Thorgerson wrote: ↑24/04/2023 01:03
BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 15:33
Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Da, ali zamisli da su tako razmisljali ljudi dok su pravili tu zemlju u kojoj si sada, u koju si dosao?
Zamisli da je njih bolio qrac, da je svabo rekao mah njemacka je za mene apstraktan pojam, bla bla. Nisu.
Nije tako mislio ni austrijanac, ni svedjanin, ni finac. Nego su zapeli i gradili svoju zemlju. Tako da su sada tu gdje jesu. I ti s njima. Nije ni tu uvijek bio med u mlijeko Odlazili su i oni. Ali ovo sto mi radimo je totalno samounistenje. Pod mi, mislim i na gradjane i na vlast.
Ja shvatam kad ljudi odu u ratu, ode u nevolji. Pobjegne. Al ovdje mozda 1 od 100 ljudi koji su otisli, da je nesto pokusao promjeniti. Svi idu linijom manjeg otpora.
I dzaba, nama je to u krvi. I sam sam takavm. Zato mi nikad, ali nikad necemo biti njemacka, skandinavija i al.
Nikad.
Mislim da je istina negdje između - naravno da nećemo nikad biti ni Njemačka ni Skandinavija, kako je krenulo, veće su šanse da će oni postati BiH, nego mi oni.
Ja sam uvijek u životu išao "težim putem", smatrao sam to jedino ispravnim - a vjerujem i većina "najnovije" (2013+) dijaspore na forumu, onda sa 30+ god. skontaš kako si potrošio previše truda, rada, zalaganja, završiš fakultet, nađeš posao, čekaš da bude bolje, doživiš 30-tu, a ništa nisi ostvario u životu, voziš auto od 5000 KM, živiš kao podstanar u Sarajevu, ušteđevine skoro da nemaš...
Onda dođe "komšijin mali", 10-tak god mlađi od tebe, koji je jedva srednju završio, radi kao Pfleger u Mannheimu, sa novim BMW-om i skontaš - šta je on bolji od mene?