Mislim da je to glavni razlog odlaska mladih i obrazovanih ljudi, jer neće da im ovakve glave kroje sudbinu.EFD22 wrote: ↑10/02/2023 18:05Htjedoh isto sad napisati.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/asim-sa ... /230210072
Još jedan od razloga za odlazak, bez obzira na isplativost.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#4601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
PaulTracy
#4602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja bih rekao da je glavni razlog odlaska mladih i obrazovanih ljudi novac, novac zbog kojeg je i jedan Cristiano Ronaldo pristao da ode u jednu Saudijsku Arabiju gdje je muškarcu i ženi zabranjeno da žive zajedno ukoliko nisu u braku, gdje mu Georgina mora pazit šta će da obuče, kako da se fotografiše za IG itd.
Sta misliš koliko bi ljudi otišlo u Njemačku da im Steinmeier, Scholz i Annalena
Otišli bi palac moj da 25. u mjesecu imaju još 50€ u novčaniku
- Athlon64
#4603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo ovo što si ti opisao - to je za "obične smrtnike".forumskivojnik wrote: ↑10/02/2023 17:42Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 16:21
Pa to sam upravo i rekao - sve to postoji svugdje - samo je u bogatijim zemljama na puno visem nivou i puno vece cifre se obrcu. Nemoj misliti da i u Njemackoj nema "da te neko progura kod doktora" - samo koliko neko nas u Njemackoj poznaje doktora na visim pozicijama u zdravstvu i da se druzi s njim aktivno? - Skoro pa niko.
Kod nas to ide od portira do predsjednika, a mahala smo inace.
Ovo boldirano:
1. da te neko "pogura kod doktora" u Njemackoj nema u tom smislu. Od tvog zdravstvenog osiguranja zavisi u koju ustanovu i kod kojeg ljekara ces zavrsiti. Dake koliko para toliko i muzike.
2. Sve do i jednog u mojoj Klinici iz svih medicinskih disciplina, "aktivno druzenje" na poslu svaki dan a "posebno aktivno" u dezurstvu kada me zbog njega u 4 ujutro alarm izbaci iz kreveta zbog pulsirajuce aneurisme abdominalne aorte. U pravilu, nakon ovakve noci prestaje svako "aktivno druzenje" do sljedece dezure
![]()
.
Aktivno druženje je koliko kg pečenja ste zajedno pojeli, a očito vama tamo je jedino moguće druženje na poslu - jbg onda, nisi kompetentan za temu.
- Athlon64
#4604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravni, upravo si naveo dobar primjer. Pa ja znam naše ljude koji su prije 10-tak god išli u Rusiju da rade, misliš da ih je zanimalo išta osim uslova smještaja i plate ?PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 20:19Ja bih rekao da je glavni razlog odlaska mladih i obrazovanih ljudi novac, novac zbog kojeg je i jedan Cristiano Ronaldo pristao da ode u jednu Saudijsku Arabiju gdje je muškarcu i ženi zabranjeno da žive zajedno ukoliko nisu u braku, gdje mu Georgina mora pazit šta će da obuče, kako da se fotografiše za IG itd.
Sta misliš koliko bi ljudi otišlo u Njemačku da im Steinmeier, Scholz i Annalenakroje sudbinu da su plate 1100-1300 € i da od te plate moraju da plate stan 500€, rezije 150€ i za sve ostalo im ostane 450-650€.?
Otišli bi palac moj da 25. u mjesecu imaju još 50€ u novčaniku![]()
Negdje sam pročitao na ovoj temi, a i sam se s tim slažem - iseljavanje će se zaustaviti onda kad u BiH prosječna plata bude 2000KM.
-
detroit-mercy
#4605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bolje da im Bake, Dodo, Zahiraga, Covke i Seka kroje sudbinuPaulTracy wrote: ↑10/02/2023 20:19Ja bih rekao da je glavni razlog odlaska mladih i obrazovanih ljudi novac, novac zbog kojeg je i jedan Cristiano Ronaldo pristao da ode u jednu Saudijsku Arabiju gdje je muškarcu i ženi zabranjeno da žive zajedno ukoliko nisu u braku, gdje mu Georgina mora pazit šta će da obuče, kako da se fotografiše za IG itd.
Sta misliš koliko bi ljudi otišlo u Njemačku da im Steinmeier, Scholz i Annalenakroje sudbinu da su plate 1100-1300 € i da od te plate moraju da plate stan 500€, rezije 150€ i za sve ostalo im ostane 450-650€.?
Moze zamislit kakva ti je perspektiva kad ti ovakvi likovi kroje subdinu
-
detroit-mercy
#4606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A do tada, ko ziv ko mrtavAthlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:42Naravni, upravo si naveo dobar primjer. Pa ja znam naše ljude koji su prije 10-tak god išli u Rusiju da rade, misliš da ih je zanimalo išta osim uslova smještaja i plate ?PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 20:19
Ja bih rekao da je glavni razlog odlaska mladih i obrazovanih ljudi novac, novac zbog kojeg je i jedan Cristiano Ronaldo pristao da ode u jednu Saudijsku Arabiju gdje je muškarcu i ženi zabranjeno da žive zajedno ukoliko nisu u braku, gdje mu Georgina mora pazit šta će da obuče, kako da se fotografiše za IG itd.
Negdje sam pročitao na ovoj temi, a i sam se s tim slažem - iseljavanje će se zaustaviti onda kad u BiH prosječna plata bude 2000KM.
- Athlon64
#4607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svako sebi bira - ja nikome neću suditi. Ali je glupa priča da se ide zbog politike, petog, desetog. Ovdje na ovoj temi je dosta forumaša priznalo da je otišlo zbog para i da bi vjerovatno ostali u BiH da su imali, lupam 2x veću platu za normalno radno vrijeme.detroit-mercy wrote: ↑10/02/2023 20:44A do tada, ko ziv ko mrtavAthlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:42
Naravni, upravo si naveo dobar primjer. Pa ja znam naše ljude koji su prije 10-tak god išli u Rusiju da rade, misliš da ih je zanimalo išta osim uslova smještaja i plate ?
Negdje sam pročitao na ovoj temi, a i sam se s tim slažem - iseljavanje će se zaustaviti onda kad u BiH prosječna plata bude 2000KM..
A što se plata tiče - ide se ka tome, ko je mogao prije samo 5 god. zamisliti da će poslodavci moliti radnike da im dođu raditi, a eto desilo se. Ako ne bude nekih većih sranja, ja vjerujem da će proječna plata narasti na 2000 KM za 4-5 god. - eto tad će se i zaustaviti iseljavanje.
- Tito_i_Partija
#4608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možda u javnom sektoru, al' teško da ćeš od naših privatnika tako lahko dobit' 2 hiljade prosjek, moj procesore. 
- Athlon64
#4609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja čak mislim da će u privatnom sektoru se to prije desiti nego u javnom, ali nejse.Tito_i_Partija wrote: ↑10/02/2023 20:51 Možda u javnom sektoru, al' teško da ćeš od naših privatnika tako lahko dobit' 2 hiljade prosjek, moj procesore.![]()
Niko nije mogao zamisliti ni prije 5 god. da će konobar pregovarati za platu od 1000+ KM, pa desilo se. Tako da sjetimo se ovoga za 5 god. (ako ne bude rata ili sličnoga)
Naš je malo i problem što nam je sinonim za "privatni sektor" - Bingo, Prevent i slični robovlasnici, a ima bgmi privatnog sektora i mimo toga. Eto čim LIDL dođe na tržište, očekuj 100-200KM rast plata u trgovinama, samo sa tom jednom novom firmom na tržištu !
-
PaulTracy
#4610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta Rusiju, Afganistan brate, AfganistanAthlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:42Naravni, upravo si naveo dobar primjer. Pa ja znam naše ljude koji su prije 10-tak god išli u Rusiju da rade, misliš da ih je zanimalo išta osim uslova smještaja i plate ?PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 20:19
Život provodiš u američkoj bazi a oko tebe rat, sve zbog radi
- JanuaryJones
#4611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni pored svih para ne odgovara nacin na koji drustvo u BiH funkcionise. Od skolstva, zdravstva, opste nekulture, bahatosti do zagadjenja, opsteg osjecaja (ne)sigurnosti. Zasto ne mozes prihvatiti ovo kao validne razloge za odlazak?Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:48Svako sebi bira - ja nikome neću suditi. Ali je glupa priča da se ide zbog politike, petog, desetog. Ovdje na ovoj temi je dosta forumaša priznalo da je otišlo zbog para i da bi vjerovatno ostali u BiH da su imali, lupam 2x veću platu za normalno radno vrijeme.
A što se plata tiče - ide se ka tome, ko je mogao prije samo 5 god. zamisliti da će poslodavci moliti radnike da im dođu raditi, a eto desilo se. Ako ne bude nekih većih sranja, ja vjerujem da će proječna plata narasti na 2000 KM za 4-5 god. - eto tad će se i zaustaviti iseljavanje.
- Athlon64
#4612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što jednostavno nisu dovoljni razlozi da neko ode.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:00Meni pored svih para ne odgovara nacin na koji drustvo u BiH funkcionise. Od skolstva, zdravstva, opste nekulture, bahatosti do zagadjenja, opsteg osjecaja (ne)sigurnosti. Zasto ne mozes prihvatiti ovo kao validne razloge za odlazak?Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:48
Svako sebi bira - ja nikome neću suditi. Ali je glupa priča da se ide zbog politike, petog, desetog. Ovdje na ovoj temi je dosta forumaša priznalo da je otišlo zbog para i da bi vjerovatno ostali u BiH da su imali, lupam 2x veću platu za normalno radno vrijeme.
- JanuaryJones
#4613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ipak nekome jesu. Tebi nisu jer ne vidis gore navedene faktore (i mnoge druge) kao problem. Meni su to hronicni, dugorocni, sistemski problemi koji se ne mogu rijesiti u jednom mandatu. I pored najbolje volje i zelje za promjenom. A cekati 3-4-5 mandata znaci potrositi deceniju ili dvije cekajuci.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 21:01Zato što jednostavno nisu dovoljni razlozi da neko ode.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:00
Meni pored svih para ne odgovara nacin na koji drustvo u BiH funkcionise. Od skolstva, zdravstva, opste nekulture, bahatosti do zagadjenja, opsteg osjecaja (ne)sigurnosti. Zasto ne mozes prihvatiti ovo kao validne razloge za odlazak?
- Ozimician
#4614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo odgovorit ću ti i ja, ali moje postove si već upratio.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:00Meni pored svih para ne odgovara nacin na koji drustvo u BiH funkcionise. Od skolstva, zdravstva, opste nekulture, bahatosti do zagadjenja, opsteg osjecaja (ne)sigurnosti. Zasto ne mozes prihvatiti ovo kao validne razloge za odlazak?Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:48
Svako sebi bira - ja nikome neću suditi. Ali je glupa priča da se ide zbog politike, petog, desetog. Ovdje na ovoj temi je dosta forumaša priznalo da je otišlo zbog para i da bi vjerovatno ostali u BiH da su imali, lupam 2x veću platu za normalno radno vrijeme.
Pa šta misliš da je svugdje med i mlijeko što se tiče navedenih stvari? Good Luck da nađeš sve to u gradovima poput Londona, Berlina, Frankfurta a opet desetine hiljada stranaca hrle u te gradove, što li ?
Ja sam otišao zbog novca, tj. zbog mogućnosti da više uštedim i da pokrenem neki privatni biznis. Obišao sam svijeta, bio sam na svim kontinentima osim Australije i ovakvih sranja ima svugdje.
- Athlon64
#4615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma jesu problem, to niko ne spori - ima i većih problema od ovih što si ti naveo. Ali da je tako kao što ti kažeš, ljudi bi iseljavali u Poljsku, Češku, Slovačku, ne bi birali svi Austriju i Njemačku ili Skandinaviju.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:05A ipak nekome jesu. Tebi nisu jer ne vidis gore navedene faktore (i mnoge druge) kao problem. Meni su to hronicni, dugorocni, sistemski problemi koji se ne mogu rijesiti u jednom mandatu. I pored najbolje volje i zelje za promjenom. A cekati 3-4-5 mandata znaci potrositi deceniju ili dvije cekajuci.
- JanuaryJones
#4616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si otisao zbog para. Fair enough.Ozimician wrote: ↑10/02/2023 21:06Evo odgovorit ću ti i ja, ali moje postove si već upratio.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:00
Meni pored svih para ne odgovara nacin na koji drustvo u BiH funkcionise. Od skolstva, zdravstva, opste nekulture, bahatosti do zagadjenja, opsteg osjecaja (ne)sigurnosti. Zasto ne mozes prihvatiti ovo kao validne razloge za odlazak?
Pa šta misliš da je svugdje med i mlijeko što se tiče navedenih stvari? Good Luck da nađeš sve to u gradovima poput Londona, Berlina, Frankfurta a opet desetine hiljada stranaca hrle u te gradove, što li ?
Ja sam otišao zbog novca, tj. zbog mogućnosti da više uštedim i da pokrenem neki privatni biznis. Obišao sam svijeta, bio sam na svim kontinentima osim Australije i ovakvih sranja ima svugdje.
Ja nisam. Accept it.
I da, obisla sam pola planete uzduz i poprijeko.
- JanuaryJones
#4617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako vec biras, logicno biras da ides na bolje a ne na marginalno bolje. I ne finansijski, nego sveukupno.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 21:08Ma jesu problem, to niko ne spori - ima i većih problema od ovih što si ti naveo. Ali da je tako kao što ti kažeš, ljudi bi iseljavali u Poljsku, Češku, Slovačku, ne bi birali svi Austriju i Njemačku ili Skandinaviju.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:05
A ipak nekome jesu. Tebi nisu jer ne vidis gore navedene faktore (i mnoge druge) kao problem. Meni su to hronicni, dugorocni, sistemski problemi koji se ne mogu rijesiti u jednom mandatu. I pored najbolje volje i zelje za promjenom. A cekati 3-4-5 mandata znaci potrositi deceniju ili dvije cekajuci.
Btw, ako nije tajna koliko imas godina i imas li djece?
-
PaulTracy
#4618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
PoštenoOzimician wrote: ↑10/02/2023 21:06Evo odgovorit ću ti i ja, ali moje postove si već upratio.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:00
Ponekad pogledam Das perfekte Dinner na VOX.
I često kandidati budu Poljaci koji su imigrirali u Njemačku.
A onaj narator/nevidljivi voditelj koji je po prirodi podjebalo ih obavezno pita zašto su preselili u Njemačku i onda počnu razlozi tipa " ich fand die deutsche Sprache und Kultur schon immer sehr interessant, bla bla bla".
Pa reci majka mu stara da je u Njemačkoj plata 3x veća nego u Poljskoj, nije sramota
- forumskivojnik
#4619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:38Upravo ovo što si ti opisao - to je za "obične smrtnike".forumskivojnik wrote: ↑10/02/2023 17:42
Ovo boldirano:
1. da te neko "pogura kod doktora" u Njemackoj nema u tom smislu. Od tvog zdravstvenog osiguranja zavisi u koju ustanovu i kod kojeg ljekara ces zavrsiti. Dake koliko para toliko i muzike.
2. Sve do i jednog u mojoj Klinici iz svih medicinskih disciplina, "aktivno druzenje" na poslu svaki dan a "posebno aktivno" u dezurstvu kada me zbog njega u 4 ujutro alarm izbaci iz kreveta zbog pulsirajuce aneurisme abdominalne aorte. U pravilu, nakon ovakve noci prestaje svako "aktivno druzenje" do sljedece dezure
![]()
.
Aktivno druženje je koliko kg pečenja ste zajedno pojeli, a očito vama tamo je jedino moguće druženje na poslu - jbg onda, nisi kompetentan za temu.
A sto je po tebi kolicina pozderanog pecenja mjerilo "intenzivnog druzenja" (prijateljstva)?
Ja sam u svom zivotu, do sada, upoznala samo 3 iskrena prijatelja, sve ostalo su ili poznanici ili "dobri poznanici" a jedan dio njih spada upravo u ovu kategoriju "dobrih poznanika".
Zato i mislim da sam kompetentna za temu
-
detroit-mercy
#4620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na cemu zasnivas svoj optimizam?Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:48Svako sebi bira - ja nikome neću suditi. Ali je glupa priča da se ide zbog politike, petog, desetog. Ovdje na ovoj temi je dosta forumaša priznalo da je otišlo zbog para i da bi vjerovatno ostali u BiH da su imali, lupam 2x veću platu za normalno radno vrijeme.
Znaci predvidjas rast plata (odnosno inflaciju plata) po godisnjoj stopi od 15-16% sa rastom ekonomije od 2-3%, e jebiga. Moze ali ako ti inflacija na godisnjem nivou bude jedno 20%.
- Login77777
#4621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo sto nije 2000 KM plata, evo sad ce. 
-
detroit-mercy
#4622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kad ti je izbor 5-6stoja u Bingu i potiho prezivljavanje da ne crknes onda moze i americka baza. Kod mene komsija 10-12g radio sa njima (prvo u BiH pa onda u Iraku i Afganistanu), klepio dobrih lovingera, kupio si par stanova i sad uziva u plodovima rada. Ona kona iz Binga i dalje na kasi i jebe mater zivotu.PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 20:57Sta Rusiju, Afganistan brate, AfganistanAthlon64 wrote: ↑10/02/2023 20:42
Naravni, upravo si naveo dobar primjer. Pa ja znam naše ljude koji su prije 10-tak god išli u Rusiju da rade, misliš da ih je zanimalo išta osim uslova smještaja i plate ?
Negdje sam pročitao na ovoj temi, a i sam se s tim slažem - iseljavanje će se zaustaviti onda kad u BiH prosječna plata bude 2000KM.!!!!!!!
Život provodiš u američkoj bazi a oko tebe rat, sve zbog radi.
-
detroit-mercy
#4623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima par lokala u Sa kojm konobari zaradjuju milju, ostatak Sa da ne pricamo BiH
.
Ispade konobar najpozeljnije zanimanje u BiH.
Ispade konobar najpozeljnije zanimanje u BiH.
-
Trappist
#4624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako prosječna plata ode na 2000 hljeb ce biti 3 km, mlijeko 6, piletina 30 km itd. U zadnjih godinu prosječna plata je narasla za 10-tak% a cijene svega otislo 50%. Muski frizer sa 10 km krajem 2022 sad digao na 15, kaze da poveca malo radnicima plate jer odlazi raja vani.
- Ozimician
#4625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne kontaš - svi pričaju o nekim razlozima za odlazak. I moja sestra definitivno nije otišla zbog para, već zbog mogućnosti napredovanja u poslu koje nije mogla dobiti u BiH, tj. mogla je - ali pod jako lošim uslovima. Ali također moja ta ista sestra bi pristala i na takve loše uslove u BIH, da je BiH nudila finansijske uslove bolje, dakle da nije dobila platu 3x veću - ne bi otišla u Njemačku.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 21:10Ti si otisao zbog para. Fair enough.Ozimician wrote: ↑10/02/2023 21:06
Evo odgovorit ću ti i ja, ali moje postove si već upratio.
Ja nisam. Accept it.
I da, obisla sam pola planete uzduz i poprijeko.
Eh sad evo budi iskrena prema sebi i reci da li bi ti otišla tamo gdje jesi sad da nisi dobila veću platu nego što si imala/ mogla imati u BiH ?