Pa nećemo brigati za reaktorima u Rumunjskoj ili Belgiji!
Sâm broj postova o reaktorima u Njemačkoj ti govori koliko nas je briga za našu sirotinjsku majku i njene reaktore.
Pa nećemo brigati za reaktorima u Rumunjskoj ili Belgiji!
Izvini prijatelju, ali kakvo ti je ovo razmisljanje?PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".
bravo momakPaulTracy wrote: ↑17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".
Mojne da prljamo cisto i lijepo "njihovo" Sarajevo
"Nemoj mi hodat po Sarajevu" nije bilo u smislu "zabrane" već "šta onda radiš po Sarajevu/BiH kad si 15 mjeseci i rukama i nogama grebao da odeš is Sarajeva/BiH".Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 12:21Mojne da prljamo cisto i lijepo "njihovo" Sarajevo![]()
Al da budem realan, polovicno se slazem sa tim gore stavom jer jesu mi debilni likovi koji odu, a onda pocnu storiji i slike sa ljiljanima, i generalno ispoljavanje nekakvog patriotizma kojeg apsolutno nije bilo dok je isti taj pojedinac zivio u BiH (imam i jednog takvog iz srednje skole na fb pa kod njeg bas to vidim svako malo, al tek nakon sto se smjestio u Njemackoj).
Al naravno da me ne zanima gdje ce hodati i sta ce raditi, nit bih sta kome zabranjivao, nek zivi kako mu volja.. nasmijem se na taj overdose patriJotizma i nastavim dalje sa svojim zivotom.
..prošla godina u kojoj su doznake bile rekordne, iako je ekonomska kriza ozbiljno pogodila i građane razvijenih evropskih zemalja. Jednostavno, naša dijaspora nije izgubila empatiju za rođake i prijatelje u BiH. Štaviše, shvatili su da su im lane bili još potrebniji nego ranijih godina, pa nisu štedili da im pomognu. S druge strane, kako broj emigranata bude rastao, za očekivati je i porast novčanih doznaka iz inostranstva", poručuje Vidić.
nema veze sa tobom
Hahahaah jos malo pa ce nam zabraniti da jedemo cevape u SarajevuBlixen wrote: ↑17/04/2023 09:47bravo momakPaulTracy wrote: ↑17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".![]()
jesi li ovo sam smislio ili ti je neko pomagao?
nemoj da TI HODA neko po Sarajevu![]()
ono ti ces mu odrediti ko ce i kada hodati
kad neko nije previse pametan nas narod kaze neka si ti nama ziv i zdrav
Odlicno opisana situacija, ne 90%, ali sigurno 70-80% najnovije dijaspore u Njemackoj (poslije 2010 god.) zivi slicno, cak sam primjetio da nasi ljudi iz BiH u prosjeku rade bolje poslove nego oni sa HR pasosem, zasto?nuki_cika wrote: ↑17/04/2023 13:42SpoilerShowLjudi uopšte nisu svjesni koji je zalog imati svoju nekretninu u Bosni, posebno kad se vratiš iz Njemačke nakon dužeg niza godina.
Tamo je patnja sa smještajem svima, svi su u 20,30 kvadrata.
Ja otišao u goste kod kolege gasonjera 18 kvadrata, razbio koljeno o kauč, provlačiš se između stvari ko zmija..
Tek to kad vidite i doživite shvatite kakvu komociju u svojim nekretninama imamo u odnosu na njih.Iako je i ovdje sad postalo nemoguće steći svoju nekretninu.
I meni su ove usporedbe ovih tipova čiji su prijatelji programeri pa kupio 15 stanova,60 vikendica, 20 kuća sulude.
Imajte obzira da 90 posto nas nismo programeri i da nemamo te plate, ja sam radio na aerodromu 14,40 bruto, 2400 bruto mjesečno, nakon svih odbitaka izlazio1200 neto, od toga moraš hranu kupovati kući (jer nema frižidera i kuhinje ) i na poslu imaš bon za hranu 3,80 eura za koji ne možeš kupiti ni 50 grama pomfrita pa doplačuj svaki dan po 5-10 eura za hranu, na kraju ti ostane 400 eura, a slomiš se od posla na rampi gdje se istovaraju i utovaraju koferi (po meni gore nego građevina).
To su poslovi koje većina naših radi tamo..
U Minhenu bruto plata čistačice trenutno 13 eura bruto, to je neto oko 8,9 eura.
Pa sad u Sarajevu čistačica ima 8-10 maraka po satu, što je proporcionalno iznosu koji se tamo plaća, samo što je tamo u eurima a ovdje u marakama.A ona se smuca tamo po sobama i plaća istu 600,700 eura a ova ovdje dođe lijepo svojoj kući na kraju radnog dana, ps vi vidite.Konobari , kuhari, pekari trenutno imaju plate koje su u vrijednosti njihovih..
Samo što je kod nas hrana skuplja u odnosu na standard kakav imamo..
Tipicni primjer razmisljanja bosnje ogranicenog na vlastiti balkonPaulTracy wrote: ↑17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Mislim da bi se to prije moglo reći za takve poput tebe, i većina ste u ovoj državi, zato nam i jeste ovako kako je.izvrsni direktor wrote: ↑17/04/2023 14:28Tipicni primjer razmisljanja bosnje ogranicenog na vlastiti balkonPaulTracy wrote: ↑17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Kako si izlazio 1200 neto na satnicu od 14,40 EUR bruto?nuki_cika wrote: ↑17/04/2023 13:42 Imajte obzira da 90 posto nas nismo programeri i da nemamo te plate, ja sam radio na aerodromu 14,40 bruto, 2400 bruto mjesečno, nakon svih odbitaka izlazio1200 neto, od toga moraš hranu kupovati kući (jer nema frižidera i kuhinje ) i na poslu imaš bon za hranu 3,80 eura za koji ne možeš kupiti ni 50 grama pomfrita pa doplačuj svaki dan po 5-10 eura za hranu, na kraju ti ostane 400 eura, a slomiš se od posla na rampi gdje se istovaraju i utovaraju koferi (po meni gore nego građevina).
To su poslovi koje većina naših radi tamo..
U Minhenu bruto plata čistačice trenutno 13 eura bruto, to je neto oko 8,9 eura.
Pa sad u Sarajevu čistačica ima 8-10 maraka po satu, što je proporcionalno iznosu koji se tamo plaća, samo što je tamo u eurima a ovdje u marakama.A ona se smuca tamo po sobama i plaća istu 600,700 eura a ova ovdje dođe lijepo svojoj kući na kraju radnog dana, ps vi vidite.Konobari , kuhari, pekari trenutno imaju plate koje su u vrijednosti njihovih..
Samo što je kod nas hrana skuplja u odnosu na standard kakav imamo..
Treba trazit naknadu za svakog koji ode radit vani .... ipak je nas Bake skolovao, pajel?PaulTracy wrote: ↑17/04/2023 15:25Mislim da bi se to prije moglo reći za takve poput tebe, i većina ste u ovoj državi, zato nam i jeste ovako kako je.izvrsni direktor wrote: ↑17/04/2023 14:28
Tipicni primjer razmisljanja bosnje ogranicenog na vlastiti balkon
Vratit ću se opet na "našeg" Ahmetovića.
Nakon 9€ Ticketa u Njemačkoj, u Niedersachenu je Adisov SPD imao prijedlog da se uvede 365€ Ticket koji bi važio godinu dana u javnom prevozu u toj pokrajini.
Adis je to objavio na FB a prvi komentar Nijemca je bio "Ne koristim javni prevoz i protiv te ideje sam jer ne želim da svojim porezom finansiram prevoz drugim ljudima".
Ali "pametni" Bošnjo je merhametlija, rado plaća plaće političarima koji ništa ne rade i školovanje omladini koja će sutra leđa da mu okrene i zaputi se na zapad, još kaže "hajte,šta ćete ovdje". A za 10g kad omjer radnika i penzionera bude 1:2 će se pitat "gdje je penzija". Pa poslao si je u Njemačku majmune .
Bošnji zapadnjaci prosipaju priču o slobodnom tržištu jer je Bošnjo ekonomski crv kojeg mogu lako da zgaze ali kad je Kina u pitanju ministar Habeck izjavljuje"mi jesmo za slobodno tržište ali nismo glupi", zna Habeck da bi mu kineska ekonomija nanijela štetu u tim uslovima ali Bošnjo je progutao priču da je slobodno tržište dobro za njega.
Prosipaju Bošnji i floskule o slobodama kretanja, slobodnom tržištu rada, da svako ima pravo radi tamo gdje mu se nude najbolji uslovi... A tog istog Bošnju do skora dok im nije trebao kao kera u toru držali, radili mu analizu urina prije nego ga puste na teritorij EU. Kad je zatrebao onda je "bujrum, Deutsche Bahn, Flughafen Munchen, Krankenhaus,Pflegeheim, bujrum".
U svemu vidi SDA bota, rusofila, vlaha a pojeo bida mu Amerikanac i Švabo serviraju.
I ovdje neprestano kmečanje "Daj Lidl, daj Starbucks, daj Footlocker...".
Da ne quotam sve, uglavnom to naravno vazi za one koji imaju nekretninu. Al sve vise ljudi, konkretno u Sarajevu, a vjerovatno i drugim velikim gradovima u BiH, nema nekretninu. Ljudi idu iz manjih sredina, gdje nemaju perspektive, u Sarajevo gdje su bez nekretnine i ima onda isti zivot kao taj koji zivi u Minhenu. Samo tom recimo ostane 400 eura, a ovom u Sarajevu 200-300 maraka. Pa opet, vise ces uradit sa 400 eura, ako nista za te pare mozes da odletis (jer imas opcija) na obalu i provedes se koji dan, dok je i to teze u BiH sa ovim sto ti je ostalo jer voza nemas, busevi te drndaju satima, a i ponuda letova jako skromna, i ovo sto ima leti tamo gdje je dijaspora. Sve u svemu, i za ljude sa najnizim poslovima, AKO nemaju nekretninu u Sa, se vise isplati crnciti na Minhenskom aerodromu nego na Heci. Da ne ulazimo u prijavu i uplatu penzionog i zdravstvenog itd.. sto je za mnoge na takvim poslovima u BiH misaona imenica.
Apsolutno tacno, ko dolazi iz takvih uslova, 100x je bolje da razguli prvom prilikom.Dope_Man wrote: ↑17/04/2023 16:16Da ne quotam sve, uglavnom to naravno vazi za one koji imaju nekretninu. Al sve vise ljudi, konkretno u Sarajevu, a vjerovatno i drugim velikim gradovima u BiH, nema nekretninu. Ljudi idu iz manjih sredina, gdje nemaju perspektive, u Sarajevo gdje su bez nekretnine i ima onda isti zivot kao taj koji zivi u Minhenu. Samo tom recimo ostane 400 eura, a ovom u Sarajevu 200-300 maraka. Pa opet, vise ces uradit sa 400 eura, ako nista za te pare mozes da odletis (jer imas opcija) na obalu i provedes se koji dan, dok je i to teze u BiH sa ovim sto ti je ostalo jer voza nemas, busevi te drndaju satima, a i ponuda letova jako skromna, i ovo sto ima leti tamo gdje je dijaspora. Sve u svemu, i za ljude sa najnizim poslovima, AKO nemaju nekretninu u Sa, se vise isplati crnciti na Minhenskom aerodromu nego na Heci. Da ne ulazimo u prijavu i uplatu penzionog i zdravstvenog itd.. sto je za mnoge na takvim poslovima u BiH misaona imenica.
Covjek je u pravu.izvrsni direktor wrote: ↑17/04/2023 14:28Tipicni primjer razmisljanja bosnje ogranicenog na vlastiti balkonPaulTracy wrote: ↑17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?