"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#2101 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 13:56 Hajde dobro, kad budem šta htio znati o firmama i privrednicima, znam gdje da dođem.
Hajde odgovori na proslo pitanje...radis li ti uopste u BiH?
A svoju glupost i neznanje nemoj vezivati za drugog...mi nemamo nikakve veze sa tvojim intelektualnim osobinama.
Officer Crabtree

#2102 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Officer Crabtree »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 13:58
Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 13:56 Hajde dobro, kad budem šta htio znati o firmama i privrednicima, znam gdje da dođem.
Hajde odgovori na proslo pitanje...radis li ti uopste u BiH?
A svoju glupost i neznanje nemoj vezivati za drugog...mi nemamo nikakve veze sa tvojim intelektualnim osobinama.
Jel živ bio insistiraš na internet forumu izazvati reakciju tako što ćeš napisati da je neko glup. Hajde dobro, to će me zaista uvrijediti.

Radim u BiH, šta te zanima konkretno?
zippoo87

#2103 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

I nisi za svo ovo vrijeme nikada cuo za loseg poslodavca kod nas u BiH?
Cuo si samo za neradnike ali za lose poslodavce nisi nikada?Bravo
Nisi nikada cuo ni ovo da sve njuskaju,provjeravaju,da mobinguju zaposlene,da ni minimum zakonskih prava ne ispunjavaju,da ostaju duzni,da psuju,udaraju radnike,da se izivljavaju...da kazu da je 1000 KM puno za platu,itd itd.

Svaka cast...samo me zanima gdje se nalazi ta tvoja BiH...jer ocito nije ista lokacija kao moja BiH.
Officer Crabtree

#2104 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:08 I nisi za svo ovo vrijeme nikada cuo za loseg poslodavca kod nas u BiH?
Nisi nikada cuo ni ovo da sve njuskaju,provjeravaju,da mobinguju zaposlene,da ni minimum zakonskih prava ne ispunjavaju,da ostaju duzni,da psuju,udaraju radnike,da se izivljavaju...da kazu da je 1000 KM puno za platu,itd itd.

Svaka cast...samo me zanima gdje se nalazi ta tvoja BiH...jer ocito nije ista lokacija kao moja BiH.
Naravno da sam čuo.

Ja sam samo napisao da se svaka tema u to pretvori.

Ne možeš otvoriti temu o radnom odnosu na Ekonomija, da se ne pretvori u temu protiv privrednika, odnosno nabrajanje tih loših primjera, najčešće nekoliko istih članova foruma. Na to još dodaš da nema nikakve refleksije o ponašanju radnika na radnim mjestima, njihove stručnosti, marljivosti ili odgovornosti.

Ti stalno pišeš o tome, a ja te pitam da li ti radiš u firmi u BiH.

Eto ja radim i ja sam glup i ne znam faktičko stanje, a radiš li ti pa ti reci faktičko stanje u firmi u kojoj ti radiš.

Nebitno, privrednici su šupci.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2105 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 14:14 Nebitno, privrednici su šupci.
https://www.rtvbn.com/4040279/propada-l ... ne-naplate

Neradnici i zaposleni su krivi, jebo ih pas lijeni...
zippoo87

#2106 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 14:14
zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:08 I nisi za svo ovo vrijeme nikada cuo za loseg poslodavca kod nas u BiH?

Naravno da sam čuo.

Ne možeš otvoriti temu o radnom odnosu na Ekonomija, da se ne pretvori u temu protiv privrednika, odnosno nabrajanje tih loših primjera, najčešće nekoliko istih članova foruma. Na to još dodaš da nema nikakve refleksije o ponašanju radnika na radnim mjestima, njihove stručnosti, marljivosti ili odgovornosti.

Eto ja radim i ja sam glup i ne znam faktičko stanje, a radiš li ti pa ti reci faktičko stanje u firmi u kojoj ti radiš.

Ti si maliciozan,sto je puno gore.
Privrednici su kriminalci,nisu supci.Supak ne krsi zakone i ne potkrada svakoga koga stigne.
Radio sam u 7-8 firmi i sve gazde su iste.SVE.Doduse radio sam sve firme iz mog grada i kratko jedna iz Tuzle...3-4 zaposlena.

A prije je to bilo i lakse...ja prije za posao razgovarao sa direktorom ili gazdom i dogovorimo se ili se ne dogovorimo.
Sada dodjem na razgovor a oko mene sjedi 8 HR generala i bleje u mene,dok me jedan ispituje i postavlja pitanja na loje sam ja vec dao odgovor u svom CVu.
A onda krenu ove gluposti oko hobija,dodatnih nekih stvari,jesam li ozenjen,pa malo prica sa strane da vide jesi li u duznickom ropstvu i tako te gluposti.
I onda dodjemo do plate ili satnice,koja je 2,50 KM,max 3 KM i onda se ja samo nasmijem i kazem da sam u prosloj firmi imao vecu platu,ne mogu prihvatiti da radim za manju.
Njihov odgovor bide,MI TOLIKO NUDIMO...uz obavezni klise,moze biti i veca,ako se dokazes 😂

I ovo je ako dodjem do zadnjeg kruga a ako su prva dva...to je cisto gubljenje vremena.

I hajde ti meni sada reci,kao "struĆnjak" jesam li ja sta slagao kako funkcionisu razgovori za posao??

Meni iskreno nije jasno koji ce K HR u firmi koja se bavi proizvodnjom necega???
To treba doci sef iz proizvodnje,pitati te par prakticnih pitanja i ako vidi da imas potencijala,reci dodji sutra,probni rad mjesec dana i ako zadovoljis,ugovor za stalno i cao.
A kod nas,neke zenske u HRu,koje u zivotu nije vidila serafciger ili zavrnula nesto,ona odlucuje da li sam ja sposoban za rad u proizvodnji...tuzno i jadno.
Ja se sa ljudima iz struke i od znanja dogovorim za 2 minite sve...jer oboje se razumijemo u posao i to je to.
Last edited by zippoo87 on 11/03/2023 14:37, edited 1 time in total.
Officer Crabtree

#2107 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Lajavikrelac wrote: 11/03/2023 14:26
Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 14:14 Nebitno, privrednici su šupci.
https://www.rtvbn.com/4040279/propada-l ... ne-naplate

Neradnici i zaposleni su krivi, jebo ih pas lijeni...
ATV ti primjer?
Officer Crabtree

#2108 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Sve je to ok Zippo moj dobri, bosanski, al to nije tema
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2109 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Jesi li ti pročitao članak uopšte? Ima bar još pet firmi u BL na isti kalup, al eto ovdje imam članak.
zippoo87

#2110 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 14:34 Sve je to ok Zippo moj dobri, bosanski, al to nije tema
Nije tema?A sta jeste tema?

Ti tvrdis da vlasnik koji nema radnika,da ce biti normalniji i da nece peglati,jer mu kao trebaju radnici?
To je tvoja teza??

Ja cu samo reci da se od govana ne pravi pita a to znaci da se poslodavac govno ne mijenja.

Evo ja ti iz prakse kazem da njega boli K sto fali 5 radnika u proizvodnji,samo ce oni postojeci radnici da najebu,jer ce raditi posao i za tih 5 koji fale.Nisam jednom najebao kada neko ode ili dobije otkaz...tri mjeseca prodje dok ne dobijes kolegu novog a za to vrijeme pogines i ne dobijes ni 1 KM vise.

Mozemo iz tvoje price zakljuciti da si ti neki kancelarijski pacov kojem je dobro i koga boli K kako ke drugima a na ove teme uvijek dodjes i pises ovsko arogantno i sa visine i podjebavas.
Od kako znam tvoj nick,svi su ti postovi neko kurcenje i pišanje po raji.
Officer Crabtree

#2111 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:42
Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 14:34 Sve je to ok Zippo moj dobri, bosanski, al to nije tema
Ti tvrdis da vlasnik koji nema radnika,da ce biti normalniji i da nece peglati,jer mu kao trebaju radnici?
To je tvoja teza??
Ti fakat ko prstom u govno gdje god da si se zapošljavao.

Nije valjda da u tvom gradu nema barem 20 firmi po mjeri radnika?

Ništa ja to ne sporim o čemu ti pričaš, nego svaka se tema u to pretvori.

Analiza kretanja radne snage i tržišta rada nije samo to.

I što si ogorčen ljudima u kancelariji, nije svaka kancelarija gradska uprava sa izmišljenim radnim mjestima.
Snake Eyes

#2112 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Naseg kolegu @zippoo87 izgleda vrijedja sve sto ne voli da cuje. Polako.
Bodkin

#2113 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:30
Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 14:14

Naravno da sam čuo.

Privrednici su kriminalci,nisu supci.Supak ne krsi zakone i ne potkrada svakoga koga stigne.
Radio sam u 7-8 firmi i sve gazde su iste.SVE.Doduse radio sam sve firme iz mog grada i kratko jedna iz Tuzle...3-4 zaposlena.

A prije je to bilo i lakse...ja prije za posao razgovarao sa direktorom ili gazdom i dogovorimo se ili se ne dogovorimo.
Sada dodjem na razgovor a oko mene sjedi 8 HR generala i bleje u mene,dok me jedan ispituje i postavlja pitanja na loje sam ja vec dao odgovor u svom CVu.
A onda krenu ove gluposti oko hobija,dodatnih nekih stvari,jesam li ozenjen,pa malo prica sa strane da vide jesi li u duznickom ropstvu i tako te gluposti.
I onda dodjemo do plate ili satnice,koja je 2,50 KM,max 3 KM i onda se ja samo nasmijem i kazem da sam u prosloj firmi imao vecu platu,ne mogu prihvatiti da radim za manju.
Njihov odgovor bide,MI TOLIKO NUDIMO...uz obavezni klise,moze biti i veca,ako se dokazes 😂

I ovo je ako dodjem do zadnjeg kruga a ako su prva dva...to je cisto gubljenje vremena.

I hajde ti meni sada reci,kao "struĆnjak" jesam li ja sta slagao kako funkcionisu razgovori za posao??

Meni iskreno nije jasno koji ce K HR u firmi koja se bavi proizvodnjom necega???
To treba doci sef iz proizvodnje,pitati te par prakticnih pitanja i ako vidi da imas potencijala,reci dodji sutra,probni rad mjesec dana i ako zadovoljis,ugovor za stalno i cao.
A kod nas,neke zenske u HRu,koje u zivotu nije vidila serafciger ili zavrnula nesto,ona odlucuje da li sam ja sposoban za rad u proizvodnji...tuzno i jadno.
Ja se sa ljudima iz struke i od znanja dogovorim za 2 minite sve...jer oboje se razumijemo u posao i to je to.
Izvini ali puno gluposti na jednom mjestu
zippoo87

#2114 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Snake Eyes wrote: 11/03/2023 14:53 Naseg kolegu @zippoo87 izgleda vrijedja sve sto ne voli da cuje. Polako.
Ne razumijem ovaj post...sta me vrijedja?
Meni se cini da neke ovdje vrijedjaju cinjenice...a evo neka ovi "poslodavci" nadju linkove i probleme poslodavaca sa radnicima ,pa da vidimo kakav je odnos zajebanih poslodavaca od radnika i obrnuto
Snake Eyes

#2115 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:55
Snake Eyes wrote: 11/03/2023 14:53 Naseg kolegu @zippoo87 izgleda vrijedja sve sto ne voli da cuje. Polako.
Iznio si salvu uvreda na racun kolege, to se radi vecinom onda kada si pogodjen ili uvrijedjen necim na licnoj osnovi. Razmjenjujemo misljenja, razmisli malo da ti mozda ne nedostaje iskustvo upravljanja biznisom pa da bi mogao dati objektivno misljenje.
zippoo87

#2116 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Bodkin wrote: 11/03/2023 14:54
zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:30

Izvini ali puno gluposti na jednom mjestu
Pa daj nam ti koju "pametnu"??

Ja imam dokaze crno na bijelo o ovome sto pisem i mogu ih uvijek pokazati kome treba.
A seronje kao ti sve sto mogu napisati je upravo ovo

I da odgovorim oficiru na pitanje...ne da nema 10 firmi u mom gradu koje su korektne,nego ne znam da li ima i 5.Imas po crnim rubrikama firme,radnici 20 godina bez doprinosa,direktorima nekim sada i presudjeno a 100+ radnika jos ni penziju ne mogu primati,jer im nije uplacen staz.
Ja licno znam 2-3 .
zippoo87

#2117 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Snake Eyes wrote: 11/03/2023 14:59
zippoo87 wrote: 11/03/2023 14:55

Iznio si salvu uvreda na racun kolege, to se radi vecinom onda kada si pogodjen ili uvrijedjen necim na licnoj osnovi. Razmjenjujemo misljenja, razmisli malo da ti mozda ne nedostaje iskustvo upravljanja biznisom pa da bi mogao dati objektivno misljenje.
Nisu uvrede i nije nista licno...ali na svaku temu dodje ovdje i sa neke visine sere po postenom narodu koji je prozovio i dozivo svasta na poslovima i jos te kao pravi lazovom.
Problem kod vecine ljudi je taj sto ne zele da pricaju o sranjima koja dozive a nekima nije problem to napisati.Neki se boje pa sute,neki ne boje pa pisu ali to ne mijenja cinjenice koje se desavaju.
Mozda je bolja situacija u Sarajevu i ima dobrih firmi,jer tu su i stranci i novac i sve ali nije BiH od Marijin dvora do Bascarsije...BiH su svi gradovi.
Evo ko god ne vjeruje,neka dodje u moj grad i prijavimo se na par konkursa i odemo na razgovor a mogu mu i pokazati neke snimke sa tih intervjua,pa mozda povjeruje wvojim ocima i usima.
Officer Crabtree

#2118 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

U tom onda smislu naslov teme nije tačan.

Ako cijeli grad ljudi rade pod takvim uslovima, onda ima ko će raditi.

No, to nije tačno.
Hakiz

#2119 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 15:10 U tom onda smislu naslov teme nije tačan.

No, to nije tačno.
Ovdje si u pravu.

Ako imamo temu na kooj ljudi pričaju da je nemoguće na sudu ostvariti pravdu, da su gazde robovlasnici, da su radnici donji itd, a kada kažeš nemoj za takvog gazdu raditi budeš napadnut (mora se živjeti, nemaš ti pojma o životu), onda je naslov teme najobičnija laž.
zippoo87

#2120 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 11/03/2023 15:15
Officer Crabtree wrote: 11/03/2023 15:10 U tom onda smislu naslov teme nije tačan.

No, to nije tačno.
Ovdje si u pravu.

Ako imamo temu na kooj ljudi pričaju da je nemoguće na sudu ostvariti pravdu, da su gazde robovlasnici, da su radnici donji itd, a kada kažeš nemoj za takvog gazdu raditi budeš napadnut (mora se živjeti, nemaš ti pojma o životu), onda je naslov teme najobičnija laž.
Napadate vi i nas koji necemo da radimo za takve gazde.
Mi smo neradnici,nama neko drugi placa troskove,mi smo izbirljivi,mi nismo kvalifikovani...tid itd
zippoo87

#2121 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

No, to nije tačno.
A ti se uhvatio bukvalno naziva teme i oko toga lomis koplja.

Pa ne radi cijeli grad,mnogi odlaze a ovi sto ostajuxostaju jer moraju i nemaju bolje.
Da li je normalno da u 2023. Godini na platu od 800 KM,ti dobijes 600 KM+ 200 KM bonova/karticu koje mozes potrositi u gazdinom marketu jedino?
A gazda napravio TC veci nego u centru Minhena i sada jos i hotel,plus kolacara i bog zna sta jos.
I ljudi rade tu,pristaju na takve uslove...jer kada se tu zaposlis,ne mozes ti pregovarati i traziti 1000 KM u kesu,bez bonova.
Mislim mozes traziti,ali neces biti zaposlen...biti ce zaposlen onaj koji pristane na 600+200
Hakiz

#2122 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 15:28
Hakiz wrote: 11/03/2023 15:15

Ovdje si u pravu.

Mi smo neradnici,nama neko drugi placa troskove,mi smo izbirljivi,mi nismo kvalifikovani...tid itd
Ko mi?
zippoo87

#2123 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 11/03/2023 15:55
zippoo87 wrote: 11/03/2023 15:28

Ko mi?
Izmedju ostalih si i ti na drugoj temi pisao,kao ti si dobio tuzbu pa valjda analogno tome,svako ko tuzi ce dobiti tuzbu ...valjda.
I ti isto imas postove koji su dijametralno suprotni od realnosti ali nazalost,ima jako puno ljudi koji bas moraju raditi za ovakve,jer u mnogim sredinama prelazak iz jedne firme u drugu je potpuno identican,jer poslodavci medjusobno dogovaraju plate i radne uslove.Nemas gdje preci...pisao sam o tome.
Ali vi neki imate problem sto vi samo gledate sebe i samo gledate Sarajevo a za vas drugi i ostatak gradova u BiH ne postoje.
I zato vi ne mozete sagledati realnu sliku,jer je to vama nesto apstraktno...to je kao da mi sada ne vjerujemo da djeca u Africi umiru od gladi,jer je nama pun stomak hrane.
A djeca umiru,vjerovali mi ili ne
Hakiz

#2124 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 11/03/2023 16:00
Hakiz wrote: 11/03/2023 15:55

Ko mi?
Izmedju ostalih si i ti na drugoj temi pisao,kao ti si dobio tuzbu pa valjda analogno tome,svako ko tuzi ce dobiti tuzbu ...valjda.
I ti isto imas postove koji su dijametralno suprotni od realnosti ali nazalost,ima jako puno ljudi koji bas moraju raditi za ovakve,jer u mnogim sredinama prelazak iz jedne firme u drugu je potpuno identican,jer poslodavci medjusobno dogovaraju plate i radne uslove.Nemas gdje preci...pisao sam o tome.
Ali vi neki imate problem sto vi samo gledate sebe i samo gledate Sarajevo a za vas drugi i ostatak gradova u BiH ne postoje.
I zato vi ne mozete sagledati realnu sliku,jer je to vama nesto apstraktno...to je kao da mi sada ne vjerujemo da djeca u Africi umiru od gladi,jer je nama pun stomak hrane.
A djeca umiru,vjerovali mi ili ne
Pa, i ja sam mogao propasti kada sam tužio. U jednom trenutku kažeš da nećeš da trpiš i reaguješ. Rezultat niko ne zna, kreneš pa šta bude. Druga opcija je da kukaš i ne kreneš. Ali, to ti neće pomoći. Samo, ako sam ja uspio, a nisam supermen, to bi trebalo da i tebi kaže da treba pokušati. Ne garantujem ti uspjeh, možda sve izgubiš.

Stvar je u tome da borba traži da nas 100 krene, 30 izgubi sve da bi 70 uživalo u pobjedi. Problem je nastao kada su uspjeli da nas dovedu u situaciju da više niko ne želi da bude u onih 30. I zato svih 100 trpi.

Žrtva je neophodna, svaka borba to traži. Bez toga, sve je jalova priča, kuknjava zbog kuknjave.
Last edited by Hakiz on 11/03/2023 16:19, edited 1 time in total.
zippoo87

#2125 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ponavljam ti...nisi ti jedini i nisi reprezentativan primjer,kao sto ni ja nisam jedini.
Ja pisem o situacijama koje se desavaju i oko mene a i meni.
Ne mozes tuziti poslodavca ako imas ugovor na odredjeno...sto je 85% ugovora kod gazda o kojima pisemo,dakle ovih sto eksploatisu radnike.
Post Reply