Koje je to mjerilo ko je veci Bosanac?sehohari wrote: ↑17/04/2023 16:27Covjek je u pravu.izvrsni direktor wrote: ↑17/04/2023 14:28
Tipicni primjer razmisljanja bosnje ogranicenog na vlastiti balkon
Imaš te ljude vani koji se busaju u prsa da su kao neki Bosanci, ovo-ono, a rođeno dijete im ne zna riječ našeg jezika.
Odlazak u Bosnu im se samo svede na jeftiniji godišnji odmor i dokazivanje.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#5901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#5902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nema tu mjerila. Nema veceg ili manjeg, ali sigurno u startu ne mozes biti Bosanac ako ti se to sve svede na boravak od dvije sedmice godisnje.
Ne mislim ni da moras zivjeti dole opet, ali mozes pokusati da djeci naucis jezik, kulturu i tkd.
-
elcaliente
#5903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je totalno bezveze sto niko nece da fino odgovori na Paulovo pitanje i argumentovano navede razloge.
Odmah neki napad i omalovazavanje covjeka.
Da neke stvari nisu logicne u postupcima emigranata sa nasih prostora vidi se iz aviona.
Da neke stvari nisu logicne u postupcima emigranata sa nasih prostora vidi se iz aviona.
-
PaulTracy
#5904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moraš da gledaš dugoročno. To ti je otprilike ovako.
Imaš platu 1300 KM i kuću od 150m2 sa 3 dunuma zemlje.
Prodaš kuću za 120 000 KM, staviš ih na račun i odeš pod kiriju koju plaćaš 400 KM mjesečno. Svaki mjesec zaradiš 1300, digneš još 1000 sa racuna (od kuće), tvoj mjesečni budžet je sad 2300KM umjesto 1300KM. Kad odbiješ 400KM za kiriju opet je veći za 600KM nego prije prodaje kuće , imaš više para, bolje živiš.
Ali šta nakon 10 godina kad potrošiš tih 120 000 KM? Kuća otišla, pare otišle, ostao si bez gaća a od 1300 KM valja platit 400KM kirije i živit.
Slično je i sa dijasporom, "dao" si milion ljudi za par milijardi KM godišnje.
2025 ćeš imati njih 800 000 vezanih za BiH koji će donijet 5 milijardi KM
2030 ćeš imati 600 000 njih vezanih za BiH koji će donijeti 3 milijarde KM.
2050 ćeš imati
- Dope_Man
#5905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O tome treba da razmislja vladajuca garnitura, a ne ja kao pojedinac. Na meni je naravno da biram ko ce vladati, al oni za koje sam ja glasao nisu nikad dobili vlast zahvaljuci masi kojom sam bio okruzen.
Dakle, iz perspektive individue - mene zanima MOJ zivot i zivot mojih potomaka. Ja radim ono sto smatram da je najbolje za nas.
Iz perspektive drzave treba da oni koji vladaju brinu i drzavi i dugorocnoj strategiji.. a znamo kako brinu.
Dakle, iz perspektive individue - mene zanima MOJ zivot i zivot mojih potomaka. Ja radim ono sto smatram da je najbolje za nas.
Iz perspektive drzave treba da oni koji vladaju brinu i drzavi i dugorocnoj strategiji.. a znamo kako brinu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
PaulTracy
#5907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije lično ali imamo društvo u kojem se svi smatraju žrtvom sistema a pri tome bar 80% njih doprinose ovakvom stanju kakvo jeste. Od neplaćanja tramvajske karte, RTV pretplate, carine, poreza,davanja mita, bacanja smeća, neizlaska na izbore... I svi imaju opravdanje za svoje postupke, "nisam ja kriv što ne plaćam RTV pretplatu, krivi su oni jer im je sranje program. A i ako platim pare će otići uhljebima".Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 16:50 O tome treba da razmislja vladajuca garnitura, a ne ja kao pojedinac. Na meni je naravno da biram ko ce vladati, al oni za koje sam ja glasao nisu nikad dobili vlast zahvaljuci masi kojom sam bio okruzen.
Poznanik mi je sudski izvršitelj. Mjesečno službeni auto bar 300km iskoristi u privatne svrhe u toku radnog vremena. Za 100/200 KM savjetuje ljude kako da izbjegnu izvršenje a imovinu ima kao da je predsjednik suda. I taj čovjek sad sina sprema u Njemačku jer ova država "ne valja i njegovo dijete nema budućnosti".
Drugi poznanik prije 5/6 godina lokal otvorio, opremu je uvezao iz Srbije, sa carinikom je dogovorio u koje vrijeme, dao mu 500 ojra na kafu i eno i njega kuka kako država ne valja.
Samo 2 od XX primjera koje poznajem.
Last edited by PaulTracy on 17/04/2023 17:10, edited 1 time in total.
- Haris.ba
- skafiskafsnjak
#5909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Brate bezveze ti je izjava.
Nisam legitiman ili sta ...
- Dope_Man
#5910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to meni jasno. Zato kazem da sam zbog takvih i otisao, a ne zbog para. Licno sam smarao raju tokom faksa zbog svercanja u tramu, svaki papiric nosio do kante, a sta mi to vrijedi kad umjesto da odvezu smece 200 metara do kontejnera, komsije ga odvezu 100 metara od kuce i frljnu u jarak pored puta, isti jarak pored kojeg ce i sami svaki dan proci. I kad kazes nesto, samo se bezveze posvadjas, a promijeniti budalu jos nisam uspio. A to su sitne stvari, a onda odemo na krupne koje si sam spomenuo sa carinskim varanjem, gdje drzavni sluzbenici zazmire na razne ne tako nebitne stvari.. i sta ti na kraju ostane - bara u kojoj moze super zivi onaj ko voli da lovi u mutnom.PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 17:07Nije lično ali imamo društvo u kojem se svi smatraju žrtvom sistema a pri tome bar 80% njih doprinose ovakvom stanju kakvo jeste. Od neplaćanja tramvajske karte, RTV pretplate, carine, poreza,davanja mita, bacanja smeća, neizlaska na izbore... I svi imaju opravdanje za svoje postupke, "nisam ja kriv što ne plaćam RTV pretplatu, krivi su oni jer im je sranje program. A i ako platim pare će otići uhljebima".Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 16:50 O tome treba da razmislja vladajuca garnitura, a ne ja kao pojedinac. Na meni je naravno da biram ko ce vladati, al oni za koje sam ja glasao nisu nikad dobili vlast zahvaljuci masi kojom sam bio okruzen.
Poznanik mi je sudski izvršitelj. Mjesečno službeni auto bar 300 KM iskoristi u privatne svrhe u toku radnog vremena. Za 100/200 KM savjetuje ljude kako da izbjegnu izvršenje a imovinu ima kao da je predsjednik suda. I taj čovjek sad sina sprema u Njemačku jer ova država "ne valja i njegovo dijete nema budućnosti".
Drugi poznanik prije 5/6 godina lokal otvorio, opremu je uvezao iz Srbije, sa carinikom je dogovorio u koje vrijeme, dao mu 500 ojra na kafu i eno i njega kuka kako država ne valja.
Al nismo svi za toga, i zato odemo plivat u nekim cistijim vodama jer zivot je jedan.
-
Alles-Tamam
#5911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".elcaliente wrote: ↑17/04/2023 16:41 Mislim da je totalno bezveze sto niko nece da fino odgovori na Paulovo pitanje i argumentovano navede razloge.
Pokusat cu odgovoriti iz svoje perspektive:
1. Odlazis i ostavljas roditelje
Roditelji su me uvijek odgajali tako da budem samostalan sto je vise moguce,bez da mi je ikada falilo ljubavi.
Otac mi je svakako radio po citavom svijetu tako da ga cesto nije bilo kuci.Nisam osjecao kao da mi nesto fali,jer u svim bitnim trenutcima je bio tu
Mama isto tako je bila samostalna,tako da sam i od nje dosta toga naucio.
Vrijeme koje smo skupa provodili kao porodica je bilo jako kvalitetno vrijeme.Dal putovanja,dal vecere ili onako "druzenje" kuci.
Slabo kada smo svi skupa sjedili kuci i bezveze dangubili i brojali jedni drugima zube.
Kada sam napunio 20 godina odlucio sam da odem iz Bosne (prije nekih 15 godina)
Kad umru umru,protiv toga ne mogu nista uraditi,svi cemo doci na red. Ali dal sada djeca trebaju cekati nekih 50 60 godina,dok su roditelji zivi pa da pocnu zivjeti neki svoj zivot? Mislim da ne.
2.Nekretnine
Oni koje je imaju,a zive vani ako su pametni onda je rentaju.Nemam neku emotivnu vezanost za 4 zida i krov.Stan/kuca je tu da bude "sluga" meni a ne ja njoj.
3.Nacionalnost
Nesto sto me nikada apsolutno nije zanimalo,jer je to nesto na sto nisam imao uticaja.Igrom slucaja rodjen gdje si rodjen i to je to.
Djeca mi ne mijenjaju nista.Djevojka mi je Njemica,zivim u Njemackoj i logicno mi je da ce se dijete zvati onako kako se zena i ja dogovorimo.
Ali jedno je sigurno,mali/mala se sigurno nece zvati Hazim ili Amela.
Nisam znao da se sudzukice i krompir ne jedu u Bosni vise,a i piva se prestala piti ocito.Ne znam sta bih rekao na ovo.
4.Odricanje zemlje porijekla
Nesto slicno kao pod nacionalnost,nisam birao gdje cu se roditi tako da ni tu nemam nesto posebno za reci.
Nije mi bilo lijepo u Bosni,odnosno bio sam siguran da mi negdje drugo moze biti mnogo ljepse i otisao sam u Njemacku,kada i ako mi ne bude vise tu dobro ili kada budem smatrao da sam zavrsio poglavlje Njemacka otici cu negdje drugdje.
A nekada kada opet dodjem u Bosnu (zadnji put bio nekad kada je pocela pandemija) cu naravno pojesti cevap i prohodati carsijom jer pod jedan cevap mi je ukusan a pod dva volim Bascarsiju,ne mogu svariti da liku to smeta.
A jedina stvar koja mi nije logicna u postupcima raje koja ide za Njemacku,je da i ako cekaju termin jako dugo,jako malo jezika nauce prije nego sto dodju.
Jedna od vecih gresaka
-
nuki_cika
#5912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
167 radnih sati, prva porezna klasa, nakon svih odbitka ostane 1700 neto u od toga ti skinu za stan 500 eura i to ti je 1,199,90 euraBloo wrote: ↑17/04/2023 15:33Kako si izlazio 1200 neto na satnicu od 14,40 EUR bruto?nuki_cika wrote: ↑17/04/2023 13:42 Imajte obzira da 90 posto nas nismo programeri i da nemamo te plate, ja sam radio na aerodromu 14,40 bruto, 2400 bruto mjesečno, nakon svih odbitaka izlazio1200 neto, od toga moraš hranu kupovati kući (jer nema frižidera i kuhinje ) i na poslu imaš bon za hranu 3,80 eura za koji ne možeš kupiti ni 50 grama pomfrita pa doplačuj svaki dan po 5-10 eura za hranu, na kraju ti ostane 400 eura, a slomiš se od posla na rampi gdje se istovaraju i utovaraju koferi (po meni gore nego građevina).
To su poslovi koje većina naših radi tamo..
U Minhenu bruto plata čistačice trenutno 13 eura bruto, to je neto oko 8,9 eura.
Pa sad u Sarajevu čistačica ima 8-10 maraka po satu, što je proporcionalno iznosu koji se tamo plaća, samo što je tamo u eurima a ovdje u marakama.A ona se smuca tamo po sobama i plaća istu 600,700 eura a ova ovdje dođe lijepo svojoj kući na kraju radnog dana, ps vi vidite.Konobari , kuhari, pekari trenutno imaju plate koje su u vrijednosti njihovih..
Samo što je kod nas hrana skuplja u odnosu na standard kakav imamo..
Koliko radnih sati/dana i koja porezna klasa?
-
nuki_cika
#5913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti sve stoji, sve više ljudi i kod nas nema i ne može steći svoju nekretninu, a ne može zbog šugavih profitera i banaka koji su uspostavili takav sistem, ali i tamo ja sam živio u sobi gdje su pregradili hodnik rigipsom i to ti naplaćuju, ma mršš,Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 16:16Da ne quotam sve, uglavnom to naravno vazi za one koji imaju nekretninu. Al sve vise ljudi, konkretno u Sarajevu, a vjerovatno i drugim velikim gradovima u BiH, nema nekretninu. Ljudi idu iz manjih sredina, gdje nemaju perspektive, u Sarajevo gdje su bez nekretnine i ima onda isti zivot kao taj koji zivi u Minhenu. Samo tom recimo ostane 400 eura, a ovom u Sarajevu 200-300 maraka. Pa opet, vise ces uradit sa 400 eura, ako nista za te pare mozes da odletis (jer imas opcija) na obalu i provedes se koji dan, dok je i to teze u BiH sa ovim sto ti je ostalo jer voza nemas, busevi te drndaju satima, a i ponuda letova jako skromna, i ovo sto ima leti tamo gdje je dijaspora. Sve u svemu, i za ljude sa najnizim poslovima, AKO nemaju nekretninu u Sa, se vise isplati crnciti na Minhenskom aerodromu nego na Heci. Da ne ulazimo u prijavu i uplatu penzionog i zdravstvenog itd.. sto je za mnoge na takvim poslovima u BiH misaona imenica.
Nažalost, sve je profit i nema empatije u tom smislu, posebno tamo
-
PaulTracy
#5914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nuki_cika wrote: ↑17/04/2023 17:34Ti sve stoji, sve više ljudi i kod nas nema i ne može steći svoju nekretninu, a ne može zbog šugavih profitera i banaka koji su uspostavili takav sistem, ali i tamo ja sam živio u sobi gdje su pregradili hodnik rigipsom i to ti naplaćuju, ma mršš,Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 16:16
Da ne quotam sve, uglavnom to naravno vazi za one koji imaju nekretninu. Al sve vise ljudi, konkretno u Sarajevu, a vjerovatno i drugim velikim gradovima u BiH, nema nekretninu. Ljudi idu iz manjih sredina, gdje nemaju perspektive, u Sarajevo gdje su bez nekretnine i ima onda isti zivot kao taj koji zivi u Minhenu. Samo tom recimo ostane 400 eura, a ovom u Sarajevu 200-300 maraka. Pa opet, vise ces uradit sa 400 eura, ako nista za te pare mozes da odletis (jer imas opcija) na obalu i provedes se koji dan, dok je i to teze u BiH sa ovim sto ti je ostalo jer voza nemas, busevi te drndaju satima, a i ponuda letova jako skromna, i ovo sto ima leti tamo gdje je dijaspora. Sve u svemu, i za ljude sa najnizim poslovima, AKO nemaju nekretninu u Sa, se vise isplati crnciti na Minhenskom aerodromu nego na Heci. Da ne ulazimo u prijavu i uplatu penzionog i zdravstvenog itd.. sto je za mnoge na takvim poslovima u BiH misaona imenica.
https://youtube.com/shorts/CMQgLSQIzGA?feature=share
Bit će nekretnina, samo se treba strpiti malo.
Naravno one u Sarajevu, BL, Mostaru i "većim" gradovima će još da drže cijenu, po ovim manjim gradovima će to ići za bagatelu.
Rođak mi živi u Tešnju, ima stan od ca 100m2 tamo.
Zezam ga da nađe kakvu naivčinu i uvali mu to sad za 200 000 KM, za par godina će moći da bira kuću za 100 000 KM u toj pustoši a 100 000 KM na kamaru za stare dane
- madner
#5915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi nista dao, drzava je imala tako kurceve uslove da su ljudi bjezali iz nje, pa je i sirotinja u Njemackoj bila premija.PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 16:44Moraš da gledaš dugoročno. To ti je otprilike ovako.
Prodaš kuću za 120 000 KM, staviš ih na račun i odeš pod kiriju koju plaćaš 400 KM mjesečno. Svaki mjesec zaradiš 1300, digneš još 1000 sa racuna (od kuće), tvoj mjesečni budžet je sad 2300KM umjesto 1300KM. Kad odbiješ 400KM za kiriju opet je veći za 600KM nego prije prodaje kuće , imaš više para, bolje živiš.
Ali šta nakon 10 godina kad potrošiš tih 120 000 KM? Kuća otišla, pare otišle, ostao si bez gaća a od 1300 KM valja platit 400KM kirije i živit.
2050 ćeš imati![]()
, državu sa 500 000 matorih ljudi i milion praznih nekretnina.
Da nije bilo tog ventila, ovo bi bila jedna tuzna zemlja sa brukom sirotinje koja bi radila za male pare.
Jedino sto je drzava izgubila su buduci socijalni slucajevi i ekipa iza granapa.
Ali glavno je, nije drzava ta koja odlucuje ko gdje zivi, nije ni Tito isao toliko daleko.
-
aston_martin
#5916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kapitalizam, slobodno trziste, zakon ponude i potražnje, a ti si slobodan da tražiš tamo gdje je jeftinija opcija. Niko te ne tjera da kupujes stan od 100k € ako nemas za njega.PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 17:42nuki_cika wrote: ↑17/04/2023 17:34
Ti sve stoji, sve više ljudi i kod nas nema i ne može steći svoju nekretninu, a ne može zbog šugavih profitera i banaka koji su uspostavili takav sistem, ali i tamo ja sam živio u sobi gdje su pregradili hodnik rigipsom i to ti naplaćuju, ma mršš,
https://youtube.com/shorts/CMQgLSQIzGA?feature=share
![]()
-
PaulTracy
#5917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Maksimum ove države odnosno njenog naroda je otprilike uvijek ovo bio, svjetski prosjek. A kad se porediš sa najbogatijim državama svijeta onda smo prilična bijeda.madner wrote: ↑17/04/2023 18:20Nisi nista dao, drzava je imala tako kurceve uslove da su ljudi bjezali iz nje, pa je i sirotinja u Njemackoj bila premija.PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 16:44
Moraš da gledaš dugoročno. To ti je otprilike ovako.
2050 ćeš imati![]()
, državu sa 500 000 matorih ljudi i milion praznih nekretnina.
Da nije bilo tog ventila, ovo bi bila jedna tuzna zemlja sa brukom sirotinje koja bi radila za male pare.
Jedino sto je drzava izgubila su buduci socijalni slucajevi i ekipa iza granapa.
Ali glavno je, nije drzava ta koja odlucuje ko gdje zivi, nije ni Tito isao toliko daleko.
Nadati se da će ovaj sukob u Ukrajini stvoriti novi blok koji će da se odupre hegemoniji USA i eksploataciji svijeta od strane USA i njenih satelita te da će to da dovede do malo pravednije raspodjele bogatstva na ovom dunjaluku.
Zapad je bezobrazno bogat,voze se automobili od 100 000 € , koriste laptopi od 5000€, telefoni od 1000€,nose majice od 100€, jedu čokolade od 5€... Treba to skresat dobro
Vamos BRIKS
- skafiskafsnjak
#5918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Haahah znas sta bi se promjenilo .... nasi milioneri bi postali milijarderiPaulTracy wrote: ↑17/04/2023 19:42Maksimum ove države odnosno njenog naroda je otprilike uvijek ovo bio, svjetski prosjek. A kad se porediš sa najbogatijim državama svijeta onda smo prilična bijeda.madner wrote: ↑17/04/2023 18:20
Nisi nista dao, drzava je imala tako kurceve uslove da su ljudi bjezali iz nje, pa je i sirotinja u Njemackoj bila premija.
Nadati se da će ovaj sukob u Ukrajini stvoriti novi blok koji će da se odupre hegemoniji USA i eksploataciji svijeta od strane USA i njenih satelita te da će to da dovede do malo pravednije raspodjele bogatstva na ovom dunjaluku.
Zapad je bezobrazno bogat,voze se automobili od 100 000 € , koriste laptopi od 5000€, telefoni od 1000€,nose majice od 100€, jedu čokolade od 5€... Treba to skresat dobro![]()
Vamos BRIKS![]()
-
sumirprimus
#5919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I tu pade prica o prosjeku i racunicama
Dobro mi ikako
Tipican sdaovac i njihove rscunice
Dobro mi ikako
Tipican sdaovac i njihove rscunice
- PreWiBa
#5920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je ok, i razumljivo. Ali se onda i ne smiješ uvrijediti - kao što dobar dio ljudi to rade - kada ti ljudi govore da si Nijemac i da si po Sarajevu, Mostaru i tkd. ništa drugo nego stranac.Alles-Tamam wrote: ↑17/04/2023 17:19Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".elcaliente wrote: ↑17/04/2023 16:41 Mislim da je totalno bezveze sto niko nece da fino odgovori na Paulovo pitanje i argumentovano navede razloge.
Pokusat cu odgovoriti iz svoje perspektive:
1. Odlazis i ostavljas roditelje
Roditelji su me uvijek odgajali tako da budem samostalan sto je vise moguce,bez da mi je ikada falilo ljubavi.
Otac mi je svakako radio po citavom svijetu tako da ga cesto nije bilo kuci.Nisam osjecao kao da mi nesto fali,jer u svim bitnim trenutcima je bio tu
Mama isto tako je bila samostalna,tako da sam i od nje dosta toga naucio.
Vrijeme koje smo skupa provodili kao porodica je bilo jako kvalitetno vrijeme.Dal putovanja,dal vecere ili onako "druzenje" kuci.
Slabo kada smo svi skupa sjedili kuci i bezveze dangubili i brojali jedni drugima zube.
Kada sam napunio 20 godina odlucio sam da odem iz Bosne (prije nekih 15 godina)
Kad umru umru,protiv toga ne mogu nista uraditi,svi cemo doci na red. Ali dal sada djeca trebaju cekati nekih 50 60 godina,dok su roditelji zivi pa da pocnu zivjeti neki svoj zivot? Mislim da ne.
2.Nekretnine
Oni koje je imaju,a zive vani ako su pametni onda je rentaju.Nemam neku emotivnu vezanost za 4 zida i krov.Stan/kuca je tu da bude "sluga" meni a ne ja njoj.
3.Nacionalnost
Nesto sto me nikada apsolutno nije zanimalo,jer je to nesto na sto nisam imao uticaja.Igrom slucaja rodjen gdje si rodjen i to je to.
Djeca mi ne mijenjaju nista.Djevojka mi je Njemica,zivim u Njemackoj i logicno mi je da ce se dijete zvati onako kako se zena i ja dogovorimo.
Ali jedno je sigurno,mali/mala se sigurno nece zvati Hazim ili Amela.
Nisam znao da se sudzukice i krompir ne jedu u Bosni vise,a i piva se prestala piti ocito.Ne znam sta bih rekao na ovo.
4.Odricanje zemlje porijekla
Nesto slicno kao pod nacionalnost,nisam birao gdje cu se roditi tako da ni tu nemam nesto posebno za reci.
Nije mi bilo lijepo u Bosni,odnosno bio sam siguran da mi negdje drugo moze biti mnogo ljepse i otisao sam u Njemacku,kada i ako mi ne bude vise tu dobro ili kada budem smatrao da sam zavrsio poglavlje Njemacka otici cu negdje drugdje.
A nekada kada opet dodjem u Bosnu (zadnji put bio nekad kada je pocela pandemija) cu naravno pojesti cevap i prohodati carsijom jer pod jedan cevap mi je ukusan a pod dva volim Bascarsiju,ne mogu svariti da liku to smeta.
A jedina stvar koja mi nije logicna u postupcima raje koja ide za Njemacku,je da i ako cekaju termin jako dugo,jako malo jezika nauce prije nego sto dodju.
Jedna od vecih gresaka![]()
- PreWiBa
#5921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako si se našao u mom opisu, onda si po mom mišljenju Nijemac, Francuz, Švicarac ili šta već.
- skafiskafsnjak
#5922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
#5923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ama šta znači nije dovoljno... jednostavno nije.skafiskafsnjak wrote: ↑17/04/2023 19:52Nisam se nigdje naso nego je glupo reci da neko nije dovoljno Bosanac .... glupo ...
Evo, koja je razlika između Hansa i Sulje, ako Suljo od Sarajeva zadnjih 15 godina samo vidi dvosedmični odmor, ako izbjegava dijete da nauči kulturu, jezik, ako je pošao mucati bosanski, ako se samo druži sa Nijemcima? Nikakva ili minimalna.
To je objektivno tako.
- jednonogi_Jack
#5924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Misliš treba im oduzeti državljanstva i zabraniti kupovinu imovine?
Možda i bijele trake uvesti kad ulaze u BiH.
Možda i bijele trake uvesti kad ulaze u BiH.
- anelsol
#5925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vrtimo se krug. Svak treba poći prvo od sebe, kakav si ti prema sebi, porodici, okruženju pa na kraju i prema državi. Mi smo u prosjeku jedan licemjeran narod, pa i ta politika na koju se žalimo naš odraz. Ono što je evidentno na temi je da većina forumaša državu doživljava isključivo kao administrativni aparat koji treba da nam pruži ovo ili ono. Moje misljenje je da je država nešto više od toga. Ja sam npr. emotivno vezan za ovu državu, svoj grad, i trudim se, u skladu sa svojim mogućnostima, da se ponašam kao građanin koji će i da da nešto svom okruženju, a u nekom širem smislu i državi.PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 17:07Nije lično ali imamo društvo u kojem se svi smatraju žrtvom sistema a pri tome bar 80% njih doprinose ovakvom stanju kakvo jeste. Od neplaćanja tramvajske karte, RTV pretplate, carine, poreza,davanja mita, bacanja smeća, neizlaska na izbore... I svi imaju opravdanje za svoje postupke, "nisam ja kriv što ne plaćam RTV pretplatu, krivi su oni jer im je sranje program. A i ako platim pare će otići uhljebima".Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 16:50 O tome treba da razmislja vladajuca garnitura, a ne ja kao pojedinac. Na meni je naravno da biram ko ce vladati, al oni za koje sam ja glasao nisu nikad dobili vlast zahvaljuci masi kojom sam bio okruzen.
Poznanik mi je sudski izvršitelj. Mjesečno službeni auto bar 300km iskoristi u privatne svrhe u toku radnog vremena. Za 100/200 KM savjetuje ljude kako da izbjegnu izvršenje a imovinu ima kao da je predsjednik suda. I taj čovjek sad sina sprema u Njemačku jer ova država "ne valja i njegovo dijete nema budućnosti".