https://www.telegraph.co.uk/news/2023/0 ... ply-lines/
Posljednji posjet predsjednika Zelenskog Velikoj Britaniji rezultirao je ponudom raketa za protuzračnu obranu i jurišnih bespilotnih letjelica. U kombinaciji s prošlotjednom odlukom da se pošalju dalekometne rakete Storm Shadow i planovima za obuku pilota i pomoć kako bi se olakšali transferi F16 iz drugih nacija, ovo je mnogo značajniji korak u sukobu od "samo" još jednog povećanja postojeće ukrajinske vojske zaliha.
Najnovije britanske ponude oružja najznačajnije su do sada i pomiču granice onoga što drugi mogu ponuditi. Uvijek iznova Britanija je tjerala druge zemlje na akciju time što je prva djelovala na određene sposobnosti; prvi koji je osigurao tenkove, prvi zapadni čelnik koji je posjetio tijekom invazije, a od prošlog petka, prvi koji je osigurao projektile dugog dometa sposobne pogoditi rusko meko podzemlje. Ako to mogu proširiti na olakšavanje transfera borbenih zrakoplova, Ukrajina će konačno dobiti jednake uvjete za igru koje zaslužuju i trebaju.
Budući da je rat uglavnom stagnirao tijekom zime oko dobro iscrtanih borbenih linija, britanski projektili Storm Shadow prava su sposobnost koja mijenja igru za ukrajinske oružane snage. Ovaj sukob je, kao i svi dugi iscrpljujući ratovi, postao logistička bitka, gdje sposobnost da se iscrpi, poremeti ili uništi logistika neprijatelja postaje ključni cilj.
Do danas je Rusija uglavnom imala sigurno pozadinsko područje, imuno na napade iz zraka ili iz zraka. Sada Kijev ima britanske projektile većeg dometa, sva ruska oprema unutar Ukrajine – uključujući Krim – je u opasnosti. Ruske linije bojišnice već su bile krhke, pa će usklađeni napadi na njihova pozadinska područja još više otežati njihovu sposobnost držanja ukrajinskog teritorija. Ako ih Ukrajina može učinkovito koristiti u kombinaciji s kopnenim ofenzivama, mogli bismo vidjeti značajne uspjehe tijekom ljeta.
Ne griješite: ovo će naštetiti ruskim snagama. Projektili većeg dometa i bespilotne letjelice nadoknadit će ukrajinski nedostatak modernih zračnih snaga, ali i ovom potonjem elementu treba obratiti pozornost. Ponuda Ujedinjenog Kraljevstva o obuci pilota bit će dobrodošla, ali to je dugoročnije rješenje; ako Ujedinjeno Kraljevstvo može djelovati kao posrednik za neposrednije transfere F16, to će biti mnogo značajniji doprinos trenutnoj situaciji. Rusko zrakoplovstvo već je relativno nemoćno, a povećanje sposobnosti ukrajinskih zračnih snaga učinit će ih sve više takvima. To bi također omogućilo Kijevu da pokrene nepredvidive dugometne udare iz više osi.
No, što je važno, ovi novi dodaci ne signaliziraju brz kraj rata; Rusija je i dalje zastrašujući neprijatelj, a dosadašnja pomoć Zapada stigla je upravo na vrijeme da zaustavi rusko napredovanje i zaustavi poraz Ukrajine. S povećanom hitnošću i većom sposobnošću koja se sada nudi, plima se može polako okrenuti u korist Ukrajine. Što prije Rusija shvati da ne može i neće pobijediti, prije će ovaj rat završiti.
Ukrajina
- SanskiBiser
#161151 Re: Ukrajina
- Čitalac
#161152 Re: Ukrajina
Ako se ne varam, sva trojica su uhapšena nakon predavanja u Kini, Maslov je direktno i optužen za isporuku tajnih podataka o "hipersoničnim projektima" kineskoj strani.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#161153 Re: Ukrajina
Ukrajinci se dokazuju svakog sata, a tebi je logika "obrnuta".
Vidiš li ovu gore sliku? Vidiš. E svi gradovi Ukrajine će uskoro biti Ukrajinski i obnovljeni.
-
DebelinJoe
#161154 Re: Ukrajina
https://www.msn.com/en-xl/news/other/en ... 713b&ei=34
Džaba kreče orke...Biće Mariupol opet ukrajinski. aBd
Džaba kreče orke...Biće Mariupol opet ukrajinski. aBd
-
Bernardinac
#161155 Re: Ukrajina
That's what I'm talking about
Posebno za elekt. mreže i željeznicu.
- Gandalf
#161156 Re: Ukrajina
Malo je poznato da se ovaj modej zove "karindžal" i da radi na hipersonične tesline zrake smrt
Sami vrh texnologije
-
Tarmac
#161157 Re: Ukrajina
Upravo tako! Ukrajincima je cilj da te rezervne trupe vezu za front, a zatim napadnu na drugom mjestu. Ti rezeristi ne mogu biti na dva mjesta istovremeno, negdje ce puci. A zatim slijedi repriza harkovske ofanzivesumirprimus wrote: ↑17/05/2023 14:49nista te rezerve ne znace ako se krene u jaci i siri napad. ruje su pokazale da imaju rezerve za jednu tacku, a za vise tek cemo da vidimo. ovo nije reper za cjelokupno ratiste i predstojecu ukr ofanzivu.lajkujMe wrote: ↑17/05/2023 13:53 Ne brinem se za pad Bakhmuta (izvjesno da je danas i oficijelno pao)
Dalek je Kramatorsk i Slovljansk
Ali ovo s kljestima potvrdjuje ono sto je @madner neki dan pisao
Rusi imaju u pozadini jake rezerve interventne brigade i tkz island of defense tj ostrva odbrane.
Kod Bakhmuta da bi ono sve uspjelo je bilo bitno ne stajato nego jakiii push sve do gradica iza Bakhmuta
Posto su Ukrajinci ovo sporo uradili Rusi stigli poslati pojacanja i sprijeciti daljnje sirenje
mozda je to i bio cilj ukra sad. kce ga znat, ispipavaju teren malo tamo malo vamo.
-
saimidin
#161158 Re: Ukrajina
Begining of the end
Baric, vjerovatno negdje ima I klip, nadam se da je upravu I da ce ovo stvarno biti pocetak kraja, a ne kraj pocetka (el alamein)
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
Baric, vjerovatno negdje ima I klip, nadam se da je upravu I da ce ovo stvarno biti pocetak kraja, a ne kraj pocetka (el alamein)
- SanskiBiser
#161159 Re: Ukrajina
https://n1info.hr/video/newsroom/saimidin wrote: ↑17/05/2023 19:45 Begining of the end
newsroom 3 video u prvom redu ...
-
Bernardinac
#161160 Re: Ukrajina
Upravo htio stavitsaimidin wrote: ↑17/05/2023 19:45 Begining of the end
Volim ga gledati, zna zanat.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#161161 Re: Ukrajina
Bogami, ovi što znaju who is who, ih ne jedu.janje_ wrote: ↑17/05/2023 15:38Ovo mene nervira.. Jbt, kažnjavaš i opominješ cijelu zemlju, a svi znaju who is who kod nas, nego jedu govna.. Nađi način da zavrneš pipe genocidnoj tvorevini, njihov vožd ide putku svako malo. Nisu ni ovi federalni za primjer, ali barem je jasna linija kad je invazija orka u pitanju..
Mislim da je upravo do nas i mi ih jedemo.
- madner
#161162 Re: Ukrajina
Ako vidis na slici sto je Sanski postavio vidis dvije rakete koje gore i padaju. Posto gore znamo da su tek ispaljenje, tako da postoje dvije opcije ili je zakazalo vodjenje ili cilj nije postojao.toska wrote: ↑17/05/2023 16:27možeš li malo pojasniti, kakve mamce Rusi mogu poslati na udaljenost od par stotina km i čemu to?madner wrote: ↑17/05/2023 14:29
...
Mislim da su Rusi napravili najozbiljni paket i akciju dosad. Dio akcije su bili i mamci i ove rakete sa aktivnim ometacima umjesto borbene glave. I to je ocito imalo efekta, jer ovi patrioti sto su se brzo vratili na zemlju su ocito gadjali ciljeve koji nisu postojali. Dio je sasvim sigurno i presreten, 30 ili 32 rakete su morale nesto i pogoditi.
...
koji princip rada aktivnog ometača bi zavarao moderni Patriot sistem?
Kako to rade je isto kao i zapad samo malo primitivnije, zamjene borbenu glavu aktivnim elektronskim odsiljacem. To je ona slika KH55 koja je bila prije na temi.
Koje su mogucnosti sistema i kontramjere patriota ne bih znao, ako dosad ovo nisu koristili mozda su ih uzeli prvi put na foru.
- madner
#161163 Re: Ukrajina
Pa ja sam tvrdio da su dvije rakete prosle, sta su pogodile je drugo. Jasno je sta su gadjali, jedna za radar druga za C2. Da li su imali uspjeha, pojma nemam.SanskiBiser wrote: ↑17/05/2023 16:07 Ovo je sigurno bio najbolje organizovan raketni napad na Kijev, samo sto se nakon ovakvog napada obe strane prilagode jer znaju s cime su se suocile prvi put, bolja i modernija tehologija tu odlucuje o prevazi.
Te dvije eksplozije koje se vide odgovaraju onome sto se ocekuje od takvih balistickih projektila ali i kod detonacije Sehida kojih je to vece poslano 6 komada za koje smo vidjeli kad ih pvo obori i ako ne detoniraju u zraku obicno detonacija se desi pri samom padu i udaru u povrsinu, samo i u samom tvitu proruski tviteras kaze da eksplozije nisu na lokaciji PVO sistema vec na dvije druge odvojene lokacije .
Druga stvar je to sto su pale i eksplodirale na te lokacije ne znaci da nisu mogle biti i oborene, vec sam stavljao GIF neki od oborenih projektila su polako padali na lokaciju gdje su bili PVO sistemi i gorjeli u zraku sve zavisi kako je koji pogodjen i oboren i cime je pogodjen. Da li je bilo "head on" u sridu u glavu kako PAC3 radi ili je proxymiti detonacija rakete nekog manjeg sistema NASAMS npr..
Evo ponovo cu staviti gif ovo gdje god je palo napravilo je stetu a mozda cak i detoniralo pri kraju gifa se vidi prostor izmedju zgrada (park?) gdje su lanseri bili sto ide u prilog tvrdnji da su fragmenti padali po lanseru patriota a takodje na istom prostoru imali smo snimak dvije rakete pvo koje se nisu uspjesno lansirale i pale vratile se nazad isti ovaj tviteras ih je nazvao "pijani patrioti" mada se radi o neki manjim raketama...
Danas je hapsenje bilo ekipe koja je postavila fiksne kamere za nadzor usmjerene prema lokaciji pvo odbrane (6 uhapsenih 3 djevojke i 3 momka) i koji su kako je potvrdjeno radili live stream napada na instagramu i youtube a samim tim davali u realnom vremenu Rusima informacije o tome gdje je PVO odbrana , max kazna 8 godina zatvora.
Da se vratim na ona dva bljeska na snimku nadzorne kamere, opet oni ne znace nista u pogledu unistenja PVO ili ostecenja, ono ne lici na jake detonacije kalibr ili kinzal rakete ove sto se vide u donjem klipu na tviteru lice definitivno na ono sto se ocekuje od balistickog projektila sa 500 kg eksploziva...
detonacija i ekspanzija ..vatreni bljesak..
odmah nakon toga sazimanje i formiranje pecurke koja se izbacuje prema gore...
fino se vidi i na ovom nocnom snimku..
a tamo imamo dva kratka bljeska i nista, da se barem kamera zatresla...
Ovo jesu patrioti koji su pali na zoo vrt, to je nekih 1.5 km juzno od mjesta lansiranja. Posto su dvije rakete moja predpostavka za koju nemam dokaza je da su mislili da je cilj tu negdje kod lansiranja. Ima i drugih opcija naravno.
Live stream nije mogao pomoci Rusima osim da potvrde ucinak, prije lansiranja se baterije nisu vidjele. Veci je problem ako su prije imali informacije gdje da gadjaju, pa onda podkupili ljude da im snime stvari.
Mada ono sto je UA krivo je sto su morali priznati da su lagali i zato ce sada ostrije sa mobitelima.
- madner
#161164 Re: Ukrajina
Za ovako nesto ce dignuti svoje izvidjace i AWACS, ako imaju satalit on ce slikati sto prije itd...Bernardinac wrote: ↑17/05/2023 16:18Da. Nisam ekspert za rakete i do koje tačke leta imaju kontakt sa njma i sl.
Vjerovatno imaju za moguće korekcije leta i sl. i mogućnost praćenja iz nekog svog avaksa, radara i sl?
Ne znam je li stvarno nemoguća komunikacija u nekim trenucima leta ni kada se to događa i u kojoj fazi leta kada navodno ubrzava na veliku brzinu?
Plazma koja navodno sprečava komunikaciju?
Fakat ne znam.
Znam samo da sinoć nisu gađali po Kijevu, iz kojih razloga, to možemo kalkulisati.
Vjerujem da bi rusi ako znaju pogađati i imaju dovoljno za zasićenje, sigurno sinoć završili sa patriotima u Ukrajini?
Moje mišljenje.
Ovo sto su uradili je prvi put da su napravili nesto ovako slozeno, po meni je to debeli Celo zasluzan za ovo. Odkako je postavljen VKS je od ispaljivanja raketa u generalnom pravcu postao puno ozbiljniji problem.
To niposto ne znaci da su zavrsili sa patriotima, ali UA mora izvuci neke lekcije iz ovog. Druga stvar je sto za ovaj paket treba bar mjesec proizvodnje od strane Rusa.
- Čitalac
#161165 Re: Ukrajina
Večerašnja verzija ruskog ministarstva odbrane...
„Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. maja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sistema Kindžal u gradu Kijevu, pogođeni su i potpuno uništeni: multifunkcionalna radarska stanica, kao i 5 lansera raketnog sistema Patriot".
- madner
#161167 Re: Ukrajina
Bar 16 lansera i to sa dvije rakete. 
- Hame_
#161168 Re: Ukrajina
Primjećujem, već duži period, da neki ne temi primjenjuju ovo "ovjerio".SanskiBiser wrote: ↑17/05/2023 16:55koji blesav video, kolega mu nije dobro "ovjerio" Rusa u zemunici i umalo ih oba to kostalo glave...SpoilerShow
Strano mi je to, četničko.
-
lajkujMe
#161169 Re: Ukrajina
Samo da ponovim ono sto sam rekao onog dana kad je usao patriot u Ukrajinu
Najveca mana tog sistema je sto njegovi radari svijetle kao sunce kad ga upale.
To je poseban kalibar radara izuzetno jak i Rusima ne treba ni satelit, ni dousnik s mobitelom da ga nadju.
Imam predpostavku da ga Ukrajinci jednostavno postave i upale sto je glupost.
Rusi ga lociraju za 15 sekundi takvog.
Sjecam se pocetkom rata kad su Ameri postavili Patriot na granici kod Poljske.
I slika sa SAR civilnog satelita vidjela 4 radarske linije duge preko 50 km od radara.
Sljasti ludooo e to je mana Patriota tesko ga sakriti onog momenta kad ga upale
Najveca mana tog sistema je sto njegovi radari svijetle kao sunce kad ga upale.
To je poseban kalibar radara izuzetno jak i Rusima ne treba ni satelit, ni dousnik s mobitelom da ga nadju.
Imam predpostavku da ga Ukrajinci jednostavno postave i upale sto je glupost.
Rusi ga lociraju za 15 sekundi takvog.
Sjecam se pocetkom rata kad su Ameri postavili Patriot na granici kod Poljske.
I slika sa SAR civilnog satelita vidjela 4 radarske linije duge preko 50 km od radara.
Sljasti ludooo e to je mana Patriota tesko ga sakriti onog momenta kad ga upale
- drug_profi
#161170 Re: Ukrajina
Cestitam nekom od forumasa, zaboravio sam kojem.
Tacno je zakljucio da bi mogla biti raketna zasjeda i to sa S300
- drug_profi
#161171 Re: Ukrajina
Ja zapravo mislim da su avioni vec odobreni, ali se cekaju piloti. Kad nabave desetak pilota i minimum osoblja na zemlji, avioni ce odjednom biti donirani.
-
mishic
- SanskiBiser
#161173 Re: Ukrajina
De ti mene "ovjeri" i stavi na foe.Hame_ wrote: ↑17/05/2023 20:54Primjećujem, već duži period, da neki ne temi primjenjuju ovo "ovjerio".SanskiBiser wrote: ↑17/05/2023 16:55koji blesav video, kolega mu nije dobro "ovjerio" Rusa u zemunici i umalo ih oba to kostalo glave...SpoilerShow
Strano mi je to, četničko.
-
mishic
#161174 Re: Ukrajina
Auuuuuuuu, bice da je ovaj Kindžal trčao od jednog do drugog lansera dok ih nije sve dokusurio.
"Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. maja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sistema Kindžal u gradu Kijevu, pogođeni su i potpuno uništeni: multifunkcionalna radarska stanica, kao i 5 lansera raketnog sistema Patriot".
I neki opet ne vjeruju ruskim izvorima, sram ih bilo, zar bi Rusi ovako besramno mogli lagati?
"Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. maja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sistema Kindžal u gradu Kijevu, pogođeni su i potpuno uništeni: multifunkcionalna radarska stanica, kao i 5 lansera raketnog sistema Patriot".
I neki opet ne vjeruju ruskim izvorima, sram ih bilo, zar bi Rusi ovako besramno mogli lagati?
- SanskiBiser
#161175 Re: Ukrajina
kazem ja i Goku nagrabusio a i Optimus Prime je tesko ostecen...Čitalac wrote: ↑17/05/2023 20:48 Večerašnja verzija ruskog ministarstva odbrane...
„Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. maja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sistema Kindžal u gradu Kijevu, pogođeni su i potpuno uništeni: multifunkcionalna radarska stanica, kao i 5 lansera raketnog sistema Patriot".