"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#2126 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 16:18 Ponavljam ti...nisi ti jedini i nisi reprezentativan primjer,kao sto ni ja nisam jedini.
Ja pisem o situacijama koje se desavaju i oko mene a i meni.
Ne mozes tuziti poslodavca ako imas ugovor na odredjeno...sto je 85% ugovora kod gazda o kojima pisemo,dakle ovih sto eksploatisu radnike.
A, onda ništa, baš mi je žao.

Patite i dalje, takva vam je sudbina namijenjena.
mali_balon

#2127 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Da nacrtamo tema je u smislu.....otsao ja kod gazde trazit posao sofera i gazda kaze "ih sofera pod svakim kamenom, podignes kamen iskoci sofer" prodje 3g zove gazda pita jesam li slobodan da radim kod njega,reko podigni kamen mozda iskoci koji....
Doslo narodu iz guzice u glavu oa vecina moze birati posao, ima jadnika koji moraju robovati, zbog manjka obrazovnaja, krediti itd itd...ali neka vecina kaze aufiderzen iz dojclanda....nek vam rade bangladesani nepalci i indijci
moee

#2128 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moee »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 15:32
Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 15:10 U tom onda smislu naslov teme nije tačan.

Ako cijeli grad ljudi rade pod takvim uslovima, onda ima ko će raditi.

No, to nije tačno.
A ti se uhvatio bukvalno naziva teme i oko toga lomis koplja.

Pa ne radi cijeli grad,mnogi odlaze a ovi sto ostajuxostaju jer moraju i nemaju bolje.
Da li je normalno da u 2023. Godini na platu od 800 KM,ti dobijes 600 KM+ 200 KM bonova/karticu koje mozes potrositi u gazdinom marketu jedino?
A gazda napravio TC veci nego u centru Minhena i sada jos i hotel,plus kolacara i bog zna sta jos.
I ljudi rade tu,pristaju na takve uslove...jer kada se tu zaposlis,ne mozes ti pregovarati i traziti 1000 KM u kesu,bez bonova.
Mislim mozes traziti,ali neces biti zaposlen...biti ce zaposlen onaj koji pristane na 600+200
Nemoj bolan po Edi, fin je to insan :mrgreen:

Etna iz Minhena :bih:
zippoo87

#2129 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ja o svim edama a ne o Edi :-D
Blue heat

#2130 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Blue heat »

I ti si našao uhljebima da objašnjavaš kako funkcioniše odnos poslodavac/radnik u privatnom sektoru BIH. Vidiš da to nije dana vidjelo pravog posla i odgovornosti, već samo prima platu i dr"a k"""c.
Stvari se jesu promijenile u BIH, jer je radnika sve manje, ali ne drastično. Ove tek svršene srednjoškolce ne računam kao radnike, jer su to uglavnom debili koji nit šta znaju, nit hoće da rade, ali plata da liježe na račun.
mali_balon

#2131 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Blue heat wrote: 12/03/2023 09:26 I ti si našao uhljebima da objašnjavaš kako funkcioniše odnos poslodavac/radnik u privatnom sektoru BIH. Vidiš da to nije dana vidjelo pravog posla i odgovornosti, već samo prima platu i dr"a k"""c.
Stvari se jesu promijenile u BIH, jer je radnika sve manje, ali ne drastično. Ove tek svršene srednjoškolce ne računam kao radnike, jer su to uglavnom debili koji nit šta znaju, nit hoće da rade, ali plata da liježe na račun.
Ne bi ja reako da su debili, djeca jednostavno nece da budu robovi kao roditelji....vidjela djeca kako to sve funkcionise i boli ih k...., Kontaju vazda mogu vani otici...
Kiki_Musampa

#2132 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

moee wrote: 11/03/2023 17:53
zippoo87 wrote: 11/03/2023 15:32

A ti se uhvatio bukvalno naziva teme i oko toga lomis koplja.

Pa ne radi cijeli grad,mnogi odlaze a ovi sto ostajuxostaju jer moraju i nemaju bolje.
Da li je normalno da u 2023. Godini na platu od 800 KM,ti dobijes 600 KM+ 200 KM bonova/karticu koje mozes potrositi u gazdinom marketu jedino?
A gazda napravio TC veci nego u centru Minhena i sada jos i hotel,plus kolacara i bog zna sta jos.
I ljudi rade tu,pristaju na takve uslove...jer kada se tu zaposlis,ne mozes ti pregovarati i traziti 1000 KM u kesu,bez bonova.
Mislim mozes traziti,ali neces biti zaposlen...biti ce zaposlen onaj koji pristane na 600+200
Nemoj bolan po Edi, fin je to insan :mrgreen:

Etna iz Minhena :bih:
Gračanica,Tešanj dogovorile gazde kolike su plate,pa je sve u pet deka. Srebrenik,mjesec dana tražimo 4 radnice/ radnika, ništa za sada. Radnice u kladionici imaju plate od 1200...
Kiki_Musampa

#2133 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

mali_balon wrote: 12/03/2023 09:53
Blue heat wrote: 12/03/2023 09:26 I ti si našao uhljebima da objašnjavaš kako funkcioniše odnos poslodavac/radnik u privatnom sektoru BIH. Vidiš da to nije dana vidjelo pravog posla i odgovornosti, već samo prima platu i dr"a k"""c.
Ne bi ja reako da su debili, djeca jednostavno nece da budu robovi kao roditelji....vidjela djeca kako to sve funkcionise i boli ih k...., Kontaju vazda mogu vani otici...
Slažem se,i trebaju da su takvi,ali ako su potkovani. Sad je problem što se svi ponašaju tako, i oni koji 10 maraka ne vrijede,i oni koji se trude kao da rade 10 godina
mali_balon

#2134 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Kiki_Musampa wrote: 12/03/2023 09:59
mali_balon wrote: 12/03/2023 09:53

Slažem se,i trebaju da su takvi,ali ako su potkovani. Sad je problem što se svi ponašaju tako, i oni koji 10 maraka ne vrijede,i oni koji se trude kao da rade 10 godina
To se lako filterise samo poboljsaj uslove rada i platu i od njih 5 ostat ce 1 ili 2 pa sve tako dok se ne dobije ekipa, znam da to kosta ali 30g sjebavanja radne klase doslo na naplatu i svi ispastaju i oni koji su fer a i kriminalci
Blue heat

#2135 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Blue heat »

mali_balon wrote: 12/03/2023 09:53 Ne bi ja reako da su debili, djeca jednostavno nece da budu robovi kao roditelji....vidjela djeca kako to sve funkcionise i boli ih k...., Kontaju vazda mogu vani otici...
Ne mislim da su svi debili, ali većina ove generacije odrasla na TikTok-u, Instagramu i YT, ne zna sebi napraviti jesti, dok mu mati ne spremi. Traži sebi posao gdje se neće ništa teško raditi, ako može pritom i ne razmišljati o poslu, onako, biti tu dok ne prodje vrijeme.
Ne znam šta imaju vani da ponude, jer su prazne tikve, nikakvih vještina i sposobnosti nemaju.
Snake Eyes

#2136 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Blue heat wrote: 12/03/2023 10:15
mali_balon wrote: 12/03/2023 09:53 Ne bi ja reako da su debili, djeca jednostavno nece da budu robovi kao roditelji....vidjela djeca kako to sve funkcionise i boli ih k...., Kontaju vazda mogu vani otici...
Ne mislim da su svi debili, ali većina ove generacije odrasla na TikTok-u, Instagramu i YT, ne zna sebi napraviti jesti, dok mu mati ne spremi. Traži sebi posao gdje se neće ništa teško raditi, ako može pritom i ne razmišljati o poslu, onako, biti tu dok ne prodje vrijeme.
Ne znam šta imaju vani da ponude, jer su prazne tikve, nikakvih vještina i sposobnosti nemaju.
Najpametnije je, ko može, organizirati školu u djelatnosti koju obavljaš, kako je to već uradio Mistral sa Paragon-om, uzmeš pare, obučiš ljude, probereš što ti paše a nisi na gubitku ni sa živcima ni sa novcem, naprotiv.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2137 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Blue heat wrote: 12/03/2023 10:15 Ne mislim da su svi debili, ali većina ove generacije odrasla na TikTok-u, Instagramu i YT, ne zna sebi napraviti jesti, dok mu mati ne spremi. Traži sebi posao gdje se neće ništa teško raditi, ako može pritom i ne razmišljati o poslu, onako, biti tu dok ne prodje vrijeme.
Ruku na srce, i nema ko da im prenese praktično znanje, odnosno neće. Večina današnjih poslodavaca hoće mladca od 23 godine, ali da odmah ima sve potrebne skilove i znanja kao da ima 15 godina staža... :roll:

Druga stvar, kao što @zippoo87 veli, svuda se sada guraju HR struĆnjaci koji su mahom neke klinke od 24-25 godina (ili mlađe) i one vrše neku procjenu i selekcije :-) De neka mi neko objasni šta taze diplomiran psiholog ili sociolog može da "procijeni"? Blage veze nema niočemu, kao što sam i ja u tim godinama bio žešća tabula raza...da sam ja tad koga starijeg i iskusnijeg "procjenjivao" dobio bi iza ušiju i bio poslat po kafu... :roll:
tataćusak

#2138 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tataćusak »

Lajavikrelac wrote: 12/03/2023 20:58
Blue heat wrote: 12/03/2023 10:15 Ne mislim da su svi debili, ali većina ove generacije odrasla na TikTok-u, Instagramu i YT, ne zna sebi napraviti jesti, dok mu mati ne spremi. Traži sebi posao gdje se neće ništa teško raditi, ako može pritom i ne razmišljati o poslu, onako, biti tu dok ne prodje vrijeme.
Ruku na srce, i nema ko da im prenese praktično znanje, odnosno neće. Večina današnjih poslodavaca hoće mladca od 23 godine, ali da odmah ima sve potrebne skilove i znanja kao da ima 15 godina staža... :roll:

Druga stvar, kao što @zippoo87 veli, svuda se sada guraju HR struĆnjaci koji su mahom neke klinke od 24-25 godina (ili mlađe) i one vrše neku procjenu i selekcije :-) De neka mi neko objasni šta taze diplomiran psiholog ili sociolog može da "procijeni"? Blage veze nema niočemu, kao što sam i ja u tim godinama bio žešća tabula raza...da sam ja tad koga starijeg i iskusnijeg "procjenjivao" dobio bi iza ušiju i bio poslat po kafu... :roll:
Samo nama prodaju maglu dnatreba mladi da vode.
Pa kad imaš 20 blage veze o životu nemaš.
Domaci izdajnik

#2139 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ja sam sa 20 godina bio u fazonu "u se', na se' i podase' " Baš sam ja razmišljao o nekoj karijeri, vještinama, qrcu-palcu...Samo daj provoda, cuge i treba :pijani:
zippoo87

#2140 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Meni su prije bili bolji i uslovi i plata u odnosu na ovo danas sto se nudi (kada se uzme vrijednost novca i inflacija)
Sada jednostavno ti neki nehljebi u firmama sjebu sve i cim ja vidim kakvi me cirkusanti intervjuisu,meni se tu i ne radi.
Ja volim da radim sa ljudima od kojih se moze nesto i nauciti a ne to klasicno ubleharenje,jer ja uvijek gledam da i pored svog posla,jos neke stvari uredim,ako mogu...barem da ocistim radni prostor,prebrisem prasinu,donesem neki miris da ne smrdi na ucmalost i tako to.
Jednostavno nisam taj nehljeb,nego domacin,koji i kod svoje kuce gleda da mu je sve cisto,ispravno,uredno,pokoseno,pocisceno,itd itd.

I onda dodjes negdje u kolektiv,ono sve od zla oca i gore matere i jos ako moras u paru raditi sa nekim od njih,najebes.
Jednom neka budala poce nesto nahujan da baca neke daske,koje smo prenosili...sekunda da mi fosna padne na nogu i sjebe me zbog debila.
A nemas se kome zaliti ni od sefova...kod svih nekako vlada neka kurcobolja...daj samo da ispadne iz saka.
Ali je paradoksalno,da takve debile,gazde ili neko do gazde najvise gotivi i nema sanse da bi takav dobio otkaz...dok ovamo ljudi koji se vidno trude,na njih se istresa,njih se krivi,na kraju ako dodje do otkaza,njima se daju otkazi a ovi nehljebi opet ostaju i nastavljaju.

Pa jbte ja za 1 minutu mogu procijeniti ko nesto zna raditi a ko ne zna,mislim u konkretnom nekom poslu...ne mogu kao psiholog,jer to nisam.
I nikada nigdje nisam vidio da ovi nehljebi i neradnici najebu,nego uvijek oni koji najvise vrijede i rade,ali koji nece jos i dopustiti da im sep suje i istresa na njih.
Ovi sto sve mogu progutati i ciji djon obraz sve trpi,njima da majku ebes,oni nece ni trepnuti,samo sute.
Meni je to iz ponizenja,da mi neko galami i psuje,a ja nisam nista kriv.
DebelinJoe

#2141 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

Zippo je rekao dobar izraz: Cirkusanti. Nevjerovatan je broj cirkusanata, posebno među onima koji odlučuju o tvom i mom hljebu i trude se da ti ga otmu ili bar pljunu u njega.

Prije dvije godine ja na razgovoru za posao u sektoru prodaje. Cijeli život nekome uspješno prodajem nešto, od toga živim. Sve piše u CV. U prostoriji dva cirkusanta - idiota i treba, znam da je usput i manekenka i da je ona ispred HR odjela firme. Pitanja tipa da li više voliš burek ili sirnicu, đe izlaziš, s kim se družiš, u koji kafić izlaziš, niđe veze s vezoom Dva cirkusanta joj se upucavaju, ona je lagano na drogama, vidim ja koliko je sati. U isto vrijeme na hodniku te fime je neka gungula, neki stariji radnici prijete otkazom, psuju i firmu i šefove. Jbt gdje sam ja došao. Helem, jedan od dva cirkusnta na razgovoru za posao vadi iz dzepa mobitela i trazio od mene da mu "kao" prodam taj mobitel, da im objasnim strategiju prema klijentu, bla, bla...

Kažem liku: Ne sviđaš mi se kao čovjek, bezveze si, vidi na šta ličiš...Ne želim da ti prodam taj mobitel. Nisi zaslužio da ga imaš. Moja procjena je da ili nemaš para ili nisu dovoljno dobar da imaš taj mobitel. Zato ti ga neću prodati

Lik potpuno izbačen iz cipela.

I izađem vani na lijepo proljetno sunce.
zippoo87

#2142 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

DebelinJoe wrote: 12/03/2023 22:57 Zippo je rekao dobar izraz: Cirkusanti. Nevjerovatan je broj cirkusanata, posebno među onima koji odlučuju o tvom i mom hljebu i trude se da ti ga otmu ili bar pljunu u njega.

Prije dvije godine ja na razgovoru za posao u sektoru prodaje. Cijeli život nekome uspješno prodajem nešto, od toga živim. Sve piše u CV. U prostoriji dva cirkusanta - idiota i treba, znam da je usput i manekenka i da je ona ispred HR odjela firme. Pitanja tipa da li više voliš burek ili sirnicu, đe izlaziš, s kim se družiš, u koji kafić izlaziš, niđe veze s vezoom Dva cirkusanta joj se upucavaju, ona je lagano na drogama, vidim ja koliko je sati. U isto vrijeme na hodniku te fime je neka gungula, neki stariji radnici prijete otkazom, psuju i firmu i šefove. Jbt gdje sam ja došao. Helem, jedan od dva cirkusnta na razgovoru za posao vadi iz dzepa mobitela i trazio od mene da mu "kao" prodam taj mobitel, da im objasnim strategiju prema klijentu, bla, bla...

Kažem liku: Ne sviđaš mi se kao čovjek, bezveze si, vidi na šta ličiš...Ne želim da ti prodam taj mobitel. Nisi zaslužio da ga imaš. Moja procjena je da ili nemaš para ili nisu dovoljno dobar da imaš taj mobitel. Zato ti ga neću prodati

:lol: :lol: :lol:
To je to,kulturno ga suknes seljoberu.Svaka cast.
detroit-mercy

#2143 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 10:24
Lajavikrelac wrote: 11/03/2023 10:21

A evo recimo ovo:

Ova firma što je zastupnik Apple uređaja traži da se prilikom apliciranja za posao trgovca, pored CV- ja sa fotografijom dostave linkovi Instagram i FB profila kandidata.

Šta misliš zašto? Da im šalju promotivne ponude?
Pa oni vjerojatno MOGU naći radnike pa biraju i to.

Ovdje je kuknjava da firme vrše svakakve selekcije al evo im kurko nema radnika... To dvoje je suprotno ...
Nije bas, zavisi od pozicije, ako si radnik na presi mozes se gologuz slikat po face-u i instagramu i niko se nece ni pocesat, za malo vise pozicije ipak ima veze sta radis/govoris u svoje slobodno vrijeme :wink:.
detroit-mercy

#2144 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 12/03/2023 21:24 Ja sam sa 20 godina bio u fazonu "u se', na se' i podase' " Baš sam ja razmišljao o nekoj karijeri, vještinama, qrcu-palcu...Samo daj provoda, cuge i treba :pijani:
Zato si sad nezaposlen :mrgreen:.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2145 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

DebelinJoe wrote: 12/03/2023 22:57 Zippo je rekao dobar izraz: Cirkusanti. Nevjerovatan je broj cirkusanata, posebno među onima koji odlučuju o tvom i mom hljebu i trude se da ti ga otmu ili bar pljunu u njega.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jel fakat hahaha
Dope_Man

#2146 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Lajavikrelac wrote: 12/03/2023 20:58 Druga stvar, kao što @zippoo87 veli, svuda se sada guraju HR struĆnjaci koji su mahom neke klinke od 24-25 godina (ili mlađe) i one vrše neku procjenu i selekcije :-) De neka mi neko objasni šta taze diplomiran psiholog ili sociolog može da "procijeni"? Blage veze nema niočemu, kao što sam i ja u tim godinama bio žešća tabula raza...da sam ja tad koga starijeg i iskusnijeg "procjenjivao" dobio bi iza ušiju i bio poslat po kafu... :roll:
Zbog ovog me stid reci da sam zavrsio psihologiju (svakako radim u polju koje nema veze sa faksom i tako cu do kraja). 90% trebica s faksa otislo u neke recruitere, a sada su vec odavno i HRovci. Realno, ono samo nema pojma po izlasku s faksa kako se prijaviti za posao, a upada na neki gdje kao procjenuje koliko si dobar kandidat za pociju koju uopste ne razumije.
Domaci izdajnik

#2147 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

detroit-mercy wrote: 13/03/2023 13:04
Lajavikrelac wrote: 12/03/2023 21:24 Ja sam sa 20 godina bio u fazonu "u se', na se' i podase' " Baš sam ja razmišljao o nekoj karijeri, vještinama, qrcu-palcu...Samo daj provoda, cuge i treba :pijani:
Vjerovatno zato...trebao sam piti Coca Colu i d***ti :izet:
detroit-mercy

#2148 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 13/03/2023 13:41
detroit-mercy wrote: 13/03/2023 13:04
Vjerovatno zato...trebao sam piti Coca Colu i d***ti :izet:
Znas onu narodnu, koja ptica rano zapjeva, do vecer se......... :mrgreen:
DebelinJoe

#2149 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

Postoje dva tipa HR službi. U jednom rade ljudi sa pravnim fakultetom, u drugim rade stvorenja sa diplomom psihologije ili nekog od odsjeka sa Filozofskog fakulteta. Imate HR koje vode ljudi sa filozofskog i sa diplomama psihologa, recept je za potpunu katastrofu.
Hakiz

#2150 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Gleda li neko u firmi koliko HR napravi štete kada otjera budućeg dobrog radnika?

Snose li iz HR posljedice za to?
Post Reply