Vidim da je tema potpuno zamrla.
Najprije izvinjavam se autoru upisa zbog dugog izostanka mojeg odgovora, a onda i ostalima.
Eto, bile neke okolnosti koje su me spriječile da se ranije javim. Pa da pokušamo dalje.
Maxxtro wrote: ↑04/04/2023 01:08
I ovdje dolazimo do interesantnog dijela. Ukoliko je ta tvoja semanticka informacija o svemiru zaista postojala kako kazes od njegovog pocetka, a slazem se da izmedju dvije ponudjene opcije ta definitivno zvuci kao razboritija, onda se ona jedino ispoljava kroz materijalne procese kako smo ih gore definisali. Drugim rijecima, znanje o potencijalnoj intervenciji inteligentnog kreatora i kreiranju semanticke informacije se nalazi van epistemoloskih granica i nama je potpuno nerazlucivo od materijalnih procesa. Prema tome, cak i ako je kreator nastimao pocetne uvjete i pazljivo dizajnirao te procese, ono sto smo mi kao posmatraci u stanju opservirati, dokuciti i dokazati empirijom je da je sve sto vidimo danas nastalo po uredjenim zakonitostima i materijalnim procesima od kojih je sacinjen nas svemir. Cestice koje medjudjeluju po ustanovljenim principima i modelima fizike. Ako je kreator i podesio parametre svemira tako da se vremenom pojavi kompleksni, inteligentni zivot, onda je ono sto smo mi u stanju vidjeti i dokazati jednostavno da se kompleksnim interakcijama i materijalnim procesima, kroz dugo vremena, uprkos svim izgledima, pojavio ovaj zivot. Prema tome, cak i da je to istina, opet se vracamo na to da zivot empirijski gledano jeste nastao materijalnim procesima i svi tvoji argumenti protiv evolucije padaju u vodu.
Pogrešno. Ukoliko je semantička informacija o svemiru zaista postojala od njegovog početka, onda se ona nije ispoljavala kroz materijalne procese kako smo ih ranije definirali; kao neupravljane, nesvrhovite, spontane Interakcije materijalnih čestica u prostoru uzrokovane fizikom i kemijom, već, ukoliko je bila prisutna, onda se ona ispoljava kroz upravljane i svrhovite materijalne procese, a to je sasvim nešto drugo.
Istina, izvan naših epistemoloških granica je imenovanje inteligentnog kreatora, ali samo postojanje semantičke informacije, na primjer u DNA, u stanici, potpuno je razlučivo od materijalnih procesa u toj stanici, onako kako smo ih definirali; u stanici su sada registrirani informacijom upravljani i svrhoviti procesi.
I ono sto smo mi kao posmatrači u stanju opservirati, dokučiti i dokazati empirijom, također je i informacija koju vidimo u DNA molekuli, a i drugdje. A ta ista empirija također dokazuje da informacija ne može nastati u neusmjerenim, slučajnim i nesvrhovitim materijalnim procesima, ali može djelovanjem inteligentnog uzroka.
Poznaš neki slučaj gdje se stvara informacija kroz materijalne procese kako smo ih definirali?
Naučnici koji se bave abiogenezom imaju nesavladive poteškoće kako razumjeti to kako je uopće mogao nastati život, a ti kažeš „…mi smo u stanju vidjeti i dokazati jednostavno da se kompleksnim interakcijama i materijalnim procesima, kroz dugo vremena, uprkos svim izgledima, pojavio ovaj zivot.“
Ne znam kako se to vidi i dokazuje da inteligentni život sa sviješću i svim onim drugim eminentno ljudskim fenomenima poput slobodne volje, misli, razuma, humane kulture, nastaje kompleksnim interakcijama i materijalnim procesima.
Ne razumijem šta ti znači „da život empirijski gledano jeste nastao…“. O kakvoj empiriji možemo govoriti u kontekstu fenomena prije više milijardi godina?
I, iskreno ne znam na koje moje argumente protiv evolucije misliš.
Ovdje cak nije ni bitno pitanje stvarne prirode tih zakonitosti i procesa, niti nekih ezotericnih filozofskih doktrina tipa okazionalizma u stilu Al Gazalija. Apsolutno nebitno da li se kauzalnost tih medjudjelovanja materije objasnjava prirodnih zakonitostima ili je Bog jedini uzrok, pa pri svakoj instanci iskljucivo On odlucuje ishode tih medjudjelovanja. Nije ovdje problem po meni ni indukcija. Ako prihvatamo da smo empirijom utvrdili postojanje odredjenih zakonitosti koje opserviramo u prirodi, onda je i zivot nastao potpuno u skladu sa njima, koliko god banalno zvucalo.
Naravno da život nije nastao suprostavljajući se tim opserviranim zakonitostima. Ali time skoro ništa nije rečeno, ništa objašnjeno, pa takvo objašnjenje zaista banalno zvuči prema onome šta rekoh ranije da naučnici koji se bave abiogenezom imaju nesavladive poteškoće kako sve to skupa razumjeti i uskladiti.
Ujedno, u to šta opserviramo spada i informacija koju nalazimo u DNA molekuli.
Prema tome, sve ovo sto pricas ni najmanje ne osporava teoriju evolucije, jer i po tvom priznanju, sasvim je moguce da nastanak i razvoj zivota nije zahtjevao natprirodnu intervenciju. Dakle, vracajuci film na trenutak prije postanka zivota, sve sto bi vidjeli su materijalni procesi koji su vremenom doveli do covjeka, bez obzira ako je kljucni sastojak semanticka informacija utkana u tkivo svemira od njegovog pocetka. Onda je ta ista semanticka informacija sastavni dio svakog materijalnog procesa, ukljucujuci i recimo najobicnije interakcije naelektrisanih cestica. Dakle, nema smisla u tom slucaju ni razdvajati materijalne procese od prirodnih, jer je jedno te isto, sve je nusprodukt semanticke informacije, od zrna pijeska do inteligentnog zivota.
I, vraćajući film na trenutak prije postanka života, ne bi vidjeli materijalne procese kako smo ih ranije definirali: neupravljane, nesvrhovite, spontane Interakcije materijalnih čestica u prostoru uzrokovane fizikom i kemijom, već bi prema onom šta znamo vidjeli drugi film; materijalne/biokemijske procese upravljane DNA informacijom, a to su dva potpuno različita filma.
A ako je kljucni sastojak semantička informacija utkana u tkivo svemira od njegovog početka, onda govorimo o informacijom upravljanim materijalnim procesima, a ne neusmjerenim, slučajnim i nesvrhovitim materijalnim procesima.
A ako još prihvatimo ono šta je poznato (također prisutno i kod DNA molekule), šta empirija pokazuje, da je informacija produkt inteligencije, onda možemo zaključiti da su temelji naše stvarnosti oblikovani inteligencijom, a ne neusmjerenim, slučajnim i nesvrhovitim materijalnim procesima kako još uvijek neki vjeruju.
Primjećujem jedan koncept koje se kod tebe konstantno provlači, ili mi se samo čini, a manifestira se u izjednačavanju materijalnih i prirodnih procesa. Ili je u pitanju ono šta zovu đavolji advokat.
To me podsjeća na materijalističku redukciju svega postojećeg na materijalno, redukciju mentalnog na fizičko koje nikada i nigdje nije dokazana i kao takva totalno promašena.
Držiš li zaista da je vidljivo da su prirodni procesi, na primjer kognitivni procesi kod čovjeka, isključivo materijalni procesi, te da je to dvoje jedno te isto? Da naše misli uzrokuju materijalni procesi?
Ili, primjer nastanka knjige. U kojim bi to materijalnim procesima nastao sadržaj knjige/informacija u knjizi?
Možemo isto kazati i za umjetničku sliku, muzičko djelo. Ono bitno, rezultat tih aktivnosti/procesa, nematerijalni su produkti, produkti inteligencije, i bilo bi smiješno kazati da su ih uzrokovali materijalni procesi.
Ne znam kakav bih ti odgovor mogao pruziti, jer sam pojam semanticke informacije ovdje je nesto sto mi nije dobro definisano, ali ga koristim onako kako mislim da ga ti shvatas. Generalno onako, mogu ti reci da ne zastupam ovdje tvrdo neku materijalisticku poziciju, mozda cak naginjem malo vise u drugom smjeru. Al to je sasvim nebitno i nema nikakvog uticaja na tacnost teorije evolucije.
Pa evo navesti ću definiciju koju je dao profesor filozofije i etike informacije na Oxfordu, Luciano Floridi.
Opće prihvaćena definicija informacije najjasnije se može prikazati kao trodijelna definicija u kojoj je s instanca informacije, koja se shvaća kao semantički sadržaj ako i samo ako:
- se s sastoji od jednog ili više podataka
- su podaci u s dobro sastavljeni
- dobro sastavljeni podaci u s imaju značenje.
ili kraće: dobro sastavljeni podaci koji imaju značenje.
Ovo je vrlo ucestao kreacionisticki argument, zasnovan na neznanju i miskoncepcijama u vezi zakona termodinamike, a o kojem je pisano vec nadugo i nasiroko, mozda i na ovoj temi. Za pocetak, Zemlja nije zatvoren sistem. Posto ne bih rekao da si neznalica, siguran sam da si upoznat s ovim i mozda jos pokojim argumentima koji se iznose na tu temu, pa bi mogli da preskocimo ovaj prvi korak i ti nama odmah kazes zbog cega ta osporavanja gore navedenog argumenta ne piju vode.
Slabo pratim kreacionističke tekstove, njihove argumente, pa i njihova osporavanja, te bez obzira na to šta oni to rado koriste i, znajući da Zemlja nije zatvoreni sistem, volio bih u kontekstu diskusije o informaciji vidjeti objašnjenje kako to iz sirove energije Sunca u materijalnim procesima nastaje povećanje informacije/negentropije, koje smanjuje entropiju, odnosno uvodi više reda, povećava kompleksnost na Zemlji.