postavlja se pitanje koja im je svrha tolikog rada uopšte
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
breuer
#13776 Re: Cijene stanova All about
meni sestra ima vrhunski posao u Minhenu, platu je bukvalno sama napisala...nema šanse da kupi nekretninu u Minhenu bilo gdje bliže centru, može al da se zavali za života, što Nijemcima nije kao racionalno...konta možda uzet jel Lajpcig il neki drugi manji grad koji je valjda sad postao cool ko Berlin, pa da iznajmljuje...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13777 Re: Cijene stanova All about
Gore ljudi lakse mijenjaju poslove, idu za novim prilikama, ne vezu se za mjesto, ljude, pa na kraju i porodicu. Dobije 200€ bolje placeni posao, on ide na drugi kraj drzave. Zato i ne kupuju toliko nekretnine, nego rentaju.
Kod nas je skroz drugačije. Krenes od sebe, ko bi otisao u Bihać zivjeti i raditi zbog 100 KM vece plate.
Imam neke poznanike u Minhenu, hajmo reci relativno blizu centra iznajmljuju stan. Placaju ga 1500 €. U samom centru, nema ispod 2000€ za ono sto njima treba.
Kod nas je skroz drugačije. Krenes od sebe, ko bi otisao u Bihać zivjeti i raditi zbog 100 KM vece plate.
Imam neke poznanike u Minhenu, hajmo reci relativno blizu centra iznajmljuju stan. Placaju ga 1500 €. U samom centru, nema ispod 2000€ za ono sto njima treba.
Last edited by sime_cipol on 15/05/2023 09:26, edited 1 time in total.
-
breuer
#13778 Re: Cijene stanova All about
ma jebo i taj život, ko da si na ekskurziji...sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:20 Gore ljudi lakse mijenjaju poslove, idu za novim prilikama, ne vezu se za mjesto, ljude, pa na kraju i porodicu. Dobije 200€ bolje placeni posao, on ide na drugi kraj drzave. Zato i ne kupuju toliko nekretnine, nego rentaju.
Kod nas je skroz drugačije. Krenes od sebe, ko bi otisao u Bihać zivjeti i raditi zbog 100 KM vece plate.![]()
da me se pogrešno ne shvati, mogu reći da sam prilično aktivan i dosta svijeta vidio, al neka baza je potrebno čovjeku za stabilan život...teško je ljudima kvart u istom gradu promijeniti, a ne seljakat se svako malo u potpuno druge gradove ili čak države...
- Rockefeller
#13779 Re: Cijene stanova All about
Ma ide na kurac a ne na kraj druge drzave
Ne kupuju se nekretnine jer narod nema love, inflacija pojela srednji stalez, kvadrat 4 milje pa nadalje.
Ne kupuju se nekretnine jer narod nema love, inflacija pojela srednji stalez, kvadrat 4 milje pa nadalje.
- sime_cipol
#13780 Re: Cijene stanova All about
Drugaciji mentalitet. Pa kod njih se djeca roditeljima najavljuju i dogovaraju dolazak kad da se vide. Kod nas samo odes i bahnes, sta se imas ocu i majki najavljivatibreuer wrote: ↑15/05/2023 09:24ma jebo i taj život, ko da si na ekskurziji...sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:20 Gore ljudi lakse mijenjaju poslove, idu za novim prilikama, ne vezu se za mjesto, ljude, pa na kraju i porodicu. Dobije 200€ bolje placeni posao, on ide na drugi kraj drzave. Zato i ne kupuju toliko nekretnine, nego rentaju.
Kod nas je skroz drugačije. Krenes od sebe, ko bi otisao u Bihać zivjeti i raditi zbog 100 KM vece plate.![]()
da me se pogrešno ne shvati, mogu reći da sam prilično aktivan i dosta svijeta vidio, al neka baza je potrebno čovjeku za stabilan život...teško je ljudima kvart u istom gradu promijeniti, a ne seljakat se svako malo u potpuno druge gradove ili čak države...
-
breuer
#13781 Re: Cijene stanova All about
Ja ne volim da mi bilo ko bahne u stan, tj. jedini koji ulazimo u naš stan slobodno smo žena i ja. Najavljujem se uredno i roditeljima i bilo kome drugom i dolazim samo po pozivu ili dogovoru...razumijem razlike u mentalitetu, jednostavno konstatujem da mi se ne sviđa taj način života...na kraju čovjek ne vidi svrhu takvog života uopšte...sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:28Drugaciji mentalitet. Pa kod njih se djeca roditeljima najavljuju i dogovaraju dolazak kad da se vide. Kod nas samo odes i bahnes, sta se imas ocu i majki najavljivatibreuer wrote: ↑15/05/2023 09:24
ma jebo i taj život, ko da si na ekskurziji...
da me se pogrešno ne shvati, mogu reći da sam prilično aktivan i dosta svijeta vidio, al neka baza je potrebno čovjeku za stabilan život...teško je ljudima kvart u istom gradu promijeniti, a ne seljakat se svako malo u potpuno druge gradove ili čak države...![]()
kao ateista tražim neku svrhu tokom života, nema ni spasa poslije
- sime_cipol
#13782 Re: Cijene stanova All about
Ima i do toga, ali to svaka generacija govori. Inflacija pojede, nekad si mogao ovo, nekad si mogao ono. Ja mislim da je ipak najvise strah kod ljudi i ne zele sebi komociju kvariti i da imaju vise para za druge stvari.Rockefeller wrote: ↑15/05/2023 09:26 Ma ide na kurac a ne na kraj druge drzave![]()
Ovi poznanici sto rekoh, placaju 1500 € stan. To je rata kredita na 25 godina, gdje dobijes 400k € u ruke. Moze li se kupiti stan u Minhenu za te pare, koji nije u centru grada?
I jedna poslovica, koju je rekla zenina tetka, kad sam bio sjeban zbog kredita koji sam uzeo. "Bez odricanja, nema sticanja" gdje god da zivis.
Last edited by sime_cipol on 15/05/2023 09:36, edited 2 times in total.
-
betametazon
#13783 Re: Cijene stanova All about
Kako nepostojecih 52m2 kad ti je prezentovano po prostorijama koliko koja iznosi, matematika je egzaktna nauka? Sad da li se nekom svidja raspored ili ne to je druga prica.Scheduler wrote: ↑14/05/2023 23:40 Evo još jedan biser, dvosobnog stana od nepostojećih 52 kvadrata https://olx.ba/artikal/52709687/aura-2s ... sip-centar
Pa stvarno nisu normalni, da sabereš i zidove i balkon, nema 52, u 52 kvadrata u svakoj prijeratnoj gradnji imaš dvije velike sobe, kuhinja s trpezarijom, ostava, kupatilo, hodnik i balkon koji se ne računa u tih 52
I ovdje je balkon citavom povrsinom aod 4.31m2 usao u cijenu stana odnosno u ukupnih 52m2.
Kod mene je npr balkon 11m2 a u cijenu mi je uslo samo nesto oko 3.71m2. Ukupno, kvadratura stana je skoro identicna a ja sam platio oko 75k manje. Doduse, ne pominje se eksplicitno pa nisam siguran da li u ovu njegovu cijenu od 209k ulazi i garazno mjesto (navedeno je u opisu "parking ✓"), ako ima uracunato i vanjsko ili unutrasnje mjesto razlika je nesto manja, od 60k do 70k...
-
breuer
#13784 Re: Cijene stanova All about
ne može...uzeli naši ljudi, doktori oboje, centar Minhena, dvosoban stan, malo preko 60 m2 - 700.000 EUR, i to ima mislim par godina...sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:34Ima i do toga, ali to svaka generacija govori. Inflacija pojede, nekad si mogao ovo, nekad si mogao ono. Ja mislim da je ipak najvise strah kod ljudi i ne zele sebi komociju kvariti i da imaju vise para za druge stvari.Rockefeller wrote: ↑15/05/2023 09:26 Ma ide na kurac a ne na kraj druge drzave![]()
Ovi poznanici sto rekoh, placaju 1500 € stan. To je rata kredita na 25 godina, gdje dobijes 400k € u ruke. Moze li se kupiti stan u Minhenu za te pare, koji nije u centru grada?
I jedna poslovica, koju je rekla zenina tetka, kad sam bio sjeban zbog kredita koji sam uzeo. "Bez odricanja, nema sticanja" gdje god da zivis.![]()
- sime_cipol
#13785 Re: Cijene stanova All about
Ne mora biti bas centar, moze i na Dobrinji u Minhenubreuer wrote: ↑15/05/2023 09:38ne može...uzeli naši ljudi, doktori oboje, centar Minhena, dvosoban stan, malo preko 60 m2 - 700.000 EUR, i to ima mislim par godina...sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:34
Ima i do toga, ali to svaka generacija govori. Inflacija pojede, nekad si mogao ovo, nekad si mogao ono. Ja mislim da je ipak najvise strah kod ljudi i ne zele sebi komociju kvariti i da imaju vise para za druge stvari.
I jedna poslovica, koju je rekla zenina tetka, kad sam bio sjeban zbog kredita koji sam uzeo. "Bez odricanja, nema sticanja" gdje god da zivis.![]()
- Ozimician
#13786 Re: Cijene stanova All about
Rockefeller wrote: ↑15/05/2023 09:26 Ma ide na kurac a ne na kraj druge drzave![]()
Ovo je pravi razlog, eh sad, naravno da je lakse seliti se ako nemas nekretninu, stoji i to, pa se ljudi presele za 200€ vise na drugi kraj drzave, ima i toga. Da imaju svoju nekretninu, sigurno ne bi.
Ali prava istina je da je sistem postavljen tako da - ako zelis da imas ista od zivota, ne kupujes nego rentas. I kad kupis, imas poreze i dodatne troskove, tako da je isplativost toga visestruko upitna. Ono, tjera te sistem da zivis tako da te bukvalno 2-3 plate (2-3 mjeseca bez prihoda) dijeli od beskucnistva.
-
breuer
#13787 Re: Cijene stanova All about
ma nije ni ovo baš sami centar, nejse...idem gore preko ljeta pa ću malo ispitati situaciju, da se možda šta i uloži gore
-
betametazon
#13788 Re: Cijene stanova All about
Prica mi juce jedan majstor iz Visokog, cijene stanova i tamo su od 3000 pa navise a sve se rasproda i prije nego sto se zavrse zgrade, izvjesni investitor koji je prije nekoliko godina napravio i rasprodao zgradu na atraktivnoj lokaciji u Prijekom, hoce da pravi uz tu zgradu i drugu...znaci rasprodao 40% fonda u startu, nije jos odlucio ni na koju stranu ce zgrada biti okrenuta...
Kolicina novca koja kola u bh drustvu je dramaticna, odakle i kako ne znam...ali mozda je djelimicno na sceni i smjena generacija, nasljedjuju se stanovi od roditelja, tetaka, amidza, tetki...i onda se prodaju pa se doplacuju za nove i tako...nemam pojma...
Kolicina novca koja kola u bh drustvu je dramaticna, odakle i kako ne znam...ali mozda je djelimicno na sceni i smjena generacija, nasljedjuju se stanovi od roditelja, tetaka, amidza, tetki...i onda se prodaju pa se doplacuju za nove i tako...nemam pojma...
-
breuer
#13789 Re: Cijene stanova All about
Visoko, Breza, Ilijaš i Hadžići, pa i Tarčin će u budućnosti postati sve izvjesnija naselja, tj. sateliti u kojima će se moći osamostaljivati mladi iz Sarajeva koji nisu u prilici naslijediti kvalitetnu nekretninu u Sa...manje više blizu grad, a tamo mir i milina za porodičan i zdrav život...
- sime_cipol
#13790 Re: Cijene stanova All about
Meni odavde kad gledam nije jasna nasa dijaspora. Zasto ne kupuju gore nekretnine, nego po Sarajevu placaju kvadrat 2000 € i koristis 15 dana godisnje.
Ok, jeftinije je, ali ipak mislim da ima i love na crno koju su gore nekako zaradili pa je ne smiju prikazati, pa je ovdje peru
Da sam na njihovom mjestu, kupio bih gore
Ok, jeftinije je, ali ipak mislim da ima i love na crno koju su gore nekako zaradili pa je ne smiju prikazati, pa je ovdje peru
Da sam na njihovom mjestu, kupio bih gore
- Rockefeller
#13791 Re: Cijene stanova All about
Nije ni strah, nema racunice jednostavno. Uzmi primjer samo da stan placas 800-1000€ mjesecno, 2-3 u Berlinu. To su cijene od prije 2 godine, sada su puno vece. I zasto bi neko, ovdje ubrajam i sebe kupovao neki stan od 500 hiljada € plus na to dodaj kamatu koja nije mala, apsolutno se ne isplati. Eto, ne mora biti 500 hiljada, neka je 400 ali sta dobijes za to. Jebiga, gledas da ti je komotno, trosoban stan, 70-80 kvadrata, neces u supi zivjet. Mada je komfor individualan.sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:34Ima i do toga, ali to svaka generacija govori. Inflacija pojede, nekad si mogao ovo, nekad si mogao ono. Ja mislim da je ipak najvise strah kod ljudi i ne zele sebi komociju kvariti i da imaju vise para za druge stvari.Rockefeller wrote: ↑15/05/2023 09:26 Ma ide na kurac a ne na kraj druge drzave![]()
Ja jednostavno, govorim za sebe, ne zelim da kupujem stan po ovim cijenama nit se opterecujem s time. Jos u to dolazi da u Berlinu npr fali stanova jer se ljudi sele ovamo. Ma kako god da okrenes, ludilo
- Ozimician
#13792 Re: Cijene stanova All about
Ma jok brate, kakva lova na crno, ne kazem da toga nema, ali to je max 1%. Jednostavno u BIH i dalje mozes za 100 000€ kupiti negdje solidan stan, te pare jedan solidan bracni par u Njemackoj ustedi za 5 god. I neko u Njemackoj sa 100 000€ ima izbor da li da kupi (kesom) stan u BIH ili da te pare stavi kao polog (20%) za stan u gradu u kojem zivi i jos 20-tak god. otplacuje ostatak...sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:47 Meni odavde kad gledam nije jasna nasa dijaspora. Zasto ne kupuju gore nekretnine, nego po Sarajevu placaju kvadrat 2000 € i koristis 15 dana godisnje.
Ok, jeftinije je, ali ipak mislim da ima i love na crno koju su gore nekako zaradili pa je ne smiju prikazati, pa je ovdje peru![]()
Da sam na njihovom mjestu, kupio bih gore![]()
Jos jedna najnovija zanimljivost, prvi put se desava da su kamate na stambene kredite u BiH i na Zapadu priblizno iste. Ranije su kamate na Zapadu bile puno puno manje.
- Rockefeller
#13793 Re: Cijene stanova All about
Neki gledaju kao i investiciju, koliko je cijena skocila u dvije godine, 30-40%sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:47 Meni odavde kad gledam nije jasna nasa dijaspora. Zasto ne kupuju gore nekretnine, nego po Sarajevu placaju kvadrat 2000 € i koristis 15 dana godisnje.
Ok, jeftinije je, ali ipak mislim da ima i love na crno koju su gore nekako zaradili pa je ne smiju prikazati, pa je ovdje peru![]()
Mislim ja ne bi nikad kupio osim neku vikendicu i zemljiste al to nije cifra sad.
- VladaFBiH
#13794 Re: Cijene stanova All about
za te pare gore ne mogu kupiti ni šupu a kamoli stansime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:47 Meni odavde kad gledam nije jasna nasa dijaspora. Zasto ne kupuju gore nekretnine, nego po Sarajevu placaju kvadrat 2000 € i koristis 15 dana godisnje.
- sime_cipol
#13795 Re: Cijene stanova All about
Svako po sebi mjeri i gleda svijet.
Kad sam uzimao kredit, koji evo vec 13 godina jede pola plate, vecina raje mi je govorila da nikad to ne bi uradila. Hoce da imaju za more, da izadju, da im ne fali ovo ili ono. Sve postujem.
Sad kad im kazem, ostalo jos 2 godine i gotovo. Sad je prica, blago vama, eto jos malo i imate svoje. Mi cekamo da babo/mati umru pa da vidimo sta cemo.
Ili, blago vama, vi ste uzeli na vrijeme kad su cijene bile 1500 KM/m². Sad su duplo minimum.
E jbg, ne moze i jare i pare.
Kad sam uzimao kredit, koji evo vec 13 godina jede pola plate, vecina raje mi je govorila da nikad to ne bi uradila. Hoce da imaju za more, da izadju, da im ne fali ovo ili ono. Sve postujem.
Sad kad im kazem, ostalo jos 2 godine i gotovo. Sad je prica, blago vama, eto jos malo i imate svoje. Mi cekamo da babo/mati umru pa da vidimo sta cemo.
Ili, blago vama, vi ste uzeli na vrijeme kad su cijene bile 1500 KM/m². Sad su duplo minimum.
- Ozimician
#13796 Re: Cijene stanova All about
Ma dobro, to svakako stoji, ali pogledaj omjer plata i cijena kvadrata tada i sada. Kvadrad je otisao 3x gore, a plate max 2x. I sta da radi neko ko tek sad stupa u godine kad treba da kupi stan?sime_cipol wrote: ↑15/05/2023 09:57 Svako po sebi mjeri i gleda svijet.
Jedan inzenjer ili doktor od 30-35 god. nema sanse da kupi sebi stan u Sarajevu, bez ogromne pomoci sa strane.
Takodjer, u Minhenu takav isti ima jos manje sanse za navedeno... ludilo
-
breuer
#13797 Re: Cijene stanova All about
tačno, mladi ljudi na obje pomenute lokacije su danas u gabuli što se tiče kupovine, s tim da je to gore ipak svakako mnogo manja navika, dok je kod nas čak i stvar preživljavanja u starijim godinama...
- sime_cipol
#13798 Re: Cijene stanova All about
Opet se vracam na mentalitet.
Gore stariji ljudi lako odu u starački dom, bez ikakvih problema ili kompleksa. Zive i druze se sa ljudima u domu, igraju sah, karte, setaju. Kod nas kad ode u dom umre od muke jer su ga djeca tamo stavila.
Ranije sam rekao, docekati penziju u BiH, a nemati svoje nesto, najebo si ko zuti. Tamo ce te ako nista, drzava pogurati do nekog minimuma.
Ovdje ?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#13799 Re: Cijene stanova All about
Stan je investicija, ne pitanje krova na glavom. Kad se tako gleda, barem pola dilema nestaje.
Da uzmes hipoteku na 25 godina (sto je dosta da se u sarajevu kupi solidan stan) svi ce reci "jesi normalan, dje ces banci dati tolike pare". a niko ne razmisli da ce za 10 godina ta nekretnina vrijediti bar 50% vise, tu kamatu neutralisati inflacija, i tebi ostati sve pare koje bi bacio na kiriju.
Ovo pricam za srednji sloj ljudi, ne odnosi se na ljude koji nemaju za osnovnih potreba ni za one koji plivaju u prljavoj lovi.
Evo primjer koji licno znam, stan u Novom Sarajevu kupljen 2017. za 98.000 KM, s kreditom od 70.000 KM. Kirija bi bila duplo manja od rate, ako kome treba za orijentaciju. Sad stan vrijedi 200.000.
Da uzmes hipoteku na 25 godina (sto je dosta da se u sarajevu kupi solidan stan) svi ce reci "jesi normalan, dje ces banci dati tolike pare". a niko ne razmisli da ce za 10 godina ta nekretnina vrijediti bar 50% vise, tu kamatu neutralisati inflacija, i tebi ostati sve pare koje bi bacio na kiriju.
Ovo pricam za srednji sloj ljudi, ne odnosi se na ljude koji nemaju za osnovnih potreba ni za one koji plivaju u prljavoj lovi.
Evo primjer koji licno znam, stan u Novom Sarajevu kupljen 2017. za 98.000 KM, s kreditom od 70.000 KM. Kirija bi bila duplo manja od rate, ako kome treba za orijentaciju. Sad stan vrijedi 200.000.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 15/05/2023 10:43, edited 1 time in total.
- Maja The Bee
#13800 Re: Cijene stanova All about
Ovo nema veze s istinom. Rentanje je bacanje para, i to je tako u cijelom svijetu, bez obzira na razliku između kirije i rate kredita.Ozimician wrote: ↑15/05/2023 09:41 Ali prava istina je da je sistem postavljen tako da - ako zelis da imas ista od zivota, ne kupujes nego rentas. I kad kupis, imas poreze i dodatne troskove, tako da je isplativost toga visestruko upitna. Ono, tjera te sistem da zivis tako da te bukvalno 2-3 plate (2-3 mjeseca bez prihoda) dijeli od beskucnistva.
Poreza nema na prvu nekretninu, a nema ni na novogradnju, ne znam o kakvim "dodatnim troškovima" pričaš.
Ako je rata kredita i kirija otprilike ista, onda se isplati kupiti i više nekretnina, a ako zbog posla čovjek hoće da seli, uvijek nekome može iznajmiti nekretninu u kojoj živi. Ako seli u drugu državu, može odmah tamo kupiti još jednu nekretninu. Tako rade pametni ljudi, a rentaju ovi kojima su rekli kako je to rizik. Poslije deset godina ovi prvi su milioneri, a ovi drugi i dalje dvije plate od siromaštva.