Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Piaty
- madner
#100927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To nije tacno, samo nisu smjeli izaci sa prijedlogom u javnost.mk ultra wrote: ↑05/05/2023 09:32u bošnjaka u ovom momentu nema osobe u politici, niti političke opcije koja zna čemu i na koji način da teži, vezano za ovo sa SrbijomHD_2015 wrote: ↑05/05/2023 09:29 Ne treba upadati u zamke iskazanoj starom rimskom poslovicom "Hljeba i igara", pa da raspravljamo o nebitnim temama.
Ekonomija i kvalitet života treba da je na prvom mjestu, a ne ko je izdajica, ko se kome uvlači.
Znači, Srbija:
- plinska interkonekcija;
- hidropotencijal Drine;
- uvoz/izvoz;
- Otvoreni Balkan;
- nadoknada ratne štete - Aliji nije padalo napamet da započne ovu temu;
- itd...
Ko će kontrolisati i kako? Ko će dobijati pare? Imamo li pravo na nadoknadu od Srbije za to što već 30+ godina koristi hdirocentrale na Drini? Itd... Znači, hajmo malo o bitnim i teškim temama.
Je li Otvoreni Balkan=velika srbija?
Svaka vlasti, pa i "nova" najviše voli kada se glasači opterete glupostima. To im omogućava nerad, kao što je i do sada bilo.
Bosnjacka opcija je pripremala projekt otvorenog Balkana kao rjesenje, uz podrsku Turske. Samo nisu imali muda reci da odustajemo od EU pa su pripremali jos teren. Od autoputa do vakcina.
Nakon Ukraine EU je odlucila da zaokruzi ovaj prostor, sto znaci da ce pokusati skresati uticaj Rusije i Turske na Srbiju i BiH.
-
sumirprimus
#100928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mozes probat odmah. hocu rec jesi puco samare 90ih? ako jesi odlicno bilo je vrijeme, a ako nisi, suti i sad.Pryda wrote: ↑05/05/2023 09:27Sta misliš svaki put kad se sretnemo na ulici ja tebi spucam šamarčinu a ti se meni izvineš. Do kad bi tako, kad bi rekao dosta?sumirprimus wrote: ↑05/05/2023 09:16 u krcu smo brate i to zescem, generalno kakvo drustvo mi pravimo svojoj djeci?hejt nam je glavna emocija.sve nam smeta, i saucesce, i jezik i ako urad i ako nesto ne urade.
ne mozemo ovako dalje jbmu trunje.
ljudski je izjavit saucesce, bez obzira sta oni nama nisu, nema ali., i na kom god jeziku sva tri su ravnopravna, i tako.
I kad vec spomenu jezik, mi se zajebavamo sta neko piše po Twitteru a naša djeca imaju zabranu da uče bosanski jezik u državi Bosni i Hercegovini![]()
otkad je ta zabrana? ako se vec sve prebacuje i politizira na trojku?
sta ako je samo prenesena izjava od strane perdsjednika vijeca ministara? da li to onda spada u red dezinfa da ce hadzic biti direktor bhtelekoma?
- Prpa.ba
#100929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja sam ocekivao da ce izbjeglica Forto makar govoriti jezikom Ostalih.
Ipak se vidi da je previse sjedio sa Dinom i Nerkom na Covicevim brifinzima, pa mu se primilo.
-
sumirprimus
#100930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ok tamo gdje nisu sta je vlast uradila po tom pitanju? zlo nece nestat samo od sebe, trebamo li se svi prevorit u zlo? mislim da ne farbamo jaja, znamo mi svi u kakvom nesistemu zivimo.ali isti taj nesistem je itekako cutke pdrzavala i dosadasnja sdfa vlast.skoronikako wrote: ↑05/05/2023 09:30Da se dopunim, da li su jezici zaista ravnopravni na svakom pedlju ove drzave?sumirprimus wrote: ↑05/05/2023 09:24
dobro i zlo, sloboda izbora, cinis dobro iako ti nek misli zlo, ako ti pak misli zlo da li je ispravno nastaviti ciniti dobro ili zlo? sloboda izbora..naravn da su ravnopravni.
-
sumirprimus
#100931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hoces reci da ti smeta hrvatski jezik? vau novi levl sovinizma na temi
za opće dobro bi bilo da ne komentiras dalje, kuzis prpa.
Last edited by sumirprimus on 05/05/2023 09:48, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#100932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato sto se ne znam laktat.Bodkin wrote: ↑05/05/2023 08:52Kako takav strucnjak nije u nekoj drzavnoj agenciji za odnose sa srbijom?apsidejzi wrote: ↑05/05/2023 08:49
Evo ja cu isturi glavu na pladanj pa zapamtimo ovo sto sam napisao: Nece se desiti nista. Nece biti nikakav feedback. Ova vijest nece odjeknuti u Srbiji. Ponasace se kao da se nista nije dogodilo. Ti mislis da si uradio nesto veliko, oni to vide kao tvoju obavezu da uradis.
Zamisli jednu patrijarhalnu porodicu u kojem zena titra pred muzem i sve radi po kuci sto misli da treba da uradi. Nada se jadnica da ce je on voliti zato sto je dobra prema njemu. A iz njegove perspektive, ona radi samo ono sto i treba da radi. Zena treba da bude u kuhinji i treba da cisti kucu. To je njena uloga. Nije joj zahvalan, ne voli je ni vise ni manje. Bosna treba da bude provincija Srbije i tuguje njene tuge, raduje se njenim uspjesima, da povremeno primi pokoju pljusku a kad se Srbija napali da rasiri noge i primi ga sprijeda i sazada.
Sad igramo ulogu koju treba da igramo. Tugujemo njene tuge.
- apsidejzi
#100933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja sam vise za odnos 1:1. Ja budem dobar prema tebi jednom i ocekujem od tebe isto. Obe strane nabacuju na zajednicki racun. Zajebi ti to ako cu samo ja nabacivati a ti trositi. To nije cojstvo. To je naivnost.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#100934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Lahko je pametovat iz hladovine opozicije, dok drugi preuzimaju odgovorno odvrane drzave od neprijatelja
- Casual's
#100935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Joj gmizavca, čuj športske...
- Ateista
#100936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jesu li i ubijena djeca neprijatelji? Jesu li ta djeca kriva za genocid nad bosnjacima?512MB wrote: ↑05/05/2023 08:13Kamo sreće da je Sudan, Srbija je nama neprijateljska zemlja, koja je prije dbadesetak godina pomagala domaće Srbe u sprovođenju Genocida nad Bošnjacima, koja i dan danas negira taj isti Genocid i podržava separatističke struje u državi BiH koje negiraju Bošnjake kao narod i Bosanski jezik.
Ali hej nema veze, budimo dobre komšije, pružimo još jedan obraz, to je ono baš kršćanski, što kaže Nerko...
De ba ljudi, razmislite malo prije nego sto izvalite ovakve gluposti
- Prpa.ba
#100937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja sam zadojen iskustvom, a ti si ocito zadojen iluzijama o dobrim komsijama koji ce te postediti i popiti rakijicu s tobom samo jer si dokazao da si kozmopolita.
U demokratiji se svi pitamo, ali razumijem potrebe tebe i tebi slicnih da usutkate i politicki odstranite neistomisljenike.
Prosao je vakat jednoumlja i "srpstva i jedinstva".
- Chloe
- Photo mod
#100938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Prpa.ba wrote: ↑05/05/2023 09:42 Moralno superiorni ili ne, svima nam zele Tursku (kao sto kaze NiP-ov glasac Truba) ili pod zemlju.
Neki smo se osvijestili, a neki cete nastaviti da lutate i samoponizavate se na svakom koraku i u svakoj zivotnoj odluci koja je pred vama.
Tzv. Dan zalosti zbog desavanja u Srbiji nije u moje ime. Desavanja u agresorskoj Srbiji me ne zanimaju van konteksta gdje politicki uticu na BiH. Drustvo bazirano na negiranju genocida, slavljenju zlocina i militantnom pravoslavlju uvijek ce imati svoje probleme.
Meni je danas Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.
Kad 11.07. bude prihvaćen kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i poštovan na cijeloj teritoriji BiH, ovakvo uvlačenje u dupe Srbiji bi moglo biti razmatrano.
-
Bodkin
#100939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa dobro, svasta nesto nije bilo u ime svih dok je sda vukla drustvo na historijsko dno.
Jebiga, sad malo nije u vase ime. To je demokratija
Jebiga, sad malo nije u vase ime. To je demokratija
- Grean
#100940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To i dalje nije odgovor zasto bi imali dan zalosti iskljucivo za Srbiju ili npr. Hrvatsku.Chmoljo wrote: ↑05/05/2023 09:30šta god da su srbi bošnjacima ili hrvatima radili, ili hrvati srbima, htjeli ne htjeli, činjenica je da smo živjeli u jednoj državi. i to ne kao posljedica kolonijalnih ili imperijalističkih procesa, nego zbog sličnosti, zajedničkog porijekla, malog prostora na kojem se nalazimo i zbog toga što se poznajemo, istog jezika, često zajedničkih okupatora.SpoilerShownaravno da ima odgovora samo se pojedincima ne dopada.
zašto ljude dira nepravda prema palestincima, ali za južni sudan ih je baš boljelo dupe? zato što imaju neku poveznicu.
ako ti je norvežanin mentalitetom bliži od nekog iz šapca ok. možda tebi. ali baci na pusti otok 100 ljudi iz bosne, 100 ljudi iz srbije i 100 ljudi iz norveške, ko će prije naći zajedničku?
SpoilerShowmeni je više postao iritantan oreol žrtve koji je iskorišten samo za jeftinu političku predizbornu priču, profilisanju udruženja čiji su se predstavnici oparili, krađu donacija i opravdavanju za sve što se ne radi na društvenom planu.
neki dan sam napisao: pobijeni u Buči su stara vijest, a kamoli naš armagedon. prokockano, prošlo, potrošeno. RS neće nestati, tu je. ti ljudi su tu, kakvi god da su, da bi imali budućnost sa njima se mora raditi. ako se ne želi, hajmo onda da i glasno kažemo, ko ima muda, da se odvajamo, ili da se spremamo da mi njih etnički čistimo. jer to su opcije. ako nemate muda da ih uzmete u obzir, ne čeprkajte po površini, nego gledajte šta se može izvući sa podijeljenim kartama, a da pritom ne sludimo narod i da život proveden ovdje nije život potrošen ni u šta.
Mentalitetom i prijateljstvom su blizi svi Skandinavci nego mi na Balkanu ali niko nije imao dan zalosti zbog onog sto se desilo u Norveskoj npr. izuzev te Norveske.
Sve to govori da je ovo cisti populizam, da ne kazem poznato bosnjacko podanistvo.
Sto se mene tice, meni nije blizi Norvezanin mentalitetom ali jedini u cijem bih drustvu osjecao nelagodu su oni koji su mi slicni mentalitetom i tako je od rata. Nije mrznja nego nelagoda, ne osjecam se dobro u tom drustvu, ne putujem tamo, ne volim da ih srecem i to nije stvar izbora vec neceg sto je usadjeno ratom ali to nema nikakve veze sa ovom tragedijom. Ona mi tesko pada kao i ona u Norveskoj, tu ne pravim razliku.
-
Dimu1927
- Ateista
#100942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedno je posao a drugo biti covjek.
Ni ja ne bih saradjivao sa nekim ko me zajebe u poslu, ali bih mu svejedno izrazio saucesce za smrtni slucaj, to ne treba mijesati.
Imao sam takvu situaciju, lik ispao supak i prekinuo kontakt sa njim, poluposlovni da tako kazem. Kad mu je mama umrla poslao sam mu poruku da izrazim saucesce i pored toga sto je ispao supak prema meni prije nekoliko godina.
- Chloe
- Photo mod
-
sumirprimus
#100944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mi smo kolektivno pomijesali loncice, ne trebam mrziti jer mrznja izjeda nas. mi trebamo radit na tome da svoje drustvo izgradimo i ojacamo, pa ce nas kroz nasu snagu i drugi malo vise cijeniti ,jer cemo time pokazti da sami sebe vise cijenimo, a ne ko dosad.
akcija umjesto erakcije, evo gdje nas je dovela reakcija ko dosad, nigdje.
akcija umjesto erakcije, evo gdje nas je dovela reakcija ko dosad, nigdje.
-
sumirprimus
- Ateista
#100946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne, nemam takve iluzije, bar ne od politicara, i to i ne treba biti cilj. Kakva god da je druga strana, mi trebamo biti ljudi.Prpa.ba wrote: ↑05/05/2023 09:50Ja sam zadojen iskustvom, a ti si ocito zadojen iluzijama o dobrim komsijama koji ce te postediti i popiti rakijicu s tobom samo jer si dokazao da si kozmopolita.
U demokratiji se svi pitamo, ali razumijem potrebe tebe i tebi slicnih da usutkate i politicki odstranite neistomisljenike.
Prosao je vakat jednoumlja i "srpstva i jedinstva".![]()
Za obicne normalne ljude iz srbije to nije iluzija, svugdje ima normalnih ljudi sa kojima se moze sjesti i popricati, ne zbog dana zalosti ili zbog dokazivanja da smo kosmopolite, vec zato sto smo ljudi.
- Pryda
#100947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je bila metafora koju očiglendo nisi shvatio, ili ne želiš? I nije se odnosila na rat i devedesete nego na politička dešavanja u bližoj prošlosti. Svjedoci smo da predstavnici vlasti naše države idu pod noge komšijama i susjedima, a sa druge strane dobijamo samo uvrede i poniženja. Kad mi tugujemo oni negiraju genocid, prave slavlja, puštaju muziku, crtaju murale presuđenim ratnim zločincima zbog kojih je naš narod oplakao. Dva takva se nalaze odmah u blizini te škole.sumirprimus wrote: ↑05/05/2023 09:46mozes probat odmah. hocu rec jesi puco samare 90ih? ako jesi odlicno bilo je vrijeme, a ako nisi, suti i sad.Pryda wrote: ↑05/05/2023 09:27
Sta misliš svaki put kad se sretnemo na ulici ja tebi spucam šamarčinu a ti se meni izvineš. Do kad bi tako, kad bi rekao dosta?
I kad vec spomenu jezik, mi se zajebavamo sta neko piše po Twitteru a naša djeca imaju zabranu da uče bosanski jezik u državi Bosni i Hercegovini![]()
otkad je ta zabrana? ako se vec sve prebacuje i politizira na trojku?
sta ako je samo prenesena izjava od strane perdsjednika vijeca ministara? da li to onda spada u red dezinfa da ce hadzic biti direktor bhtelekoma?
A trojku nisam ni spomenuo otkud ti to? Spomenuo sam Twitter misleći na postove Edina Forte koji je na poziciju došao glasovima iz dominantno bošnjačke sredine, izjašnjava se kao ostali a piše hrvatskim jezikom. To mi je malo smiješno, zato sam i napisao "zajebavamo se", a u isto to vrijeme na 49% države Bosne i Hercegovine ne smije pričati bosanski jezik.
I malo si licemjeran, svakodnevno onanišeš na temi Ukrajina i slaviš ubijanje, pa onda ko padobranac ulijećeš na drugu temu da budeš human, šta li? I to ovdje niko ne slavi nikakvo ubijanje, već se protivi proglašavanju Dana žalosti dok je isti taj dan Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, koji će usput proći vjerovatno kao i uvijek sa uvredama sa druge strane uz pokoju trvdnju da su se ta djeca samoubila snajperom sa brda.
- Ateista
- Chloe
- Photo mod
#100949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bošnjakinja ....sumirprimus wrote: ↑05/05/2023 09:58a ko smo to mi a ko ste to vi? ja sam tuzlak bosanac? a ko ste vi?
- Ateista
#100950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nadam se da razumijes da se to dvoje ne moze porediti iz politickih razloga, adekvatno poredjenje bi bilo da se nesto slicno desi kod nas.Chloe wrote: ↑05/05/2023 09:51Prpa.ba wrote: ↑05/05/2023 09:42 Moralno superiorni ili ne, svima nam zele Tursku (kao sto kaze NiP-ov glasac Truba) ili pod zemlju.
Neki smo se osvijestili, a neki cete nastaviti da lutate i samoponizavate se na svakom koraku i u svakoj zivotnoj odluci koja je pred vama.
Tzv. Dan zalosti zbog desavanja u Srbiji nije u moje ime. Desavanja u agresorskoj Srbiji me ne zanimaju van konteksta gdje politicki uticu na BiH. Drustvo bazirano na negiranju genocida, slavljenju zlocina i militantnom pravoslavlju uvijek ce imati svoje probleme.
Meni je danas Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.Nije ni u moje ime. Sasvim je dovoljno bilo izraziti saučešće i žaljenje zbog tragičnog događaja.
Kad 11.07. bude prihvaćen kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i poštovan na cijeloj teritoriji BiH, ovakvo uvlačenje u dupe Srbiji bi moglo biti razmatrano.