Ateista wrote: ↑20/04/2023 12:17
zippoo87 wrote: ↑20/04/2023 11:51
Pa na poslu ja trosim sebe da ZARADIM poslodavcu sto vise i taj rad iziskuje obrok.
To sta cu ja kuci jesti privatno ne treba da zanima poslodavca a ni komsije a ni forum.
Tvoja logika je,svakako moras jesti ,pa i da nisi zaposlen,opet ces jel potrositi xx maraka da jedes,pa je onda valjda normalno da i dok radis,trosis svoje pare za hranu dok gazdi zaradjujes milione?
Jadno je racunati razliku od 1-2-3 KM i stedjeti na tome i racunati razliku izmedju TO i obroka kuci.Jadno druze,nismo Somalija
Opet ponavljam,nekima je mozda normalno,meni NIKADA nece biti.
Jbte ni u ratu nisam bio gladan,da budem u miru i to u 2023. Godini.
U PM,svakakvih razmisljanja kod ljudi i svasta vam je "normalno".
Mislim da me nisi shvatio, nigdje ja ne govorim o tome da li treba isplacivati topli obrok, sta poslodavca to zanima i slicno.
Prica je krenula od toga da se za neke pare ne isplati raditi zbog vecih troskova, i ja ako gledam iz svog ugla, da nemam posao i da razmisljam hocu li prihvatiti neki slabije placen ili ne, ne bih racunao tako kao ti vec na nacin na koji sam objasnio i onda vidio da li se isplati ili ne.
Da ne bude zabune, ne kazem da su te plate ok i slicno, samo kalkulisemo opet iz ugla radnika jeli bolje pristati na to ili nemati nista, i tu mi racunica troska hrsne nije realna.
Naravno da je jadno kad je neko u situaciji da razmislja o tome, ali govorimo o niskim platama i onima koji nemaju bas nekog izbora pa uopste razmisljaju o takvom poslu, koji sastavljaju kraj s krajem.
Ne kazem ja da je normalno da su plate takve, govorim o tome kako u realnoj situaciji sa tako niskim platama rwdnici mogu kalkulisati.
Kad smo kod troskova, oni koji imaju djecu trebaju racunati i trosak vrtica ili produzenog ako nemaju nekog svog da cuva dijete, to je recimo realno znacajan trosak zbog cega se uglavnom ne isplati roditeljima raditi za neke mizerne plate ako ce pola toga otici na vrtic ili produzeni, ako ne rade onda oni mogu biti sa djecom.
Shvatio sam ja tebe i znam o cemu pises ali evo ti si u svom postu 3-4 puta spomenuo jadne plate od kojih ne mozes nista.I to je poenta...kada cemo prestati pricati o tome da ti kao RADNIK nemas ni topli obrok da pojedes i da je to NORMALNO.
Ti kao RADNIK treba da ZIVIS od svog rada a ne da nemas ni za hljeba i da ti poslodavac krade i 2-3 KM dnevno na toplom obroku i tako ti jos vise smanjuje platu.
Krade na doprinosima,krade na plati,krade na toplom,krade na bolovanju,krade na godisnjem...krade na svemu i opet nekoma je to sve normalno i treba pristajati na to,jer kao nemas bolje.
Pa kako ces igdje imati bolje,ako svaki poslodavac ovako se ponasa a radnici pustaju damih potkrada i jebe?
Prestanite vise soominjati tu jadnu mantru,"bolje ista ,nego nista" jer nije bolje...puno puno puno vise gubis nego dobijas...gubis svoje tijelo,um,psihicki puknes,izgubis zdravlje i onda dobijes nogu,...radio si 5 godina na crno,nemas dana staza...nemas nikakvog benefita od sistema...u sistemu si ti neradnik,nepostojeci a u stvarnosti si obolio radeci za kriminalca koji je na tebi za tih 5 godina zaradio milione.
Njemu milioni a tebi kuca,pa vidi sta ces dalje tako razoren,bolestan,nesposoban.