti se nece posrati u cejf.
Ali ne, hajde da mi radi svojih novoizmisljenih prava habamo tudja. Top...nema dalje.
-
Hakiz
#1296 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nepušači imaju pravo raditi u restoranima i kafanama. Ne smiješ ljude diskriminisati pri zapošljavanju. Ako ne zbog gostiju, zabrana treba zbog radnih uslova. Na svim radnim mjestima bi trebalo biti zabranjeno.Dozer wrote: ↑30/05/2023 00:23A sad ovim nepusaci ne nabijaju silom pusacima zabrane konzumiranja legalnog proizvoda?
Jel' te neko puskom tjera u kafane u kojima se pusi? Ne tjera.
Zovnes raju kod sebe kuci gdje se nw pusi, napravis veceru, i niko ti se nece posrati u cejf.
Ali ne, hajde da mi radi svojih novoizmisljenih prava habamo tudja. Top...nema dalje.
-
suspect_zero
#1297 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
@Hakiz bila ti odgovorila istom mjerom, ali post k'o da je u zemlju propao
....neće me večeras ništa....odoh zapaliti 
-
Hakiz
#1298 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Unutra ili vani?suspect_zero wrote: ↑30/05/2023 00:39 @Hakiz bila ti odgovorila istom mjerom, ali post k'o da je u zemlju propao....neće me večeras ništa....odoh zapaliti
![]()
- Ricken
#1299 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
A agresivna ponašanja nakon konzumacije alkohola? Sasvim dovoljno razdvojit pušače i nepušače.Rene Higuita wrote: ↑29/05/2023 19:02 Komplikuje se bezveze, kada pijes, pijes za sebe, jer ne zaljevas okolo nikoga alkoholom. Kada pusis, onda trujes x ljudi oko sebe, koji su prisiljeni da trpe.
Nepusaci nisu imali izbora, oni su se morali prilagoditi. Sada bi to trebalo biti vise fer.
-
suspect_zero
#1300 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Hakiz wrote: ↑30/05/2023 00:40Unutra ili vani?suspect_zero wrote: ↑30/05/2023 00:39 @Hakiz bila ti odgovorila istom mjerom, ali post k'o da je u zemlju propao....neće me večeras ništa....odoh zapaliti
![]()
![]()
Bez zeze, ja sam svela na 15 kutija mjesečno.....gdje se ne puši i ne nosim cigare. Pušim u svojoj kući u odvojenoj prostoriji da dim ne ide dalje, lijepo vrijeme otvorim prozor i balkonska vrata, zimi onaj pročišćivač zraka. Meni lično smeta biti u društvu onih koji pale jednu na drugu, kafu pijem jednom dnevno i to sama (biram najbolje društvo)
Što se tiče kafića sada baš rijetko, više volim obilaziti radnje nego sjediti ....ako i sjednem u park i merak mi da zapalim obavezno pogledam ima li oko mene neko, odrasle pitam hoće li im smetati ako su djeca u blizini i ne pomišljam da je palim.