Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
dale cooper

#103751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:04
dale cooper wrote: 18/05/2023 00:02

Samo što mi nismo Njemačka niti je stupanj demokratije ni blizu Njemačkoj. Niti ste ti i tvoji SDA pajdaši ni blizu pojma građanske.
Uostalom spominjanjem neke bošnjačke republike to i ne krijete. Zna se kakvo bi u toj državi mjesto imali Bošnjaci a kakvo bilo ko
drugi. Takva vam je vizija i Bosne Hercegovine. Nadalo se da će se rahat patnjom doći do brojčane nadmoći i da će to biti dovoljno
i da dođe do političke i drugih vrsta dominacije nad drugim narodima i građanima. To nema veze sa modernim evropskim demokratijama
ravnopravnih ljudi.
Pa istu poziciju kao u Sarajevu ili Tuzli.
Ali jbg, reci da se i ti osjećaš majoriziranim ako nemaš 33% vlasti a 10% stanovništva.
Pa ja po trenutnom nemam ni to jer sam kao Bosanac svrstan u ostale. I jednako imam problem sa srpskim i hrvatskim seperatizmom
kao i sa bošnjačkom vizijom dominantne bošnjačke nacionalne države.
giannibelif

#103752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Nierika wrote: 17/05/2023 22:51
giannibelif wrote: 17/05/2023 22:42 Nek premijer Mustafa riješava sad probleme "seljačkim malverzacijama" što bi rekao Nazif Gljiva.
Kakve su to malverzacije?
Pilićarenja, pijačarenja i kurvaluci tokom pokušaja uspostave federalne vlasti.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#103753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 18/05/2023 00:10

Ali jbg, reci da se i ti osjećaš majoriziranim ako nemaš 33% vlasti a 10% stanovništva.
Pa ja po trenutnom nemam ni to jer sam kao Bosanac svrstan u ostale. I jednako imam problem sa srpskim i hrvatskim seperatizmom
A dobro jarane, ne mores svoju situaciju prenijeti na druge. Ti predstavljas mozda 1-2% stanovnistva.

Sasvim je legitimno imati drzavu po gradjanskom principu gdje je jedan narod po demokratskoj strukturi dominantan.
Eto, ti rece da je BiH lose razvijena za to, pa sta je onda za Makedoniju? Ili Crnu Goru? I jedna i druga su gradjanske drzave, clanice NATO. Ne bih bas rekao da su oni Njemacka za nas.
Prpa.ba

#103754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:04 Pa istu poziciju kao u Sarajevu ili Tuzli.
Puno ih je izgleda ostalo zaglavljeno iza neprijateljskih polozaja kad su im kumovi i prijatelji otisli na dvosedmicne odmore 1992.

U tom kontekstu postaju jasnije mnoge neiskrene kritike kojima nas bombarduju razne Maricke, Vlaisavljevicke, NiP-ovci i SDP-ovci.
kakabanja213

#103755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

giannibelif wrote: 18/05/2023 00:12

Posto je doticni pilicario, pijacario i kurvao se tokom uspostavljanja vlasti valja mu se na prikladab nacin i osvetiti. Kao i srednjem vijeku, preko sirotinjskih ledja. Svala cast.
tandmand

#103756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

Prpa.ba wrote: 17/05/2023 23:56
dale cooper wrote: 17/05/2023 23:45 Na protestima "građanska", a na forumu bošnjačka republika. Neka, lijepo je čuti i šta stvarno misli trenutna opozicija. :mrgreen:
Pa BiH i jeste nacionalna drzava Bosnjaka i ostalih koji u njoj zive. Sta je tacno problem? :)

Samo treba raditi na tome da svim manjinama bude osigurana punu ravnopravnost jezika, njihovih raznolikih vjera, i da ne bude bilo kakve diskriminacije samo jer je neko ateista, katolik, hindu, pravoslavac i sl.

Jasno, teret i stigma pocnitelja masovnih ratnih zlocina ostace kod odredjenih manjinskih zajednica koje se sa njima poistovjecuju, ali sta cemo, nije ni to osnov za posebnu diskriminaciju osim kad predje zakonske okvire.
Da se nadovežem na ovu tvoju konstataciju i iskoristim teoremu koja se "80-tih godina koristila u JNA kako bi se dokazalo, zašto Kosovo ne može biti Republika. Tada, se na političkim časovima u vojsci, objašnjavalo da je Republika sama po sebi i po Jugoslovenskom Ustavu (pravo na otcjepljenje) država. Kako Albanci već imaju jednu nacionalnu državu, samorazuljivo - Albaniju, po tome je nemoguće da Kosovo bude Republika i da imaju dvije države. Analogno tome, u BiH imamo konstitutivnost. Ne možeš u BiH biti konstitutivan, tj, imati svoju virtualnu i teritorijalnu državu i još jednu u susjedsvu, Republiku Hrvatsku i Srbiju. dakle dvije nacionalne države.
Prema tome, Schmidt, USA kao kreator dejtonskog sporazuma i ostali demokršćani iz EU bi se trebali vratiti na postavke iz toliko opjevanje teoreme iz JNA:

BiH je nacionalna država Bošnjaka i država ostalih kojima se garantiraju građanska prava.

Sve ostala tumačenja su praksa da bi se jedan narod kome je većinski vjera Islam (može neko biti i ateista, ali ga gledaju kroz većinu) svela pod političku i teritorijalnu kontrolu po uzoru na praksu Izraela prema Palestincima.

Prema tome, smatram da treba da se vratimao postulatima iz JNA i Jugoslavije i da se kroz teritorijalnu preraspodjelu, podjelu dejtonske BiH osigura nacionalna država Bošnjaka, u kojoj bi živjelo otprilike min. 80% bošnjaka po popisu iz 1991. a ne po onome koji je koristio Schmidt i na tak način uvažio rezučtate geocida u UZPa.

Neka Trojka izdvoji vremena i pročita malo sabrana djela Edvarda Kardelja. Ako nikad nisu čuli za njega .. glavni kreator Ustava YU, Slovenac ...
Čitajte malo, jebo ga vi ....
Last edited by tandmand on 18/05/2023 00:32, edited 2 times in total.
Nierika

#103757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

giannibelif wrote: 18/05/2023 00:12

Cilj opravdava sredstvo. :|
Nierika

#103758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:14+

Sasvim je legitimno imati drzavu po gradjanskom principu gdje je jedan narod po demokratskoj strukturi dominantan.
Mislim da se novije generacije izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci i da se više bave problematikom o kojoj ni ne znam. Ja ću se izjasniti kako god da spriječim bilo kakvu vrstu konflikta.
HelaS

#103759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HelaS »

Image
Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević osvrnuo se na 500.000 KM, koje je Vlada FBiH na današnjoj hitnoj sjednici izdvojila za pomoć Krajini nakon katastrofalnih poplava.
Kako je rekao Ogrešević, oktroisana Vlada Federacije BiH, u pauzi današnjeg kadrovskog ispunjavanja želja HDZ-u, a prije posjete premijera Nikšića utakmici u Zenici i druženja s Čovićem i Konakovićem, sjetila se konačno Krajine, koja se već danima bori s katastrofalnim poplavama.
Kako je dobro što ovakvo ljudsko smeće nije dio vlasti u Federaciji

Inače, šta je sa budžetskih 2.650.000 KM USK za Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća?

Prenijeli su iz 2022. godine ovaj novac, a za 2023. nisu planirali ni marke dodatno.... Ružnić je premijer, takođe član NES stranke... Ova će stranka uništiti USK :-)

Budžet USK za 2023 - https://www.vladausk.ba/v4/budzet2023.pdf
hatemondays

#103760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hatemondays »

Srpski i hrvatski separatizam savrseno boli ona stvar kako se ti osjecaj i izjasnjavas. Njihova rukovodstva run show ovdje u tvojoj drzavi. Za njih si isto ko Bosanac u Njemackoj (rijetka vrsta) i bez imalo uticaja da nesto promjenis. Mahanjem ostalim i Bosanstvom nece ti pomoci, osim ovdje na forumu koji inace ovi sto odlucuju o tvojoj sudini ne posjecuju. Tvoj jedini problem je sto si tako rijedak (tako zadnji popis kaze) a Bosanac u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina (koja tragedija) a u njoj se nista ne pitas.Moras se malo vise potruditi jer mahanjem "ja Bosanac" te vodi pa malo je reci nigdje.
PreWiBa

#103761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Nierika wrote: 18/05/2023 00:22
sehohari wrote: 18/05/2023 00:14+

Mislim da se novije generacije izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci i da se više bave problematikom o kojoj ni ne znam. Ja ću se izjasniti kako god da spriječim bilo kakvu vrstu konflikta.
Ne volim ovo pitanje, ali na šta misliš pod "novije generacije"? Svih nacija ili samo Bošnjaka?

Izjašnjavanje neće spriječiti konflikte. Imaš hrpu ljudi koji su se 1992. izjašnjavali kao Jugosloveni ili 1993. kao Hrvati pa su često znali završiti gore od "pravih". Samo dolazi do samoponižavanja koje u konfliktu, nažalost, zna voditi do još veće agresivnosti kod druge strane.
tandmand

#103762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

tandmand wrote: 17/05/2023 23:51

Njemačka je nacionalna država etničkih Nijemaca a u isto vrijeme i građanska država, gdje skoro 12 miliona ljudi sa migrantskom pozadinom ima državljanstvo.

Evo kao informaciju a i uzor, tebi, bloo, Schmidtu, trojki .. i ostalim zagovaračima torova, etničke i vjerske segregacije u BiH.
Samo što mi nismo Njemačka niti je stupanj demokratije ni blizu Njemačkoj. Niti ste ti i tvoji SDA pajdaši ni blizu pojma građanske.
Uostalom spominjanjem neke bošnjačke republike to i ne krijete. Zna se kakvo bi u toj državi mjesto imali Bošnjaci a kakvo bilo ko
drugi. Takva vam je vizija i Bosne Hercegovine. Nadalo se da će se rahat patnjom doći do brojčane nadmoći i da će to biti dovoljno
i da dođe do političke i drugih vrsta dominacije nad drugim narodima i građanima. To nema veze sa modernim evropskim demokratijama
ravnopravnih ljudi.
A tako dakle, nije problem što su Republika Hrvatska i Srbija nacionalne države najbrojnijeg naroda i što dominiraju nad manjinama u svojim državama (zbog brojonosti) ali bi to bio problem u BiH, jer su Bošnjaci većina.

Moderne evropske demokratije nemaju veze u BiH - što si u pravu - ali imaju veze sa Republikom Hrvatskom i Srbijom.
Ono što za druge važi, za Bošnjake i njihovu nacionalnu državu ne važi. Sada u BiH još važe pravila, kada je Njemačka bila podjeljena na kneževine, kraljevine ... i to na osnovu vjere. Trebalo im je 30 godina rata da nadođu i sada nam Schmidt natura rješenja koja su na prostoru Njemačke važila prije Westfalskog ugovora. Znači, Schmidt, EU, USA ... nas politički drže u režimu u kojem je bila Njemačka i Evropa prije 1648. godine.
Last edited by tandmand on 18/05/2023 00:37, edited 2 times in total.
dale cooper

#103763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:14

A dobro jarane, ne mores svoju situaciju prenijeti na druge. Ti predstavljas mozda 1-2% stanovnistva.

Eto, ti rece da je BiH lose razvijena za to, pa sta je onda za Makedoniju? Ili Crnu Goru? I jedna i druga su gradjanske drzave, clanice NATO. Ne bih bas rekao da su oni Njemacka za nas.
Pa sigurno da i jedna i druga država ima nešto bolje demokratke standarde nego mi, dok su uspjeli da se priduže NATO-u. Ako ništa imali su
minimum konsensuza za to. Nisu Njemačka, ali su dalje po tom pitanju otišli mnogo dalje od nas.

Da, ali i druga dva naroda kao i ostali su približni broju Bošnjaka po popisu iz 2013. Ne može se o njima govoriti kao o nacionalnim manjinama
ni po trenutnom ustavu, ali ni u praksi. Nemam ja ništa protiv građanskI koncipirane države gdje Bošnjaka ima najviše. Ali imam protiv koncepta
gdje bi se ta brojčanost mogla zloupotrijebiti na uštrb i štetu drugih, što nema veze sa praksom građanske demokratske države. Posebice od stranaka kao što su recimo SDA.
sajber87

#103764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

dale cooper wrote: 17/05/2023 23:45
tandmand wrote: 17/05/2023 23:32
Jebat i ovu i ovakvu Bosnu i Hercegovinu, gdje ni u WC ne možeš da ne pitaš Sanju, Covića, Milanovića. Plenkovića, Dodika, Vučića, Schmidta, EU, Američku ambasadu, Željanu Zovko .... pa mogli bi napraviti špil od 52 karte sa njihovim likovima.

Glede HDZ i demokršćanske EU koalicije - eto im sve sa desne strane Neretve u HNK i do Kupresa, i neka to Pripoje RH da sa njima nemamo više ništa.
A Glede RS, da novoj Republici BiH, zovite je ako hoćete i Bošnjačka Republika, daa teritorije gdje se su živjeli i žive Bošnjaci, gdje se dogodio genocid, Srebrenica, Prijedor, Kozarac, ...
I da povežemo Zapadnu obalu i Gazu.

Pa dosta je ovoga iživljavanja i ponižavanja Bošnjaka uz pomoć korumpiranih kriminalaca iz SDA i ustaških v2.0 izdajnika iz Trojke.
Imamo li mi imalo dostojanstva?

Slovenaca je otprilike kao i nas, i neka Bošnjačka Republika ima otprilike isti teritorij.
Dat ću glas stranci kojoj ovo bude "Program i platforma". Ne želim "skupa", ne želim "suživot" na ovaj način ... neću da mi Sanja glumi kulturu, Čović europske vrijednosti (zasnovane na logorima, Bartolomejskoj noći, 30- godišnjem ratu, bojnim otrovima u I svj., holokaustu u II ...)

Dokle će nas handriti ovi agresori i domaći izdajnici?
Na protestima "građanska", a na forumu bošnjačka republika. Neka, lijepo je čuti i šta stvarno misli trenutna opozicija. :mrgreen:
Cim je krenulo odstemavanje sa fotelja pocelo je da izbija ono sto misle i na cemu sda df rade dugo vremena, fildzan bosna sa sakom frustrianih bosnjaka u kojoj mogu da pljackaju do mile volje i drze i dalje bosnjake u mrznji prema svemu sto se krece. Nece vam sda df ovci proci ovaj plan izdaje bosne.
Od une do drine od save do mora, jedna si jedina :bih:
kakabanja213

#103765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

HelaS wrote: 18/05/2023 00:24 Image
Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević osvrnuo se na 500.000 KM, koje je Vlada FBiH na današnjoj hitnoj sjednici izdvojila za pomoć Krajini nakon katastrofalnih poplava.
Kako je rekao Ogrešević, oktroisana Vlada Federacije BiH, u pauzi današnjeg kadrovskog ispunjavanja želja HDZ-u, a prije posjete premijera Nikšića utakmici u Zenici i druženja s Čovićem i Konakovićem, sjetila se konačno Krajine, koja se već danima bori s katastrofalnim poplavama.
Kako je dobro što ovakvo ljudsko smeće nije dio vlasti u Federaciji

Inače, šta je sa budžetskih 2.650.000 KM USK za Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća?

Prenijeli su iz 2022. godine ovaj novac, a za 2023. nisu planirali ni marke dodatno.... Ružnić je premijer, takođe član NES stranke... Ova će stranka uništiti USK :-)

Budžet USK za 2023 - https://www.vladausk.ba/v4/budzet2023.pdf
Pa Vlada treba da pomogne gradjanima a ne ljudskom smecu. Ljudima plivaju kuce. I onima koji su glasali a i onima koji nisu glasali za ljudsko smece. Iz budjeta FBIH je danas na dnevnice za odlazak na utakmicu, zderanje mesa i lokanje alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, obezbedjenje, vozace, automobile i ostale sitnice potroseno bar 50.000 Km, a za poplave domova hiljada ljudi je izdvojenio cijelih 500.000 KM. Jebo ti takve promjene.
Last edited by kakabanja213 on 18/05/2023 00:45, edited 1 time in total.
Nierika

#103766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nierika »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:25
Nierika wrote: 18/05/2023 00:22

Ne volim ovo pitanje, ali na šta misliš pod "novije generacije"? Svih nacija ili samo Bošnjaka?

Izjašnjavanje neće spriječiti konflikte. Imaš hrpu ljudi koji su se 1992. izjašnjavali kao Jugosloveni ili 1993. kao Hrvati pa su često znali završiti gore od "pravih". Samo dolazi do samoponižavanja koje u konfliktu, nažalost, zna voditi do još veće agresivnosti kod druge strane.
Svih nacija, ne mislim da ih zanima nacionalizam nego "modernije" teme, možda i griješim.

Ovo za izjašnjavanje, da pomislim da pripadnost određenom narodu vodi do zloupotrebe takve pozicije ne bih se tako izjašnjavala nego što neutralnije.
PreWiBa

#103767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 18/05/2023 00:30
sehohari wrote: 18/05/2023 00:14

Pa sigurno da i jedna i druga država ima nešto bolje demokratke standarde nego mi, dok su uspjeli da se priduže NATO-u. Ako ništa imali su
minimum konsensuza za to. Nisu Njemačka, ali su dalje po tom pitanju otišli mnogo dalje od nas.

Da, ali i druga dva naroda kao i ostali su približni broju Bošnjaka po popisu iz 2013. Ne može se o njima govoriti kao o nacionalnim manjinama
ni po trenutnom ustavu, ali ni u praksi. Nemam ja ništa protiv građanskI koncipirane države gdje Bošnjaka ima najviše. Ali imam protiv koncepta
gdje bi se ta brojčanost mogla zloupotrijebiti na uštrb i štetu drugih, što nema veze sa praksom građanske demokratske države. Posebice od stranaka kao što su recimo SDA.
Pa vise je Bosnjaka u BiH nego Crnogoraca u CG.

Isto tako, argumentacija ti je naopaka. Mi upravo zbog etničke segregacije nemamo razvijene demokratske standarde, a ti manjkom demokratskih standarda pravdaš etničku podjelu.
I nije ni u Crnoj Gori postajao koncenzus među Srbima o ulasku u NATO, priznanju Kosova, isto kao ni o ravnopravnosti albanskog jezika među etničkim Makedoncima (većina Makedonaca je bila protiv, ali je većina stanovništva bila za).

Da ne govorimo o tome kako se u biti tvojim strahom od "majorizacije" u biti pravdaju tekovine genocida i etničkog čišćenja, indirektno.
dale cooper

#103768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

tandmand wrote: 18/05/2023 00:29

ravnopravnih ljudi.
A tako dakle, nije problem što su Republika Hrvatska i Srbija nacionalne države najbrojnijeg naroda i što dominiraju nad manjinama u svojim državama (zbog brojonosti) ali bi to bio problem u BiH, jer su Bošnjaci većina.

Moderne evropske demokratije nemaju veze u BiH - što si u pravu - ali imaju veze sa Republikom Hrvatskom i Srbijom.
Ono što za druge važi, za Bošnjake i njihovu nacionalnu državu ne važi. Sada u BiH još važe pravila, kada je Njemačka bila podjeljena na kneževine, kraljevine ... i to na osnovu vjere. Trebalo ime je 30 godina rata da nadođu i sada nam Schmidt natura rješenja koja su na prostoru Njemačke važila prije Westfalskog ugovora. Znači, onm Schmidt, EU, USA ... nas politički drže u režimu u kojem je bima Njemačka i Evropa prije 1648. godine.
Pa što se tiče ove dvije države, nije da nije problem. Zna se na koji je način Hrvatska riješila srpsko pitanje. Znamo i kakav je odnos
prema manjinama u Srbiji. Ali ni ranije, a posebno danas, broj Srba u Hrvatskoj nije bio kao što je bio u BiH, isto tako i Hrvata (i Bošnjaka)
u Srbiji nije bio kao što je u BiH. Bosna i Hercegovina je uvijek bila kao bivša zajednička država u malom, zato je sve kod nas ovako i komplicirano.
Last edited by dale cooper on 18/05/2023 00:45, edited 1 time in total.
PreWiBa

#103769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Nierika wrote: 18/05/2023 00:36
sehohari wrote: 18/05/2023 00:25

Svih nacija, ne mislim da ih zanima nacionalizam nego "modernije" teme, možda i griješim.

Ovo za izjašnjavanje, da pomislim da pripadnost određenom narodu vodi do zloupotrebe takve pozicije ne bih se tako izjašnjavala nego što neutralnije.
Društvo je se uvijek modernizovalo, ali su nacije ipak ostajale kao trajne tekovine. Samo one u generacijama koje inače nisu toliko opterećene politikom ne dolaze toliko do izražaja. 80-ih je omladina isto samo pričala o walkmanima, novim kasetama... da bi samo par godina kasnije bio krvavi rat.

I na zapadu je se 2000-ih mislilo da je došlo do "supranacionalne ere", globalizacija je sve brže išla, ali su izbjeglička kriza 2015, ekonomske krize 2009 i 2012 i tkd. itekako svakome dali do znanja da nacije još uvijek postoje.
Zapadni svijet je danas puno desniji nego još prije 10-15 godina, omladina danas glasa za radikalnije opcije nego njihovi roditelji u tim godinama.
tandmand

#103770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

sajber87 wrote: 18/05/2023 00:34

Na protestima "građanska", a na forumu bošnjačka republika. Neka, lijepo je čuti i šta stvarno misli trenutna opozicija. :mrgreen:
Cim je krenulo odstemavanje sa fotelja pocelo je da izbija ono sto misle i na cemu sda df rade dugo vremena, fildzan bosna sa sakom frustrianih bosnjaka u kojoj mogu da pljackaju do mile volje i drze i dalje bosnjake u mrznji prema svemu sto se krece. Nece vam sda df ovci proci ovaj plan izdaje bosne.
Jarane zašto fildzan? Zašto ne lavor? Zašto ne, bez SDA .. ako će Republika BiH biti nacionalna država sa 80% Bošnjaka + ostali građani, SDA kao stranka gubi svoju dosadašnju ulogu. Nema potreba da nas brani na unutrašnjem planu, nema konstitutivnosti, dilova, relaksaciije ... idu na smetljište.
dale cooper

#103771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 18/05/2023 00:37
dale cooper wrote: 18/05/2023 00:30

Isto tako, argumentacija ti je naopaka. Mi upravo zbog etničke segregacije nemamo razvijene demokratske standarde, a ti manjkom demokratskih standarda pravdaš etničku podjelu.
I nije ni u Crnoj Gori postajao koncenzus među Srbima o ulasku u NATO, priznanju Kosova, isto kao ni o ravnopravnosti albanskog jezika među etničkim Makedoncima (većina Makedonaca je bila protiv, ali je većina stanovništva bila za).

Da ne govorimo o tome kako se u biti tvojim strahom od "majorizacije" u biti pravdaju tekovine genocida i etničkog čišćenja, indirektno.
Ne pravdam ja ništa, moje idealno rješenje bi bilo povratak na ustav RBiH u kojem je svima, bez obzira na broj, garantovana ravnopravnost.
Ali sam isto i realista i pragmatista koji zna da to toga ne može doći u trenutnoj situaciji. Ne bez eventualnog dogovovora na tom tragu.
PreWiBa

#103772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

tandmand wrote: 18/05/2023 00:43

Jarane zašto fildzan? Zašto ne lavor? Zašto ne, bez SDA .. ako će Republika BiH biti nacionalna država sa 80% Bošnjaka + ostali grašani, SDA kao stranka gubi svoju dosadašnju ulogu. Nema potreba da nas brani na unutrašnjem planu, nema konstitutivnosti, dilova, relaksaciije ... idu na smetljište.
Tako je.
Istu argumentaciju taj sajber koristi kada je izrucivanje clana predsjednistva u pitanju.
kakabanja213

#103773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

Pa ovdje vecina forumskih botova Trojke apsolutnu nezainteresovanost Vlade FBIH za katasrofu u Krajini pravda pilicarenjem i pijacarenjem nekog lika koji predstavlja Vlast u tom dijelu BiH. Kao konih jebe kad su glupi. Pa kakva je tu razlika izmedju SDA i Trojke???? HdZ je konstanta, njih apsolutno boli djon za desavanja u tzv bosnjackim dijelovima.
PreWiBa

#103774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

dale cooper wrote: 18/05/2023 00:44
sehohari wrote: 18/05/2023 00:37

Ne pravdam ja ništa, moje idealno rješenje bi bilo povratak na ustav RBiH u kojem je svima, bez obzira na broj, garantovana ravnopravnost.
Ali sam isto i realista i pragmatista koji zna da to toga ne može doći u trenutnoj situaciji. Ne bez eventualnog dogovovora na tom tragu.
Pa pravdaš indirektno.
Time što kažeš da građanski ili manje podijeljen sistem trenutno nije realan jačaš poziciju nižih administrativnih jedinica koje su "barijere protiv majorizacije", a ustvari samo mehanizam za sopstveno iživljavanje nad drugim narodima. Konkretno, jačaš npr. poziciju RS-a iako je cijeli entitetski sistem osnovan na tome da se ugnjetavaju prava povratnika, Bošnjaka ili Hrvata.
tandmand

#103775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

dale cooper wrote: 18/05/2023 00:39
tandmand wrote: 18/05/2023 00:29

Ono što za druge važi, za Bošnjake i njihovu nacionalnu državu ne važi. Sada u BiH još važe pravila, kada je Njemačka bila podjeljena na kneževine, kraljevine ... i to na osnovu vjere. Trebalo ime je 30 godina rata da nadođu i sada nam Schmidt natura rješenja koja su na prostoru Njemačke važila prije Westfalskog ugovora. Znači, onm Schmidt, EU, USA ... nas politički drže u režimu u kojem je bima Njemačka i Evropa prije 1648. godine.
Pa što se tiče ove dvije države, nije da nije problem. Zna se na koji je način Hrvatska riješila srpsko pitanje. Znamo i kakav je odnos
prema manjinama u Srbiji. Ali ni ranije, a posebno danas, broj Srba u Hrvatskoj nije bio kao što je bio u BiH, isto tako i Hrvata (i Bošnjaka)
u Srbiji nije bio kao što je u BiH. Bosna i Hercegovina je uvijek bila kao bivša zajedniča država u malom, zato je sve kod ovako i komplicirano.
Upravo zato treba da se trajno razgraničimo, pravedno, da oni Srbi i Hrvati koje zadesila ta kleta sudbina da moraju živjeti sa "moslemanima" u istoj državi, budu spašeni tako da se oni i kuće njihove pripoje njihovim matičnim državama a da 2 miliona Bošnjaka dobije teritoriju države, koju ima 2 miliona Slovenaca, da budu teritorijalno uvezani i da jedni sa drugima više nemamo ništa. Da me npr. Sanja ne uči kulturi, hrvatski Schindler europskim vrijednostima, da kroz matrix ekonomiju Bošnjaci ne financiraju i obezbjeđuju poslove manjini ...
Locked