Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
plavi_E

#81876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pandakonda wrote: 11/02/2023 01:27
Spoiler
Show
Jordan1961 wrote: 10/02/2023 16:38
Ako pripadnika jednog naroda vrednujes visestruko vise od pripadnika drugog naroda samo zbog etnicke pripadnosti onda imas situaciju slicnu onoj u Juznoj Africi do 90-ih gdje je bijeli covjek bio vrednovan visestruko u odnosu na crnog covjeka, samo zbog boje koze.
To o etnickoj konsocijaciji su tvoji mokri snovi jer se ona nigdje ni u Ustavu ni u ne spominje ovo o cemu pricas.
Drzava nije tako uredjena jer se temelji na ravnotezi demokratskog i etnickog. To sto je RH i HDZ izlobirao kod odlikovanog licemjera u vidu VP je drugi par rukava ali vidjecemo jos sta ce na to reci medjunarodni sudovi.
Druze uz duzno postovanje ti si se pogubio u svemu sto pricas. Niko ne postavlja da jedan narod vrijedi vise od drugog, nego da su svi jednaki. Imas predstavnicki dom koji oslikava jednu sliku i dom naroda koji oslikava drugu siku. Kako pobogu bilo ko vrijedi vise od drugog ako su svi jednaki ? Svaki je nivo građanski osim ta 2. Koji ustav ti citas ziv bio ako ne vidis elemente konsocijacije ?

Drzava je vise građanska nego etnicka, doslovno su svi organi građanski osim domova naroda i 2 grada (sarajevo i mostar) koji imaju drugaciji nacin biranja. I Brcko Distikt.
plavi_E wrote: 10/02/2023 16:51

Selami, pozdravi i zelje sa ercegbosne i poskoka ne jenjavaju.

:-)
Sta je pogresno u ovome sto sam rekao ? I kakav crni poskok forum, je li to znaci ako se ne uklapas u klix mainstream odma si poskokovac ili šetnik
?
Pa pogresna je prica da su clanovi Presjednistva predstavnici pojedinacnih etnija iz kojih dolaze. Cinjenica da su Komsic i Becirovic legalni i legitimni clanovi Presjednsitva demantuje te price. Ta laz se prosipa od poskoka i ercegbosne pa do ovog foruma. Ako Covic hoce da tako bude tj. da bude "legitimno predstavljanje" onda se moraju mjenjati nadleznosti Presjednistva. Ako clanovi Presjednistvahoce da samo prestavljaju svoje etnije u Presjednistvu onda to tijelo moze raspravljati samo etnickim pitanjima etnija u BiH a ostale nadleznosti prenijeti na VM i Parlament.

Takodje broj clanova VM iz svake etnije nije zakonski definisan nego je stvar dogovora. U okviru promjena koje Covic zeli moralo bi se onda promijeniti i broj clanova VM iz reda Bosnjaka i bh. Hrvata broj iz reda bh. Srba moze trenutno ostati isti.
Pandakonda

#81877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Jordan1961 wrote: 12/02/2023 02:11
Pandakonda wrote: 12/02/2023 00:31

Je li ti razumijes rijec vecinski ? Nisam rekao da je 100%. Vlast će biti formirana i tek treba da se izglasaju clanovi predsjednistva federacije koje se malo oteglo. Drzavna vlast je izabrana, vlada u RS je izabrana, ostaje samo federacija koja po prirodi uvijek kasni malo vise. Vlada je ostala u tehnickom mandatu jer je HDZ blokirao sa delegiranjem u DN. Sada to nije moguce jer je Smit dao jasne rokove koliko imaju vremena da izaberu ljude.

Ne razumijem nazalost sta si htio reci ali ako mislis na generalni sistem, on ce ostati ovakav dokle god se ne razvije povjerenje između naroda da jedna strana ne zeli zeznuti drugu. Ovo mislim za sve narode i ne samo u kontekstu hrvata i bosnjaka.
Kada forumas napise pojam "clanovi predsjednistva federacije" onda se samokvalificira u politickog duduka koji pojma o uredjenju BiH nema. To si ovdje vise nego dovoljno puta maestralno demonstirao te sam sebe diskvalificirao za svaku dalju diskusiju.
Druze jesi li ti procitao uopste izborni zakon ? Klubovi naroda unutar Doma naroda federacije nominuju 3 osobe koje se onda između sebe dogovore ko će biti predsjednik federacije. Ako ti je lakse zovi ga drugacije ali predsjednistvo nije pogresno.
plavi_E wrote: 12/02/2023 11:39
Pandakonda wrote: 11/02/2023 01:27
Spoiler
Show

Druze uz duzno postovanje ti si se pogubio u svemu sto pricas. Niko ne postavlja da jedan narod vrijedi vise od drugog, nego da su svi jednaki. Imas predstavnicki dom koji oslikava jednu sliku i dom naroda koji oslikava drugu siku. Kako pobogu bilo ko vrijedi vise od drugog ako su svi jednaki ? Svaki je nivo građanski osim ta 2. Koji ustav ti citas ziv bio ako ne vidis elemente konsocijacije ?

Drzava je vise građanska nego etnicka, doslovno su svi organi građanski osim domova naroda i 2 grada (sarajevo i mostar) koji imaju drugaciji nacin biranja. I Brcko Distikt.
Sta je pogresno u ovome sto sam rekao ? I kakav crni poskok forum, je li to znaci ako se ne uklapas u klix mainstream odma si poskokovac ili šetnik
?
Pa pogresna je prica da su clanovi Presjednistva predstavnici pojedinacnih etnija iz kojih dolaze. Cinjenica da su Komsic i Becirovic legalni i legitimni clanovi Presjednsitva demantuje te price. Ta laz se prosipa od poskoka i ercegbosne pa do ovog foruma. Ako Covic hoce da tako bude tj. da bude "legitimno predstavljanje" onda se moraju mjenjati nadleznosti Presjednistva. Ako clanovi Presjednistvahoce da samo prestavljaju svoje etnije u Presjednistvu onda to tijelo moze raspravljati samo etnickim pitanjima etnija u BiH a ostale nadleznosti prenijeti na VM i Parlament.

Takodje broj clanova VM iz svake etnije nije zakonski definisan nego je stvar dogovora. U okviru promjena koje Covic zeli moralo bi se onda promijeniti i broj clanova VM iz reda Bosnjaka i bh. Hrvata broj iz reda bh. Srba moze trenutno ostati isti.
Ako oni nisu predstavnici pojedinacnih etnija, zasto onda svi idu svom narodu na potvrđivanje VNI kada ga pokrenu ? Jer jel ako oni tu predstavljaju svakoga onda bi samo islo na predstavnicki dom.
Članak 6. Zakona o Vijeću Ministara

Ukupni sastav Vijeća ministara će u tijeku cijelog mandata biti u potpunosti skladan s Ustavom Bosne i
Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će sukladno s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati
jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Vijeća ministara i zamjenici predsjedatelja su iz različitih naroda.

U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog tajnika Vijeća ministara iz članka 24. ovoga zakona mora se
osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih.
Ipak nije stvar dogovora nego zakonska obaveza. Jedino sto je stvar internog dogovora je sistem rotacije za predsjednika VM. Komsic i Becirevic naravno jesu legalno izabrani i tu nije nikakav problem. Problem lezi u tome sto je Komsic predstavnik hrvata a covjek se ne smije pojaviti nigdje gdje su ti isti hrvati većina u Bosni i Hercegovini niti je odnio pobjedu u bilo kojem većinski hrvatskom mjestu. Ko god misli da se samo hrvati bune radi ovoga vidjeli smo reakcije Bosnjaka kada se Sulic pojavio kao opcija da bude Bosnjak ministar. To o cemu govoris vezano da raspravljaju samo o etnickim pitanja bi imalo smisla da je koncept drzave drugaciji. Međutim Bosna i Hercegovina je drzava gdje postoji power sharing da svi narodi imaju istu moc odlucivanja ne samo po tim pitanjima nego i drugim koji se ticu svakodnevnog zivota.

Vidjeli smo sta se desilo kada su se svi ostali kantoni ko lešinari okomili na KS da im ukinu ponder i pare. Zasto bi sad neki hrvat pristao da se samo pita za etnicka pitanja kad sutra, prekosutra moze neko doci i krenuti nesto slicno raditi njima po nekom drugom pitanju ?
JohnnyS

#81878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Bloo wrote: 12/02/2023 00:21
Kordić opleo po antifašistima i nazvao ih sijačima mržnje i podjela, SDP mu žestoko uzvaratio
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je žestoko opleo po antifašistima nakon što su danas uputili kritičke poruke predstavnicima vlasti, u sklopu svečanosti povodom obilježavanja 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

"Dok Mostar svakodnevno raste, razvija prometnice, infrastrukturu, turizam, obnavlja zaostale ruševine, pojavljuju se lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašistima. Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma", istaknuo je Kordić.

Oštro je osudio takav javni govor, koji, kako je naglasio, "ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju".
Mario treba da se preimenuje u Dario.

Hrvatski narod u Hercegovini je većinom žalosno trajno izmijenjen po pitanju civilizacijskih vrijednosti
vee-jay

#81879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

bem vam mater osmorka sto sa ovim niste napravili drzavnu vlast.

Leverage

#81880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Pa neku noć je onaj alfa-četnik Vukanović opet vazio kod Senada, a bejha patriote svršavale u ekstazi. Đe ćeš sad u nevrijeme sa tim klipom.
Login77777

#81881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

BHCluster wrote: 10/02/2023 19:51
Login77777 wrote: 10/02/2023 19:43
Nema potrebe nisam clan SDF, ljudi koji podrzavaju „legitimno predstavljanje“.

Trebas se vise za sebe brinuti. Iz sveCke podrzavati „legitimno predstavljanje. E da zna Olaf…
Nista bolji nisi od Zahiragića, jedina razlika izmedju vase komunikacijske nekulture lezi u tome da on stoji iza svega recenog imenom i prezimenom dok ti ne. Pravi si jadnik.
Zasto sam jadan? Pa ne podrzavam ja bezglutensku SDA.
BHCluster

#81882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Login77777 wrote: 12/02/2023 19:32
BHCluster wrote: 10/02/2023 19:51
Nista bolji nisi od Zahiragića, jedina razlika izmedju vase komunikacijske nekulture lezi u tome da on stoji iza svega recenog imenom i prezimenom dok ti ne. Pravi si jadnik.
Zasto sam jadan? Pa ne podrzavam ja bezglutensku SDA.
Zar 8ka nije s njima u koaliciji jednom od kantona?! :oops:
dr_Evil

#81883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 10/02/2023 13:36

Puno mi šuplje, pa zato izgleda da sam zapijenio :D . Od hapšenja nema ništa,naravno....al ipak da upitam.hoće li se hapsiti Dika Slezak, Grgići, vlasnici premijer kladionice, Džida i kompanije, Zovke itd....jesi na njih mislio :D, daj sused.....da se razumijemo nisam ja ni za kakva populistička hapsenja, niti neke sječe knezova ili slanje katil fermana, postoji država, kakva takva, pa nek istražuje. Al spominjati hapšenja...a spominjana su....a znati da se to odnosi samo na jednu stranu...tja....
Nece se hapsiti UZP ratno-tajkunski kadrovi. To apsolutno ne ocekujem niti imam vlazne snove o tome. I ne moraju, a sad cu obrazloziti!

Vec sam pisao na ovome forumu da najvise boli nepravda, i vec sam mnogo putu adresirao na racun SDA kada kazu da drzava ne moze naprijed jer ne daju HDZ I SNSD. Pitao sam zasto onda u kantonima i opstinama gdje su Bosnjaci vecina ne tece med i mlijeko(ne ekonomski) u smislu da je krimiinal sveden na minimum, policija radi svoj posao i hapsi kriminalce, sudije Bosnjaci ih salju iza resetaka. Da se pokaze da ima pravde i smisla boriti se za nesto..

Ako n-torka preuzma federalnu vlast, onda sto se mene tice imaju taj mandat da pokazu da pravde moze biti, i nek hapse sve tajkune, nek pokazu da pravde ima. Ako to ne urade znaci da su se prikljucili SDA krimogenoj HALKI i moj glas ne zasluzuju.

Ocisti prvo svoj prag, pa onda prebacuj lopticu. Ako smo muslimani onda je postenje prvo i osnovno!
palermo wrote: 10/02/2023 13:36
340 000 su glasovi SDA i DF-a......a zašto bi hapsio, kako zašto, zato što su SANU-ovci ili Kadirovci....
Susjed, ne obadaj se, nemam ti sta drugo reci na ovo. Ja iskreno vjerujem kad bi krenula hapsenja kriminalaca i ratnih tajkuna da bi SDFA digla pricu da je to hapsenje po stranackoj ili vjerskoj osnovi. Da podsjetimo sta je Komso rekao kad je odvelo Novalica. Najvaznije je zastiti tokove novca.
lan Predsjedništva BiH Željko Komšić, povodom saslušavanja i zadržavanja u SIPA-i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, kao i Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića kaže, kazao je za kako ga sve ovo podsjeća na predratnu aferu “Agrokomerc”.

– Svaka borba protiv korupcije je za pozdraviti. Ne ulazeći u to šta radi Tužilaštvo, jer to svakako i ne znamo. Politički sve podsjeća na predratnu aferu “Agrokomerc”. Političke posljedice po cijelu BiH, ne samo Federaciju BiH biće ogromne, kao što je to bila i afera Agrokomerc u ono vrijeme. Nažalost, posljedice te predratne afere su bile pogubne po zemlju! – rekao je Komšić za portal Startbih.ba.
palermo wrote: 10/02/2023 13:36 A kad dođe, ili ako dođe (zapravo, na nekoj razini, došlo je već do toga) sasvim je svejedno ko ga je izazvao.....iako meni ta priča oko budžeta baš i ne pije vode.....jer ako optužuješ SDA i DF da se bore za budžete i upravljanje finasijama, onda isto tako možeš optužiti i xorku da se bori za finasije bez obzira na cijenu koštanja i pri tome u pomoć zove svakoga. Bez kriterija.

Halalim, mada ti petak meni ništa posebno ne znači, strogi sam sekularista
Vrlo moguce da se mnogi iz n-torke bore za budzet i pozicije. Ali vec sam nekome pisao osnova SDP glasaca za razliku od SDA glasaca je da ne gleda svoju korist nego to radi jer vjeruje u bolje sutra.

A svaciji dobar nijet se moze zloupotrijebit.
dr_Evil

#81884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 10/02/2023 14:31
Haj malo siđi sa svojih visokih konja pajdo i da odmah razjasnimo neke stvari. Nemaš ti šta mene operisanog od vjere, koji sam glasao za Profu Mirsada i Vojina išta nazivati, kamoli nekakvim kadirovcima i težnjama ka nazadnom istoku. Znači to odmah izbij sebi iz glave.

A simpatično da ti, koji pišeš d aje Alija kriv za rat i da bi bilo bolje da je BiH ostala u Srboslaviji, ikoga proziva za sanu-ovcima.

E, ono nešto nekoga naziva :lol:
Pa rekoh da te ja ne nazivam Kadirovcem. A istini za volju (cuj izraza), nemaju ni pravi Kadirovci nista sa vjerom, inace se ne bi mogli za krst borit, jel tako?

Drugo, ne vjerujem ti da si glasao za navedene, ne znam sto vi svi pro-SDA furate da ste dali glas nekome iz SDP-a. Ali opet ti najbolje znas.

I trece, da djelimocno si upravu. Aliju navodim kao jednog od "sukrivaca" za rat, i mislim da bi bilo bolje da je BiH u ONOME trenuku(niposto danas, niti mislim da je to vise ikad moguce) ostala u Jugi. Mi nismo mogli gore proci nego smo prosli, pobijeni, raseljeni, ponizeni, na 20% svoje domovine, realno govoreci onih 80% necemo vise nikad naselit jer nemamo taj natalitet niti postoji projekat, a ono sta nije raseljeno mali od babe raselio u miru. SANU projekat - skoro pa ostvaren.

A onaj partner sa kojim smo mahali je danas u NATO-u,u EU, i pita nasu djecu na granici imaju li pite za prijavit jer oni su bosanci majka im pravi pitu. Hvala Alija!
carobnjak_N

#81885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Meni je smiješno kako ljudi ovdje ozbiljno govore kako od nove vlasti očekuju maltene sve idealno.
Pa nije se desila revolucija jbt.
Morate biti svjesni da su to naivna očekivanja. Ja bih buo zadovoljan da u ovom mandatu uspiju sa dvije stvari :

-sekularizacija i odvajanje institucija i politike općenito, od utjecaja vjerskih institucija, te da istima u onom ugovoru kojeg
traže dodaju još tačaka u kojima će im ograničiti polje djelovanja i postaviti ih na adekvatno mjesto u društvu, u skladu sa
crkvenim institucijama na zapadu.

-relaksacija odnosa sa Zg i Bg, a sa Hrvatima u BiH prestati svako ideološko sukobljavanje i ponovo krenuti putem ka cilju
zajedničkog društva na osnovu dogovora i konsenzusa

-baviti se uređenjem i primjenom ovih politika u Federaciji dok se ne dođe do potpuno opuštene atmosfere saradnje i zajedničkog nastupa
prema republici srpskoj, nudeći im isti takav partnerski pristup.

Okvirno, to bi bilo više nego odlično ako bi se uspjelo realizovati.
To što vi očekujete neka masovna hapšenja, i nultu stopu korupcije, to se ne može dogoditi dok se ne uspostave uslovi u društvu, jer
uvijek će biti podizanje nacionalnih tenzija kad treba nekog uhapsiti i osuditi.
dr_Evil

#81886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

carobnjak_N wrote: 13/02/2023 07:57 Meni je smiješno kako ljudi ovdje ozbiljno govore kako od nove vlasti očekuju maltene sve idealno.
Pa nije se desila revolucija jbt.
Morate biti svjesni da su to naivna očekivanja. Ja bih buo zadovoljan da u ovom mandatu uspiju sa dvije stvari :

-sekularizacija i odvajanje institucija i politike općenito, od utjecaja vjerskih institucija, te da istima u onom ugovoru kojeg
traže dodaju još tačaka u kojima će im ograničiti polje djelovanja i postaviti ih na adekvatno mjesto u društvu, u skladu sa
crkvenim institucijama na zapadu.

-relaksacija odnosa sa Zg i Bg, a sa Hrvatima u BiH prestati svako ideološko sukobljavanje i ponovo krenuti putem ka cilju
zajedničkog društva na osnovu dogovora i konsenzusa

-baviti se uređenjem i primjenom ovih politika u Federaciji dok se ne dođe do potpuno opuštene atmosfere saradnje i zajedničkog nastupa
prema republici srpskoj, nudeći im isti takav partnerski pristup.

Okvirno, to bi bilo više nego odlično ako bi se uspjelo realizovati.
To što vi očekujete neka masovna hapšenja, i nultu stopu korupcije, to se ne može dogoditi dok se ne uspostave uslovi u društvu, jer
uvijek će biti podizanje nacionalnih tenzija kad treba nekog uhapsiti i osuditi.
Ja ocekujem da hapse, naravno ako kazem da uhapse tuce tajkuna to nisu masovna kasnjenja. Dince je pola kampanje pricao kao Budnjo je ukrao milione vode, pa dobro, i sta sad? Hoce li taj Budnjo u zatvor majka mu stara vise? Ili ipak nema pravde, a ako nema pravde onda je za mene isti kao i Fadil.

Nema relaksacije odnosa sa Zg i Bg dok tamo sjede politike kakve sjede. U kojem filmu ti mozes relaksirat odnos sa Beogradom dok u istom tom Beogradu Draza Mihajlovic se proglasava antifasistom. Ali naravno da treba povecati stepen suradnje i raditi na pitanjima koja se mogu rijesiti.

Vlazne snove o tome da ce HDZ BiH napraviti neku pro-bih alijansu koja ce kasnije integrirati RS mozes samo zaboraviti, to je vec naivnost francuske sobarice. Ekonomija je jedina sansa koja moze da drzi spojeno ovo drustvo. Ali ekonomije nema dok nema pravde, to je prvo i osnovno, ne moze se ocekivati neko povecano investiranje dok nema pravde. Ko ce bolan ulozit pare u Bosnu, samo onaj ko je uzasno voli ili onaj ko hoce da opere pare. Pravda, a investicije ce doci, jer imamo lokaciju i infrastrukturu!
carobnjak_N

#81887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Kakav govor, pravda ovo ono ...Nećemo mi sa ovima nećemo sa onima :-)
carobnjak_N

#81888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Ne može Draža ali može Busuladžić fašista ...ali hoćemo "pravduuuuu!" :-D
dr_Evil

#81889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

carobnjak_N wrote: 13/02/2023 08:51 Ne može Draža ali može Busuladžić fašista ...ali hoćemo "pravduuuuu!" :-D
Kod mene apsolutno ne moze Busuladzic, mislim da sam ja na ovom forumu proglasen poCetnikom davno jer vrlo jasno pisem o fasistickim tekovinama kod Bosnjaka.

Bez pravde nema nista, pa vi svi pricajte sta god hocete. Osnovni uslov bilo kakvog napretka je pravna drzava.
dr_Evil

#81890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

carobnjak_N wrote: 13/02/2023 08:50 Kakav govor, pravda ovo ono ...Nećemo mi sa ovima nećemo sa onima :-)
Da ponovim, posto vidim da te to malo zabolilo. Nema relaksacije odnosa sa Zagrebom i Beogradom, sve dok tamo sjede politike koje bastine tekovine Ante Pavelica i Draze Mihajlovica. Ne mozes suradjivati s nekim ko je pobio desetine, a mozda i stotine hiljada tvojih sugradjana i onda tog istog koji ih je pobio proglasio herojem.

Zivot jedni pored drugih svakako, raditi i suradjivati moramo, jer ne mozemo sebe staviti u geto, ali ne zivjeti jedni s drugima. Nekad ce doci trenutak kada cemo pogledati jedne druge u oci, priznati svoje zlocine i zlocinacke politike te onda mozemo poceti graditi drustvo zajedno i na ravnopravnim osnovama. Pardoniram svim susjedima i komsijama koji bastine antifasisticke vrijednost.

Nazalost i kod Bosnjaka su na vlasti oni koji bastine mladomuslimanske vrijednosti. Kad sve zbrojis, dobro dosli u 1941.
Last edited by dr_Evil on 13/02/2023 09:08, edited 1 time in total.
Haris.ba

#81891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 13/02/2023 09:00 Kod mene apsolutno ne moze Busuladzic, mislim da sam ja na ovom forumu proglasen poCetnikom davno jer vrlo jasno pisem o fasistickim tekovinama kod Bosnjaka.
Samo da potcrtam. M.B.je bio Hrvat.
dr_Evil

#81892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 13/02/2023 09:07
Ma bio je sta bio, sta mu je odgovaralo u karijeri u tom trenutku jednako kao i mnogi drugi. Sve se dicimo ko nesto Safvet begom, pisao Bosnjak dok je bilo popularno, kasnije Hrvat bilo popularno, a na kraju dana sve za pare. Pare i obraz ne idu pod ruku, obicno.
Haris.ba

#81893 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 13/02/2023 09:10
Ma bio je sta bio, sta mu je odgovaralo u karijeri u tom trenutku jednako kao i mnogi drugi. Sve se dicimo ko nesto Safvet begom, pisao Bosnjak dok je bilo popularno, kasnije Hrvat bilo popularno, a na kraju dana sve za pare. Pare i obraz ne idu pod ruku, obicno.
Ne znam ko se dici, ili ne dici. I ne kontam kakva je to prica bilo popularno.

Ko da se narodnost i ideologija bira prema popularnosti. Lik je bio Hrvat i malo je rec naci i fasita simpatizer.

Imaju Bosnjaci dovoljno sramota, ne mora im se dodavati. Dovoljno je sto su dali ime skole i ulicu.
breuer

#81894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

dr_Evil wrote: 13/02/2023 09:00 Kod mene apsolutno ne moze Busuladzic, mislim da sam ja na ovom forumu proglasen poCetnikom davno jer vrlo jasno pisem o fasistickim tekovinama kod Bosnjaka.
tim gore što u današnjem Sarajevu po njemu daju imena ulica i škola i kolektivno svršavaju na njegovo "djelo"...
Haris.ba

#81895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

breuer wrote: 13/02/2023 09:13

tim gore što u današnjem Sarajevu po njemu daju imena ulica i škola i kolektivno svršavaju na njegovo "djelo"...
Nadam se da nije gore sto po Hrvatu se imenuju skole.

Stvar je ideologije. Nekome se svidjaju ono sto on predstavlja i ono sto je pisao.
Nazalost, takvih ima.

Ali, nista cudno. Pa i Visoki predstavnik danas nam je isto naci simpatizer.

Onaj i sds hoce na Sutjesci da cetnici i partizani se izjednace.

P.S.
Da barem Bosnjaci znaju prodati ko Hrvati promjenu imena ulica i skola tipa M.B. ko Hrvati u Mostaru....
HelaS

#81896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HelaS »

Zašto je bitna fašistička etnička pripadnost, ili vjerska... Fašist je fašist, kakav god kaput imao na sebi. Zlo je zlo
dr_Evil

#81897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 13/02/2023 09:11

Ne znam ko se dici, ili ne dici. I ne kontam kakva je to prica bilo popularno.

Ko da se narodnost i ideologija bira prema popularnosti. Lik je bio Hrvat i malo je rec naci i fasita simpatizer.

Imaju Bosnjaci dovoljno sramota, ne mora im se dodavati. Dovoljno je sto su dali ime skole i ulicu.
Pa bilo je popularno, sta cu ja, valjda, pojmam nemam, nije ni bitno. Naravno da se bira prema popularnosti, eto tako nekako krajem 19st. i pocetkom 20st. nije vise bilo popularno zvati se Bosnjak, pa pogotovo ovi drugih religija pomislise da je bilo cool zvati se prema vecem susjedu ili komsiji. A muslimani mislili da je bilo cool furati panislamizam. Sta ja znam, mnogima je bilo pomodarstvo biti Hrvat, u svakom slucaju bilo je para, a ko nema obraza pare su najbitnije.

Ma sta god da je, i ko god da je, na mojoj strani historije nije, pripada tekovinama koje su danas na vlasti. Tu se slazemo!

Nazalost postoji jedan revizionizam kod Bosnjaka, valjda po ugledu na Srbe, da hocemo da kazemo da su svi Bosnjaci bili antifasisti, pa onda i fasiste treba da proglasimo antifasistima ili makar umanjimo njihovu ulogu. Eh sad, ko god kaze nesto protiv toga bude potpuno odbacen od drustva, tipa Dervis Susic, nas najveci pisac, ili recimo jedan od najvecih bosnjackih islamskih intelektualaca danas Tarik Haveric.

Kad god progovoris kazu ti da bolujes od autosovinizma.
breuer

#81898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

Haris.ba wrote: 13/02/2023 09:15
breuer wrote: 13/02/2023 09:13

Nadam se da nije gore sto po Hrvatu se imenuju skole.

Stvar je ideologije. Nekome se svidjaju ono sto on predstavlja i ono sto je pisao.
Nazalost, takvih ima.

Ali, nista cudno. Pa i Visoki predstavnik danas nam je isto naci simpatizer.

Onaj i sds hoce na Sutjesci da cetnici i partizani se izjednace.

P.S.
Da barem Bosnjaci znaju prodati ko Hrvati promjenu imena ulica i skola tipa M.B. ko Hrvati u Mostaru....
tim gore zato što nema ulica hiljade čestitih Hrvata, a ovog maloumnika se sad uzdiže na pijadestal kao da je Mendela, a ne obični čaršijski ljubitelj nacista...
carobnjak_N

#81899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

hahaha stvarno jako opravdanje
carobnjak_N

#81900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

dr_Evil wrote: 13/02/2023 09:06
carobnjak_N wrote: 13/02/2023 08:50 Kakav govor, pravda ovo ono ...Nećemo mi sa ovima nećemo sa onima :-)
Da ponovim, posto vidim da te to malo zabolilo. Nema relaksacije odnosa sa Zagrebom i Beogradom, sve dok tamo sjede politike koje bastine tekovine Ante Pavelica i Draze Mihajlovica. Ne mozes suradjivati s nekim ko je pobio desetine, a mozda i stotine hiljada tvojih sugradjana i onda tog istog koji ih je pobio proglasio herojem.

Zivot jedni pored drugih svakako, raditi i suradjivati moramo, jer ne mozemo sebe staviti u geto, ali ne zivjeti jedni s drugima. Nekad ce doci trenutak kada cemo pogledati jedne druge u oci, priznati svoje zlocine i zlocinacke politike te onda mozemo poceti graditi drustvo zajedno i na ravnopravnim osnovama. Pardoniram svim susjedima i komsijama koji bastine antifasisticke vrijednost.

Nazalost i kod Bosnjaka su na vlasti oni koji bastine mladomuslimanske vrijednosti. Kad sve zbrojis, dobro dosli u 1941.
Dakle, ti bi da zahtjevas od drugih nešto sto nisi u stanju ni.u svome toru da promijeniš?
Ne znam da je drustvo koje je iskopalo svog ratnog zlocinca i nosalo ga po Bascarsiji te ga ukopali na pocasno mjesto, nesto bitno razlicito ?
Caci i danas stoji ploča na Bustriku kao sto Mladicu na Vracama.
Jos da nije blizine ovih medunarodnih faktora po Sarajevu bi bilo isto kao i u svim nacionalistickim sredinama.
Locked