moonca wrote: ↑11/03/2023 17:27
wrote: ↑11/03/2023 15:32
jer imam 2 stana
jedan je za zivot... stalna adresa.. . drugi je investicija. i traba biti dodatni godishnji porez
Na jednoj adresi imam prijavljen stalni boravak a na drugoj, npr. u drugom gradu imam drugu nekretninu i tu mi je poslodavac i tu radim u tom slucaju necu platiti nikakav porez nego cu jos od placenog poreza dobiti dio nazad na ime placenih rezija, odrzavanja te nekretnine i putnih troskova, ishrane (stanje u Njemackoj)

. Ako sam taj drugi stan, u kojem stanujem zbog posla, iznajmila u tom slucaju dobijem nazad cak i kiriju, rezije, putne troskove, ishranu od Finanzamt-a od vec placenog poreza na ime place.
Evo ja sam vani, kupila sam nedavno stan u BiH i za njega cu u zemlji boravka dobiti nazad, od mog placenog poreza na ime place, sve troskove rezija, notarski ugovor, dio placenog poreza 5% na ime kupovine nekretnine (to ce Lohsteuerberater priloziti Finanzamt-u iduce godine, za sve se vec unaprijed kod njega raspitala i znam na sta moram obratiti paznju) i dio troskova renoviranja za koji prilozim fiskalni racun iz BiH ako bih se odlucila na renoviranje.
Ovo vrijedi za sve strance u Njemackoj koji imaju duplo domacinstvo i kod njih i u zemlji porijekla a jos uvijek nemaju stalni boravak (bez obzira da li ga licno ne zelis jer imas vise benefita bez (a uvijek ga mozes dobiti) ili si nedavno doselio i nemas jos sve ispunjene uslove da ga dobijes).
Isto vrijedi ako u zemlji porijekla imas roditelje i brines se o njima, sve sto na njih potrosis, na njihovo uzdrzavanje ako su nezaposleni ali i ako su zaposleni mozes svaki pfening dobiti nazad bez ikakvih peripetija jer si po zakonu ionako duzan da se o njima brines

.