Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#91451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hilmija frlj »

Novak20 wrote: 05/04/2023 09:36
dr_Evil wrote: 05/04/2023 08:59

Gledaj, Lagumdzija jeste grobar socijaldemokratije, kriminalac, varalica, i ocito genije politicke scene za svoje potrebe.

ALi sada je upravu. Ne treba prihvatiti nista privremeno i nista samo sad.

Lose je za drzavu dugorocno, a lose je za SDP kratkorocno - jer glasaci ocekuju principe od njih.

HDZ kojem ti pripadas uvijek razmislja 20 godina unaprijed minimalno, a po pravilu zajednicke i bosnjacke stranke samo jedan mandat. Ako Nermin pristane na izmjene samo sad, onda je zaista za vica o glupom Muji.
Mene zaboli da li netko od forumaša nekome pripada i trudim se da ne diskutiram na tu temu.

Ni Lagumdžija, ni SDP pa ni SDA se više ne pitaju što treba prihvatiti a što ne.

Bolje im je da prihvate na vrijeme to što treba da bi bila "mirna Bosna".
A ko se pita? HDZ?
Nisu Bosanci tvrdoglavi sto im je tvrda glava, nego zbog inata. Samo gurajte, vidjet cemo gdje ce te stici.
A_A_AKCIJA

#91452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

dr_Evil wrote: 05/04/2023 09:29 Moramo biti realisti, mi se ne mozemo dogovoriti, bez obzira sta Dino prica o nekim prijedlozima iz Neuma, sve to je samo odskocna daska za daljnje zahtijeve od zapadno-hercegovackog politickog spektra.

Naravno da ce Dino i Nermin prihvatiti trenutno rijesenje, naravno da ce SDA to iskoristiti da ih pokopa na narednim izborima, i naravno da od novog izbornog nema nista ako nas pusti da se dogovaramo. A ako se i dogovorimo, eto nam pred sljedece izbore nove krize i novih zahtijeva, a sve u svrhu treceg.
Mora se iskoristiti preslagivanje svijeta zbog ruske agresije na Ukrajinu.

RS se sve više spominje kao primjer lošeg rješenja i nešto što se mora izbjeći, u Ukrajini, na Kosovu...

Ako hoćemo da iskoristimo priliku, moramo mi dati sve od sebe. A to znači da mi moramo predložiti IZ koji zadovoljava uvjete EU, presude i sa kojim bi svi bili zadovoljni.

Slažem se, malo je vjerovatno. HDZ možda i pristane jer im se zavrću ruke, ali Mile nikada.

Ali, ako imaš dobar, realan i pošten prijedlog IZ, onda tražiš MZ da te malo pogura. A ne da uradi sav posao za tebe. To je ogromna razlika.
RS se mora prikazati kao balast i loše rješenje. A trenutno više problema imaš u Federaciji. Stranac kada to gleda sa strane tako vidi. Propuštamo priliku da RS držimo između čekića i nakovnja. Između naših zahtjeva i zahtjeva EU. Plus nova geopolitika. Da to uspijemo, RS bi nestala ili se toliko demokratizirala da nije ni bitno kako se zove.

I ne slažem se da je Trojka kao prihvatila Šmitovu odluku, a SDA nije. Upravo obrnuto. Da je po starom, Trojka bi već formirala Vladu. Šmit je spasio SDA povećanjem broja delegata.

Trojka se ponaša državotvorno, ne prijeti i ne blokira, nego poštuje autoritet OHR-a iako im ne odgovara. Dino svaki put ne propusti da kaže da je odluka loša i da je zakomplicirala sve.

SDA se ponaša kao SNSD. Blokira, ruši, jer nisu u vlasti. Da jesu, Šmit bi se slavio.
Njihovo ponašanje nema veze sa državnim interesima.
Novak20

#91453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 05/04/2023 09:39

Mene zaboli kome tko od forumaša nekome pripada i trudim se da ne diskutiram na tu temu.

Ni Lagumdžija, ni SDP pa ni SDA se više ne pitaju što treba prihvatiti a što ne.

Meni je ipak bitno ko kome pripada, i trudim se da diskutiram sto vise na tu temu.

Tvoj post ipak granici sa UZP-om, prijetnja i u smislu kad se Srbi i Hrvati dogovore da Bosnjaci moraju prihvatit ili...

Time vidim da sam ipak upravu, a nadam se da i kolega @A_A_AKCIJA shvata
Čuj post na granici sa UZP-om ?? :lol:

Ja pišem o tome da su drugi zacrtali to da se Bošnjaci i Hrvati "moraju" dogovoriti. Ako se ne dogovore, deblji kraj u političkom smislu će izvući Bošnjaci.
Last edited by Novak20 on 05/04/2023 09:48, edited 1 time in total.
dr_Evil

#91454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

hilmija frlj wrote: 05/04/2023 09:42

Mene zaboli da li netko od forumaša nekome pripada i trudim se da ne diskutiram na tu temu.

A ko se pita? HDZ?
Nisu Bosanci tvrdoglavi sto im je tvrda glava, nego zbog inata. Samo gurajte, vidjet cemo gdje ce te stici.
Pa dobro ako cemo realno, i HDZ su vecinom bosanci :) Isti je to inat. Samo sto oni imaju cilj vec evo preko 100 godina, i dugorocne te kratkorocne planove. Kod Bosnjaka, to jest kod burzujskog politickog spektra Bosnjaka je cilj ponistavanje agrarne reforme, evo vec preko 100 godina.
Pandakonda

#91455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

dr_Evil wrote: 05/04/2023 09:34 https://www.klix.ba/vijesti/bih/fadil-n ... /230405006

Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak proglašeni krivima u aferi "Respiratori"
Hajmo Bosnoooo Bosnooo hajmo Hercegovinooo

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Nazalost nikad ovo nece biti pravomocno, da se ne lazemo, previse je duboka drzava ;)
Jedino mi nije jasno kako se Jelka izvukla ? Sad ocekujemo SDA padobrance da pricaju o tome kako su samo Bosnjaci osuđeni a UZP pusten :D
seksi_ideje

#91456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Ode lijepi Fodil u zatvor :( (nadajmo se)
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#91457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sime_cipol »

Novak20 wrote: 05/04/2023 09:46

Meni je ipak bitno ko kome pripada, i trudim se da diskutiram sto vise na tu temu.

Tvoj post ipak granici sa UZP-om, prijetnja i u smislu kad se Srbi i Hrvati dogovore da Bosnjaci moraju prihvatit ili...

Ja pišem o tome da su drugi zacrtali to da se Bošnjaci i Hrvati "moraju" dogovoriti. Ako se ne dogovore, deblji kraj u političkom smislu će izvući Bošnjaci.
Kako, ako se svi jednako pitamo i niko nikoga ne moze preglasati niti natjerati na ono sto ne zeli :? :roll:
Novak20

#91458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Pandakonda wrote: 05/04/2023 09:47
dr_Evil wrote: 05/04/2023 09:34 https://www.klix.ba/vijesti/bih/fadil-n ... /230405006

Nazalost nikad ovo nece biti pravomocno, da se ne lazemo, previse je duboka drzava ;)
Jedino mi nije jasno kako se Jelka izvukla ? Sad ocekujemo SDA padobrance da pricaju o tome kako su samo Bosnjaci osuđeni a UZP pusten :D
Pa mora netko biti premijer krnje i privremene Vlade F BiH. :D
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#91459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laserShow »

A_A_AKCIJA wrote: 05/04/2023 09:14 Svaka Šmitova odluka je privremena, jer je obaveza države da izmjeni IZ. To je na parlamentima i domovima naroda.
daj ba pusti se usrane sda demagogije. Cuj svaka odluka je privremena, samo se mi moramo dogovoriti. Podrzavam i dao sam glas trojkašima, ali ovo što neki pokušavaju da opravdaju i da nas uvjere je stvarno sramota.

Evo daj glasanje u parlament, pa da vidimo ko je za šta. Ako ne prodje, da se totlano raspadnemo, a ne ovako da se zavravamo i mazemo oci.
Idemedosumom

#91460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Idemedosumom »

Iako je tek prvostepena presuda, bas me je ova vijest obradovala. Elhamdulillahi-rabbil-alemin :)
dr_Evil

#91461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

A_A_AKCIJA wrote: 05/04/2023 09:46

Mora se iskoristiti preslagivanje svijeta zbog ruske agresije na Ukrajinu.

RS se sve više spominje kao primjer lošeg rješenja i nešto što se mora izbjeći, u Ukrajini, na Kosovu...

Ako hoćemo da iskoristimo priliku, moramo mi dati sve od sebe. A to znači da mi moramo predložiti IZ koji zadovoljava uvjete EU, presude i sa kojim bi svi bili zadovoljni.

Slažem se, malo je vjerovatno. HDZ možda i pristane jer im se zavrću ruke, ali Mile nikada.

Ali, ako imaš dobar, realan i pošten prijedlog IZ, onda tražiš MZ da te malo pogura. A ne da uradi sav posao za tebe. To je ogromna razlika.
RS se mora prikazati kao balast i loše rješenje. A trenutno više problema imaš u Federaciji. Stranac kada to gleda sa strane tako vidi. Propuštamo priliku da RS držimo između čekića i nakovnja. Između naših zahtjeva i zahtjeva EU. Plus nova geopolitika. Da to uspijemo, RS bi nestala ili se toliko demokratizirala da nije ni bitno kako se zove.
:thumbup: :thumbup:
A_A_AKCIJA wrote: 05/04/2023 09:46

I ne slažem se da je Trojka kao prihvatila Šmitovu odluku, a SDA nije. Upravo obrnuto. Da je po starom, Trojka bi već formirala Vladu. Šmit je spasio SDA povećanjem broja delegata.
Ja to i ne rekoh da je prihvatila. Ja pricam o tome da Trojka ne smije prihvatiti nove izmjene izbornog zakona kojima ce se formirati vlast samo sada. Ne govorim o onome sta je donio u izbornoj noci.

Trajna odluka, pa ako se dogovorimo mjenjaj izborni. SAmo sada - to vodi ka novom SDA mandatu, i vodi ka cijepanju drzave dugorocno.

A_A_AKCIJA wrote: 05/04/2023 09:46 Trojka se ponaša državotvorno, ne prijeti i ne blokira, nego poštuje autoritet OHR-a iako im ne odgovara. Dino svaki put ne propusti da kaže da je odluka loša i da je zakomplicirala sve.

SDA se ponaša kao SNSD. Blokira, ruši, jer nisu u vlasti. Da jesu, Šmit bi se slavio.
Njihovo ponašanje nema veze sa državnim interesima.
:thumbup:
Novak20

#91462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

sime_cipol wrote: 05/04/2023 09:49

Kako, ako se svi jednako pitamo i niko nikoga ne moze preglasati niti natjerati na ono sto ne zeli :? :roll:
Naravno, nitko te neće natjerati da prihvatiš nešto što ne želiš ali postoje određeni globalni i regionalni politički procesi koji ne čekaju one koji kasne.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#91463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sime_cipol »

Novak20 wrote: 05/04/2023 09:52
sime_cipol wrote: 05/04/2023 09:49
Naravno, nitko te neće natjerati da prihvatiš nešto što ne želiš ali postoje određeni globalni i regionalni politički procesi koji ne čekaju one koji kasne.
Pa nece Bosna nigdje dok se sva tri ne dogovore, gdje god da idu ti procesi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

A_A_AKCIJA wrote: 05/04/2023 09:14
dr_Evil wrote: 05/04/2023 08:59 Ne treba prihvatiti nista privremeno i nista samo sad.
Ljudi nikako da se naviknu na demokratiju.

Svaka Šmitova odluka je privremena, jer je obaveza države da izmjeni IZ. To je na parlamentima i domovima naroda.

Ako ćemo ispunjavati obaveze prema EU, ali i našim građanima, moramo mi, a ne Šmit donijeti izmjene i novi IZ.

Iza tog stava da Šmit nešto treba, krije se i pravo lice političara u BiH. Mi ćemo krasti, zakuhavati međusobno, a Šmit neka vodi državu.

Imamo četiri godine da izmjenimo IZ, obećali i potpisali da hoćemo, hajmo to odraditi. Implementirati presude suda u Strazburu, riješiti pitanje ostalih...

Šta god Šmit donese je privremeno, ako se iskreno misli ispoštovati obećano.

Znam, sada ćete reći, ali Mile neće nikada. Pa neće. Ali haj da mi pripremimo IZ, usaglasimo sa onima koji hoće, pa da Mileta ostavimo na ledini i da se na njemu lome kola. Kažeš, mi odradili koliko smo mogli, ostalo nije do nas. I onda garantujem da bi dobio bolji odziv od strane MZ, jer bi vidjeli da smo spremni na napredak, i ko nije.

Ovako, SDA najviše čuva Mileta, jer sabotira priču o IZ. Nema njihovih prijedloga, jer im odgovara ovo stanje u kojem sa HDZ imaju najveće šanse u domu naroda. Šmitova odluka njima najviše odgovara, više nego HDZ-u. Opet je stranka ispred države.

Da nije, Lendo bi pustio novu Vladu, a SDA bi bila nezaobilazna u izglasavanju novog IZ, koji bi mogli krojiti u korist države.

Odluke Šmita bi bile istorija.
:thumbup: :bih:
Prpa.ba

#91465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Katolicke i pravoslavne sudije provode silu nad Bosnjacima, sve uz blagoslov tzv americke ambasade, domaci izdajnici likuju, a razni Novaci prijete po forumu.

Veliki dan za BiH.

:run:
dr_Evil

#91466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Prvo nisi to napisao, sad ublazavas. Drugo, prihvatanje trenutnih odluka koje dugorocno mogu biti stetne za drzavu je svakako deblji kraj za Bosnjake i BiH. A svaki dogovor o izbornom zakonu pozdravljam, ako se mozemo dogovorit, a moramo se dogovorit.

Trece, nek Schmidt donese dugorocnu mjeru, ako su vec drugi zacrtali da se B i H moraju dogovorit. Ili mora biti na stetu B faktora i BiH.

Pandakonda wrote: 05/04/2023 09:47

Jelka veze nema sa ovim, ona ima svoje orahe u dzepu kako je unisten Aluminij, kako je kapital prebacen u Feal, ali ovo je ipak SDA-ovski UZP bio.

Ona ovdje moze samo da visi jer nije zaustavila, a nije jer je znala sta ce uradit - dugorocno planiranje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Prpa.ba wrote: 05/04/2023 09:56 Katolicke i pravoslavne sudije provode silu nad Bosnjacima, sve uz blagoslov tzv americke ambasade, domaci izdajnici likuju, a razni Novaci prijete po forumu.

Veliki dan za BiH.

Jaci trol od hize ramidovica oba mi oca :lol: :lol:
dr_Evil

#91468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 05/04/2023 09:56 Katolicke i pravoslavne sudije provode silu nad Bosnjacima, sve uz blagoslov tzv americke ambasade, domaci izdajnici likuju, a razni Novaci prijete po forumu.

Veliki dan za BiH.

Mes cini Prpa da ti ipak nisi SDA bot, nego samo dobra trolcina :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#91469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

AFERA "RESPIRATORI"
Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić na pet, a Fahrudin Solak na šest godina
:shock: :shock: :shock: ljudi ovo je neka aprilska šala
Prpa.ba

#91470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Stvarno vam u HNS-u nedostaje kulture dijaloga.

Vi pisete bezumne copy-paste komentare pa vas ne zovem botovima i trolovima, samo podrskom izdajnickoj politici tzv Trojke.
Vaya

#91471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Znaci Schmidt namece danas u 15h privremenu odluku da ne treba Lendin potpis za Vladu...
Sutra sjednica i izglasavanje Vlade...

Sve nam je Covic rekao i ponovio vise puta - da će 06.04. biti nova vlast FBiH...

Samo lagano...
Login77777

#91472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

dr_Evil wrote: 05/04/2023 09:58

Veliki dan za BiH.

Mes cini Prpa da ti ipak nisi SDA bot, nego samo dobra trolcina :D
Sta kaze nas Prpa „takozvana americka ambasada“ a na prvom ispitu padose kontra hambasade… :lol:
dr_Evil

#91473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 05/04/2023 10:00 Stvarno vam u HNS-u nedostaje kulture dijaloga.

Vi pisete bezumne copy-paste komentare pa vas ne zovem botovima i trolovima, samo podrskom izdajnickoj politici tzv Trojke.
:bih: Prpa mi te volimooo
Login77777

#91474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

_BataZiv_0809 wrote: 05/04/2023 09:58

Veliki dan za BiH.

Jaci trol od hize ramidovica oba mi oca :lol: :lol:
I @bunk mu zavidi. :lol:
dr_Evil

#91475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Vaya wrote: 05/04/2023 10:00 Znaci Schmidt namece danas u 15h privremenu odluku da ne treba Lendin potpis za Vladu...
Sutra sjednica i izglasavanje Vlade...

Sve nam je Covic rekao i ponovio vise puta - da će 06.04. biti nova vlast FBiH...

Samo lagano...
Ako bude trenutna i Nermin prihvati onda je stvarno diletant i svrstat cu ga u SANUovce zajedno sa Bakirom i Sekom!

Ako bude trajna, onda je sahista prve klase
Locked