Ukrajina
- Haris.ba
#160951 Re: Ukrajina
Mislim da se skrece tema sa najbitnijeg. Rusi sa kinzalima ne mogu unistiti sa pvo moderno branjen prostor.
Ostaje pitanje sta ce da rade. Cime da gadjaju Kijev? Dobice Ukrainci i patriot raketa i lansera koliko treba. I Rusi se gadjati i gadjati. Dok ne nestane raketa. I sta onda?
Ostaje pitanje sta ce da rade. Cime da gadjaju Kijev? Dobice Ukrainci i patriot raketa i lansera koliko treba. I Rusi se gadjati i gadjati. Dok ne nestane raketa. I sta onda?
-
sumirprimus
#160952 Re: Ukrajina
Al dvesta iljada sunce ti zarko

-
sumirprimus
#160953 Re: Ukrajina
naravno kakvo je to obiljezavanje jubileja bez sad vec legendarnog skofke
-
sumirprimus
#160954 Re: Ukrajina
ne mogu gajdjati kolko hoce, kinzala imaju najmanje na stanju, procjena je par desetina. dosad ih skoro pa i nisu potrebljavali do prosle hefte.Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 07:52 Mislim da se skrece tema sa najbitnijeg. Rusi sa kinzalima ne mogu unistiti sa pvo moderno branjen prostor.
no madner je u jednom u pravu, ovo im je bila najbolje iskoordinirana akcija dosad u kombinaciji napada na kijv. vjerovatno na sam patriot sistem. posto nemaju mald(mamce) slali su sahide u kombinaicji sa kh projektilima i tek onda kinzale.
- Haris.ba
#160955 Re: Ukrajina
Ma vjerujem ja da ce napraviti nekoliko. Imaju nekakvu proizvodnju. Nego, ogroman je omjer ispaljenih i skinutih. Moras ispaliti mnogo raketa da neka prodje.sumirprimus wrote: ↑17/05/2023 07:58 ne mogu gajdjati kolko hoce, kinzala imaju najmanje na stanju, procjena je par desetina. dosad ih skoro pa i nisu potrebljavali do prosle hefte
Sta ce imati da ispaljuju na kraju? Skadove vaditi odnekle ko Sadam?
-
lajkujMe
#160956 Re: Ukrajina
Za usporedbu grad Sarajevo s opstinama Novi Grad, Novo Sarajevo Centar i Stari Grad imaju odprilike oko 250.000 stanovnika
Drugim rijecina od Februara 2022 do danas kod Rusa je izgunilo grad velicine Sarajeva.
-
sumirprimus
#160957 Re: Ukrajina
kinzal je sluzio kao deterent faktor, ono imamo kinzal koji ne mozete nicim oborit. i tako godinama. sad se vidilo d se moze oborit. ukri su snimili i video i slike u prilog argumentaciji da mogu. naravno ruje ce i to negirat, ostaje fakat da su im oborili, da li su usput uspjeli ostetiti dio patriot sistema manje je bitno, jer peta kolona tu ne treba kad patriot upali radar ruje znaju-...
-
sumirprimus
#160958 Re: Ukrajina
prave mjesecno kalibr u omjeru par.Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 08:00Ma vjerujem ja da ce napraviti nekoliko. Imaju nekakvu proizvodnju. Nego, ogroman je omjer ispaljenih i skinutih. Moras ispaliti mnogo raketa da neka prodje.sumirprimus wrote: ↑17/05/2023 07:58 ne mogu gajdjati kolko hoce, kinzala imaju najmanje na stanju, procjena je par desetina. dosad ih skoro pa i nisu potrebljavali do prosle hefte
Sta ce imati da ispaljuju na kraju? Skadove vaditi odnekle ko Sadam?
kinzal im je kao najvredniji, takodje ne moze vise od par vjerovatno. ionak imaju problema sa dijelovima.
veca realna opasnost po ukre su one glide avio bombe, toga bar ruje imaju na stanju veci broj. tu se uklapa ona zasjeda za rv grupu koja je trebala dejstovvat pa popusla(2 samolet i tri vrtoleta)
-
sumirprimus
#160959 Re: Ukrajina
da j e200k izbceno iz stroja,previse je, poginuli, tesk ranjeni zarobljeni-to je skoro komplet ruska kopnena vojska, bez mobiksa i wagnerovaca.(ne ubrajamo granicare, administraiju, civile, i duhove koji pumpaju brojku na milion i kusur)
-
sumirprimus
#160960 Re: Ukrajina
jos jednom da se bolje vidi
+ 70ak komada tehnike i opreme bez dronova i krstarecih projektila
Last edited by sumirprimus on 17/05/2023 08:10, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
#160961 Re: Ukrajina
ako nemaju vec spremno i odvojeno za jos jedan talas mozda za mjesec dana i vise da ponove...a neku rezervu moraju imati koja se ne trosi ...Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 07:52 Mislim da se skrece tema sa najbitnijeg. Rusi sa kinzalima ne mogu unistiti sa pvo moderno branjen prostor.
https://breakingdefense.com/2023/05/wea ... roduction/
BELFAST – Istraživači oružja prikupili su primjere novoproizvedenih ruskih krstarećih projektila koji su korišteni protiv Ukrajine , što je, kako kažu, znak da su ruske zalihe streljiva postale toliko tanke da se oružje koristi u ratu samo nekoliko mjeseci nakon sklapanja .
Ovo otkriće implicira da se Moskva suočava s ozbiljnim problemima sa zalihama i povećanim pritiskom proizvodnje koji "možda neće biti neograničeno održiv", prema Damienu Spleetersu, zamjeniku direktora operacija u skupini Conflict Armament Research (CAR), organizaciji za praćenje oružja sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Vijest dolazi u trenutku kada Britanija upozorava da Rusija pokušava obnoviti svoje zalihe krstarećih projektila.
Spleeters je za Breaking Defense otkrio da je tijekom nedavnog putovanja u Ukrajinu njegov tim pronašao dijelove projektila Kh-59MK2 zrak-zemlja koji je pogodio ukrajinski teritorij u ožujku 2023., a CAR prati proizvodnju oružja do četvrtog kvartala 2022.
To je nevjerojatno brz preokret od proizvodnje do uporabe, ali to čak nije ni najbrža stopa korištenja koju je CAR pronašao. U drugom slučaju, dva projektila Kh-101 pronađena su i ispitana nakon udara na Kijev u studenom 2022., a istraživači CAR-a mogli su utvrditi da je jedno od streljiva proizvedeno u zadnjem kvartalu 2022., najvjerojatnije u listopadu.
CAR može biti tako precizan u pogledu porijekla projektila zato što su prve tri znamenke serijskog broja Kh-101 i Kh-59 povezane s tvornicom proizvodnje, dok su sljedeće tri znamenke povezane s "određenim modelom", rekao je. Spleeters. "Slijedi jedna znamenka za kvartal u godini i jedna znamenka za godinu proizvodnje."
Osim oružja Kh-101 i Kh-59, u Ukrajini je pronađen veliki izbor drugih ruskih krstarećih projektila koji se lansiraju iz zraka, uključujući tipove Kh-22, Kh-29, Kh-31, Kh-47M2 Kinzhal i Kh-555. CSIS.
Nalazi CAR-a poklapaju se sa širim dokazima da su ruske zalihe krstarećih projektila prorijeđene nakon 15 mjeseci rata.
U obavještajnim podacima britanske obavještajne službe od 3. svibnja, britanska vojska je rekla da su dva napada krstarećim projektilima iz zraka protiv Ukrajine, izvedena 28. travnja i 1. svibnja, bila prvi put u 50 dana da su ruske snage upotrijebile ALCM. Prema izvješću, “u oba su napada korišten manji broj projektila nego u prethodnim napadima, što je vjerojatno zbog ruskih pokušaja da obnovi svoje zalihe ALCM-a.”
Još jedan dokaz da su ruske zalihe slabe dolazi iz izvješća da ruska flota Su-34, koji se inače koriste za lansiranje ALCM-ova, umjesto toga radi s "glupim" bombama.
-
lajkujMe
#160962 Re: Ukrajina
Moj jedini komentar za PVO, moguce da je Patriot ostecen ali onaj video na koji se pojedini forumasi vade je dokazano fejk i nije udar Kinzala nego defektne PVO rakete.
I cim znam da je fejk prica o unistenom patriotu postaje vrlo vrlo sumnjiva.
Ali....
Akcija u Bakhmutu je neuspjela odmah da vam kazem.
Sam grad je skoro pa pao Ruse dijeli par zgrada od potpunog osvajanja grada pitanje je sati/dana kad ce officially pasti.
Znam ne zato sto sam to vidio nedje nego zato sto Ukrajinci sute vec 5 dan zadnji izvjestaj je bio za Klischivku.
A to kad sute smo vidjeli kod Khersona ljetos, znaci da su naisli na ozbiljan otpor i da su nagrubusili.
Da se islo dalje do sada bi bilo itekako opipljivih dokaza...
S obzirom da je grad pred samim padom a flankove su samo ispeglali a ne urusuli po meni je znak da je Bakhmut gotova prica.
Ali....
Sam grad je skoro pa pao Ruse dijeli par zgrada od potpunog osvajanja grada pitanje je sati/dana kad ce officially pasti.
Znam ne zato sto sam to vidio nedje nego zato sto Ukrajinci sute vec 5 dan zadnji izvjestaj je bio za Klischivku.
A to kad sute smo vidjeli kod Khersona ljetos, znaci da su naisli na ozbiljan otpor i da su nagrubusili.
S obzirom da je grad pred samim padom a flankove su samo ispeglali a ne urusuli po meni je znak da je Bakhmut gotova prica.
-
sumirprimus
#160963 Re: Ukrajina
sta ameri kazu o kinzalu...The Kinzhal is not a "hypersonic" weapon, as Moscow often claims, which is to say the Kinzhal is not part of a new class of hard-to-kill missiles that exclusively includes highly maneuverable hypersonic glide vehicles and hypersonic cruise missiles able to maintain hypersonic speeds throughout most of the flight.
Many ballistic missiles, like the Kinzhal, have the capacity for hypersonic flight, sometimes at speeds actually faster than so-called "hypersonic weapons," and can achieve some maneuverability, but they don't have a sustained hypersonic flight ability, experts say, nor do they create headaches for defenders in the same way.
- SanskiBiser
#160964 Re: Ukrajina
ja ocekujem danas da ce poceti dolaziti izvjestaji o stvarnom stanju i promjenama na terenu, juce je tanko bilo sa obe strane, (Wagner koristio toplovode za kretanje izmedju zgrada i podrume u zgradama pa je napravio pomjeranje linije to je neki highlight od juce sa ruske strane) evo i Kenneth jutros odgodio izvjestaj za veceras...Treba pratiti Juliana na Twitter danas on ce prvi zapomagati i naricati ako je krenulo nesto po zlu.lajkujMe wrote: ↑17/05/2023 08:11 Moj jedini komentar za PVO, moguce da je Patriot ostecen ali onaj video na koji se pojedini forumasi vade je dokazano fejk i nije udar Kinzala nego defektne PVO rakete.
Ali....
Deepstate mapa mozda refresh da bude imala oko podne treba pripaziti..
-
sumirprimus
#160965 Re: Ukrajina
Jedna zanimljivost, cesto cujemo izraz smoukskrin, dimna zavjesa. evo jednog od najstarijih snimaka stvarnog koristenja dimne zavjese kao zastite za brodove na moru, titanium tetrahlorid u kombinaciji sa vlagom... i rezultat je...
-
sumirprimus
#160966 Re: Ukrajina
kod ovog momka se jos juce za bahmut moglo procitati slicno
situation is evolving quick fast in the last part of the city still under ZSU control. geoloc vids allows to confim control over some high buildings south of Chaikovskoho Avenue. but Russians went though last defenses at and push back the frontline to Yuvileina street.
reports that Ukr in order to avoid micro encerclement are moving back to maintain straight line.
2/ so basically there is only 200 to 500m of the city under Ukr control.
imo in couple days it will be "over"
but as said in previous thread there are some défensives lines out of the city and it's going to be hard for Ru to go though fields like that. actually they are not really good at it (less than in the city)
Also there is an important tactical position (blue circle) still under Ukr control, that will matter for the coming weeks of defense for Ivaniske

situation is evolving quick fast in the last part of the city still under ZSU control. geoloc vids allows to confim control over some high buildings south of Chaikovskoho Avenue. but Russians went though last defenses at and push back the frontline to Yuvileina street.
reports that Ukr in order to avoid micro encerclement are moving back to maintain straight line.
2/ so basically there is only 200 to 500m of the city under Ukr control.
imo in couple days it will be "over"
but as said in previous thread there are some défensives lines out of the city and it's going to be hard for Ru to go though fields like that. actually they are not really good at it (less than in the city)
Also there is an important tactical position (blue circle) still under Ukr control, that will matter for the coming weeks of defense for Ivaniske

-
sumirprimus
#160967 Re: Ukrajina
ko zna sta je sve u igri, prije par dana je najavljeno da se wagner nakon preuzimanja grada povlaci iz bahmuta i sa linije.
takodje pustena prica da ima dil sa ukrima .
umijesao se i kadirov sa cecenima ,cecene ne vidjamo. svega u bahmutu
sinoc su pustili i snimke da su ubili jos jednog amerikanca, sam prgozin se snimao pored njegovog tijela, uz pricu da ce vratit tijelo urkima.
takodje pustena prica da ima dil sa ukrima .
umijesao se i kadirov sa cecenima ,cecene ne vidjamo. svega u bahmutu
sinoc su pustili i snimke da su ubili jos jednog amerikanca, sam prgozin se snimao pored njegovog tijela, uz pricu da ce vratit tijelo urkima.
-
sumirprimus
#160968 Re: Ukrajina
Zahvaljujuci ovom vozilu bozena 5 vracaju struju po naslejima u harkiv regiji. gdje moraju brze deminirati prilaze dalekovodima i naseljima...
-
lajkujMe
#160969 Re: Ukrajina
Ima jedna stvar u ovkm ratu sto me nervira kod Ukrajinaca
A to im je mozda i najveca mana
U gradskoj borbi se nisu dokazali ja ne znam za ni jedan primjer gdje su sprijecili pad grada.
Severodonetsk, Marijupolj (los primjer), Izyum tamo pocetkom rata,
Mozda jedini primjer pobjede u gradu je Irpin mart 2022.
U gradskoj borbi se nisu dokazali ja ne znam za ni jedan primjer gdje su sprijecili pad grada.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#160970 Re: Ukrajina
Dok su sve oci uprte u Bahmut, odvija se pravi rat na nebu.Ko ce preovladati nebom. Do sada su rusi bili tu dosta jaci. medjutim novi zapadni PVO je ucinio da krstarece i dronovi ne prolaze vise u vecem broju i nanose stetu.Ruski avioni ne smiju prici fronti i precizno raketirati i bombardirati.Nebo je bitno, nebo, ko drzi nebo taj drzi i front.
Bahmut je jedan veliki mamac i dok placenici i robijasi ginu za svaku zgradu, to kremlj uopste ne tangira.Bokovi su naceti i tu se moze probiti, jedina je stvar sto u Bahmutu i oko njega je ogromna koncentracija ljudstva i tehnike i dali zele ukrajinci po svaku cijenu uz velike zrtve da se na tom mjestu obracunaju sa rusima. To je do ukrajinskog generelstaba. Moje misljenje je da nece al hajd znaj sta oni imaju u informacijama i u planovima.
Bahmut je jedan veliki mamac i dok placenici i robijasi ginu za svaku zgradu, to kremlj uopste ne tangira.Bokovi su naceti i tu se moze probiti, jedina je stvar sto u Bahmutu i oko njega je ogromna koncentracija ljudstva i tehnike i dali zele ukrajinci po svaku cijenu uz velike zrtve da se na tom mjestu obracunaju sa rusima. To je do ukrajinskog generelstaba. Moje misljenje je da nece al hajd znaj sta oni imaju u informacijama i u planovima.
- istra_hr
#160971 Re: Ukrajina
Ma vjerujem ja da ce napraviti nekoliko. Imaju nekakvu proizvodnju...
Nemaju Rusi nikakvu proizvodnju!
Rusi ne mogu-tj. imaju velike probleme u proizvodnji Lada (poluproizvoda medju automobilima).
Nije "kinzal" projektil boca votke ili drvena Babuska.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#160972 Re: Ukrajina
Ne mozes drzati grad ako si konstantno borbadovan.I svi ti gradovi su bili u poluokruzenju ili okruzenju.Mariupolj nije bas za poredjenje, rusi su tu bili 100% dominantni na nebu i vidjeli smo tesko bombardovanje avionima, bukvalno su grad sravnili sa zemljom ko atomska da je pala.Evo Bahmut, nema cigle na cigli.Rusi jos uvjek imaju jacu vatrenu moc i dominaciju neba.Kad se to izbalansira il dovede u korist ukrajinaca, druga ce se pEsma peVat.lajkujMe wrote: ↑17/05/2023 08:40 Ima jedna stvar u ovkm ratu sto me nervira kod Ukrajinaca
-
sumirprimus
#160973 Re: Ukrajina
nebom realno nije niko preovlado. rusi ne lete na teritoriji ukr, ukri ne lete po teritoriji koju konrolisu rusi uz par izuzetaka sa pocetka agresije. zbog jake pvopici wrote: ↑17/05/2023 08:52 Dok su sve oci uprte u Bahmut, odvija se pravi rat na nebu.Ko ce preovladati nebom. Do sada su rusi bili tu dosta jaci. medjutim novi zapadni PVO je ucinio da krstarece i dronovi ne prolaze vise u vecem broju i nanose stetu.Ruski avioni ne smiju prici fronti i precizno raketirati i bombardirati.Nebo je bitno, nebo, ko drzi nebo taj drzi i front.
- drug_profi
#160974 Re: Ukrajina
Ne vjerujem da ce se kepec kandidovati za izbore u Ukrajini. Nema logike da se predsjednik zemlje u ratu kandiduje na izborima zemlje koju je napao.
- Haris.ba
#160975 Re: Ukrajina
A imaju nekakvu. Imaju i nekakvo znanje, a moze se naci dokaza po internetu, ljudi snimaju, i jos kanala za sverc robe koja im nedostaje.
Stvar je prioriteta. Nece imati za ladu osim za bjelu, ali mogu napraviti raketu. Stvar je masovne proizvodnje. I razlikuje se masovna proizvodnja oruzja od masovne proizvodnje tzv. sirokih potrosackih stvari.