Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tramvajtrojka

#13801 Re: Cijene stanova All about

Post by tramvajtrojka »

sime_cipol wrote: 15/05/2023 10:08
breuer wrote: 15/05/2023 10:02 tačno, mladi ljudi na obje pomenute lokacije su danas u gabuli što se tiče kupovine, s tim da je to gore ipak svakako mnogo manja navika, dok je kod nas čak i stvar preživljavanja u starijim godinama...
Opet se vracam na mentalitet.
Gore stariji ljudi lako odu u starački dom, bez ikakvih problema ili kompleksa. Zive i druze se sa ljudima u domu, igraju sah, karte, setaju. Kod nas kad ode u dom umre od muke jer su ga djeca tamo stavila.
Ranije sam rekao, docekati penziju u BiH, a nemati svoje nesto, najebo si ko zuti. Tamo ce te ako nista, drzava pogurati do nekog minimuma.
Ovdje ? :-)
pa i ovdje dolazi takav vakat jer sad vecina generacija ispod 33 godine sa ovakvim uslovima trzista tesko ce biti sposobna da kupi vlastitu nekretninu to je bas povuci potegni situacija sad, i mi cemo doci za desetak godina u situaciju da jednostavno imamo generacije koja ne zna sta znaci posjedovati vlastitu nekretninu
Ozimician

#13802 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Maja The Bee wrote: 15/05/2023 10:38
Ozimician wrote: 15/05/2023 09:41 Ali prava istina je da je sistem postavljen tako da - ako zelis da imas ista od zivota, ne kupujes nego rentas. I kad kupis, imas poreze i dodatne troskove, tako da je isplativost toga visestruko upitna. Ono, tjera te sistem da zivis tako da te bukvalno 2-3 plate (2-3 mjeseca bez prihoda) dijeli od beskucnistva.
Ovo nema veze s istinom. Rentanje je bacanje para, i to je tako u cijelom svijetu, bez obzira na razliku između kirije i rate kredita.

Poreza nema na prvu nekretninu, a nema ni na novogradnju, ne znam o kakvim "dodatnim troškovima" pričaš.

Ako je rata kredita i kirija otprilike ista, onda se isplati kupiti i više nekretnina, a ako zbog posla čovjek hoće da seli, uvijek nekome može iznajmiti nekretninu u kojoj živi. Ako seli u drugu državu, može odmah tamo kupiti još jednu nekretninu. Tako rade pametni ljudi, a rentaju ovi kojima su rekli kako je to rizik. Poslije deset godina ovi prvi su milioneri, a ovi drugi i dalje dvije plate od siromaštva.
Dakle po toj pretpostavci, stanovnici BiH su mnogo pametniji od Njemaca, jer u mnogo visem procentu posjeduju vlastitu nekretninu?

Kome je rata kredita i kirija ista - naravno da ce kupiti stan, nece rentati, ali ja jos takvog nisam upoznao. Uglavnom je pravilo, da je rata kredita koja je 2x veca od kirije - dobar deal.

Da je milioner biti lahko, milioner bi bio svako.
Ozimician

#13803 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

tramvajtrojka wrote: 15/05/2023 10:40

Gore stariji ljudi lako odu u starački dom, bez ikakvih problema ili kompleksa. Zive i druze se sa ljudima u domu, igraju sah, karte, setaju. Kod nas kad ode u dom umre od muke jer su ga djeca tamo stavila.
Ranije sam rekao, docekati penziju u BiH, a nemati svoje nesto, najebo si ko zuti. Tamo ce te ako nista, drzava pogurati do nekog minimuma.
pa i ovdje dolazi takav vakat jer sad vecina generacija ispod 33 godine sa ovakvim uslovima trzista tesko ce biti sposobna da kupi vlastitu nekretninu to je bas povuci potegni situacija sad, i mi cemo doci za desetak godina u situaciju da jednostavno imamo generacije koja ne zna sta znaci posjedovati vlastitu nekretninu
Naravno, ljudi ne kontaju da svi trendovi koji su na Zapadu, doci ce i kod nas, samo sa XY godinaa kasnjenja, isto tako sto ce nasi trendovi doci npr. u Tursku za XY godina. Kad odrastu i ostare generacije koje ne znaju sta znaci posjedovati nekretninu, odlazak u staracki dom ce biti prirodan slijed dogadjaja i niko nece u tome vidjeti bauk. Mentalitet ce biti takav kao sto je sad u Njemackoj npr.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13804 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/05/2023 10:29 Stan je investicija, ne pitanje krova na glavom. Kad se tako gleda, barem pola dilema nestaje.

Da uzmes hipoteku na 25 godina (sto je dosta da se u sarajevu kupi solidan stan) svi ce reci "jesi normalan, dje ces banci dati tolike pare". a niko ne razmisli da ce za 10 godina ta nekretnina vrijediti bar 50% vise, tu kamatu neutralisati inflacija, i tebi ostati sve pare koje bi bacio na kiriju.

Ovo pricam za srednji sloj ljudi, ne odnosi se na ljude koji nemaju za osnovnih potreba ni za one koji plivaju u prljavoj lovi.

Evo primjer koji licno znam, stan u Novom Sarajevu kupljen 2017. za 98.000 KM, s kreditom od 70.000 KM. Kirija bi bila duplo manja od rate, ako kome treba za orijentaciju. Sad stan vrijedi 200.000.
Ja sam 2010 kupio stan od 60 kv za 80 0000 na Dobrinji V.
70k kredit, 10k vlastita sredstva.
Sad stan vrijedi 150k, minimum.
Ono sto sada u Minhenu vrijedi 500k €, dok otplati kredit za 30 godina ce vrijediti milion €.
Eto milionera :D
Prodas za milion, pare u torbu, Njemacka penzija i pravac juzni krajevi 8-)
Last edited by sime_cipol on 15/05/2023 10:57, edited 2 times in total.
Dope_Man

#13805 Re: Cijene stanova All about

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 15/05/2023 10:43
Dakle po toj pretpostavci, stanovnici BiH su mnogo pametniji od Njemaca, jer u mnogo visem procentu posjeduju vlastitu nekretninu?
Tako je.. ako zanemaris cinjenicu da su oni prije 50-60 godina dosli u stadij na kom je BiH sada, a mozda i koju deceniju ranije. U BiH je jos uvijek lako uzeti komad zemlje i napraviti kucu bez papira, i biti siguran da ti nece doci niko da je srusi. I napravis pod plocu, mozda kakav krov, i tako stoji u blokovima narednih 15-20 godina bez problema.

Koliko je takvih u Njemackoj? Nijedna. Jer moras prvo dobiti sve dozvole (ako uopste mozes na tom komadu graditi), pa zavrsiti komplet objekat, i onda mozes u njemu mirno zivjeti. Dakle ulazna stepenica je daleko visocija nego u BiH.

Plus, mozemo uci u pricu o urbanizaciji, velicini gradova itd koje su takodjer faktori zbog kojih je lakse da prosjecni Bosanac uzme komad zemlje u Rakovici i nesto napravi, za razliku od Njemca kojem je neka minhenska "Rakovica" znatno dalje od posla itd.
Maja The Bee

#13806 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

Ozimician wrote: 15/05/2023 10:43

Ovo nema veze s istinom. Rentanje je bacanje para, i to je tako u cijelom svijetu, bez obzira na razliku između kirije i rate kredita.

Poreza nema na prvu nekretninu, a nema ni na novogradnju, ne znam o kakvim "dodatnim troškovima" pričaš.

Ako je rata kredita i kirija otprilike ista, onda se isplati kupiti i više nekretnina, a ako zbog posla čovjek hoće da seli, uvijek nekome može iznajmiti nekretninu u kojoj živi. Ako seli u drugu državu, može odmah tamo kupiti još jednu nekretninu. Tako rade pametni ljudi, a rentaju ovi kojima su rekli kako je to rizik. Poslije deset godina ovi prvi su milioneri, a ovi drugi i dalje dvije plate od siromaštva.

Kome je rata kredita i kirija ista - naravno da ce kupiti stan, nece rentati, ali ja jos takvog nisam upoznao. Uglavnom je pravilo, da je rata kredita koja je 2x veca od kirije - dobar deal.

Da je milioner biti lahko, milioner bi bio svako.
Nisu Nijemci toliko glupi koliko država ne ohrabruje kupovinu nekretnina.

Ne bih stvarno da se i ova tema pretvori o tome kako je kupiti stan u Minhenu, te da dođu stručnjaci i postavljaju linkove na njemačkom, ali Njemačka meni nikad nije bila zemlja snova. Tamo je nekretninu skoro nemoguće kupiti ako si srednja klasa, a mentalitet je takav da te tjera biti poslušan. Hvala, ali ja to ne bih mogla.

Radila sam u Zagrebu i tamo imamo nekretninu sada, koja se izdaje i koja nam donosi nešto para jer imamo podstanara. Rata kredita je niža nego kirija.

Čak i ako sada kupiš stan u Zagrebu, od recimo 60 kvadrata, po dvije hiljade eura, rata kredita ti je 633 uz kamatu od 4%, a kirija je obično čak i preko 700. Prije nekoliko godina je to sve bilo niže, ali odnosi manje - više isti.

U Sarajevu su kirije niže, ali evo nama je podstanarka dala za pet godina 24.000 KM (kirija joj je 400 KM, stan na Otoci), a imala je stalni ugovor kad je uselila. Taj stan tad koštao 70.000 KM, a sad je između 150 i 180 tisuća. Dakle, mi smo za pet godina uduplali vrijednost stana i od nje zaradili finu cifru. Prije pet godina su cijene bile neuporedivo niže. Ona bi sad kupovala stan. Može, ali u Lukavici jer samoj curi je vrlo teško naći bilo šta u KS.
sabanss

#13807 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

sime_cipol wrote: 15/05/2023 10:55
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/05/2023 10:29 Stan je investicija, ne pitanje krova na glavom. Kad se tako gleda, barem pola dilema nestaje.

Da uzmes hipoteku na 25 godina (sto je dosta da se u sarajevu kupi solidan stan) svi ce reci "jesi normalan, dje ces banci dati tolike pare". a niko ne razmisli da ce za 10 godina ta nekretnina vrijediti bar 50% vise, tu kamatu neutralisati inflacija, i tebi ostati sve pare koje bi bacio na kiriju.

Ovo pricam za srednji sloj ljudi, ne odnosi se na ljude koji nemaju za osnovnih potreba ni za one koji plivaju u prljavoj lovi.

Evo primjer koji licno znam, stan u Novom Sarajevu kupljen 2017. za 98.000 KM, s kreditom od 70.000 KM. Kirija bi bila duplo manja od rate, ako kome treba za orijentaciju. Sad stan vrijedi 200.000.
Ono sto sada u Minhenu vrijedi 500k €, dok otplati kredit za 30 godina ce vrijediti milion €.
Svi će postati milioneri zbog inflacije :D

2010 je bila odlična godina za kupiti stan. Taman cijene pale poslije krize.
konoplja

#13808 Re: Cijene stanova All about

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 15/05/2023 09:41 Ali prava istina je da je sistem postavljen tako da - ako zelis da imas ista od zivota, ne kupujes nego rentas. I kad kupis, imas poreze i dodatne troskove, tako da je isplativost toga visestruko upitna. Ono, tjera te sistem da zivis tako da te bukvalno 2-3 plate (2-3 mjeseca bez prihoda) dijeli od beskucnistva.

Koliko sam skontao o Njemackoj govori. Tako da imas troskove notara, Grunderwerbsteuer, Grundsteuer, i takodjer porez koji se placa ako se nekretnina nekad u buducnosti proda je poprilicno visok - u ovisnosti od situacije.

Sve su to razlozi koji doprinose zasto se ljudi u Njemackoj odlucuju za zivot pod kirijom. Naravno, i cinjenica da je mala ponuda takodjer doprinosi visokim cijenama sto odbija ljude.

Takodjer prava stanara su mnogo jaka i nije lako izbaciti ljude na ulicu. Tako da ima ljudi koji vise mjeseci, pa cak i godinama nisu kiriju platili i stanodavci se muce po sudovima da naplate i da ih izbace na ulicu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13809 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

sabanss wrote: 15/05/2023 10:57
sime_cipol wrote: 15/05/2023 10:55

Odlicna po cijeni kvadrata, ali kamata bila 6%+ :D
Prodas u Minhenu za milion, Njemacka penzija i pravac juzni krajevi. Samo zdravlja i da potraje :D
Maja The Bee

#13810 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

konoplja wrote: 15/05/2023 11:00

Koliko sam skontao o Njemackoj govori. Tako da imas troskove notara, Grunderwerbsteuer, Grundsteuer, i takodjer porez koji se placa ako se nekretnina nekad u buducnosti proda je poprilicno visok - u ovisnosti od situacije.

Sve su to razlozi koji doprinose zasto se ljudi u Njemackoj odlucuju za zivot pod kirijom. Naravno, i cinjenica da je mala ponuda takodjer doprinosi visokim cijenama sto odbija ljude.

Takodjer prava stanara su mnogo jaka i nije lako izbaciti ljude na ulicu. Tako da ima ljudi koji vise mjeseci, pa cak i godinama nisu kiriju platili i stanodavci se muce po sudovima da naplate i da ih izbace na ulicu.
Ma notara imaš svugdje, ali je to zanemariva cifra u odnosu na cijene stanova.

Naravno, može se desiti da cijena stana i padne, ali tada ne prodaješ ništa, nego i dalje nekome iznajmljuješ.

O porezima tamo stvarno ništa ne znam, ja tu zemlju zaobilazim i u prolazu ako mogu.
VladaFBiH

#13811 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

sime_cipol wrote: 15/05/2023 11:02
sabanss wrote: 15/05/2023 10:57

Odlicna po cijeni kvadrata, ali kamata bila 6%+ :D
Prodas u Minhenu za milion, Njemacka penzija i pravac juzni krajevi. Samo zdravlja i da potraje :D
i to je dobro pala jer 2007 najbolja efektivna kamatna stopa je bila oko 8% :D
Sid the sloth

#13812 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Evo racunice iz bliskog primjera u Sarajevu. Oko 2010 godine stan placen 90k+, kredit 100k s kamatom koja je tada bila nesto preko 6% na kraju je trebalo vratiti ukupno 160kKM banci. Sada taj stan vrijedi oko 180-190kKM sto i nije neki skok. Problem je sto ljudi kad se hvale kako su uzeli stan jeftino mogu i za ovaj primjer reci uzeli stan za 90k a sad vrijedi duplo. Vrijedi ako si platio kešom 2010 godine.
Ajs_Nigrutin

#13813 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Neće nam vraćanje u 2010, 2011, 1998 godinu, nažalost, sniziti cijene stanova - samo može povećati pritisak (i krvni i očni) :-D
Nezz što se toliko zamarate oko toga bezze, možda jedino nostalgija za prošlim ("boljim") vremenima.
moimoi

#13814 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Jedno je koliko ljudi misle da vrijedi po onome sto vide na olx a drugo po koliko zaista uspiju prodati. Takodjer rentanje stana, ma koliko se cinilo privlacnom idejom, uvijek sa sobom nosi rizik. Ko ti je u stanu? Da li placa rezije uredno? Da li ce izaci iz stana bez problema etc. Kada rentas stan u koji i nije nesto posebno ulozeno sigurno da te manje boli glava nego ako rentas stan u koji si ulozio lovu. Pogotovo sto je kod nas haman pa svo rentanje na crno tj nemas nikakav ugovor u kakvom stanju si zatekao stan a kakvog ga ostavljas
breuer

#13815 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

tramvajtrojka wrote: 15/05/2023 10:40

onda će se iznajmjivanje morati pravno jače osigurati i za vlasnike a pogotovo za iznajmljivače...da se osigura dugotrajno izdavanje bez mogućnosti da te neko izbaci nakon godinu i sl...
izbjeglica_iz_besmisla

#13816 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

A vizavi ovoga za njemacku i zapad generalno, tamo zaista jeste do mentaliteta.

Njih mjesto ne veze, oni ce lako promijeniti grad ili drzavu ako dobiju vecu platu ili bolju priliku za karijeru. Kad tako gledas na zivot, zavaljivati se u kredit i opet ici pod kiriju negdje drugo nema smisla.

Al bosna nije takva, mi migracije radimo zbog faksa ili brakova. Cisto zbog posla mozda se 1% ljudi preseli. Vecina preferira ostati gdje su navikli, ili gdje su im poznati ljudi ili familija.

I zato je kod nas nekretnina u gradu i kojem si odabrao da zivis logicniji izbor nego Nijemcima. I ko sto neko rece ovdje, ovdje je to garant da ces imati od cega zivjeti u starosti - u Njemackoj ti to drzava garantuje, neces gladovati sigurno pa taman da nista nemas drugo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13817 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

i meni je za tri godine skočila cijena stana. no, ostaje pitanje, šta ja za te pare mogu kupiti sada, i šta sam mogao tada kad sam ga kupovao.

sve je relativno, al ono što definitivno treba biti vodilja jeste to da treba planirati za starost. obezbjediti sebi prihode koji mogu pokrivati rentu, ukoliko se nema za kupiti stan, da se ne ovisi ni o kome.

dok se radno sposoban, na papiru nije toliko bitno je li renta ili vlasništvo. ali uvijek postoj mogućnost teške bolesti ili izvjesne starosti i pitanje je: šta onda.
Free Spirit

#13818 Re: Cijene stanova All about

Post by Free Spirit »

Ja ću samo ponoviti ono što su mnogi više puta napisali. Ako kupuješ nekretninu za sebe i "spreman" si u svakom pogledu na taj korak, pravo vrijeme je baš "to". Čekanje vrlo često neće ništa dobro donijeti, vrijeme leti i kasnije samo možeš doći u goru situaciju.

Mi smo evo u "najgorem" vremenu kupili stan, prije jednostavno nismo mogli (stanje naših porodica, stalna zaposlenja, stabilni poslovi) i tako je kako je. Tražili smo aktivno više od pola godine. Od 10-ak stanova koje smo uporedo gledali, dok smo završili svu proceduru oko ovoga, ostalih 7 se već prodalo, za slične pare i u sličnom stanju :-?

Brat je u "zlatno" vrijeme nekad 2011. kupio stan stvarno povoljno i sad da proda može komotno dupli novac dobiti, ako ne i više. S druge strane, fiksne kamate su te godine bile oko 7-7,5% za njih, pa će se banci vratiti dobar dio kolača. Realno, tad su i prosječne plate u istom sektoru bile za bar 30% manje.
Međutim, pitanje je i da uzmeš dupli novac - šta možeš drugo za to kupiti? Tako da je ta logika meni malo čudna, jedino ko dobije stan u nasljedstvo ili dobije keš onako "begovski" :lol: Za njih svakako ne važi ova logika. Ko kupuje nekretnine isključivo kao investiciju tu idu već drugačije kalkulacije jer se podrazumijeva da si i sam stambeno osiguran i lakše je "rizikovati" na ovaj način.

Ja bih iskreno volio da se cijene koriguju barem za 20-30% jer je realno sve precijenjeno i vidim da dosta moje generacije iznajmljuje stanove bez jasne nade da će u kupovinu u skorije vrijeme. Jedini koji kupuju u mlađim godinama su programeri i drugi sa sličnim poslovima (testeri itd) jer uglavnom imaju iznadprosječna primanja.

Tek kasnije čovjek shvati i kako je teško planirati porodicu na ovaj način. U ovim nekim kalkulacijama se kaže "ako dvoje radi lahko je kredit riješiti". Računa li iko jedno ili tek dvoje djece u ovoj priči (da ne kažem više), šta tek onda raditi? Firme su nam takve da nam supruge nerijetko kao "nagradu" za porodiljsko odsustvo dobiju otkaz. To govorim i iz našeg ličnog primjera, iako je hanuma važila za najbolje inžinjere u pogonu. Ove subvencije za porodilje su korak u pravom pravcu i nadam se da će se i to još poboljšati ili dodatno urediti.
moimoi

#13819 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Nove generacije nijemaca i sl ne zele obaveze. Ne zele se zaduzivati u bankama, zele da su mobilni i da zive gdje im u tom trenutku odgovara. Stare generacije posjeduju nekretnine ali ovim novim ne pada na um da robuju bankama. Sto se nasih tice, ista stvar- ratne generacije su mahom i dole rijesili stambena pitanja, nova dijaspora sumnjam da ce. Jednostavno-trend je takav.
lissics

#13820 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

sime_cipol wrote: 15/05/2023 09:47 Meni odavde kad gledam nije jasna nasa dijaspora. Zasto ne kupuju gore nekretnine, nego po Sarajevu placaju kvadrat 2000 € i koristis 15 dana godisnje.
Ok, jeftinije je, ali ipak mislim da ima i love na crno koju su gore nekako zaradili pa je ne smiju prikazati, pa je ovdje peru :D
Da sam na njihovom mjestu, kupio bih gore :D
Zato sto nam manje treba da kupimo nekretninu u Sarajevu, neki su otisli samo privremeno i slicno. Suportno vjerovanjima cini mi se vecina nas ne koristi te stanove u Sarajevu Ja sam uzeo stan prije 5 godina i nisam ni usao njega.
Maja The Bee

#13821 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/05/2023 11:35 u Njemackoj ti to drzava garantuje, neces gladovati sigurno pa taman da nista nemas drugo.
Ma kako da ne, ima i tamo javna kuhinja :D
HD_2015

#13822 Re: Cijene stanova All about

Post by HD_2015 »

sime_cipol wrote: 15/05/2023 09:47 Meni odavde kad gledam nije jasna nasa dijaspora. Zasto ne kupuju gore nekretnine, nego po Sarajevu placaju kvadrat 2000 € i koristis 15 dana godisnje.
Ok, jeftinije je, ali ipak mislim da ima i love na crno koju su gore nekako zaradili pa je ne smiju prikazati, pa je ovdje peru :D
Nemaju para da kupe u Njemačkoj - većina ih radi, u najboljem slučaju, osrednje poslove. A onda penzija je velika neizvjesnost - bolje je trošiti u BiH gdje su troškovi života generalno niži.
Ozimician

#13823 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

HD_2015 wrote: 15/05/2023 12:09
Nemaju para da kupe u Njemačkoj - većina ih radi, u najboljem slučaju, osrednje poslove. A onda penzija je velika neizvjesnost - bolje je trošiti u BiH gdje su troškovi života generalno niži.
Pa naravno, kupiti nekretninu u Njemackoj nekome ko radi prosjecan posao u toj zemlji je jednako tesko, ako ne i teze nego kupiti nekome ko u BiH radi prosjecan posao nekretninu u BIH. U BIH mozda i rodbina pogura, u Njemackoj Bosanca prve generacije nece sigurno rodbina pogurati...
Dope_Man

#13824 Re: Cijene stanova All about

Post by Dope_Man »

moimoi wrote: 15/05/2023 11:28 Pogotovo sto je kod nas haman pa svo rentanje na crno tj nemas nikakav ugovor u kakvom stanju si zatekao stan a kakvog ga ostavljas
Ovo je iskljucivo problem vlasnika stana koji hoce vise sebi, tj. da ne plati nikakav porez.
betametazon

#13825 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Dje si milioner, nismo te prepoznali?
Daj nam jos samo reci koju nekretninu po redu trenutno kupujes i koliko si miliona zaradila do sada?
Post Reply