Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
jednonogi_Jack

#81851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jednonogi_Jack »

laserShow wrote: 11/02/2023 16:30
jednonogi_Jack wrote: 11/02/2023 16:26 Pretpostavljam da je ona sama postavila ovu sliku na društvene mreže samo da pokaže svoju načitanost, ništa drugo.
Pritom joj se kaputić nenamjerno razmaknuo.
Drustvenu mrezu, svojim prijateljima, pratiteljima, etc. Ne na forumu, gdje anonimni jack i anonimni laser komentarisu.

Potpisi se imenom i prezimenom kada ostavis takav komentar i sve deset :thumbup:

Nisam ni ja neko olicenje morala, ali necij izgled, ili odabir odijevanja, ili neodjevanja, nikada ne bih vezao za poziciju i komentarisao na forumu.

Posao je jedno, vlastito vrijeme je drugo.
:-)
Ljudi komentirali sliku onako kako je ona tu sliku i namijenila.
Uostalom zašto ja ne bih smio komentirati, recimo, očajni odjevni ukus naše Benjamine.
meridiyan

#81852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

jednonogi_Jack wrote: 11/02/2023 16:26
laserShow wrote: 11/02/2023 16:20

aBd da vam zensku djecu ovako budu seksualno prozivali.

Amen :bih:
Pretpostavljam da je ona sama postavila ovu sliku na društvene mreže samo da pokaže svoju načitanost, ništa drugo.
Pritom joj se kaputić nenamjerno razmaknuo.
Doduse jest da se bavila i modelingom ali ne umanjuje njen uspjesni zivotni put

https://www.zvornikdanas.com/2020/10/ma ... sx73OzpNRk

Image
Last edited by meridiyan on 11/02/2023 16:59, edited 1 time in total.
Student_u_Ostavci

#81853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

laserShow wrote: 11/02/2023 16:42
Student_u_Ostavci wrote: 11/02/2023 16:38 Jel to seksualno uznemiravanje?
Ja mislim da jeste, ali ne znam sta zakon kaze. Neovlasteno dijeljenje fotografija van mreze gdje je objavljeno, rekao bih da nije dozvoljeno.

Samo nemojte da ovo okrenemo trojka vs sda, jer ovo ima veze s nama i nasim standardima.

Fotografiju komentarisite na facebooku, tu je gledajte i tu radite sta hocete s rukama, ali je bljutavo sherovati te fotografije na forum i jos anonimno ostavljati svakakve komentare.
Šta sve od tebe neću čuti :lol:

Aj da sam ja napisao neke gadosti, pa bih i razumio.
Ali indirektno govorim da dobro izgleda i ti kažeš da je to seksulano uznemiravanje. Vjerujem da nju sada neko pita šta misli o tvojoj konstataciji da bi žena pala sa stolice od smijeha.
BHCluster

#81854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Student_u_Ostavci wrote: 11/02/2023 16:59
laserShow wrote: 11/02/2023 16:42

Ja mislim da jeste, ali ne znam sta zakon kaze. Neovlasteno dijeljenje fotografija van mreze gdje je objavljeno, rekao bih da nije dozvoljeno.

Samo nemojte da ovo okrenemo trojka vs sda, jer ovo ima veze s nama i nasim standardima.

Fotografiju komentarisite na facebooku, tu je gledajte i tu radite sta hocete s rukama, ali je bljutavo sherovati te fotografije na forum i jos anonimno ostavljati svakakve komentare.
Šta sve od tebe neću čuti :lol:

Aj da sam ja napisao neke gadosti, pa bih i razumio.
Ali indirektno govorim da dobro izgleda i ti kažeš da je to seksulano uznemiravanje. Vjerujem da nju sada neko pita šta misli o tvojoj konstataciji da bi žena pala sa stolice od smijeha.
Jeko ovaj simp?
axe22

#81855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by axe22 »

laserShow wrote: 11/02/2023 16:20
axe22 wrote: 11/02/2023 14:59

Nacitana
aBd da vam zensku djecu ovako budu seksualno prozivali.

Amen :bih:
Ne shvatas, mislim NACITANA - edukovana cim je dobila ovaj posao.hhh
Haris.ba

#81856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Seksualno uznemiravanje je krivicno djelo, i ko ga vidi duzan je prijaviti tuzilastvu.
(2) Seksualno uznemiravanje je svaki oblik neželjenog verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja spolne prirode čiji je cilj ili efekat povreda dostojanstva lica, posebno kada se njime stvara zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.
BarbaDue

#81857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

Point. wrote: 11/02/2023 00:59Ja ne spominjem da se išta obrusi, nego da se u duhu relaksacije dogovori da se ne omlažava jedan cijeli narod kojem i Konaković pripada i da se bar poštuju neke osnovne, zakonske stvari.
Point je u tome da 8-ka ne smije ništa reći, jer automatski gubi poziciju u vlasti. Čim postavi neki ultimatum ili ned'o bog crvenu liniju, dvojac MD&DČ će im automatski reći ko vas yebe mi vam odosmo sa onim drugima.

Ovi drugi su takođe imali takav pristup partnerstvu sa šejtanom.

Mnogo godina unazad govorim i tvrdim da je jedina spas za BiH da okosnicu vlasti na državnom ali i svim drugim nivoima čine SDA i SDP!
Student_u_Ostavci

#81858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Rok koji je prošle sedmice postavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za izbor rukovodstva Federacije BiH i imenovanje premijera je prošao, a nijedno od ta dva predviđanja nije se obistinilo.
:lol:
Jordan1961

#81859 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Pandakonda wrote: 11/02/2023 01:27
Jordan1961 wrote: 10/02/2023 16:38
Ako pripadnika jednog naroda vrednujes visestruko vise od pripadnika drugog naroda samo zbog etnicke pripadnosti onda imas situaciju slicnu onoj u Juznoj Africi do 90-ih gdje je bijeli covjek bio vrednovan visestruko u odnosu na crnog covjeka, samo zbog boje koze.
To o etnickoj konsocijaciji su tvoji mokri snovi jer se ona nigdje ni u Ustavu ni u ne spominje ovo o cemu pricas.
Drzava nije tako uredjena jer se temelji na ravnotezi demokratskog i etnickog. To sto je RH i HDZ izlobirao kod odlikovanog licemjera u vidu VP je drugi par rukava ali vidjecemo jos sta ce na to reci medjunarodni sudovi.
Druze uz duzno postovanje ti si se pogubio u svemu sto pricas. Niko ne postavlja da jedan narod vrijedi vise od drugog, nego da su svi jednaki. Imas predstavnicki dom koji oslikava jednu sliku i dom naroda koji oslikava drugu siku. Kako pobogu bilo ko vrijedi vise od drugog ako su svi jednaki ? Svaki je nivo građanski osim ta 2. Koji ustav ti citas ziv bio ako ne vidis elemente konsocijacije ?

Drzava je vise građanska nego etnicka, doslovno su svi organi građanski osim domova naroda i 2 grada (sarajevo i mostar) koji imaju drugaciji nacin biranja. I Brcko Distikt.
plavi_E wrote: 10/02/2023 16:51 Vidim da imas problema sa razumijevanjem makar i prosto prosirenih recenica pa da ponovim:

Selami, pozdravi i zelje sa ercegbosne i poskoka ne jenjavaju.

Sta je pogresno u ovome sto sam rekao ? I kakav crni poskok forum, je li to znaci ako se ne uklapas u klix mainstream odma si poskokovac ili šetnik
?
Mix i lov u mutnom.
Last edited by Jordan1961 on 11/02/2023 19:53, edited 1 time in total.
Jordan1961

#81860 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Jordan1961 wrote: 10/02/2023 16:38
Ako pripadnika jednog naroda vrednujes visestruko vise od pripadnika drugog naroda samo zbog etnicke pripadnosti onda imas situaciju slicnu onoj u Juznoj Africi do 90-ih gdje je bijeli covjek bio vrednovan visestruko u odnosu na crnog covjeka, samo zbog boje koze.
To o etnickoj konsocijaciji su tvoji mokri snovi jer se ona nigdje ni u Ustavu ni u ne spominje ovo o cemu pricas.
Drzava nije tako uredjena jer se temelji na ravnotezi demokratskog i etnickog. To sto je RH i HDZ izlobirao kod odlikovanog licemjera u vidu VP je drugi par rukava ali vidjecemo jos sta ce na to reci medjunarodni sudovi.
Druze uz duzno postovanje ti si se pogubio u svemu sto pricas. Niko ne postavlja da jedan narod vrijedi vise od drugog, nego da su svi jednaki. Imas predstavnicki dom koji oslikava jednu sliku i dom naroda koji oslikava drugu siku. Kako pobogu bilo ko vrijedi vise od drugog ako su svi jednaki ? Svaki je nivo građanski osim ta 2. Koji ustav ti citas ziv bio ako ne vidis elemente konsocijacije ?

Drzava je vise građanska nego etnicka, doslovno su svi organi građanski osim domova naroda i 2 grada (sarajevo i mostar) koji imaju drugaciji nacin biranja. I Brcko Distikt.
plavi_E wrote: 10/02/2023 16:51

Selami, pozdravi i zelje sa ercegbosne i poskoka ne jenjavaju.

Sta je pogresno u ovome sto sam rekao ? I kakav crni poskok forum, je li to znaci ako se ne uklapas u klix mainstream odma si poskokovac ili šetnik
?
Vidim da imas problem u razumijevanju i prosto prosirenih recenica pa da pojednostavim i ponovim jos jednom:
1) Ja nigdje nisam spominjao narode nego pripadnike naroda i nejednaku vrijednost glasa koju imaju, samo na temlju etnicke pripadnosti.
2) Citiraj makar jedan clan Ustava BiH ili FBiH gdje se spominje rijec konsocijacija. Isto tako to sto ti nazivas konsocijacijom nije tacna definicija tog pojma. To sto vam Vukoja i Lasic podvaljuju muda pod bubrege ne znaci da i ostali moraju kupiti.
3) Da je "drzava vise gradjanska nego narodna" vec bi bila uspostavljena vlast u FBiH jer Osmorka sa HDZ-om ima ubjedljivu vecinu u predstvnickom domu parlamenta FBiH. Ali vlasti nema. Zasto? Pa jebe samo jedan od tri doma naroda sto ce pametnom jasno reci gdje je vlast. Jer da nije tako, ne bi HDZ bio cementiran u vlasiti i na drzavnom i na federalnom nivou mada su po demokratskom kapacitetu ispod i jednog SDP. Predstavnicke domove mozes komotno ukinuti jer u ovakvom sistemu imaju samo simbolican znacaj.
splinter

#81861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by splinter »

Image

Gvardijan je prosto blistao na balu u Beču.
Još, da sako nije bio par brojeva, manji utisak bi bio još bolji.
Jordan1961

#81862 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

splinter wrote: 11/02/2023 19:37 Image

Gvardijan je prosto blistao na balu u Beču.
Još, da sako nije bio par brojeva, manji utisak bi bio još bolji.
Na balaovima Mile podvriskuje, pjeva "Ustaj mala vezi kera" i stipa trebe za guzice.
Od te slike suze teku.
BarbaDue

#81863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

Jel 'vo šćer doveo da je uda :mrgreen:
splinter

#81864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by splinter »

BarbaDue wrote: 11/02/2023 20:03 Jel 'vo šćer doveo da je uda :mrgreen:
Nije ščer, već je hanuma od vučiča, mislm
Pandakonda

#81865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Jordan1961 wrote: 11/02/2023 19:35

?
Vidim da imas problem u razumijevanju i prosto prosirenih recenica pa da pojednostavim i ponovim jos jednom:
1) Ja nigdje nisam spominjao narode nego pripadnike naroda i nejednaku vrijednost glasa koju imaju, samo na temlju etnicke pripadnosti.
2) Citiraj makar jedan clan Ustava BiH ili FBiH gdje se spominje rijec konsocijacija. Isto tako to sto ti nazivas konsocijacijom nije tacna definicija tog pojma. To sto vam Vukoja i Lasic podvaljuju muda pod bubrege ne znaci da i ostali moraju kupiti.
3) Da je "drzava vise gradjanska nego narodna" vec bi bila uspostavljena vlast u FBiH jer Osmorka sa HDZ-om ima ubjedljivu vecinu u predstvnickom domu parlamenta FBiH. Ali vlasti nema. Zasto? Pa jebe samo jedan od tri doma naroda sto ce pametnom jasno reci gdje je vlast. Jer da nije tako, ne bi HDZ bio cementiran u vlasiti i na drzavnom i na federalnom nivou mada su po demokratskom kapacitetu ispod i jednog SDP. Predstavnicke domove mozes komotno ukinuti jer u ovakvom sistemu imaju samo simbolican znacaj.
Tzv. nejednaka vrijednost glasa je tvoja interpretacija izjednacavanja glasa sva 3 naroda koja su konstitutivna. Ako je cilj sprijeciti preglasavanje, onda je logicno da ce iz percepcije bosnjackog naroda koji je najmnogobroniji izgledati kao da su "zakinuti" jer se njihov glas svede u istu ravnu sa ostala dva kojih je manje.

Međutim Bosnjacki glas teoretski ne vrijedi manje nego vrijedi isto u organima koji su za to namjenjeni. U ovom slucaju domovi naroda na entitetu i drzavnom nivou. Ako mislis da sam ja u krivu molim te onda mi navedi multinacionalne drzavu koja pod:

1. nema 2 doma
2. gdje su oba doma jednaka

Znaci svi narodi imaju po 5 zastupnika na drzavnom, i po 23 na federalnom. Znaci jednaki su, da jedan narod ima vise delegata onda bi to mogao nazvati nejednakoscu glasa.

Uzet ću primjer amerike, predstavnicki dom se puni na bazi populacije gdje je tzv. građanski izbor, dok u senatu sve savezne drzave imaju isti broj delegata neovisno o broju stanovnika. Jedna kalifornija sa 40 miliona stanovnika u gornjem domu (kao kod nas dom naroda) ima 2 delegata kao i wyoming koji ima malo vise od pola miliona itd. U kontekstu postratne BiH te savezne drzave su ustvari konstitutivni narodi jer je nas konflikt bio na toj bazi. Zato se taj dom zove dom naroda.

Vlast nije formirana jer se zloupotrebljava sistem zastite kao sto ga je HDZ zloupotrebljavao prosli mandat. Doslovno se svaki nivo u BiH bira građanskom metodom osim ta 2 doma naroda i 2 grada, i zato sam rekao da je bosna većinski građanska drzava.
512MB

#81866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Student_u_Ostavci wrote: 11/02/2023 12:24
Bloo wrote: 11/02/2023 12:08

Mirela i Amina? :D

Nego da li je toj savjetnici to profesija? Da li ima radnog iskustva, da li je zavrsila neki fakultet?
Image

Ima sve fakultete, ako mene pitaš :izet:
Dobro Kifla je glup, ali nije lud.
Jordan1961

#81867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Pandakonda wrote: 11/02/2023 20:13
Tzv. nejednaka vrijednost glasa je tvoja interpretacija izjednacavanja glasa sva 3 naroda koja su konstitutivna. Ako je cilj sprijeciti preglasavanje, onda je logicno da ce iz percepcije bosnjackog naroda koji je najmnogobroniji izgledati kao da su "zakinuti" jer se njihov glas svede u istu ravnu sa ostala dva kojih je manje.

Međutim Bosnjacki glas teoretski ne vrijedi manje nego vrijedi isto u organima koji su za to namjenjeni. U ovom slucaju domovi naroda na entitetu i drzavnom nivou. Ako mislis da sam ja u krivu molim te onda mi navedi multinacionalne drzavu koja pod:

1. nema 2 doma

Znaci svi narodi imaju po 5 zastupnika na drzavnom, i po 23 na federalnom. Znaci jednaki su, da jedan narod ima vise delegata onda bi to mogao nazvati nejednakoscu glasa.

Uzet ću primjer amerike, predstavnicki dom se puni na bazi populacije gdje je tzv. građanski izbor, dok u senatu sve savezne drzave imaju isti broj delegata neovisno o broju stanovnika. Jedna kalifornija sa 40 miliona stanovnika u gornjem domu (kao kod nas dom naroda) ima 2 delegata kao i wyoming koji ima malo vise od pola miliona itd. U kontekstu postratne BiH te savezne drzave su ustvari konstitutivni narodi jer je nas konflikt bio na toj bazi. Zato se taj dom zove dom naroda.

Vlast nije formirana jer se zloupotrebljava sistem zastite kao sto ga je HDZ zloupotrebljavao prosli mandat. Doslovno se svaki nivo u BiH bira građanskom metodom osim ta 2 doma naroda i 2 grada, i zato sam rekao da je bosna većinski građanska drzava.
How yes no. Napisao si gomilu floskula bez smisla i reda ali ne odgovaras na kljucno pitanje. Ako je u Bosni (pise se velikim slovom btw.) "vecinski gradjanska drzava" zasto jos uvijek nemamo uspostavljenu vladu na FBiH nivou? Vecuna u Predstavnickom domu FBiH je jasna i postoji.
Ako odgovor na ovi ne ide, mozda se mozes prisjetiti zasto zadnje cetiri (evo i petu godinu) imamo vladu u tehnickom mandatu?
Nikola Testa

#81868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nikola Testa »

1. nema 2 doma

Bitno je sta kraju dobijemo u smislu vlasti kad kroz sve domove filtriramo broj glasova, dobijemo, to je jasno i tebi i meni i njima i nama i svim ukljucenim u ovu beskraju diskusiju 1/1/1. To nije dobro, mada mislim da nije dobro ni da Bosnjaci u nekoj hipotetickoj situaciji imaju sto posto vlasti, iz desetine razloga to ne bi bilo provodivo, niti bi bilo pravedno. Ako sve opcije svedemo na jednu ili drugu krajnost, onda smo u u problemu i ostacemo u problemu.

Besmisleno je porediti bosnu sa amerikom.
dale cooper

#81869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Point. wrote: 11/02/2023 00:59
dale cooper wrote: 10/02/2023 16:16

Poenta je što, za razliku od Pointa, na nas sve ovdje što se dešava utiče, na njega baš i ne. Pa tako može pitati što MVP zemlje ne
odgovori Dodiku na njegove bljuvotine time što će mu odbrusiti. I onda to još nazvati nekim konkretnim radom.
Poenta je da se relaksiraju odnosi. Je li tebi u redu da se jednosmjerno oni relaksiraju? Ja ne spominjem da se išta obrusi, nego da se u duhu relaksacije dogovori da se ne omlažava jedan cijeli narod kojem i Konaković pripada i da se bar poštuju neke osnovne, zakonske stvari.
Nemam neke pretjerane vjere u tu "relaksiranje odnosa" floskulu.
vee-jay

#81870 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

https://t.co/GcuDipM8Wb

neki djelovi o BiH:
Chair:
Anthony, set out for us the good, the bad and the ugly of how the international community has been doing in the last 17 years or so in the Balkans.

Anthony Monckton:
I call it “stable instability” as opposed to “violent instability”. We have just let things wander on without any real sense of vision or purpose. I was talking the Kurt before the meeting: it is almost like Einstein’s definition of stupidity—you keep trying to do exactly the same thing and expect a different result. We need some imagination to take things forward. Having elections so quickly after the conflict just reinforced the nationalist parties in place and all the policies that have happened since then, particularly in Bosnia, including the recent election law change, have only reinforced those nationalist parties and suppressed the moderate voices.
Chair:
Can I press you on that point about the election change that happened? Obviously, we had Christian Schmidt with us yesterday. Are you surprised at how little protest there was on the streets of Bosnia? If we went to the polls in the UK and voted under one set of rules, and then when polling closed and we were suddenly told, “Well, that’s great that you thought you were voting on this basis, but we are now changing the basis on which your vote is being counted and we are going to do it in a whole new way,” I think there would be riots. The response in Sarajevo and across the country was quite muted, given the context. Do you think that is an unfair question or analysis?

Anthony Monckton:
No, I think it is because we have had several hundred years of democracy, and they have not. They are used to being told what to do and accepting it, and being slightly trodden upon and not listened to, so I am not surprised at all.
Chair:
Thank you. Kurt, how do you see things in Sarajevo?

Dr Bassuener:
I think the 17-year bookend that you set out—it is to the day that Paddy Ashdown went to Sarajevo; he coined the phrase from the “push of Dayton” to the “pull of Brussels”. We have been on bureaucratic autopilot and have effectively had a zombie policy towards the region for 17 years, with the presumption that European enlargement would take it the rest of the way and that local leaders would be impelled by what a great deal they would get if they joined our clubs.

Quite clearly, they have decided on a cost-benefit analysis that this works for them; it is just rotten luck for the overwhelming majority of their citizens. On top of that, we are effectively treating Bosnia and Herzegovina like a condominium of Serbia and Croatia now, which is exactly what the nationalists always argued during the war: that it can only exist on their sufferance.
Chair:
As a result, what is the standing of the High Representative—the position rather than the individual? In this place, we have spoken about the importance of standing behind that role, given its responsibility to uphold the Dayton agreement.

Dr Bassuener:
It’s crucial.

Chair:
Do you see that role to currently be undermined, enhanced or in the pocket of certain sectors? What is the situation?

Dr Bassuener: I have never seen the role of that office, which is absolutely crucial to not only holding back further regression but enabling progress, more diminished in popular estimation than it has been now; it is at a low ebb.The other element of that enforcement is the military deterrent angle, which I would be happy to discuss further later on.
Edward P. Joseph:
... Madam Chair, yesterday you had High Representative Schmidt here and you talked about the parade. Well, who attended that parade that ultimately ended with an award to Vladimir Putin? The Serbian Foreign Minister, Ivica Dačić, attended that parade, as did the son of the Serbian President. So the driver there is Serbia’s strategic orientation.
Chair:
The Foreign Secretary said earlier that Britain would not accept any creation of a Republika Srpska-style Serbian enclave in Kosovo. That was a surprise, because it breaks with our European partners. How significant do you think it is for a Minister of the British Government to have said that on the Floor of the House? Is it not a surprise, and what does it mean in terms of where we go from here and how powerful the voice of objection might be?

Dr Bassuener:
It is completely the opposite of the disposition of Britain in Bosnia, for example, where Britain has been the only western power that basically followed the United States’ lead in pushing these election law changes. I would welcome it if it is the case. The question is, what kind of diplomatic weight is going to be put behind trying to convince Britain’s partners that that is the right approach? This idea of embracing ethno-territorialism, which was considered to be the foundational problem of Dayton that even Richard Holbrooke talked about—if we entrenched it in Kosovo all the way down to the Macedonian border, that would be an error. It is dependent on how much political heft is put behind that position.
Royston Smith:
What impact has Russia’s invasion of Ukraine had and what impact is it likely to have in the future on security and stability in the Western Balkans?

Edward P. Joseph:
This is the impact it should have had. The Russian invasion has exposed Russian weakness. It has exposed Putin’s ineptitude and his brutality. There is no question about it. This is what Germany has realised with the Zeitenwende and so forth; we have all seen it. It should have had that same effect in the Balkans. We should have seen within Serbia anyone, despite Orthodox affinity, saying, “Oh my God, we don’t want to be associated with this declining power. We want to redouble our interest,” but it has not had that effect. That was the whole subject—I won’t repeat it, Chair—of my thesis: that what allows this to persist is the Kosovo card, and that is fundamentally the problem in the region. This instability in these three countries—Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Kosovo—is because Serbia did not change its strategic orientation. The way I say it when I speak in the region is that the world changed on 24 February last year, but the Balkans did not change, and that is because Serbia did not change.
Royston Smith:
We were out there and we met Dodik, and all of this is well documented. If, as we would all like, Russia fails in its ambitions in Ukraine and perhaps we would all like, too, that Putin was no longer part of the picture, that would make people like Dodik weaker, wouldn’t it? Therefore, although Anthony said they have the ability to mess themselves up anyway, would that not make it more difficult for those people to be so influential in that region?

Dr Bassuener:
He would definitely look to find another patron but, yes, he had put most of his eggs in that basket—unlike Vučić, who has juggled a lot. The fundamental point here is that we have put ourselves in a vulnerable position that we do not need to be in. If it were clear to everybody—I disagree with Ed that Kosovo is a central front. Bosnia and Herzegovina, so long as that is in question, bring out the worst in both Serbia and Croatia, and we have seen it. Srpski svet cannot exist without Bosnia and Herzegovina on the menu. We could take it off the menu. We used to take it off the menu. When Paddy Ashdown left, it was not considered a threat. Now, whatever your worst fear is in the region, and there are many different varieties thereof, they seem possible in a way that they were not possible 17 years ago because of our posture— that is on us. The local actors are taking full advantage of that latitude. We could deny that to them; we are not doing it.
Chair:
Can I just push you on that, before we go to Saqib? You just said that we have got the latitude to do it, and you said earlier that we have got all the tools in the box—we are just choosing not to use them. Can you unpack slightly what those tools are?

Dr Bassuener:
Certainly. Speaking specifically about Bosnia—but a lot of these pertain to Kosovo as well, in terms of hard security tools—we have NATO deterrents. Bosnia and Herzegovina has a de facto NATO security guarantee that we are not living up to, and that is through annex 1A to the Dayton peace agreement. It has an international High Representative, which, as the Chair mentioned, is an absolutely essential tool. We are the overwhelmingly predominant economic actor, despite the caveats mentioned by my colleagues on the panel, which were all relevant. We have the best narrative. I want to underscore something that Anthony mentioned, and it concerns the biggest let-down for citizens on the ground. The constituency that we courted in central and eastern Europe in the big bang enlargement of 2004, we did so with the promise that they were joining a community of values, but that has not been part of our narrative for the past 17 years. It was presumed that you just plug in and play with European enlargement; you didn’t even need to say it. Then we started to gravitate towards just courting the leaders and thinking that all their citizens would just follow them like sheep. We can undercut those leaders with their own citizens, if they think we are serious, which right now they don’t. Their perception is that we only care about stability, which means pacification—and it is not stable. The business model of the existing elites in the region is, “We can destabilise it whenever we want—pay us. Pay us indulgences in letting us get away with depredations on our own populations and give us funds.” That is what we have been doing.
Chair: Including by allowing Republika Srpska to raise the majority of their secessionist funds on the London stock exchange, year after year, which is one of the sole places that they are able to raise funds for their interests.

Dr Bassuener: Bingo.
Saqib Bhatti:
To follow on from that, given that Ukraine has exposed weaknesses within the Russian military force and subsequent economic power, has that changed Russia’s approach to the Balkans, since the Ukrainian resistance?

Edward P. Joseph:
Yes. This is that thing: Russia is totally preoccupied with this war. There are massive, unprecedented sanctions. They are running out of ammunition. Their urgent preoccupation is that they can continue to destabilise and keep the Balkans in this condition and disorder at low cost. How? Because they have a partner in Belgrade. That partner remains their partner, again, as long as it has the leverage that the west gives it. I will quickly address the points that Kurt and Anthony made about Bosnia and Herzegovina. Anthony said that if they recognise Kosovo, Dodik will secede with RS. Kurt was saying that Bosnia was the centre of it. Before there was a war in Bosnia and Herzegovina, which ultimately culminated in genocide in Srebrenica and Žepa, there was war in Croatia. The first “Greater Serbia” ambitions started in Croatia, and later there was a war between Croats and Bosniaks. The way it happened is that we tolerated Serbian aggression in the 1990s, and we got Croat-Bosniak tensions and “Greater Croatia” ambitions. That is what Čović realised. If you leave Dodik unaccountable for 15 years, since Paddy Ashdown’s departure, you are going to get Dragan Čović. You are going to get collusion like that. Turning it around, the answer is not with the High Representative, Christian Schmidt, who is doing the best he can. The answer is in Belgrade. It is curtailing this Serb world—the “Greater Serbia” aspirations. Anthony, that is why Dodik has no possibility of seceding if Belgrade recognises Kosovo. Why? Because the game is finished. There is no more Serb world. Serbia has no strategic option to join the west. I tell you, Madam Chair, that Serbia will join NATO in that case. It will all be finished and, as I said, you can hold far fewer hearings on this subject.
Sir Chris Bryant:
I think Russia also played quite a role in disinformation in the Catalan independence movement through social media. It is pretty obvious that a lot of the stuff that we saw here in the UK was stuff that had been faked and promoted by the Russians in relation to Catalonia. I have one more question. How should the UK engage with Serbia and Croatia to improve the situation?

Edward P. Joseph:
I see them as very distinct. I am sure that Kurt and Anthony each has his views on this. With Croatia, this was all flowing, as the High Representative told you all yesterday, from the Bosnian Constitutional Court decision in the Ljubić case. Now that that has been addressed, Croatia should support addressing what was the real core Bosniak interest, which was the Sejdić and Finci case at the European Court of Human Rights, Pilav and these other cases. That is what Croatia should support. It should support a joint position of Bosnian Croats—not from Croatia, but Bosnian Croats—and Bosniaks, all the parties and nonethnic parties on how to implement the Sejdić and Finci, Pilav and other cases. The kicker is this: it should encompass Republika Srpska. It should not be, as the US and EU previously said, RS-neutral. It should not be RS-neutral; they should say, “This is how we see these important cases being implemented. This is how we want to move towards a more non-ethnic country.” That can be presented to the RS as a negotiating position. That is my opinion on Croatia. Serbia is of a completely character. This is, again, the Kosovo problem, and that is in Spain and is for other neighbours.
Chair:
Kurt, is it fair to say that the electoral reforms that Schmidt brought in unfairly supported the Croats to essentially reinforce their position? Western policy in the Balkans in the ’90s was very much characterised by long delays. Do we think Vučić and Dodik have that in their thinking and, in essence, are hoping to set the facts on the ground now, before the west finally wakes up and realises that it has to do something? Is that in their calculus? Dr

Bassuener:
To answer the second part of your question first: yes. They have taken the measure of us; they’ve got our number, but we are yet to get theirs. It is not just those two, but it is definitely those two. The rationale for pursuing these was the Ljubić case, but the real reason was that the HDZ BiH was holding the Federation government formation process hostage for four years. It was a case of, “Give them what they want and maybe they will be co-operative.” Zagreb is no more co-operative, and it is certainly arguing for dealing with the presidency, which was always the hood-ornament goal for the HDZ. They attacked the election methodology for the presidency, which has been the same ever since Dayton; it has not changed. The presumption was that everybody would stay in their lane and nobody would vote crossethnically. You can sort of hear the undercurrent from the HDZ saying, “That wasn’t the deal”.

Instead of trying to get an klix, accountable democratic system in Bosnia and Herzegovina, we have defaulted to asking, “How do we keep the oligarchs happy?” The squeakiest wheels are the ones that we cater to; in this case, it was the HDZ BiH, but it will be others in the future.
...
Dr Bassuener:
Sorry to interrupt, but this is a very important point. We are leaving our potential allies in these societies effectively without friends. We need to enlist the general population in something they want. They want less corruption. We abhor corruption, but then we make political deals with the most corrupt people who are the apex predators in these societies. That sends the message that we are not really that serious about corruption—not if they could create problems for us. If we want to get traction in these societies and give the citizens the ability to have their hand on the tiller, we need to demonstrate that we are for real and we are willing to have some constructive instability. If we are willing to control for the most threatening element of instability, which is violence, we have decisive leverage there that we have not used.
Bloo
Globalna šefica

#81871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

Kordić opleo po antifašistima i nazvao ih sijačima mržnje i podjela, SDP mu žestoko uzvaratio
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je žestoko opleo po antifašistima nakon što su danas uputili kritičke poruke predstavnicima vlasti, u sklopu svečanosti povodom obilježavanja 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

"Dok Mostar svakodnevno raste, razvija prometnice, infrastrukturu, turizam, obnavlja zaostale ruševine, pojavljuju se lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašistima. Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma", istaknuo je Kordić.

Oštro je osudio takav javni govor, koji, kako je naglasio, "ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju".
Mario treba da se preimenuje u Dario.
Jordan1961

#81872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Bloo wrote: 12/02/2023 00:21
Kordić opleo po antifašistima i nazvao ih sijačima mržnje i podjela, SDP mu žestoko uzvaratio
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je žestoko opleo po antifašistima nakon što su danas uputili kritičke poruke predstavnicima vlasti, u sklopu svečanosti povodom obilježavanja 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

"Dok Mostar svakodnevno raste, razvija prometnice, infrastrukturu, turizam, obnavlja zaostale ruševine, pojavljuju se lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašistima. Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma", istaknuo je Kordić.

Oštro je osudio takav javni govor, koji, kako je naglasio, "ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju".
Mario treba da se preimenuje u Dario.
Nema potrebe. Vec sada nema nikakve razlike.
BHCluster

#81873 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Ah ti doktori i politika...
Pandakonda

#81874 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Jordan1961 wrote: 11/02/2023 20:21

1. nema 2 doma

How yes no. Napisao si gomilu floskula bez smisla i reda ali ne odgovaras na kljucno pitanje. Ako je u Bosni (pise se velikim slovom btw.) "vecinski gradjanska drzava" zasto jos uvijek nemamo uspostavljenu vladu na FBiH nivou? Vecuna u Predstavnickom domu FBiH je jasna i postoji.
Ako odgovor na ovi ne ide, mozda se mozes prisjetiti zasto zadnje cetiri (evo i petu godinu) imamo vladu u tehnickom mandatu?
Je li ti razumijes rijec vecinski ? Nisam rekao da je 100%. Vlast će biti formirana i tek treba da se izglasaju clanovi predsjednistva federacije koje se malo oteglo. Drzavna vlast je izabrana, vlada u RS je izabrana, ostaje samo federacija koja po prirodi uvijek kasni malo vise. Vlada je ostala u tehnickom mandatu jer je HDZ blokirao sa delegiranjem u DN. Sada to nije moguce jer je Smit dao jasne rokove koliko imaju vremena da izaberu ljude.
Nikola Testa wrote: 11/02/2023 20:23

1. nema 2 doma

Bitno je sta kraju dobijemo u smislu vlasti kad kroz sve domove filtriramo broj glasova, dobijemo, to je jasno i tebi i meni i njima i nama i svim ukljucenim u ovu beskraju diskusiju 1/1/1. To nije dobro, mada mislim da nije dobro ni da Bosnjaci u nekoj hipotetickoj situaciji imaju sto posto vlasti, iz desetine razloga to ne bi bilo provodivo, niti bi bilo pravedno. Ako sve opcije svedemo na jednu ili drugu krajnost, onda smo u u problemu i ostacemo u problemu.

Ne razumijem nazalost sta si htio reci ali ako mislis na generalni sistem, on ce ostati ovakav dokle god se ne razvije povjerenje između naroda da jedna strana ne zeli zeznuti drugu. Ovo mislim za sve narode i ne samo u kontekstu hrvata i bosnjaka.
Jordan1961

#81875 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Pandakonda wrote: 12/02/2023 00:31
Jordan1961 wrote: 11/02/2023 20:21
Je li ti razumijes rijec vecinski ? Nisam rekao da je 100%. Vlast će biti formirana i tek treba da se izglasaju clanovi predsjednistva federacije koje se malo oteglo. Drzavna vlast je izabrana, vlada u RS je izabrana, ostaje samo federacija koja po prirodi uvijek kasni malo vise. Vlada je ostala u tehnickom mandatu jer je HDZ blokirao sa delegiranjem u DN. Sada to nije moguce jer je Smit dao jasne rokove koliko imaju vremena da izaberu ljude.
Nikola Testa wrote: 11/02/2023 20:23

Ne razumijem nazalost sta si htio reci ali ako mislis na generalni sistem, on ce ostati ovakav dokle god se ne razvije povjerenje između naroda da jedna strana ne zeli zeznuti drugu. Ovo mislim za sve narode i ne samo u kontekstu hrvata i bosnjaka.
Kada forumas napise pojam "clanovi predsjednistva federacije" onda se samokvalificira u politickog duduka koji pojma o uredjenju BiH nema. To si ovdje vise nego dovoljno puta maestralno demonstirao te sam sebe diskvalificirao za svaku dalju diskusiju.
Locked