Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#8101 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Tango556 wrote: 19/04/2023 15:54 Ma znam kako je kod nas radio sam 5 godina u Bih, kod nas je glupo od kuce ponijeti sendvic ili skuhano nesto. Ali ja mislim generalno da to nije normalno. Mozda sam ja budala ali fkt tako mislim.

Uostalom hrani se vani kada na sezoni u Hrvatskoj, nigdje te nece biti.
Besplatan smjestaj i hrana se podrazumjevaju kada se radi na sezoni.
Sto se hrane tice,ja topli obrok nikada nisam smatrao platom i mozda je to glavna razlika,mentalna razlika...meni je hrana na poslu nesto sto se podrazumjeva...bilo da dobijem novac ili da firma obezbijedi hranu i ja sam uvijek trosio te pare na hranu...nikada nisam to gledao da je to plata.
Dakle dobijem bubam 150 KM TO,toliko ili vise i potrosim a manje vise svi su kod nas davali topli obrok u visini porcije hrane u ovim cevaparama.Tako kod nas ovdje ide.
Samo u jednoj firmi u zivotu sam imao TO 8 KM,sto je tada bilo ono zakonom propisano,ono ostalo sve u visini porcije...od 3 KM pa do 5-6 max
Rothmans

#8102 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rothmans »

Dozer wrote: 18/04/2023 23:45
Rothmans wrote: 18/04/2023 23:04

Bacas bombe
Zbog cega bih...?
Da sacuvas obraz nakon sto si reklamirao platu od 800 KM
moonca

#8103 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by moonca »

Truba wrote: 19/04/2023 11:24 ShnjaZZZ wrote: ↑19/04/2023 09:30

Truba wrote: ↑19/04/2023 09:18

nit mi je ko tražio pare niti sam ikome išta platio ili podmazao
ali jesam štedio da se uvalim u telekom ali kad sam sakupio 5000 bilo je 10000 pa 15000 pa 20000 na kraju nisam nikog ni našao
imo sam namjeru
:D

Stari u bolnici radio i kad je išao u penziju naravno otišao na razgovor sa načelnicom da pokuša mene ubacit i tražila 10.000 :D i tako završi moja karijera u zdravstvu prije nego je i počela. :lol:

mogo sam i ja dzabe u hidrogradnju :lol:
😂
Ateista

#8104 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 19/04/2023 15:48 Nisu to restorani fini,nego radnicke cevapare i ono gdje ljudi kuhaju za radnike ali su cijene iste.
Kod nas ima dosta ovih i svi radnici se tako hrane...ili se narucuje pa ti donose na lokaciju i u firmu ili odes licno pa jedes.
Ispod 6 KM nema obroka srednje porcije pa na vise.Kuhanje isto 6 KM sada
Ne znam za druge sredine,kod nas je to najnormalnije i wvi radnici ovako jedu...neko ponese od kuce jedino ako mu je wve dosadilo a ostala vecera i to pretezno zensko.
Ne znam nijednog muskarca ds je nosio hranu,gdje god da sam radio.

Mozda nije u svim sredinama isto,ne znam stvarno ali je cinjenica da ne mozes ispod 6 KM jesti kod nas.
Sve to ok, nemaju svi uslove da ponesu nesto, ja na primjer nemam gdje jesti na poslu i to je glavni razlog sto ne nosim vec jedem u restoranu.
Fazon je u tome sto se hrana predstavlja kao dodatni trosak nekoga kad radi, a realno moras jesti radio ne radio, kuci da nesto jedes isto tako kosta, ne toliko ali kosta.
Mozda neko ko radi fizicki vise pojede nego kad sjedi kuci, ali opet to ne znaci da je onoliko koliko platis u restoranu trosak rada. Ako prosjecno potrosis 6KM, ni kuci ne mozes jesti za manje od 2-3 KM, pa je i realni trosak rada manji.
Ja isto tako racunam kad idem na odmor, ako nas dan u AlI inclusive hotelu dodje recimo lupam 200KM, to nije realni trosak odmora po danu jer su nam inace troskovi po jednom danu cca 30-40KM (hrana, pice, voce, higijena) i taj trosak nemam tad dok sam u hotelu, plus ne trosim kuci struju, vodu i slicno. :D
Dozer

#8105 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dozer »

Rothmans wrote: 19/04/2023 20:18
Dozer wrote: 18/04/2023 23:45
Zbog cega bih...?
Nista ja ne reklamiram ba. Rekao nezaposlenima ovdje da postoji i taj posao, otvoren. U medjuvremenu je ispalo da je plata ipak veca, tj. po dogovoru, i da sam imao zastarjelu informaciju. Ali, izgleda da ovdje nema nezaposlenih, ili su sve neki inzinjeri, programeri, magistri i doktori, pa cekaju neku bolju ponudu.

Nemam ja sta cuvat obraz, nije to moja kafana.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8106 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

mali_balon wrote: 18/04/2023 19:26 E vani se u vecini firmi izboris sa znanjem, kvalitetiom, marljivoscu, izboris se stvarima koje zavise samo od tebe...znaci do tebe je sve....dok kod nas to se imas ali, kako si rekao, ako nemas negdje nekog da te malo pogura....mos ti svo svoje znaje i volju macku o rep objesiti.....a da ne govorim o napredovanju i ostalim benefitima....jbte kod nas se zaposlis npr kao magacioner odes u penziju kao magacioner
Upravo :thumbup: Samo kod nas ti dovede tatinog sina koji je do juče lupao auta, lokao ko smuk, spavao do podne i trošio ćaletove pare da ti bude direktor i vodi posao :-) Ti daješ kičme i živaca godinama da bi gledao kako idiot po qrčevoj liniji zato što je od nekog bitnog guzi i tebe i ostale u firmi, a ne možeš mu ništa...
Dozer

#8107 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dozer »

Lajavikrelac wrote: 20/04/2023 10:02
mali_balon wrote: 18/04/2023 19:26 E vani se u vecini firmi izboris sa znanjem, kvalitetiom, marljivoscu, izboris se stvarima koje zavise samo od tebe...znaci do tebe je sve....dok kod nas to se imas ali, kako si rekao, ako nemas negdje nekog da te malo pogura....mos ti svo svoje znaje i volju macku o rep objesiti.....a da ne govorim o napredovanju i ostalim benefitima....jbte kod nas se zaposlis npr kao magacioner odes u penziju kao magacioner
Upravo :thumbup: Samo kod nas ti dovede tatinog sina koji je do juče lupao auta, lokao ko smuk, spavao do podne i trošio ćaletove pare da ti bude direktor i vodi posao :-) Ti daješ kičme i živaca godinama da bi gledao kako idiot po qrčevoj liniji zato što je od nekog bitnog guzi i tebe i ostale u firmi, a ne možeš mu ništa...
Taj je jos i dobar jer je samo u firmi... Vidi naseg Bakira, babine perjanice....jebe cijeli narod.
ShnjaZZZ

#8108 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ShnjaZZZ »

U svim firmama u BiH imaš ljude koji napreduju ili po stranačkoj pripadnosti ili po ljubljenu i uvlačenju u guzicu onog ko ima moć da vodi kadrovsku politiku. Evo radim u privatnoj firmi pa da vi vidite tih šefova i poslovođa, dođe onaj što ih je postavio i kaže najgluplju moguću šalu, a oni se valjaju po podu od smijeha. Ja stao i gledam u čudu :shock: ovaj jedan kad dolazi na posao prvo ode u kancelariju ovom iznad njega i malo "popuši" pa onda na radno mjesto. Mi se ostali smijemo ali dok se mi keslamo i odmahujemo glavom on laganica i plata veća 300-400 maraka a ništa ne radi. Znam šta mi je posao danas, poslovođa mi i ne treba malte ne.

S druge strane sva 4 šefa su mi srednjoškolci dok 3 radnika inžinjera rade isti posao koji i ja radim sa srednjom. Na jednom se vidi koliko je iscrpljen od nepravde, 15 god u firmi i ništa mu još ne daju ali zato će vrlo brzo za Austriju sa ženom i djecom. Druga dva su još mlada pa se kao nadaju nečemu boljem ali već znam ko će dobit koje radno mjesto šefa, a to nije školovani inžinjer nego grlata seljačina koja nema osnovne manire.

I ovo je sve kod privatnika gdje se samo priča o ciframa i profitu. Mogu mislit kako je u državnim firmama...ono nije problem zaposlit se ali napredovat itekako jest.
zippoo87

#8109 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Ateista wrote: 20/04/2023 08:42
zippoo87 wrote: 19/04/2023 15:48 Nisu to restorani fini,nego radnicke cevapare i ono gdje ljudi kuhaju za radnike ali su cijene iste.
Kod nas ima dosta ovih i svi radnici se tako hrane...ili se narucuje pa ti donose na lokaciju i u firmu ili odes licno pa jedes.
Ispod 6 KM nema obroka srednje porcije pa na vise.Kuhanje isto 6 KM sada
Ne znam za druge sredine,kod nas je to najnormalnije i wvi radnici ovako jedu...neko ponese od kuce jedino ako mu je wve dosadilo a ostala vecera i to pretezno zensko.
Ne znam nijednog muskarca ds je nosio hranu,gdje god da sam radio.

Mozda nije u svim sredinama isto,ne znam stvarno ali je cinjenica da ne mozes ispod 6 KM jesti kod nas.
Sve to ok, nemaju svi uslove da ponesu nesto, ja na primjer nemam gdje jesti na poslu i to je glavni razlog sto ne nosim vec jedem u restoranu.
Fazon je u tome sto se hrana predstavlja kao dodatni trosak nekoga kad radi, a realno moras jesti radio ne radio, kuci da nesto jedes isto tako kosta, ne toliko ali kosta.
Mozda neko ko radi fizicki vise pojede nego kad sjedi kuci, ali opet to ne znaci da je onoliko koliko platis u restoranu trosak rada. Ako prosjecno potrosis 6KM, ni kuci ne mozes jesti za manje od 2-3 KM, pa je i realni trosak rada manji.
Ja isto tako racunam kad idem na odmor, ako nas dan u AlI inclusive hotelu dodje recimo lupam 200KM, to nije realni trosak odmora po danu jer su nam inace troskovi po jednom danu cca 30-40KM (hrana, pice, voce, higijena) i taj trosak nemam tad dok sam u hotelu, plus ne trosim kuci struju, vodu i slicno. :D
Od kako postoji posao/rad u BiH,postoji i topli obrok na poslu.Ja ne znam sta vama pojedinim ovdje nije jasno?
Ne kontam sada tvoju logiku da je OK to izbaciti i nemati topli obrok.
Tebi mozda OK,meni nije .
zippoo87

#8110 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

ShnjaZZZ wrote: 20/04/2023 10:21 U svim firmama u BiH imaš ljude koji napreduju ili po stranačkoj pripadnosti ili po ljubljenu i uvlačenju u guzicu onog ko ima moć da vodi kadrovsku politiku. Evo radim u privatnoj firmi pa da vi vidite tih šefova i poslovođa, dođe onaj što ih je postavio i kaže najgluplju moguću šalu, a oni se valjaju po podu od smijeha. Ja stao i gledam u čudu :shock: ovaj jedan kad dolazi na posao prvo ode u kancelariju ovom iznad njega i malo "popuši" pa onda na radno mjesto. Mi se ostali smijemo ali dok se mi keslamo i odmahujemo glavom on laganica i plata veća 300-400 maraka a ništa ne radi. Znam šta mi je posao danas, poslovođa mi i ne treba malte ne.

S druge strane sva 4 šefa su mi srednjoškolci dok 3 radnika inžinjera rade isti posao koji i ja radim sa srednjom. Na jednom se vidi koliko je iscrpljen od nepravde, 15 god u firmi i ništa mu još ne daju ali zato će vrlo brzo za Austriju sa ženom i djecom. Druga dva su još mlada pa se kao nadaju nečemu boljem ali već znam ko će dobit koje radno mjesto šefa, a to nije školovani inžinjer nego grlata seljačina koja nema osnovne manire.

I ovo je sve kod privatnika gdje se samo priča o ciframa i profitu. Mogu mislit kako je u državnim firmama...ono nije problem zaposlit se ali napredovat itekako jest.
:thumbup:
I ja sam se tih primitivnih seljacina nagledao u svakoj firmi.
Meni samo nije jasno kako bas u svakoj firmi neko od takvim majmuna bude sef ili poslovodja ili neki K???
Sta je formula tim orangutanima?
😂
Ma kakvo napredovanje...kazem ti ja nisam vidio nikoga u firmama koje se bave proizvodnjom da je neko napredovao u necemu.
iz zadnje klupe

#8111 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by iz zadnje klupe »

Ja kad sam počinjao raditi pocetkom 2000. godine, sa dvije marke si mogao dobro jesti, mliječni proizvodi bili daleko jefitiniji, je jedan kvalitetan veliki zvrk sirnice i jogurt bio 2 KM, danas em puno skuplje, em štede na siru tako da moraš kupiti bar dva zvrka.
Ateista

#8112 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 20/04/2023 11:18
Ateista wrote: 20/04/2023 08:42

Od kako postoji posao/rad u BiH,postoji i topli obrok na poslu.Ja ne znam sta vama pojedinim ovdje nije jasno?
Ne kontam sada tvoju logiku da je OK to izbaciti i nemati topli obrok.
Tebi mozda OK,meni nije .
Nisam ni rekao da to treba ukinuti, samo kazem da prica o toliko vecim troskovima onoga ko radi nije bas utemeljena. Troskovi jesu uglavnom veci, ali ne toliko. Ne treba gledati koliko potrosis za jelo na poslu vec razliku u odnosu na cifru koju bi potrosio da si kuci.
McGradySA

#8113 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

Dozer wrote: 20/04/2023 09:57
Rothmans wrote: 19/04/2023 20:18

Nista ja ne reklamiram ba. Rekao nezaposlenima ovdje da postoji i taj posao, otvoren. U medjuvremenu je ispalo da je plata ipak veca, tj. po dogovoru, i da sam imao zastarjelu informaciju. Ali, izgleda da ovdje nema nezaposlenih, ili su sve neki inzinjeri, programeri, magistri i doktori, pa cekaju neku bolju ponudu.

Nemam ja sta cuvat obraz, nije to moja kafana.
Znači može biti i manja :lol: .
zippoo87

#8114 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Pa na poslu ja trosim sebe da ZARADIM poslodavcu sto vise i taj rad iziskuje obrok.
To sta cu ja kuci jesti privatno ne treba da zanima poslodavca a ni komsije a ni forum.
Tvoja logika je,svakako moras jesti ,pa i da nisi zaposlen,opet ces jel potrositi xx maraka da jedes,pa je onda valjda normalno da i dok radis,trosis svoje pare za hranu dok gazdi zaradjujes milione?
Jadno je racunati razliku od 1-2-3 KM i stedjeti na tome i racunati razliku izmedju TO i obroka kuci.Jadno druze,nismo Somalija
Opet ponavljam,nekima je mozda normalno,meni NIKADA nece biti.
Jbte ni u ratu nisam bio gladan,da budem u miru i to u 2023. Godini.
U PM,svakakvih razmisljanja kod ljudi i svasta vam je "normalno".
Ateista

#8115 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 20/04/2023 11:51 Pa na poslu ja trosim sebe da ZARADIM poslodavcu sto vise i taj rad iziskuje obrok.
To sta cu ja kuci jesti privatno ne treba da zanima poslodavca a ni komsije a ni forum.
Tvoja logika je,svakako moras jesti ,pa i da nisi zaposlen,opet ces jel potrositi xx maraka da jedes,pa je onda valjda normalno da i dok radis,trosis svoje pare za hranu dok gazdi zaradjujes milione?
Jadno je racunati razliku od 1-2-3 KM i stedjeti na tome i racunati razliku izmedju TO i obroka kuci.Jadno druze,nismo Somalija
Mislim da me nisi shvatio, nigdje ja ne govorim o tome da li treba isplacivati topli obrok, sta poslodavca to zanima i slicno.
Prica je krenula od toga da se za neke pare ne isplati raditi zbog vecih troskova, i ja ako gledam iz svog ugla, da nemam posao i da razmisljam hocu li prihvatiti neki slabije placen ili ne, ne bih racunao tako kao ti vec na nacin na koji sam objasnio i onda vidio da li se isplati ili ne.
Da ne bude zabune, ne kazem da su te plate ok i slicno, samo kalkulisemo opet iz ugla radnika jeli bolje pristati na to ili nemati nista, i tu mi racunica troska hrsne nije realna.
Naravno da je jadno kad je neko u situaciji da razmislja o tome, ali govorimo o niskim platama i onima koji nemaju bas nekog izbora pa uopste razmisljaju o takvom poslu, koji sastavljaju kraj s krajem.
Ne kazem ja da je normalno da su plate takve, govorim o tome kako u realnoj situaciji sa tako niskim platama rwdnici mogu kalkulisati.
Kad smo kod troskova, oni koji imaju djecu trebaju racunati i trosak vrtica ili produzenog ako nemaju nekog svog da cuva dijete, to je recimo realno znacajan trosak zbog cega se uglavnom ne isplati roditeljima raditi za neke mizerne plate ako ce pola toga otici na vrtic ili produzeni, ako ne rade onda oni mogu biti sa djecom.
Josip321

#8116 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Josip321 »

Nije možda baš post vezan za temu ali ...
Kažu da je život kratak. I da neke stvari nikada nećeš dočekati.
Na pola sam prosječnog života pa sam dočekao neke promjene za koje sam mislio da ih neću dočekati.
Prva je da će toliko Mostaraca ići raditi u Široki Brijeg. U privatnika.
Desetljećima je bilo obratno. Sada nas je u firmi, bar u ovome odjelu logistike, više od pola. A ovako, ofrlje, ima nas oko 80-ak radnika u odjelu.
Plaća nije neka da od nje možeš nešto puno ostvariti, posebno ako imaš obitelj. Ali za BH prilike je dobra. Sa prijevozom i toplim 1500 pa na više. Kako kome.
Druga stvar, da nedostaje radnika.
Doslovno, obični radnik može zaposliti prijatelja. Ako ne od prvog puta, za nekoliko pokušaja će uspjeti.
U biti, još ima potencijalne radne snage. Nekvalificirane, kakva i treba ovakvim firmama. Ali doslovno, nisu svi ljudi za zaposliti. Neki su jednostavno probisvijeti, lopovi, neradnici. I sa takvima imaš samo probleme.
Pa se događa situacija da nam direktori i šefovi kažu:" Marko, Janko, znaš li ikoga." Ili:"Ti kao Musliman, možda znaš nekoga sa Mazoljica, Šefovine, preporuči nam nekoga".
Pa mi kaže" Meho", ja mu rekao, ne poznam ti ja nikoga. Da sam rekao za nekoga a ni sam nisam siguran da je čovjek, da je radnik, rekli bi meni sutra, ti si ga preporučio.

I ja doslovno, samo rođaka preporučio. Za ostale me strah. U biti i ne znam koga bi preporučio.
Puno je danas ljudi koji bi dobru plaću za minimum truda, stalno nešto eskiviraju, izostaju sa posla. Bune se ko Grk u zatvoru.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8117 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

nikog ja više ne preporučam :mrgreen:
zippoo87

#8118 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Ateista wrote: 20/04/2023 12:17
zippoo87 wrote: 20/04/2023 11:51 Pa na poslu ja trosim sebe da ZARADIM poslodavcu sto vise i taj rad iziskuje obrok.
Mislim da me nisi shvatio, nigdje ja ne govorim o tome da li treba isplacivati topli obrok, sta poslodavca to zanima i slicno.
Prica je krenula od toga da se za neke pare ne isplati raditi zbog vecih troskova, i ja ako gledam iz svog ugla, da nemam posao i da razmisljam hocu li prihvatiti neki slabije placen ili ne, ne bih racunao tako kao ti vec na nacin na koji sam objasnio i onda vidio da li se isplati ili ne.
Da ne bude zabune, ne kazem da su te plate ok i slicno, samo kalkulisemo opet iz ugla radnika jeli bolje pristati na to ili nemati nista, i tu mi racunica troska hrsne nije realna.
Naravno da je jadno kad je neko u situaciji da razmislja o tome, ali govorimo o niskim platama i onima koji nemaju bas nekog izbora pa uopste razmisljaju o takvom poslu, koji sastavljaju kraj s krajem.
Ne kazem ja da je normalno da su plate takve, govorim o tome kako u realnoj situaciji sa tako niskim platama rwdnici mogu kalkulisati.
Kad smo kod troskova, oni koji imaju djecu trebaju racunati i trosak vrtica ili produzenog ako nemaju nekog svog da cuva dijete, to je recimo realno znacajan trosak zbog cega se uglavnom ne isplati roditeljima raditi za neke mizerne plate ako ce pola toga otici na vrtic ili produzeni, ako ne rade onda oni mogu biti sa djecom.
Shvatio sam ja tebe i znam o cemu pises ali evo ti si u svom postu 3-4 puta spomenuo jadne plate od kojih ne mozes nista.I to je poenta...kada cemo prestati pricati o tome da ti kao RADNIK nemas ni topli obrok da pojedes i da je to NORMALNO.
Ti kao RADNIK treba da ZIVIS od svog rada a ne da nemas ni za hljeba i da ti poslodavac krade i 2-3 KM dnevno na toplom obroku i tako ti jos vise smanjuje platu.
Krade na doprinosima,krade na plati,krade na toplom,krade na bolovanju,krade na godisnjem...krade na svemu i opet nekoma je to sve normalno i treba pristajati na to,jer kao nemas bolje.
Pa kako ces igdje imati bolje,ako svaki poslodavac ovako se ponasa a radnici pustaju damih potkrada i jebe?
Prestanite vise soominjati tu jadnu mantru,"bolje ista ,nego nista" jer nije bolje...puno puno puno vise gubis nego dobijas...gubis svoje tijelo,um,psihicki puknes,izgubis zdravlje i onda dobijes nogu,...radio si 5 godina na crno,nemas dana staza...nemas nikakvog benefita od sistema...u sistemu si ti neradnik,nepostojeci a u stvarnosti si obolio radeci za kriminalca koji je na tebi za tih 5 godina zaradio milione.
Njemu milioni a tebi kuca,pa vidi sta ces dalje tako razoren,bolestan,nesposoban.
Ateista

#8119 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 20/04/2023 12:40
Ateista wrote: 20/04/2023 12:17
Shvatio sam ja tebe i znam o cemu pises ali evo ti si u svom postu 3-4 puta spomenuo jadne plate od kojih ne mozes nista.I to je poenta...kada cemo prestati pricati o tome da ti kao RADNIK nemas ni topli obrok da pojedes i da je to NORMALNO.
Ti kao RADNIK treba da ZIVIS od svog rada a ne da nemas ni za hljeba i da ti poslodavac krade i 2-3 KM dnevno na toplom obroku i tako ti jos vise smanjuje platu.
Krade na doprinosima,krade na plati,krade na toplom,krade na bolovanju,krade na godisnjem...krade na svemu i opet nekoma je to sve normalno i treba pristajati na to,jer kao nemas bolje.
Pa kako ces igdje imati bolje,ako svaki poslodavac ovako se ponasa a radnici pustaju damih potkrada i jebe?
Prestanite vise soominjati tu jadnu mantru,"bolje ista ,nego nista" jer nije bolje...puno puno puno vise gubis nego dobijas...gubis svoje tijelo,um,psihicki puknes,izgubis zdravlje i onda dobijes nogu,...radio si 5 godina na crno,nemas dana staza...nemas nikakvog benefita od sistema...u sistemu si ti neradnik,nepostojeci a u stvarnosti si obolio radeci za kriminalca koji je na tebi za tih 5 godina zaradio milione.
Njemu milioni a tebi kuca,pa vidi sta ces dalje tako razoren,bolestan,nesposoban.
Sve to stoji ali nigdje ja ne kazem da je to normalno.
A da je bolje ista nego nista, meni licno jeste, jer bih radije radio i tako nego nikako i rovio po kontejnerima, ako izracunam da mi bar nesto ostane nakon troskova zbog posla.
Sreca je pa nikad nisam bio u takvoj situaciji da moram prihvatati takav posao, ali kada bih bio prihvatio bih.
To nije normalno i drago mi je da se trziste rada siri dovoljno da radnici vise ne pristaju na svasta, da se i poslodavci moraju boriti za radnike boljim uslovima. Daleko je jos id dobrog i nadam se da ce doci do toga da svako ima izbora i da niko ne mora prihvatiti takav posao, ali smo jos daleko od toga.
Razumijem i ja tvoju poentu da radnici trebaju imati standarde i odbijati lose poslove, dok god se prihvataju losi uslovi gazde ce nastaviti po svom. U pravu si, ali lako nam je pricati iz naseg ugla kada smo vec postigli nesto, nasli ok poslove i izborili se dovoljno da ne moramo na sve pristati, ali nisu svi u toj poziciji.
mirsek

#8120 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Tango556 wrote: 19/04/2023 15:41
zippoo87 wrote: 19/04/2023 15:16
Evo ti slika od jucer iz ispodprosjecne cevabdzinice kod nas a i u Tz su iste cijene ako ne i skuplje,stalno sam u Tz i jedem i tamo.
Dakle ne znam sta je cudno da za hranu i gorivo potrosis 300 KM na ovim cijenama...ja sam napisao koliko mene izlazilo a ti ako mozes prezivjeti dan na jednoj kifli,to je super,ostati ce ti cijela plata...ja ne mogu
A nista ja nisam prigovarao za ponudu od Dozera...samo svi smo saglasni da je bila losa i da zato nema nikog ko bi se zadrzao.
Image

Image
I ti drug stavis cijene iz restorana i cevabdzinica, pa neces jesti po restoranima svaki radni dan. Zivio sam u tri drzave i majke mi moje nisam nigdje vidio da ljudi svaki obrok idu po restoranima osim kod nas, vecina od kuce ponese hranu. Zamisli neko u Becu da jede doner svaki radni dan ili rostilj neki, pa izaslo bi ga 600 eura samo hrane na poslu.
Izaslo bi ga manje od 300 Eura, osim ako jedes donere sa tartufima i zlatnom folijom.
mali_balon

#8121 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Doner 5eura u sed beca u centru centrova :D
Tango556

#8122 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Tango556 »

mirsek wrote: 20/04/2023 13:49
Tango556 wrote: 19/04/2023 15:41

I ti drug stavis cijene iz restorana i cevabdzinica, pa neces jesti po restoranima svaki radni dan. Zivio sam u tri drzave i majke mi moje nisam nigdje vidio da ljudi svaki obrok idu po restoranima osim kod nas, vecina od kuce ponese hranu. Zamisli neko u Becu da jede doner svaki radni dan ili rostilj neki, pa izaslo bi ga 600 eura samo hrane na poslu.
Izaslo bi ga manje od 300 Eura, osim ako jedes donere sa tartufima i zlatnom folijom.
Ma karikirao sam naravno, izaslo bi manje ali nebi svaki dan niko doner jeo, jedan dan doner drugi dan pizza , treci dan teleci medaljoni :D . Generalno samo zelio da kazem da ako racunas hranu za posao po fasto food restoranima da ces svugdje tesko ustediti kao konobar ili da ti se nece pretjerano isplatiti.

Uostalom konobari po europi su vecinom studentski poslovi osim po hotelima i skupim restoranima, a sve vise kafica su self service sada.
zippoo87

#8123 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

mali_balon wrote: 20/04/2023 14:06 Doner 5eura u sed beca u centru centrova :D
A plata 3000 ojrica.
A kod nas 5 eura a plata 400 eurica.

I kaze,ovdje je bolje,sta ces na mrskom zapadu...bolje ovdje raditi za gazdu,nego na zapadu i za sebe i za gazdu 😂
emotivac

#8124 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by emotivac »

E jbg, rijetko ko danas i ima samo 400 € platu, a i doner npr u Tešnju je 6-7 KM..
A i za tih 3000 € tamo treba debelo raditi ;) P.S ne branim BiH, al' malo si pretjero :D :D
mali_balon

#8125 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

emotivac wrote: 20/04/2023 15:44 E jbg, rijetko ko danas i ima samo 400 € platu, a i doner npr u Tešnju je 6-7 KM..
A i za tih 3000 € tamo treba debelo raditi ;) P.S ne branim BiH, al' malo si pretjero :D :D
Sta ba debelo pa ne radi se kod privatnika rahmana....radis normalno bez srkleta i stresa 8 sati.....sve preko se placa ili da slobodan dan.....kod nas debelo radis za 8 stoja 12 sati 6 dana u sedmici sa 7 dana godisnjeg
Post Reply