Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#4651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Danas, kada je Asim oslobođen, sam vidio više izjava o potrebi odlaska nego ikad prije. Znači,statistički gledano, Asim je jak razlog za odlazak. I ini Asimi. Očekujem još veću količinu istih izjava kod ishoda slučajeva Respiratori, Sebijina diploma i slučaj Memić.
MarlboroGold

#4652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 23:28
MarlboroGold wrote: 10/02/2023 23:27
Kakav link? Govorim o ljudima koje poznajem.
I koje poslove rade tamo gdje su otišli i gdje su otišli?
Većina njih ne rade u struci. Položili za varioce, za rad na CNC mašinama itd.
Athlon64

#4653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

n+1 wrote: 10/02/2023 23:29 Otišli iz Bosne jer tužilaštvo ne valja. :D
Jes vala, doktori i sestre idu jer zdravstvo ne valja, sudije i tužioci jer sudovi i tužilaštvo ne valja, drvosječe idu radi zaštite životne sredine, lovci radi prava životinja, hodže radi slobode ispoljavanja vjere, učitelji i nastavnici zbog lošeg školstva...nastavi niz

:lol: :lol: :lol:
MarlboroGold

#4654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Jarane trollaš gore od Havane nekad na ovakvim temama.
PaulTracy

#4655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 23:31
n+1 wrote: 10/02/2023 23:29 Otišli iz Bosne jer tužilaštvo ne valja. :D
Jes vala, doktori i sestre idu jer zdravstvo ne valja, sudije i tužioci jer sudovi i tužilaštvo ne valja, drvosječe idu radi zaštite životne sredine, lovci radi prava životinja, hodže radi slobode ispoljavanja vjere, učitelji i nastavnici zbog lošeg školstva...nastavi niz

:lol: :lol: :lol:
Truba ide jer je neki manijak na Romaniji vezao psa za Golfa 2 i vukao ga po cesti dok pas nije umro.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 10/02/2023 23:17 Kupovina nekretnina u zemlji iz koje si pobjegao glavom bez obzira. Ah yes, omiljeni sport naše dijaspore. :D
:lol:
belfy

#4657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 10/02/2023 22:09
JanuaryJones wrote: 10/02/2023 21:10

Ti si otisao zbog para. Fair enough.
Ja nisam. Accept it.

I da, obisla sam pola planete uzduz i poprijeko.
Ne kontaš - svi pričaju o nekim razlozima za odlazak. I moja sestra definitivno nije otišla zbog para, već zbog mogućnosti napredovanja u poslu koje nije mogla dobiti u BiH, tj. mogla je - ali pod jako lošim uslovima. Ali također moja ta ista sestra bi pristala i na takve loše uslove u BIH, da je BiH nudila finansijske uslove bolje, dakle da nije dobila platu 3x veću - ne bi otišla u Njemačku.

Eh sad evo budi iskrena prema sebi i reci da li bi ti otišla tamo gdje jesi sad da nisi dobila veću platu nego što si imala/ mogla imati u BiH ?
evo odlican primjer nakon kojeg Ozimician vise ne mora nista reci. siguran sam da ni sam nije svjestan kako dobro je sumirao neke stvari.

elem, niko ovdje odavno ne prica o temi. a ista glasi "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?" dakle pitanje je direktno i odgovor bi trebao sadrzati neku formu tipa "ja mislim da se isplati iseliti ako...", "misljenja sam da se isplati iseliti kada..." i slicno tome. kao sto bi trebalo da sadrzi informacije licnog tipa (zasto/kako). da li bi neko pokusao ucestvovati na temi takvim paristupom? evo, ja cu pokusati...

moja prva prilika za iseljenje je bila 1995. nije bila iskoristena zbog velike privrzenosti porodici koja me odgovarala od takvog koraka. nakon toga mi je svaka pomisao na slican korak bila zadnja opcija. kada sam otisao zalio sam samo sto to nisam ucinio ranije... sada, evo, dugo godina nakon toga jos uvijek imam ovo isto misljenje.
belfy

#4658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2023 00:23
n+1 wrote: 10/02/2023 23:17 Kupovina nekretnina u zemlji iz koje si pobjegao glavom bez obzira. Ah yes, omiljeni sport naše dijaspore. :D
ne valja biti ljubomoran... vazi za obojicu.

(iako objasnjenje ovakve pojave vjerovatno i sami znate. sa naglaskom na vjerovatno.)
n+1

#4659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

belfy wrote: 11/02/2023 00:42

(iako objasnjenje ovakve pojave vjerovatno i sami znate. sa naglaskom na vjerovatno.)
Ljubomorni smo, jebi ga. Fali i nama iskustvo provlačenja po njemačkim šupama. Kažu da to jača karakter. Doduše, ovo posljednje nije istina u tvom slučaju.
Athlon64

#4660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Ljudi jednostavno brane svoje izbore i to je to.

Ali pricati o mogucnosti rata u BIH, opcoj nesigurnosti, bjezanju glavom bez obzira - i onda investirati ogromnu svotu novca u takvo nešto. Ne čini mi se racionalnim poslovnim potezom.

Ali ko sam ja da sudim.
belfy

#4661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

n+1 wrote: 11/02/2023 00:47

Ljubomorni smo, jebi ga. Fali i nama iskustvo provlačenja po njemačkim šupama. Kažu da to jača karakter. Doduše, ovo posljednje nije istina u tvom slučaju.
mah, ne fali samo to. fali malo i karaktera... ti koji si takodjer pokusao ici vani, pa se vratio nikada nisi zelio podijeliti ni rijec o tome dok na ovoj temi insistiras na takvim pitanjima, pa ljude i prozivas ako ne daju odgovor. da li bi ti rekao da je to malo licemjerno?
PaulTracy

#4662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Nije uvijek tu riječ o ljubomori.
Prije par dana sam ovdje postavio pitanje "Zašto se ljudi bune kad neko stekne diplomu u Travniku i na osnovu iste dobije državni posao".
Pitanje sam postavio jer sam mislio da će neko da napiše da nije pošteno da takva osoba dobije posao prije nekog ko je puno više vremena i truda uložio u svoje obrazovanje.
Isto tako mislim da nije pošteno da ljudi koji okreću leđa državi u kojoj su rođeni budu nagrađeni sa 3/4/5 puta većim platama od njihovih zemljaka koji su ostavi vjerni svojoj državi.
Otvori firmu, zaposli 10/20/30 ljudi, daj im normalnu uslove i platu i Dabogda Ferraria vozio.
Ali ako nakon 25/30g života, školovanja i liječenja u BiH kažeš " ova država mi ništa dala nije", zapucaš u Njemačku, kupiš sebi Iphone, Lacoste majicu, BMW i izjaviš "dom je tamo gdje mi je dobro, nikad se u onu rupčagu vratio ne bih" onda bih te pljunuo i u Bangladeš poslao 😂
belfy

#4663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

PaulTracy wrote: 11/02/2023 01:17

Prije par dana sam ovdje postavio pitanje "Zašto se ljudi bune kad neko stekne diplomu u Travniku i na osnovu iste dobije državni posao".
Pitanje sam postavio jer sam mislio da će neko da napiše da nije pošteno da takva osoba dobije posao prije nekog ko je puno više vremena i truda uložio u svoje obrazovanje.
Isto tako mislim da nije pošteno da ljudi koji okreću leđa državi u kojoj su rođeni budu nagrađeni sa 3/4/5 puta većim platama od njihovih zemljaka koji su ostavi vjerni svojoj državi.
Otvori firmu, zaposli 10/20/30 ljudi, daj im normalnu uslove i platu i Dabogda Ferraria vozio.
Ali ako nakon 25/30g života, školovanja i liječenja u BiH kažeš " ova država mi ništa dala nije", zapucaš u Njemačku, kupiš sebi Iphone, Lacoste majicu, BMW i izjaviš "dom je tamo gdje mi je dobro, nikad se u onu rupčagu vratio ne bih" onda bih te pljunuo i u Bangladeš poslao 😂
i ti si se taman javio na vrijeme. zasto ti niti jednom nisi odgovorio na tematsko pitanje? kada se isplati iseljenje? jesi se ti iselio i imas li ti kakavih iskustava da podijelis? ...ili barem da das odgovor na pitanje koje je postavljeno kao tema...
forumskivojnik

#4664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

A vama dvojici ostade zavist i pakost kao jedini nacionalni, pardon etnonacionalni sport a @_BataZiv_0809 i sport psovanja majke ("spaseno").

Moramo preci iz naseg nista u vase nista jer vase je jos nistavnije i vama, NIKOM i NISTA, polagati racune gdje i zasto investiramo svoj novac.
PaulTracy

#4665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

belfy wrote: 11/02/2023 01:24
PaulTracy wrote: 11/02/2023 01:17

i ti si se taman javio na vrijeme. zasto ti niti jednom nisi odgovorio na tematsko pitanje? kada se isplati iseljenje? jesi se ti iselio i imas li ti kakavih iskustava da podijelis? ...ili barem da das odgovor na pitanje koje je postavljeno kao tema...
Ja sam odmah na startu napisao da se iseljenje isplati ako je u pitanju jedna od 35/40 najrazvijenijih država svijeta u kojim je plata nekoliko puta veća od plate u BiH i svjetskog prosjeka. U ostalih 155/160 država se iseljenje ne isplati.
Ali sam stava da je takva politika nedopustiva, da zapadne europske države zloupotrebljuju svoju ekonomsku nadmoć i uzimaju istočnoj Europi mlade i obrazovane ljude a s tim i perspektivu.

https://youtu.be/nCNyJiW9rw0

Pogledaj šta Švabo kaže na 18:22, pretpostavljam da si u njemačkom govornom području i da razumiješ.
n+1

#4666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

belfy wrote: 11/02/2023 01:08

mah, ne fali samo to. fali malo i karaktera... ti koji si takodjer pokusao ici vani, pa se vratio nikada nisi zelio podijeliti ni rijec o tome dok na ovoj temi insistiras na takvim pitanjima, pa ljude i prozivas ako ne daju odgovor. da li bi ti rekao da je to malo licemjerno?
Rekao bih da te boli kurac.
n+1

#4667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

forumskivojnik wrote: 11/02/2023 01:30

A vama dvojici ostade zavist i pakost kao jedini nacionalni, pardon etnonacionalni sport a @_BataZiv_0809 i sport psovanja majke ("spaseno").

Moramo preci iz naseg nista u vase nista jer vase je jos nistavnije i vama, NIKOM i NISTA, polagati racune gdje i zasto investiramo svoj novac.
Polako legendo, van sebe si.
Dope_Man

#4668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

JanuaryJones wrote: 10/02/2023 23:26
Ozimician wrote: 10/02/2023 22:09

Ne kontaš - svi pričaju o nekim razlozima za odlazak. I moja sestra definitivno nije otišla zbog para, već zbog mogućnosti napredovanja u poslu koje nije mogla dobiti u BiH, tj. mogla je - ali pod jako lošim uslovima. Ali također moja ta ista sestra bi pristala i na takve loše uslove u BIH, da je BiH nudila finansijske uslove bolje, dakle da nije dobila platu 3x veću - ne bi otišla u Njemačku.

Eh sad evo budi iskrena prema sebi i reci da li bi ti otišla tamo gdje jesi sad da nisi dobila veću platu nego što si imala/ mogla imati u BiH ?
U apsolutnoj vrijednosti veća, u relativnoj bara bara, možda i manja. Ali nisam imala mala primanja ni u BiH i finansijski smo imali sve, tako da isto imam i ovdje ali i bolje zdravstvo, skolstvo, zrak, i masu drugih stvari. Nisam otisla zbog para.
To se ne prihvata kao validan odgovor.
Mozes otici samo zbog para i gotovo.
Tako kaze forum koji te bolje zna nego ti jer projicira sebe na tebe.
nikeze

#4669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Čitam ovdje o našem pravosuđu. Teško onom ko zaglavi na sudu u Njemačkoj. Teško će dobiti svoja prava ako se tuži sa Nijemcem i znam slučajeve. Sve se pretvori u politiku. A tu su oni na svom terenu. Gradonačelnik Frankfurta je nedavno povučen zbog korupcije, a to je pisalo u Spiegelu. Čovjeku koji je otkrio aferu ispušnih gasova u VW vozilima je misteriozno izgorila kuća, a poslije je nađen na autoputu mrtav u zapaljeno autu. Nikad se nisu saznali počinioci, ni uzrok niti se dalje piše o tome. Duboka država i tamo postoji. Nije rašireno kao kod nas, ali uski krug ljudi upravlja svime. Zaposlenici u državnoj upravi su općenito smatrani nesposobnim i neradnicima i u privatnom sektoru nisu cijenjeni. Istakao bih Švedsku i Finsku gdje svako slobodno može dobiti podatke o primanjima bilo koga u državi. Korupcija im je minimalna, sigurnost visoka, školstvo najbolje.
sabanss

#4670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Dope_Man wrote: 11/02/2023 06:56 Mozes otici samo zbog para i gotovo.
Ljudi kontaju ako su njima pare najvažnije da su svima. Neki neće da žive ko uhljupi ma koliko para da imaju, ovi drugi to ne mogu da shvate.

Niko ne ide da gladuje, ok zdravstvo, dva odmora godišnje, normalna okolina za život i dosta.

Davno je čovjek rekao na ovoj temi, koliko god para da zarađuješ u BiH ostaje činjenica da živiš u zemlji trećeg svijeta.
elcaliente

#4671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

nikeze wrote: 11/02/2023 07:45 Čitam ovdje o našem pravosuđu. Teško onom ko zaglavi na sudu u Njemačkoj. Teško će dobiti svoja prava ako se tuži sa Nijemcem i znam slučajeve. Sve se pretvori u politiku. A tu su oni na svom terenu. Gradonačelnik Frankfurta je nedavno povučen zbog korupcije, a to je pisalo u Spiegelu. Čovjeku koji je otkrio aferu ispušnih gasova u VW vozilima je misteriozno izgorila kuća, a poslije je nađen na autoputu mrtav u zapaljeno autu. Nikad se nisu saznali počinioci, ni uzrok niti se dalje piše o tome. Duboka država i tamo postoji. Nije rašireno kao kod nas, ali uski krug ljudi upravlja svime. Zaposlenici u državnoj upravi su općenito smatrani nesposobnim i neradnicima i u privatnom sektoru nisu cijenjeni. Istakao bih Švedsku i Finsku gdje svako slobodno može dobiti podatke o primanjima bilo koga u državi. Korupcija im je minimalna, sigurnost visoka, školstvo najbolje.
Drugacije je kada je duboka drzava neko obrazovan i koji ne dira sitnu raju a drugacije je kada je duboka drzava Asim pobjeglica iz Foce sa diplomom mesara.
elcaliente

#4672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Lajavikrelac wrote: 10/02/2023 10:34
elcaliente wrote: 09/02/2023 17:19
Kakav ti je to jaran ima 30 godina a nema dana staza.
Zaostao u razvoju izgleda, mene stid u njegovo ime.
Gdje ti živiš? Do prije koju godinu dok narod nije masovno krenuo odlaziti, poslodavca za prijavu nisi smio pitati. Dobio bi nogu u dupe! Znaš li koliko je ljudi radilo bez prijave ili posao koji mu nije ni blizu struci? Bilo je hoćeš, nećeš - ima ko hoće... :oops:
Generacije rođene u periodu 1979 - 1985 su u ovom segmentu posebno najebale :cry:
U Njemackoj, poceo radni odnos sa 15 godina i 5 mjeseci tacno 01.09.1995.
elcaliente

#4673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Dobro ovo jeste misterija, postavljao sam pitanje to i ja vise puta. Ustvari niko ne zna ni odgovoriti na to pitanje. Postupak ne samo da nije racionalan nego se kosi i sa samim odlazkom i razlozima za odlazak. Ali eto tako je, to je mozda neka moda.
Ja da imam bilo sta, sve bi prodao i kupio sebi nesto u EU.
Didier

#4674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 11/02/2023 09:32
Drugacije je kada je duboka drzava neko obrazovan i koji ne dira sitnu raju a drugacije je kada je duboka drzava Asim pobjeglica iz Foce sa diplomom mesara.
Nisu bolan te Švabe ništa bolji od Asima, ali s Asimom se možeš poistovijetiti jer ga sretneš na ulici, možeš se čak i zadesiti na kafi s njim, dok Švabu ne možeš vidjeti ni u snu blizu sebe, pa misliš da je neki bitan kurac, a ustvari sve go ološ.
hadzinicasa

#4675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hadzinicasa »

Dope_Man wrote: 11/02/2023 06:56
JanuaryJones wrote: 10/02/2023 23:26

U apsolutnoj vrijednosti veća, u relativnoj bara bara, možda i manja. Ali nisam imala mala primanja ni u BiH i finansijski smo imali sve, tako da isto imam i ovdje ali i bolje zdravstvo, skolstvo, zrak, i masu drugih stvari. Nisam otisla zbog para.
To se ne prihvata kao validan odgovor.
Mozes otici samo zbog para i gotovo.
Bas tako.
Post Reply