Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#6051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 23/04/2023 20:07
anelsol wrote: 21/04/2023 22:24 Ovi samo sto više ne mole da im dođe naša radna snaga. Stalno neki plaćeni oglasi.

https://www.klix.ba/biznis/posao/aerodr ... /230420115

Onda pročitaš ovu vjest

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... erodromima
Kako ovo funkcionise? Zaposle dok ovi strajkuju? A kad se dogovore, onda?
Sad, koliko sam upućen, sve ove velike "zvučne" njemačke firme "rentaju" radnu snagu preko drugih firmi, maksimalno izbjegavaju direktno zapošljavanje, zbog ovakvih problema, štrajkova i slično.

Tako da npr. neko radi u Mercedesu, potpuno isti posao kao i njegov kolega pored njega na radnom mjestu, ali ima nižu platu i niti jedan od bonusa, samo zato jer nije direktno zaposlen u Mercedesu, nego preko neke druge firme koja ga "renta" Mercedesu.
Ozimician

#6052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 23/04/2023 20:58 Pa lose je jer.. jer nemas pravo birati bolji zivot za sebe. Trebas ostati i kuhati se sa ostalim zabama u loncu, ne pokusavaj iskociti jer to nije fer prema zabama koje vole da se kuhaju valjda .. to mu ga dodje logika :-)
Mislim da ti ljudi pokušavaju reći da nije uredu biti nezahvalan za ono što si dobio "po defaultu" - po rođenju, jer većina svjetske populacije je dobila manje od toga.

Ja imam kolegu na poslu iz Sirije koji bukvalno nema pasoša niti smije tražiti pasoš, jer je zbog "dezertiranja" u Sirijskom ratu na crnoj listi u Siriji.
Ima boravišnu dozvolu i s njom se može kretati samo na području Šengena. Nada se njemačkom državljanstvu u budućnosti.
Sve poslove vezane za boravaka odrađuje preko advokata, jer svaki pogrešan potez mu može dobro zagorčati život.

Nisu svakome jednake startne pozicije u životu, npr. ako se neko rodio kao katolik u BIH, od 90-tih ima bolju poziciju u odnosu na nekoga ko se rodio kao musliman ili pravoslavac u BIH - hrvatsko državljanstvo, bezvizni režim oduvijek, EU pasoš... a rođeni u istom mjestu, iste godine npr.
Dope_Man

#6053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 23/04/2023 23:11
Dope_Man wrote: 23/04/2023 20:58 Pa lose je jer.. jer nemas pravo birati bolji zivot za sebe. Trebas ostati i kuhati se sa ostalim zabama u loncu, ne pokusavaj iskociti jer to nije fer prema zabama koje vole da se kuhaju valjda .. to mu ga dodje logika :-)
Mislim da ti ljudi pokušavaju reći da nije uredu biti nezahvalan za ono što si dobio "po defaultu" - po rođenju, jer većina svjetske populacije je dobila manje od toga.

Ja imam kolegu na poslu iz Sirije koji bukvalno nema pasoša niti smije tražiti pasoš, jer je zbog "dezertiranja" u Sirijskom ratu na crnoj listi u Siriji.
Ima boravišnu dozvolu i s njom se može kretati samo na području Šengena. Nada se njemačkom državljanstvu u budućnosti.
Sve poslove vezane za boravaka odrađuje preko advokata, jer svaki pogrešan potez mu može dobro zagorčati život.

Nisu svakome jednake startne pozicije u životu, npr. ako se neko rodio kao katolik u BIH, od 90-tih ima bolju poziciju u odnosu na nekoga ko se rodio kao musliman ili pravoslavac u BIH - hrvatsko državljanstvo, bezvizni režim oduvijek, EU pasoš... a rođeni u istom mjestu, iste godine npr.
Mjesto rodjenja ne biramo, al ako imamo bar osnovne uslove, nije nimalo lose niti pogresno birati bolje mjesto za zivot. I sam si to uradio. Kriviti nekoga jer hoce vise i bolje (sta god vise i bolje bilo, nekom pare, nekom sloboda, nekom prava..) je debilno.

I svjestan sam ja da je BiH ispred skoro cijele Afrike, juzne i jugoistocne Azije i dobrog dijela Juzne Amerike po kvaliteti zivota (i to samo jer smo u dvoristu EU, ne zato sto smo takvo drustvo sami napravili). Al to i dalje ne znaci da ljude treba kriviti jer u datom trenutku nisu zadovoljni necim i zele otici tamo gdje taj problem nece imati, il ce biti manje izrazen.
anelsol

#6054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 23/04/2023 23:06
Haris.ba wrote: 23/04/2023 20:07

Kako ovo funkcionise? Zaposle dok ovi strajkuju? A kad se dogovore, onda?
Sad, koliko sam upućen, sve ove velike "zvučne" njemačke firme "rentaju" radnu snagu preko drugih firmi, maksimalno izbjegavaju direktno zapošljavanje, zbog ovakvih problema, štrajkova i slično.

Tako da npr. neko radi u Mercedesu, potpuno isti posao kao i njegov kolega pored njega na radnom mjestu, ali ima nižu platu i niti jedan od bonusa, samo zato jer nije direktno zaposlen u Mercedesu, nego preko neke druge firme koja ga "renta" Mercedesu.
Moderni naziv "outsourcing" prisutan je već i u BiH u zadnje vrijeme. Firmi se više isplati angažovati drugu firmu da obavlja neke poslove iz osnovne djelatnosti, ili neke sporedne djelatnosti ili poslove koja oduzima ju resurse.
Ozimician

#6055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 24/04/2023 00:11
Ozimician wrote: 23/04/2023 23:06

Moderni naziv "outsourcing" prisutan je već i u BiH u zadnje vrijeme. Firmi se više isplati angažovati drugu firmu da obavlja neke poslove iz osnovne djelatnosti, ili neke sporedne djelatnosti ili poslove koja oduzima ju resurse.
Naravno, mada problem je što se reklamira npr. "posao u Mercedesu", i generalno očekuješ dobre uslove, bonuse, ugovor onda potpišeš sa nekom šklj firme i nema ništa od tih dobrih uslova, ali većina koje poznajem i koji su na to "nasjeli", vrlo brzo su odatle pobjegli... :run:
anelsol

#6056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Dope_Man wrote: 23/04/2023 23:18
Ozimician wrote: 23/04/2023 23:11

Mjesto rodjenja ne biramo, al ako imamo bar osnovne uslove, nije nimalo lose niti pogresno birati bolje mjesto za zivot. I sam si to uradio. Kriviti nekoga jer hoce vise i bolje (sta god vise i bolje bilo, nekom pare, nekom sloboda, nekom prava..) je debilno.

I svjestan sam ja da je BiH ispred skoro cijele Afrike, juzne i jugoistocne Azije i dobrog dijela Juzne Amerike po kvaliteti zivota (i to samo jer smo u dvoristu EU, ne zato sto smo takvo drustvo sami napravili). Al to i dalje ne znaci da ljude treba kriviti jer u datom trenutku nisu zadovoljni necim i zele otici tamo gdje taj problem nece imati, il ce biti manje izrazen.
Niko ti ne zamjera to što si izabrao da živiš u drugoj državi. To je tvoje pravo, tvoj život i možeš da biraš šta želiš u životu.

Moje je pravo da svakom onome ko BiH tretira podcjenjivački odgovorim na način za koji smatram adekvatnim.

To što se ti nemaš emociju prema zemlji svog porijekla ne znači da je ja nemam.
Last edited by anelsol on 24/04/2023 00:25, edited 1 time in total.
anelsol

#6057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 24/04/2023 00:16
anelsol wrote: 24/04/2023 00:11

Naravno, mada problem je što se reklamira npr. "posao u Mercedesu", i generalno očekuješ dobre uslove, bonuse, ugovor onda potpišeš sa nekom šklj firme i nema ništa od tih dobrih uslova, ali većina koje poznajem i koji su na to "nasjeli", vrlo brzo su odatle pobjegli... :run:
Da u pravilu je to tako, ali ima i izuzetaka. Moja firma je npr. specijalizirana za određenu djelatnost koja traži posebno znanje, i mi po prirodi posla radimo dosta tog "outsorcinga" za druge firme.
Nierika

#6058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Pitajte nekad i šta ima u BiH al' generalno svaka čast, i neću više o temi dijaspora, rat, multi-kulti, itd. :D
Thorgerson

#6059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

BlackRiver wrote: 22/04/2023 15:33
PaulTracy wrote: 22/04/2023 15:19

Totalno pogrešnu percepciju imaš, ne samo ti već većina dijaspore.
Napustit svoju zemlju, doći onda povremeno u nju i misliti da ti BiH i ljudi u njoj trebaju biti zahvalni jer si potrošio ili poslao 1000/2000€ je isto kao da si 1992 pobjegao iz BiH, kupio 1000 metaka i rekao "oni u rovu treba da mi budu zahvalni jer kupujem metke,da nije mene imali bi manje municije i teže bi im bilo".
Doprinos i žrtva ljudi koji su u rovu je puno veći od tvojih pishljivih 1000 metaka poslatih iz Minhena, isto tako doprinos i žrtva ljudi koji su ostali u BiH je puno veći za državu BiH od onih koji su pobjegli nakon rata i dođu sad i potroše 1000€.
Zahvalan treba biti Poljaku, Portugalcu ili Englezu koji sa BiH nikakve veze nemaju ali je ipak odaberu za svoj odmor i dođu u nju i potroše 200/500€. Ti si se druže rodio, školovao i živio ovdje 25/30/35 godina, doprinos od 1000/2000€ godišnje tvojoj domovini i nije baš nešto vrijedno zahvalnice.
Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Da, ali zamisli da su tako razmisljali ljudi dok su pravili tu zemlju u kojoj si sada, u koju si dosao?

Zamisli da je njih bolio qrac, da je svabo rekao mah njemacka je za mene apstraktan pojam, bla bla. Nisu.

Nije tako mislio ni austrijanac, ni svedjanin, ni finac. Nego su zapeli i gradili svoju zemlju. Tako da su sada tu gdje jesu. I ti s njima. Nije ni tu uvijek bio med u mlijeko Odlazili su i oni. Ali ovo sto mi radimo je totalno samounistenje. Pod mi, mislim i na gradjane i na vlast.

Ja shvatam kad ljudi odu u ratu, ode u nevolji. Pobjegne. Al ovdje mozda 1 od 100 ljudi koji su otisli, da je nesto pokusao promjeniti. Svi idu linijom manjeg otpora.

I dzaba, nama je to u krvi. I sam sam takavm. Zato mi nikad, ali nikad necemo biti njemacka, skandinavija i al.

Nikad.
Ozimician

#6060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 24/04/2023 01:03

Moj finansijski doprinos je mnogo veci od 1000/2000 godisnje. Da se razumijemo, ja nemam nikakve simpatije za "svoju" zemlju. Imam za svoju porodicu. Zemlja ili drzava je za mene apstraktan pojam koji se koristi za manipulisanje sirokih narodnih masa. Naravno, mnogi se nece sloziti, ali zato je ovo forum gdje dijelimo misljenja.
Da, ali zamisli da su tako razmisljali ljudi dok su pravili tu zemlju u kojoj si sada, u koju si dosao?

Zamisli da je njih bolio qrac, da je svabo rekao mah njemacka je za mene apstraktan pojam, bla bla. Nisu.

Nije tako mislio ni austrijanac, ni svedjanin, ni finac. Nego su zapeli i gradili svoju zemlju. Tako da su sada tu gdje jesu. I ti s njima. Nije ni tu uvijek bio med u mlijeko Odlazili su i oni. Ali ovo sto mi radimo je totalno samounistenje. Pod mi, mislim i na gradjane i na vlast.

Ja shvatam kad ljudi odu u ratu, ode u nevolji. Pobjegne. Al ovdje mozda 1 od 100 ljudi koji su otisli, da je nesto pokusao promjeniti. Svi idu linijom manjeg otpora.

I dzaba, nama je to u krvi. I sam sam takavm. Zato mi nikad, ali nikad necemo biti njemacka, skandinavija i al.

Nikad.
Mislim da je istina negdje između - naravno da nećemo nikad biti ni Njemačka ni Skandinavija, kako je krenulo, veće su šanse da će oni postati BiH, nego mi oni. :run:

Ja sam uvijek u životu išao "težim putem", smatrao sam to jedino ispravnim - a vjerujem i većina "najnovije" (2013+) dijaspore na forumu, onda sa 30+ god. skontaš kako si potrošio previše truda, rada, zalaganja, završiš fakultet, nađeš posao, čekaš da bude bolje, doživiš 30-tu, a ništa nisi ostvario u životu, voziš auto od 5000 KM, živiš kao podstanar u Sarajevu, ušteđevine skoro da nemaš...

Onda dođe "komšijin mali", 10-tak god mlađi od tebe, koji je jedva srednju završio, radi kao Pfleger u Mannheimu, sa novim BMW-om i skontaš - šta je on bolji od mene?
aston_martin

#6061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

anelsol wrote: 24/04/2023 00:22
Dope_Man wrote: 23/04/2023 23:18

Niko ti ne zamjera to što si izabrao da živiš u drugoj državi. To je tvoje pravo, tvoj život i možeš da biraš šta želiš u životu.

Moje je pravo da svakom onome ko BiH tretira podcjenjivački odgovorim na način za koji smatram adekvatnim.

To što se ti nemaš emociju prema zemlji svog porijekla ne znači da je ja nemam.
na krivoj si adresi. za ovakvo stanje su krivi politicari, ministri, a ne obicni ljudi koji se spasavaju jada i bijede.
Didier

#6062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

A obični ljudi su glasali za Marsovce...
Blixen

#6063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ozimician wrote: 24/04/2023 01:08 sa novim BMW-om
Da ti je Bemve :D

https://www.youtube.com/watch?v=dkDXEaY ... l=gados007
detroit-mercy

#6064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Thorgerson wrote: 24/04/2023 01:03

Nikad.
Pa sad, znas li koliko je Nijemaca napustilo Njemacku kroz istoriju, enticki najveci procenat stanovnistva USA cine Nijemci. Isto tako Skandinavci, mislim da su im oduvijek cvjetale ruze, kolik se Svedjana i Finaca iselilo u USA. Problem je sto mi mislimo da us migracije stvar proslosti.
PaulTracy

#6065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Image

Image

Image

Image

Ima li ova sirotinja pravo naći poslodavca u Njemačkoj, polozit određeni nivo njemačkog jezika i otić za boljim životom?
Nema, više od 5 milijardi ljudi nema to pravo. I ja sam protiv tog prava za Bosance i Hercegovce ako će to pravo dovesti do totalne propasti države BiH.

Poljaci,Bugari,Mađari, Rumuni zabranjuju uvoz ukrajinskih žitarica jer im to uništava poljoprivredu a mi dopuštavamo da nam Nijemci, Austrijanci i ostali zapadnjaci uzimaju ljude i uništavaju državu.
Kaže "ljudi su se kroz historiju uvijek selili". Ovo je opasan argument jer ako Dodik čuje reći će "i granice su se kroz historiju uvijek mijenjale".
Ne poredite ono što se dešavalo prije 100/200/500 godina sa ovim danas.
Onda bar navedite 2 primjera u posljednjih 70 godina gdje je država za 10g izgubila 15/20% stanovništva (osim država koje su također žrtve zapadnoeuropske politike posljednjih 20g tipa Latvija, Bugarska)
PaulTracy

#6066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Image

Pazi ovog klauna.
U jednojrečenici se zahvaljuje USA zbog podrške koju daje BiH a u sljedećoj rečenicu hoće da mu USA pomogne da uđe u UE kako bi bez peripetija spakovao svoje kofere i napustio BiH,odrekao je se, ostavio da truhne sve u njoj 😃
aston_martin

#6067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

PaulTracy wrote: 24/04/2023 18:28
Ima li ova sirotinja pravo naći poslodavca u Njemačkoj, polozit određeni nivo njemačkog jezika i otić za boljim životom?
Nema, više od 5 milijardi ljudi nema to pravo. I ja sam protiv tog prava za Bosance i Hercegovce ako će to pravo dovesti do totalne propasti države BiH.

Poljaci,Bugari,Mađari, Rumuni zabranjuju uvoz ukrajinskih žitarica jer im to uništava poljoprivredu a mi dopuštavamo da nam Nijemci, Austrijanci i ostali zapadnjaci uzimaju ljude i uništavaju državu.
Kaže "ljudi su se kroz historiju uvijek selili". Ovo je opasan argument jer ako Dodik čuje reći će "i granice su se kroz historiju uvijek mijenjale".
Onda bar navedite 2 primjera u posljednjih 70 godina gdje je država za 10g izgubila 15/20% stanovništva (osim država koje su također žrtve zapadnoeuropske politike posljednjih 20g tipa Latvija, Bugarska)
oni treba da rijese problem drzave tako sto ce poboljsati ekonomiju, pa nece gradjani emigrirati, a ne da zabranjuju odlazak. to ne radi nijedna drzava na svijetu.

prvenstveno je problem sto je bosna siromasna, a ne sto je njemacka bogata. i to treba kriviti, a ne sto je njemacka ugodna za zivljenje, a bih neugodna.
konami666

#6068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

PaulTracy wrote: 24/04/2023 18:28

Imaju naravno, svako ima pravo da se odseli u Njemačku ili bilo koju drugu zemlju ako mu/joj se pruzi prilika. Nije sjeverna Koreja pa da ne možeš napustiti državu Haha.
Svako ko ima priliku da se odseli iz Bosne treba da to da ucini da vidi kako je vani. Pa ako ti se svidi, ostani a ako ne onda se vrati.
Svako ima drugacije iskustvo ali je najbitnije da imate ciljeve i snove šta želite od života.
aston_martin

#6069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

i za ove slike, imam samo reci, mi smo dio evrope i sa njom treba da se poredimo, a ne i nismo dio azije, afrike, itd...
belfy

#6071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 13:21
izvrsni direktor wrote: 22/04/2023 13:18

Sto bi to bilo ko radio?
Ne valja ti pitanje sto jest jest.

U BiH se druzis sa sebi slicnim u smislu interesovanja, pogleda na zivot, zivotnih stilova, obrazovanja itd.... U Njemackoj sreces "dnevnu dozu prosjecnog Balkanca" jer su vam jezik i porijeklo najcesce jedina slicnost.
apsolutno netacno. u Njemackoj ces sresti bukvalno isto tako ljude u svom nivou (ukljucujuci i balkance). ako radis na gradjevini zateces isto sto bi zatekao i kod nas, ako radis na fakultetu vrijedi isto. nema tu nekih prevelikih odstupanja. pitanje je samo u kojem se krugu kreces. i sto je isti nizi naravno da ce biti gori. ne znam u kakvoj si ti posjeti bio i sta radis, ali ja nisam dosao u firmu, a da nisam odmah bio upoznat sa par nasih inzenjera... elem, ista se raja okuplja u istim krugovima, nezavisno od zemlje u kojoj se nalaze. izuzetci, naravno, postoje ali bas zato se tako i nazivaju... ali ovo tvoje mjerenje od jedne posjete je besmisleno u svakom smislu. kao ono kada neki turisticki posjete neku drzavu pa ocjenjuju zivot u istoj. bas na tom nivou...
belfy

#6072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

PaulTracy wrote: 24/04/2023 18:28 ...bla, bla, bla...
opet ti krenuo u matematiku, a? da barem pocnes sa onim "upamtio sam ovaj broj"... nego, onako da te pitam... jel ti drazi, onako kao dan, utorak ili srijeda (ponedeljak svakako niko ne voli)?
PaulTracy

#6073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

belfy wrote: 24/04/2023 21:26
PaulTracy wrote: 24/04/2023 18:28 ...bla, bla, bla...
opet ti krenuo u matematiku, a? da barem pocnes sa onim "upamtio sam ovaj broj"... nego, onako da te pitam... jel ti drazi, onako kao dan, utorak ili srijeda (ponedeljak svakako niko ne voli)?
Svaki dan u kojem ovako jedna junačina iz Minken bojne uleti i počne da nam objašnjava neke stvari mi je kao rođendan.
Nećeš da živiš u BiH,nećeš da radiš u BiH, nećeš da ti dijete odrasta u BiH... Šta hoćeš, pamet da soliš po BH portalima iz Minhena?
use your illusion

#6074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by use your illusion »

Kako se dobija radna dozvola za posao u Nizozemskoj bez eu pasoša. Ima li bilo kakva procedura.
skafiskafsnjak

#6075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

belfy wrote: 24/04/2023 21:23
_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 13:21

Ne valja ti pitanje sto jest jest.

U BiH se druzis sa sebi slicnim u smislu interesovanja, pogleda na zivot, zivotnih stilova, obrazovanja itd.... U Njemackoj sreces "dnevnu dozu prosjecnog Balkanca" jer su vam jezik i porijeklo najcesce jedina slicnost.
apsolutno netacno. u Njemackoj ces sresti bukvalno isto tako ljude u svom nivou (ukljucujuci i balkance). ako radis na gradjevini zateces isto sto bi zatekao i kod nas, ako radis na fakultetu vrijedi isto. nema tu nekih prevelikih odstupanja. pitanje je samo u kojem se krugu kreces. i sto je isti nizi naravno da ce biti gori. ne znam u kakvoj si ti posjeti bio i sta radis, ali ja nisam dosao u firmu, a da nisam odmah bio upoznat sa par nasih inzenjera... elem, ista se raja okuplja u istim krugovima, nezavisno od zemlje u kojoj se nalaze. izuzetci, naravno, postoje ali bas zato se tako i nazivaju... ali ovo tvoje mjerenje od jedne posjete je besmisleno u svakom smislu. kao ono kada neki turisticki posjete neku drzavu pa ocjenjuju zivot u istoj. bas na tom nivou...
Ma pusti ba .... ja mu lijepo odgovorim i pitam neshto, ignorise jer nema odgovor.
Nema smisla raspravljati. Bosna je zemlja snova, glup ko ode
Last edited by skafiskafsnjak on 25/04/2023 08:47, edited 1 time in total.
Post Reply