Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
tatoo
#13826 Re: Cijene stanova All about
Kupovina vs iznajmljivanje je vjecna dilema.
Mislim da su obje opcije ok zavisno od vasih licnih okolnosti.
Primanja, stil zivota, prioriteti, zaposlenje. Ne moze se gledati kao da je jedna opcija konstantno ispravna a druga konstantno losa.
Ima tu puno vise faktora od "vjecnog" rasta cijena ili kako neko spomenu gledanja na kupovinu kao investicije.
Moze procjenitelj ili banka reci da vasa nekretnina vrijedi milion ali to je zaista tako tek kad je neko kupi za te pare.
Razumijem da oni koji su sebi uspjeli priustiti nekretninu, prizeljkuju da cijene rastu i 20% godisnje i da u svakoj diskusiji samo kupovina je ispravna odluka.
Treba i vlastiti izbor kupovine sebi opravdati a ima i onog ljudskog osjecaja da se postigla velika stvar pa se ocekuje da okolina udari pecat pametnog poteza.
Ja nisam protiv kupovine nekretnine, posjedujem nekretninu. Sad po ovim kamatnim stopama i cijenama, ne bih se odlucio za kupovinu. Ne znam za BiH ali vani sigurno sad ne.
Jednostavno ne mogu nekom reci samo kupovina ima smisla, sve ostalo je greska.
Ni taj rast vrijednosti bas nije istina, cijena je ono za kolliko prodas a ne ono sto zelis da dobijes. Prije 2007-2008 svi su u USA mislili da housing market ne moze pasti. Svi, najeminentniji ekonomisti i burzovni investitori.
Donedavni rast cijena ima svoje razloge. Naravna da psotoji kronicna nestasica nekretnina, bar u EU. Naravno da emigracija i priliv iste jeste faktor ali ne toliki kao sto se zeli prikazati. Mali procenat doseljenika kupuje skuplje nekretnine, Da imaju taj kapital, zasto bi se odlucili na emigraciju. Oni ce bar ispocetka rentati i ne tako skupe stanove, kojima cijena bas i ne raste tj.ne mogu se bas gledati kao jaka investicija.
Najveci faktor ovog neutemeljenog rastA od 2020 pa do danas su investitori i spekulacije. Hedge fondovi/banke ili jednostavmo ljudi sa jakim ustedjevinama, koji su sklanjali kapital u ovoj inflaciji u nekretnine.
Po Eu gradovima, hiljade stanova su prazni i nisu na trzistu, kupljeni od investitora da im novac ne gubi vrijednost. Tesko je predvidjeti dan kad ce to na trziste ali svaki portfolio ce jednom izaci na trziste.
Uspjeli su "oploditi" kapital jer su jos pojacali nestasicu nekretnina i kao da to nij ebilo dovoljno, radi same te nedostupnosti, cijene su podivljale.
I koja je reakcija "prosjecnog" covjeka?
Naravno u strahu da ce biti priced out, ljudi skacu na zadnji voz da nesto kupe. I kupuju se stanovi koji ne vrijede trecinu trazene cijene. Samo da se stigne dok taj isti stan nije jos duplo skuplji.
Panika.
Da se vratimo na kupovinu i kredit.
Trenutno u EU kamata ide do oko 5,5% na kredu. Recimo da smo sretni dobijemo 3,5% na 30 godina. Sa trenutnim cijenama, to znaci da je polog za dobijanje krede zestok, banke traze 30% pologa.
Zavisno od nekretnine al recimo da treba oko 100000 - 150000 pologa.
U selima su nove kuce po 400-550 hiljada. Naravno da moze i starija kuca, jeftinija. Ali onda tu treba ulagati sto nas dovodi blizu ili u cijenu nove kuce.
Znaci prvo treba solidna ustedjevina koju lagano damo banci. Sve sto ste ustedjeli, bez grca na licu dajete banci.
Naravno, ima mali procenat bogatijih koji imaju jos u steku ali vecina ce dati sve sto su ustedjeli. Vise nemate crni fond iza ledja.
I onda 3.5% godisnje banka uzima na kredu. Godisnje.
Recimo da je prvih 10 godina otplate samo da banka namiri kamate. S tim da banka ne daje fiksnu kamatu na cijeli period, pa ce i kamata ici na "pregovore" recim onakon 10 godina.
Elem, 10 godina prodje i nismo ni poceli otplacivati samu nekretninu.
Sad otplacujemo kucu/stan jos 20 godina. Plate ne rastu u tom periodu sa inflacijom tako da dosta stvari pati da se plati rata kredita. Odmori, garderoba, izlasci, auto, sta god. A ne racunamo vrtice, gorivo, prevoz, doktore, popravke kucne i slicno.
Nekih 30 godina. Cak i ako imate dva solidna primanja, 30 godina ste u excelu kalkuliranja svakog zalogaja.
Onda dodajemo stavku sigurnog zaposlenja. Ko garantuje da cete biti zaposleni cijelo to vrijeme, Cak i ako nadjete novi posao jako brzo, banka to ne zanima, rata se mora platiti i kad nemate posao. A tesko je generalno nastaviti stediti sa ratama koje placate za vasu nekretninu. Pogotovo sad.
Osim ako stvarno sve je na extremnom minimumu sto se tice kvalitete zivota.
Ako hocete nizu ratu, ili imate velik polog ili produzujete kredit za jos x godina.
30 godina, sav rizik je na vama. Banka nema nikakav rizik. Nula.
30 godina postaje sve vise 40 godina ili cak 50 u UK. U UK cete moci/mozete prebaciti kredit na djecu kad umrete. Poklon za 18ti rodjendan.
Jos jednom, nisam protiv kupovine, posebno ako imate preko 50 posto ili vise ustedjeno, ili vam je kirija skupa/ista kao i rata kredita a ne mozet zivjeti u jeftinijoj ili manjoj nekretnini.
Tu su stvari znatno drugacije i kupovina je u vecini takvih slucajeva dobar cak odlican izbor.
Ali nemaju svi i treba biti spreman decenijama na ove stvari. Ako je vama uspjelo, ne mora znaciti da ce svima i da su zivotne okolnosti drugih kao vase.
Mislim da su obje opcije ok zavisno od vasih licnih okolnosti.
Primanja, stil zivota, prioriteti, zaposlenje. Ne moze se gledati kao da je jedna opcija konstantno ispravna a druga konstantno losa.
Ima tu puno vise faktora od "vjecnog" rasta cijena ili kako neko spomenu gledanja na kupovinu kao investicije.
Moze procjenitelj ili banka reci da vasa nekretnina vrijedi milion ali to je zaista tako tek kad je neko kupi za te pare.
Razumijem da oni koji su sebi uspjeli priustiti nekretninu, prizeljkuju da cijene rastu i 20% godisnje i da u svakoj diskusiji samo kupovina je ispravna odluka.
Treba i vlastiti izbor kupovine sebi opravdati a ima i onog ljudskog osjecaja da se postigla velika stvar pa se ocekuje da okolina udari pecat pametnog poteza.
Ja nisam protiv kupovine nekretnine, posjedujem nekretninu. Sad po ovim kamatnim stopama i cijenama, ne bih se odlucio za kupovinu. Ne znam za BiH ali vani sigurno sad ne.
Jednostavno ne mogu nekom reci samo kupovina ima smisla, sve ostalo je greska.
Ni taj rast vrijednosti bas nije istina, cijena je ono za kolliko prodas a ne ono sto zelis da dobijes. Prije 2007-2008 svi su u USA mislili da housing market ne moze pasti. Svi, najeminentniji ekonomisti i burzovni investitori.
Donedavni rast cijena ima svoje razloge. Naravna da psotoji kronicna nestasica nekretnina, bar u EU. Naravno da emigracija i priliv iste jeste faktor ali ne toliki kao sto se zeli prikazati. Mali procenat doseljenika kupuje skuplje nekretnine, Da imaju taj kapital, zasto bi se odlucili na emigraciju. Oni ce bar ispocetka rentati i ne tako skupe stanove, kojima cijena bas i ne raste tj.ne mogu se bas gledati kao jaka investicija.
Najveci faktor ovog neutemeljenog rastA od 2020 pa do danas su investitori i spekulacije. Hedge fondovi/banke ili jednostavmo ljudi sa jakim ustedjevinama, koji su sklanjali kapital u ovoj inflaciji u nekretnine.
Po Eu gradovima, hiljade stanova su prazni i nisu na trzistu, kupljeni od investitora da im novac ne gubi vrijednost. Tesko je predvidjeti dan kad ce to na trziste ali svaki portfolio ce jednom izaci na trziste.
Uspjeli su "oploditi" kapital jer su jos pojacali nestasicu nekretnina i kao da to nij ebilo dovoljno, radi same te nedostupnosti, cijene su podivljale.
I koja je reakcija "prosjecnog" covjeka?
Naravno u strahu da ce biti priced out, ljudi skacu na zadnji voz da nesto kupe. I kupuju se stanovi koji ne vrijede trecinu trazene cijene. Samo da se stigne dok taj isti stan nije jos duplo skuplji.
Panika.
Da se vratimo na kupovinu i kredit.
Trenutno u EU kamata ide do oko 5,5% na kredu. Recimo da smo sretni dobijemo 3,5% na 30 godina. Sa trenutnim cijenama, to znaci da je polog za dobijanje krede zestok, banke traze 30% pologa.
Zavisno od nekretnine al recimo da treba oko 100000 - 150000 pologa.
U selima su nove kuce po 400-550 hiljada. Naravno da moze i starija kuca, jeftinija. Ali onda tu treba ulagati sto nas dovodi blizu ili u cijenu nove kuce.
Znaci prvo treba solidna ustedjevina koju lagano damo banci. Sve sto ste ustedjeli, bez grca na licu dajete banci.
Naravno, ima mali procenat bogatijih koji imaju jos u steku ali vecina ce dati sve sto su ustedjeli. Vise nemate crni fond iza ledja.
I onda 3.5% godisnje banka uzima na kredu. Godisnje.
Recimo da je prvih 10 godina otplate samo da banka namiri kamate. S tim da banka ne daje fiksnu kamatu na cijeli period, pa ce i kamata ici na "pregovore" recim onakon 10 godina.
Elem, 10 godina prodje i nismo ni poceli otplacivati samu nekretninu.
Sad otplacujemo kucu/stan jos 20 godina. Plate ne rastu u tom periodu sa inflacijom tako da dosta stvari pati da se plati rata kredita. Odmori, garderoba, izlasci, auto, sta god. A ne racunamo vrtice, gorivo, prevoz, doktore, popravke kucne i slicno.
Nekih 30 godina. Cak i ako imate dva solidna primanja, 30 godina ste u excelu kalkuliranja svakog zalogaja.
Onda dodajemo stavku sigurnog zaposlenja. Ko garantuje da cete biti zaposleni cijelo to vrijeme, Cak i ako nadjete novi posao jako brzo, banka to ne zanima, rata se mora platiti i kad nemate posao. A tesko je generalno nastaviti stediti sa ratama koje placate za vasu nekretninu. Pogotovo sad.
Osim ako stvarno sve je na extremnom minimumu sto se tice kvalitete zivota.
Ako hocete nizu ratu, ili imate velik polog ili produzujete kredit za jos x godina.
30 godina, sav rizik je na vama. Banka nema nikakav rizik. Nula.
30 godina postaje sve vise 40 godina ili cak 50 u UK. U UK cete moci/mozete prebaciti kredit na djecu kad umrete. Poklon za 18ti rodjendan.
Jos jednom, nisam protiv kupovine, posebno ako imate preko 50 posto ili vise ustedjeno, ili vam je kirija skupa/ista kao i rata kredita a ne mozet zivjeti u jeftinijoj ili manjoj nekretnini.
Tu su stvari znatno drugacije i kupovina je u vecini takvih slucajeva dobar cak odlican izbor.
Ali nemaju svi i treba biti spreman decenijama na ove stvari. Ako je vama uspjelo, ne mora znaciti da ce svima i da su zivotne okolnosti drugih kao vase.
-
sabanss
#13827 Re: Cijene stanova All about
Hadžije su uvijek kešom kupovale... i 99' i 2010'sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 11:02Odlicna po cijeni kvadrata, ali kamata bila 6%+![]()
Prodas u Minhenu za milion, Njemacka penzija i pravac juzni krajevi. Samo zdravlja i da potraje![]()
A taj stan u Minhenu može izdavanjem obezbjediti lijep život u Grčkoj ili Turskoj u manjem mjestu. I kod njih je većina vlasnika stekla stan 50 i neke poslije onog rata. Što kažu ovdje na temi i nama se smiješi taj scenario.
- Maja The Bee
- Maja The Bee
#13829 Re: Cijene stanova All about
Nisam još došla do miliona, ali planirambetametazon wrote: ↑15/05/2023 12:56 Dje si milioner, nismo te prepoznali?
Daj nam jos samo reci koju nekretninu po redu trenutno kupujes i koliko si miliona zaradila do sada?
-
moimoi
#13830 Re: Cijene stanova All about
Da samo sto bi bile i kirije znatno vece da se prave ugovori. Ovako se ide “na povjerenje”. Fol dobro i jednim i drugim a zapravo niko nije zasticen.
Vani kada ulazis u stan poslika se svako ostecenje, nesto kao na rentacaru, ako si dalabu i ne poslikas, sutra ti stanodavac osim sto ce uzeti dvije kirije, moze traziti i kompletnu renovaciju. Pa izvoli. Ali isto tako i ti kao zakupac stana imas svoja prava. Tipa da ti kupi novi frizider ukoliko stari crkne, da dovede majstore ukoliko imas bilo kakav problem i to sve ide iz njegovog dzepa
- konoplja
#13831 Re: Cijene stanova All about
Je li ti to opet o Njemackoj o kojoj nista ne znasMaja The Bee wrote: ↑15/05/2023 12:59Ovo jednostavno nije istina, kao ni kamata od 5,5% koju navodiš.
Kako da onda vjerujemo sve ostalo što pišeš?
- Ozimician
#13832 Re: Cijene stanova All about
Zavisi gdje zivi, koja zemlja.Maja The Bee wrote: ↑15/05/2023 12:59Ovo jednostavno nije istina, kao ni kamata od 5,5% koju navodiš.
Ovdje u Njemackoj je sad standard za mladje bracne parove (u tridesetim) 20% pologa.
Cuo sam za slucaj u Austriji gdje je jedan samac, u ranim 40-tim godinama trazio kredit za kucu na 20 god.
Trazili su mu izvod iz zdravstvenog kartona i trazili polog 50%. Eh sad, to je prica kod mene u firmi za taj slucaj, mozda je istina, mozda i nije. Ali cim se o tome prica, ima nesto. Otprilike banka procjenjuje rizik i doba laganog dobijanja kredita je iza nas.
@tatoo je odlicno opisao stanje sa nekretninama na "Zapadu"
- Dope_Man
#13833 Re: Cijene stanova All about
Znam ja kako je vani, zato i kazem. Ja dosao u stan u kom je zena vec neko vrijeme, odmah sa gazdom "update" ugovora da se i moje ime ukljuci. Cisto da je sve fino/posteno i da se zna ko je u stanu (a moram i zbog drzave i dokumenata imati ugovor u kom je moje ime). Ja imam svoja prava naravno, ne moze me sutra izbaciti bez razloga i imam dovoljno vremena da nadjem novi ako me gazda ne zeli tu, al isto tako ako ne placam gazda moze da dodje sa policijom i par kombija, mene na ulicu a moje stvari u kombi na sudsku aukciju.moimoi wrote: ↑15/05/2023 13:11Da samo sto bi bile i kirije znatno vece da se prave ugovori. Ovako se ide “na povjerenje”. Fol dobro i jednim i drugim a zapravo niko nije zasticen.
Vani kada ulazis u stan poslika se svako ostecenje, nesto kao na rentacaru, ako si dalabu i ne poslikas, sutra ti stanodavac osim sto ce uzeti dvije kirije, moze traziti i kompletnu renovaciju. Pa izvoli. Ali isto tako i ti kao zakupac stana imas svoja prava. Tipa da ti kupi novi frizider ukoliko stari crkne, da dovede majstore ukoliko imas bilo kakav problem i to sve ide iz njegovog dzepa
A porez u BiH, koliko je meni poznato, stvarno nije toliko veliki da se vrijedi zezati. Cini mi se da je 10%, i to se moze odbiti dio koji je ulozen nazad u nekretninu. Tako da bi realno cijena rentanja trebala biti max 10% veca (da racunamo da je "gazda" prebaci na stanara).
Last edited by Dope_Man on 15/05/2023 13:23, edited 1 time in total.
- Bullet Tooth Tony
#13834 Re: Cijene stanova All about
Ma pusti je .. sto se tice kamatnih stopa i pologa covjek je napisao istinu svekonoplja wrote: ↑15/05/2023 13:13Je li ti to opet o Njemackoj o kojoj nista ne znasMaja The Bee wrote: ↑15/05/2023 12:59
Ovo jednostavno nije istina, kao ni kamata od 5,5% koju navodiš.
Kako da onda vjerujemo sve ostalo što pišeš?![]()
Last edited by Bullet Tooth Tony on 15/05/2023 13:28, edited 1 time in total.
-
moonca
#13835 Re: Cijene stanova All about
Ta rata kredita, nakon 20 godina je ipak manja nego trenutno rentanje takve iste nekretnine._id=18794036 wrote:15/05/2023 12:57 Plate ne rastu u tom periodu sa inflacijom tako da dosta stvari pati da se plati rata kredita. Odmori, garderoba, izlasci, auto, sta god. A ne racunamo vrtice, gorivo, prevoz, doktore, popravke kucne i slicno.
Problem jeste, ako kamata nije fiksna, na 30 godina.
Cijeli zivot je kalkulisanje... ne samo zbog 'kredita za nekretninu' ..
-
tatoo
#13836 Re: Cijene stanova All about
Pozdrav.Maja The Bee wrote: ↑15/05/2023 12:59Ovo jednostavno nije istina, kao ni kamata od 5,5% koju navodiš.
Gledaj, ja nemam nikakav motiv niti interes (ekonomski ili neki drugi) da bilo kome ovdje dajem netacne podatke. Zasto bih pisao nesto za sto znam da nije istina, pogotovo ako kazem da sam i sam prosao sve to? Jedini interes je da podjelim neke druge parametre ove teme da se ljudi ne zavaljuju bez da imaju malo vise informacija sta znaci kupovati nekretninu na kredit. Kao sto rekoh, ne znam za BiH ali za Njemacku jako dobro znam i trziste i banke.
Naravno ako ne vjerujes, to je sasvim ok. Ovdje smo da razmjenimo misljenja i odlucimo koji post ima vrijednosti i uklapa se i nase licno vidjenje stvari.
Polog je negdje 20 negdje, preko 30 a nedgje preko 30%.
Ni polog nije fiksni, i banke rade procjenu tvog imovinskog stanja, primanja, zaposlenja i mnogo drugih faktora.
Isto ide i za kamatu.
Naravno da ne poznajem sve banke i zato sam i napisao "recimo 3,5%". Nije ni to bas tako malo ako ste bili prvih 10 godina na 1% a plata nije skocila i skladu sa inflacijom i poskupljenjima. Zivot pati.
-
tatoo
#13837 Re: Cijene stanova All about
Naravno, slazem se, ali treba proci tih 20 godina.moonca wrote: ↑15/05/2023 13:27Ta rata kredita, nakon 20 godina je ipak manja nego trenutno rentanje takve iste nekretnine._id=18794036 wrote:15/05/2023 12:57 Plate ne rastu u tom periodu sa inflacijom tako da dosta stvari pati da se plati rata kredita. Odmori, garderoba, izlasci, auto, sta god. A ne racunamo vrtice, gorivo, prevoz, doktore, popravke kucne i slicno.
Problem jeste, ako kamata nije fiksna, na 30 godina.
Cijeli zivot je kalkulisanje... ne samo zbog 'kredita za nekretninu' ..
Zato i kazem, stvar izbora, prioriteta i mogucnosti. Da li zelim kalkulisati radi nkretnine ili radi nekih drugih stvar?. Da li zelim svoj disposable income trositi na neke druge stvari ili na nekretninu? Ako neko voli trositi na putovanja, ili neke druge materijalne stvari a ne nekretninu, ko smo mi da kazemo da je to greska i da je jedino ispravno usmjeriti ta sredstva u nekretninu. Svako zivi kako zeli i ima svoje prioritete.
Racun se svodi na kraju zivota, pa ko bude zadovoljan znace.
Last edited by tatoo on 15/05/2023 13:36, edited 1 time in total.
- Ozimician
#13838 Re: Cijene stanova All about
Ja dosao u Njemacku prije 3,5 god i vidim reklamu za kamatu 0,25%, sad na tom istom mjestu stoji reklama za kamatu 3,75%.Bullet Tooth Tony wrote: ↑15/05/2023 13:20Ma pusti je .. sto se tice kamatnih stopa i pologa covjek je napisao istinu sveBez 20 % pologa banke nece da pricaju sa tobom
Trenutno .. prije dvije godine su nudili movogradnju bez pologa ... kamte idu od 4 +
-
breuer
#13839 Re: Cijene stanova All about
neki dan ne baš bio tekst o iznosu njemačke penzije i vrijedi li za istu rintati 40 godina...neće pocrkat sigurno, al da će nešto i živjeti, neće, zato ih dosta seli u Španiju, Tursku, pa i za Trebinje čakMaja The Bee wrote: ↑15/05/2023 12:06Ma kako da ne, ima i tamo javna kuhinjaizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑15/05/2023 11:35 u Njemackoj ti to drzava garantuje, neces gladovati sigurno pa taman da nista nemas drugo.![]()
-
tatoo
#13840 Re: Cijene stanova All about
Naravno kod vecine kupovina imaju jos ovi troskovi:Ozimician wrote: ↑15/05/2023 13:35Ja dosao u Njemacku prije 3,5 god i vidim reklamu za kamatu 0,25%, sad na tom istom mjestu stoji reklama za kamatu 3,75%.Bullet Tooth Tony wrote: ↑15/05/2023 13:20
Ma pusti je .. sto se tice kamatnih stopa i pologa covjek je napisao istinu sveBez 20 % pologa banke nece da pricaju sa tobom
Trenutno .. prije dvije godine su nudili movogradnju bez pologa ... kamte idu od 4 +
Maklerprovision 2,87 %
Grunderwerbssteuer 6,50 %
Notarkoster 1,50 %
Grundbucheintrag 0,50 %
Nabere se jos 11%, ni usao nisi u svoj novi dom. P ako zelis renovirati/adaptirati...
-
izbjeglica_iz_besmisla
#13841 Re: Cijene stanova All about
Zanimljiv finansijski savjet koji sam negdje cuo jeste da ne treba kupovati stan ako nemas 20% u kesu. Zasto? Pa zato sto to znaci da imas dovoljno prostora sa platom i svojim nacinom zivota da ustedis te pare.
Ako si to mogao ustedjeti, kredit za stan bi trebao biti izvodljiv i podnosljiv. Ako nisi, onda je bolje sacekati malo - pogotovo ako imas jeftinu kiriju ili je ne placas.
Sad iz vasih primjera vidim da je to bio tacan savjet, cim se i banke vani rukovode njime.
Ako si to mogao ustedjeti, kredit za stan bi trebao biti izvodljiv i podnosljiv. Ako nisi, onda je bolje sacekati malo - pogotovo ako imas jeftinu kiriju ili je ne placas.
Sad iz vasih primjera vidim da je to bio tacan savjet, cim se i banke vani rukovode njime.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 15/05/2023 14:43, edited 1 time in total.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#13842 Re: Cijene stanova All about
U BiH je 10% porez na nekretnine, osim ako uzimas novogradnju. Tako da ne vidim problem ni u ovih njemackih 11%.
- Ajs_Nigrutin
#13843 Re: Cijene stanova All about
Jesi 100% siguran da je 10%?izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑15/05/2023 14:42 U BiH je 10% porez na nekretnine, osim ako uzimas novogradnju. Tako da ne vidim problem ni u ovih njemackih 11%.
-
breuer
#13844 Re: Cijene stanova All about
tako su mnogi čekali da bi im kredit bio podnošljiviji, pa sad ne mogu uzeti ni garsonjeru, al zato biraju gdje će na moreizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑15/05/2023 14:41 Zanimljiv finansijski savjet koji sam negdje cuo jeste da ne treba kupovati stan ako nemas 20% u kesu. Zasto? Pa zato sto to znaci da imas dovoljno prostora sa platom i svojim nacinom zivota da ustedis te pare.
-
tatoo
#13845 Re: Cijene stanova All about
Razumijem logiku ali zavisi na koju cijenu placas tih 10/11 procenata.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑15/05/2023 14:42 U BiH je 10% porez na nekretnine, osim ako uzimas novogradnju. Tako da ne vidim problem ni u ovih njemackih 11%.
Koii je procenat na novogradnju u BiH?
- Maja The Bee
#13846 Re: Cijene stanova All about
Ti pričaš očigledno o Njemačkoj, a govoriš EU.tatoo wrote: ↑15/05/2023 13:30Pozdrav.Maja The Bee wrote: ↑15/05/2023 12:59
Ovo jednostavno nije istina, kao ni kamata od 5,5% koju navodiš.
Gledaj, ja nemam nikakav motiv niti interes (ekonomski ili neki drugi) da bilo kome ovdje dajem netacne podatke. Zasto bih pisao nesto za sto znam da nije istina, pogotovo ako kazem da sam i sam prosao sve to? Jedini interes je da podjelim neke druge parametre ove teme da se ljudi ne zavaljuju bez da imaju malo vise informacija sta znaci kupovati nekretninu na kredit. Kao sto rekoh, ne znam za BiH ali za Njemacku jako dobro znam i trziste i banke.
Naravno ako ne vjerujes, to je sasvim ok. Ovdje smo da razmjenimo misljenja i odlucimo koji post ima vrijednosti i uklapa se i nase licno vidjenje stvari.
Polog je negdje 20 negdje, preko 30 a nedgje preko 30%.
Ni polog nije fiksni, i banke rade procjenu tvog imovinskog stanja, primanja, zaposlenja i mnogo drugih faktora.
Isto ide i za kamatu.
Naravno da ne poznajem sve banke i zato sam i napisao "recimo 3,5%". Nije ni to bas tako malo ako ste bili prvih 10 godina na 1% a plata nije skocila i skladu sa inflacijom i poskupljenjima. Zivot pati.
Hrvatska, Slovenija. Belgija, Nizozemska, Španjolska, Francuska, sve su to zemlje gdje se stambeni krediti mogu dobiti bez ikakvog pologa.
- Maja The Bee
#13847 Re: Cijene stanova All about
Porez na promet nekretnina u BiH je 5%, a na novogradnju je nula.tatoo wrote: ↑15/05/2023 14:58Razumijem logiku ali zavisi na koju cijenu placas tih 10/11 procenata.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑15/05/2023 14:42 U BiH je 10% porez na nekretnine, osim ako uzimas novogradnju. Tako da ne vidim problem ni u ovih njemackih 11%.
Koii je procenat na novogradnju u BiH?
-
silver_testelone
#13848 Re: Cijene stanova All about
Porez na promet nekretnina je 5% u KS. Ne znam da li je isto u cijeloj BiH.Ajs_Nigrutin wrote: ↑15/05/2023 14:44Jesi 100% siguran da je 10%?izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑15/05/2023 14:42 U BiH je 10% porez na nekretnine, osim ako uzimas novogradnju. Tako da ne vidim problem ni u ovih njemackih 11%.
- Bullet Tooth Tony
#13849 Re: Cijene stanova All about
kao neko ko zivi i radi u beneluxu mogu ti reci da se ofirasMaja The Bee wrote: ↑15/05/2023 15:03 Hrvatska, Slovenija. Belgija, Nizozemska, Španjolska, Francuska, sve su to zemlje gdje se stambeni krediti mogu dobiti bez ikakvog pologa.
Istina je doduse da je BNP Paribas i par drugih banaka ,nudilo u pojedinim zemljama kredit za novogradnju bez pologa (uz jako stroge kriterije) ali taj brod je otisao sa skokom kamatnih stopa zadnjih godina, pogotovo za iznose koji premasuju 600k sto je cijena stanova u vecini gradova drzava koje su spomenula .. osim mozda spanije,hrvatske i slovenije...
Last edited by Bullet Tooth Tony on 15/05/2023 15:16, edited 3 times in total.
-
tatoo
#13850 Re: Cijene stanova All about
Oprosti, u pravu si, vecinom se osvrcem na Njemacku a napisah EU. Ali nisam siguran da se isto ne aplicira bar na zemlje kao Holandija, Francuska...trzista a i banke imaju slicne probleme i pravila.Maja The Bee wrote: ↑15/05/2023 15:03Porez na promet nekretnina u BiH je 5%, a na novogradnju je nula.
Mozda grijesim, ali nema mi logike da su banke u Holandiji I Francuskoj vise merhametli od banke u Njemackoj...
BNP Paribas i DB imaju isti cilj. Profit sa minimalnim ili nikakvim rizikom.
Ali i da jesu, koliko je onda takva investicija opravdana?
AKo nemas polog ili je polog mizeran, onda rata ide gore i to ozbiljno. Recimo na nekretninu od 350 hiljada sa 20% pologa, otprilike rata (bar za prvih 10 godina) bude 1300-1400, sto je vecini vec skoro limit (mada ima ljudi koji udju u kredit bez imalo "prostora" za ne daj boze). Kolika je ta rata bez pologa?