Offtopic je vec sada i zagusivanje teme.canvra888 wrote: ↑12/04/2023 21:05Pa ja tebe pitam, otkud ti ideja da bi vjernici muslimani, praktikanti sprovodili šerijatsku kaznu, tj. fizički nasrtali na tu grupaciju u nešerijatskoj zemlji? Pravi vjernik zna da je šerijatsko kažnjavanje za grijehe svojstveno za muslimanskog vladara u šerijatskoj zemlji, gdje je sve usklađeno u skladu sa šerijatom. Dakle, nisam bez razloga Musu spomenuo i njegove mirne proteste. Ta 4 momka što su upali u Kriterion što si postao, ko su, koja im je pozadina?
S druge strane, što će obezbjeđenje? Pa u prethodnom odgovoru sam ti pisao da ne smeta samo muslimanima odskorašnja nasilna propaganda LGBTIQ+ populacije. Ko je ono tukao iste po Beogradu još u pretprošloj deceniji, je l' muslimani? Šta misliš šta hordaši i manijaci misle o njima?
Ja sam upravo post prije ovog oko iftara kritikovao IZ i njihovu neobjašnjivu želju da samo oni barataju tuđim novcem za zekat i sadekatu-l-fitr. I ne samo to, mislim da sam u više prilika i po forumu pisao o neregularnostima koje IZ sprovodi, kao i zloupotreba vjere u određenim situacijama. Mnogo je situacija u kojim očito rade oprečno od jasnih islamskih propisa.
3. Islamsku zajednicu vrlo lako možemo zvati sindikatom osuđenih kriminalaca i ojađivača naroda. dok na jednoj strani imamo mahom udruženja, na drugoj strani imamo institucionaliziranu korupciju. ako ti je to jednako, zaista nemamo o čemu pričati.
I uz sve to, ja ih ne mogu nazvati sindikatom osuđenih kriminalaca i ojađivača naroda. Prvo što, jasno je li, nisu osuđeni ni po bilo kojem zakonu. Drugo, znaš vjerovatno da u islamu za apsolutno svaku optužbu trebaju svjedoci i dokazi. Ja lično nisam svjedočio, niti potezao optužnice, a niti učestvovao u nekim istragama u vezi njihovih radnji. Druga je stvar što ja lično imam određene sumnje, ali ne smijem da potvaram nekog, to je samo moje mišljenje i sumnja. I treće - najbitnije, hipotetički i da jesu osuđeni - oni bi morali javno i stalno uvijek isticati da se ponose presuđenom krađom i općenito činovima kriminalom i da im je to glavni slogan i među glavnim razlozima postojanja zajednice - da bi bili na niviou istog promicanja, isticanja i afirmacije nekog grijeha kao što to radi LGBTIQ+ zajednica i da bi se uopće moglo dovesti u analogiju. A Allah opet najbolje zna da li bi i se i tad moglo pričati oko tog poređa, jer kao što je već pisano, nastranost je specifičan grijeh zbog kojeg je uništen narod.
Nisam rekao da je muslimane na zapadu sistem direktno natjerao na iskrivljivanje vjere, nego da je takvo područje pogodno tlo za takve fenomene, što je i logično, jer veća zajednica jedne religije bi trebala da koriguje devijacije između sebe, a ovako u ovim današnjim pasivno-agresivnim trendovima u zapadnim zemljama, puno je lakše da se podlegne mijenjaju vjere i popuštanju u vjeri kada su u manjini i razjedinjeni.
nema potrebe iskrivljavati činjenice da bi se moglo argumentirati. ako je neko od muslimana na zapadu prestao biti musliman ne znam kako ćeš dokazati da ga je sistem na to natjerao. štaviše, sistem ga štiti da bude to što jeste. odnosno, sistem u skandinaviji ga neće tjerati da se plaši je li sunija i šija, dok nisam siguran za druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvo je li nebitno je li neko jedno ili drugo.
Ukratko, kome je veca briga sta ulazi u tudju guzicu od buducnosti njegovog djeteta, smatram da ima pogresno poredane prioritete.
Toliko.