Ukrajina

lajkujMe

#161076 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ne brinem se za pad Bakhmuta (izvjesno da je danas i oficijelno pao)
Dalek je Kramatorsk i Slovljansk

Ali ovo s kljestima potvrdjuje ono sto je @madner neki dan pisao

Rusi imaju u pozadini jake rezerve interventne brigade i tkz island of defense tj ostrva odbrane.

Kod Bakhmuta da bi ono sve uspjelo je bilo bitno ne stajato nego jakiii push sve do gradica iza Bakhmuta

Posto su Ukrajinci ovo sporo uradili Rusi stigli poslati pojacanja i sprijeciti daljnje sirenje
donnie_darko

#161077 Re: Ukrajina

Post by donnie_darko »

lajkujMe wrote: 17/05/2023 13:40
agent_zero wrote: 17/05/2023 09:57

Jel misliš na borbe u samom gradu (urbane bobe) ili i oko grada?

Ako samo misliš na urbane, unutargradske borbe, tu si u pravu.
Urbane urbane u samim gradovima tu su se Ukrajinci po meni lose pokazali, bolje brane otvorenu livadu nego neboder.
U urbanim borbama smrtnost je veca 2-3 puta. Znaju ukrajinci da ruje ne mare za zivotima i bacat ce koliko god je sibiraca i mongola potrebno samo da pobjede.

Mislim da Ukrajinci rade najbolju mogucu stvar sa rim urbanim borbama. Brane se iz utvrdjrnih pozicija dok mogu, kad ne mogu vise povlace se do sljedecih utvrdjrnih pozicija dok ne odu iz grada.

Tako nanose ogromne gubitke neprijatelju ali vode racuna o zivotima svojih.
SanskiBiser

#161078 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Borci 3 jurisne brigade, zestok okrsaj, ciscenje ruskog polozaja nedaleko od Kliscivke.

izgleda koriste termobaricke rakete u lanserima, ono sto K2 bataljon niije imao za ciscenje bunkera ovi imaju..

https://t.me/mysiagin/22072
Spoiler
Show
na 4:40 sta je ovaj mislio, pravac ide na bunker bez zaklona...a svasta... :-?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#161079 Re: Ukrajina

Post by pici »

Chmoljo wrote: 17/05/2023 12:04
drug_profi wrote: 17/05/2023 11:55

Nisam ni ja vjerovao da ce zaustaviti Ruse. Nadao sam se da ce pruzati otpor, ali da ce biti tako dobro organizovan, to me je iznenadilo.
Ma ja sam ocekivao Gruziju iz 2008. Neko hapsenje zelenskog i to je to. Nisam mogao pretpostaviti da je najprije zelja ukrajinaca da se odupru ruskoj cizmi tako velika.

Bitka kod Hostomela me iznenadila, a reakcije ukrajinaca na sve sto se desavalo mi je otvorila oci. Poslije hefte, dvije vidjelo se da ce biti svega i da nece koza biti jeftino prodana mada i tad nije bilo jasno na sta ce izaci.

Ne znam za vas, al radovacu se ko nalo dijetenkada umarsiraju u mariupolj. Posebno me ganula njegova sudbina, odnosno sudbina njegovih gradjana, da jedva cekam da se utjese da sve tr zrtve nisu bile uzalud

.
Mariupolj i meni posebno tesko pao.Ona kolicina zla, to mogu samo monstrumi.Jedva cekam da se ukrajinska zastava zaviori na Azovstalu.Kad su Ukrajinci potukli do nogu ruse u Izjumu, sve je moguce i pred moskvu da dodju.
Vrijeme vec pokazuje koliko ruse kosta Bahmut.
SanskiBiser

#161080 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

#Ukrajina: U januaru ove godine objavljeno je da je Turska prenijela nepoznatu količinu kasetnih projektila 155 mm (DPICM) u Ukrajinu.

Konačno, to možemo i vizuelno potvrditi - evo ukrajinskog vojnika sa dosta 🇹🇷 projektila M483A1 koje je napravio MKE.

zvoncici :shock:
Gandalf

#161081 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Biće do kraja godine i duplo
Honda Rajvosa

#161082 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

SanskiBiser wrote: 17/05/2023 13:55
Spoiler
Show
uzas kako je naivno krenuo i pokkosen pao.... fakat glup nacin da pogines. sekunde nije razmisljao
janje_

#161083 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

SanskiBiser wrote: 17/05/2023 13:55 Borci 3 jurisne brigade, zestok okrsaj, ciscenje ruskog polozaja nedaleko od Kliscivke.

izgleda koriste termobaricke rakete u lanserima, ono sto K2 bataljon niije imao za ciscenje bunkera ovi imaju..

Spoiler
Show
pogide covjek.. ali kakav ovo kamion prodje na 5:20..
madner

#161084 Re: Ukrajina

Post by madner »

SanskiBiser wrote: 17/05/2023 11:06
madner wrote: 17/05/2023 10:09

Opet dodavanje recenica koje nisam rekao. Ucinak ne mogu ocjeniti. Mozda je probusena guma na lanseru, mozda je unisteno nesto puno bitnije. Unistenje cijele baterije je malo vjerovatno.

Sto se tice eksplozije ovdje mozes vidjeti ucinak tomahawk naspram kontainera. Glava je u 5 deka (490 vs 500 kg).

https://youtu.be/y9YyMh1lICI

nista ja tebi ne dodajem samo objasnjavam kako te tumacim i ono sto pises, sumnjam u tvoju "objektivnost, strucnost i odmjerenost" kad je ovo od juce u pitanju, kao i u ovom slucaju kad sad stavljas eksploziju tomahawk projektila koja je skracena bez razvoja pecurke i oblaka dima koji ide nakon ove prve faze detonacije i pocetka ekspanzije da bi kao objasnio sto je samo bljesak pa eto to je dovoljno da potvrdi tvoje rezonovanje...khm bias...

Tvoja tvrdnja je da nisu dva projektila oborena i da su pogodila PVO sisteme...Tu si svjesno napravio izbor na osnovu dokaznog materijala dovoljnog samo treceligasima za takvu tvrdnju i izbor..objektivnost u kanti za smece...Sveo si se na nivo vidjelica iz Medjugorja. Problem je u TVRDNJI da su dva projektila prosla za sta nemamo nikakve dokaze i argumente a za pad PVO raketa imamo...

Sve te eksplozije izgledaju kao na 22 sec videa ispod, bilo da je zgrada ili betonska podloga ili kontejner, ovo sto si stavio je usporeni snimak vjerovatno 1000 FPS prve faze detonacije koji ide na vodu tvom "biasu"...kratak bljesak i razvoj pecurke i da ne spominjemo to da se mora osjetiti na objektima vibracija u radiusu par kilometara svaka takva detonacija je mali povrsinski zemljotres...kamera fiksirana u mjestu ni da mrdne.

22 sekunda

Sad da pravimo anketu : Da li bi madner isto ovo tvrdio da je snimak iz Moskve? Pa jedno 99% ljudi na temi bi glasalo da ne bi tvrdio ...Ti si napravio izbor i vjerujes u nesto i to je ok..nista protiv samo mani se price o objektivnosti...reci "ja vjerujem"...jer dok ne budemo imali konkretnije dokaze to je samo to vjerovanje.

Kad kog smatram da si upravu imas moju podrsku cak cu i pojacati sa argumetnima ali kad smatram da nisi imaces izazov :D jbg barem nije dosadno i imamo privid sinteze na temi. #MahalaskaLiga
Da krenemo od kraja, tako i treba. Nismo mahalska liga dok nam je cilj doci do istine a ne sprijeciti pad reputacije A ili B kao onaj.

Imas vise video dokaza od samo ovog.
Inace ne postavljam Ruske uspjehe da ispostujem vjernike na ovoj temi ali ilustracije radi:

To je dio zasto mislim da su barem dvije rakete prosle, da li su nesto pogodile pojma nemam.

Sto se tice toga sto vjerujem, dakle to je teorija gdje je vjerovatnoca da su djelovi tacni manja od 50%:
Za mene najbitniji su slike KH55 koje su bile i na ovoj temi. To je bitno jer isti nije pogodjen nego je pao zbog manjka goriva. UA se nije pohvalila njihovim obaranjem niti ih navela da su bili opste dio napada.

Mislim da su Rusi napravili najozbiljni paket i akciju dosad. Dio akcije su bili i mamci i ove rakete sa aktivnim ometacima umjesto borbene glave. I to je ocito imalo efekta, jer ovi patrioti sto su se brzo vratili na zemlju su ocito gadjali ciljeve koji nisu postojali. Dio je sasvim sigurno i presreten, 30 ili 32 rakete su morale nesto i pogoditi.

Ovi udari poslje su poslje jer su preopteretili PVO u prvom valu, nisu dosad ovako radili.

Objektivnost nije isto sto i potpuna tacnost. Kao sto sam napisao za Bakmut prije par dana, na osnovu informacija koje imamo.
seksi_ideje

#161085 Re: Ukrajina

Post by seksi_ideje »

Meni ovo kod Ukrajinaca sve sporo ide
mishic

#161086 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Jedna od karakteristika ovoga sukoba između Rusije i Ukrajine je i enormno trošenje municije svih vrsta i kalibara. Za Ruse me i ne čudi obzirom da imaju izobilje i da je veliki broj vojnika na njihovoj strani sa slabom ili nikakvom obukom. Ali to isto bar sa pješadijskom municijom čine i Ukrajinci.

Ono što meni na um pada jeste da smo mi štednju municije provodili ne samo zbog njenog nedostatka nego smo stalno govorili i ponavljali da puške i ostala oružja sa brojem ispaljenih metaka postepeno gube na preciznosti i dometu i da jedan od vidova čuvanja oružja jeste i ta vrsta kontrole.
Labirint

#161087 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

seksi_ideje wrote: 17/05/2023 14:34 Meni ovo kod Ukrajinaca sve sporo ide
i meni, razvukli ljudi ko gladnu godinu, dole Zelenski već su trebali u Yakutsku biti...
PM72

#161088 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

Ja sam mislio da glupljeg od Alije nema kad je u medijima najavljivao deblokadu Sarajeva...
sumirprimus

#161089 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 17/05/2023 13:53 Ne brinem se za pad Bakhmuta (izvjesno da je danas i oficijelno pao)

Rusi imaju u pozadini jake rezerve interventne brigade i tkz island of defense tj ostrva odbrane.

Kod Bakhmuta da bi ono sve uspjelo je bilo bitno ne stajato nego jakiii push sve do gradica iza Bakhmuta

Posto su Ukrajinci ovo sporo uradili Rusi stigli poslati pojacanja i sprijeciti daljnje sirenje
nista te rezerve ne znace ako se krene u jaci i siri napad. ruje su pokazale da imaju rezerve za jednu tacku, a za vise tek cemo da vidimo. ovo nije reper za cjelokupno ratiste i predstojecu ukr ofanzivu.
mozda je to i bio cilj ukra sad. kce ga znat, ispipavaju teren malo tamo malo vamo.
sumirprimus

#161090 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

to je ruska prica.
e sad, dva kinzala, ili dva kh da su udarlila negdje u sred kijva ne bi mogo sakrit ni koperfild a ne ukr bezbjednjaci. pogotov pored tolikih kamera, mobitela pa i proruskih stanovnika.neko bi nesto snimio. mi to nismo vidjeli. cak ni oni odsjaji ne govore da se radi o detonacijama nadolazecih projektila. dakle jos uvijek ne vjerujem u ruski narativ. rusi hoce slagat.
sumirprimus

#161091 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

auu brate pa to je ruskiizvor, proruski bot... nema dalje svaka prica nema smisla :lol:
prorusku propagnadanema sta da trazi na ovom forumu.
ne znam koji ti je interes da ih siris ovde, biti kontras svima ok. al ovo je vec previse za mene.
sumirprimus

#161092 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

BREAKING: Ukraine's Air Force categorically denies that Russia's Kinzhal destroyed the Patriot
ovo je dovoljno. sta zvanicno ukri kazu. dosad nisu razocarali upostlaom nabešali su 200k orka na suncokret i nastavljaju i dalje.
sumirprimus

#161093 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

stize municija sa svih strana meridijana, salju i turci, koreanci, prave i ukri u poljskoj nema sta skuplja se ubrzano...
lvartheboneless

#161094 Re: Ukrajina

Post by lvartheboneless »

lajkujMe wrote: 17/05/2023 13:53 Ne brinem se za pad Bakhmuta (izvjesno da je danas i oficijelno pao)

Apsolutno se slažem. I pitam se gdje su sve Ukr elitne jedinice/brigade trenutno? Po meni trebaju biti svrsishodnije korištene, a ne za neke kiklope, zamunice itd. Mislim i to je ok da se razumijemo.

Treba raditi diverzije većih promjera sa većom dozom rizika ali i sa većim benefitima na terenu ako uspiju naravno. Milijarde su se slile u opremi (neka do sad neviđena).
Taktička probijanja i brze sabotaže ključnih elemenata odbrane. Pojačati noćne napade/upade možda? :?
sumirprimus

#161095 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

za to vrijeme ruski nacisti sanjaju san o prosirenoj i ubrzanoj namjenskoj industriji hehe
:thumbup: mislim koliko ispran mozak moze biti pa vjeorvati u te gluposti. ne mogu oni vise od prijeratne kolicine da ga jbes iposrucit. ni krestarecih ni tenkova nista. dzaba krece.
mishic

#161096 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Psihološki pritisak na ruske trupe najavom ove kontraofanzive i pripreme za nju koje traju mjesecima po borbeni moral, slamanje duha i kontinuirani strah koji se neminovno javlja, jednake su stalnim borbenim dejstvima. Držanje protivnika u stalnoj napetosti, očekivanju, neizvjesnosti kada i na kojim pravcima će biti udar, znači da duž cijele linije razdvajanja svaka jedinica i svaki pojedinac već mjesecima jesu u pripravnosti, bez opuštanja, bez odmora, u grču i svakodnevnom razmišljanju kako se suprotstaviti i šta ako ..., a to nije lahko izdržati ni dva dana a kamo li mjesecima.

Sve to iscrpljuje, otupljuje, umara i slama i tu se dobiva ona ključna razlika između jednih i drugih boraca. Kada se tome doda ono da će vrijeme, pravce i načine borbe diktirati Ukrajinci onda je sasvim realno očekivati da će za kratko kod Rusa nastupiti rasulo i bježanija uz opštu paniku. Sjetih se jednog našeg komandanta koji je nakon referisanja od svih starješina svojih jedinica čuo prijedlog da se napravi predah u jeku veoma uspješne ofanzive na Kupresu koji je jednostavno zaključio "a možete misliti kako je njima" i nastavio "idemo dalje dok se nisu konsolidovali"...
sumirprimus

#161097 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ruje su sve osim u pripravnosti, oni roljaju jbe se njima, osim onim jadnicima u bahmutu koji jurisaju :evil:
vise snimaka gdje piju direktno na liniji :lol: :-)
sumirprimus

#161098 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ovo su rusi i nihova proizvodnja
sumirprimus

#161099 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

At least three Russian scientists who have worked on hypersonic missile development have been arrested on suspicion of treason over the past year, their colleagues said in an open letter published Monday.

Members of the Institute of Theoretical and Applied Mechanics of the Russian Academy of Sciences’ (RAS) Siberian Branch warned that the criminal cases risk setting back Russia’s advances in hypersonic technology.

“We simply don’t understand how to continue our craft,” the scientists wrote.

The institute said its members Anatoly Maslov, Alexander Shiplyuk and Valery Zvegintsev are held in custody on treason charges for speaking at conferences abroad, publishing articles in popular magazines and participating in international projects.

Maslow and Shiplyuk were known to have been arrested in the summer of 2022.

Zvegintsev’s arrest has not been previously reported. He is identified as the founder of a laboratory that deals with hypersonic technology.

Siberian media has reported that a Novosibirsk court ruled to place Zvegintsev in pre-trial detention on April 7.
cudo hapsana a dizu proizovdnju nesto ne stima? lol
SanskiBiser

#161100 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

janje_ wrote: 17/05/2023 14:28
SanskiBiser wrote: 17/05/2023 13:55 Borci 3 jurisne brigade, zestok okrsaj, ciscenje ruskog polozaja nedaleko od Kliscivke.

Spoiler
Show
pogide covjek.. ali kakav ovo kamion prodje na 5:20..
a to ciste polozaj tj. uporiste Rusa koji se ne predaju a oni kao jedinica idu dalje napred...nema cekanja...jurisna brigada jbg. borbeni zadatak se mora ispuniti a ovo je samo jedna od prepreka, ukopani Rusi kako sam shvatio iz 4. brigade - one sto im je komandir poginuo, pukovnik, nedavno.
Post Reply