Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
HelaS

#103776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HelaS »

kakabanja213 wrote: 18/05/2023 00:35 Pa Vlada treba da pomogne gradjanima a ne ljudskom smecu. Ljudima plivaju kuce. I onima koji su glasali a i onima koji nisu glasali za ljudsko smece.
To "ljudsko smeće" ima prvenstveni zadatak da svojim političkim djelovanjem pomaže ljudima koji su ga izabrali. Svaka općina mora imati finansijske rezerve za CZ. Ima li Općina Cazin ovaj novac ikako :-)
Iz budjeta FBIH je danas na dnevnice za odlazak na utakmicu, zderanje mesa i lokanje alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, obezbedjenje, vozace, automobile i ostale sitnice potroseno bar 50.000 Km, a za poplave domova hiljada ljudi je izdvojenio cijelih 500.000 KM. Jebo ti takve promjene.
Imaš li pouzdanu informaciju da je potrošen budžetski novac za odlazak na utakmicu, ili podlo, SDF-ovski perfidno lažeš :?
giannibelif

#103777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Znači "Nek je k'o fildzan, ali da se može serbez pljačkati". :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#103778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

tandmand wrote: 18/05/2023 00:49
dale cooper wrote: 18/05/2023 00:39

Pa što se tiče ove dvije države, nije da nije problem. Zna se na koji je način Hrvatska riješila srpsko pitanje. Znamo i kakav je odnos
prema manjinama u Srbiji. Ali ni ranije, a posebno danas, broj Srba u Hrvatskoj nije bio kao što je bio u BiH, isto tako i Hrvata (i Bošnjaka)
u Srbiji nije bio kao što je u BiH. Bosna i Hercegovina je uvijek bila kao bivša zajedniča država u malom, zato je sve kod ovako i komplicirano.
Upravo zato treba da se trajno razgraničimo, pravedno, da oni Srbi i Hrvati koje zadesila ta kleta sudbina da moraju živjeti sa "moslemanima" u istoj državi, budu spašeni tako da se oni i kuće njihove pripoje njihovim matičnim državama a da 2 miliona Bošnjaka dobije teritoriju države, koju ima 2 miliona Slovenaca, da budu teritorijalno uvezani i da jedni sa drugima više nemamo ništa. Da me npr. Sanja ne uči kulturi, hrvatski Schindler europskim vrijednostima, da kroz matrix ekonomiju Bošnjaci ne financiraju i obezbjeđuju poslove manjini ...
Tandmande, mi u takvoj konstataciji gubimo. Onaj prvi koji otvoreno traži razlaz po etničkim linijama obično dobiva najmanji teritorij, pogotovo sa evropskim odnosom prema muslimanima.

Radi se o običnoj patki na koju su i Srbi "nasjeli". Beograd nikad nije skontao da su oni izgubili Jugoslaviju onog momenta kada su počele izlaziti karte Velike Srbije, karte koje više ne prate ni granice republika niti savezne. Amerikanci su bili za očuvanje Jugoslavije, ali kada su skontali da je se Srbi OTVORENO odriču, dominantan narod te države je od jednom postao donji. Podjela zasnovana na etničkim pravima je vazda pogubna za stranu koja je traži.
U takvoj situaciji, zapad izlazi sa prijedlozima koji se odnose na administrativne granice uz "poštivanje manjina na tuđoj teritoriji".
U biti, ponudili bi nam 23% kartu, ali eto, Bošnjacima u Mostaru neće faliti dlaka sa glave.
dale cooper

#103779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

dale cooper wrote: 18/05/2023 00:39

Pa što se tiče ove dvije države, nije da nije problem. Zna se na koji je način Hrvatska riješila srpsko pitanje. Znamo i kakav je odnos
prema manjinama u Srbiji. Ali ni ranije, a posebno danas, broj Srba u Hrvatskoj nije bio kao što je bio u BiH, isto tako i Hrvata (i Bošnjaka)
u Srbiji nije bio kao što je u BiH. Bosna i Hercegovina je uvijek bila kao bivša zajedniča država u malom, zato je sve kod ovako i komplicirano.
Upravo zato treba da se trajno razgraničimo, pravedno, da oni Srbi i Hrvati koje zadesila ta kleta sudbina da moraju živjeti sa "moslemanima" u istoj državi, budu spašeni tako da se oni i kuće njihove pripoje njihovim matičnim državama a da 2 miliona Bošnjaka dobije teritoriju države, koju ima 2 miliona Slovenaca, da budu teritorijalno uvezani i da jedni sa drugima više nemamo ništa. Da me npr. Sanja ne uči kulturi, hrvatski Schindler europskim vrijednostima, da kroz matrix ekonomiju Bošnjaci ne financiraju i obezbjeđuju poslove manjini ...
A šta sa ostalima koji se zadese da žive na te tri imaginarne teritorije? :zoka:
PreWiBa

#103780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 18/05/2023 00:56

A šta sa ostalima koji se zadese da žive na te tri imaginarne teritorije? :zoka:
Pa šta će im može biti?
Ko da je sada bolje kada su ostali pored trojca zadnja rupa na svirali?
giannibelif

#103781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Mi idemo u UN, UNPROFOR.
tandmand

#103782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

giannibelif wrote: 18/05/2023 00:52 Znači "Nek je k'o fildzan, ali da se može serbez pljačkati". :lol:
Po takvoj argumentaciji, Litvanija i Estonija bi još bile dio Ruske Federacije,
jer ako bi se se odvojile bili bi fildzani i mogle bi se serbez pljačkati.
A prije im Rusi nisu dali da budu nemoralni.

Hoćeš reći da nas oni koji su izvršili agresiju i ugradili se u politički sistem BiH, štite od toga da ne budemo opljačkani?

I još jednom, zašto fildzan a ne lavor?
Nierika

#103783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:41
Nierika wrote: 18/05/2023 00:36

Svih nacija, ne mislim da ih zanima nacionalizam nego "modernije" teme, možda i griješim.

Ovo za izjašnjavanje, da pomislim da pripadnost određenom narodu vodi do zloupotrebe takve pozicije ne bih se tako izjašnjavala nego što neutralnije.
Društvo je se uvijek modernizovalo, ali su nacije ipak ostajale kao trajne tekovine. Samo one u generacijama koje inače nisu toliko opterećene politikom ne dolaze toliko do izražaja. 80-ih je omladina isto samo pričala o walkmanima, novim kasetama... da bi samo par godina kasnije bio krvavi rat.

I na zapadu je se 2000-ih mislilo da je došlo do "supranacionalne ere", globalizacija je sve brže išla, ali su izbjeglička kriza 2015, ekonomske krize 2009 i 2012 i tkd. itekako svakome dali do znanja da nacije još uvijek postoje.
Zapadni svijet je danas puno desniji nego još prije 10-15 godina, omladina danas glasa za radikalnije opcije nego njihovi roditelji u tim godinama.
Ne znam šta reći osim šta god da smisle, moraćemo se nositi s tim. :D Mislim i da svaki pokušaj da se potisne nacionalizam dovodi do netrpeljivosti prema određenoj grupi, i kad ima i nema veze sa nacijom.
dale cooper

#103784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:57

Pa šta će im može biti?
Pod ostalima mislim i na Bošnjake koji bi se našli u "srpskom" ili "hrvatskom" entitetu, Srbima u "bošnjačkom" i "hrvatskom" entitetu, ili
Hrvatima u "bošnjačkom" i "srpskom" entitetu?

A za ovo se slažem, ne jebe nas niko ni dva posto. :mrgreen:
PreWiBa

#103785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 18/05/2023 01:01

Pa šta će im može biti?
Pod ostalima mislim i na Bošnjake koji bi se našli u "srpskom" ili "hrvatskom" entitetu, Srbima u "bošnjačkom" i "hrvatskom" entitetu, ili

Došlo bi do zagarantovnih prava za manjine.
U konačnici, ne bi se ništa promijenilo, jer već sada srpske i hrvatske stranke povratnike potajno smatraju "izdajnicima" (sjetimo se samo Čovićevih izjava o Hrvatima u SA), a za Bošnjake povratnike se samo deklarativno neko brine.

Ali kao što rekoh, meni se ta ideja ne sviđa.
dale cooper

#103786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 18/05/2023 01:06

Došlo bi do zagarantovnih prava za manjine.
U konačnici, ne bi se ništa promijenilo, jer već sada srpske i hrvatske stranke povratnike potajno smatraju "izdajnicima" (sjetimo se samo Čovićevih izjava o Hrvatima u SA), a za Bošnjake povratnike se samo deklarativno neko brine.

Ali kao što rekoh, meni se ta ideja ne sviđa.
Onda se i tu možemo složiti - ne sviđa se ni meni. :thumbup:
kakabanja213

#103787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

HelaS wrote: 18/05/2023 00:51
kakabanja213 wrote: 18/05/2023 00:35 Pa Vlada treba da pomogne gradjanima a ne ljudskom smecu. Ljudima plivaju kuce. I onima koji su glasali a i onima koji nisu glasali za ljudsko smece.
To "ljudsko smeće" ima prvenstveni zadatak da svojim političkim djelovanjem pomaže ljudima koji su ga izabrali. Svaka općina mora imati finansijske rezerve za CZ. Ima li Općina Cazin ovaj novac ikako :-)
Iz budjeta FBIH je danas na dnevnice za odlazak na utakmicu, zderanje mesa i lokanje alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, obezbedjenje, vozace, automobile i ostale sitnice potroseno bar 50.000 Km, a za poplave domova hiljada ljudi je izdvojenio cijelih 500.000 KM. Jebo ti takve promjene.
Imaš li pouzdanu informaciju da je potrošen budžetski novac za odlazak na utakmicu, ili podlo, SDF-ovski perfidno lažeš :?
Mozemo se sloziti da to ljudsko smece ne pomaze svoj narod i da je pokrao pare iz budzeta USK medjutim to nije razlog da vlada FBIH sa premijerom socijaldemokratom Niksicem ne pokazu nimalo empatije prema ljudima cije kuce plivaju.
Ovo etiketiranje SDF cu preskociti jer je to kod vas placenika pritajenih ili javnih fasista, ne demokrata klasika, kad se nema sta drugo lupi "drz'te lopova". Sto se tice para iz budzeta po slikama sam vidio danje bilo tu politicara svih ideologija i siguran sam da je sve islo na racun gradjana.
Neki dan sam licno prisustvovao, u Iljasu, u nekom restoranu Dijana ili nesto slicno, pored Bosne, nakon petominutnog govora n otvarannju karate turnira NiP ovac Kemo Ademovic, onaj bivsi kosarkas Sakir Avdic, nemam pojma koja je stranka, i jos dvojica po glavama mislim nekih lokal pokiticara, krkaju i locu na racun bidzeta, vjerovatno kantona Sarajevo. Za to imam pouzdanu informaciju, vidio svojim ocima.
dale cooper

#103788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:48
dale cooper wrote: 18/05/2023 00:44

Ne pravdam ja ništa, moje idealno rješenje bi bilo povratak na ustav RBiH u kojem je svima, bez obzira na broj, garantovana ravnopravnost.
Ali sam isto i realista i pragmatista koji zna da to toga ne može doći u trenutnoj situaciji. Ne bez eventualnog dogovovora na tom tragu.
Pa pravdaš indirektno.
Time što kažeš da građanski ili manje podijeljen sistem trenutno nije realan jačaš poziciju nižih administrativnih jedinica koje su "barijere protiv majorizacije", a ustvari samo mehanizam za sopstveno iživljavanje nad drugim narodima. Konkretno, jačaš npr. poziciju RS-a iako je cijeli entitetski sistem osnovan na tome da se ugnjetavaju prava povratnika, Bošnjaka ili Hrvata.
Nije realan zbog trenutnog ustavnog uređenja. Nisam ga ja potpisivao u Daytonu. A DMS se može samo promjeniti dogovorom ili novim ratom.
hatemondays

#103789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hatemondays »

Pa šta će im može biti?

Dva posto matematicka greska, kolateralna steta.Ponavljam ovih 2 posto ne jebe niko ni Bosnjaci, ni Hrvati ni Srbi.
Ozimician

#103790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

plavi_E wrote: 17/05/2023 19:48 Chovicevi botovi zboravljaju reci da je HDZ bio glani kochnicar izgradnje autoputeva u Federaciju u zadnjih 8 godina jer su htijeli odluchivati gdje ce se sta praviti. I zato imamo autoput u posavini koji vodi iz nicega u nishta a nemamo pvezan Doboj sa Sarajevom izmedju koojeg ima najvishe industrije u BiH. Ali sad ce napokon dobili mogucnost kontrole nad cestama u Federaciji.
Ma ima i toga, ali po meni je veći problem što prethodna vlast (2010-2014) nije ostavila nijedan projekat u izgradnji osim prve poddionice zeničke zaobilaznice (Hering, najlošija, stalno problemi).

Ova vlast je sad naslijedila od prethodne završenu kompletnu finansijsku konstrukciju za cijeli VC koridor i ogroman broj kilometara u izgradnji, pred izbor 2026 god će biti dosta otvaranja novih dionica za koje će zasluge pokušati pokupiti sadašnja vlast, a pitanje je koliko će projekata (izvan Hercegovine) biti pokrenuto do tada od strane aktuelne vlasti.
Jordan1961

#103791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

dale cooper wrote: 18/05/2023 01:17
sehohari wrote: 18/05/2023 00:48

Pa pravdaš indirektno.
Time što kažeš da građanski ili manje podijeljen sistem trenutno nije realan jačaš poziciju nižih administrativnih jedinica koje su "barijere protiv majorizacije", a ustvari samo mehanizam za sopstveno iživljavanje nad drugim narodima. Konkretno, jačaš npr. poziciju RS-a iako je cijeli entitetski sistem osnovan na tome da se ugnjetavaju prava povratnika, Bošnjaka ili Hrvata.
Nije realan zbog trenutnog ustavnog uređenja. Nisam ga ja potpisivao u Daytonu. A DMS se može samo promjeniti dogovorom ili novim ratom.
I sad ti dodje Dino sa svojim "nije fer" i onda dajes i ono sto si u ratu krvavo odbranio. Pa sada to trebas predati "dogovorom" da ni se "relaksirali odnosi".
Stosta nije fer u dnasnjoj Bosni. Postojanje PC kao ekskluzivno srpskog entiteta nastalog etnickim ciscenjem ukljucujuci i zlocin genocida, postojanje javnih ustanova nazvanih po tvorevini UZP-a, nejednaka vrijednost glasa gradjana ovisno o nacionalnosti.... Spisak je podugacak.
Ali eto sada se jedino treba potruditi da se kliki oko HDZ osigura vjecno mjesto u Predsjednistvu.
GG_1231

#103792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GG_1231 »

Jordan1961 wrote: 18/05/2023 01:57
dale cooper wrote: 18/05/2023 01:17

I sad ti dodje Dino sa svojim "nije fer" i onda dajes i ono sto si u ratu krvavo odbranio. Pa sada to trebas predati "dogovorom" da ni se "relaksirali odnosi".
Stosta nije fer u dnasnjoj Bosni. Postojanje PC kao ekskluzivno srpskog entiteta nastalog etnickim ciscenjem ukljucujuci i zlocin genocida, postojanje javnih ustanova nazvanih po tvorevini UZP-a, nejednaka vrijednost glasa gradjana ovisno o nacionalnosti.... Spisak je podugacak.
Ali eto sada se jedino treba potruditi da se kliki oko HDZ osigura vjecno mjesto u Predsjednistvu.

Bitno da se bošnjački radikalizam i panislamizam drže pod kontrolom, da ima uskrsnjih jaja i krmetine, da Sarajevo ne bude Teheran.
Za ostalo ćemo lako :thumbup:
Ozimician

#103793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

Nierika wrote: 18/05/2023 00:36
sehohari wrote: 18/05/2023 00:25

Ne volim ovo pitanje, ali na šta misliš pod "novije generacije"? Svih nacija ili samo Bošnjaka?

Izjašnjavanje neće spriječiti konflikte. Imaš hrpu ljudi koji su se 1992. izjašnjavali kao Jugosloveni ili 1993. kao Hrvati pa su često znali završiti gore od "pravih". Samo dolazi do samoponižavanja koje u konfliktu, nažalost, zna voditi do još veće agresivnosti kod druge strane.
Svih nacija, ne mislim da ih zanima nacionalizam nego "modernije" teme, možda i griješim.

Ovo za izjašnjavanje, da pomislim da pripadnost određenom narodu vodi do zloupotrebe takve pozicije ne bih se tako izjašnjavala nego što neutralnije.
Možda u Sarajevu i Tuzli, kod jednog malog procenta.

Svako treba da se izjašnjava onako kako se osjeća.
Nierika

#103794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

Ozimician wrote: 18/05/2023 02:28 Možda u Sarajevu i Tuzli, kod jednog malog procenta.

Svako treba da se izjašnjava onako kako se osjeća.
Zvuči kao da je pripadnost narodu emocionalni odabir.
relativno84

#103795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

:oops: :-? :D
Nierika

#103796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

Ako je i šef nametnut, imaće razumijevanja. :D
A_A_AKCIJA

#103797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

tandmand wrote: 17/05/2023 23:32
Jebat i ovu i ovakvu Bosnu i Hercegovinu, gdje ni u WC ne možeš da ne pitaš Sanju, Covića, Milanovića. Plenkovića, Dodika, Vučića, Schmidta, EU, Američku ambasadu, Željanu Zovko .... pa mogli bi napraviti špil od 52 karte sa njihovim likovima.

Glede HDZ i demokršćanske EU koalicije - eto im sve sa desne strane Neretve u HNK i do Kupresa, i neka to Pripoje RH da sa njima nemamo više ništa.
A Glede RS, da novoj Republici BiH, zovite je ako hoćete i Bošnjačka Republika, daa teritorije gdje se su živjeli i žive Bošnjaci, gdje se dogodio genocid, Srebrenica, Prijedor, Kozarac, ...
I da povežemo Zapadnu obalu i Gazu.

Pa dosta je ovoga iživljavanja i ponižavanja Bošnjaka uz pomoć korumpiranih kriminalaca iz SDA i ustaških v2.0 izdajnika iz Trojke.
Imamo li mi imalo dostojanstva?

Slovenaca je otprilike kao i nas, i neka Bošnjačka Republika ima otprilike isti teritorij.
Dat ću glas stranci kojoj ovo bude "Program i platforma". Ne želim "skupa", ne želim "suživot" na ovaj način ... neću da mi Sanja glumi kulturu, Čović europske vrijednosti (zasnovane na logorima, Bartolomejskoj noći, 30- godišnjem ratu, bojnim otrovima u I svj., holokaustu u II ...)

Dokle će nas handriti ovi agresori i domaći izdajnici?
E konačno kada ste vi smorovi iz dijaspore digli ruke, pustite nama da se bavimo svojom državom.
doktor78

#103798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by doktor78 »

Neka su se karte konačno otvorile.
Znači fildžan koji je najavljivan i umalo usvojen 1993. na Bošnjačkom saboru.
Poslije 30 godina, lijepo je da konačno znamo šta je cilj.
giannibelif

#103799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Kažem ja: "Daj mi fildžan, ali da mogu serbez pljačkati". E pa nema fildžana.
Nierika

#103800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

Šta je fildžan, kao fildžan država?
Locked