Officer Crabtree wrote: ↑11/03/2023 14:14
zippoo87 wrote: ↑11/03/2023 14:08
I nisi za svo ovo vrijeme nikada cuo za loseg poslodavca kod nas u BiH?
Cuo si samo za neradnike ali za lose poslodavce nisi nikada?Bravo
Nisi nikada cuo ni ovo da sve njuskaju,provjeravaju,da mobinguju zaposlene,da ni minimum zakonskih prava ne ispunjavaju,da ostaju duzni,da psuju,udaraju radnike,da se izivljavaju...da kazu da je 1000 KM puno za platu,itd itd.
Svaka cast...samo me zanima gdje se nalazi ta tvoja BiH...jer ocito nije ista lokacija kao moja BiH.
Naravno da sam čuo.
Ja sam samo napisao da se svaka tema u to pretvori.
Ne možeš otvoriti temu o radnom odnosu na Ekonomija, da se ne pretvori u temu protiv privrednika, odnosno nabrajanje tih loših primjera, najčešće nekoliko istih članova foruma. Na to još dodaš da nema nikakve refleksije o ponašanju radnika na radnim mjestima, njihove stručnosti, marljivosti ili odgovornosti.
Ti stalno pišeš o tome, a ja te pitam da li ti radiš u firmi u BiH.
Eto ja radim i ja sam glup i ne znam faktičko stanje, a radiš li ti pa ti reci faktičko stanje u firmi u kojoj ti radiš.
Nebitno, privrednici su šupci.
Ti si maliciozan,sto je puno gore.
Privrednici su kriminalci,nisu supci.Supak ne krsi zakone i ne potkrada svakoga koga stigne.
Radio sam u 7-8 firmi i sve gazde su iste.SVE.Doduse radio sam sve firme iz mog grada i kratko jedna iz Tuzle...3-4 zaposlena.
A prije je to bilo i lakse...ja prije za posao razgovarao sa direktorom ili gazdom i dogovorimo se ili se ne dogovorimo.
Sada dodjem na razgovor a oko mene sjedi 8 HR generala i bleje u mene,dok me jedan ispituje i postavlja pitanja na loje sam ja vec dao odgovor u svom CVu.
A onda krenu ove gluposti oko hobija,dodatnih nekih stvari,jesam li ozenjen,pa malo prica sa strane da vide jesi li u duznickom ropstvu i tako te gluposti.
I onda dodjemo do plate ili satnice,koja je 2,50 KM,max 3 KM i onda se ja samo nasmijem i kazem da sam u prosloj firmi imao vecu platu,ne mogu prihvatiti da radim za manju.
Njihov odgovor bide,MI TOLIKO NUDIMO...uz obavezni klise,moze biti i veca,ako se dokazes
I ovo je ako dodjem do zadnjeg kruga a ako su prva dva...to je cisto gubljenje vremena.
I hajde ti meni sada reci,kao "struĆnjak" jesam li ja sta slagao kako funkcionisu razgovori za posao??
Meni iskreno nije jasno koji ce K HR u firmi koja se bavi proizvodnjom necega???
To treba doci sef iz proizvodnje,pitati te par prakticnih pitanja i ako vidi da imas potencijala,reci dodji sutra,probni rad mjesec dana i ako zadovoljis,ugovor za stalno i cao.
A kod nas,neke zenske u HRu,koje u zivotu nije vidila serafciger ili zavrnula nesto,ona odlucuje da li sam ja sposoban za rad u proizvodnji...tuzno i jadno.
Ja se sa ljudima iz struke i od znanja dogovorim za 2 minite sve...jer oboje se razumijemo u posao i to je to.