dr_Evil wrote: ↑05/04/2023 09:29
Moramo biti realisti, mi se ne mozemo dogovoriti, bez obzira sta Dino prica o nekim prijedlozima iz Neuma, sve to je samo odskocna daska za daljnje zahtijeve od zapadno-hercegovackog politickog spektra.
Naravno da ce Dino i Nermin prihvatiti trenutno rijesenje, naravno da ce SDA to iskoristiti da ih pokopa na narednim izborima, i naravno da od novog izbornog nema nista ako nas pusti da se dogovaramo. A ako se i dogovorimo, eto nam pred sljedece izbore nove krize i novih zahtijeva, a sve u svrhu treceg.
Mora se iskoristiti preslagivanje svijeta zbog ruske agresije na Ukrajinu.
RS se sve više spominje kao primjer lošeg rješenja i nešto što se mora izbjeći, u Ukrajini, na Kosovu...
Ako hoćemo da iskoristimo priliku, moramo mi dati sve od sebe. A to znači da mi moramo predložiti IZ koji zadovoljava uvjete EU, presude i sa kojim bi svi bili zadovoljni.
Slažem se, malo je vjerovatno. HDZ možda i pristane jer im se zavrću ruke, ali Mile nikada.
Ali, ako imaš dobar, realan i pošten prijedlog IZ, onda tražiš MZ da te malo pogura. A ne da uradi sav posao za tebe. To je ogromna razlika.
RS se mora prikazati kao balast i loše rješenje. A trenutno više problema imaš u Federaciji. Stranac kada to gleda sa strane tako vidi. Propuštamo priliku da RS držimo između čekića i nakovnja. Između naših zahtjeva i zahtjeva EU. Plus nova geopolitika. Da to uspijemo, RS bi nestala ili se toliko demokratizirala da nije ni bitno kako se zove.
I ne slažem se da je Trojka kao prihvatila Šmitovu odluku, a SDA nije. Upravo obrnuto. Da je po starom, Trojka bi već formirala Vladu. Šmit je spasio SDA povećanjem broja delegata.
Trojka se ponaša državotvorno, ne prijeti i ne blokira, nego poštuje autoritet OHR-a iako im ne odgovara. Dino svaki put ne propusti da kaže da je odluka loša i da je zakomplicirala sve.
SDA se ponaša kao SNSD. Blokira, ruši, jer nisu u vlasti. Da jesu, Šmit bi se slavio.
Njihovo ponašanje nema veze sa državnim interesima.