Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21626 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

canvra888 wrote: 12/04/2023 21:05
Chmoljo wrote: 12/04/2023 08:34

2. pa što će nam onda onoliko policijsko obezbjeđenje za vrijeme parade? mislim, nećemo se ludi praviti da podgrijavanje strasti vodi nasilju. toga ima i na ovoj temi
Pa ja tebe pitam, otkud ti ideja da bi vjernici muslimani, praktikanti sprovodili šerijatsku kaznu, tj. fizički nasrtali na tu grupaciju u nešerijatskoj zemlji? Pravi vjernik zna da je šerijatsko kažnjavanje za grijehe svojstveno za muslimanskog vladara u šerijatskoj zemlji, gdje je sve usklađeno u skladu sa šerijatom. Dakle, nisam bez razloga Musu spomenuo i njegove mirne proteste. Ta 4 momka što su upali u Kriterion što si postao, ko su, koja im je pozadina?

S druge strane, što će obezbjeđenje? Pa u prethodnom odgovoru sam ti pisao da ne smeta samo muslimanima odskorašnja nasilna propaganda LGBTIQ+ populacije. Ko je ono tukao iste po Beogradu još u pretprošloj deceniji, je l' muslimani? Šta misliš šta hordaši i manijaci misle o njima?

3. Islamsku zajednicu vrlo lako možemo zvati sindikatom osuđenih kriminalaca i ojađivača naroda. dok na jednoj strani imamo mahom udruženja, na drugoj strani imamo institucionaliziranu korupciju. ako ti je to jednako, zaista nemamo o čemu pričati.
Ja sam upravo post prije ovog oko iftara kritikovao IZ i njihovu neobjašnjivu želju da samo oni barataju tuđim novcem za zekat i sadekatu-l-fitr. I ne samo to, mislim da sam u više prilika i po forumu pisao o neregularnostima koje IZ sprovodi, kao i zloupotreba vjere u određenim situacijama. Mnogo je situacija u kojim očito rade oprečno od jasnih islamskih propisa.

I uz sve to, ja ih ne mogu nazvati sindikatom osuđenih kriminalaca i ojađivača naroda. Prvo što, jasno je li, nisu osuđeni ni po bilo kojem zakonu. Drugo, znaš vjerovatno da u islamu za apsolutno svaku optužbu trebaju svjedoci i dokazi. Ja lično nisam svjedočio, niti potezao optužnice, a niti učestvovao u nekim istragama u vezi njihovih radnji. Druga je stvar što ja lično imam određene sumnje, ali ne smijem da potvaram nekog, to je samo moje mišljenje i sumnja. I treće - najbitnije, hipotetički i da jesu osuđeni - oni bi morali javno i stalno uvijek isticati da se ponose presuđenom krađom i općenito činovima kriminalom i da im je to glavni slogan i među glavnim razlozima postojanja zajednice - da bi bili na niviou istog promicanja, isticanja i afirmacije nekog grijeha kao što to radi LGBTIQ+ zajednica i da bi se uopće moglo dovesti u analogiju. A Allah opet najbolje zna da li bi i se i tad moglo pričati oko tog poređa, jer kao što je već pisano, nastranost je specifičan grijeh zbog kojeg je uništen narod.

nema potrebe iskrivljavati činjenice da bi se moglo argumentirati. ako je neko od muslimana na zapadu prestao biti musliman ne znam kako ćeš dokazati da ga je sistem na to natjerao. štaviše, sistem ga štiti da bude to što jeste. odnosno, sistem u skandinaviji ga neće tjerati da se plaši je li sunija i šija, dok nisam siguran za druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvo je li nebitno je li neko jedno ili drugo.
Nisam rekao da je muslimane na zapadu sistem direktno natjerao na iskrivljivanje vjere, nego da je takvo područje pogodno tlo za takve fenomene, što je i logično, jer veća zajednica jedne religije bi trebala da koriguje devijacije između sebe, a ovako u ovim današnjim pasivno-agresivnim trendovima u zapadnim zemljama, puno je lakše da se podlegne mijenjaju vjere i popuštanju u vjeri kada su u manjini i razjedinjeni.
Offtopic je vec sada i zagusivanje teme.

Ukratko, kome je veca briga sta ulazi u tudju guzicu od buducnosti njegovog djeteta, smatram da ima pogresno poredane prioritete.

Toliko.
Bloo
Globalna šefica

#21627 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Preozbiljni ste.
:|
Vratite pricu o topi sa jajima.
-Chesterfield-

#21628 Re: Ramazan, opet ;)

Post by -Chesterfield- »

canvra888 wrote: 12/04/2023 01:44
Mrvice_ba wrote: 11/04/2023 20:37 Ovaj na hajatu iz ureda za zekat, lijepo medi, sve dok ne mora izvjestaj dati.
Izvjestaj=povjerenje.
Bez izvještaja sve pada u vodu.
Drugi put u par dana da je na Hayatovom ramazanskom programu zekat tema. I ono što me strašno iritira je spika kao i svake godine - da se zekat mora institucionalno rješavati odnosno da je haman jedino ispravno u Bejtu-l-mal predati. Još u to i sadekatu-l-fitr uvrstiše, a znamo svi da se isti treba prije Bajram namaza predati...

I nijednom još nisam čuo da su spomenuli ajet iz sure Et-Tewba gdje se jasno ukazuje kome pripada zekat.
Gdje si planirao dati sadekatu-l-fitr?
Ja nekada dam na obe strane. I u IZ a i nekome ko je slabog imovinskog stanja.
U zadnje vrijeme teško mi naći nekoga iz mog mjesta da je za sadake...
Ajs_Nigrutin

#21629 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ajs_Nigrutin »

Do prošle godine sam bio stava da ću dati radije bilo kome nego u IZ, upravo zbog netransparentnosti. Kad je prošlo sve, vidio sam da nisam baš to dobro odradio, jer sam se vodio time da dam ko je baš lošeg imovinskog stanja - međutim ispostavilo se poslije da sam pogriješio.

U međuvremenu, sve do sada, zaista nisam pronašao nikoga ko je muhtać a iole praktikuje vjeru. Doslovno sam “prinuđen” da odem i dam sve u IZ. Nisam za tu opciju baš 100% ali bojim se da veći teret preuzimam ako budem pravio grešku kao prošle godine (ne kažem da je i cjelokupna uplata u IZ pametnije rješenje, ali je barem manja odgovornost na mojim plećima).

Nisam pametan.
El_comadante

#21630 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

Chmoljo wrote: 12/04/2023 21:10
canvra888 wrote: 12/04/2023 21:05

Pa ja tebe pitam, otkud ti ideja da bi vjernici muslimani, praktikanti sprovodili šerijatsku kaznu, tj. fizički nasrtali na tu grupaciju u nešerijatskoj zemlji? Pravi vjernik zna da je šerijatsko kažnjavanje za grijehe svojstveno za muslimanskog vladara u šerijatskoj zemlji, gdje je sve usklađeno u skladu sa šerijatom. Dakle, nisam bez razloga Musu spomenuo i njegove mirne proteste. Ta 4 momka što su upali u Kriterion što si postao, ko su, koja im je pozadina?

S druge strane, što će obezbjeđenje? Pa u prethodnom odgovoru sam ti pisao da ne smeta samo muslimanima odskorašnja nasilna propaganda LGBTIQ+ populacije. Ko je ono tukao iste po Beogradu još u pretprošloj deceniji, je l' muslimani? Šta misliš šta hordaši i manijaci misle o njima?

Ja sam upravo post prije ovog oko iftara kritikovao IZ i njihovu neobjašnjivu želju da samo oni barataju tuđim novcem za zekat i sadekatu-l-fitr. I ne samo to, mislim da sam u više prilika i po forumu pisao o neregularnostima koje IZ sprovodi, kao i zloupotreba vjere u određenim situacijama. Mnogo je situacija u kojim očito rade oprečno od jasnih islamskih propisa.

I uz sve to, ja ih ne mogu nazvati sindikatom osuđenih kriminalaca i ojađivača naroda. Prvo što, jasno je li, nisu osuđeni ni po bilo kojem zakonu. Drugo, znaš vjerovatno da u islamu za apsolutno svaku optužbu trebaju svjedoci i dokazi. Ja lično nisam svjedočio, niti potezao optužnice, a niti učestvovao u nekim istragama u vezi njihovih radnji. Druga je stvar što ja lično imam određene sumnje, ali ne smijem da potvaram nekog, to je samo moje mišljenje i sumnja. I treće - najbitnije, hipotetički i da jesu osuđeni - oni bi morali javno i stalno uvijek isticati da se ponose presuđenom krađom i općenito činovima kriminalom i da im je to glavni slogan i među glavnim razlozima postojanja zajednice - da bi bili na niviou istog promicanja, isticanja i afirmacije nekog grijeha kao što to radi LGBTIQ+ zajednica i da bi se uopće moglo dovesti u analogiju. A Allah opet najbolje zna da li bi i se i tad moglo pričati oko tog poređa, jer kao što je već pisano, nastranost je specifičan grijeh zbog kojeg je uništen narod.

Nisam rekao da je muslimane na zapadu sistem direktno natjerao na iskrivljivanje vjere, nego da je takvo područje pogodno tlo za takve fenomene, što je i logično, jer veća zajednica jedne religije bi trebala da koriguje devijacije između sebe, a ovako u ovim današnjim pasivno-agresivnim trendovima u zapadnim zemljama, puno je lakše da se podlegne mijenjaju vjere i popuštanju u vjeri kada su u manjini i razjedinjeni.

Ukratko, kome je veca briga sta ulazi u tudju guzicu od buducnosti njegovog djeteta, smatram da ima pogresno poredane prioritete.

Toliko.
Vidiš zbog ulaženja u tisku guzicu, kako ti reče, Allah dž.š. je kaznio čitav narod zbog toga grijeha, ne jednog čovjeka ili ljude koji su to radili.
El_comadante

#21631 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

Ajs_Nigrutin wrote: 12/04/2023 22:22 Do prošle godine sam bio stava da ću dati radije bilo kome nego u IZ, upravo zbog netransparentnosti. Kad je prošlo sve, vidio sam da nisam baš to dobro odradio, jer sam se vodio time da dam ko je baš lošeg imovinskog stanja - međutim ispostavilo se poslije da sam pogriješio.

U međuvremenu, sve do sada, zaista nisam pronašao nikoga ko je muhtać a iole praktikuje vjeru. Doslovno sam “prinuđen” da odem i dam sve u IZ. Nisam za tu opciju baš 100% ali bojim se da veći teret preuzimam ako budem pravio grešku kao prošle godine (ne kažem da je i cjelokupna uplata u IZ pametnije rješenje, ali je barem manja odgovornost na mojim plećima).

Nisam pametan.
Možeš kupiti namirnice u tom nekom iznosu, koliko si nanijetio, a sa tim je već teže manipulirati nego samo sa parama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21632 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

El_comadante wrote: 12/04/2023 22:23
Chmoljo wrote: 12/04/2023 21:10

Toliko.
Vidiš zbog ulaženja u tisku guzicu, kako ti reče, Allah dž.š. je kaznio čitav narod zbog toga grijeha, ne jednog čovjeka ili ljude koji su to radili.
Preseli se onda negdje drugo gdje nema analne penetracije i miran si.
Ajs_Nigrutin

#21633 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ajs_Nigrutin »

El_comadante wrote: 12/04/2023 22:25 Možeš kupiti namirnice u tom nekom iznosu, koliko si nanijetio, a sa tim je već teže manipulirati nego samo sa parama.
Misliš za IZ kupiti?
El_comadante

#21634 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

Ajs_Nigrutin wrote: 12/04/2023 22:27
El_comadante wrote: 12/04/2023 22:25 Možeš kupiti namirnice u tom nekom iznosu, koliko si nanijetio, a sa tim je već teže manipulirati nego samo sa parama.
Misliš za IZ kupiti?
Ne. Ljudima, nekom čovjeku, recimo 5kg brašna.
Ajs_Nigrutin

#21635 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ajs_Nigrutin »

Kad bih našao ono što stvarno tražim (da osoba xy Božijom voljom i odredbom teško živi ali da zna za Boga), ne bih se morao razmišljati i kalkulisati šta da kupim - dam u novcu koliko sam naumio i selam alejk. Ne bih volio opet ni sav novac na jedno mjesto (jednoj osobi) dati.
canvra888

#21636 Re: Ramazan, opet ;)

Post by canvra888 »

-Chesterfield- wrote: 12/04/2023 22:01
canvra888 wrote: 12/04/2023 01:44

Drugi put u par dana da je na Hayatovom ramazanskom programu zekat tema. I ono što me strašno iritira je spika kao i svake godine - da se zekat mora institucionalno rješavati odnosno da je haman jedino ispravno u Bejtu-l-mal predati. Još u to i sadekatu-l-fitr uvrstiše, a znamo svi da se isti treba prije Bajram namaza predati...

I nijednom još nisam čuo da su spomenuli ajet iz sure Et-Tewba gdje se jasno ukazuje kome pripada zekat.
Gdje si planirao dati sadekatu-l-fitr?
Ja nekada dam na obe strane. I u IZ a i nekome ko je slabog imovinskog stanja.
U zadnje vrijeme teško mi naći nekoga iz mog mjesta da je za sadake...
Joj razumijem te... I ja sam imao istih tih problema, nisam znao kome dati.

Pa sam u zadnje vrijeme našao jednu časnu, vjersku porodicu kojoj nedostaje, a ne traže.
Tvrtko II Kotromanić

#21637 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Kod mene je mix
U IZ dajem vitre (uz Božju pomoć nadam se da ću jednom moći i zekat dati), ostalo ako nađem neku porodicu ili neku organizaciju da doniram, makar i ne bile vitre nego sadaka, a ovo u IZ dajem čistog nijeta sa stvarno čistom namjerom da institucionalno djelujemo, a neka teret bude na onome u IZ koji to raspodjeljuje
Neka nam Bog dragi ukabuli kako god :)
Djulbesecer hanuma

#21638 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Djulbesecer hanuma »

Ajs_Nigrutin wrote: 12/04/2023 22:27
Misliš za IZ kupiti?
Narodna kuhinja?
-Chesterfield-

#21639 Re: Ramazan, opet ;)

Post by -Chesterfield- »

leki hz wrote: 08/04/2023 06:03
bhnapoleon1 wrote: 05/04/2023 05:20 Prespavao, mislio da je sehur do 35 jer se vaktija nije refresh,, a ono bilo do 33, ja jeo u 34. Kažu mi da nastavim post, nisam pametan
Neki dan je baš bilo takvo pitanje Peziću, odgovor je da se nastavi postiti, ali da se mora napostiti taj dan poslije Ramazana jer se jelo u periodu kad se ne smije više jesti.
Da ne tražim tamo po Pezićevim viber grupama, možeš li reći na koju konkretno vaktiju je mislio Pezić?
Kod mene komšija koristi ovu ili sličnu ovoj vaktiji.
https://vaktija.dev/ramazan
Tu je zora približno pola sata poslije ove vaktije od islamske zajednice. Također se i iftar razlikuje u par minuta.

“I jedite i pijte dok vam se ne razjasni bijela nit od crne niti od zore.” (El-Bekare, 187)

Znači, da bi konkretnije odgovorili čovjeku prvo moramo znati koju vaktiju koristi?
skupljac_zeljeza

#21640 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

Image
newera86

#21641 Re: Ramazan, opet ;)

Post by newera86 »

Idemedosumom

#21642 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Idemedosumom »

canvra888 wrote: 09/04/2023 01:59 Ne znam et, ja još nisam vidio da su Ljakić, Kuduzović, Pezić i ostali pojasnili neki propis mimo onog što se spominje u Kur'anu, hadisu i kako su 4 pravne škole to interpretirale. Ljakić to fino izreda tačno kako je koja pravna škola prišla nekom propisu.

Sad drugo je to što se nama kao narodu čine neke stvari teškim za shvatiti zbog našeg podneblja.
Šejhovi nemaju pravo koristiti božanski argument: eto zato, jer Ja znam ono što vi ne znate. To je Allahovo pravo, ne njihovo. Oni moraju svoja mišljenja obrazložiti do u detalj, i opet nisi dužan prihvatiti. Ljudi griješe :)
aCme

#21643 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21644 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mk ultra »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 13/04/2023 03:52 Kod mene je mix
U IZ dajem vitre (uz Božju pomoć nadam se da ću jednom moći i zekat dati), ostalo ako nađem neku porodicu ili neku organizaciju da doniram, makar i ne bile vitre nego sadaka, a ovo u IZ dajem čistog nijeta sa stvarno čistom namjerom da institucionalno djelujemo, a neka teret bude na onome u IZ koji to raspodjeljuje
jedno pitanje, kada će proraditi ova stranica od Islamske zajednice za online plaćanja?
Tvrtko II Kotromanić

#21645 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

mk ultra wrote: 17/04/2023 08:37
Tvrtko II Kotromanić wrote: 13/04/2023 03:52 Kod mene je mix
jedno pitanje, kada će proraditi ova stranica od Islamske zajednice za online plaćanja?
nemam pojma, nisam ni znao da imaju tu stranicu :D
ja odnio kod Begove dzamije da uplatim
probaj ih kontaktirati
Blixen

#21646 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Blixen »

ne treba im ni marke dati
IZ je leglo kriminala
sve je to sljam

dati u ruku nekome kome stvarno treba, a da ga znas ili da ga neko tvoj poznaje
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21647 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mk ultra »

njihova odgovornost
Sid the sloth

#21648 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sid the sloth »

Blixen wrote: 17/04/2023 10:16 ne treba im ni marke dati
IZ je leglo kriminala
sve je to sljam

Hvala na prosvjetljenju. Ides li u dzamiju ili sve (pa i teraviju) klanjas kod kuce?
Blixen

#21649 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Blixen »

Sid the sloth wrote: 17/04/2023 10:21
Blixen wrote: 17/04/2023 10:16 ne treba im ni marke dati
IZ je leglo kriminala
sve je to sljam

Hvala na prosvjetljenju. Ides li u dzamiju ili sve (pa i teraviju) klanjas kod kuce?
nemoj mi se zahvaljivati
ne treba to meni
bitno je naglasiti da je IZ isto sto i SDA i da je sve to cisti kriminal

sto se tvog pitanja tice, evo da ti odgovorim
imam svoju dzamiju :D
moja licno :mrgreen:
sam je napravio
Dimu1927

#21650 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Dimu1927 »

znaci hiljade dzamija i dzemata, stotine medresa, fakulteti itd to je sve kriminal jer finansira IZ... svaki dan naucis nesto novo definitivno
Locked