Auu nisam to znaoizvrsni direktor wrote: ↑22/04/2023 14:07Za Batu znamo da mu je zensku neki dijasporac odveoali sta je sa ostalih
Sve mi je jasno
Auu nisam to znaoizvrsni direktor wrote: ↑22/04/2023 14:07Za Batu znamo da mu je zensku neki dijasporac odveoali sta je sa ostalih
Totalno pogrešnu percepciju imaš, ne samo ti već većina dijaspore.BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 07:53 Tesko da se bajramuje, ljudi subotom rade.
Pare se salju u Bosnu svaki mjesec, a ne samo kada religiozni praznici nalazu.
Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to tetke, dajdze i ekonomija
Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.PaulTracy wrote: ↑22/04/2023 15:19Totalno pogrešnu percepciju imaš, ne samo ti već većina dijaspore.BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 07:53 Tesko da se bajramuje, ljudi subotom rade.
Pare se salju u Bosnu svaki mjesec, a ne samo kada religiozni praznici nalazu.
Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to tetke, dajdze i ekonomija
Napustit svoju zemlju, doći onda povremeno u nju i misliti da ti BiH i ljudi u njoj trebaju biti zahvalni jer si potrošio ili poslao 1000/2000€ je isto kao da si 1992 pobjegao iz BiH, kupio 1000 metaka i rekao "oni u rovu treba da mi budu zahvalni jer kupujem metke,da nije mene imali bi manje municije i teže bi im bilo".
Doprinos i žrtva ljudi koji su u rovu je puno veći od tvojih pishljivih 1000 metaka poslatih iz Minhena, isto tako doprinos i žrtva ljudi koji su ostali u BiH je puno veći za državu BiH od onih koji su pobjegli nakon rata i dođu sad i potroše 1000€.
Zahvalan treba biti Poljaku, Portugalcu ili Englezu koji sa BiH nikakve veze nemaju ali je ipak odaberu za svoj odmor i dođu u nju i potroše 200/500€. Ti si se druže rodio, školovao i živio ovdje 25/30/35 godina, doprinos od 1000/2000€ godišnje tvojoj domovini i nije baš nešto vrijedno zahvalnice.
Jedino si ti bezobrazan i goropadan na ovoj temi. A sad bi drugima predbacivao da su takvi. Smislenog postan nisi napisao na temi, samo negativa u smislu "znam ja kako je vama koji ste vani, vi nemate pojma, ja samo ovo, ja samo ono, imam kurcinu 20+cm i sli."Didier wrote: ↑22/04/2023 13:25A pazi, ja kad god sam pokušao fino sa Škafijem, on bi na kraju opet bio bezobrazan._BataZiv_0809 wrote: ↑22/04/2023 12:44
Nastranu Didier, vecina ljudi koji iskreno hoce progovoriti o svom zivotu vani isto ovo navode.
U BiH se druzis i okruzis sa sebi slicnim. U Njemackoj dolazis u doticaj sa svima i druzis se/okruzen si sa ljudima sa kojima nikad kafe ne bi popio.
Ali okej, nema veze.
Glede teme, šta sam se samo bošnjačkih sijela nagledao po Liježu, Briselu, Roterdamu... I od stotina ljudi koje sam upoznao, nije bilo dva čovjeka da valjaju. Sve teška seljadija i papci, i onda sam odustao od naših ljudi, prestao i fudbal igrati s njima, a stvarno sam svima dao šansu.
Austrija je već druga priča, tu ima i dosta visokoobrazovanih i finih Jugoslovena, i tu se stvarno može birati društvo, dok u drugim zemljama svi se druže "s našima" zato što nemaju s kim drugim. Godinama sam to gledao, i opet su mi najbolji prijatelji u Sarajevu.
Pa vidis , citav Liege nije valjao.... a on jestemelac wrote: ↑22/04/2023 15:55Jedino si ti bezobrazan i goropadan na ovoj temi. A sad bi drugima predbacivao da su takvi. Smislenog postan nisi napisao na temi, samo negativa u smislu "znam ja kako je vama koji ste vani, vi nemate pojma, ja samo ovo, ja samo ono, imam kurcinu 20+cm i sli."Didier wrote: ↑22/04/2023 13:25
A pazi, ja kad god sam pokušao fino sa Škafijem, on bi na kraju opet bio bezobrazan.
Ali okej, nema veze.
Glede teme, šta sam se samo bošnjačkih sijela nagledao po Liježu, Briselu, Roterdamu... I od stotina ljudi koje sam upoznao, nije bilo dva čovjeka da valjaju. Sve teška seljadija i papci, i onda sam odustao od naših ljudi, prestao i fudbal igrati s njima, a stvarno sam svima dao šansu.
Austrija je već druga priča, tu ima i dosta visokoobrazovanih i finih Jugoslovena, i tu se stvarno može birati društvo, dok u drugim zemljama svi se druže "s našima" zato što nemaju s kim drugim. Godinama sam to gledao, i opet su mi najbolji prijatelji u Sarajevu.
Evo tako ja razumijem sve i jedan tvoj post koji si napisao na temi.
Ako ti jos jedan kaze da si takav, onda se valjaj...
Zavisi sve iz kojeg ugla čovjek posmatra.BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 15:33Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.PaulTracy wrote: ↑22/04/2023 15:19
Totalno pogrešnu percepciju imaš, ne samo ti već većina dijaspore.
Napustit svoju zemlju, doći onda povremeno u nju i misliti da ti BiH i ljudi u njoj trebaju biti zahvalni jer si potrošio ili poslao 1000/2000€ je isto kao da si 1992 pobjegao iz BiH, kupio 1000 metaka i rekao "oni u rovu treba da mi budu zahvalni jer kupujem metke,da nije mene imali bi manje municije i teže bi im bilo".
Doprinos i žrtva ljudi koji su u rovu je puno veći od tvojih pishljivih 1000 metaka poslatih iz Minhena, isto tako doprinos i žrtva ljudi koji su ostali u BiH je puno veći za državu BiH od onih koji su pobjegli nakon rata i dođu sad i potroše 1000€.
Zahvalan treba biti Poljaku, Portugalcu ili Englezu koji sa BiH nikakve veze nemaju ali je ipak odaberu za svoj odmor i dođu u nju i potroše 200/500€. Ti si se druže rodio, školovao i živio ovdje 25/30/35 godina, doprinos od 1000/2000€ godišnje tvojoj domovini i nije baš nešto vrijedno zahvalnice.
Osim sto u kontekstu preseljenja u novu drzavu, ne mozes na osnovu "apstraktnog" zivjeti i raditi tamo gdje ti se svidja. Zato imamo pravila (vize). Pa ako zadovoljavas uslove, bujrum.PaulTracy wrote: ↑22/04/2023 16:33Zavisi sve iz kojeg ugla čovjek posmatra.BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 15:33
Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Ako imaš Golfa 2 starog 35 godina a svi ostali nove automobile onda je u tvom interesu da vlasništvo bude "apstraktan pojam" i ukine se jer bi ti to omogućilo da sjedneš i provozaš se u komšijinom novom Mercedesu.
Isto tako ako dolaziš iz siromašne (za europske standarde) države odgovarat će ti "apstraktna država" i brisanje granica jer će ti omogućiti da preseliš u neku bogatu zapadne državu.
Meni je "simpatična" dvoličnost Bosanca na Klixu, svi bi na zapad jer "oni imaju pravo na bolji život" ali bi migrante sa istoka pobacali u Drinujer su "ilegalci, stoka, neradnici...".
Bas tako. Ja imam svoj krug ljudi i to je to, mimo toga je sve pucanje na psihologiju grupe od strane onih koji zele da radis za njih, bili to nekad kraljevi, danas politicari il vjerske vodje.BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 15:33 Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.Dope_Man wrote: ↑22/04/2023 17:30Bas tako. Ja imam svoj krug ljudi i to je to, mimo toga je sve pucanje na psihologiju grupe od strane onih koji zele da radis za njih, bili to nekad kraljevi, danas politicari il vjerske vodje.BlackRiver wrote: ↑22/04/2023 15:33 Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
kako borave ovi sto su izbjegli u ameriku za vrijeme rata?anelsol wrote: ↑22/04/2023 20:45Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.
Pa imali su državljanstvo BiH.aston_martin wrote: ↑22/04/2023 20:50kako borave ovi sto su izbjegli u ameriku za vrijeme rata?anelsol wrote: ↑22/04/2023 20:45
Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.
Dakle definitivno ne vrijedi čekati njemačku penziju.elcaliente wrote: ↑22/04/2023 15:20 https://m.bild.de/politik/inland/politi ... obile.html
Evo je Ozimician, dugo iscekivana penzija od 70 godina.
Vazno je samo zato sto politicari koji vladaju regijama koje su zapisali su napisali takve zakone da covjek ima nesto sto se zove drzavljanstvo. Na kraju dana, sto se mene tice to cu svakako za 5 godina promijeniti pa vise necu imati ni BiH drzavljanstvo. Dakle nebitno. Formalnost koju dobijes rodjenjem i koju, kao i mjesto zivljenja, mozes promijeniti.anelsol wrote: ↑22/04/2023 20:45Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.
Ti to gledaš kao formalnost zato što državljanstvo imaš, uzimaš ga zdravo za gotovo, a na osnovu toga što si državljanin BiH si se legalno preselio u xy zemlju legalno, pa ćeš na osnivu svog legalnig boravka steći uslove za državljanstvo te države u kojoj živiš. Pitaj Palestince koji već osamdeset godina žive po izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka da li je državljanstvo formalnost, pitaj Jevreje zbog čega su se nakon hiljada godina potucanja po bijelom svjetu odlučili da naprave državu Izrael. Lahko je pričati da je to formalnost zato što si to stekao samim rođenjem u državi Bosni i Hercegovini, i to prihvataš kao nešto što se podrazumjeva.Dope_Man wrote: ↑22/04/2023 21:13Vazno je samo zato sto politicari koji vladaju regijama koje su zapisali su napisali takve zakone da covjek ima nesto sto se zove drzavljanstvo. Na kraju dana, sto se mene tice to cu svakako za 5 godina promijeniti pa vise necu imati ni BiH drzavljanstvo. Dakle nebitno. Formalnost koju dobijes rodjenjem i koju, kao i mjesto zivljenja, mozes promijeniti.anelsol wrote: ↑22/04/2023 20:45
Religiju i politiku mogu shvatiti kao sredstvo za manipulisanje, a državu u taj kontekst ne mogu da stavim. Pričali smo o tome koliko je značajno za svakoga od nas kao pojedincima bitna država i državljanstvo, pa da se ne ponavljamo. Da nemaš ili nisi imao državljanstvo (ako si ga se odrekao) mogućnnost da legalno boraviš bilo gdje na svjetu bi bile ravne nuli.
Odrza mu ti lekcijuanelsol wrote: ↑22/04/2023 21:25Ti to gledaš kao formalnost zato što državljanstvo imaš, uzimaš ga zdravo za gotovo, a na osnovu toga što si državljanin BiH si se legalno preselio u xy zemlju legalno, pa ćeš na osnivu svog legalnig boravka steći uslove za državljanstvo te države u kojoj živiš. Pitaj Palestince koji već osamdeset godina žive po izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka da li je državljanstvo formalnost, pitaj Jevreje zbog čega su se nakon hiljada godina potucanja po bijelom svjetu odlučili da naprave državu Izrael. Lahko je pričati da je to formalnost zato što si to stekao samim rođenjem u državi Bosni i Hercegovini, i to prihvataš kao nešto što se podrazumjeva.Dope_Man wrote: ↑22/04/2023 21:13
Vazno je samo zato sto politicari koji vladaju regijama koje su zapisali su napisali takve zakone da covjek ima nesto sto se zove drzavljanstvo. Na kraju dana, sto se mene tice to cu svakako za 5 godina promijeniti pa vise necu imati ni BiH drzavljanstvo. Dakle nebitno. Formalnost koju dobijes rodjenjem i koju, kao i mjesto zivljenja, mozes promijeniti.
Znaš one stranačke preletače?_BataZiv_0809 wrote: ↑23/04/2023 13:46Odrza mu ti lekcijuanelsol wrote: ↑22/04/2023 21:25
Ti to gledaš kao formalnost zato što državljanstvo imaš, uzimaš ga zdravo za gotovo, a na osnovu toga što si državljanin BiH si se legalno preselio u xy zemlju legalno, pa ćeš na osnivu svog legalnig boravka steći uslove za državljanstvo te države u kojoj živiš. Pitaj Palestince koji već osamdeset godina žive po izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka da li je državljanstvo formalnost, pitaj Jevreje zbog čega su se nakon hiljada godina potucanja po bijelom svjetu odlučili da naprave državu Izrael. Lahko je pričati da je to formalnost zato što si to stekao samim rođenjem u državi Bosni i Hercegovini, i to prihvataš kao nešto što se podrazumjeva.![]()
Kako ovo funkcionise? Zaposle dok ovi strajkuju? A kad se dogovore, onda?anelsol wrote: ↑21/04/2023 22:24 Ovi samo sto više ne mole da im dođe naša radna snaga. Stalno neki plaćeni oglasi.
https://www.klix.ba/biznis/posao/aerodr ... /230420115
Onda pročitaš ovu vjest
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... erodromima
Pa rade i dalje, to su kupljene usluge od manjih firmi.Haris.ba wrote: ↑23/04/2023 20:07Kako ovo funkcionise? Zaposle dok ovi strajkuju? A kad se dogovore, onda?anelsol wrote: ↑21/04/2023 22:24 Ovi samo sto više ne mole da im dođe naša radna snaga. Stalno neki plaćeni oglasi.
https://www.klix.ba/biznis/posao/aerodr ... /230420115
Onda pročitaš ovu vjest
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... erodromima
I sta je konkretno lose u tome?PaulTracy wrote: ↑23/04/2023 18:59Znaš one stranačke preletače?
E tako i ovi, danas bacaju BH pasoš i uzimaju austrijski, njemački. Da dođe do deindustrijalizacije zapadne Europe,pada standarda u toj mjeri da se moraš dobto šĆipit da uštediš 100€ na kraju mjeseca, pobacali bi njemačke i austrijske pašoše i otišli u USA, Kanadu, Australiju...