Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#6026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

izvrsni direktor wrote: 22/04/2023 14:07
sabanss wrote: 22/04/2023 13:34 Četiri čovjeka ovdje imaju problem sa inostranstvom čini mi se :D

Neprilagođeni, neki otišli pa ih istjerali, neki nisu makli iz BiH ali mrze sve preko granice.
Za Batu znamo da mu je zensku neki dijasporac odveo :D ali sta je sa ostalih
Auu nisam to znao :lol:
Sve mi je jasno
Didier

#6027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Eto to je to, taj šabanski mentalitet.

Pa šta ako je tako, vi se smijete čovjeku, a realno je veća lafčina od vas dvjesto puta.

Ja sam takvima davao priliku u dijaspori, i vazda bi neki seljober krenuo s pričom kako Sarajevo ne valja, Sarajlije ovakvi onakvi itd.

Vozdra ba...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Koji kič oba mi oca :lol:
PaulTracy

#6029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

BlackRiver wrote: 22/04/2023 07:53 Tesko da se bajramuje, ljudi subotom rade.

Pare se salju u Bosnu svaki mjesec, a ne samo kada religiozni praznici nalazu.

Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to tetke, dajdze i ekonomija
Totalno pogrešnu percepciju imaš, ne samo ti već većina dijaspore.
Napustit svoju zemlju, doći onda povremeno u nju i misliti da ti BiH i ljudi u njoj trebaju biti zahvalni jer si potrošio ili poslao 1000/2000€ je isto kao da si 1992 pobjegao iz BiH, kupio 1000 metaka i rekao "oni u rovu treba da mi budu zahvalni jer kupujem metke,da nije mene imali bi manje municije i teže bi im bilo".
Doprinos i žrtva ljudi koji su u rovu je puno veći od tvojih pishljivih 1000 metaka poslatih iz Minhena, isto tako doprinos i žrtva ljudi koji su ostali u BiH je puno veći za državu BiH od onih koji su pobjegli nakon rata i dođu sad i potroše 1000€.
Zahvalan treba biti Poljaku, Portugalcu ili Englezu koji sa BiH nikakve veze nemaju ali je ipak odaberu za svoj odmor i dođu u nju i potroše 200/500€. Ti si se druže rodio, školovao i živio ovdje 25/30/35 godina, doprinos od 1000/2000€ godišnje tvojoj domovini i nije baš nešto vrijedno zahvalnice.
Last edited by PaulTracy on 22/04/2023 15:21, edited 2 times in total.
elcaliente

#6030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

https://m.bild.de/politik/inland/politi ... obile.html

Evo je Ozimician, dugo iscekivana penzija od 70 godina.
BlackRiver

#6031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

PaulTracy wrote: 22/04/2023 15:19
BlackRiver wrote: 22/04/2023 07:53 Tesko da se bajramuje, ljudi subotom rade.

Pare se salju u Bosnu svaki mjesec, a ne samo kada religiozni praznici nalazu.

Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to tetke, dajdze i ekonomija
Napustit svoju zemlju, doći onda povremeno u nju i misliti da ti BiH i ljudi u njoj trebaju biti zahvalni jer si potrošio ili poslao 1000/2000€ je isto kao da si 1992 pobjegao iz BiH, kupio 1000 metaka i rekao "oni u rovu treba da mi budu zahvalni jer kupujem metke,da nije mene imali bi manje municije i teže bi im bilo".
Doprinos i žrtva ljudi koji su u rovu je puno veći od tvojih pishljivih 1000 metaka poslatih iz Minhena, isto tako doprinos i žrtva ljudi koji su ostali u BiH je puno veći za državu BiH od onih koji su pobjegli nakon rata i dođu sad i potroše 1000€.
Zahvalan treba biti Poljaku, Portugalcu ili Englezu koji sa BiH nikakve veze nemaju ali je ipak odaberu za svoj odmor i dođu u nju i potroše 200/500€. Ti si se druže rodio, školovao i živio ovdje 25/30/35 godina, doprinos od 1000/2000€ godišnje tvojoj domovini i nije baš nešto vrijedno zahvalnice.
Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
melac

#6032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Didier wrote: 22/04/2023 13:25
_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 12:44

Nastranu Didier, vecina ljudi koji iskreno hoce progovoriti o svom zivotu vani isto ovo navode.

U BiH se druzis i okruzis sa sebi slicnim. U Njemackoj dolazis u doticaj sa svima i druzis se/okruzen si sa ljudima sa kojima nikad kafe ne bi popio.
A pazi, ja kad god sam pokušao fino sa Škafijem, on bi na kraju opet bio bezobrazan.

Ali okej, nema veze.

Glede teme, šta sam se samo bošnjačkih sijela nagledao po Liježu, Briselu, Roterdamu... I od stotina ljudi koje sam upoznao, nije bilo dva čovjeka da valjaju. Sve teška seljadija i papci, i onda sam odustao od naših ljudi, prestao i fudbal igrati s njima, a stvarno sam svima dao šansu.

Austrija je već druga priča, tu ima i dosta visokoobrazovanih i finih Jugoslovena, i tu se stvarno može birati društvo, dok u drugim zemljama svi se druže "s našima" zato što nemaju s kim drugim. Godinama sam to gledao, i opet su mi najbolji prijatelji u Sarajevu.
Jedino si ti bezobrazan i goropadan na ovoj temi. A sad bi drugima predbacivao da su takvi. Smislenog postan nisi napisao na temi, samo negativa u smislu "znam ja kako je vama koji ste vani, vi nemate pojma, ja samo ovo, ja samo ono, imam kurcinu 20+cm i sli."

Evo tako ja razumijem sve i jedan tvoj post koji si napisao na temi.

Ako ti jos jedan kaze da si takav, onda se valjaj...
skafiskafsnjak

#6033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

melac wrote: 22/04/2023 15:55
Didier wrote: 22/04/2023 13:25

A pazi, ja kad god sam pokušao fino sa Škafijem, on bi na kraju opet bio bezobrazan.

Ali okej, nema veze.

Glede teme, šta sam se samo bošnjačkih sijela nagledao po Liježu, Briselu, Roterdamu... I od stotina ljudi koje sam upoznao, nije bilo dva čovjeka da valjaju. Sve teška seljadija i papci, i onda sam odustao od naših ljudi, prestao i fudbal igrati s njima, a stvarno sam svima dao šansu.

Austrija je već druga priča, tu ima i dosta visokoobrazovanih i finih Jugoslovena, i tu se stvarno može birati društvo, dok u drugim zemljama svi se druže "s našima" zato što nemaju s kim drugim. Godinama sam to gledao, i opet su mi najbolji prijatelji u Sarajevu.
Jedino si ti bezobrazan i goropadan na ovoj temi. A sad bi drugima predbacivao da su takvi. Smislenog postan nisi napisao na temi, samo negativa u smislu "znam ja kako je vama koji ste vani, vi nemate pojma, ja samo ovo, ja samo ono, imam kurcinu 20+cm i sli."

Evo tako ja razumijem sve i jedan tvoj post koji si napisao na temi.

Ako ti jos jedan kaze da si takav, onda se valjaj...
Pa vidis , citav Liege nije valjao.... a on jeste :lol: :lol:
Uzoran gradjanin, biznismen :lol:
PaulTracy

#6034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

BlackRiver wrote: 22/04/2023 15:33
PaulTracy wrote: 22/04/2023 15:19

Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Zavisi sve iz kojeg ugla čovjek posmatra.
Ako imaš Golfa 2 starog 35 godina a svi ostali nove automobile onda je u tvom interesu da vlasništvo bude "apstraktan pojam" i ukine se jer bi ti to omogućilo da sjedneš i provozaš se u komšijinom novom Mercedesu.
Isto tako ako dolaziš iz siromašne (za europske standarde) države odgovarat će ti "apstraktna država" i brisanje granica jer će ti omogućiti da preseliš u neku bogatu zapadne državu.
Meni je "simpatična" dvoličnost Bosanca na Klixu, svi bi na zapad jer "oni imaju pravo na bolji život" ali bi migrante sa istoka pobacali u Drinu 😃 jer su "ilegalci, stoka, neradnici...".
BlackRiver

#6035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

PaulTracy wrote: 22/04/2023 16:33
BlackRiver wrote: 22/04/2023 15:33

Zavisi sve iz kojeg ugla čovjek posmatra.
Ako imaš Golfa 2 starog 35 godina a svi ostali nove automobile onda je u tvom interesu da vlasništvo bude "apstraktan pojam" i ukine se jer bi ti to omogućilo da sjedneš i provozaš se u komšijinom novom Mercedesu.
Isto tako ako dolaziš iz siromašne (za europske standarde) države odgovarat će ti "apstraktna država" i brisanje granica jer će ti omogućiti da preseliš u neku bogatu zapadne državu.
Meni je "simpatična" dvoličnost Bosanca na Klixu, svi bi na zapad jer "oni imaju pravo na bolji život" ali bi migrante sa istoka pobacali u Drinu 😃 jer su "ilegalci, stoka, neradnici...".
Osim sto u kontekstu preseljenja u novu drzavu, ne mozes na osnovu "apstraktnog" zivjeti i raditi tamo gdje ti se svidja. Zato imamo pravila (vize). Pa ako zadovoljavas uslove, bujrum.

Iz moje perspektive je to mnogo jednostavnije. Za mene je dom tamo gdje je dobro.
Previse cesto se taj neki osjecaj patriotizma i povezanosti unutar nacije koristio u svrhu iskoristavanja.

Zato su mi smijesni komentari kontra dijaspore, ciji sam i ja clan.
Dope_Man

#6036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

BlackRiver wrote: 22/04/2023 15:33 Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Bas tako. Ja imam svoj krug ljudi i to je to, mimo toga je sve pucanje na psihologiju grupe od strane onih koji zele da radis za njih, bili to nekad kraljevi, danas politicari il vjerske vodje.
anelsol

#6037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Dope_Man wrote: 22/04/2023 17:30
BlackRiver wrote: 22/04/2023 15:33 Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Bas tako. Ja imam svoj krug ljudi i to je to, mimo toga je sve pucanje na psihologiju grupe od strane onih koji zele da radis za njih, bili to nekad kraljevi, danas politicari il vjerske vodje.
Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.
aston_martin

#6038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

anelsol wrote: 22/04/2023 20:45
Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.
kako borave ovi sto su izbjegli u ameriku za vrijeme rata?
anelsol

#6039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

aston_martin wrote: 22/04/2023 20:50

kako borave ovi sto su izbjegli u ameriku za vrijeme rata?
Pa imali su državljanstvo BiH.
Ozimician

#6040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 22/04/2023 15:20 https://m.bild.de/politik/inland/politi ... obile.html

Evo je Ozimician, dugo iscekivana penzija od 70 godina.
Dakle definitivno ne vrijedi čekati njemačku penziju. :run:
Dope_Man

#6041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Vazno je samo zato sto politicari koji vladaju regijama koje su zapisali su napisali takve zakone da covjek ima nesto sto se zove drzavljanstvo. Na kraju dana, sto se mene tice to cu svakako za 5 godina promijeniti pa vise necu imati ni BiH drzavljanstvo. Dakle nebitno. Formalnost koju dobijes rodjenjem i koju, kao i mjesto zivljenja, mozes promijeniti.
anelsol

#6042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Dope_Man wrote: 22/04/2023 21:13

Vazno je samo zato sto politicari koji vladaju regijama koje su zapisali su napisali takve zakone da covjek ima nesto sto se zove drzavljanstvo. Na kraju dana, sto se mene tice to cu svakako za 5 godina promijeniti pa vise necu imati ni BiH drzavljanstvo. Dakle nebitno. Formalnost koju dobijes rodjenjem i koju, kao i mjesto zivljenja, mozes promijeniti.
Ti to gledaš kao formalnost zato što državljanstvo imaš, uzimaš ga zdravo za gotovo, a na osnovu toga što si državljanin BiH si se legalno preselio u xy zemlju legalno, pa ćeš na osnivu svog legalnig boravka steći uslove za državljanstvo te države u kojoj živiš. Pitaj Palestince koji već osamdeset godina žive po izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka da li je državljanstvo formalnost, pitaj Jevreje zbog čega su se nakon hiljada godina potucanja po bijelom svjetu odlučili da naprave državu Izrael. Lahko je pričati da je to formalnost zato što si to stekao samim rođenjem u državi Bosni i Hercegovini, i to prihvataš kao nešto što se podrazumjeva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

anelsol wrote: 22/04/2023 21:25
Dope_Man wrote: 22/04/2023 21:13

Ti to gledaš kao formalnost zato što državljanstvo imaš, uzimaš ga zdravo za gotovo, a na osnovu toga što si državljanin BiH si se legalno preselio u xy zemlju legalno, pa ćeš na osnivu svog legalnig boravka steći uslove za državljanstvo te države u kojoj živiš. Pitaj Palestince koji već osamdeset godina žive po izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka da li je državljanstvo formalnost, pitaj Jevreje zbog čega su se nakon hiljada godina potucanja po bijelom svjetu odlučili da naprave državu Izrael. Lahko je pričati da je to formalnost zato što si to stekao samim rođenjem u državi Bosni i Hercegovini, i to prihvataš kao nešto što se podrazumjeva.
Odrza mu ti lekciju :thumbup:
sabanss

#6044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Javio se četvrti :lol:
PaulTracy

#6045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

_BataZiv_0809 wrote: 23/04/2023 13:46
anelsol wrote: 22/04/2023 21:25

Znaš one stranačke preletače?
E tako i ovi, danas bacaju BH pasoš i uzimaju austrijski, njemački. Da dođe do deindustrijalizacije zapadne Europe,pada standarda u toj mjeri da se moraš dobto šĆipit da uštediš 100€ na kraju mjeseca, pobacali bi njemačke i austrijske pašoše i otišli u USA, Kanadu, Australiju...
elcaliente

#6046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Drzava kao drzava treba prvenstveno da bude servis gradjanima jer oni placaju to sve.

Takodje drzava treba da bude pravna i garantije pravo svakome onome ko je financira.

Kada te osnovne stvari funkcioniraju i kada se poredis sa drugum drzavama i vidis da u tvojoj te stvari funkcionisu bolje onda se budi osjecaj patriotizima i ponosa.
A kada je drzava i drustvo goli kurac onda se pocinjes stijdeti a patriotizam se nemoze pojaviti ni u atomima.
Last edited by elcaliente on 23/04/2023 20:20, edited 1 time in total.
Haris.ba

#6047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

anelsol wrote: 21/04/2023 22:24 Ovi samo sto više ne mole da im dođe naša radna snaga. Stalno neki plaćeni oglasi.

https://www.klix.ba/biznis/posao/aerodr ... /230420115

Onda pročitaš ovu vjest

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... erodromima
Kako ovo funkcionise? Zaposle dok ovi strajkuju? A kad se dogovore, onda?
elcaliente

#6048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Haris.ba wrote: 23/04/2023 20:07
anelsol wrote: 21/04/2023 22:24 Ovi samo sto više ne mole da im dođe naša radna snaga. Stalno neki plaćeni oglasi.

https://www.klix.ba/biznis/posao/aerodr ... /230420115

Onda pročitaš ovu vjest

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... erodromima
Kako ovo funkcionise? Zaposle dok ovi strajkuju? A kad se dogovore, onda?
Pa rade i dalje, to su kupljene usluge od manjih firmi.
BlackRiver

#6049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

PaulTracy wrote: 23/04/2023 18:59
_BataZiv_0809 wrote: 23/04/2023 13:46

Znaš one stranačke preletače?
E tako i ovi, danas bacaju BH pasoš i uzimaju austrijski, njemački. Da dođe do deindustrijalizacije zapadne Europe,pada standarda u toj mjeri da se moraš dobto šĆipit da uštediš 100€ na kraju mjeseca, pobacali bi njemačke i austrijske pašoše i otišli u USA, Kanadu, Australiju...
I sta je konkretno lose u tome?
Dope_Man

#6050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Pa lose je jer.. jer nemas pravo birati bolji zivot za sebe. Trebas ostati i kuhati se sa ostalim zabama u loncu, ne pokusavaj iskociti jer to nije fer prema zabama koje vole da se kuhaju valjda .. to mu ga dodje logika :-)
Post Reply