Moja je poenta bila više na medije koji nas pune negativnom energijom. Došli smo do toga da znamo i ko su zastupnici u opštinskim vijećima, kantonalnim skupštinama, ministri itd, stvari o kojima normalan svijet i na istoku i zapadu nema pojma. Na medijima stalno možeš pročitati/čuti šta je rekao ovaj, šta je rekao onaj, pa kriminal ovoga i onoga, pa ovaj je lopov, ovaj kriminalac. Ruku na srce rijetko možeš pročitati nešto fino i normalno. Onda se u takvoj klimi rađa i osjećaj ugroženosti, nesigurnosti, apatije, depresije i kao rezultat imaš i to da ljudi odlaze iz ove zemelje, po mom mišljenju, najviše zbog te negativne klime. Ko nije psihički baš stabilan, utiče to na svakodnevni život.Dope_Man wrote: ↑10/02/2023 09:19Sve to nama izgleda lijepo na odmoru. Tako i meni jaranica o Baliju kako su "zen" ljudi tamo itd..
Upitah - da li bi ti zeljela ostaviti mobitel i zivjeti tamo? Da radis sto rade lokalci za zivot, a ne da si turista koji sa sicom ima sve sto pozeli?
I naravno tad se usuti. Klinac bi iko zelio zivjeti tako i odreci se svega sto imamo od stvari do prava i generalne sigurnosti.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- anelsol
#4576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje ti živiš? Do prije koju godinu dok narod nije masovno krenuo odlaziti, poslodavca za prijavu nisi smio pitati. Dobio bi nogu u dupe! Znaš li koliko je ljudi radilo bez prijave ili posao koji mu nije ni blizu struci? Bilo je hoćeš, nećeš - ima ko hoće...elcaliente wrote: ↑09/02/2023 17:19
Kakav ti je to jaran ima 30 godina a nema dana staza.
Zaostao u razvoju izgleda, mene stid u njegovo ime.
Generacije rođene u periodu 1979 - 1985 su u ovom segmentu posebno najebale
-
detroit-mercy
#4578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rugafet
#4579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema Facebooka, instagrama, zvezda granda, zadruge, DNK…Neka hvala, hebes to. Pa kako da budem nasmijan i neopterećen bez svega toga
-
konami666
#4580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/asim-sa ... /230210072
-
PaulTracy
#4581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Reakcija na ovakve vijesti bi valjda trebala biti "Idemo se na sljedećim izborima potrudit da ovakvi vlast nikad više ne vide" ali kod nas je destrukcija (bježanje) odgovor na destrukciju.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
- JanuaryJones
#4582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas. Vidjelo se u oktobru kako je ovo efikasna metodaPaulTracy wrote: ↑10/02/2023 15:45Reakcija na ovakve vijesti bi valjda trebala biti "Idemo se na sljedećim izborima potrudit da ovakvi vlast nikad više ne vide" ali kod nas je destrukcija (bježanje) odgovor na destrukciju.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
-
konami666
#4583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako je bježanje iz banane destrukcija? To je nešto najbolje sto pojedinac može da učini za sebe i svoje potomkePaulTracy wrote: ↑10/02/2023 15:45Reakcija na ovakve vijesti bi valjda trebala biti "Idemo se na sljedećim izborima potrudit da ovakvi vlast nikad više ne vide" ali kod nas je destrukcija (bježanje) odgovor na destrukciju.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
- Athlon64
#4584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bi ovo proslo nigdje na sudu, jer je neovlasteno audio snimanje u pitanju i jbg ne moze da posluzi kao dokaz.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
Naravno svi znamo da je lik kriv, ali sud sudi na osnovu dokaza.
U "normalnim" zapadnim zemljama bi lik dao ostavku i to bi bilo to. Tesko da bi i tamo sud donio neku wow presudu za ovo. A mislim da svakako ovaj lik trenutno nije na funkciji, ispravite me ako grijesim ?
- Athlon64
#4585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- JanuaryJones
#4586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo. Cetiri godine cekanja da bi se nesto "mozda" promijenilo (a svi znamo da nece) su cetiri izgubljene godine jer prijevremeni izbori i "svrgavanje" sa vlasti nisu opcija. Tehnicka vlada ostaje u mandatu dok se ne raspisu prijevremeni a oni to nece i odugovlace. Zivot prodje cekajuci.
Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane(!) – nikad ni doveka.
-
PaulTracy
#4587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U normalnim zemljama bi dao ostavku jer normalni ljudi na sljedećim izborima njegovoj stranci ne bi dali ni 20% glasova u odnosu na prethodne.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 15:59Ne bi ovo proslo nigdje na sudu, jer je neovlasteno audio snimanje u pitanju i jbg ne moze da posluzi kao dokaz.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
U "normalnim" zapadnim zemljama bi lik dao ostavku i to bi bilo to. Tesko da bi i tamo sud donio neku wow presudu za ovo. A mislim da svakako ovaj lik trenutno nije na funkciji, ispravite me ako grijesim ?
Ali u državi u kojoj glupani konstantno glasaju za iste bez obzira šta radili ili ne izlaze na izbore nema razloga da daje ostavku jer će stranka na novim izborima da dobije isto ili više glasova.
Glasači ne sankcionišu kriminal koji stranke provode i one normalno i dalje tjeraju svoje.
- JanuaryJones
#4588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato je su ljudi uhvaceni u mrezu duznistva ... duzan ovom uslugu, duzan ovom pare, duzan ovom jer mu je nesto zavrsio, zaposlio nekog, upisao malog u skolu, nas'o stelu za subvenciju, ugur'o se ne pregled na koji se ceka 6 mj. itd. Zbog principa "ti meni-ja tebi" i nece biti napretka. Dok su god ljudi nesto duzni ovim na vlasti, nece biti bolje.PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 16:06U normalnim zemljama bi dao ostavku jer normalni ljudi na sljedećim izborima njegovoj stranci ne bi dali ni 20% glasova u odnosu na prethodne.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 15:59
Ne bi ovo proslo nigdje na sudu, jer je neovlasteno audio snimanje u pitanju i jbg ne moze da posluzi kao dokaz.
Ali u državi u kojoj glupani konstantno glasaju za iste bez obzira šta radili ili ne izlaze na izbore nema razloga da daje ostavku jer će stranka na novim izborima da dobije isto ili više glasova.
- Athlon64
#4589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno, problem je kod nas Frankenstajn uredjenost drzave gdje su svi u isto vrijeme i vlast i opozicija. + nizak izborni prag gdje imas preletace - ali ovo fkt nije tema i ovakvih problema imas u svim drzavama svijeta, samo se drugacije rjesavaju. Ali politika je jednostavno plodno tlo za korupciju.PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 16:06U normalnim zemljama bi dao ostavku jer normalni ljudi na sljedećim izborima njegovoj stranci ne bi dali ni 20% glasova u odnosu na prethodne.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 15:59
Ne bi ovo proslo nigdje na sudu, jer je neovlasteno audio snimanje u pitanju i jbg ne moze da posluzi kao dokaz.
Glasači ne sankcionišu kriminal koji stranke provode i one normalno i dalje tjeraju svoje.
- Athlon64
#4590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po tom principu svijet funkcionise - pogledaj jednu americku politicku ili biznis seriju (npr. Suits) i vidjet ces da se cijeli komplet zivota svodi na: "I owe you - you owe me". Samo sto kod nas to ide od portira pa na dalje, a kod njih je to na puno visem nivou i na nivou na koji stranac tesko da moze za 2-3 generacije prismrditi.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 16:10Zato je su ljudi uhvaceni u mrezu duznistva ... duzan ovom uslugu, duzan ovom pare, duzan ovom jer mu je nesto zavrsio, zaposlio nekog, upisao malog u skolu, nas'o stelu za subvenciju, ugur'o se ne pregled na koji se ceka 6 mj. itd. Zbog principa "ti meni-ja tebi" i nece biti napretka. Dok su god ljudi nesto duzni ovim na vlasti, nece biti bolje.PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 16:06
U normalnim zemljama bi dao ostavku jer normalni ljudi na sljedećim izborima njegovoj stranci ne bi dali ni 20% glasova u odnosu na prethodne.
- JanuaryJones
#4591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne govorim o high-level networking i poznanstvima. Ovo je zacarani krug iz kojeg prosjecan covjek upleten u to ne moze izaci bez da se "zamjeri" nekome. A mentalitet je takav da ne do Bog da se zamjeris kome, od toga sta ce komsija reci pa do onoga koji ti je nesto sredio i ima neku moc (bar prividnu) da ti zagorca zivot.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 16:12Po tom principu svijet funkcionise - pogledaj jednu americku politicku ili biznis seriju (npr. Suits) i vidjet ces da se cijeli komplet zivota svodi na: "I owe you - you owe me". Samo sto kod nas to ide od portira pa na dalje, a kod njih je to na puno visem nivou i na nivou na koji stranac tesko da moze za 2-3 generacije prismrditi.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 16:10
Zato je su ljudi uhvaceni u mrezu duznistva ... duzan ovom uslugu, duzan ovom pare, duzan ovom jer mu je nesto zavrsio, zaposlio nekog, upisao malog u skolu, nas'o stelu za subvenciju, ugur'o se ne pregled na koji se ceka 6 mj. itd. Zbog principa "ti meni-ja tebi" i nece biti napretka. Dok su god ljudi nesto duzni ovim na vlasti, nece biti bolje.
-
konami666
#4592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi, ako je onaj koji snima također na snimku onda bi prošlo (zakon u nekim razvijenim zemljama) na sudu. Kupovina i trgovina utjecajem na zapadu je krivično djelo.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 15:59Ne bi ovo proslo nigdje na sudu, jer je neovlasteno audio snimanje u pitanju i jbg ne moze da posluzi kao dokaz.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
-
konami666
- Athlon64
#4594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I kod nas je krivicno djelo - ali jako tesko dokazivo, kao i tamo. Niko ne spori da je (vjerovatno) kriv, nego jednostavno dokazi nisu jaki. Ne vodi niko zabiljeske i ne potpisuje ugovore kad radi ovakve stvari...konami666 wrote: ↑10/02/2023 16:17Zavisi, ako je onaj koji snima također na snimku onda bi prošlo (zakon u nekim razvijenim zemljama) na sudu. Kupovina i trgovina utjecajem na zapadu je krivično djelo.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 15:59
- Athlon64
#4596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to sam upravo i rekao - sve to postoji svugdje - samo je u bogatijim zemljama na puno visem nivou i puno vece cifre se obrcu. Nemoj misliti da i u Njemackoj nema "da te neko progura kod doktora" - samo koliko neko nas u Njemackoj poznaje doktora na visim pozicijama u zdravstvu i da se druzi s njim aktivno? - Skoro pa niko.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 16:15Ne govorim o high-level networking i poznanstvima. Ovo je zacarani krug iz kojeg prosjecan covjek upleten u to ne moze izaci bez da se "zamjeri" nekome. A mentalitet je takav da ne do Bog da se zamjeris kome, od toga sta ce komsija reci pa do onoga koji ti je nesto sredio i ima neku moc (bar prividnu) da ti zagorca zivot.Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 16:12
Po tom principu svijet funkcionise - pogledaj jednu americku politicku ili biznis seriju (npr. Suits) i vidjet ces da se cijeli komplet zivota svodi na: "I owe you - you owe me". Samo sto kod nas to ide od portira pa na dalje, a kod njih je to na puno visem nivou i na nivou na koji stranac tesko da moze za 2-3 generacije prismrditi.
Kod nas to ide od portira do predsjednika, a mahala smo inace.
-
Bodkin
#4597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U principu nisu duzni nego vecini odgovara takav sistem. Vecina ne voli cekati u redu ili vezati pojas i voziti po propisina ili se zaposljavati bez stele. Zato vole stele pa za i najmanje glupostiJanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 16:10Zato je su ljudi uhvaceni u mrezu duznistva ... duzan ovom uslugu, duzan ovom pare, duzan ovom jer mu je nesto zavrsio, zaposlio nekog, upisao malog u skolu, nas'o stelu za subvenciju, ugur'o se ne pregled na koji se ceka 6 mj. itd. Zbog principa "ti meni-ja tebi" i nece biti napretka. Dok su god ljudi nesto duzni ovim na vlasti, nece biti bolje.PaulTracy wrote: ↑10/02/2023 16:06
U normalnim zemljama bi dao ostavku jer normalni ljudi na sljedećim izborima njegovoj stranci ne bi dali ni 20% glasova u odnosu na prethodne.
A i imas 30-40% ljudi koji ce uvijek za iste glasati jer ih ideoloski obozavaju i smrt je da nesto u drzavi odstupa od te matrice
- forumskivojnik
#4598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Athlon64 wrote: ↑10/02/2023 16:21Pa to sam upravo i rekao - sve to postoji svugdje - samo je u bogatijim zemljama na puno visem nivou i puno vece cifre se obrcu. Nemoj misliti da i u Njemackoj nema "da te neko progura kod doktora" - samo koliko neko nas u Njemackoj poznaje doktora na visim pozicijama u zdravstvu i da se druzi s njim aktivno? - Skoro pa niko.JanuaryJones wrote: ↑10/02/2023 16:15
Ne govorim o high-level networking i poznanstvima. Ovo je zacarani krug iz kojeg prosjecan covjek upleten u to ne moze izaci bez da se "zamjeri" nekome. A mentalitet je takav da ne do Bog da se zamjeris kome, od toga sta ce komsija reci pa do onoga koji ti je nesto sredio i ima neku moc (bar prividnu) da ti zagorca zivot.
Kod nas to ide od portira do predsjednika, a mahala smo inace.
Ovo boldirano:
1. da te neko "pogura kod doktora" u Njemackoj nema u tom smislu. Od tvog zdravstvenog osiguranja zavisi u koju ustanovu i kod kojeg ljekara ces zavrsiti. Dake koliko para toliko i muzike
2. Sve do i jednog u mojoj Klinici iz svih medicinskih disciplina, "aktivno druzenje" na poslu svaki dan a "posebno aktivno" u dezurstvu kada me zbog njega u 4 ujutro alarm izbaci iz kreveta zbog pulsirajuce aneurisme abdominalne aorte
- ZoomZoomKiwi
#4599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Htjedoh isto sad napisati.konami666 wrote: ↑10/02/2023 15:40 Nakon čitanja ovoga članka se isplati iseljenje, u roku od odma:
Još jedan od razloga za odlazak, bez obzira na isplativost.
-
moonca
#4600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A nekome razlog da ostane.. Sudstvo radi..