Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Piaty

#5876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piaty »

Didier wrote: 16/04/2023 20:18 Čudo još niste na njemačkom počeli pričati.

Koga ba briga kakvi su reaktori u Švabiji, držite se teme...
Pa nećemo brigati za reaktorima u Rumunjskoj ili Belgiji!

Sâm broj postova o reaktorima u Njemačkoj ti govori koliko nas je briga za našu sirotinjsku majku i njene reaktore.
PaulTracy

#5877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".
Thorgerson

#5878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".
Izvini prijatelju, ali kakvo ti je ovo razmisljanje?

Ja nisam dijaspora, da li me nekad nerviraju? Da. Jel mi ide na zivce ako promjene auto da je to odmah sve objavljeno i uslikano na drustvenim mrezama? Da. I hrpa stvari.

Medjutim, dijaspora je veliki injector novca u nasu drzavu. Ovo moje familije sto dodje, obidju stvari koje ja ne obilazim. I to plate. Dakle, dosta tih ljudi umjesto nekog luksuznog odmora odaberu ovu zemlju da tu provedu veci dio odmora.

Sad, ti mozes misliti da je to zbog toga da se pohvale. Ja mislim i nadam se da nije. To je zato sto zele da vide svoje, porodicu, familiju, rodjake, prijatelje + nostalgija.

Mi se trebamo ugledati na Irsku. Irska je usred sranja sa terorizmom imala ogroman odliv stanovnistva. Kad su sredili stvari, poceli su raditi PLANSKI na tome da te ljude vrate NAZAD. Ne privremeno nego ZASTALNO. I dobili su skolovane ljude, obrazovane, dosta investicija i zato je Irska tu gdje jeste.

Sta mi radimo? Radimo to da kad ljudi odu i vrate se, samo dobiju potvrdu zasto su otislo. Mozda je i ta potvrda jedan od razloga za dolazak. Koliko sam puta cuo, nakon tri dana boravka ovdje, eh sad vidim zasto sam otisao.

Prijatelj hoce da prijavi dijete ovdje da mu izvadi pasos, procedura mora tri puta dolaziti. I nije haj ni to problem. Moras doci, nego sto kaze ti ne mozes nista online odradit. Barem eto da uplatis taj pasos, da ne moras ici po postama, bankama.

Uglavnom, mi trebamo raditi na tome da vratimo te ljude. Da poboljsamo ovu drzavu, pa kad dodju na odmor da kazu pa vidi jbt mogli bi se mi vratiti ovdje.

I jos nesto, ne boj se. Ovo ti je zadnja generacija te ratne, poratne dijaspore koja dolazi. Njihovu djecu, ova drzava pretjerano ne zanima. Ta djeca imaju skolu, prijatelje tamo u tim drzavama. Daj boze da skontamo plan, da takve vratimo nazad.

Medjutim, mozemo raditi evo da povratimo te ljude koji idu u penziju. Ti penzioneri ce imati visoke zapadne penzije. Al gdje ce ovdje doci? Nikakvo zdravstvo? Najzagadjeniji gradovii u svijetu itd.

Opet kazem, shvatam ja tvoje razmisljanje, ali nadam se da ces ga promjeniti. I uostalom, ne mozemo ni sve ljude generalizovati.
Blixen

#5879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
bravo momak :thumbup:
jesi li ovo sam smislio ili ti je neko pomagao?
nemoj da TI HODA neko po Sarajevu :D
ono ti ces mu odrediti ko ce i kada hodati

kad neko nije previse pametan nas narod kaze neka si ti nama ziv i zdrav
Dope_Man

#5880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Blixen wrote: 17/04/2023 09:47 kad neko nije previse pametan nas narod kaze neka si ti nama ziv i zdrav
Mojne da prljamo cisto i lijepo "njihovo" Sarajevo :lol:

Al da budem realan, polovicno se slazem sa tim gore stavom jer jesu mi debilni likovi koji odu, a onda pocnu storiji i slike sa ljiljanima, i generalno ispoljavanje nekakvog patriotizma kojeg apsolutno nije bilo dok je isti taj pojedinac zivio u BiH (imam i jednog takvog iz srednje skole na fb pa kod njeg bas to vidim svako malo, al tek nakon sto se smjestio u Njemackoj).

Al naravno da me ne zanima gdje ce hodati i sta ce raditi, nit bih sta kome zabranjivao, nek zivi kako mu volja.. nasmijem se na taj overdose patriJotizma i nastavim dalje sa svojim zivotom.
Blixen

#5881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Dope_Man wrote: 17/04/2023 12:21 i generalno ispoljavanje nekakvog patriotizma kojeg apsolutno nije bilo dok je isti taj pojedinac zivio u BiH
BiH se najvise voli iz Njemacke :D
PaulTracy

#5882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Dope_Man wrote: 17/04/2023 12:21
Blixen wrote: 17/04/2023 09:47 kad neko nije previse pametan nas narod kaze neka si ti nama ziv i zdrav
Mojne da prljamo cisto i lijepo "njihovo" Sarajevo :lol:

Al da budem realan, polovicno se slazem sa tim gore stavom jer jesu mi debilni likovi koji odu, a onda pocnu storiji i slike sa ljiljanima, i generalno ispoljavanje nekakvog patriotizma kojeg apsolutno nije bilo dok je isti taj pojedinac zivio u BiH (imam i jednog takvog iz srednje skole na fb pa kod njeg bas to vidim svako malo, al tek nakon sto se smjestio u Njemackoj).

Al naravno da me ne zanima gdje ce hodati i sta ce raditi, nit bih sta kome zabranjivao, nek zivi kako mu volja.. nasmijem se na taj overdose patriJotizma i nastavim dalje sa svojim zivotom.
"Nemoj mi hodat po Sarajevu" nije bilo u smislu "zabrane" već "šta onda radiš po Sarajevu/BiH kad si 15 mjeseci i rukama i nogama grebao da odeš is Sarajeva/BiH".
A "inspiraciju" sam pronašao u ovom momku odnosno njegovom ocu 😃

https://youtu.be/moVZXdQLIYk

Čovjek je napustio BiH kad je zakuhalo, počeo rat.
Otišao je u Hannover, gore je radio i lagodno živio dok su njegovi zemljaci branili Sarajevo i BiH. Kad je rat stao onda je počela borba gospodina Ahmetovića, borba protiv njemačkog pokušaja da ga vrate u BiH. I sad taj Ahmetović i slični dolaze u BiH, slikaju se po Baščaršiji jer oni su Bosanci", vole BiH i sve bosansko.
Ljudi nisu svjesni posljedica njihovog iseljavanja za ovu državu i ljude koji ostaju u njoj. Masovno iseljavanje je tek počelo (prije 8/9 godina) a posljedice su već sad katastrofalne, imaju li uopšte predstavu kako će ovo da izgleda za 10/15 godina?
I kad kažeš nešto protiv tog iseljavanja odmah si SDA bot i počinju da se keslače ( :D :izet: :run: :lol: ), smiješno im, boli njih tuki šta će bit u BiH za 10/15 godina, plaće od 2000/3000/4000 € u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj bit će sigurne i u 2040.
moonca

#5883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

prošla godina u kojoj su doznake bile rekordne, iako je ekonomska kriza ozbiljno pogodila i građane razvijenih evropskih zemalja. Jednostavno, naša dijaspora nije izgubila empatiju za rođake i prijatelje u BiH. Štaviše, shvatili su da su im lane bili još potrebniji nego ranijih godina, pa nisu štedili da im pomognu. S druge strane, kako broj emigranata bude rastao, za očekivati je i porast novčanih doznaka iz inostranstva", poručuje Vidić.
.. :zoka:
Blixen

#5884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 13:13 imaju li uopšte predstavu kako će ovo da izgleda za 10/15 godina?
nema veze sa tobom
nego sam iskoristio tvoju recenicu

https://www.youtube.com/watch?v=f1Vgrby ... VideoArhiv

robotika burazeru i leteci roboti :D
Last edited by Blixen on 17/04/2023 13:29, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#5885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Blixen wrote: 17/04/2023 09:47
bravo momak :thumbup:
jesi li ovo sam smislio ili ti je neko pomagao?
nemoj da TI HODA neko po Sarajevu :D
ono ti ces mu odrediti ko ce i kada hodati

kad neko nije previse pametan nas narod kaze neka si ti nama ziv i zdrav
Hahahaah jos malo pa ce nam zabraniti da jedemo cevape u Sarajevu :lol:
ranger

#5886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ranger »

pa malo si se zajebo Baki.. pardon kako ti je vec ime.
svako ima svoj razlog zasto je otisao i sam odlucuje kad i hoce li se vratiti.
a ti i takvi ko ti biste i voljeli najvise da vama ostane drzava sarajevo da "vam niko po njoj ne hoda i ne slika se po vasoj carsiji sa vasim cevapima".
bas takvi i jesu razlog sto raja razguli a ostaju poltroncine da sude ko i kolko voli svoju zemlju.
:bih:
moonca

#5887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ko che ti zabraniti... i Sarajevo puno 'doshljaka' :-)
nuki_cika

#5888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Ljudi uopšte nisu svjesni koji je zalog imati svoju nekretninu u Bosni, posebno kad se vratiš iz Njemačke nakon dužeg niza godina.

Tamo je patnja sa smještajem svima, svi su u 20,30 kvadrata.
Ja otišao u goste kod kolege gasonjera 18 kvadrata, razbio koljeno o kauč, provlačiš se između stvari ko zmija..
Tek to kad vidite i doživite shvatite kakvu komociju u svojim nekretninama imamo u odnosu na njih.Iako je i ovdje sad postalo nemoguće steći svoju nekretninu.

I meni su ove usporedbe ovih tipova čiji su prijatelji programeri pa kupio 15 stanova,60 vikendica, 20 kuća sulude.

Imajte obzira da 90 posto nas nismo programeri i da nemamo te plate, ja sam radio na aerodromu 14,40 bruto, 2400 bruto mjesečno, nakon svih odbitaka izlazio1200 neto, od toga moraš hranu kupovati kući (jer nema frižidera i kuhinje ) i na poslu imaš bon za hranu 3,80 eura za koji ne možeš kupiti ni 50 grama pomfrita pa doplačuj svaki dan po 5-10 eura za hranu, na kraju ti ostane 400 eura, a slomiš se od posla na rampi gdje se istovaraju i utovaraju koferi (po meni gore nego građevina).
To su poslovi koje većina naših radi tamo..
U Minhenu bruto plata čistačice trenutno 13 eura bruto, to je neto oko 8,9 eura.
Pa sad u Sarajevu čistačica ima 8-10 maraka po satu, što je proporcionalno iznosu koji se tamo plaća, samo što je tamo u eurima a ovdje u marakama.A ona se smuca tamo po sobama i plaća istu 600,700 eura a ova ovdje dođe lijepo svojoj kući na kraju radnog dana, ps vi vidite.Konobari , kuhari, pekari trenutno imaju plate koje su u vrijednosti njihovih..

Samo što je kod nas hrana skuplja u odnosu na standard kakav imamo..
skafiskafsnjak

#5889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moonca wrote: 17/04/2023 13:30 Ko che ti zabraniti... i Sarajevo puno 'doshljaka' :-)
On je garant FgR :D
Ozimician

#5890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

nuki_cika wrote: 17/04/2023 13:42
Spoiler
Show
Ljudi uopšte nisu svjesni koji je zalog imati svoju nekretninu u Bosni, posebno kad se vratiš iz Njemačke nakon dužeg niza godina.

Tamo je patnja sa smještajem svima, svi su u 20,30 kvadrata.
Ja otišao u goste kod kolege gasonjera 18 kvadrata, razbio koljeno o kauč, provlačiš se između stvari ko zmija..
Tek to kad vidite i doživite shvatite kakvu komociju u svojim nekretninama imamo u odnosu na njih.Iako je i ovdje sad postalo nemoguće steći svoju nekretninu.

I meni su ove usporedbe ovih tipova čiji su prijatelji programeri pa kupio 15 stanova,60 vikendica, 20 kuća sulude.

Imajte obzira da 90 posto nas nismo programeri i da nemamo te plate, ja sam radio na aerodromu 14,40 bruto, 2400 bruto mjesečno, nakon svih odbitaka izlazio1200 neto, od toga moraš hranu kupovati kući (jer nema frižidera i kuhinje ) i na poslu imaš bon za hranu 3,80 eura za koji ne možeš kupiti ni 50 grama pomfrita pa doplačuj svaki dan po 5-10 eura za hranu, na kraju ti ostane 400 eura, a slomiš se od posla na rampi gdje se istovaraju i utovaraju koferi (po meni gore nego građevina).
U Minhenu bruto plata čistačice trenutno 13 eura bruto, to je neto oko 8,9 eura.
Pa sad u Sarajevu čistačica ima 8-10 maraka po satu, što je proporcionalno iznosu koji se tamo plaća, samo što je tamo u eurima a ovdje u marakama.A ona se smuca tamo po sobama i plaća istu 600,700 eura a ova ovdje dođe lijepo svojoj kući na kraju radnog dana, ps vi vidite.Konobari , kuhari, pekari trenutno imaju plate koje su u vrijednosti njihovih..

Odlicno opisana situacija, ne 90%, ali sigurno 70-80% najnovije dijaspore u Njemackoj (poslije 2010 god.) zivi slicno, cak sam primjetio da nasi ljudi iz BiH u prosjeku rade bolje poslove nego oni sa HR pasosem, zasto?

Pa zato sto tebi prvo za vizu treba neki iole ozbiljan posao, da bi je uopste dobio, a ovaj sa HR pasosem sjedne na bus i pojavi se u Minhenu i onda radi posao po principu "daj sta das".

Eh sad ovaj forum ima ogroman bias, jer ga posvecuju mahom natprosjecno obrazovani ljudi iz uspjesnih porodica, pa onda svako "zna nekog" ko je programer i vrlo uspjesan u XY zemlji, ali realnost je drugacija.

Ja sam razgovarao sa jednim vlasnikom firme (Njemac, 60-tak god.) za ciscenje u Minhenu i zali mi se kako nema radnika, kako ne moze naci cistace da ciste i ja ga pitam - koliko dajes platu, kaze 13€. Rekoh, pa jesil razmisljao da podignes barem na 18€ ? Onda on promjeni ton i rece: plata cistacice je uvijek bila u visini minimalca i ako nece niko da radi, dovest cu Rumune da rade ako treba...

Onda mu ja na to kazem: Pa cekaj, posto je stan u Minhenu? Moze li jedan Rumun da sebi sa 13€ satnicom da sebi priusti stanovanje u Minhenu? On ce na to- pa ima WG, nek se snalazi.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Tipicni primjer razmisljanja bosnje ogranicenog na vlastiti balkon
moonca

#5892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ozimician wrote: 17/04/2023 14:24 koliko dajes platu, kaze 13€. Rekoh, pa jesil razmisljao da podignes barem na 18€ ?
I sa 18. neche raditi kako treba.. :-)
PaulTracy

#5893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

izvrsni direktor wrote: 17/04/2023 14:28
Mislim da bi se to prije moglo reći za takve poput tebe, i većina ste u ovoj državi, zato nam i jeste ovako kako je.
Vratit ću se opet na "našeg" Ahmetovića.
Nakon 9€ Ticketa u Njemačkoj, u Niedersachenu je Adisov SPD imao prijedlog da se uvede 365€ Ticket koji bi važio godinu dana u javnom prevozu u toj pokrajini.
Adis je to objavio na FB a prvi komentar Nijemca je bio "Ne koristim javni prevoz i protiv te ideje sam jer ne želim da svojim porezom finansiram prevoz drugim ljudima".
Ali "pametni" Bošnjo je merhametlija, rado plaća plaće političarima koji ništa ne rade i školovanje omladini koja će sutra leđa da mu okrene i zaputi se na zapad, još kaže "hajte,šta ćete ovdje". A za 10g kad omjer radnika i penzionera bude 1:2 će se pitat "gdje je penzija". Pa poslao si je u Njemačku majmune .
Bošnji zapadnjaci prosipaju priču o slobodnom tržištu jer je Bošnjo ekonomski crv kojeg mogu lako da zgaze ali kad je Kina u pitanju ministar Habeck izjavljuje"mi jesmo za slobodno tržište ali nismo glupi", zna Habeck da bi mu kineska ekonomija nanijela štetu u tim uslovima ali Bošnjo je progutao priču da je slobodno tržište dobro za njega.
Prosipaju Bošnji i floskule o slobodama kretanja, slobodnom tržištu rada, da svako ima pravo radi tamo gdje mu se nude najbolji uslovi... A tog istog Bošnju do skora dok im nije trebao kao kera u toru držali, radili mu analizu urina prije nego ga puste na teritorij EU. Kad je zatrebao onda je "bujrum, Deutsche Bahn, Flughafen Munchen, Krankenhaus,Pflegeheim, bujrum".

U svemu vidi SDA bota, rusofila, vlaha a pojeo bi 💩 da mu Amerikanac i Švabo serviraju.
I ovdje neprestano kmečanje "Daj Lidl, daj Starbucks, daj Footlocker...".
Bloo
Globalna šefica

#5894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

nuki_cika wrote: 17/04/2023 13:42 Imajte obzira da 90 posto nas nismo programeri i da nemamo te plate, ja sam radio na aerodromu 14,40 bruto, 2400 bruto mjesečno, nakon svih odbitaka izlazio1200 neto, od toga moraš hranu kupovati kući (jer nema frižidera i kuhinje ) i na poslu imaš bon za hranu 3,80 eura za koji ne možeš kupiti ni 50 grama pomfrita pa doplačuj svaki dan po 5-10 eura za hranu, na kraju ti ostane 400 eura, a slomiš se od posla na rampi gdje se istovaraju i utovaraju koferi (po meni gore nego građevina).

Kako si izlazio 1200 neto na satnicu od 14,40 EUR bruto?
Koliko radnih sati/dana i koja porezna klasa?
skafiskafsnjak

#5895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 15:25

Mislim da bi se to prije moglo reći za takve poput tebe, i većina ste u ovoj državi, zato nam i jeste ovako kako je.
Vratit ću se opet na "našeg" Ahmetovića.
Nakon 9€ Ticketa u Njemačkoj, u Niedersachenu je Adisov SPD imao prijedlog da se uvede 365€ Ticket koji bi važio godinu dana u javnom prevozu u toj pokrajini.
Adis je to objavio na FB a prvi komentar Nijemca je bio "Ne koristim javni prevoz i protiv te ideje sam jer ne želim da svojim porezom finansiram prevoz drugim ljudima".
Ali "pametni" Bošnjo je merhametlija, rado plaća plaće političarima koji ništa ne rade i školovanje omladini koja će sutra leđa da mu okrene i zaputi se na zapad, još kaže "hajte,šta ćete ovdje". A za 10g kad omjer radnika i penzionera bude 1:2 će se pitat "gdje je penzija". Pa poslao si je u Njemačku majmune .
Bošnji zapadnjaci prosipaju priču o slobodnom tržištu jer je Bošnjo ekonomski crv kojeg mogu lako da zgaze ali kad je Kina u pitanju ministar Habeck izjavljuje"mi jesmo za slobodno tržište ali nismo glupi", zna Habeck da bi mu kineska ekonomija nanijela štetu u tim uslovima ali Bošnjo je progutao priču da je slobodno tržište dobro za njega.
Prosipaju Bošnji i floskule o slobodama kretanja, slobodnom tržištu rada, da svako ima pravo radi tamo gdje mu se nude najbolji uslovi... A tog istog Bošnju do skora dok im nije trebao kao kera u toru držali, radili mu analizu urina prije nego ga puste na teritorij EU. Kad je zatrebao onda je "bujrum, Deutsche Bahn, Flughafen Munchen, Krankenhaus,Pflegeheim, bujrum".

U svemu vidi SDA bota, rusofila, vlaha a pojeo bi 💩 da mu Amerikanac i Švabo serviraju.
I ovdje neprestano kmečanje "Daj Lidl, daj Starbucks, daj Footlocker...".
Treba trazit naknadu za svakog koji ode radit vani .... ipak je nas Bake skolovao, pajel?
Alles-Tamam

#5896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Da ce raji dolazak u Njemacku biti kao hod po crvenom tepihu,u velikoj vecini slucajeva nece.
Moja statistika kaze da 95% ljudi prvu ulaznu vizu uzima kao NK radnik u McD,Aerodromu (muskarci) i ciscenje u hotelima (zene)

Ono sto ja ljudima uvijek kazem "uzmite tu ulaznu vizu na ime McD-a i slicnih poslova" i onda sto brze pokusajte naci posao od kojeg mozete normalno da zivite.

I ako postoji drugaciji nacin,vjerovatno i laksi (nostrifikacija diplome) vecina ipak ide na varijantu NK posao,tombola i onda gledaju da se ovdje snadju sto je bolje moguce.

Nemojte samo da vas obeshrabe komentari ljudi na ovoj temi i da vas "odgovore" od odlaska iz Bosne,jer vas ce zivot sigurno biti bolji kroz par godina nakon sto napustite Balkan :thumbup:
Dope_Man

#5897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

nuki_cika wrote: 17/04/2023 13:42 Ljudi uopšte nisu svjesni koji je zalog imati svoju nekretninu u Bosni, posebno kad se vratiš iz Njemačke nakon dužeg niza godina.
Da ne quotam sve, uglavnom to naravno vazi za one koji imaju nekretninu. Al sve vise ljudi, konkretno u Sarajevu, a vjerovatno i drugim velikim gradovima u BiH, nema nekretninu. Ljudi idu iz manjih sredina, gdje nemaju perspektive, u Sarajevo gdje su bez nekretnine i ima onda isti zivot kao taj koji zivi u Minhenu. Samo tom recimo ostane 400 eura, a ovom u Sarajevu 200-300 maraka. Pa opet, vise ces uradit sa 400 eura, ako nista za te pare mozes da odletis (jer imas opcija) na obalu i provedes se koji dan, dok je i to teze u BiH sa ovim sto ti je ostalo jer voza nemas, busevi te drndaju satima, a i ponuda letova jako skromna, i ovo sto ima leti tamo gdje je dijaspora. Sve u svemu, i za ljude sa najnizim poslovima, AKO nemaju nekretninu u Sa, se vise isplati crnciti na Minhenskom aerodromu nego na Heci. Da ne ulazimo u prijavu i uplatu penzionog i zdravstvenog itd.. sto je za mnoge na takvim poslovima u BiH misaona imenica.
Ozimician

#5898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 17/04/2023 16:16
nuki_cika wrote: 17/04/2023 13:42 Ljudi uopšte nisu svjesni koji je zalog imati svoju nekretninu u Bosni, posebno kad se vratiš iz Njemačke nakon dužeg niza godina.
Da ne quotam sve, uglavnom to naravno vazi za one koji imaju nekretninu. Al sve vise ljudi, konkretno u Sarajevu, a vjerovatno i drugim velikim gradovima u BiH, nema nekretninu. Ljudi idu iz manjih sredina, gdje nemaju perspektive, u Sarajevo gdje su bez nekretnine i ima onda isti zivot kao taj koji zivi u Minhenu. Samo tom recimo ostane 400 eura, a ovom u Sarajevu 200-300 maraka. Pa opet, vise ces uradit sa 400 eura, ako nista za te pare mozes da odletis (jer imas opcija) na obalu i provedes se koji dan, dok je i to teze u BiH sa ovim sto ti je ostalo jer voza nemas, busevi te drndaju satima, a i ponuda letova jako skromna, i ovo sto ima leti tamo gdje je dijaspora. Sve u svemu, i za ljude sa najnizim poslovima, AKO nemaju nekretninu u Sa, se vise isplati crnciti na Minhenskom aerodromu nego na Heci. Da ne ulazimo u prijavu i uplatu penzionog i zdravstvenog itd.. sto je za mnoge na takvim poslovima u BiH misaona imenica.
Apsolutno tacno, ko dolazi iz takvih uslova, 100x je bolje da razguli prvom prilikom.
madner

#5899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Dijaspora je super i trebaju ljudi da ulazu pare i vrijeme.

Njima dobro, nama dobro.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Covjek je u pravu.

Imaš te ljude vani koji se busaju u prsa da su kao neki Bosanci, ovo-ono, a rođeno dijete im ne zna riječ našeg jezika.
Odlazak u Bosnu im se samo svede na jeftiniji godišnji odmor i dokazivanje.
Post Reply